На живо

Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)Наистина исторически избори в САЩ, на които да гласуват за президент, двете камари на парламента и множество други изборни постове в страната участват рекорден брой американци за последните 100 години.


След дълга нощ в Щатите моментната снимка на ситуацията изглежда така:


- Демократите едва ли ще успеят да спечелят мнозинство в Сената.
- Възможността да запазят мнозинството си в Камарата на представителите също изглежда крехка - нещо изненадващо след четири години управление на противниковата партия, което обикновено активира силно опозицията.


- Надпреварата между Доналд Тръмп и Джо Байдън е със зъби и нокти и победителят ще зависи от трите щата в Ръждивия пояс Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Те тепърва обработват бюлетините, пратени по пощата, които ще дадат някакъв тласък на демократите. Президентът водеше и в трите и преднината му изглеждаше достатъчно голяма, че да не бъде наваксана от Байдън. По-късно обаче демократът набра повече гласове в Уисконсин, Мичиган е под въпрос, а Пенсилвания изглежда категорично републиканска. Резултати се очакват най-рано утре по българско време.


Байдън: Успокойто се, всеки глас ще бъде преброен

Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Reuters


Демокрацията в Америка е жива и е нейният пулс и вчерашният ден го доказа, заяви Джо Байдън в специално изявление от Уилмингтън, щата Делауер, заедно с кандидата за вицепрезидент Камала Харис. "Когато броенето приключи, съм сигурен, че ние ще победим", добави той.


"Аз и сенатор Харис сме на път да спечелим най-много гласове в цялата история на САЩ - почти 70 милиона гласа", каза бившият вицепрезидент, който успокои хората, че "всек иглас ще бъде преброен и отчетен".


"Изборите и кампанията приключиха, време е да понижим температурата, да се успокоим, да се уважаваме взаимно, да се съберем с приятели... Време е да спрем да третираме опонентите си като врагове, не сме врагове. Кандидатирах се като демократ, но ще управлявам като президент на всички, ще работя и за тези, които не са гласували за мен, защото този пост е безпартиен, той е за всеки америкенц. Твърде много битки и войни сме водили срещу разцеплението, за да му се поддадем сега. Когато победя, няма да има червени и сини щати, а Съединени американски щати."


Байдън не каза по никакъв начин, че е победил във вота на 3 ноември. В този момент медии в САЩ обявиха още един щат в негова полза - Мичиган с 16 електора, с което гласовете за него стават 253 (от 270 за победа).

Ще има обжалване в Уисконсин и повторно броене през декември

Съдебни процедури, предизвикани от републиканците, може да отложат за декември резултатите от изборите за президент. Ключов е казусът в Уисконсин, но изходът може междувременно да бъде определен от случващото се в остаталите 6 щата, където в този момент битката продължава. Ако всичко опре до този щат, ще се чака седмици наред да разберем кой е следващият президент на САЩ. През декември във Вашингтон се събира Избирателната колегия от 538 електори, които от името на 50-те щата определят кой да влезе в Белия дом.


Кампанията на Доналд Тръмп е подала иск в съда на щата Мичиган за спиране преброяването на гласовете. Джо Байдън има около 45 000 гласа преднина (от над 5 милиона), а републиканците казват, че не им е осигурен достатъчно достъп до местата за отваряне на урните.


Екипът адвокати на щаба на президента казаха, че ще обжалват и резултатите в Уисконсин, където по данни на Edison Research Байдън води с малко над 20 000 гласа (две медии в САЩ вече го обявиха за победител там). Това са 0.6% от подадените гласове и щатски закон позволява автоматично повторно броене, когато разликата е под 1%.


Спечелването на 10 гласа на електори от този щат от демократите би намалило значително шансовете на Тръмп за втори мандат, защото тогава той ще трябва да победи в Джорджия, Северна Каролина, Пенсилвания, Аризона и Невада, а Байдън в момента води в поне един от тях.


Бившият губернатор републиканец на Уисконсин предупреди веднага, че стратегията на Тръмп може да не е печеливша, защото през 2016 г. такова броене, предизвикано от Джил Стейн (кандидатка на трета партия) донесе на сегашния президент едва 131 нови гласа. Преодоляването на 20 000 гласа преднина е доста трудно, добави Скот Уокър, и припомни, че и през 2011 т. същата процедура е добавила само 300 гласа в местна битка за върховен съдия.


Законът на Уисконсин определя, че разходите за повторно броене се плащат от щата, ако разликата е под 0.25%, но иначе се поемат от ищеца и поради това Стейн плати 3.5 млн. долара. Щабът на Тръмп ще трябва да почака, за да подаде иск - ако съдия потвърди, че има основание, за формалното подаване ще се чака до 1 декември, за да приключат всчики процедури по вчерашния изборен процес.


Едва след това започва преглед на документи, избирателни списъци, протоколи и дори на пликовете, с които са изпратени гласове по пощата. Процедурата се прави във всеки от 72 окръга и може да отнеме седмици.


Шанън Заступил от организаторите на изборите в Уисконсин се опитва да въведе ред сред купчини от бюлетини на глаували лично американци в хранилище на общината в град Кеноша.

© Reuters

Шанън Заступил от организаторите на изборите в Уисконсин се опитва да въведе ред сред купчини от бюлетини на глаували лично американци в хранилище на общината в град Кеноша.

"И президент е... Нанси Пелоси"

Несигурните резултати може да направят - поне на теория - президент на САЩ председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Каква е тази теория и кога се превръща в реалност - можете да прочетете тук.

Въоръжете се с търпение, ще се брои дни наред

Общо 101 членове на Избирателната колегия трябва да бъдат разпределени и няма да има ясен победител, докато някой от двамата кандидати не събере поне 270 гласа.


Но за раздвижване на резултатите ще са нужни часове.


Според Edison Research президентът със сигурност върви към победа в Аляска (3) - при само 36% прероени гласове той има 61.4%.


Аризона още не е официално обявена, но Associated Press и Fox News провъзгласиха Байдън за победител там. При 86 преброени бюлетини Байдън има 51%, а Тръмп - 47.6%. Но нови резултати там се очакват чак в ранните часове на четвъртък българско време.


Джорджия още не е ясна, въпреки водещата позиция на Тръмп. При 92% преброени гласове президентът има 50.5%, а Байдън - 48.3%, но до вечерта местно време още се очакват данни от продемократически райони около Атланта.


Мейн вече бе обявен от някои медии в полза на Байдън, но това е един от едва двата щата, разпределящи електорите си пропорционално. Бившият вицепрезидент има резултати, които биха му донесли 3 от 4-те гласа.


Мичиган е "на кантар" - 49.5% за Байдън, 48.9% за Тръмп. Но още броят в окръг Уейн (най-многолюдният в щата, там е Детройт), където остават за записване 24% от бюлетините. Неофициалното обявяване се очаква в следващите 24 часа.


Невада винаги е била смятана за зона на демократите, но сега е сред оспорваните щати - при 86% преброени гласове Байдън води с 49.3% на 48.7%. Още броят изпратените по пощата бюлетини, а в окръг Кларк (най-големият, тук е Лас Вегас) при 84% Байдън води с почти 53%.


Под 2 процентни пункта е разликата в Северна Каролина, Тръмп води с 50.1% срещу 48.7% при преброени 95%. Но данните от този щат няма да дойдат скоро - местният закон позволява броенето на "пощенските" бюлетини да продължи до 12 ноември, т.е. следващият четвъртък.


Пенсилвания изглежда като голямата награда за всеки от двамата, но може и да не се окаже така. Тук Тръмп има голяма преднина - при преброени 79% той има почти 54% срещу под 45% за Байдън. И тук се чака дни за дистанционните бюлетини - до 72 часа и днес властите казаха, че имат да броят над 1 милион гласа. Падне ли разликата под 1 пункт, всяка от страните може да поиска повторно преброяване.


Байдън тръгна силно в Уисконсин, но преднината му се стопи - при 97% преброени бюлетини той има 49.5% срещу 48.8% за Тръмп, а тук също има почти автоматична процедура за повторно преброяване.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

"Извикайте адвокатите!" - започва битката за Уисконсин

Call the lawers (Извикайте адвокатите) е израз, който политиците мразят, защото политическият процес на изборите преминава в сферата на правните спорове и екипите юристи на щабовете. Заради него през 2000 г. се стигна до Върховния съд на САЩ и обявяване на победителя Джордж У. Буш един месец по-късно. Сега и битката Тръмп-Байдън навлиза в тази фаза.


Кампанията на президента Доналд Тръмп обяви, че незабавно ще поиска преброяване на гласовете в щата Уисконсин, въпреки че резултатите там все още не са обявени. Обяснението е, че има "сведения за нередности" на няколко места в Уисконсин и това създава "сериозни съмнения за валидността на резултатите". Преднината на Байдън пред Тръмп в Уисконсин е близо 20 хил. гласа. Победата на Байдън там все още не е обявена, но от изборната комисия на щата съобщиха, че всички бюлетини вече са преброени. В "Туитър" Тръмп за пореден път коментира броенето на гласове с думите: "Намират гласове за Байдън навсякъде - в Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган. Толкова лошо за Страната ни!" Очаква се дистанция между Тръмп и Байдън под процентен пункт, а това би дало право на кандидат да иска повторно преброяване.

Цял ден почти няма промяна в прогнозните оценки на американските медии за това колко са събрали Тръмп и Байдън. Няма данни, които да покажат, че президентът променя съотношението и повежда в надпреварата:


Най-високата активност от 1900 г. насам

Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)


Посред пандемия, която е накара мнозина да се въздържат от гласуване, САЩ регистрират най-голямата избирателна активност на президентски избори от 1900 г. насам в процентно изражение. Разликата е, че преди 120 години жените не са имали право на глас и под 20% от населението е участвало в изборите. Днес резултатът наближава 50% от цялото население.

Федералната пощенска служба събщи, че е изпълнила наредената от съда проверка в дузина щати за бюлетини, които не са доставени за преброяване и в оспорвания щат Пенсилвания е открила само 13 такива. Поставеният срок бе 15 часа в деня на гласуването, но ръководството на пощите заяви, че това е физически непостижимо. Освен това жалбата на няколко граждански организации не е предвидила, че отсъствието на кодове на около 300 000 бюлетини за потвърдено доставяне не означава, че те реално не са вече в бюрата за броене.

Заложните къщи пак очакват победа за Байдън

Коефициентите, които популярни фирми за онлайн залагания, предлагат за познаване резултатите от президентските избори отново се в полза на претендента Джо Байдън. Това не са данни, отразяващи шансовете на който и да е от кандидатите за Белия дом, но са някакъв показател за доминиращото в момента мнение. Затова те започнаха изборния ден с фаворит Байдън, после рязко преминаха към вероятност за втори мандат на Доналд Тръмп, за да се върнат вечерта към демократа.


Агрегатори на залагания вече дават 95% шанс на Байдън да спечели оспорвания щат Уисконсин. Говорител на Betfair каза, че това може да е повратна точка за демократите и вероятност да спечелят Невада и Аризона. Компанията дава 78% шанс за крайна победа на Байдън - най-високата оценка досега. Британската Smarkets му дава 82%, а новозеландската PredictIt - 80%. В момента вероятността според Smarkets Тръмп да спечели е 17% - внушителна разлика спрямо сутрешните 80%.

Щабът на Джо Байдън заяви, че бившият вицепрезидент върви към спечелване на изборите в съревнование с президента Доналд Тръмп. Демократите очакват сега побед ив оспорваните щати Мичиган, Уисконсин и дори Пенсилвания, къдто републиканецът води, но при под 80% от преброените бюлетини.


Дженифър О'Майли Дилън, ръководител на щаба, каза, че до края на днешния ден в САЩ очаква Байдън да е събрал нужните му 270 гласа на членове на Избирателната колегия, за да влезе в Белия дом. Според нея вече са спечелили Уисконсин и очакват същото в Невада.


От щаба на Тръмп заявиха, че очакват победа и ще продължат с опити на своите юристи да гарантират, че ще се зачетат само законно пуснатите бюлетини. "Ако броим всички, отговарящи на закона бюлетини, печелим, президентът печели", каза Бил Стипиън, цитиран от "Ройтерс".


Броенето на бюлетини продължава в няколко щата, а данните от един от тях е възможно да бъдат обявени и в четвъртък българско време.


От часове насам отчитането на събраните резултати е замръзнало на 224 за Байдън и 213 за Тръмп.

Пенсилвания е преброила само половината от бюлетините

Кати Буквар - държавният секретар на щата Пенсилвания (на щатско ниво това е ръководителят, отговарящ за провеждане на избори) заяви, че са преброили почти 50% от бюлетините, получени по пощата, но ще обявят резултата, когато е отчетен всеки глас.


С 20 членове на Избирателната колегия щатът е ключов за победа в президентските избори и в момента при преброени 78% резултатът е 54.2% срещу 44.5% в полза на президента Тръмп. В брой гласове разликата е около 550 000 гласа, но според Буквар тепърва ще се броят над 1 милион бюлетини. "Имаме милиони бюлетини за борене. По пощата са изпратени 10 пъти повече, отколкото през 2016 г."

Тръмп с нова офанзива в "Туитър"

Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press


Преди малко президентът повтори в "Туитър" предупреждението си, че водел в ключови щати снощи, но по-късно преднината му започнала "магически да изчезва", след като "изненадващо" започнало броенето на бюлетините по пощата. В последваща публикация в "Туитър" той попита как е възможно всеки път, когато започнат да броят гласовете по пощата, ефектът им да е толкова "унищожителен".


Така той отново поставя под въпрос легитимността на резултата, след като сутринта поиска да спрат да се броят бюлетини.


Тръмп цитира и пост, предлагащ резултатите да се оспорят в съда. "Нито един честен човек" не може да гледа и да заяви, че са нормални резултатите в Мичиган, където при обновяването им Байдън получи още 128 хил. вота.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

Байдън води и в Уисконсин

По-малко от 5% от бюлетините (т.е. още 173 хил.) остава да бъдат преброени, а Байдън води в Уисконсин с над 20 700 гласа.


Междувременно се увеличи преднината му в друг решаващ щат, Мичиган, където преднината от почти 10 хил. гласа по ирония на съдбата е същата, с която Тръмп спечели щата преди четири години.


Очаква се Мичиган и Уисконсин да бъдат обявени тази вечер. От кампанията на Байдън обявиха, че кандидатът върви към победа дори сега да спре броенето, както по-рано днес предложи Тръмп.

Социалните мрежи срещу Тръмп и... словенския премиер

Не само президентът Доналд Тръмп, а и представители и на републиканците, и на демократите бяха "санкционирани" от "Туитър" и "Фейсбук", предупредили, че техни публикации за изхода на изборите в ключовите щати Уисконсин и Флорида са подеждащи, а информацията може да е оспорвана или неточна, пише "Ройтерс".


На практика и двете партии не са пощадени в момент, когато социалните мрежи са наблюдавани внимателно заради начина, по който се справят с разпространението на дезинформация около изборите. И двете водещи компании бяха предупредили, че ще действат срещу кандидати, които опитват да обявят победа.


"Туитър" отбеляза преди малко и публикация на словенския премиер Янез Янша - съюзник на унгарския Виктор Орбан и първият европейски лидер, "поздравил" Тръмп, след като последният обяви победа.


"Официални източници може да не са обявили изхода от надпреваата, когато този туит бе направен," посочва "Туитър" в съобщение под публикацията на Янша. Словенският лидер, заел поста през март, е открит поддръжник на Тръмп и е изразявал одобрение за политиките му, докато противниците му го обвиняват в опити за атака срещу институции и срещу свободата на словото.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

Джо Байдън поведе в Мичиган

Байдън поведе в Мичиган с близо 6000 гласа преднина пред Тръмп, след като разликата в подкрепа на Тръмп по-рано днес бе достигнала 0.1 пункта.


Това е резултатът при 89% преброени гласове според проучане на "Едисън рисърч". Той сочи, че същата преднина от 0.1 пункта вече е за Байдън (49.2% при 49.1 на сто), след като подкрепата му в последните часове набъбна с хиляди гласове, а тази за Тръмп почти не се промени.


На пръв поглед нищожната преднина подчертава тенденцията, която дава тласък на Байдън - Мичиган е един от няколкото решаващи щата в надпреварата. Си Ен Ен отбелязва, че се очаква до края на деня да има яснота дали щатът с 16 електорални гласа ще е за Тръмп или Байдън.

Малкият щат Невада с неговите 6 електорални гласа ще се окаже един от най-решаващите. Тръмп стопява разликата си с Байдън там, но резултати няма да има до утре по обяд местно време, обяви местната избирателна комисия.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

Разликата между Байдън и Тръмп в Мичиган намаля до 0.1% в полза на президента, показват данните на Decision Desk HQ. Републиканецът обаче догонва Байдън в Невада, с 48.69% срещу 49.33%.


При преброени над 99% от гласовете Северна Каролина и Джорджия изглеждат твърдо републикански; в Аляска процентът отчетени гласове все още е нисък, но тя по принцип е "червен" щат.

През 2000 г. изходът от изборите се реши в оспорваната Флорида; тази година резултатът може би ще зависи от Мичиган, показват последните данни.


Байдън засега има 227 гласа и с голяма вероятност ще спечели още 27 от Аризона, Невада и Уисконсин, който обърна в последните часове, тоест общо 254.


Тръмп с неговите 213 вероятно ще вземе 54 от Северна Каролина, Джорджия, Аляска и Пенсилвания, макар че данните от първите два са доста близки. Което му дава 267 гласа в Избирателната колегия.


Разликата между двамата в Мичиган, която засега е в полза на президента, намаля до няколко десетки хиляди гласа в последните часове. Неговите 16 гласа явно ще предопределят победителя.

Разликата между Байдън и Тръмп в Уисконсин е 8 хил. гласа в полза на демократа при преброени 89% от бюлетините, показват данните на "Вашингтон пост".


Мичиган, при преброени 78% от гласовете, засега отива при Тръмп.


Джорджия и Северна Каролина продължават да бъдат оспорвани - президентът води, но с около 100 хил. гласа и на двете места.


Байдън води в Невада при преброени 85% от бюлетините, но броенето там ще продължи днес вечерта българско време.

Ето какво каза Тръмп в речта си тази сутрин.


Прогнозите към 11:46 българско време

Втори мандат на Тръмп ще означава повече пазарлък във външната политика. Той ще се чувства свободен да назначи повече лоялисти и съответно до него да има по-малко съветници, които да му казват да обмисли действията си. Което означава, че ще действа по инстинкт.


Това коментира пред "Дневник" д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в България. Прогнозата му е, че НАТО ще бъде под натиск, както бе и в първите месеци от мандата на Тръмп, както и че той ще продължи да изтегля САЩ от ангажиментите им към международни организации.

Избирателите в американската столица Вашингтон и в щата Ню Джърси изглежда са подкрепили легализирането на марихуаната и декриминализирането някои други наркотици на проведените заедно с изборите два референдума, предаде ДПА. Във Вашингтон 77 на сто от гласоподавателите са гласували в подкрепа на декриминализирането на редица наркотици като халюциногенните гъби. Бюлетините още са в процес на преброяване. В Ню Джърси по неокончателни данни 67 на сто от избирателите са гласували за легализиране на марихуаната.

Кандидатка за място в долната камара на Конгреса в САЩ, привърженичка на Доналд Тръмп и на конспиративното движение QAnon, печели изборите в своя окръг в щата Джорджия, предаде Франс прес.


Марджъри Тейлър Грийни бе почти сигурно, че ще стане член на Камарата на представителите, когато спечели първичните избори на Републиканската партия през август. Тя ще встъпи в длъжност на 3 януари 2021 г., когато започва работа новият Конгрес.


"Голяма победа тази вечер!", написа в Туитър 46-годишната републиканка. По време на предизборната кампания на първичните избори Тейлър Грийни каза, че е последователка на QAnon - крайнодясно движение, което твърди, че Доналд Тръмп води война срещу тайно световно общество, съставено от педофили сатанисти.

Тръмп се обяви за победител без доказателства

Тръмп се обяви за победител без доказателства, позовавайки се на непълни резултати от най-оспорваните щати. Той заяви, че печели Пенсилвания с "огромна преднина", както и че взима Джорджия и Северна Каролина, макар че няма нито една категорична прогноза за това от авторитетен източник.


Тръмп каза, че отдавна е предвидил, че противниците му ще се обърнат към съда, ако не спечелят. "Казах го, още като чух, че ще пращат милиони бюлетини".


"Това е измама на американския народ. Това е срам за страната ни. Готови бяхме да спечелим и, честно казано, спечелихме."


"Това е огромна измама за нацията. (...) Ще ходим във Върховния съд, Искаме гласуването да спре. Не искаме да намерим бюлетини в 4 сутринта и да ги добавят в списъците."


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

Тръмп вече е фаворит

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече е фаворит да спечели нов мандат на поста, сочат данни на букмейкъри, предаде "Ройтерс". Според хората, залагащи на британската платформа Бетфеър (Betfair), шансовете на републиканеца Тръмп са около 60 процента.


При отварянето на избирателните секции във вторник сутринта те бяха оценявани само на 39 на сто. Вероятността за победа на кандидата на демократите Джо Байдън намаля рязко от 61 процента на 40 на сто. Според друга базирана във Великобритания платформа, Смаркетс (Smarkets), шансовете на Тръмп са още по-големи - 65 процента. При отварянето на избирателните секции те са били оценявани само на 39 на сто. Вероятността за победа на Байдън съответно е намаляла чувствително от 61 процента на 39 на сто.

"Туитър" и "Фейсбук" прилагат към съобщения на Доналд Тръмп предупрежденията, които обявиха предварително с цел да се намали дезинформацията след изборния ден. Съобщението му, че има опити да бъдат откраднати изборите и "ние никога няма да го позволим" е отбелязано като потенциално подвеждащо от "Туитър". Текстът му We are up BIG във "Фейсбук" е маркиран с "финалните резултати може да бъдат различни от първоначалните, тъй като броенето на гласове ще продължи дни и седмици, прогноза за победител в президентския вот не е обявявана".

Тръмп води в ключовите три щата, но резултати се очакват най-рано следобед

В САЩ вече е средата на нощта и резултати се очакват едва утре сутрин местно време, тоест в следобеда за България. Изборите ще се решат от Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин с техните общо 46 електорални гласа. Последната новина засега вероятно ще бъде изказването на Доналд Тръмп, което се очаква всеки момент.


Според данните на "Вашингтон пост" 63% от гласовете са преброени в Мичиган и Тръмп води с 53%; при 68% преброени в Пенсилвания, Тръмп води там с 56%, но тепърва се очакват гласове от окръзи, които би трябвало да застанат твърдо зад Байдън. Уисконсин е по-напред със 78% преброени гласове и президентът води и там с 51%.


Минесота и нейните 10 електорални гласа отиват при Байдън, също както и 4 от Ню Хемпшър; Айова и нейните шест - при Тръмп. Джорджия и Северна Каролина още са на кантар.

Какво става със Сената и Камарата на представителите

44 сенатски места за демократите и 45 за републиканците от общо 100 предвижда Decision Desk HQ. В долната камара на Конгреса сайтът прогнозира засега 155 места за демократите и 161 за републиканците от общо 435.


Според прогнозата на АП - 145 за демократите и 158 за републиканците в долната камара и съответно 43 на 46 в Сената.


"Вашингтон пост" предвижда 42 на 41 места в Сената за демократите и републиканците и 149 на 154 в Камарата на представителите.

Засега Тръмп изглежда се справя по-зле сред белите избиратели, отколкото през 2016 г., докато Байдън има по-голяма подкрепа от Клинтън при независимите, умерените и в предградията, отбелязват от FiveThirtyEight. През 2016 г. гласуващите за пръв път подкрепяха предимно Клинтън и изглежда, че Байдън печели повече подкрепа и сред тази демографска група.


Байдън вярва, че е на път да спечели

В изненадваща проява Джо Байдън заяви: "Вярваме, че сме на път да спечелим тези избори."


"Уверени сме за Аризона и Минесота, още сме в играта в Джорджия, макар че не го очаквахме. Усещам, че сме много добре в Уисконсин и Мичиган. И, между другото, макар да отнеме време да се преброят гласовете, ще спечелим Пенсилвания".


"Не е моя работа, нито на Доналд Тръмп да обяви кой е спечелил. Това е решение на американския народ", каза още той.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press


"МНОГО сме напред, но те се опитват да ОТКРАДНАТ Изборите. Няма да им позволим. Не може да се гласува, след като Секциите са затворени!", реагира президентът Доналд Тръмп. Той също обеща, че ще говори публично по-късно тази нощ с думите "Голяма победа!"


"Вашингтон пост" обяви Охайо за спечелен от Тръмп с 53.3%. Това са 18 електорални гласа за президента.

Тръмп води в трите ключови щата; дали това е "червен мираж"

АП предвижда победа на Байдън в оспорвания щат Минесота (10 електорални гласа). "Фокс" предвижда победа на Тръмп в Айова (6 гласа) и потвърждава победата на Байдън в Минесота.


По-важното към този момент са изчисленията на Edison Research, според което при преброени малко над половината гласове, Тръмп води в ключовите Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган. Те обаче ще се забавят с обработката на пратените по пощата бюлетини, които вероятно ще тласнат Байдън напред - тоест може би става въпрос за "червен мираж". Повече за този очакван феномен четете тук.

Най-възрастният президент в историята

И двамата кандидати за президент са над 70-годишни. Как се стигна дотук и колко е важен в този контекст вицепрезидентът, четете тук и тук.

Тръмп очаквано спечели Тексас

Тръмп очаквано печели Тексас, съобщи "Фокс нюз". С неговите 38 електорални гласа той почти се изравни с Байдън, показват данните на Decision Desk HQ. При 88% от преброените бюлетини той печели с 52.1% от гласовете срещу 46.5% за Байдън. Макар да не е изненадващо, това вероятно ще е разочарование за някои демократи, които се надяваха да завоюват традиционно червения щат. Той е републикански от десетилетия, но населението от етнически малцинства там се увеличава, а те по принцип са електорат на Демократическата партия. Надеждите бяха разпалени и от доброто представяне на Бето О'Рорк на междинните избори през 2018 г., когато той загуби с малко надпреварата за Сената с Тед Круз.

Аризона посиня

Демократ спечели Аризона за пръв път от 1996 г., съобщи "Фокс нюз". 11-те ѝ електорални гласа отиват за Байдън. Това е добър тласък за него, дори ако загуби Пенсилвания. Засега други новинарски организации не потвърждават прогнозата на консервативната "Фокс".


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Reuters

Три щата вероятно ще решат надпреварата

Анализаторите на FiveThirtyEight предвиждат, че днес няма да има резултати от Джорджия - няколко големи окръга тепърва имат да обработват десетки хиляди бюлетини. В Северна Каролина двамата кандидати се борят за всеки глас и победата вероятно ще зависи от последно пристигналите по пощата бюлетини.


Отдавна е ясно, че в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин резултати няма да има в самата изборна нощ, отново заради обработката на гласуването по пощата. И вероятно победата ще се сведе до случващото се в тези три щата. "Фокс нюз" също обръща специално внимание на Уисконсин с вече няколко включвания на живо от кореспондентката си там. Резултати от там се очакват след обяд (българско време) днес. Мичиган може би също ще има данни по-късно днес, но резултатите от Пенсилвания се очакват в петък.

Тръмп вероятно печели Флорида, Байдън поведе в Изборната колегия

Байдън печели 55-те електорални гласа на Калифорния, Вашингтон (12 гласа), Орегон (7).


Тръмп - Айдахо (4), Флорида (29), според "Фокс нюз".


Прогнозите на Edison Research предвиждат, че към 06:00 българско време Байдън има 192 електорални гласа, а Тръмп - 114 от необходимите 270. DDHQ прогнозира 205 за Байдън и 144 за Тръмп.

Ето как изглежда изборната карта досега според данни на Decision Desk HQ, които следят процента на преброените бюлетини. Тук са отбелязани само щатите, които според сайта са категорично спечелени от единия или другия кандидат.


Важните Флорида и Северна Каролина

При над 90% преброени бюлетини във Флорида, "Вашингтон пост" предвижда победа за Тръмп с 51.2%; същото предвижда и Decision Desk HQ. Това са 29 от необходимите 270 гласа в изборната колегия за президента.


Ако Байдън спечели Флорида, пътят на президента Тръмп към втори мандат се стеснява. Ако Тръмп спечели Флорида, пътят на опонента му се стеснява, но той има и други пътечки.


Д-р Мийна Боуз,

политолог от Hofstra University


Северна Каролина и нейните 15 гласа още са жестоко оспорвани - при преброени 93% от гласовете, 49.9% за Тръмп и 48.8% за Байдън.

Съдия нареди на пощите да проверят днес до 15 часа местно време складове и места за обработка на пратки за забавени бюлетини от дистанционно гласуване и незабавно да ги доставят в избирателните комисии в дузина щати. Данни на федералната пощенска служба показват, че около 300 хиляди бюлетини са били получени за обработка в пощата, но още нямат код, потвърждаващ предаването им на организаторите на изборите. Забавянето може да предизвика дисквалифициране на такива бюлетини. Част от тях са в особено важни щати като Пенсилвания, Южна Каролина и Флорида.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

Републиканецът Линдзи Греъм успя да защити мястото си в Сената в Южна Каролина - щат, в който се смята, че Байдън има силна подкрепа сред афроамериканците. Това бе предизвикателна надпревара, победата в която ще успокои републиканците. Също така, това е едно от местата, с които демократите се надяваха да си спечелят мнозинство в Сената.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

Обработката на бюлетините по пощата


Повечето щати позволяват пуснатите по пощата бюлетини да бъдат обработвани, но не и преброени преди изборния ден. Близо 100 млн. души са гласували по пощата тази година от 320-милионно население и това е една от причините, поради които се смята, че същинските резултати ще се забавят, а екзитполовете ще бъдат заблуждаващи.

ФБР разследва дезинформация

ФБР разследва съобщения за автоматични телефонни позвънявания в Ню Йорк, Мичиган и Айова до избирателите, с които им се казва да не ходят да гласуват по една или друга причина или да отложат вота си за утре, което е невъзможно. В едно от посланията от генериран от компютър женски глас се казва: "Здравейте. Това е тест. Време е да останете вкъщи. Пазете се и си стоте вкъщи". Записът е познат от последните 11 месеца, но днес изненадващо се е изстрелял на 5-6 място в списъка на спам позвънявания. Това означава, че е разпращан милиони пъти.

Избирателните секции затвориха в Айова, Монтана, Юта и Невада. Очаква се първите три щата да бъдат спечелени от републиканците.


Важни ще бъдат резултатите от Аризона - ако Тръмп спечели Джорджия, Флорида и Северна Каролина, но изгуби Аризона, шансовете му за победа падат до 20%, според FiveThirtyEight. Ако обаче спечели и четирите щата, те скачат до 55% и Байдън ще зависи изцяло от подкрепата си в Средния Запад. Щатът не е гласувал за демократ от 1996 г.

Прогнози за победа на Тръмп в няколко ключови щата

Следящият резултатите сайт Decision Desk HQ предвижда засега 115 електорални гласа за Байдън и 129 за Тръмп, включително с победа в ключовите Флорида, Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган.

Състоянието на икономиката се оказа водещ проблем за излезлите да гласуват днес американци, показа компанията Edison Research, обдиняваща резултати от екзит пол допитвания. Около една трета от отговорилите на излизане от вота са казали, че са мотивирани в избора си от икономиката. Близо 20% са посочили пандемията и справянето с нея. Също толкова са казали, че расовото неравенство е най-важно за тях, а други са отговорили "престъпността и сигурността" и "здравната политика". Половината отговорили смятат, че коронавирусът трябва да бъде спрян, дори с цената на още щети за икономиката. 40% смятат, че опитите на досега на властите са "много лоши".


Lower-income adults hit hardest in being able to save less since the coronavirus outbreak began

Марш към избирателните секции в Южна Каролина.

© Reuters

Марш към избирателните секции в Южна Каролина.

"Туитър" започна да добавя предупреждения към постове, обявяващи резултати в щати, където гласуването още не е приключило или реални данни няма. Това се случва за пръв път, като сред постовете е и туит на кампанията на Тръмп, който го обяви за победител в Южна Каролина. В момента на публикуването само АП бе пуснала прогноза за резултата там, а според "Туитър" са нужни два източника, за да се обяви победа.

Колко е важна битката за Сената

Много важна е и битката за Сената във Вашингтон, защото демократите ще запазят контрола си над долната Камара на представителите, но може за пръв път от десетилетие да спечелят и горната камара. Особено оспорваната битка е за 14 места (12 на републиканци и 2 на демократи) и навсякъде демократите имат преднина в прогнозите преди изборния ден.


Проблемът е, че поне за 5 от тези сенаторски позиции може да не е ясен победителят дни, а може би и месеци наред, посочва "Ройтерс". Има допускания, че демократите може да съберат до 55 от 100-те места в Сената - далеч от 60 сенатори, които биха могли да блокират законодателни инициативи на опонентите. Но все пак това е достатъчно за добър старт на едно президентство на Джо Байдън или почти парализиране на каквито и да е по-решителни действия поне в първите две години от втори мандат на Доналд Тръмп. В момента републиканците имат мнозинство от 53 срещу 47 сенатори. На демократите им стига да спечеля 3 нови места и Байдън да влезе в Белия дом, защото тогава вицепрезидентът Камала Харис им осигурява още един глас за мнозинство.

Неочаквано висока подкрепа на латиноамериканците за Тръмп

Неочаквано висока подкрепа на латиноамериканците за Тръмп - 40% сред по-възрастните от тях са гласували за президента в сравнение с 25% през 2016 г., показва проучване нa Edison Research. Анализаторите от FiveThirtyEight сочат, че възприятията на тази етническа група за дискриминацията не променя отношението ѝ към предпочитаната политическа партия. Имиграцията не е толкова горещ проблем в тазгодишната кампания, както бе през 2016 г., когато Тръмп говореше за "лоши хора", идващи през границата с Мексико.

Кога затварят секциите в различните щати и колко електорални гласа имат те, вижте в графиката на "Ройтерс".

© Reuters

Кога затварят секциите в различните щати и колко електорални гласа имат те, вижте в графиката на "Ройтерс".

Секциите затварят в Аризона, Колорадo, Канзас, Луизиана, Мичиган, Минесота, Небраска, Ню Мексико, Ню Йорк, Северна Дакота, Южна Дакота, Тексас, Уисконсин и Уайоминг. Резултати от оспорвания Уисконсин не се очакват скоро. А в републиканския бастион Тексас Байдън има по-голяма подкрепа, отколкото Клинтън имаше преди четири години. Една победа там би била унищожителна за Тръмп; това е малко вероятно. Въпросът по-скоро е с колко малка разлика ще загуби Байдън и какво означава това за подкрепата му и в други републикански щати.

80 електорални гласа за Байдън, 51 за Тръмп

80 електорални гласа за Байдън, 51 за Тръмп според предвижданията на Edison Research. За победа са необходими 270.

Демократите печелят сенаторски пост на Колорадо

Кандидатът на демократите Джон Хикънлупър успя да отнеме възможността за втори мандат на републиканския сенатор на Колорадо Кори Гарднър, съобщава "Фокс нюз". Колорадо е един от ключовите оспорвани щати в надпреварата със своите 9 гласа в Избирателната колегия. Това е първото място, което демократите успяват да отнемат на републиканците в Сената за нощта

"Асошиейтед прес" предвижда победа за Тръмп в Луизиана, Уайоминг и Северна Дакота - общо още 14 гласа в Избирателната колегия. За Байдън - Ню Мексико с неговите 5 гласа и 3 от 4-те гласа на Мейн. Първите прогнози показват и предимство за Тръмп в Небраска.

Екзитполовете във Флорида показват, че 42% от запитаните смятат, че днес живеят по-добре, отколкото преди 4 години. Три четвърти от тях са гласували за Тръмп. Флорида е един от оспорваните щати и до голяма степен ще даде сигнал кой от двамата има преимущество. Консенсусът между експертите е, че ако президентът загуби Флорида, няма голям шанс за втори мандат.


Латиноамериканците, гласували за Байдън във Флорида, засега са по-малко от тези, подкрепили Клинтън през 2016 г., пише "Вашингтон пост". Кубинците в щата застанават зад Тръмп с малко мнозинство, както и преди 4 години.

31 електори за Байдън, 42 за Тръмп по прогнози на WaPo засега

Edison Research, цитиран от Washington Post, предвижда победа на Байдън в Делауер, окръг Колумбия, Масачузетс и Ню Джърси, а за Тръмп - в Индиана, Кентъки, Оклахома, Тенеси и Западна Вирджиния. Това дава на Байдън 31 гласа от необходимите 270 в Избирателната колегия, а на Тръмп - 42.


"Ню Йорк таймс" засега предвижда 85 електорални гласа за Байдън заедно с победа във Върмонт, Кънектикът, Мериленд, Вирджиния и Илинойс, освен вече споменатите щати. И 61 за Тръмп, ако към горните се добавят Южна Каролина, Алабама, Мисисипи и Арканзас.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената, републиканецът Мич Макконъл спечели седми мандат в Кентъки.


Изборите в САЩ: Обжалване от Тръмп праща резултата от изборите за декември (хронология до 23:20)

© Associated Press

Край на гласуването в близо половината щати

Избирателните секции са затворили в близо половината щати, включително ключовите Охайо, Флорида, Северна Каролина и Джорджия. Според първите прогнози на Edison Research президентът Тръмп печели Индиана (родния щат на вицепрезидента Майк Пенс), Кентъки, Оклахома и Тенеси. За Джо Байдън се прогнозира победа в Масачузетс, Ню Джърси, Върмонт, Делауер и окръг Колумбия.

Подготвени ли са борсите

През 2016 г. пазарите залагаха на победа на демократката Хилари Клинтън в президентските избори и реагираха с резки сривове, когато в изборната нощ стана ясно, че президент ще стане републиканският й съперник Доналд Тръмп. Фючърсите от индекса "Стандард енд Пуърс 500", които се котират на търговската борса в Чикаго, се сринаха, тъй като инвеститорите се опитваха да пригодят позициите си към развитието на ситуацията. Повече за предпазните им мерки четете тук.

Доналд Тръмп промени управлението на САЩ, възползвайки се от една дълбоко разделена държава и оставяйки я още по-разделена. Най-важните моменти от мандата му вижте във видеото на "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (799)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 38 Весело

  Чичо Дончо-президент!!! 😀😀😀

  В истината вярваме
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Тръмп трябва да победи!
  Байдън ще е катастрофа за САЩ и Света.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Да видим кои от двамата мошеници ще победи.

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Но със тези над 100млн. гласа по пощата резултатите ще излязат другата седмица.
  Какво е замислено на времето със това гласуване по пощата и как днес беше изкривено юнашки.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Тръмп явно взима флорида трябват му тексас и джорджия и остава още 4 години в белия дом

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 6. 6 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Байдън е на път да върне някои от загубените от Хилъри щати. Което на практика означава феновете на демократите да вадят шампанското. Винаги съм бил за републиканците но простака Дончо ме отврати. А и мераците му да вади Америка от НАТО което на практика означава за България да стане цел номер 1 за Задунайская на Кремъл е повече от плашещо. То и сега с въртеливият Баце едвам се крепим. На Джо антируската реторика е много силна но поне с него не бихме били оставени сами да се оправяме.
  Всичко за изборите само срещу едно кликване.
  https://abcnews.go.com/Elections/2020-us-presidential-election-results-live-map

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Весело

  Гледам избори от поне 25 години, но за първи път виждам демократ да води в Тексас, явно там са доста ядосани от Тръмп. Другото ключово място, където демократите водят сериозно, е Охайо - ключов щат за печелене на изборите.
  Още е много рано, но мисля, че ще имаме нов президент.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Да видим кои от двамата мошеници ще победи.
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Тръмп е абсолютно неподходящ за президент на САЩ, обаче му харесвам политиката спрямо Китай и спрямо климатичните мошеници, затова искам той да победи, защото Байдън ще е либерастка катастрофа за САЩ! И не само за САЩ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Dedo
  Dedo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Тръмп май взе флорида, но го плющят в охайо и северна каролина. не му изглеждат добре перспективите

 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тръмп е новият/стар президент на САЩ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Както се казва - шшшшшоу тайм.

 13. 13 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  в тексас идват първо далас и остин после се обръщат нещата и сега ще е така байдън заплащи шистаците те няма да му го простят това

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  А у нас положението е 4041/63.
  Двойна победа на гробарската некадърност и безделие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#13] от "johngoti":

  Мисля, че все пак Байдън ще загуби Тексас, но по всичко личи, че ще вземе Охайо и Северна Каролина. Голяма въпросителна е и Флорида.

 16. 16 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#11] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Росен, изпий малко Новичок, казват, че е много успокояващо:)))

  "Чуждестранен агент"
 17. 17 Профил на Dedo
  Dedo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Байдън май повсеместно се пресдтавя доста по добре от клинтън (на този етап от броенето, така че сравнението е точно спрямо 2016), около 5% по добре навсякъде, това ще му е достъчно да спечели

 18. 18 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Само да припомня, че когато изборите са оспорвани който вземе Пенсилвания е президент. Байдън я взе. Няма откъде вече Тръмп да навакса.
  Ако егото ня Дончо не бе толкова голямо и бе отсъпил на Майкъл Пенс сега Америкя щеше дя има не президент я слънце. Да, ама НЕ!

 19. 19 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  флорида вече само чудо може да му я вземе на тръмп

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 20. 20 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  северна каролина все още има малък шанс за тръмп

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 21. 21 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демократите печелят сенаторски пост на Колорадо - първи флип

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#18] от "georgi nikolov":

  Още е много рано за Пенсилвания няма 100% сигурност,също и в Охайо

  klimentm
 23. 23 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 611 Неутрално

  И Северна Каролина си я връщат демократите. Мелания да стяга куфарите. Хич няма да се изненадан ако един ден се изповяда да си признае, че е хвърлила за Байдън.

 24. 24 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  северна каролина разликата вече е под 100 000 гласа при 79% преброени

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 25. 25 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#23] от "georgi nikolov":

  Хайде успокойте се малко. И Северна Каролина и Охайо преди малко бяха 54-45 за Байдън, сега са 51-48. В Пенсирвания води Байдън, но във Мичиган - Тръмп при около 20% преброени и в двата щата.

 26. 26 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#23] от "georgi nikolov":

  Хайде успокойте се малко. И Северна Каролина и Охайо преди малко бяха 54-45 за Байдън, сега са 51-48. В Пенсирвания води Байдън, но във Мичиган - Тръмп при около 20% преброени и в двата щата.

 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "putinxujlo":


  До коментар [#11] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":Росен, изпий малко Новичок, казват, че е много успокояващо:)))
  —цитат от коментар 16 на putinxujlo


  По вашите ширини пиете и препарати за вана, но тук само мием ваните с тях.

  Та Тръмп е новият стар президент на САЩ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  северна каролина разликата вече е под 90 хиляди гласа при 80% преброени

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 29. 29 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Губят и сената. Дончо даде всичко от себе си да направи в очите на американците републиканците токсични. В личен план го чакат маса разследвания но кел файда за партията му.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Някой герберски корифей може ли да ни обясни ЗАЩО в САЩ МОЖЕ а у нас НЕ да се гласува по пощата ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  опа тръмп взе да навксва и охайо

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Тръмп обърна резултата в Тексас!

 33. 33 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#32] от "vagabond66":

  там беше ясно сега е тръгнал да го прави и в северна каролина и охайо

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 34. 34 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  И Охайо вече е 50-48, а преди малко беше 54-45.

 35. 35 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 12 Любопитно

  "04:13
  80 електорални гласа за Байдън, 51 за Тръмп
  80 електорални гласа за Байдън, 51 за Тръмп според предвижданията на Edison Research. За победа са необходими 270."

  "

  преди 27 минути в 04:09 ч.
  Приключи гласуването в 14 щата

  Затвориха изборните секции в в 14 щата.

  AP прогнозира победи на Байдън в Ню Йорк и Ню Мексико. На Тръмп — в Уайоминг, в Северна и в Южна Дакота, Небраска, Луизиана.

  На базата на прогнозни данни за 25 от 50-те щата, според AP, Байдън печели 119 члена в Избирателната колегия, Тръмп – 94." https://t.ly/qEyy

 36. 36 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Тръмп наваксва на много ключови места.По снн са все по нервни.

 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2438 Весело

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  ти си зъл българин :))
  https://i.simpalsmedia.com/point.md/news/thumbnails/large/9321fa4deaf36035cd48b337283673a2.jpg

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "vagabond66":там беше ясно сега е тръгнал да го прави и в северна каролина и охайо
  —цитат от коментар 33 на johngoti


  свирепата борба е в републиканските щати - кой по-напред да не мине към Байдън. Демократските са си твърди.

 39. 39 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тръпна за Калифорния

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 40. 40 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1318 Весело

  За сега бае Тръмпи отнася със замах синилната карикатура като питбул куцо пиле🐥🐺 🤣

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 41. 41 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  хахаха в охайо разликата вече е под 15 хиляди гласа

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Някой герберски корифей може ли да ни обясни ЗАЩО в САЩ МОЖЕ а у нас НЕ да се гласува по пощата ???
  —цитат от коментар 30 на КМЕТ В СЯНКА


  Ако в щатите пипнеш дори списание от чужда пощенска кутия те съдят като криминален.
  Синът ми се яви веднага на изпит за шофьор там срещу 15$. Взе си го и го питам кога ще му издадат книжката. Щели да му я пратят по пощата.
  После не беше ходил в САЩ година и повече. Като отиде в друг град направо за няколко дни са го затрупали с всякакви неща изпратени до него някъде си преди година. Научават веднага къде си и ти пращат всичко.

  А при нас брошурите на веригите се крадат.
  Ето ти причина защо не може по пощата в България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#11] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":Росен, изпий малко Новичок, казват, че е много успокояващо:)))
  —цитат от коментар 16 на putinxujlo


  Е, и? Успокои ли твоят (бивш?) любовник? https://youtu.be/9sXnI9XoYq0

 44. 44 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  демократите обърнаха първото място и в долната камара. Прогнозата е за +6 места. След 40-те, обърнати през 2018 в долната камара - не знам дали има смисъл малкото републиканци въобще да влизят в залата.

 45. 45 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3342 Любопитно

  Тръмп взе да наваксва, не ми се вярва тази нощ да обявят президент...

 46. 46 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#45] от "boevbisser":

  наваксва навсякъде и във флорида и в тексас падаше в началото но е на път да ги вземе

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 12 Любопитно

  Тръмп обърна резултата в Тексас!
  —цитат от коментар 32 на vagabond66


  преди 3 минути в 04:42 ч.

  "Ожесточена надпревара в Тексас

  Много близки са резултатите на вота в Тексас. На базата на 67% от гласовете Тръмп печели 49.6%, Байдън – 49%, показват данните на "Ройтерс". Победата в този щат осигурява 38 електори в Избирателната колегия." Нюз.бг

 49. 49 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Неутрално

  северна каролина вече по 70 хиляди разлика

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 50. 50 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "boevbisser":наваксва навсякъде и във флорида и в тексас падаше в началото но е на път да ги вземе
  —цитат от коментар 46 на johngoti


  наваксва в своите сигурни щати...има поне десетина такива. 2 да загуби - край.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#42] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Това не е причина относно изборите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#50] от "xyq47646139":

  стискай палци щот кат гледам няма намерение да губи

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 53. 53 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "xyq47646139":стискай палци щот кат гледам няма намерение да губи
  —цитат от коментар 52 на johngoti


  ми добре. идват аризона, уисконсин, мичиган...които трябва пак да вземе..

 54. 54 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#53] от "xyq47646139":

  Е, хайде изчакай малко де. Засега можем да кажем, че очакваната от някои мощна "синя вълна" става все по-малко вероятна.

 55. 55 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Неутрално

  хох Тръмп повежда в Пенсилвания

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 56. 56 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "xyq47646139":Е, хайде изчакай малко де. Засега можем да кажем, че очакваната от някои мощна "синя вълна" става все по-малко вероятна.
  —цитат от коментар 54 на ygo11542256


  в конгреса? че тя вече започна с флиповете. За президент? трябват ти да обърнеш 2 щата , не ти трябва вълна.

 57. 57 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 12 Любопитно

  "Неочаквано висока подкрепа на латиноамериканците за Тръмп - 40% сред по-възрастните от тях са гласували за президента в сравнение с 25% през 2016 г., показва проучване нa Edison Research. Анализаторите от FiveThirtyEight сочат, че възприятията на тази етническа група за дискриминацията не променя отношението ѝ към предпочитаната политическа партия. Имиграцията не е толкова горещ проблем в тазгодишната кампания, както бе през 2016 г., когато Тръмп говореше за "лоши хора", идващи през границата с Мексико."

  Не е това проблемът. А това, че вече узаконилите/уредилите се там не искат други латиноси да им отнемат работата. Капитализъм, братче...

 58. 58 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#55] от "мой":

  и в охайо

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 59. 59 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#56] от "xyq47646139":

  Някои очакваха едва ли не Тръмп да загуби и Тексас, и Джорджия и не знам си какво. За Сената - Републиканците засега губят сенатора си в Колорадо, но е почти сигурно че ще си върнат мястото в Алабама.

 60. 60 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  До коментар [#48] от "jord bond":

  Не зная къде гледате,
  но в 5. 01 Тръмп води
  4 520 0000
  на 4 317 000 в Тексас!

 61. 61 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#58] от "johngoti":

  Дем много се напъват за Тексас, но ще видим резултата в Калифорния

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 62. 62 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Любопитно

  В Северна Каролина разликата
  е 3000 гласа в полза на Байдън,
  при 87%>

 63. 63 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "xyq47646139":Някои очакваха едва ли не Тръмп да загуби и Тексас, и Джорджия и не знам си какво. За Сената - Републиканците засега губят сенатора си в Колорадо, но е почти сигурно че ще си върнат мястото в Алабама.
  —цитат от коментар 59 на ygo11542256


  това са си негови щати. не е нужно да му се взимат всичките. 2-3 са достатъчни, дори и с по-малко гласове. както направи той преди 4 години...

 64. 64 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Охайо вече е 51-48 за Тръмп, и разликата се увеличава непрекъснато в полза на Тръмп.

 65. 65 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тръмп печели > 400 000 гласа във Флорида, като половината от гласувалите са заявили, че живеят по-добре от преди 4 год. Очаквайте и същото пролетта в България.

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 66. 66 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#63] от "xyq47646139":

  Еми значи става точно както се очакваше - резултата изглежда ще се определи в Пенсилвания и Мичиган. Никой не е очаквал Тръмп да спечели някакви сини щати.

 67. 67 Профил на johngoti
  johngoti
  Рейтинг: 303 Весело

  Тръмп поведе и в северна каролина малко преди финала

  Ларнака бие лошо бие .....що щот 7 е добро число
 68. 68 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  И Северна Каролина вече се обърна в полза на Тръмп.

 69. 69 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Охайо вече е 51-48 за Тръмп, и разликата се увеличава непрекъснато в полза на Тръмп.
  —цитат от коментар 64 на ygo11542256


  усещащ ли че говорим единствено за червени щати - как не минали към байдън и как тръмп ще ги спечели? а сините през това време се трупат? борбата е със зъби за тръмп в щати, които преди бяха +10 за републиканците.

 70. 70 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Вече води и в Северна Каролина.

 71. 71 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 124 Весело

  Тръмп печели > 400 000 гласа във Флорида, като половината от гласувалите са заявили, че живеят по-добре от преди 4 год. Очаквайте и същото пролетта в България.
  —цитат от коментар 65 на мой


  Тръмп ще се кандидатира и в България ли?

 72. 72 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  ай ай Тръмп ке падне? Без Охайо никой републиканец не е ставал президент....

 73. 73 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Засега от спорните щати Тръмп губи само Минесота.Печели Флорида, а води в Пенсилвания, Уисконсин, Северна Каролина,Охайо,Мичиган.

 74. 74 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#71] от "Dimitar Mogilarov":

  Не, но реакцията на гласуващите ще е подобна към досегашните управляващи

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 75. 75 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Коефициента за Тръмп падна на 1,2...

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 76. 76 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Във Вирджиния води със 190 000 гласа.
  Започва да се очертава катастрофа за Байдън!

 77. 77 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#69] от "xyq47646139":

  Охайо винаги е бил от колебаещите се щати. Пак казвам - никой не е очаквал Тръмп да спечели във сини щати. Интригата беше дали ще загуби някои от своите, както се очакваше от някои либерали.

 78. 78 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Засега от спорните щати Тръмп губи само Минесота.Печели Флорида, а води в Пенсилвания, Уисконсин, Северна Каролина,Охайо,Мичиган.
  —цитат от коментар 73 на Мусаши


  аризона

 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  ай ай Тръмп ке падне? Без Охайо никой републиканец не е ставал президент....
  —цитат от коментар 72 на blahblah


  При 72 процента преброени гласове в Охайо Тръмп има преднина от 4 процента. Как точно ще изгуби Охайо?

 80. 80 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Къде гледате резултатите? Може ли някой колега да помогне??? страх ме е да гледам в ютюб, защото има анализи и ме дразни, искам да виждам само преброяването на бюлетините.

  Абе, големи са американците! Техните избори са ми като новата година-- зрелище, вълнение, начало на нова ера! Обичам я тази страна!

  Но Тръмп май го изоставя късмета?

 81. 81 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#79:"Мусаши"][/quote]

  къде гледате точно? последно гледах Байдън с преднина в Охайо. Дайте линк, моля

 82. 82 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#76] от "vagabond66":


  Във Вирджиния води със 190 000 гласа.Започва да се очертава катастрофа за Байдън!
  —цитат от коментар 76 на vagabond66


  Мдаа,Тръмп взима и Вирджиния за момента, нещо журналята мълчи.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 83. 83 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално
 84. 84 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Къде гледате резултатите? Може ли някой колега да помогне??? страх ме е да гледам в ютюб, защото има анализи и ме дразни, искам да виждам само преброяването на бюлетините. Абе, големи са американците! Техните избори са ми като новата година-- зрелище, вълнение, начало на нова ера! Обичам я тази страна! Но Тръмп май го изоставя късмета?
  —цитат от коментар 80 на blahblah


  Аз ги гледам на сайта на Ню Йорк Таймс.

 85. 85 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "vagabond66":
  —цитат от коментар 82 на tet43691206


 86. 86 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  [quote#84:"Мусаши"][/quote]

  мерси, но ме е страх да гледа либерал медия, защото си мисля, че може да се опитат прибързано да колнат и да изманипулират нещо... Латиносите 40% гласували за Тръмп:))) хахаха Очаквам и черните гласове за Тръмп да са повече от предните избори :)

 87. 87 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "vagabond66":
  —цитат от коментар 82 на tet43691206


  вирджиния вече е обявена от ап за синя- https://www.nytimes.com/live/2020/11/03/us/election-day?action=click&pgtype=Article&state=default&module=styln-elections-2020®ion=TOP_BANNER&context=election_recirc #why-the-ap-called-virginia-for-biden-when-early-results-showed-him-behind-trump

 88. 88 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Във Вирджиния води със 190 000 гласа.Започва да се очертава катастрофа за Байдън!
  —цитат от коментар 76 на vagabond66


  Социолозите в САЩ са по-зле и от нашите.

 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#79:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 81 на blahblah
  къде гледате точно? последно гледах Байдън с преднина в Охайо. Дайте линк, моля[/quote]

  Пиша от телефона. Напиша в Гугъл US election 2020 и влез в страницата на Ню Йорк Таймс.

 90. 90 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#81] от "blahblah":

  Пусни си СНН

 91. 91 Профил на мой
  мой
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#81] от "blahblah":Пусни си СНН
  —цитат от коментар 90 на mavro


  Бе пусни си TYT

  KEEP CALM AND KOTOTAKOA
 92. 92 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#87] от "xyq47646139":


  вирджиния вече е обявена от ап за синя- https://www.nytimes.com/live/2020/11/03/us/election-day?action=click&pgtype=Article&state=default&module=styln-elections-2020®ion=TOP_BANNER&context=election_recirc #why-the-ap-called-virginia-for-biden-when-early-results-showed-him-behind-trump
  —цитат от коментар 87 на xyq47646139  Така е, но все още е на 55% преброяване.
  Не разбирам, защо се появяват такива разлики?

 93. 93 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Във Вирджиния още не са дошли резултатите от две големи каунтита близо до Ди Си. Това е причината да считат, че Байдън ще спечели. Десните анализаторипризнават, че не са и мечтали за Вирджиния, но самият факт, че я обсъждат във връзка с голямата преднина на Тръмп вече е индикатор, че Байдън може да е в беда.
  Републиканците печелят сенаторско място в Мичиган, което означава, че почти сигурно ще задържат Сената!

 94. 94 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Любопитни факти:

  WINNER
  Alexandria Ocasio-Cortez, Democrat, wins re-election in New York’s 14th Congressional District. ›
  18 minutes ago

  klimentm
 95. 95 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  При 72 процента преброени гласове в Охайо Тръмп има преднина от 4 процента. Как точно ще изгуби Охайо?
  —цитат от коментар 79 на Мусаши


  Теоретично е възможно - при 60% преброени по-рано Байдън водеше с 2.5% - ама явно това е тренда на тия избори - почват броенето с пощенските и тия от големите градове където демократите имат превес и после Тръмп ги догонва и обръща с живия вот и събърбан и рурал каунтитата

 96. 96 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  До коментар [#86] от "blahblah":

  elections in the United States


  копирай това в гугъл и пусни на търсене
  и ще ти излезе схемата.

 97. 97 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Неутрално
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във Вирджиния още не са дошли резултатите от две големи каунтита близо до Ди Си. Това е причината да считат, че Байдън ще спечели. Десните анализаторипризнават, че не са и мечтали за Вирджиния, но самият факт, че я обсъждат във връзка с голямата преднина на Тръмп вече е индикатор, че Байдън може да е в беда.Републиканците печелят сенаторско място в Мичиган, което означава, че почти сигурно ще задържат Сената!
  —цитат от коментар 93 на puknatastotinka


  кой печели в мичиган? там са на 34% преброени, без големите градове

 100. 100 Профил на herol
  herol
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#80] от "blahblah":

  https://twitter.com/nbcnews/status/1323824607040802819?s=21

  Live updates
  Само графики, без коментари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK