Глобализацията няма да се отменя заради пандемията

Глобализацията няма да се отменя заради пандемията

© ReutersВисоките нива на свързаност на света бяха една от причината за бързото разпространение на COVID-19. Но нито спадът на световната икономика заради пандемията, нито призивите на президента на САЩ Доналд Тръмп големите компании да върнат производството си в страната и последвалата търговска война с Китай ще имат голям ефект върху процесите на глобализация в близко бъдеще.


Китайският износ нарасна с най-високите си темпове от 18 месеца през август, докато Мексико и страните от Югоизточна Азия поеха загубения дял на Китай от вноса на САЩ. Япония е една от малкото големи икономики, които предприеха мерки за преместване на производството си.


Базираната в Ню Йорк Delta Children, която прави детски креватчета в Китай за търговци на дребно като "Уолмарт", проучи накратко преместването на производството си в САЩ, след като забавените доставки заради COVID-19 допълнително увеличиха разходите на компанията освен митата за внос, разказва "Ройтерс".
Търговският министър на САЩ Уилбър Рос прогнозира през януари, че пандемията ще "помогне за ускоряването" на този вид завръщане на работни места в САЩ, докато някои политици дори заговориха за по-широко отстъпление от глобализацията, докато компаниите правиха промени, за да се справят с прекъснатите вериги за доставки.


Но изпълнителният директор на Delta Джо Шами се отказва от този ход поради по-високите разходи за труд и липсата на доставчици. Компанията все още планира да диверсифицира веригата си на доставки - чрез преместване на част от производството в Югоизточна Азия.


"Етикетът "Направено в САЩ" ще работи, ако продуктите са със същото качество и на конкурентни цени, което в момента не е така", каза Шами пред "Ройтерс". "Бих диверсифицирал, а не напълно да напусна Китай."


Приказките са евтини


От Вашингтон до Уелингтън, политиците тази година проповядват собственото производство, призовавайки фирмите да върнат мощностите и работни места у дома, особено за "основни" продукти.


Глобализацията няма да се отменя заради пандемията

© Reuters


Пандемията е довела до рекордните 235 ограничения за износ, тъй като страните складираха защитно оборудване и медицински консумативи според Global Trade Alert. Въздействието на трилиони долари субсидии все още не е ясно.


Но въпреки засилената протекционистката реторика има много по-малко нови мита за внос, отколкото през последните две пикови години, а Паскал Лами, който ръководеше Световната търговска организация (СТО) от 2005 г. до 2013 г., вярва, че "завръщането" ще бъде незначително.


Причината, поради която повече ще се говори, отколкото да се действа, е проста - струва скъпо. Глобализацията е ефективна и болезнена. Деглобализацията е неефективна и болезнена.


Паскал Лами,

председател на Световната търговска организация (СТО) от 2005 до 2013 г.


Единствената голяма икономика, която предлага средства за завръщане на индустрията, е Япония с 220 млрд. йени (2.08 млрд. долара), предназначени за фирми, които пренасочват производството. На първи тур тя плати 57.4 млрд. йени за 57 проекта - по-малко от 10 млн. долара на фирма.


"Политиците направиха редица силни изявления, но все още не е достигнат етап, в който има много пари на масата за завръщане на производствените мощности", каза Саймън Евенет, основател на Global Trade Alert и професор в Университета на Сен Гален, Швейцария.


Още преди COVID-19 основна цел на митническата война на Доналд Тръмп срещу китайския внос от 2018 г. беше да върне производството. Компаниите, от друга страна, започнаха да напускат Китай само за да се възползват от намалените разходи в Югоизточна Азия, и приеха стратегия "Китай плюс едно" за повишаване на разнообразието на доставките.


"Предстои да разберем дали пандемията ще доведе до много по-голямо завръщане в САЩ", каза Майкъл Фроман, американски търговски представител в администрацията на президента Барак Обама, по време на уеб семинар.


Доставки по всяко време


Консултанти от McKinsey & Co казват, че проблемите с веригата за доставки са привлекли вниманието на главните мениджъри и бордовете на компании, като макар пандемията да е най-големият шок в системата в историята, тя е само последната от серия прекъсвания.


Вместо да се фокусират единствено върху разходите за доставки, компаниите започват да обмислят неща като стабилност и устойчивост.


"Веригите бяха изградени, за да може стоките да бъдат доставяни точно навреме. Занапред те може да бъдат развивани за доставки "по всяко време", каза Сюзън Лунд, партньор на McKinsey, който се занимава с изследвания в областта на глобализацията и търговията.


McKinsey изчислява, че 15-25% от световната търговия със стоки може да промени местоположението си през следващите пет години поради бизнес спорове и неикономически фактори като регулацията в сравнение с 8% през последните пет.


Глобализацията няма да се отменя заради пандемията

© Reuters


Патрик ван ден Бош, партньор в консултантската фирма Kearney, която изготвя доклад по темата, заяви, че в най-добрия случай ще отнеме известно време, преди САЩ да се възползват от диверсификацията на веригата за доставки, наложена от COVID-19 и търговската война. Голяма пречка ще бъде и липсата на достатъчно квалифицирани работници и доставчици.


Голямата вълна, ако някога въобще има такава, ще бъде след минимум 5 до 10 години, тъй като основната инфраструктура, която да обслужва завръщащите се компании, просто не е там.


Патрик Ван ден Бош,

партньор в консултантската фирма Kearney


Компаниите, които през последното десетилетие са направили крачка да пренасочат някои производства към САЩ, включват General Electric в Кентъки и Starbucks в Охайо.


Въпреки това СТО заяви във вторник, че делът на междинните стоки в търговията е бил стабилен през първата половина на 2020 г., на 52%, което предполага, че тази година не е имало сериозна промяна в производството. Търговският дефицит на САЩ през август също достигна 14-годишен връх.


Миналата година Мексико и някои азиатски държави бяха основните бенефициенти от спадащия дял на вноса на Китай към САЩ. Въпреки пандемията общият износ на Виетнам нарасна с 4.2% през първите девет месеца на 2020 г., като САЩ и Китай бяха най-големите два пазара.


Лами казва, че справянето с COVID-19 и подготовката за бъдеща пандемия неизбежно ще доведе до по-голям фокус върху защитата на потребителите, с по-голямо настояване за предпазливост, безопасност, повече проверки и различно виждане за риска.


"Преизчисляването на риска нагоре ще преразпредели тази мултилокализация. Това няма да бъде деглобализация, това ще бъде друга версия на глобализацията. Това ще е нов режим", каза той.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Глобализацията е една измислена дума. Няма как и да се случи.
  Икономическите и политическите връзки между страните са нещо друго.
  Някъде има и по-тесни културни връзки.
  Другото е от дедото...

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  А защо не се съсредоточат върху изгубените данъци от офшорки и схеми като двойния ирландско холандски сандвич? Или твърде много пари има там, лесно е да натискаш средни и малки бизнеси да си качват разходите, но не и големите да си плащат данъци. Ако ги събираха, щяха да имат пари за безплатно образование, което щеше да създаде кадрите, за да имар и реално производство на място, а не да разчитат на Китай.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  Вярно ли!!!
  Той така Ерик Хонекер крещеше в началото на 1989г.,че Берлинската стена няма да падне,но малко по-късно източногерманците я пометоха...


  До коментар [#1] от "НеКой":

  Глобализацията е утопия. Вредна утопия,за нещастие. Щото има и полезни утопии...

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Какво да се отмени - те точно глобалистите, заедно с едрия финансов капитал, технологичните гиганти и продажните медии раздухваха истерията. Кой пострада най-много от Ковид карантините и ограниченията? - малки и средни местни бизнеси - Амазон, Гугъл, транснационалните корпорации си разчистиха терен, банките раздадоха едни хубави нови кредити - всичко върви по плана.

 5. 5 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  В глобализацията няма нищо лошо. Това е друга дума на интернационализма. Лошото е, че хората свързват глобализацията с гейчетата и лезбийшите. А за България народът свързва глобализацията с ДСБ и затова е против.

  За българският народ всичко до което се е допряло ДСБ е лошо!

 6. 6 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Глобално, зонално и локално, Китай води. С 18 % дял в световния продукт, с по-голям износ от САЩ, с 4 най-големи в света банки и с най-голям икономически ръст в година на пандемия. Нихао!

 7. 7 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  "Китайският износ нарасна с най-високите си темпове от 18 месеца през август, докато Мексико и страните от Югоизточна Азия поеха загубения дял на Китай от вноса на САЩ. Япония е една от малкото големи икономики, които предприеха мерки за преместване на производството си."

  Китай също предприема мерки: "Китай преминава от експортен модел към модел на ръст чрез разширяване на вътрешния пазар" https://t.ly/2sWE

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#6] от "venelingeologia":

  Това Китай го твърди. Само че аз не вярвам на статистиката на китайските "другари".

 9. 9 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Весело

  Бухааааа.ааа-хаха-хаха... харесвам хленча на кунсервите рано сутрин....

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Глобално, зонално и локално, Китай води. С 18 % дял в световния продукт, с по-голям износ от САЩ, с 4 най-големи в света банки и с най-голям икономически ръст в година на пандемия. Нихао!
  —цитат от коментар 6 на venelingeologia
  Гръмни една пиратка.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":В глобализацията няма нищо лошо. Това е друга дума на интернационализма. Лошото е, че хората свързват глобализацията с гейчетата и лезбийшите. А за България народът свързва глобализацията с ДСБ и затова е против. За българският народ всичко до което се е допряло ДСБ е лошо!
  —цитат от коментар 5 на bib45647808  До коментар [#5] от "bib45647808":

  Глобализация е имало и в миналото,но винаги накрая е ставала катастрофа... Например по някое време Римската империя също се е била глобализирала буквално както днес целият свят. В резултата на тази глобализация обаче,народите и племената в Римската империя в един момент са се хванали за гушите и е станала мътна и кървава...
  Разберете,че човечеството НЕ може да живее като едно цяло,а само като конкуриращи се и воюващи помежду си народи и държави.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Соросоидните идеи ще се разпаднат след смъртта на Сорос. До тогава все ще мъждукат из света.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  А защо не се съсредоточат върху изгубените данъци от офшорки и схеми като двойния ирландско холандски сандвич? Или твърде много пари има там, лесно е да натискаш средни и малки бизнеси да си качват разходите, но не и големите да си плащат данъци. Ако ги събираха, щяха да имат пари за безплатно образование, което щеше да създаде кадрите, за да имар и реално производство на място, а не да разчитат на Китай.
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Освен това: "Капитализмът е двойно таксуване: Плащаме за бъдещето, което крадат от нас" https://t.ly/y9DX

 14. 14 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Нищо няма да се промени. Ко- вирусът е част от програмата за глобализация. Също както мигрантския поток и постоянните военни конфликти тук и там.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  Нищо няма да се промени. Ко- вирусът е част от програмата за глобализация. Също както мигрантския поток и постоянните военни конфликти тук и там.
  —цитат от коментар 14 на kvasimodo  До коментар [#14] от "kvasimodo":

  Така,така,до окончателната победа на комуни...пардон,на глобализацията.

 16. 16 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Глобализацията е една измислена дума. Няма как и да се случи.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Тя глобализацията отдавна е факт, но няма как да се схване от тесногръди и бездушни отечествено-фронтовци крачещи с празни погледи в герберастките редици.

 17. 17 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Глобално, зонално и локално, Китай води. С 18 % дял в световния продукт, с по-голям износ от САЩ, с 4 най-големи в света банки и с най-голям икономически ръст в година на пандемия. Нихао!
  —цитат от коментар 6 на venelingeologia


  Нормално.Те са над един милиард шерпи.

 18. 18 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":

  "Глобализация е имало и в миналото,но винаги накрая е ставала катастрофа... Например по някое време Римската империя също се е била глобализирала буквално както днес целият свят. В резултата на тази глобализация обаче,народите и племената в Римската империя в един момент са се хванали за гушите и е станала мътна и кървава...
  Разберете,че човечеството НЕ може да живее като едно цяло,а само като конкуриращи се и воюващи помежду си народи и държави."

  Така приключва и Бронзовата Ера(Епоха). Прекалената зависимост от външни стоки и материали води до това, като се прекъснат веригите на доставка...

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Антиглобалистите ще пият по една студена вода, със същия успех едно време са пробвали да трошат фабриките.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Западния свят се натъпка с бюрократи и регулации, които го направиха неефективен, неконкурентен и непривлекателен за бизнес. Единствено натрупаните пари отпреди това още примамват, но те изтичат. Изтичат и към така наречените офшорки, което иначе не е лошо и трябва да бъде лампичка, че данъчната и регулаторната тежест е ударила небето, а това също прави бизнеса неефективен. Както ние търсим по-евтините и по-хубави домати, така и бизнеса търси по-евтините и удобни за работа места по света :)
  Западния свят на практика олевя и от там последствията.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  Антиглобалистите ще пият по една студена вода, със същия успех едно време са пробвали да трошат фабриките.
  —цитат от коментар 19 на vesolr  До коментар [#19] от "vesolr":

  Ама има и обратният пример. През 19-ти век този,който НЕ се е отоплявал на кюмюр,са го възприемали като невеж простак. Е,днес е обратното - еко-талибаните се мръщят на всеки,който е с кюмбе в къщата си.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#12] от "lz2":

  Глобализацията не се ръководи от Сорос. Това е глобален процес, започнат преди десетилетия, процес който има много по-големи измерения от един човек и неговите НПО-та.

  Апропо, не си мисли, че "Отворено общество" ще спре да съществува след евентуална кончина на Джордж Сорос, там на водеща шефска позиция е неговия син Александър Сорос, ето повече подробности:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Soros

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":

  Новите "лудити" обаче имат достъп до глобалният дигитален свят и както виждате са особено активни и агресивни, като нямат нищо общо с Фактите,Логиката и Истината!

 24. 24 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 364 Неутрално

  ...по някое време Римската империя също се е била глобализирала буквално както днес целият свят...
  ...Разберете,че човечеството НЕ може да живее като едно цяло,а само като конкуриращи се и воюващи помежду си народи и държави.
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Аз вярвам, че хората са поумнели от времето на Римската империя до сега. Вярно е, че има някои, които си живеят в пещерния антикомунизъм, но това са си 2-3% (лудите) и българският народ вече не ги допуска до НС.  До коментар [#11] от "deaf":

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Весело

  До коментар [#24] от "bib45647808":

  Да вярваш,че глобализацията ще успее е все едно да вярваш,че феновете на "Левски" и ЦСКА ще се прегърнат и разцелуват!

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Въобще да се коментира международната търговия, износ и внос на производства, стоки и услуги като нещо, което зависи от жеанието на една или друга страна, партия и политика е доста плитка лъжа или дълбоко плиткоумие.
  От както свят светува се разменят сол за кожи и всякакви други предмети от първа необхдимост, а след влизането в употреба на финиийските знаци, всичко живо се отваря да пътува и търгува с други страни.
  Марко Поло, Колумб и подобни са само най-известните, но милиони са неизвестните и дребни, но неотклонни разпространители на т.н. глобализация.
  И не че не е имало противници на тази тедненция - мита, войни, обсади и затваряния на граници, всичко е опитвано, опитите продължават и днес, но...когато водата започне да тече нагоре по баира, тогава и тези опити може да станат успешни.
  Само за сведение, въвеждането на термина "карантина" произлиза от италианскиа език и означава 40 дни престой на моряците на кораби, връщащи се от търговски курсове от други държави.
  В този смисъл заниманията с т.н. антиглобализъм е полезно за малко на брой хора с политически амбиции и опит за правене на впечатление и отличителен белег за млади и/или не много умни хора, както и в някаква степен нещо като мода, подобно на товада бъдеш напорист еколог, защитник на редки животни, веган- фундаменталист и т.н.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Ми тя и борбата с комунизма няма се отменя докато го построят

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#24] от "bib45647808":

  За "пещерният антикомунизъм" разбрахме!
  Впрочем слушам за него от 90-те на миналият век от чичковци, които още носят зелените/БНА/ и сини /МВР/панталони и шлифери...
  Бихте ли ни осветлили за палео- комунизма,МОЛЯ?!

 29. 29 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  "Китай също предприема мерки: "Китай преминава от експортен модел към модел на ръст чрез разширяване на вътрешния пазар"
  —цитат от коментар 7 на jord bond


  Това го говорят от 10 години, но и до днес водещ дял в китайската икономика има износа. Ръста им тази година се дължи почти изцяло на износа.

 30. 30 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Глобализацията не се ръководи от Сорос.
  —цитат от коментар 22 на Иво


  Глобализацията не се ръководи от Сорос, но той е глвният й пропагандист на световно ниво за последните 25 години, и като такъв е нейната персонификация.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нищо няма да се промени. Ко- вирусът е част от програмата за глобализация. Също както мигрантския поток и постоянните военни конфликти тук и там.
  —цитат от коментар 14 на kvasimodo


  Това е другата грешка, все едно глоализацията е планирано и ръководено от нкакъв център явление и се водят спорове, ще я бъде или не, като се спрягат Сорос, Амазон и прочее.
  За Сорос нищо не мога да кажа, но примерно от Амазон не съм си купил и един пирон, а се хващам на бас, че не малко от гръмогласните противници на глобализацията си пазаруват от тях или от подобни. Мой приятел наример, който го дава консерва и дори малко наци, редовно си пазарува дребни неща, като семена за люти ( ама зверски люти) чушки и друго дребни, но удобни предмети, даже ми е подарявал и на мен.
  Искам да кажа, че всеки един от нас, па бил и супер-антиглобалист, с всяка своя покупка, дори от кварталния магазин, но на стока която е вносна, гласува с парите си в полза на глобализма. Иначе може да пише каквито си иска тиради против и дори да излиза на улицата, сам или със съмишленици и да го бори до победен край:).

 32. 32 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Антиглобалистите ще пият по една студена вода, със същия успех едно време са пробвали да трошат фабриките.
  —цитат от коментар 19 на vesolr


  Аналогията е съвсем друга. Преди 100-150 години името на "глобализацията" е било "световен империализъм". Тази система е изглеждала "бъдещето" на света. Днес от нея не е останала и следа. "Глобализацията" в сегашния й вид е в последен стадий на своето съществуване. Китай хвърли огромен прът в спиците й и колелото ще се обърне. Какво ще дойде след глобализацията едва ли някой знае.

 33. 33 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Ожестосточената предизборна борба в САЩ днес не е нищо друго свен борба между глобалистите и изолационистите. Апъл държи 373 милиарда $ печалба извън САЩ, за коуто американският фиск не е получил никакви данъци. Това е цената на глобализма. Огромни печалба за шепа хора и безработица за мнозина.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Глобализацията е вредна за самия Китай и Обама с меркел са ги предупреждавали. При 90% експорт една икономическа криза на Запада може да предизвика нечувана безработица в Китай.Глад и социални безредици.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Съпротивата срещу глобализацията е съпротива срещу прогреса. Абсурдно е! Докато хората продължават да се стремят да придобият най-новия смартфон, компютър, автомобил, телевизор или каквато и да е там нова джаджа глобализацията е гарантирана. Тя кротко си върви след технологичния прогрес, който засега не изглегда да е в криза, напротив. КОВИД го ускорява.

 36. 36 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#24] от "bib45647808":Да вярваш,че глобализацията ще успее е все едно да вярваш,че феновете на "Левски" и ЦСКА ще се прегърнат и разцелуват!
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Поздравления, много сполучлив пример.

  Има много фенове на „Левски“ и ЦСКА, които въртят заедно сполучлив бизнес. Глобализацията е да се върти заедно бизнеса за да няма войни (реални и търговски), а когато отидеш на мач да викаш за когото си искаш.

  До коментар [#25] от "deaf":

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#34] от "Сатана Ликующий":

  Само, че икономическия растеж на Китай не се дължи на 90% износ. А, на 65% вътрешно потребление. Ето и повече подробности:

  https://news.cgtn.com/news/2019-07-12/Domestic-consumption-continues-to-drive-China-s-economic-growth-Ih1LWKCmSA/index.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Глобализацията е едно "недоносче". хахах :-)
  Сега сериозно. Глобализацията в момента е така направена, че да отговаря на интересите на големите концерни. Те монопилизират пазара навсякъде и стават още по-богати. Купуват си политици, те им дават още "блага" /ниски мита, специални закони/ и така в порочния кръг на бюрокрация и глобализация.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Китайците трябва да почнат да си плащат, за "доброто", което донесоха на света.

 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сатана Ликующий":

  Запада може да предизвика нечувана безработица в Китай.Глад и социални безредици.
  =======
  Това е всъщност третия краен вариант... Китай да клекне пред запада....
  Само че същия Китай вече не иска да е патерица на американската икономика.
  Явно под 'запад'.....китайците имат предвид само Европа....

  Bukalemun
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#5] от "bib45647808":

  В глобализацията няма нищо лошо. Това е друга дума на интернационализма.
  ========
  Няма, естествено.....
  И за демокрацията може да се каже същото.....
  Но има един 'малък' проблем..... Планетата на която живеем е само една....и от август, миналата година насам.....тя започна да се задъхва за да удовлетворява без граничните желания на нас....ненаситните хора....

  Всичко си има граници.....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Любопитно

  До коментар [#37] от "Иво":

  Само, че икономическия растеж на Китай не се дължи на 90% износ. А, на 65% вътрешно потребление
  =======
  Това е много опасна тенденция.....
  1,5 милиарда народ.....на практика е 3 х Европа.....
  Опрат ли китайците до Урал.....с европейския континент е свършено.....
  Под 'свършено'....можеш да разбираш каквото ти дойде на ума.....
  Население, икономика, култура, начин на живот и т.н.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK