Каракачанов поиска от Северна Македония анекс към договора с всички условия от 2019 г.

Каракачанов поиска от Северна Македония анекс към договора с всички условия от 2019 г.

© Георги КожухаровИзбори 2022

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се включи задочно със собствена позиция в диалога между България и Северна Македония и опитите за компромис за разблокиране на преговорите за членство в ЕС и начало на първата междуправителствена конференция.


Това стана със съобщение, в което той поиска "писмен анекс към Договора (за добросъседство - бел. ред.) от 2017 г., отразяващ българската Рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.".


Рамковата позици на правителството, която бе одобрена от парламента и в чието изготвяне той се включи активно миналата година, включваше редица условия за одобрението на България за начало на Първата междуправителствена конференция.
Макар България да ги повтаря в последните два месеца преди предстоящото решение дали първата МПК да се състои, днес след среща в Берлин с двама македонски министри Захариева даде да се разбере, че част от условията трябва да бъдат договорени двустранно преди преговорите, но България работи за включването на други в преговорната рамка.


Каракачанов освен това повтори позицията на България за нуждата от признаване на македонския език и нация за произхождащи от българските.


Министърът също така настоя за писмен анекс към договора вместо устна декларация или изявления на членове на правителството по темата, тъй като не смята, че това е достатъчна гаранция.


"Дневник" публикува пълния текст на позицията му, разпространена от Министерството на отбраната:


"Първо бих искал да отбележа усилията на министъра на външните работи Екатерина Захариева и на председателстващата Европейския съюз Федерална република Германия за опита им да доближат позициите на българската и на македонската страна.


Подкрепям основните констатации на българския външен министър, че двустранният договор между Република България и Република Северна Македония не се спазва от македонска страна. В резултат на това към този момент доверието на София към Скопие е изгубено поради системно неизпълнение на поетите от македонска страна ангажименти.


Припомням, че от октомври 2019 г. насам има рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент, ясно дефинираща сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на РСМ в Европейския съюз.


Нито едно условие от рамковата позиция не е спазено от македонска страна, особено условията за постигане на напредък в работата на двустранната историческа комисия, която практически бе едностранно блокирана от правителството в Скопие.


Напълно неприемливо остава за мен Македония да получи подкрепа за започване на преговори за ЕС с намирането на какъвто и да е компромис с Декларацията от 1999 г., подписана между двете страни, или без ясно признание от страна на Скопие на българските корени на съвременния македонски език и история след 1944 г.


Не смятам, че към момента България разполага с гаранции от македонска страна за изпълнението на Договора от август 2017 г., и не приемам, че такива гаранции могат да бъдат изявления на членове на македонското правителство, или само декларация от тяхна страна. Единствена гаранция би могъл да бъде писмен анекс към Договора от 2017 г., отразяващ българската рамкова позиция и декларацията на българския парламент от октомври 2019 г.


В обратен случай България не може да подкрепи европейското членство на Македония при никакви условия и при никакъв външен натиск, ако за целта българската страна ще трябва да жертва своите национални интереси, допускайки в ЕС една антибългарска държавна идеология, наследена от времето на комунистическа Югославия и - за съжаление - съхранявана с всички усилия от сегашното правителство в Скопие."

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK