Европа потъна в "червена" вълна от зараза, всеки ден има рекорди

Ръст на броя на заразените (в%, данните са осреднени за 7 дни) от началото на пандемията в Европа.

© Reuters

Ръст на броя на заразените (в%, данните са осреднени за 7 дни) от началото на пандемията в Европа.Няколко района в Южна Гърция и остров Крит плюс Финландия и Норвегия - само това са местата в Европа, които не са в най-високата "червена" зона на максимална степен за разпространение на новия коронавирус през последните две седмици. Това означава, че държавите от ЕС няма да затварят границите си, но имат право да въведат по-строги изисквания в тези райони и за идващите от тях.


Данните са обобщени в седмичното съобщение на Европейския център за предотвратяване и борба със заболяванията в Стокхолм. Те са предупреждение, че в следващите седмици може да се очаква и вълна от смъртни случаи.


Дял на заразените на 100 000 души за последните 2 седмици.

Дял на заразените на 100 000 души за последните 2 седмици.
А антирекордите продължават:


- Франция отчете 58 046 нови случая, което е поредният най-висок показател в рамките на 4 дни, жертвите са почти 40 хиляди, след като средно за седмицата починаха по 431 души на ден. Жером Саломон, директор на агенцията за обществено здраве, каза, че ситуацията се влошава и за забавянето на пандемията има значение всеки ден на борба с нея. Към строгите мерки днес бе добавена забрана за доставки на готова храна и напитки между 22 и 6 часа, а от 6 ноември е забранено да се яде и пие през нощта на публични места.


- Италия е с поредния мрачен рекорд от 34 505 нови случая сле 30 550 в сряда; с 445 починали за пръв път от 2 май насам мрачната статистика се върна над 400 смъртни случая на ден; страната е шестата в света с повече от 40 хиляди фатални изхода от заразата. Ломбардия - районът около Милано - отново е най-тежко ударена с над 8800 нови случая на инфекция в четвъртък.


Брой тестове на 100 000 души през последните 14 дни.

Брой тестове на 100 000 души през последните 14 дни.


- Германия потвърди сутринта нови 19 900 случая - рекорд, съвпадащ с повтаряне на вълната на масово купуване на тоалетна хартия (139% от обичайното ниво преди пандемията), дезинфектанти за ръце (+104%) и продукти за печива (+101%), мая (+74%) и захар (+63%). Новите ограничения влязоха в сила от 2 номври.


- в Англия от събота сутринта Германия и Швеция отпадат от списъка на Великобритания със сигурни държави, от които пристигащите може да не се самоизолират. "Бритиш еъруейс" обяви, че съкращава полети и ще освободи в неплатен отпуск персонал, след като до края на месеца излизането се допуска само за работа и обучение. Airbnb върна пролетния режим, позволяващ резервации само за специална категория пътумащи.


- Гърция се върна към национална карантина за 3 седмици днес след рязко увеличаване на случаите в последните 5 дни с около 20%. От събота затварят търговските обекти с изключение на супермаркети и аптеки. Излизането навън в определен район ще става след специално позволение. В четвъртък бе регистриран абсолютен рекорд от 2917 нови заразени, като прагът над хиляда дневно бе преминат едва преди 8 дни. Преди влизането в сила на новата блокада в събота гърците се хвърлиха да пазаруват от местата, които ще затворят, както и да посетят фризьор.


Положителни случаи при тестване.

Положителни случаи при тестване.


- Швейцария съкрати броя на влаковете за съседните Италия, Германия и Франция (от уикенда спират австрийските влакове до Цюрих, Берлин и Хамбург), а властите посъветваха населението да се въздържа от трансгранични пътувания с обществен транспорт. За първите 100 хиляди заразени трябваха 8 месеца, за следващите до 200 хиляди се оказаха достатъчни по-малко от 2 седмици след 23 октомври.


- Швеция, прочула се при първата вълна с необичайно либерален режим, също е в червената зона и властите потвърждават значително увеличение на настанените в интензивни отделения. Поредният рекорд бе поставен в четвъртък с нови 4034 случая на заразени и 19 в интензивни отделения (общо 90). Делът на положителните тестове се повиши до 9.7%, а още петима починаха в последните 24 часа, с което от началото на пандемията смъртните случаи станаха 6002.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK