Женева: защо бе въведена най-високата минимална заплата в света

Женева: защо бе въведена най-високата минимална заплата в света

© ReutersЦентър на огромен частен банков сектор, домакин на ООН и любима на аукционните къщи "Сотбис" и "Кристис", Женева е доста богато място. И този месец кантонът въведе най-високата минимална месечна заплата в света след референдум в края на септември, разказва Би Би Си.


Новата почасова ставка от 23 швейцарски франка - еквивалентна на 25 долара или 22 евро - означава минимална месечна заплата 4000 франка (3735 евро).


Когато през март Швейцария наложи ограничения заради пандемията, снимките на опашки от хора пред банките за храни обиколиха света - всъщност хранителните банки са съществували и преди пандемията и те все още са там месеци след края на карантинните мерки.
Кантонът може да е богат, но в него живеят и десетки хиляди работници в хотели, сервитьори, чистачи и фризьори, които са с минимални доходи.


Благотворителната организация на Шарли Ернандез Colis du Coeur раздава хиляди торбички с хранителни стоки седмично в хранителна банка в центъра на града. Опашките са дълги, повечето от чакашите са жени, много от тях имат малки деца.


Швейцария е много богата държава. Но има около 600 000 бедни при население от 8.5 милиона. Това не е малко.


Чарли Ернандез,

благотворителна организация Colis du Coeur


4000 франка на месец може да звучат много, но само ако не живеете в Женева, разказва Ернандез.


"Единична стая е 1000 франка на месец, почти не можете да оцелеете с 500 франка на месец за храна, здравното осигуряване е 550 на месец на човек. Ако сте семейство с две деца, едва ще свързвате двата края."


Новата минимална заплата ще направи голяма разлика за много хора, споделят чакащите пред хранителната банка.


Женева: защо бе въведена най-високата минимална заплата в света

© Reuters


Дори някои от доброволците като Лора, смятат, че цената на живот в Женева е прекалена. Със заплатата си на медицинска сестра тя не може да си позволи собствено място в града.


"Ще трябва да живея в много малко помещение, в една стая. Така че все още живея с родителите си", споделя 26-годишната жена.


Фирмите, предлагащи по-малко от 23 франка на час, сега ще трябва да увеличат заплатите на служителите си. Тази нова тежест по време на пандемия и драстичен спад на печалбите може да причини повече вреда, отколкото полза, опасява се Венсан Субилия от Търговската камара в Женева.


"Хотели, ресторанти, това са области, които вече са изправени пред големи предизвикателства поради пандемията. Това потенциално може да застраши съществуването на тези сектори", казва той.


Ресторантьорът Стефано Фанари заяви пред швейцарската телевизия, че не смята, че ще успее да поеме разноските. Като главен готвач месечната му заплата е средно между 5000 и 6000 франка.


Женева: защо бе въведена най-високата минимална заплата в света

© Reuters


"Как мога да продължа, когато трябва да плащaм толкова много на миячите на съдове. Трябва ли да им съкратя часовете? Не ме разбирайте погрешно, не съм против някой да печели 4000 на месец. Но има момент, в който просто не можем да платим това."


Минималната заплата в Женева не беше наложена от правителството, а поискана от гражданите на града като "народна инициатива". Те събраха достатъчно подписи, за да свикат референдум по въпроса, а на 27 септември 58% от избирателите казаха "да".


Швейцарската система на пряка демокрация означава, че последната дума имат избирателите, така че минималната заплата вече е задължителна.


Често гражданите на Швейцария са склонни да гласуват много предпазливо, когато става въпрос за изразходване на публични пари. Но в същия ден те подкрепиха и въвеждането в страната на двуседмичен платен отпуск по бащинство.


За Шарли Ернандез тези ходове са положителни признаци, че особено в такива трудни времена хората в тази до голяма степен богата страна се грижат един за друг.


Следващият референдум е този месец, когато швейцарците трябва да решат за въвеждането на "инициатива за отговорен бизнес". Това ще задължи компаниите със седалище в Швейцария да поемат правна и финансова отговорност за нарушения на правата на човека и опазване на околната среда по цялата им верига за доставки, навсякъде по света.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK