Ще има ли масови безредици след изборите и може ли Тръмп да изкара армията

В широк периметър около Белия дом днес бе издигната ограда, трудна за прескачане.

© Associated Press

В широк периметър около Белия дом днес бе издигната ограда, трудна за прескачане.Можем да имаме своите различия без да се мразим" - звучи като послание на хипи комуна, но всъщност е съвместна реклама от края на октомври на Спенсър Кокс и Крис Питърсън, водещите претенденти на двете големи партии в САЩ за губернатор на щата Юта. А защо е важно?


Защото от много десетилетия насам американците не са били толкова дълбоко разделени в политическите оценки за опонента. Вероятно от 60-те години и Виетнамската война насам не се е случвало преди най-важните избори за страната сериозни медии да пишат и говорят за "тътена на клокочещ гняв и опасност от масови безредици" след деня на вота.


Колко голяма е тази вероятност? Президентът Тръмп има ограничено право да използва Националната гвардия за въвеждане на ред (това е в правомощията на губернаторите на всеки щат с едно важно изключение).
А може ли да изкара армията?


"Смъртоносна партизанщина"


Учени от Louisiana State University установяват от социологически проучвания през последните 4 години, че над 60% от демократите и приблизително толкова от републиканците гледат на другата страна като на серозна заплаха за страната. Стряскащите 15% от републиканиците и 20% от демократите казват, че САЩ ще са по-добро място, ако повечето от хората от другия лагер "просто измрат", разказва "Вашингтон пост".


Като потвърждение за т.нар. смъртоносна партизанщина учените сочат, че запитани кой сценарий е вероятен, ако партията им изгуби изборите, 18% от демократите и 13% от републиканците казват, че насилието им изглежда приемлив вариант.


Четирима от 10 американци гледат на политическия опонент като "истинско зло", а не като съседи, с които се случва да имаме разногласия.Но такива резултати от допитване водят ли до реална опасност от граждански безредици?


Добрата новина е, че насилието се отхвърля от значително мнозинство от американците.


Лошата е, че то да е приемливо за 5% в 330-милионна държава, това са милиони хора, а за подпалване на фитила на бунтовете са достатъчни още по-малко.Затова в Пентагона, Департамента за вътрешна сигурност, полицията, анализатори и журналисти се молят за едно - изборният 3 ноември да приключи с ясен победител, който и да е той.


На няколко места органите на реда вече посъветваха да се заковат витрините и входовете на магазините, на други места собствениците го правят без да чакат инструкции.

  • Но анализатори казват, че най-ефективната защита от избухване на насилие не е степента на готовност на полицията, а
  • - да се избегнат инциденти с възпрепятстване на гласуването,
  • - да се организира бързо преброяване на бюлетините и
  • - да има консенсус между политическите лидери и медиите да не се обявява победител без да има много убедителни резултати.

На места на протести от месеци насам, какъвто е Портланд в щата Орегон, например, се готвят за улични шествия с оръжие в ръка от радикалната десница, а радикалната левица - за ответни протести. "Десницата няма да даде властта, докато не се почувстват заплашени. Хората започват да свикват с идеята, че бунтът е езикът на нечутите. Рушенето на собственост не е насилие", казва Оливия Катби Смит, един от лидерите на Демократичните социалисти на Америка в града.


Силно преувеличено е да се говори за разпадането на изборите до гражданска война. Най-добрата гаранция срещу избухването на насилие изглежда демонстрирането, че изборният процес е прозрачен и честен. Но въпреки това има силно притеснени американци, които припомнят, че в Сараево през 1914 г. е бил достатъчен един изстрел срещу ерцхерцог, за да пламне световна война.


Органите на реда следят какво правят по-радикални организации и групировки, както и форумите в интернет и социалните мрежи в опит да отсеят разпаленото говорене от реалните заплахи, вероятността за откъслечни инциденти от координираните кампании на десетки милиции в няколко щата.


Твърде много оръжие


Това, което не могат да следят, са внушителните продажби на оръжие. Обичайно е в година на избори те са се увеличават - особено когато политиците заговорят за и против промяна на прочутата Втора поправка в Конституцията, тълкувана днес като гарант за правото в САЩ да притежаваш почти всякакво огнестрелно оръжие. Но този път ръстът започна още през март в началото на пандемията, а после дойдоха и протестите заради расовото напрежение.


На много места в САЩ бизнесът бе посъветван да защити витрините и входовете на магазините. Мнозина не чакаха инструкции и започнаха сами.

© Associated Press

На много места в САЩ бизнесът бе посъветван да защити витрините и входовете на магазините. Мнозина не чакаха инструкции и започнаха сами.


Спрямо 2019 г. продажбите са скочили 75% и това е над пиковете след масовите убийства в училище "Санди Хук" (2012), терористичното нападение в Сан Бернардино (2015) и избиването на 50 души в гей клуба Pulse в Орландо (2016).

 • Анализ от "Вашингтон пост" на данните за проверките, които ФБР прави при купуване на оръжие, през март са продадени близо 2 милиона единици (началото на блокадите заради пандемията) и по 2.7-2.8 млн. единици през юни и юли (след убийството на Джордж Флойд в Минеаполис).


  Досега американците са купили през тази година над 18 милиона единици и тенденцията е еднаква и в "червени", и в "сини" щати.


  В повече от 10 щата продажбите са се удвоили спрямо 2019 г., а в Мичиган са се утроили.


За да се превърне това оръжие в огромна опасност, важно е какво мислят тези, които го държат. А достатъчно от тях мислят това, което четат по социални мрежи и форуми или каквото им кажат лидерите. В мрежите от седмици се разпространяват напълно необосновани слухове за задаваща се гражданска война или че най-малкото левицата има сценарий за предизвикване на сблъсъци.


"Притеснен съм като гледам Америка днес, тя е опасно място, доверието помежду ни изтънява, надеждата се изпарява. А тази страна я очаква достатъчно светло бъдеще, за да оставим да съсипат гняв, омраза и разделение", каза Байдън миналия месец. Тръмп цитира проповедник, според когото загуба на изборите "ще предизвика разлом като от гражданска война, от който тази нация и страната ни никога няма да се излекуват". Минути по-късно Oath Keepers, една от най-многолюдните организации на собственици на оръжие, реагира: "Ето, докъде я докарахме. Ние СМЕ на ръба на ГОРЕЩА гражданска война!"


И тук отново трябва да се припомни, че мнозина от тези среди обичат да преувеличават и да се бият в гърдите. Реално, те не са чак такава опасност, но сеенето на страх им помага да привличат нови симпатизанти и членове.


По-важни може да се окажат "самотни вълци" от радикалната десница или левица, докарани до ръба на нервна криза и непознати на органите на реда. Както и способността на подстрекатели да организират бунтове толкова бързо, че полицията да не разполага на място с хора да ги предовтрати или овладее. А свободата на словото, гарантирана от Първата поправка, прави проблемно блокирането и заглушаването на такива призиви.


Магазин в Маями със заковани витрини.

© Associated Press

Магазин в Маями със заковани витрини.


Какво може (и не може) да направи Доналд Тръмп в случай на безредици


Съгласно Конституцията редът в щатите се поддържа изключително от техните губернатори. Закон от 1878 г. (Posse Comitatus Act) забранява федерални военни да частват в прилагането на законодателството за вътрешна сигурност.


Но закон от далечната 1807 г. (Insurrection Act) е изключение, позволяващо президентът да изпрати войски за потушаване на вътрешен бунт/въстание. До този текст е прибягвано десетки пъти в историята, но почти не е използван след борбата за граждански права през 60-те години на миналия век. Активирал го е - с подкрепата на губернатора на Калифорния - президентът Джордж Хърбърт Уокър Буш при бунтовете след пребиването на чернокожия Родни Кинг от полицията в началото на 90-те години. Това е инструмент, който трябва да се използва само в краен случай, защото дава на президента огромна власт.


Тръмп обмисляше да го използва при расовите протести, спроводени с грабежи - но всъщност срещу мирните протестиращи - и се отказа след натиск от министъра на отбраната Марк Еспър. Вместо това изпрати агенти на Департамента за вътрешна сигурност във Вашингтон и Портланд. Те са тежко въоръжени и често без опознавателни знаци, но не са военни, а цивилни.


При евентуални безредици след края на изборите президентът най-вероятно би прибегнал отново до тях, а не до армията. Обаче първо трябва да посочи кои са нарушенията на федерални закони, даващи основание за такъв акт. В Портланд, например, агентите защитаваха от вандали федерална собственост, каквито са съдебните палати.


Огражденията около Белия дом и федерални сгради във Вашингтон.

© Reuters

Огражденията около Белия дом и федерални сгради във Вашингтон.


Може ли Тръмп да задейства Националната гвардия


Да, администрацията му може да задейства - т.нар. федерализиране - Националната гвардия, съставена от военни от резерва. По правило тя е на разположение на губернаторите, но федерален закон позволява мобилизирането ѝ и от правителството във Вашингтон.

 • В този случай гвардията преминава под командването и контрола на министъра на отбраната, докато бъде върната под щатската верига за управление.

Изпращането на войски става и без съгласието на губернаторите, когато президентът прецени, че е "непрактично" да се минава по обичайната правна процедура. Президенти и губернатори по принцип са били на общо мнение за такава драстична мярка. Но Белият дом може да активира агентите, които са федерални служители, или гвардейците без одобрение на щатите.


Има и ограничения - армия и гвардия не може да се използват за намеса в избори.Разполагането на агенти и военни при избирателните секции не е позволено, забранено е арестуването в нарушение на конституционните права на мирно протестиращите и журналистите.


Съдът може да блокира употребата на такава сила от президента, но традиционно съдиите не си позволяват да оспорват декларации на Белия дом, че има бунт, нуждаещ се от смазване. Тръмп обаче има репутация да отправя фалшиви обвинени и твърдения и този път - ако се наложи - те може да не пасуват.


Има още нещо много важно - как биха реагирали генералите, ако се усъмнят, че ги използват за уреждане на изборен спор. Командването на армията напомни през лятото, че офицерите и всички униформени в нея полагат клетва да бранят и прилагат Конституцията, не решенията на Белия дом.


Въоръжените сили на САЩ има репутация, по-висока от тази на Конгреса, президента и дори Върховния съд. Байдън е казвал, че те биха осигурили мирно предаване на властта, ако Тръмп откаже да признае загуба и да напусне поста си.


Ген. Марк Майли, председател на Съвета на началник щабовете, каза през октомври пред Националното радио: "Ако има нещо подобно, то ще бъде уредено по подходящия начин от съда и Конгреса. Армията няма роля в определянето на резултата от американските избори. Никаква. Нула."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  Гражданска война ще почва ли вече?

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 474 Гневно

  Лешояди Гнусни! Всички медии!

  artmosphere
 3. 3 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 15 Неутрално

  А какво може да се направи освен да се изкара армията при буйстващи антифа боклуци, ултралеви, блм-ци и всякакви малоумници неприемащи резултатите от едни демократични избори? А да, според активистите веднага трябва да има нови избори.
  И така до победата :) :) :)

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Весело

  хаха, айде сега апологетите на третия рим ще пощуреят

 5. 5 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Те БЛМ отдавна почнаха войната. Правителството е в кръгова защита и трябва да действа щото неокомунистите много нагли са станали.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Мейдан ще почва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дано да има.

  ... с двеста...
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Любопитно

  Тръмп цял мандат не го оставиха реално да встъпи в длъжност. На всяка крачка спънки, разследвания, контра до дупка. Не можахте да приемете загубата на изборите, а сега сте се загрижили!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 439 Весело

  Путин да приготвя пирожките за барикадите. :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 11. 11 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3179 Весело

  Тръмп не може да изкара армията, защото всеки щат си има полиция и своя армия, наречена гвардия за такива неща. САЩ са федерация от държави/щати!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Ескалирате честно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ще ви обясня:
  Тръмп печели 60% на 40%. Това му дава легитимност да управлява с игзекютив ордърз без значение какво е съотношението в Къщата и Сената. Първата му такава ще бъде да се прекрати с Орегън, Сиатъл, Чикаго и останалите няколко бунтовни гнезда. С необходимите средства и за отрицтелно време. За няколко часа всичко приключва и на следващия ден си почваме с ежедневната рутина.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Снощи бях меко казано, много впечатлен, и втрещен от двама уважаеми от мен колеги във Форума, които споделиха:

  angeles
  До коментар [#225] от "daskal1": "Да не ни се налага да си показваме спортните умения на стари години!))))) Утре се събираме с приятели да гледаме по тв ! Лоши слухове се носят за тук,и дано си останат слухове само,в което се съмнявам! Хората пазаруват яко поне за седмица! Даже чух че ще затварят Калифорния!😂.Ще пиша утре и в други ден какво става в LA"

  daskal1
  До коментар [#212] от "angeles":
  "Сега няма да се обиждаме, аз съм много интернационален човек, със слабост към чешките изделия. Това не ми пречи обаче да имам в компанията и италиански Берета, и немски Н&К, и израелски Тавор и Галил, и уж швейцарски Зиг, и белгийски Браунинг НР, да не говорим за американското присъствие с господата S&M, Mosberg , Samuel Colt, Browning и подобни за баланс :-)"


  Това го пишат българи, интелигентни, а не ми се мисли какво мислят по простичките бели, афроамерикански и латино граждани на САЩ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 702 Разстроено

  Много се разводни тук, основно тролщина или писачи срещу инсентив.

 16. 16 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не може да я изкара. Точно това го различава от диктаторите, които обожава - американската армия няма да го последва срещу нацията.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 17. 17 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ми, да: може и да има безредици, бунтове, престрелки - там има живот, хората си търсят правата, не се примиряват и са готови да вземат нещатга в свои ръце. Виж, тук е друго: мъртвило. Тукашната мърша носи на онождане: от мутри, от руската агентура, от калинки, от всякаква измет. Кротичък народец, 7 милиона с душички на бабички!

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Весело

  Яко се въоръжават ... яко ще се мре :). Да не ги мислим Хамериканците.

 19. 19 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръмп ще остане в историята като президента, докарал САЩ до ръба на гражданска война.

 20. 20 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Снощи бях меко казано, много впечатлен"

  Колегите са се приготвили -- нищо лошо. Притежаването на оръжие е преди всичко отговорност!

 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След подобни заглавия в всички голями световни медии щатите и официално са посмешище. Явно ще изчезват от картата по-скоро от очакваното. Разпада на ЕС пък почна с Брекзита а вече в ход е и гражданска война там - поредните ни господари дето се провалиха. Бай Ганьо е егати кутсуза.

 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Буржоата изкупиха талашита , да си барикадират магазините :) Половината пролетариат се моли за изборна загуба, та да утоли справедливия си гняв с бране на кецове и талавизори .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Тръмп ще остане в историята"

  Верно е, ще остане в историята -- като Президентът, надминал Рейгън в (метафоричното) размазване на комуноиди.

 24. 24 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ако има безредици те ще бъдат организарани от демократите, помним колко седмици след победата на Тръмп вилняха 2016 година!

 25. 25 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До какво доведе парадиращият дебилизъм:
  Стряскащите 15% от републиканиците и 20% от демократите казват, че САЩ ще са по-добро място, ако повечето от хората от другия лагер "просто измрат"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Нека не ги стресираме, докато лентоват десетки пълнители за всеки от изброените инструменти за справедливост.

  ... с двеста...
 27. 27 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Бла-бла -бла !
  НИКОЙ НИЩО НЕ ЗНАЕ !
  НЕ СЕ НАТЯГАЙТЕ ДА ПРЕДПОЛАГАТЕ БЕЗ ДА ПОЗНАВАТЕ ТОЗИ СВЯТ , КОЙТО ДОПЪЛНИТЕЛНО Е ИЗМЕНЕН И ИЗНЕРВЕН ОТ ПАНДЕМИЯТА В АМЕРИКА ! !

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Тръмп раздели американците, Борисов раздели българите. Мислят, че така стават по-силни. Пълна илюзия.

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Може ли Тръмп да задейства Националната гвардия
  ______________
  Ама Путин пак ще сложи Тръмп?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Един колега под друга статия ме пита кой ще бъде победителят в изборите. Отговорът го оставям на сороския хрантутник,авторът на тази статия. От нея много добре се разбира кой ще бъде победителят, щом соросци започнаха да подгряват публиката за бунтове.
  То е ясно,че армията няма да решава кой да е президентът, но още по-ясно е,че с улични бунтове, разбиване и грабене на магазини също няма да бъде определян президентът. Соросци се надяват разликата да е малка, да обвинят Тръмп в изборни измами, да пуснат Антифата и черните да палят и ограбват магазините и Пелоси с доминирания от демократите Конгрес да се произнесе. Новата съдийка във Висшия съдебен съвет я обявиха за нелегитимна, т е. Пелоси ще определи победителя. Нека да видим дали този сценарий ще се изпълни, или народът ще даде категорична победа.

 31. 31 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Тръмп раздели американците, Борисов раздели българите. Мислят, че така стават по-силни. Пълна илюзия.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Роси, гледай си котките и не коментирай неща от които нищо не разбираш.

 32. 32 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "след победата на Тръмп вилняха 2016 година"

  Първият ден след победата на Тръмп във ДиСи плъзнаха едни създания, облечени като п()тки. Още тогава разбрах, че Тръмп ще спечели втори мандат, и то с много!

 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Весело

  Добре, сега Русия може ли да започне да финансира опозицията в САЩ? Както ЕС и САЩ финансират опозицията в Беларус и Русия.😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#26] от "Суджук Герберите":

  Много здраво са подготвени, особено "даскала", направо не мога да повярвам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#13] от "Trigonometrik":

  Не си наясно, кога и как се използват тези заповеди?!
  А?

 36. 36 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Всички видяхме, кой пали, краде и организира безредици, цяло лято не спряха.

 37. 37 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Весело

  Надеждите за гражданска война в САЩ са илюзии и халюцинации! Завършват с главобол и помътняване на зрението, придружено със световъртеж. В тежката форма се стига до дълбока депресия и несполучлив опит за саамоубийство

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Борсовите индекси яко нагоре, знаят нещо хиените там :) Не паалаачи дете , баща ти е невииѝнен...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Тръмп е последната пречка на боклуците либерали, които разрушават Европа, след тях и потоп...

 40. 40 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Не си наясно, кога и как се използват тези заповеди?!"

  Разбира се, че съм наясно -- когато КОНСТИТУЦИЯТА Е В ОПАСНОСТ!

 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Добре, сега Русия може ли да започне да финансира опозицията в САЩ? Както ЕС и САЩ финансират опозицията в Беларус и Русия.😁
  —цитат от коментар 33 на Веселин Дечев


  интересно с кво ще финансира като са голи като пушки? с вестници, дето станаха 100 рубли за евро. руски "финансисти" вицът на годината

 42. 42 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Първият ден след победата на Тръмп във ДиСи плъзнаха едни създания, облечени като п()тки. Още тогава разбрах, че Тръмп ще спечели втори мандат, и то с много!
  —цитат от коментар 32 на Trigonometrik


  Най-готини бяха протестърите с мексиканското знаме в ръка дето крещяха по улиците "Not My President!!!"

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  "Десницата няма да даде властта, докато не се почувстват заплашени. Хората започват да свикват с идеята, че бунтът е езикът на нечутите. Рушенето на собственост не е насилие", казва Оливия Катби Смит, един от лидерите на Демократичните социалисти на Америка в града.

  Да де, ама според фейк нюза "крайнодесните" са опасните, мдаааа. В една по-цивилизована епоха никоя уважаваща себе си медия не би публикувала такова изказване.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#26] от "Суджук Герберите":Много здраво са подготвени, особено "даскала", направо не мога да повярвам...
  —цитат от коментар 34 на hamiltonf  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Те са колекционери. Три карабини АР-15 - закакво да ги използваш? Трябват ти 6 ръце и поне три рамена, за очите да не говорим

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  Най много да изкара лумпените с траковете и пикапите!

  klimentm
 46. 46 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "народът ще даде категорична победа"

  гозамбо, разбира се, че победата ще бъде категорична. Тук статистиката е изключително опростена: нормалните срещу клинично лудите. Комунистите може да паднат и до 18%, което ще бъде не просто поражение, не просто катастрофа, а анихилация на комундрелството!!!

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#33] от "Веселин Дечев":


  Как ще финансира опозиция когато рублата пада стремглаво надолу?!

  klimentm
 48. 48 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 744 Неутрално

  За съжаление в България между Тръмп и Байдън повечето избират Путин и Пеевски.

 49. 49 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  И на Чингис хан са му били нужни повече от 25 години вътрешни войни, за да да обедини монголите...

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Тръмп раздели американците, Борисов раздели българите. Мислят, че така стават по-силни. Пълна илюзия.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Всъщност американците ги разделиха Хюсеин Обама, Килъри и фейк нюза. Но никой не очаква да го схванете.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Най-готини бяха протестърите с мексиканското знаме в ръка дето крещяха по улиците "Not My President!!!"

  Мнем, аз все пак си харесвам протестърките-вагини: главиците им са уместно там, където е биологичното място на клитора:

  https://theridgewoodblog.net/wp-content/uploads/2017/01/16114155_1207081452732776_3546999083889279368_n.png

 52. 52 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Не мога да схвана, от къде измислят такива малоумни сценарии. САЩ не е номер 1 във всяко отношение на Земята, ей така по случайност. Имат всички необходими условия за това. Дори и кръгъл идиот, като Тръмп да стане президент, САЩ си остават номер 1!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Да а Тръмп призоваваше з обединение и не се скра с кьорав човек?!

  klimentm
 54. 54 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Не мога да схвана, от къде измислят такива малоумни сценарии. САЩ не е номер 1 във всяко отношение на Земята, ей така по случайност. Имат всички необходими условия за това. Дори и кръгъл идиот, като Тръмп да стане президент, САЩ си остават номер 1!
  —цитат от коментар 52 на Viva la Evolution


  именно! петата колона тръгна да фалира америка с 5-6 чифта гепени гуменки и 7-8 откраднати телевизора юност. глупости

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Те вече почнаха...

  Bukalemun
 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Дневник, спрете се, идете си вземете един хладен (хайде да не е студен, че може да настинете) душ, съвземете се.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Преди шест минути гледах един блогер, който показа една измама по пощата. Жена починала през 2012г,пуснала писмо на сегашните. Не се казва за кой е гласувала.

 58. 58 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Активността в решаващите щати - PA, WI, MI - е много висока, работи за Трамп и може да остави стадата от адвокати на ДП без особена работа на 4 ноем. FL, NC, TX, AZ, ОH, IW, IN, GA ще бъдат извън съмнение спечелени от Трамп.

 59. 59 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Дневник, спрете се"

  Няма как да се спрат: взели са пари и трябва да ги заработят. Утре, когато стане ясно, че Тръмп печели с МНОГО, ще сбутат новината под някакво подобно заглавие: "След 4 години АОС ще бъде вероятният президент на САЩ"

 60. 60 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "стадата от адвокати"

  Стадата от адвокати, ако не искат да се гушкат с един точно определен Сет, ще трябва яко да опъват каиша, понеже са взели много пари от Шорош.

 61. 61 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 188 Неутрално

  Дневник да не ви финансира хилърито?

 62. 62 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Тръмп не може да изкара армията, защото всеки щат си има полиция и своя армия, наречена гвардия за такива неща. САЩ са федерация от държави/щати!
  —цитат от коментар 11 на Realist


  Баааси колко си неграмотен. Армията и националната гвардия са на подчинение на президента.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 63. 63 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Имам процедурно предложение: какво ще кажете да позволим на лумпенпролетариата туканка да се занимава с поставяне на минуси под пасквилите в следващите пет години. Те така или иначе са ънимплойд, нека се пак да поддържат нек'ва форма!

 64. 64 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Баааси колко си неграмотен."

  Т'ва му е най-малкият проблем: лошото е, че е много, много изплашен!

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  И какво не можеш да повярващ, колега? Колекционирам от години, член съм на клуб в който си плащам вноските, имам необходимите лицензи които пондовявам според изискванията на закона. Все едно аз да кажа, съгласно писано от теб, "не мога да повярвам че имаш радар който струва повече от много коли втора ръка и че караш с над 200 км/час в България" :-)

 66. 66 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Чшшш, няма да е за първи и няма да е за последен път комундрелите, повЕрвали в собствените си фантасмагории, да паднат отвисокото. То не беше развито цоцалистическо общество, рапорт даден-рапорт приет, и прочие тъпотии и простотии!!!

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Поредната антиамериканска статия в Дневник.

 68. 68 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "И какво не можеш да повярващ, колега?"

  Вярва. Но завижда.

 69. 69 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Поредната антиамериканска статия в Дневник."

  Всяка антиамериканска статия е по същество антибългарска!

 70. 70 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Ей ги, уа, пляскат минусите! Шо не земете вместо това да отидете да гласувате? Нямате право? Уеллллл...

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  нагнетяване на обстановката с глупави слухове, Тръмп щял да изкара армията. Така било то. Тръмп днес заяви, че ще изчака резултатите, а ако губи, кой военачалник ще е луд да слуша? Ако печели, защо да "изкарва армията", освен федералните агенти в случай на застрашаващи живота на хората безредици ако губернатор на щат откаже да вземе мерки.

 72. 72 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Сравнението не е кой знае колко уместно/равностойно, но както и да е. Пожелава ти, дано не се наложи да използваш арсенала си :)

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 73. 73 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Тцъ, тцъ, тцъ...

  Сороският печат ни внушава да се подготвим за нЕкои предстоящи войни - примерно между Северна и Южна Каролина, между Северна и Южна Дакота, между Вирджиния и Западна Вирджиния, между Ню Йорк и Ню Дзърси, да не говорим за дербито Ню Мексико и Мексико (оригинал!)...

 74. 74 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Наслука за следващите няколко дена!

  ... с двеста...
 75. 75 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Колеги, нека си честитим победата на Доналд Тръмп за следващия мандат на Президент на САЩ!

 76. 76 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#59] от "Trigonometrik":

  Да бе, пари взели - друг път. . Не им е такова високо нивото. . Искрени , добре подковани фанатици са .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#72] от "hamiltonf":

  Нали това си говорехме с колегата "анджелес". Ние сме за закона и реда. Не търсим силни усещания, освен на лов и риболов.

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#74] от "Суджук Герберите":

  Благодаря. Практически аз съм сигурен че при мен ще е спокойно. Виж, за колегата в Лос Анджелес малко се притеснявам, но дано и там да се размине.

 79. 79 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  "Да бе, пари взели - друг път. . Не им е такова високо нивото"

  Е, има пари, и пари. Подхвърлили са им нещичко, и те признателни и ВЕРНИ.

 80. 80 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Понеже матрялчето живо заинтересувано пита дали ще има безредици, да МУ отговоря: да, ще има. Паническото бягство в обратна посока на настъпващата гвардия винаги се асоциира с "масова безредица", и в този смисъл отговорът е утвърдителен.

 81. 81 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Цитат:
  На много места в САЩ бизнесът бе посъветван да защити витрините и входовете на магазините. Мнозина не чакаха инструкции и започнаха сами.

  --------
  Я резидиращите в САЩ да ни кажат дали е повсеместно тва барикадиране или мис..., журналята пак ни баламосват.

  Че такова у нас никога не е имало при избори, даже по време на кръволшкия комунистически режим...

 82. 82 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Хахахаха, успокойте се малко бе, каква армия, кви 5 лева. Все едно ще гледаме избори в Судан...

 83. 83 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Хахахаха, успокойте се малко бе, каква армия, кви 5 лева. Все едно ще гледаме избори в Судан...

 84. 84 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  оранжадата превърна САЩ от лидер на свободният свят в държава от третият свят, за която наблюдателите се питат ще има ли цивилизовано предаване на властта...без коментар!!!

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#81] от "Аскет":

  Барикадират се тези магазини с луксозни стоки които бяха разгромени вече при "протестите" преди, основно в централните части на големите градове. В по-малкитеградове, в които живее масата от населението на страната няма такива неща.

 86. 86 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 391 Весело

  Дневник, направете подобна анкета. :D

 87. 87 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 265 Весело

  93% от залозите при букмейкърите са в полза на Тръмп!

 88. 88 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#77] от "daskal1": 😉Даже и шутинг ренджа беше отворен днес!))) Ще видим довечера и итре! Ще ви известя! За сега е спокойно,но е още твърде рано!

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#88] от "angeles"
  Дано така да продължава, въпреки че този път няма да е ясно поне още ден-два.
  ПП
  Щях да се помайтапя, че поне си бил в компанията на учтиви хора, но може да не ме разберат - тук не всички знаят, че обикновено постоянните посетители на стрелбищата са доста учтиви един към друг , с малки изключения на случайни хора. :-)

 90. 90 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#89] от "daskal1": Прав си,даже си помагаме един друг,кой с каквото може! Разбира се в последните месеци се появиха много младежи,които не са запознати даже с основни правила, за това стават и аксиденти !

 91. 91 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Гражданска война тече месеци наред в щатите. Но каква армия ги гони 'експертите'?..:)

 92. 92 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2379 Весело

  На Брайтън Бийч гласуват за Тръмп")))) Путиноиди:))
  РИА Новости.

  https://youtu.be/IoBXinPxOJ8

  "Чуждестранен агент"
 93. 93 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Тръмп не може да изкара армията, защото всеки щат си има полиция и своя армия, наречена гвардия за такива неща. САЩ са федерация от държави/щати!
  —цитат от коментар 11 на Realist


  Щях да напиша това, ама вече си го направил. Такава излагация за медията е тази статия, че просто не мога да повярвам на очите си.

  Пазете се от доносника vesolr
 94. 94 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не им трябваше много време:

  https://www.usatoday.com/story/news/nation/2020/11/03/election-day-protests-dc-updates-blm-protect-results/6127939002/

  Според Доналд Т Jr, съществувал вариант при оспорвани резултати една или няколко медии да обявят Б за победител и да последва сериозна ескалация. Някои хора и организациите им натрупаха сериозен и напълно приложим навсякъде опит в цветните революции...

 95. 95 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Весело

  До коментар [#88] от "angeles"Дано така да продължава, въпреки че този път няма да е ясно поне още ден-два. ППЩях да се помайтапя, че поне си бил в компанията на учтиви хора, но може да не ме разберат - тук не всички знаят, че обикновено постоянните посетители на стрелбищата са доста учтиви един към друг , с малки изключения на случайни хора. :-)
  —цитат от коментар 89 на daskal1


  това относно добрата дума и пистолет ли?

 96. 96 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 459 Весело

  Тук е като избори те за председател на БСП преди месец, въх. Да печели по-убедителният и толкоз. Ква е драмата?

 97. 97 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Фокс Нюз току-що съобщиха, като на наши избори, че техният екзит пол е 72-28 за Байдън..................

 98. 98 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Тръмп ще остане в историята като президента, докарал САЩ до ръба на гражданска война.
  —цитат от коментар 19 на xyq47646139


  Дано да е само до ръба. И не, не Тръмп ги е докарал до там, а боклуци като антифа и БЛМ и невъзможността на "демократите" да преглътнат загубата. А сега ще има още да гълтат, та не знам...

 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  До коментар [#90] от "angeles":

  Така е. Най-опасни са компании от младежи с девойки които идват еднократно за да си направят селфи и видео. За тях беопасността е празна дума.

 100. 100 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#97] от "Анонимен7"


  Фокс Нюз току-що съобщиха, като на наши избори, че техният екзит пол е 72-28 за Байдън..................
  —цитат от коментар 97 на Анонимен7


  Ми не знам ама Ню Хемпшир го дават вече 62 % за Тръмп тук https://www.bbc.co.uk/news/election/us2020/results . Май към либерастки сълзи отиват нещата :)


  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK