Софтуерът тревожи НАСА преди полета на най-мощната ѝ ракета

Илюстрация на полет на SLS

© NASA

Илюстрация на полет на SLSПри изстрелването си най-новата ракета на НАСА Space Launch System (SLS) ще бъде най-мощната, летяла някога, задминавайки както Сатурн V, с която американците стигнаха до Луната, така и Falcon Heavy на SpaceX, която извежда сателити в орбита и дори изпрати една Tesla Roadster на основателя Илон Мъск на пътуване до Марс.


И докато НАСА се придвижва към първия полет на SLS за извеждане на космическия кораб Orion в орбита около Луната, инженерите продължават да имат опасения не толкова за двигателите, колкото за софтуера, който ще контролира всичко в ракетата прави - от задаването на траекторията й до отваряне на отделни клапани, разказва "Ню Йорк таймс".


Софтуерът вече е толкова важен за ракетите, колкото грубата сила на двигателите, особено при ракети като SLS, която всъщност е обединение на части, построени от различни производители - "Боинг" изгражда основното тяло, "Локхийд Мартин" изгражда космическия кораб Orion, "Аероджет Рокетдайн" и "Нортроп Груман" са отговорни съответно за четирите двигателя RS-25 и двата странични бустера. А "Юнайтед Лонч Алайанс" доставя последната степен.
Всички тези компоненти трябва да работят заедно, за да бъде мисията успешна. Но наскоро Консултативният съвет за аерокосмическа безопасност (ASAP) на НАСА заяви, че е загрижен от несинхронизирания начин на разработване и тестване на сложната система.


На заседание на ASAP миналия месец Пол Хил, член на съвет и бивш директор на полети и мисии в НАСА, каза, че "съветът изпитва голяма загриженост относно възможностите и плановете за интегрирани тестове от начало до край, особено за летателния софтуер".


Софтуерът тревожи НАСА преди полета на най-мощната ѝ ракета

© NASA


Вместо един изчерпателен тест за авиониката и софтуера, който да имитира полет, "има множество и отделни лаборатории; емулатори и симулации се използват за тестване на отделни части на софтуера", предупреди той.


"Доколкото е възможно, системите за полет трябва да бъдат разработени за успех, като целта е да тествате както летите. По същия начин, по който екипите на НАСА тренират по начина, по който летят, и летят по начина, по който тренират", каза Хил.


Според съвета НАСА и нейните подизпълнители не се възползват от "предимствата на извлечените уроци" от неуспешния полет миналата година на космическия кораб Starliner на "Боинг", който претърпя две софтуерни грешки, които му попречиха да се свърже с Международната космическа станция (МКС) по план и принуди ръководителите да съкратят мисията.


НАСА призна, че не е надзиравала добре работата на "Боинг" по проекта и обеща да въведе по-строги прегледи, особено на тестовете на софтуера.


Илюстрация на отделянето на бустерите от SLS

© NASA

Илюстрация на отделянето на бустерите от SLS


Това е само поредният от проблемите по SLS, която се бори с превишени разходи и серия неуспехи. Много правителствени доклади през годините създават картина за лошо управление на програмата.


Преди три години генералният инспектор на НАСА докладва, че НАСА е похарчила над 15 млрд. долара за SLS, космическия кораб "Орион" и свързаните с тях наземни системи между 2012 г. и 2016 г. Според него общата сума ще достигне 23 млр. долара.


Докладът обвинява "Боинг", основния изпълнител, "че постоянно подценява работата, която трябва да бъде извършена, и по този начин размера и уменията на необходимата работна сила".


Друг доклад на правителствената служба за отчетност през миналата година установява, че въпреки лошото представяне на "Боинг", НАСА продължава да й плаща десетки милиони долари като награди за високи оценки при тестове.


Провеждане на симулации на полет на SLS в центъра "Кенеди" на НАСА

© NASA

Провеждане на симулации на полет на SLS в центъра "Кенеди" на НАСА


Следващата стъпка за SLS e запалването и осемминутното изгаряне на двигателите, планирано за по-късно тази година в космическия център "Стенис" в Мисисипи. Първото изстрелване, което в момента е планирано за края на 2021 г., трябва да постави космическия кораб Orion без екипаж в орбита около Луната.


Администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че "всички елементи, от които се нуждаем за успешно кацане на Луната през 2024 г., са в ход като част от програмата Artemis. И ние се движим бързо, за да постигнем тази цел " - поръчаното от Белия дом ускорение на оригиналния график, предвиждащо кацане на Луната през 2028 г.


Илюстрация на SLS на стартовата площадка

© NASA

Илюстрация на SLS на стартовата площадка


За да бъде постигнат този срок обаче, софтуерът за полети трябва да работи перфектно.


Една от най-добрите илюстрации за лошо разработен софтуер бе последния полет на Starliner.


Малко след като корабът без екипаж излезе в орбита, възникнаха проблеми, тъй като летателните компютри на борда бяха в грешка от 11 часа. С мисълта, че корабът е в съвсем различен момент от мисията, компютрите опитаха да коригират курса, изгаряйки ценно гориво и принуждавайки контролерите да приключат мисията рано, без да се скачат с МКС. По-късно контролерите откриха друг софтуерен проблем, който би могъл да накара сервизния модул да се сблъска с капсулата на екипажа след разделяне.


"Боинг" успя да диагностицира проблема, да изпрати софтуерна корекция и в крайна сметка да свали космическия кораб безопасно. По-късно компанията заяви, че тестването на софтуера е дълбоко опорочено, което позволява двата проблема да останат незабелязани в кода. Това беше признание, напомнящо на софтуерните проблеми, които преследваха самолета 737 Max, който претърпя две катастрофи, при които загинаха общо 346 души.


Представители на "Боинг" заявиха, че по време на тестовия полет Starliner е отчитал времето си от ракетата. По време на тестването служителите са били съсредоточени основно върху това да гарантират, че двете превозни средства комуникират правилно, но са прекъснали теста, така че никога не са видели, че корабът отчита грешното време.


Тестване на бустерите на SLS

© NASA

Тестване на бустерите на SLS


Ако тестът беше продължил, "щяхме да го хванем", заяви Джон Мълхоланд по-рано тази година, когато беше мениджър на програмата Starliner.


По време на теста на софтуера за разделяне на сервизния модул, "Боинг" не използва действителния хардуер, а по-скоро "емулатор" - компютърна система, проектирана да имитира сервизния модул. Проблемът е, че емулаторът е имал грешна конфигурация на двигателя, програмирана по време на теста, казва Мълхоланд.


НАСА казва, че е уверена, че протоколите за тестване на SLS и Orion са далеч по-стабилни. Като начало програмата е настроена по различен начин. "Боинг" е собственик и използва Starliner за извършване на услуга за НАСА - транспорт на астронавти до МКС.


За разлика, НАСА притежава и ще управлява SLS и е отговорна за всички интегрирани тестове, включително четири дена тестване на различните интерфейси между SLS и Orion, при които е открит проблем с това как вторият етап на ракетата интерпретира данните от първия етап, но това е определено като "доброкачествен проблем", който в момента не изисква никакви модификации.


НАСА не е и съгласна с констатациите на съвета и обяви, че агенцията и нейните изпълнители "провеждат интегрирано цялостно тестване на софтуера, хардуера, авиониката и интегрираните системи, необходими за полети по Artemis... така че да отговарят на строгите изисквания на НАСА за безопасност и да са напълно квалифицирани за полет с екипаж в космоса".


Софтуерът тревожи НАСА преди полета на най-мощната ѝ ракета

© NASA


Пред репортери през октомври Джон Шанън, вицепрезидент на "Боинг", който ръководи програмата SLS, каза, че основният етап съдържа "мозъка" на ракетата, авиониката, летателните компютри и "системите за управление на превозното средство" и добави, че частта от разработката и тестването на софтуер на компанията е ограничена до "наземния софтуер, който командва самото превозно средство".


Шанън каза, че системите са "завършени, тествани в съоръжения за интеграция в НАСА. Имахме независима проверка и валидиране, за да покажем, че работи добре със софтуера за полет. И всичко е готово за работа".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Дневник, отново публикувате новини от вчерашен вестник, без да си правите труда да посочите източника!
  Статията е от в. Вашингтон пост от 31.10.2020 г. Няма да коментирам превода и целостта на статията.

  https://www.washingtonpost.com/technology/2020/10/31/nasa-sls-moon-rocket/

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 2. 2 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 520 Весело

  Имали били проблем със сфтуера. Ами да са прочели поне книгата на Джо Фокс, че няма как да питат самия него как се тества софтуер, човекът отдавна не е сред живите.

  За сведение, Джо Фокс е бил шеф на софтуерен отдел в IBM, състоящ се само от 4400 програмисти. Същият отдел е разработвал софтуера за програмата Аполо. А малката книжка е едно вълшебно ръководство за тестване на софтуер, разбира се, в едновремешните условия.

  73! Go Go
 3. 3 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имали били проблем със сфтуера. Ами да са прочели поне книгата на Джо Фокс, че няма как да питат самия него как се тества софтуер, човекът отдавна не е сред живите.За сведение, Джо Фокс е бил шеф на софтуерен отдел в IBM, състоящ се само от 4400 програмисти. Същият отдел е разработвал софтуера за програмата Аполо. А малката книжка е едно вълшебно ръководство за тестване на софтуер, разбира се, в едновремешните условия.
  —цитат от коментар 2 на Go Go


  Коренна разлика в компонентите, хардуера и съответно софтуерните изисквания от тогава досега. Всъщност от части засягаш добра тема. Много от космическите апарати са със стар хардуер и съответно софтуер, защото е изпитан. Особено с условия на активна радиация там горе.

 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 284 Неутрално

  много се надявам да не са хлътнали по Agile. с 30 години в бизнеса, още не съм видял завършен проект с Agile

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  Това ако беше станало в Русия....малееей! Що вой щеше да се вдигне тука! А сега всички евроатлантици се правят на приятно разсеяни! 😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Дори и в най-капиталистическата държава има мераклии да строят социализъм.
  Това ще покаже как без Рогозин но с манталитета на Рогозин може да се постигне същото, което постига Рогозин в друга държава.

  подпис
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Любопитно

  Тотален упадък на САЩ последните 30 години.
  А какво бяха преди това ехеей!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  " и дори изпрати една Tesla Roadster на основателя Илон Мъск на пътуване до Марс."


  До какъв Марс, бе, мисирки?!?! Тотална некомпетентност и некадърност по всички медии в България, без никакво изключение!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 284 Неутрално

  този проект е "бял слон". Луната и Марс ще ги изследват и използват частни предприемачи

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":
  "с 30 години в бизнеса, още не съм видял завършен проект с Agile"

  Така и трябва да бъде. Agile е философия за непрекъснато развитие.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Не е работа на държавата да произвежда каквото и да е - и ракети и ластик за гащи.

  подпис
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Любопитно

  До коментар [#12] от "Иван K":

  Китайците не мислят така. А китайският модел се доказа като най-жизнен.
  Ей на САЩ пред гражданска война, ЕС пред разпад, по Африка е шок и ужас.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на SELECT * FROM DUAL;
  SELECT * FROM DUAL;
  Рейтинг: 447 Весело

  много се надявам да не са хлътнали по Agile. с 30 години в бизнеса, още не съм видял завършен проект с Agile
  —цитат от коментар 4 на lpi31580057


  Това ме разсмя :) Готин коментар. В интерес на истината обаче би ми било много интересно в зависимост от спецификата на софтуерните компоненти какви методологии използват, защото не ми се вярва толкова сложни проекти да могат да "легнат" само на една такава...

  Veni.Veneri.Vamoozi or Veni.Vermini.Vomini? That is the question...
 15. 15 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#14:"SELECT * FROM DUAL;"][/quote]

  абсолютна грешка е да се смесват Agile с Waterfall. това е рецепта за катастрофа

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":"с 30 години в бизнеса, още не съм видял завършен проект с Agile"Така и трябва да бъде. Agile е философия за непрекъснато развитие.
  —цитат от коментар 11 на Иван K


  развитие до кога? и в полет ли ще правите итерации?

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Това ако беше станало в Русия....малееей! Що вой щеше да се вдигне тука! А сега всички евроатлантици се правят на приятно разсеяни! 😁
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Няма как да стане в Русия! От това Русия я делят векове. Но най-вероятно там такова нещо никога няма да се случи. Колкото папуасите ще направят такава ракета, толкова и Русия.
  Можеше да си спестиш писането на тоя коментар.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Споко, ще вземат турски софтуер и работата ще е ОК....Хихи....

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "quatro_4x3":

  Вие докато разберете, тя вече стигна https://edition.cnn.com/2020/10/08/cars/spacex-tesla-mars-starman-scn-trnd/index.html

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 20. 20 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#3] от "katerina_slavova":

  След като споменах книжката на старата лисица се сетих да проверя в мрежата. За мое голямо удоволствие (защото моят екземпляр е на около 2000 км от мене) книжката все още може да бъде прочетена на руски:

  https://www.rulit.me/author/foks-dzhozef-m/programmnoe-obespechenie-i-ego-razrabotka-get-485319.html

  73! Go Go
 21. 21 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 226 Неутрално

  И на китайски също.....

 22. 22 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Е, и софтуер ще ви направим, на таз крива ракета!

 23. 23 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#4] от "lpi31580057":"с 30 години в бизнеса, още не съм видял завършен проект с Agile"Така и трябва да бъде. Agile е философия за непрекъснато развитие.
  —цитат от коментар 11 на Иван K


  С Agile винаги работя 3 пъти повече.
  Това някакъв робовладелски хак.
  Лошото е, че всички го научиха и няма мърдане. :(

 24. 24 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Ся кат доди дедо Джо и софтуер ще ви построи. И маймуни в космоса ще прати.

 25. 25 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Софтуерът тревожи НАСА преди полета на най-мощната ѝ ракета
  **************************************************

  Пак ли руските хакери?

  Мараба, С-ДС доносници!
 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  [quote#3:"katerina_slavova"][/quote]

  Радиацията ходи по софтуера! Ти да видиш!?

 27. 27 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Кофти! Пощенски гълъби„„ Освен избори, не могат да правят и софтуер.

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Изборите баш ги направиха ...

 29. 29 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  11 часа разлика ? Индийците май са хард-коднали локалната си часова зона... :D

 30. 30 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван K":Китайците не мислят така. А китайският модел се доказа като най-жизнен.Ей на САЩ пред гражданска война, ЕС пред разпад, по Африка е шок и ужас.
  —цитат от коментар 13 на Веселин Дечев


  Поживей малко в Китай и тогава ми ги разправяй тези. Говориш без да знаеш.

 31. 31 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Весело

  Не е работа на държавата да произвежда каквото и да е - и ракети и ластик за гащи.
  —цитат от коментар 12 на Иван K


  Но е работа да плаща! Защо тогава всички частници искат да цицат държавата?

 32. 32 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#31:"jord bond"][/quote]

  Направи 2 крачки назад и се замисли над собствения си въпрос на правилния отговор, който ти е дал човека.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Но е работа да плаща! Защо тогава всички частници искат да цицат държавата?
  —цитат от коментар 31 на jord bond


  Точно обратното!
  Всички социалисти искат да цицат държавата.
  Частниците, за щастие не всички, само някои ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK