"Има пробив" със Северна Македония, но България още не може да одобри преговорната рамка

Външният министър Екатерина Захариева

© Associated Press

Външният министър Екатерина ЗахариеваИма напредък по отворените въпроси - основно за малцинствата и начина, по който ще се назовава езикът на Северна Македония, но въпреки напредъка след петчасови преговори България не е в състояние да одобри преговорната рамка. "Има шанс... времето обаче е изключително малко."


Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева след среща с министрите на европейските въпроси и външните работи на Северна Македония в Берлин. Броени дни остават до 10 ноември, когато бе крайният споменат от премиера Бойко Борисов срок (тогава са и Съветът по общи въпроси в ЕС, и срещата на върха на Берлинския процес) за намиране на компромисно решение, за да не блокира София преговорите на Скопие.


В последните два месеца българската страна предупреждава, че може да не одобри първата междуправителствена конференция, нито преговорната рамка между Северна Македония и ЕС. През март София даде зелена светлина за принципно начало на преговори с условия за изпълнение на договора и приета по-късно Рамкова позиция, но същинското им начало е именно първата междуправителствена конференция.
България на практика преговаря по два канала - с европейските страни за рамката (и за вписването на двустранни въпроси със Скопие в нея, каквото, потвърди днес Захариева за "Дневник", все още не се подкрепя от ЕС) и със Северна Македония за няколко въпроса, чието решаване се изисква преди "да" за първата междуправителствена конференция.


Трудно ще е за целия ЕС да имаме отворени въпроси със Северна Македония. "Все още имаме шанс" да постигнем съгласие по преговорната рамка, не е много времето, но германското председателство е ангажирано. Въпросът е оставащите изисквания на България да бъдат отразени в преговорната рамка: гаранции, че ще бъде одобрен План за действие за изпълнението на договора от 2017 г., особено в частта с историческата комисия; деклариране и от Северна Македония, и в рамката, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от държавни институции, "включително пред други международни организации" (тя даде като пример резолюцията на Европарламента, споменаващи нерегистрираната от България ОМО "Илинден").


Захариева обясни, че обявената вчера петчасова среща с колегата ѝ Буяр Османи и министъра за европейските въпроси Никола Димитров е завършила с някакъв напредък, но той все още не може да доведе до одобрение. "Не става въпрос за оспорване на реалността, а за отражение в реалността на оспорването на историческата истина, което се отразява дори в малцинствени претенции."


Къде е напредъкът


От думите ѝ следва, че напредъкът е по две теми. Северна Македония има готовност да заяви, че и новото ѝ име не представлява териториални претенции към географския регион Северна Македония (част от който е в България). "Най-после поеха ангажимент колегите от Северна Македония да декларират това."


Друг пробив е сближаването на позициите по начина, по който ще се назовава непризнатият от България македонски език. Не се съобщават обаче подробности. "Подчертахме, че има два варианта - или използването на формулата от 2017 г., която за нас е абсолютно достатъчна, или признаване на еволюцията на и генезиса на езика." Сближаването е "доста голямо, но нека видим окончателните текстове".


Срещата в Берлин бе дни след като в интервю за "Ройтерс" Захариева потвърди публикация на "Политико", според която България настоява Северна Македония да признае българските основи на езика и народа си, за да одобри началото на преговорите. Попитана от "Дневник" какво налага новата формулировка на исканията - различна от тези в Рамковата позиция от миналата година и свеждаща ги до признаване на български произход на идентичността - Захариева заяви, че няма промяна, а проблемът е в неизпълнението на договора и на исканията в Рамковата позиция от страна на Северна Македония. "Не искаме нищо повече от неговото изпълнение" и "опитите на Скопие" да говори за "споделена история".


За България "езикът е затворена тема с формулировката от 2017 г.", каза Захариева. Същевременно в споменатия от нея Договор за добросъседство, в който се казва, че се подписва "на официалните езици на двете договарящи се страни", не се съдържа условие за употреба на термина "македонски език" освен с бележка под линия, каквото се появи в Рамковата позиция две години по-късно.


"Няколко възможности"


Попитана как може да бъдат адресирани притесненията на България в оставащото време, Захариева изтъкна "няколко възможности" до 10 ноември, когато бе крайният срок за даване на съгласие. Една от тях е чрез преговорната рамка, друга е, като бъде добавен документ към договора като анекс, но "за нас е по-добре да видим притесненията си, отразени в преговорната рамка", каза Захариева. За анекс или устна декларация говореха и Заев, и Османи миналата седмица.


България опитва едновременно да реши двустранния си въпрос със Северна Македония в диалог с нея и да преговаря с европейски страни за добавяне на спорните моменти в преговорната рамка, която обаче може да бъде утвърдена и на по-късен етап (след 10 ноември), на първата междуправителствена конференция.


"Работим с германското председателство за изисквания на България в преговорната рамка - това включва план за изпълнение на договора, включително чрез историческата комисия и ангажимент към Северна Македония, че няма да има подкрепа на национално ниво от държавни институции за малцинствени претенции."


Нерешени въпроси и изисквания


Захариева обобщи исканията, които София отправи към Скопие с Рамковата позиция от миналия октомври, с която две години след Договора за добросъседство бяха поставени условия, свързани с неговото изпълнение (но не само) като изискване за българското одобрение за предприсъединителните преговори. В обобщение на министъра:


- За България е важно Северна Македония да декларира, че новото име не е свързано с никакви малцинствени претенции и че държавни организации няма да ги насърчават.


- По отношение на езика "подчертахме, че има два варианта - или използване на формулата от 2017 г., или признаване на еволюцията от български".


- Спазване на Договора за добросъседство, по-ефективна работа на смесената историческа и образователна комисия (София смята за "недостатъчно" това, което Скопие вижда като "голям напредък") и обявяване публично на темите, по които е постигнат компромис в Северна Македония, което още не се е случило. За петте личности, за които има съгласие в общата история, "на България се струва, че не е достатъчно темпото, на нашите съседи - че това е голяма крачка." При това "личностите (за които има съгласие) не са обявени публично към настоящия момент", макар всъщност целта на работата на комисията е да се премахне езикът на омразата и да се променят учебници, надписи в музеи и др.


- "Имаме забележки и по важни стратегически проекти като Коридор №8 (от Адриатическо до Черно море, чието изграждане се бави от години - бел. ред), имаме случаи, в които се създават администратини пречки пред български инвеститори, нежеланието на Северна Македония да се придържа към формулата за езика в договора, което доведе до неподписването на споразумението с "Фронтекс"," каза Захариева. Тя има предвид споразумението за управление на границите, повече за което можете да прочетете тук.


Посещение на Заев


Попитана от "Дневник" дали още е на дневен ред посещението на премиера Зоран Заев в София, Захариева заяви, че Берлинският процес (на който София и Скопие са съвместни домакини тази година), е различен от разширяването.


Същевременно премиерът Заев твърдеше през по-голямата част от миналия месец, че се готви визитата му в България заради повишеното напрежение и необходимостта от среща с колегата му Бойко Борисов, която да стане "най-късно" до Берлинския процес и дотогава да е постигнат компромис. След заразяването на премиера Борисов с коронавирус тази среща обаче не се споменава в македонските медии.


Макар част от срещата на върха на Берлинския процес засега да е планирана виртуално заради COVID-19, надеждата е поне двамата съпредседатели - Борисов и Заев - да могат да са заедно в София.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Дано братята ние в Северна Македония са разбрали ясно, че единствената им възможност да започнат преговори за членство в ЕС е да започнат да се държат разумно, умерено и почтително към нас!!!

 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  От старите българи в Македония преобладава наследеният инат!Той е подклаждан и от материалните стимули, получавани от Сърбия и Раша, естествено!
  Ако сакат у Европската уния, требе да го строшат инатот!

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Вето! Не виждам с какво сегашната РСМ ще е от полза за България в ЕС. Единствено трябва да се търси начин за разделяне на Албания и РСМ, ние нямаме интерес да спираме и Албания.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Дано наистина сме извадили някакви топки и това не е прах в очите, предназначен само за вътрешна употреба.

 5. 5 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Това е истината за проблема:

  "Не става въпрос за оспорване на реалността, а за отражение в реалността на оспорването на историческата истина, което се отразява дори в малцинствени претенции."

  Те имат ПРЕТЕНЦИИ! Ние пък имаме червен картон за тези претенции!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 6. 6 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Абе дайте на либералните активисти да решат проблема - за нула време ще се споразумеят с македонците да се пркръсти България на Източна Македония и да се признае българския език като диалект на македонския.
  Лесна работа

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Дума ли каза,трамвай ли изтрака...

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сатана Ликующий":

  Да. Въз основа на македонизацията на Пиринския край, когато БКП беше обявила тамошните хора за етнически македонци, скопските хибриди имат претенции за наличието на македонци у нас, както национално малцинство.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някакво отстъпление. България е загубила толкова хора, войни и земи заради тази изконна българска земя. Първо налагаме вето и ще го вдигнем когато бъде призната историческата истина.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Историята на македонската нация започва с бой, ебане и сръбска музика.

 11. 11 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Здраво ядро има Земята македонска, кинта и двайсе на квадрат. На нас не ни остава нищо друго освен да приемем нашите приятели македонците такива каквито искат да са.

 12. 12 Профил на anti establishment
  anti establishment
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да се живее в лъжа, време е да се заживее с истината: българи, които по ново-исторически причини и външен натиск, с цел физическо оцеляване от жестоки външни врагове са си сменили националната идентичност, вземайки името на географската област на пребиваване.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Дано наистина сме извадили някакви топки и това не е прах в очите, предназначен само за вътрешна употреба.
  —цитат от коментар 4 на ivanpopov


  Сега е момента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева да се докаже ,че е нещо повече от либерална калинка без влияние върху случващото се! Иначе си остава сервитьорката с цайси от ресторант Ламята, която беше свикнала да казва ,че сладък салам за десерт няма(изяли са го)!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Без повече аванта за хитрата върхушка в Скопие!
  Когато имат искрена воля да решат отворените въпроси, тогава да започнат преговори!

  Никакви отстъпления от България не трябва са има за езика. Докато не се решат въпросите с историята, езикът в официални документи на ЕС трябва да се обозначава с "официален език на РСМ".

 15. 15 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Опитват и те хем това в онова хем душата в рая.Знаят,че ние също искаме да са в европската уния,но те го искат повече от нас.И ние също го знаем.Така че-докато не кажат каквото трябва на нас няма да видят европска уния.

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Зайко Кокорайко е приклекнал и се ослушва?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 943 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=-xd588HRe9I Шапка им свалят на авторите на този филм-по прекрасен начин са разказали за най-голямото предателство на комунистическата партия.

 18. 18 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Не може да отричаш правото на самоопределение на вече починали хора и същевременно да искаш да уважават твоето право на самоопределение.

  Не можеш да градиш идентичността си, базирайки се на отричането на автентичната идентичност на милиони българи от т.нар. "Македония"!

  В ЕС няма място за анти-българската доктрина на югокомунистическия сърбо-македонизъм.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Здраво ядро има Земята македонска, кинта и двайсе на квадрат. На нас не ни остава нищо друго освен да приемем нашите приятели македонците такива каквито искат да са.
  —цитат от коментар 11 на deutschland


  Може да е малка земя , но много българска кръв се е проляла за нея и само професионалните либерасти омаловажат значението ѝ!
  Абе Дойче, либералните колонии каквото иска пропагандата това иска и народа! Преди години в Македония на касовите бележки пишеше Купувайте "Македонски производи, за наше добро“ сега е пълно с немски фаФли и шарени аспартамчета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Тъй!

  Доколкото добре е видно, че врътките, нУмерата и шикалкавенето на северомАкетата се базира на голямата им увереност, че "Западът" ще ни "натисне" и ще "клекнем" - според мен кучето е заровено именно у въпросният "Запад".
  Привикани на "килимчето" в Берлин и под строгият му поглед (на "Запада") - явно северомАкетата продължават да изпитват в голяма степен същата увереност.
  За да е така - явно "Западът" им дава повод и явно не ги "натиска" за по-голям "пробив".
  А на нас ни трябва ПРИНЦИПЕН пробив! За което "Западът" или не вдява - или не е на наша страна.

  Затова:
  Вето, бе!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Тия макетата още ли се дърпат?

 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Най-после държавата следва някаква последователна политика по отношение на Северна Македония.

 24. 24 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Здраво ядро има Земята македонска, кинта и двайсе на квадрат. На нас не ни остава нищо друго освен да приемем нашите приятели македонците такива каквито искат да са.
  —цитат от коментар 11 на deutschland  До коментар [#11] от "deutschland":

  Никой не иска от тях да са други - само трябва да уважават правото на починалите да наричат себе си "българи" ... и да не изтриват "неудобните" за тях факти от историята.

 25. 25 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Няма място в ЕС за идентичност базирана на fake history, насаждаща омраза към българската идентичност на хората в миналото и настоящето и насърчасаваща претенции за някакви имислени и несъществува "малцинства".

  Никакви отстъпления!

 26. 26 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Според македонската научна академия, македонците ходят в рая, а българите в ада. Това е основната разлика между нас. Причината за това е че А. Македонски е приел как някой го е създал по свой образ и подобие, оттам е изчислил че 'щом си мязаме' - значи може и да го бием. Българите пък не знаели нищо за ония у Ада(нямали данни за него) и се нахакали в казана, дявало го нямало там понеже видял как българите се дърпат един друг надолу и се успокоил, по едно време взел да слуша какво викат докат се дърпат - дръж ма да не му *** майката аз.

 27. 27 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Проблемът за някои в РСМ е, че без анти-българския си фундамент, ке има криза на идентитетот.

 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Проблемът за някои в РСМ е, че без анти-българския си фундамент, ке има криза на идентитетот.

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Дано наистина сме извадили някакви топки и това не е прах в очите, предназначен само за вътрешна употреба.
  —цитат от коментар 4 на ivanpopov


  Дреме ми каква е на цвят котката, щом (поне засега) държи мишката в дупката и.

  А когато опре до вътрешните ни български политически разборки на изборите - това няма да е определящо, мисля ...

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  Проблемът за някои в РСМ е, че без анти-българския си фундамент, ке има криза на идентитетот.
  —цитат от коментар 28 на terorio


  Е, и?
  Да рИвЪ за тях, щото ги мързи?

  Я как брЪзичко си смениха идентитетот га изпаднА от песнопойката Саше Великиот - нЕмат прОблем да повторят упражнението.
  Че и вече са го отработвали на няколко пъти и със сърби, и с гърци ... Ся сме ние наред ...

  Къпане му е макята до чисто мАке, дет' има и вицове ...

 31. 31 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не е ли редно вестникът първо да уреди въпроса със приватизацията на заводите Каолин и много други, както и политическото финансиране на този т.нар. вестник, защото ми се струва, че това дава отражение на редакционната му политика и е предпоставка за прояви на анти-журнализъм и дезинформация, включително по най-важната тема, за присъединяването на Македония към ЕС и оцеляването на Българската култура в дух на добросъседство и приключване на историческите манипулации?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 32. 32 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Само пробивът да не се окаже надупване на български политици! Много внимавайте!
  Защото ако го направите протестите на яйцехвъргачите ще ви се сторят детска приказка.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 33. 33 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Никакъв пробив няма.Това е просто дипломатично изказване за германската страна,която се опива да поизглади две непримирими становища и да отчете някакъв положителен напредък,като така донякъде ще си запази авторитета на най-влиятелна и уважавана членка на ЕС.Северна Македония играе нечестно и трябва да получи заслуженото вето.Всичко друго е вятър и мъгла.Сега ,когато антибългарската истерия се е развихрила в СМ е невъзможно за реален поглед и самокритичност от тяхна страна.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Няма причина да отстъпване. Германия или САЩ, ако дойдат левичарите на власт опитат натиск, рискуват ние да отидем в орбитата на Русия, а ние сме незаобиколим и стратегически фактор на Балканите за разлика от бившата ни югозападна провинция с изпрани мозъци. Няма по-удобен момент да прекратим фалшификацииите в повардарието.

 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "kvasimodo":
  ама разбира се, обществото се тресе от проблеми, здравеопазването и образованието са се разпаднали, a корпуцията е стигнала гигантски размери. Българите това да ги притеснява? Не. но само да си помислят някакви хора от друга държава -признавам, мен не ме вълнуват изобщо - да твърдят, че корените им не били български а някакви други, и ще протестира, чак до луната ще се чуе.
  глупави хора сме, съжалявам.
  прост народ, слаба държава.

 38. 38 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не, българите не са глупави хора.
  Глупав сте Вие, защото се изказвате по теми, по които нямате никакво разбиране, а това е срамота.
  Българската култура не се състои от хляб и салам. Нито с уреден животец на завет от феодалите, които са Ви яхнали.
  Признавам, че не ме вълнува изобщо това, че хора като Вас ще са си завинаги в това положение - защото толкова ви е и културата.


  До коментар [#32] от "kvasimodo":ама разбира се, обществото се тресе от проблеми, здравеопазването и образованието са се разпаднали, a корпуцията е стигнала гигантски размери. Българите това да ги притеснява? Не. но само да си помислят някакви хора от друга държава -признавам, мен не ме вълнуват изобщо - да твърдят, че корените им не били български а някакви други, и ще протестира, чак до луната ще се чуе. глупави хора сме, съжалявам. прост народ, слаба държава.
  —цитат от коментар 37 на owen


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#37] от "owen":

  Човек не само за и със единия хляб живее ...

 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#38] от "Октавиан":

  Опс!
  Реагирали сме едновременно, гледам.
  Но си е така, а и как да не реагира човек!

 41. 41 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Правя повече от 12 хил. македонски динари, като върша лесна работа онлайн от вкъщи само през свободното си време - лъжа и мажа. Зоран Заев се казвам и върша тази работа в продължение на 2 часа, спечелих 11242 динара от тази работа през последния месец. Много страхотна работа и печалба от това са страхотни. Всеки може да получи тази работа и да започне да печели, като следва подробности тук ....... :)

  http://www.vlada.mk

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 42. 42 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Убав ден Ви посакувам :)))

  До коментар [#38] от "Октавиан":Опс!Реагирали сме едновременно, гледам.Но си е така, а и как да не реагира човек!
  —цитат от коментар 40 на xm...


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#11] от "deutschland":

  Ние приемаме нашите братя македонци, пардон северно-македонци като такива каквито са! Тоест си ги приемаме, като чеда на Коминтерна родени през 1945-та година. Точно такива са и в това няма никакво съмнение. Проблемът е в това, че нашите братя северно-македонци искат да ги приемаме за някакви други, каквито те не са.
  Нека да ги оставим да се мислят за каквито си искат. Ние бърза работа нямаме, нито ги насилваме да се съгласяват с нас. Щом историческата истина не им харесва, то проблемът е само и изцяло техен. Ние достатъчно време сме живели в лъжа. Защо трябва да поддържаме лъжа и неистина за Македония, пардон Северна Македония?!
  И ако Гърция отказа да приеме измислените претенции на някои хора около Вардаро, ние в името на какво трябва да го правим?

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Не зная доколко ще са искрени северомакедонците
  ... каквото и да подпишат - българофобите там няма да мирясат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#41] от "Октавиан":

  Ха-ха-хааа!
  Много добро! В десятката!
  Моите адмирации ...

 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Радан и Еленка няма ли да защитят ОМО Илинден. Достойни наследници на Гошо Тарабата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  СИГУРЕН СЪМ ,чЕ НЕ СА ГО РАЗБРАЛИ.ЦЯЛАТА ИМ МАКЕДОНСКА ИДЕНТИчНОСТ ПРЕДПОЛАГА ПАТАЛОГИчНА ,БЕЗУСЛОВНА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ ,КАКВОТО И ДА СТАВА.АКО НЕ МРАЗЯТ МОЖЕ ДА ЗАПОчНАТ ДА МИСЛЯТ ,А ТОВА Е ОПАСНО ЗА МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИчНОСТ.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#15] от "dolna4erti4ka":

  А защо го искаме? Аз открито нр го искам. И не съм само аз.

 50. 50 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":

  Племето, дето не си знае семката, тръгнало да класифицира другите нему подобни. Изглеждаме в Европа като квадратни идиоти... Скршуваньето на казказко-хунско-татарскиот мантатилет е абна работа.

 51. 51 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":
  ко сте открили начин да съществувате, или пък децата ви, без храна, моля, споделете.
  не знам за какви феодали говорите. мен силно ме вълнуват социалните и икономическите проблеми на българското общество, които считам за по-важни от македония. какво от това, че сме прави? защо за вас е толкова важно да да изглеждат унизени в очите на света и да кажат - ама ние всъщност сме били българи преди сто години? мен не ме вълнува. и те няма да го кажат, но и да го кажат, какво от това? как ще реши далеч по-важни проблеми на обществото, българското, за което вие така уж милеете? Защо наквкаи хора отвъд вардара ви вълнуват повече отколкото какво се случва вътре в българия?
  и другото което много повече ме вълнува е неспосбността на българина да приема друга гленда точка и да спори, без да обижда. чудесно доказатеслтво сте.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  нито Вие, нито децата Ви са застрашени от глад. Работите или взимате социални помощи. Значи за Вас, с Вашите аргументи няма нужда да се притеснява никой. Ок сте и друго не Ви трябва.

  До коментар [#39] от "xm...":ко сте открили начин да съществувате, или пък децата ви, без храна, моля, споделете. не знам за какви феодали говорите. мен силно ме вълнуват социалните и икономическите проблеми на българското общество, които считам за по-важни от македония. какво от това, че сме прави? защо за вас е толкова важно да да изглеждат унизени в очите на света и да кажат - ама ние всъщност сме били българи преди сто години? мен не ме вълнува. и те няма да го кажат, но и да го кажат, какво от това? как ще реши далеч по-важни проблеми на обществото, българското, за което вие така уж милеете? Защо наквкаи хора отвъд вардара ви вълнуват повече отколкото какво се случва вътре в българия? и другото което много повече ме вълнува е неспосбността на българина да приема друга гленда точка и да спори, без да обижда. чудесно доказатеслтво сте.
  —цитат от коментар 51 на owen


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 54. 54 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#52] от "Октавиан":

  А за чий х*й са били били българите в МК по онова време там. За царския,за Хитлеровия или за ''исконно българската земица''.

 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":ко сте открили начин да съществувате, или пък децата ви, без храна, моля, споделете. не знам за какви феодали говорите. мен силно ме вълнуват социалните и икономическите проблеми на българското общество, които считам за по-важни от македония. какво от това, че сме прави? защо за вас е толкова важно да да изглеждат унизени в очите на света и да кажат - ама ние всъщност сме били българи преди сто години? мен не ме вълнува. и те няма да го кажат, но и да го кажат, какво от това? как ще реши далеч по-важни проблеми на обществото, българското, за което вие така уж милеете? Защо наквкаи хора отвъд вардара ви вълнуват повече отколкото какво се случва вътре в българия? и другото което много повече ме вълнува е неспосбността на българина да приема друга гленда точка и да спори, без да обижда. чудесно доказатеслтво сте.
  —цитат от коментар 51 на owen


  Какъв ви е проблемът да сте повече от еднопланова?
  А и на всичкото отгоре едното не може без другото, защото са части от едно цяло. Което цяло, за да бъде читаво - трябва всичките му части да са читави.
  Това първо.

  И второ ... поради что решихте, че целта, идеята, мечтата ми е да унизя брат'чедите? А не да не се оставя да ме унизяват и да се гаврят направо с мен? Защото те точно това правят на практика.

  И не на последно място - ма имали те, ръйшли, своята, друга гледна точка!
  Моля? От кога фактите станаха "гледна точка"? Е, освен в налаганият в момента турболиберален "постмодерн" ...
  Но ако сте адепт на този "постмодерн" - поради что се оплаквате от ситуацията вътре в страната? Щото тя си е точно по тази песнопойка, та би трябвало да се радвате, а не да я оплаквате!

 56. 56 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 30 Неутрално

  От коментарите до тук се разбира, че оттатък Деве баир живеят мръсни макета, които се чувстват българи, говорят български диалект но от страх или инат отказват да си признаят че са българи. И трябва да играе тоягата, та да си признаят. Трябва насила и с бой да им се набива в главата истината за Гоце Делчев, Даме Груев и другите борци за свобода, за които те знаят само това, което е позволила сръбската цензура. Насила не става. А как да стане, като с тези хора ние не си говорим. Те стигат само до Банско и Сандански, защото само там не им се подиграват. Не са виждали българска книга и не могат да сравнят с нищо измислиците които четат и гледат по телевизията. Темата е дълга, но се профанизира с истеричните крясъци и така до никъде...

 57. 57 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#56] от "pon01565019":

  Кога пък някой някога им се е подигравал?

 58. 58 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":

  както казах,без да обижда, българина не може да спори. ама тръгнал други народи да им показва правата вяра.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#58] от "owen":

  И от какво точно се обидихте?

  Що за маниер - вместо аз да се обиждам, че ми вменявате как съм тръпнел да видя брат'чедите унизени и ми поставяте разни други ехиднички въпроси уж поставяйки дилема някаква си - се опитвам да отговоря по същество, а вие ме "затапвате" с емоционални напълно изсмукани от пръстите обвинения "по принцип", а не с аргументи някакви.

  Ами това не е разговор, нито е по темата!

 60. 60 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Нищо друго освен Вето не е задоволително в момента. Гърците пекоха на бавен огън Скопие цели 25 години. Накрая опечените македонци клекнаха бързо. Ние трябва да следваме същата практика.

  Подкрепата за Македония да бъде дадена само след няколко ясни стъпки

  - признаване на българския характер на македонския език
  - отричане на всякакви малцинства на българска територия
  - отричане от крадената история преди 1944 г. и признаване на българския проидход на Гоце, Цар Самуил, и всички останали спорни личности
  - привеждане на истинската история в македонската образователна програма, издаване на нови учебници без език на омраза към БГ, но с ясно написана истинска история - че до 1944 г. са били българи, а след това - вече част от македонска новосъздадена нация.
  - признаване на българското малцинство в Македония, въвеждане на опция "българин" в преброяванията, спиране на пречките за български инвестиции в Македония.
  - премахване на датата 11 октомври като национален антибългарски празник

  Чак тогава зелена светлина за преговори. Време е Скопие да избере - или фалшива история, или ЕС. Както казваше моя курсов едно време, една жена или е бременна, или не е бременна. Средно положение няма.

  Много ми харесва тонът на Захариева. "Напредък има, но все още не можем да одобрим". Направо ги закопава мощно. Хем им казва, че "вече сте дали дупе", хем им казва - "трябва още да дадете". Захариева с любезен и дипломатичен тон казва на македонците, че докато не дадат, нищо няма да получат. Точно обратното на това, което македонците си мислеха последните 2 години - "ние ще разпъваме локума, а пък накрая Западът ще ги натисне и те ще клекнат, без ние да дадем нищо". Да, ама друг път.

  И докато проминитите мозъци на етническите българомакедонци са насочени да мразят нас, албанското малцинство расте като гнездо хлебарки, плодят се ден и нощ. Съвсем скоро албанското население в станата ще стигне 33 %, защото на едно родено дете македонче се падат 3-4 албанчета. След 20 години албанското население там ще е над 50 %, с което ще управлява държвата. Тогава България и Македония отново ще станта приятели, защото албанците и българите никога не сме делили нищо и нямаме за какво да се караме.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 61. 61 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":Защо наквкаи хора отвъд вардара ви вълнуват повече отколкото какво се случва вътре в българия?
  —цитат от коментар 51 на owen

  "Русокоске", България се пише с главна буква. Останалите излияния, следствие на интелектуална нищета не ми се коментират...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 62. 62 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lou":

  Албанците са не повече от 20 % от населението на РСМ. Естественият им прираст не е вече толкова голям, а темповете на емиграция са дори по-високи от тези на македонците.

 63. 63 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  България се пише с главна буква. езикът е свещен. Пълни сме с такива клишета. силни на абстракции. но уважение към хората зад тези абстракции - нула. груби, невъзпитани, агресивни - това са българите. ей затова ни е такъв хала, и страната е непоносимо място за живеене. да се държат както трябва не могат, но ако напишеш българия с малка буква, с камъни ще те убият.

 64. 64 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ще цъфнем, та ще вържем като ги оправим тия отвъд вардара.

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Те инат и ние инат, да видим, докъде ще я докараме.

 66. 66 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Дано братята ние в Северна Македония са разбрали ясно, че единствената им възможност да започнат преговори за членство в ЕС е да започнат да се държат разумно, умерено и почтително към нас!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Абе стига с тези "братя" и "братушки"! Най-големите бели точно тези са ни докарали! Не разбрахте ли, че имаме работа или със зомбирани комуно-сърбомани или с откровени колонизатори-блядове??

 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#54] от "log_on":


  До коментар [#52] от "Октавиан":А за чий х*й са били били българите в МК по онова време там. За царския,за Хитлеровия или за ''исконно българската земица''.
  —цитат от коментар 54 на log_on


  Ммм, неправилен въпрос. Българите са били в Македония доста преди ВСВ. Може би питаш за чий такова е била там българската армия? Ами отговора е прост. По същата причина, поради която българската войска се настанява в Пиринска Македония през 1912, в Южнз Добруджа през 1940, в Източна Румелия през 1885...и т.н.

 68. 68 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Солидарността в Ес е застрашена от вкарването на територия с антибългарска идеология, изградена изцяло върху лъжи и мерзости! Колко пъти разбиваха паметниците при Дойран и на Мара Бунева в Скопие? Някой да е наказан или поне арестуван за снемане на самоличност?! Не, с такива поганци общоевропейско семейство не се прави! Чета коментарите на разни пунгаши за България във фейсбука на официоза им Нова Македония! Ами по-отврателни обиди за българите и България не можете и да си представите - татари, боклуци, фашисти, псувни, мръсни аналогии! Прочетете ги и си помислете какво ще пишат и правят тези лумпени когато скапаната им комунобановина влезе в Евросъюза! ВЕТО!

 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  "- По отношение на езика "подчертахме, че има два варианта - или използване на формулата от 2017 г., или признаване на еволюцията от български"."

  Позицията ни е максимално гъвкава, даваме възможности на комшиите за избор, но решат ли да шикалкавят на дребно имаме инструментите да ги поставим на място - това е най - важното !

 70. 70 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 657 Неутрално

  С македонците стана същото ,което се случи и с ЛБТ..Ф..Ю..Я и зелените талибани - първоначално хората им съчустваха и симпатизираха ,докато / не без помощта на спонсорските медии/ им лъснаха фундаменталистките задници. Сега си получават заслуженото.
  "На зла круша - зъл прът"

  Не отговарям на хейтъри.
 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  Бойко е водил 40 мин. видеоконферентен разговор с Меркел по темата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 72. 72 Профил на Д. Драганова
  Д. Драганова
  Рейтинг: 479 Гневно

  Има пробив в Северна Македония, да! Ама на ИДИЛ, не на България.

  Ясно дясно.
 73. 73 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  "Захариева заяви, че Берлинският процес"

  Това ми напомня неприятно за Берлинския конгрес...

 74. 74 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 580 Неутрално

  https://bit.ly/3kTSBAL

  Българите са против преговори на РС Македония за ЕС, докато не се признае историческото минало

  Огромното мнозинство от българите /83,8%/ са против подкрепата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, докато не бъде постигнато съгласие относно факти от историческото минало на България. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“, предаде репортер на БГНЕС.

 75. 75 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Да се мислят и за марсианци, тяхна работа, но да не закачат историята ни.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Никакъв пробив не може да има с тези наглеци. Нещо ще обещаят , с нещо ще се съгласят и после ще се отметнат. Не ми харесват тези преговори с такедонците. България незабавно трябва да обяви вето и повече дане се занимава с тях.

 77. 77 Профил на dcj35687175
  dcj35687175
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Съществуват македонци и македонски език. Те са реалност.
  Никой не може да ни принуди да бъдем българи.
  Нашите дядовци и баби са били македонци. Живеех с тях и те винаги декларираха, че са македонци.
  Вие не приемате днешната реалност.
  Живеете в мечтите си преди сто години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK