Владо Бучковски, бивш македонски премиер: Някой опитва да гради Берлинска стена между нас

Владо Бучковски, бивш македонски премиер: Някой опитва да гради Берлинска стена между нас

© Вл.Бучковски, Личен архивОбщата история на България и Северна Македония не може да е само българска история. Ако нещо е общо, не може да е само ваше. Същевременно напрежението в последните седмици е резултат и от грешки и от двете страни, а ветото за европреговорите ще е удар и за двете страни. "Прекалено дълго тъпчем на едно място" в отношенията си и се разклаща убедеността, че България и Северна Македония не може да се върнат към времето, когато "заради пропагандата при нас и при вас толкова много се отдалечихме, а всъщност сме толкова блики".


Това каза в интервю за "Дневник" бившият македонски премиер Владо Бучковски. Управлявал между 2004 и 2006 г. като лидер на ръководения сега от премиера Зоран Заев Социалдемократически съюз на Македония. Преди това е министър на отбраната в две правителства. Заедно с Любчо Георгиевски е известен с инициативите си за подобряване на връзките между Северна Македония и България.


Г-н Бучковски, разговаряме в последния възможен ден, в който посланиците на страните в ЕС формално трябва да дадат съгласието си за започване на преговорите със Северна Македония. Ако не стане, вероятно очакваме трескави дни на двустранна дипломация до 10 ноември, какъвто срок даде България, или дори след това. Оптимист ли сте?
- В тази атмосфера не можеш да бъдеш оптимист. Но се надявам, че в последната седмица стават зад кулисите серия разговори, които води германското председателство, за да съгласува формулировката в преговорната рамка и в последния момент да има формулировки с някои от исканията в декларацията на българския парламент (приета след Рамковата позиция на правителството - бел. ред.) и така да се създаде пространство за win-win ситуация.


Макар да изглежда като трудна мисия, се надявам, че ако има трохичка разбиране в София да не направят кардинална грешка, това ще е исторически шанс България отново да е третирана като съюзник и най-голям приятел, а не като спирачка на приближаването на Северна Македония към ЕС.


Според Вас на интересите на Северна Македония помага повече да реши въпроса си двустранно с България или част от спорните въпроси да отидат в преговорната рамка с ЕС?


- Трябва да се даде време на експертната комисия. Преговорите ще траят 6, 8, 10 години. Ще трябва отново да се върне доверието.


Мисля, че в последните две седмици се нанесе голяма вреда. Доминират провокаците, отново се върна словото на омразата.В Договора за приятелство се говори, че ще има взаимно уважение. На мен това ми липсва. Сякаш някой да иска да има не взаимно почитане, а взаимно унижение. България има много възможности, ако Северна Македония не се придвижи напред в условно нареченото препрочитане на историята, да използва правото на вето.


Ако това се направи сега и ако комисията договори срещи - една през декември, пет догодина - мисията е невъзможна. Ще доминира словото на омразата, ще има натиск и мисля, че не може в такива условности да се работи. А ако започат преговорите, ако продължи работа на комисията, вярвайте, че най-скептичните в България ще видят, че има драматично придвижване напред.


Забравяте, че се случи чудо през 2017 г. Македонската православна църква поиска България да е църквата майка. България пропусна възмжността, която допълнително щеше да облекчи отношенията. Верятно го направи заради интересите, с които смятаме, че ще имаме проблеми заради силите, които не искат да има истинско сътрудничество между България и Северна Македония. Такива сили има и в България.


Очевидно е, че това се случва със серията на провокации, те не са заради изборите през март догодина.


Очевидно има сили, на които не им е изгодно България и Северна Македония да са силен блок на Западните Балкани, а да има повторно невралгични точки. Виждате какво става в Косово, незавършена е приказката в Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Знаете, октомври миналата година, когато не получихме дата за начало на преговорите с ЕС, се предизвикаха избори. Мисля, че ненужно се постави под въпрос направеното през последните три години.


С други думи вярвате в тезата на бившия премиер Любчо Георгиевски, че за проблемите между София и Скопие са виновни "дълбоката държава" и "структури, които не са македонски", но работят в страната срещу сближаването?


- Дали някой ще ги нарича УДБА-шки структури или не - не са само те (УДБА е съкращението на името на бившите тайни югославски служби, все още използвано за обозначаване на интереси на Белград на Балканите - бел. ред.).


Ние, които гледаме работите, смятаме, че руските инсталации в България правят това.Но ако гледаме кой ни пречи, това трябва да ни тласка към атмосфера, в която ще сме по-силни и комисията ще може да продължи работа.


От дадените забележки не виждам защо да не може да се изпълнят условията за забързване на работата на комисията, ненамеса във вътрешните работи за т. нар. македонско малцинство. Не виждам проблеми да се даде гаранция, че терминът Северна Македония не включва никакви териториални претенции, нито проблем езиковата формула, която се използва в договора да е ключовата за проблемите около македонския език. Ако се тръгне с добра воля, а това беше намерението в договора, да се създаде рамка и да даде възможност да се продължи изграждането на доверието, нарушено в последните 2 седмици.


На Балканите обаче винаги говорим - и това не важи само за София и Скопие - за някой отвън, който се намесва и руши делата ни по някакъв начин. А в един спор винаги има две страни и да се хвърля вината върху само едната, означава да се пренебрегват грешките на другата. Какво можеше да направи Северна Македония, за да не се стигне до това напрежение и какво - България?


- Съгласен съм, че за договор трябва съгласие и за кавга трябват двама. Държавата ни трябва веднага, след като сработи експертната комисия за (някои от личностите от) общата история, да започне стъпката за промяна на учебниците по история и география. Второ, за дилемите за т. нар. македонско малцинство в България правителството трябва да излезе с ясна воля да потвърди написаното в договора. Трето, говорът на омразата, докъдето може кабинетът да го контролира, а това са обществените медии, трябва да го демонстрира на дело. Четвърто, докато бях министър на отбраната, с тогавашния посланик и с и началника на генералния щаб ген. Михо Михов започнахме да се грижим за военните гробища на българските войници, оставили останките си на територията на Северна Македония.


Това ще доведе до по-добра атмосфера, която ще окуражи експертите да работят за общата история.


Това, че Северна Македония прие, че имаме обща история, е най-драматичното придвижване напред.На свой гръб почувствах през 2006 г., когато бях премиер и след срещата с вашия премиер (Сергей) Станишев споменах, че трябва да се помисли за времето, което идва и че трябва заедно да честваме не само св. Кирил и Методий, а и героите от Илинденското въстание. Срещнах сериозен отпор в македонското общество. Това беше преди 14 години. Днес времената се променят.


Трябва да се даде шанс и на битката за създаване на нормална атмосфера, където с автентични исторически документи и факти ще покажем, че общата история трябва да ни е залогът за общото ни бъдеще, а не заради робуване на исторически теми, които за съжаление не можем да върнем колелото на историята назад.


Не бих се месил във вътрешните работи на България, имам и много приятели в София. Мисля, че на всички е напълно ясно, че и българските политици в този момент, по начина, по който демонстрират твърди позиции, работят за собствената си вреда и пропускат шанса България да е най-верният съюзник и поддръжник на Северна Македония. Пре 2018 г., когато България председателстваше ЕС, върна темата за разширяването към Западните Балкани, да са част от ЕС. Част от тези заложби, които бяха декларативни, трябва София да ги докаже на дело.


Фотогалерия: Борисов и Заев положиха венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие >


Да, България тогава говореше за бъдещето на Западните Балкани. Вярвате ли обаче, че София и Скопие могат изобщо да правят такава политика, без да говорят за история и да я използват?


- Миналите поколения, ако гледате стенограмите от времето на Тодор Живков и нашия Кръсте Цървенковски през 1966-1967 г., говорят, че не е време да се затварят историческите теми, делящи двата народа. Тази генерация трябва да гледа към бъдещето, не да робува на историята. За съжаление има политици в България и Северна Македония, които робуват на историята и правят всичко възможно в начина, по който я четат, да строят огради, а някои да се опитват повторно да изградят Берлинската стена между София и Скопие.


И не е далеч от истината, ако се чете написаното и в нашите, и във вашите медии в последните две седмици.


Казахте в друго интервю миналата седмица, че тезата за "един народ в две държави" ще причини вреда в момента. Това означава ли, че има друг момент, в който Северна Македония може да преговаря по темата, но не сега, или сте имали предвид друго?


- Северна Македония прие с договора, че имаме обща история. Кой е периодът и кои са общите личности, е работа на съвместната комисия. Очевидно е, че в този момент, ако се продължи с използването на термина обща история - който в интерес на истината не се използва в Северна Македония навсякъде и това е част от забележките в (обяснителния - бел. ред.) меморандум - че се използва повече "споделена история" или "преплетена история".


​​​​​​​Заедничката или както казвате вие, общата история - и го казвам с поглед от Скопие - не може да е българската история. Ако нещо е общо, не може да е само ваше. Ако тръгнем с добра воля да препрочитаме историческите събития, коио са общи, ако прегледаме направеното от предците ние, ще видим, че нямаме по-близък народ от българския.Интересно е, че Гърция мълчи, защото няма какво повече да каже; затворихме десетилетия въпрос за името си. Но оста Белград-Москва гледа дали ще се стигне до кардинална грешка от българска страна. Това е неповторим шанс за България да срути всички митове за аспирациите, които София има към Скопие.


- Споменахте Гърция. Премиерът Зоран Заев се готви за първата си двустрална среща в София с г-н Борисов, откакто отново е премиер в Скопие. През септември обаче беше в Гърция и с нея има много контакти в разговор за бъдещето. Още от времето на българската рамкова позиция се говори за икономическо сътрудничество със Сърбия и за т.нар. Мини-Шенген. Това означава ли, че след целия напредък от 2017 г. перспективата за икономическо сближаване с България е по-бледа от тази със Сърбия и Гърция?


- Заев бе на конференция край Атина и срещата (с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис - бел. ред.) бе в кулоарите. Той искрено желае първата му официална среща да е в България заради личните отношеня, които има с Борисов.


За икономическото сътрудничество обаче сте прав. Тенденцията за охлаждането на отношенията, които трябваше да бъдат окуражени и българските инвеститори повече да инвестират в Северна Македония. Да работим за общи инфраструкурни и комуникационни проекти, които може да се финансират и от Берлинския процес. За съжаление има тенденция и тя е видима.


Ако има вето, това ще е удар върху стремежите да имаме икономическо сътрудничество. Омръзна ни да говорим, че е срамота от Скопие до София да пътуваме 3 часа или да не можем да дойдем с влак. Известното жп трасе, която се гради от 30 години, и този Коридор 8 всъщност са отражение на всичко това - на раковата рана в отношенията между София и Скопие.


Споменахте преди малко, че Северна Македония трябва да се придържа към термина "обща история", а не го прави; да заяви, че няма претенции към територии и македонско малцинство; и да се търси формула за езика, която разбирам, че според вас може да стъпва на договора. Какво друго би могла да направи Северна Македония за копромис сега?


- Гледах изявите и на (външния министър Екатерина) Захариева, и на президента (Румен) Радев. Говорят, че няма достатъчно гаранции от македонска страна. Дали гаранциите ще бъдат достатъчни, или не, ще покажат следващите няколко дни.


От друга страна обаче има искрено намерение от Заев и (президента Стево) Пендаровски да направят стъпка, която трябва да укрепи доверието. Договорът от 2017 г. е само рамка; дава възможност за по-интензивно сътрудничество. Няма срокове. Да, нямаше комисия от ноември миналата година заради отлагането на изборите при нас, но трябва да се даде шанс. Шестте следващи срещи може да са ключови и трябва да има рамка за напредък.


Ако четете договора, веднъж годишно се отчита работата на експертната комисия. Ако това се направи и ако едновременно с това има от македонския кабинет уверение, че с нищо не се подстрекават неправителствени организации (да говорят за македонско малцинство - бел. ред.), мисля, че ще имаме достатъчно решение и от българска страна да отпадне заканата за вето и това ще бъде историческа крачка напред. Дава се така шанс за онова, което започва да се случва между София и Скопие.


При евентуално вето комисията отива на втори план. Няма да има възможност в кратък срок, за няколко години да има придвижване. Ще върви цялата работа към рушене на договора, тъй като има възможност ако страна не е доволна, едностранно да го прекрати в срок от една година.


Но не искам това да се случи. Все пак вярвам, че има прогресивни сили в България, които виждат, че ще бъде пропуснат шансът България да се докаже като силен играч в региона, а да не допусне лидерската позиция да имат Гърция и Сърбия.


Предлагате политиците да договорят условия за конкретни резултати за работата на комисията, срокове, тематични кръгове или формат като предложения от Българския културен клуб в Скопие. Или друг формат?


- Вярвам, че за историците, за екпертите натискът на времето не е добре дошъл. Но в тази атмосфера, конкретните резултати, които очакваме за тези невралгични точки, изброени в декларацията - Гоце Делчев, ВМРО, Илинденското въстание - трябва да се поеме задължение за следващите 5 срещи да се затворят тези въпроси. Мисля, че това би било времева рамка, която може да се използва и в България, за да не се усложни вътрешната ситуация.


​​​​​​​Ясно ми е какво става при вас - напрежението с Радев, напрежението в управляващата коалиция. Не искам да се меся във вътрешните ви работи. Но в този момент ветото поразява идеята, която насърчаваше самата България - европеизация на Западните Балкани.А ако говорим за политическия климат в Северна Македония, възможно ли е - при напрежението, което се създаде по темата - който и да е политик на власт в момента да постигне компромис с България, без това да е, ако не политическо самоубийство, то тежък удар по репутацията му?


- За политическия климат в Северна Македония мога да говоря свободно. Открито казвам как се промени политическият пейзаж нашата държава.


В началото на независимостта ни се преразказа приказката с товашния кандидат за пратеник Тито Петкоски, който използваше български листовки, които пускаше във ВМРО-ДПМНЕ, да изплаши гласоподавателите - че ще дойде с ВМРО-ДПМНЕ пробъларската партия на власт. Днес виждаме, че ВМРО-ДПМНЕ, която е в опозиция, е най-големият опонент на това, което се опитват да правят правитеството и Зоран Заев.


Мисля, че той доказа и с Преспанския договор, че е смел политик и не гледа непрекъснато политическия рейтинг и е готов да взима тежки решения. Така че това е причина отново да му се даде шанс да направи това, което трябваше много по-рано да направят двете правителства. И аз се опитвах - опитваше и Георгиевски, но рядко имаше подготовка на най-високо ниво - открито да се говори за всички въпроси, натоварващи отношенията ни.


Ако говорим за отношенията на ниво политически елити, а не общества, миналата година проучване в Скопие отчете рязко увеличаване на македонците, смятащи България за враждебна страна и то само седмица след като Рамковата позиция бе обявена. Има ли промяна в начина, по който македонските граждани възприемат България, в последната година?


- Достигнахме определено ниво преди всичко заради близкото сътрудничество между двата народа. Не е тайна, че хиляди наши граждани всяка зима или лято са или в Банско, или в Сандански, или в Боровец. За вас българите Охрид или изобщо Македония е една от любимите дестинации. Хората между себе си имат безспорни симпатии и чувствам това и на свой гръб.


Често съм в София и само слушането на говора на езика ни или като кажеш, че си от Македония, предизвиква симпатии. Друго направи политиката в последната година. Мисля, че вашата страна направи серия погрешни стъпки - беше ненужна декларацията на българския парламент, когато има договор и експертна комисия. От друга страна направи грешка и нашето правителство, че не прие сериозно предупреждението.


Това беше преди година - достатъчно време да се изгладят различията.


И сега се докарахме до позиция повторно да надделява атмосфера, която, казах ви в началото, не ми харесва. Не е насочена към България речта на омразата, а към политиците. От тази гледна точка съм оптимист, че бързо ще се оправи състоянето, ако се движим в посоката, която искам - да се придържаме към Договора. В него има достатъчно пространство да се излекуваме от тази тежка и сложна ситуация.Трябва управляващите да се ръководят от здравата логика, че ако нещо може да предизвика тежки последици, може да направиш друго, ако имаш инструменти, вместо това, което си си наумил.


Все още ли вярвате, че напредъкът между България и Северна Македония е необратим, както сте заявявали?


- Бях оптимист, че е необратим. Сега мисля, че прекалено дълго тъпчем на едно място. Дали ще тръгнем напред или ще останем окопани в позициите си, ще видим бързо. Но до пролетта, до март, бях убеден, че не можем да се върнем в онези стари времена, когато заради пропагандата при нас и при вас толкова много се отдалечихме, а всъщност сме толкова близки.


Какво ви разколеба през март?


- Тогава дойде решението да започнат преговори със Северна Македония и Албания. Дотогава ние в Скопие се мъчехме да убедим французите, че заслужаваме шанс. И беше студен душ за Северна Македония, когато разбра, че декларацията е изпратена в ЕС като документ, който трябва да се вземе предвид при изготвянето на преговорната рамка.


Всъщност от март до днес имаме проблем и не успяхме да го решим.


Пропускаме ли нещо важно в този разговор за "Дневник"?


- Мисля, че политиците не са достатъчно наясно какъв исторически шанс имат. Изявите, които слушам в София - че ако не е сега, ще е след 6 или 12 месеца - и тези, които слушам тук - "достатъчно, не ни трябва ЕС", говорят, че алтернативите, ако не продължим заедно, са много лоши.


Разговорът на "Дневник" с Бучковски за преговорите с ЕС, пропуснатите възможности между София и Скопие и как те се отразяват на връзките между обществата, часове преди България да обяви, че не приема преговорната рамка със Северна Македония в сегашния ѝ вид (подробности четете тук) и преди окончателния даден от София срок за решаване на въпроса - 10 ноември. Впоследствие се оказа, че Съветът по общи въпроси, на който трябва да се утвърди решението за преговорите, ще е не на 10-и, а на 17 ноември заради карантината на германския външен министър Хайко Маас. Северна Македония обяви, че е готова на диалог и отвъд този срок.

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 536 Гневно

  Гнойната Руска Империя на Злото !

  artmosphere
 2. 2 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Тази стена я изградиха Русия, Западна Европа, Сърбия. Нито ние, нито вие. Само че забравихте.

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Весело

  Вие се самоизолирате, ще има вето докато ви дойде акъл в главата!

  Потомци на Александър Велики?

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Тези които градят "берлинската стена" са македонските граждани, които не спряха 30 години да плюят по България и българите. Лицемери! Всеки който се самоопредели като българин в Македония, бива преследван по някакъв начин!

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  От нашата страна я гради руската агентура, а от македонска, сръбската. Ако в САЩ не бяха заети с избори, бързо щяха да натегнат бурмите и от двете страни на границата.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Весело

  Липсата на каквито и да е македонски монети в археологическите разкопки, показва че македонците първи са въвели безкасовите разплащания!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Тия номера съм ги виждал в трамвая от циганките джебчийки като ги хванат.
  "Кой та краде ма како, ти ма крадеш"

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Този "някой" са поразените от няколко десетилетия шумадийска пропаганда наши братя, които се правят на "политици" В Македония!!!

 10. 10 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#7] от "nhh18551388":

  Същото може да го напишеш и на БНТ и Кошлуков, след като Бучковски е гост в Панорама. После се върни в бункера.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Русия от край време иска излаз/бази на топло море. Проливите или тракия/македония. Сан Стефанския мирен договор не споменава България нито веднъж. Русия планира Задунайская губерния за българските земи. Москва измисля, Коминтерна налага "добруджанска", "тракийска", "мизийска" и "македонска" "нации". За да се асимилират по лесно след руска анексия. ВСВ-СССР определя за "грешка" изтеглянето на българските войски от Западна Тракия. След ВСВ-Сталиновия СССР налага с терор "македонска" нация в България. Времена на страх и терор-Берия се страхува пред Сталин да спаси жена си от лагер. Страх тресе и Бг комунистите. Целта на Сталин-"македонска нация", включваща Западна Тракия-с излаз на Бяло море. Титова Югославия и УДБА задълбочават терора над българското население в Македония. "Македонска" нация-рожба на ужасен комунистически терор и тотални исторически фалшификации. Без разрив-Тито-Сталин, България щеше да загуби Пиринския край.
  Македонja e отпаден продукт на руската имперска политика!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Македонците се опитват да свирят на струната "Кремъл", т.е. Москва стои зад българското решение. Разбера се, у нас има запас от малоумници за сто години напред и доста шарани се връзват на това твърдение. Вето. Тази държава в този си вид, водеща антибългарска политика спрямо нас, няма място в ЕС

 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Весело

  Владо Бучковски, бивш македонски премиер: Някой опитва да гради Берлинска стена между нас
  *****************************************

  Г-н Бучковски очевидно визира Берлинската стена на македонизма, неко го поздравим за това!

  Мараба, С-ДС доносници!
 14. 14 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 696 Неутрално

  - Трябва да се даде време на експертната комисия. Преговорите ще траят 6, 8, 10 години. Ще трябва отново да се върне доверието.
  ===
  Така е. Но изборите в България са само след няколко месеца и никой не иска националистическата истерия да се обърне срещу него.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  "​​​​​​​Заедничката или както казвате вие, общата история - и го казвам с поглед от Скопие - не може да е българската история. Ако нещо е общо, не може да е само ваше."  Няма, няма какво да се случи, всички са като радиоточки, а медиите в СМ буквално сипят не само реч на омраза, а дори нещо повече...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ти, Владо, не занеш ли кои са тези сили! Ами, нека ти кажа – Русия, Сърбия и вие от Северна Македония! Северна Македония е зачната в лъжа и за да съществува трябва да краде и лъже от българите и винаги за тяхна сметка!
  Ако има някой несъгласен, моля да ми каже само едно нещо, което сърбите и македонците са направило за доброто на България!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 18. 18 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези които градят "берлинската стена" са македонците, които не спряха 30 години да плюят по българите
  —цитат от коментар 4 на Stargate  След като им викаме на изкуствена нация, сърбомани, коминтерновци и прочие простотии, какво очакваш да ни отговорят? - Мерси бракя.

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#2] от "evtimvz":

  Тази държава (СМ) до вчера беше част от СФРЮ и още е... как така реши, че те не са участвали в изграждането на Стената! По времето на СФРЮ над 60 % от българското население в Македония е било в затвор, заради българския си произход!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Тоя бившият македонски премиер Владо Бучковски, дето се е снимал с портрета си, май трябва да иде на психиатър.
  А по въпроса за общата история - за такава може да се говори само ако има два субекта. Е, такива има за България поне от 635-та година. А за Република Северна Македония - от 2017-та...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По времето на СФРЮ над 60 % от българското население в Македония е било в затвор, заради българския си произход!
  —цитат от коментар 19 на konservator.bg


  Тва можеш да го докажеш или трябва да ти вярваме?

 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Берлинската стена е между Германия и окупираната от руснажите зона... и наистина се строи такава межу нас и Северна Македония - още от времето на Коминтерна

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "Общата история на България и Северна Македония не може да е само българска история. "

  Само българска е, разбира се! Обструкциите няма да минат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Днес един доцент от БАН по "Хоризонт" цитира американски разузнавателни данни, че 70% от населението на Македония е било жестоко репресирано над 65 год., като се започне само от 1946 г. насам.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Депутат 241":

  Като повторението е майка на знанието да повторим фактите: В света само две държави са създадени на дипломатически конгрес след чуждестрана военна намеса - Косово и България. България е създадена в Берлин, 1878 г. 13 юли, в 15 часа следобед.

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Весело

  Македонски монети (на който пише Македония) има от 7ми век П.Н.Е когато ние още бяхме на дърветата в Азия. Монети на която пише "България" има от 1880 г. факт!
  —цитат от коментар 15 на staro-nov dnevnik-ar


  Ах, значи, когато на една средновековна монета пише на български език "Александър, цар на българите" - това не е българска монета?
  Уаууууууу, ти да видиш умнотия ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на Стоян Хлебаров
  Стоян Хлебаров
  Рейтинг: 245 Неутрално

  "Общата история на България и Северна Македония не може да е само българска история." МОЖЕ,АКО И КОГАТО МАКЕДОНИЯ Е БИЛА В ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,А 80% от населението й,се е самоопределяло за българи! За сведение на Бучковски,България не визира друг период от историята на ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ,НАПРИМЕР В ДРЕВНОСТТА,КОГАТО Е БИЛА В ГРАНИЦИТЕ НА ЕЛАДА! Излиза,че Македония има право да нарича македонски областите,в които в миналото и сега са живели македонци, ДОРИ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ,а България няма право да я нарича българска,ако в нея са живели 80% от населението й-българи И Е БИЛА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ,НАСИЛСТВЕНО ОТНЕТА ОТ БЪЛГАРИЯ ПО СИЛАТА НА ДОГОВОР МЕЖДУ ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УГОДА НА РУСИЯ И СЪРБИЯ-ТАКА ЛИ?! Това пише на йезуитската физиономия на Владо Бучковски,НО НЕ ГО ПИШЕ В ИСТОРИЯТА.!? А ТЯ Е ИСТИНСКИЯТ СЪДНИК НА НАРОДИТЕ!

  хлебчо
 28. 28 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Весело

  доцент от БАН цитира американски разузнавателни данни, че 70% от населението на Македония е било жестоко репресирано
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf  От кога измишлотините на коминистическото ченге Божидар Димитров се наричат "американски разузнавателни данни" ? хахаха

 29. 29 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Братя македонци, уважавайте общата ни история, иначе ще гледате ЕС през крив макарон!

 30. 30 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1968 Весело

  Макар да изглежда като трудна мисия, се надявам, че ако има трохичка разбиране в София да не направят кардинална грешка, това ще е исторически шанс България отново да е третирана като съюзник и най-голям приятел, а не като спирачка на приближаването на Северна Македония към ЕС.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Какви са тези глупости дето ги дрънка този?
  Ако сме били най-големия приятел и съюзник,
  нямаше да ни наричат "фашистки окупатори",
  турци, монголи, татари, грабители, неуседнал народ
  и купища глупости изписани в "детската им история"!
  Вето и точка.
  Нали не зависеше от нас, а от Германия!
  От коя Германия да ги попитам?!?
  Че тя Германия ги призна за българи,
  а те искат от тях да ги признаят за "македонци"!
  Да чакат признания от Сърбия, Русия, Румъния,
  Гърция, и от БКП!

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 939 Неутрално

  [quote#26:"Манчо"][/quote]

  Не се занимавай с този, просто като му видиш названието му набивай минуса и продължавай да скролваш надолу без да го четеш. Аз така правя. Даже и сега не знам за какво си му се разсърдил и няма да проверявам със сигурност.

 32. 32 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  когато на една средновековна монета пише на български език "Александър, цар на българите" - това не е българска монета?
  —цитат от коментар 26 на Манчо


  Монета дето пише българи или България и да е по стара от 1880 още не е намерена, така че с лъжи нищо не правим , само се излагаме пред света.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Тоя Бучковски е идиот,(без извинение)!!!

  Първо,идиот е защото НЕ разбира каква е била целта на изградената Берлинска стена и че такава стена между България и С.Македония няма и не може да има!

  Второ,да историята на С.Македония и България е обща,но точно вие македонците НЕ искате да е обща! Та нали точно затова е спорът,че вие македонците си присвоявате НАШАТА ОБЩА история!

 34. 34 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 541 Неутрално

  България наложи вето на рсм, дневник се насра.

 35. 35 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Георги Димитров проклет да е на оня свят дано нивга душата му не намери покой. Коминтерновски боклук и всички комуняги след него

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е. Но изборите в България са само след няколко месеца и никой не иска националистическата истерия да се обърне срещу него.
  —цитат от коментар 14 на Kephy  А защо са тези истерия и квичене? .... няли уж никъде не бързахме, македонците са били на зорт ... вето бла бла ... и оп .. истерията пък у нас, а макетата спокойни сякаш тези нас ще ни опнат вето.

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#18] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Мисля, че не е важно скоро какво ще ни отговарят. Щото докато се дърляме албанците ще станат мнозинство. И ще е прав оня албанец от Македония дето преди години когато беше конфликтът каза "От вас зависи дали границата с Албания ще е на Вардар или на сегашната граница".

 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Любопитно

  Монета дето пише българи или България и да е по стара от 1880 още не е намерена, така че с лъжи нищо не правим , само се излагаме пред света.
  —цитат от коментар 32 на staro-nov dnevnik-ar


  Интересно, тогава, чий цар е Александър, който е заявен като "Цар на българите"? Цар на македонците? И как ли се казва държавата на българския цар Александър - Македония, може би?
  Та?

  Мараба, С-ДС доносници!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Берлинска стена звучи доста неуместно. Все пак в Източна Германия не са твърдели, че говорят на източногермански език, а немците назапад са френски извънбрачни деца, да го кажа по-меко.

 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  От нашата страна я гради руската агентура, а от македонска, сръбската. Ако в САЩ не бяха заети с избори, бързо щяха да натегнат бурмите и от двете страни на границата.
  —цитат от коментар 5 на Viva la Evolution


  САЩ ги интересува само Шиптерландия като краен резултат! С циреят Косово ясно показаха ,че ги интересува само исляма на Балканите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Национализмът е работеща идеология през 17-19 век, национал-социализмът - през 20-и. Ние добре се движим - назад във времето. После се чудим защо сме най-бедните, болните и нещастните.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Белград ще воюва с България до последния македонец. Няма значение как се казва съответния скопски политик. Програмата му вече е разписана. Историческата комисия не може да си свърши работата защото трябва да се говори за политиката на сърбите от 1913 година насам. Това в “независтната република” е невъзможно. Медиите са сръбски, унивеситетите са създавани от сръбски кадри, бизнеса е доминиран пак от сърби - местни или не. Така че, СРМ ще прави това, което й кажат. Докато потъне.

 46. 46 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Дневник как лобира за антибългарските интереси. Много гнусна медия.

  Лъжата е създадена от Тито и Коминтерна. Не е в нас проблема и това масово унищожаване на българите, живеещи в македония, насилственото им изпращане в лагери, посръбчване трябва да бъде осъдено, както и холокоста е осъден. И да се плащат репарации, ако Кремъл се смята за наследник на СССР трябва да плаща репарации, Сърбия трябва да плаща репарации.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Братовчедът разбира , че бъдещето може само да е общо ! Да видим дали ще има и продължение и с кого....

 48. 48 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Весело

  Виждал съм т@пи коментари ама тва ..... нямам думи! Македонски монети (на който пише Македония) има от 7ми век П.Н.Е когато ние още бяхме на дърветата в Азия. Монети на която пише "България" има от 1880 г. факт!
  —цитат от коментар 15 на staro-nov dnevnik-ar


  Колко е лесно всичко с македонската история. Чул си, че първите монети са се появили през 7-ми век пр.н.е. и разбира се, няма как те да не са македонски! Може би ще дадеш линк да ги видим?

  Пък и не става ясно как хем сте били на дърветата в Азия, хем сте секли монети.

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А-а-а...! И безжичните телефони пак са открити там, щото няма открити древни жици. :)))

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Неутрално

  А защо са тези истерия и квичене? .... няли уж никъде не бързахме, македонците са били на зорт ... вето бла бла ... и оп .. истерията пък у нас, а макетата спокойни сякаш тези нас ще ни опнат вето.
  —цитат от коментар 37 на staro-nov dnevnik-ar


  Като сте толкова спокойни, защо са те активирали на пожар? С 8 поста за 1 час.

 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#48] от "razor":

  Няма монети на Александър да пише Македония Стига сте вярвали на диваците.
  Апропо няма и древен надпис да се е определял като Александър Македонски. Да ми покаже "македонеца такава монета". А пък в 7-ми век преди Христа никой не се е срещал, че ще има област Македония. В 4-и век преди Христа по може.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#43] от "krummm":

  Хм-м-м-м....! Може ли да разясниш, защо Македония си промени името и то съвсем наскоро?!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#20] от "Депутат 241":Като повторението е майка на знанието да повторим фактите: В света само две държави са създадени на дипломатически конгрес след чуждестрана военна намеса - Косово и България. България е създадена в Берлин, 1878 г. 13 юли, в 15 часа следобед.
  —цитат от коментар 25 на staro-nov dnevnik-ar


  Излагаш се, това не е професионално!

  Отвори Наръчника на УДБА и прочети пак точка 38: "Лаж увек треба мешати са дозом истине."

 54. 54 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 671 Неутрално


  Няма такова нещо като "обща история". Има история на България. Част от тази история е отделянето на Вардарска и Егейска Македония, разделянето им и присъединяването им към две различни държави.
  Както вече съм го писал - т. нар. република Северна Македония може да влезе в Европейския съюз само като част от съюзната държава България. Всяко отстъпление от тази позиция е предателство спрямо делата и жертвите на хората, започнали българското Възраждане, борилите се за национално обединение и недоживялите го.

 55. 55 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Общата история на България и Северна Македония не може да е само българска история." МОЖЕ,АКО И КОГАТО МАКЕДОНИЯ Е БИЛА В ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ,А 80% от населението й,се е самоопределяло за българи! За сведение на Бучковски,България не визира друг период от историята на ГЕОГРАФСКАТА ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ,НАПРИМЕР В ДРЕВНОСТТА,КОГАТО Е БИЛА В ГРАНИЦИТЕ НА ЕЛАДА! Излиза,че Македония има право да нарича македонски областите,в които в миналото и сега са живели македонци, ДОРИ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ,а България няма право да я нарича българска,ако в нея са живели 80% от населението й-българи И Е БИЛА БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ,НАСИЛСТВЕНО ОТНЕТА ОТ БЪЛГАРИЯ ПО СИЛАТА НА ДОГОВОР МЕЖДУ ДРУГИ ДЪРЖАВИ В УГОДА НА РУСИЯ И СЪРБИЯ-ТАКА ЛИ?! Това пише на йезуитската физиономия на Владо Бучковски,НО НЕ ГО ПИШЕ В ИСТОРИЯТА.!? А ТЯ Е ИСТИНСКИЯТ СЪДНИК НА НАРОДИТЕ!
  —цитат от коментар 27 на Стоян Хлебаров


  И колко време Македония е била в границата на България - сещам се само за периода в двете световни войни? Впрочем значи ли това, че в периода между тях (1818-1941)във Вардарска бановина същите тези хора са били сърби?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 56. 56 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 696 Весело

  Русия от край време иска излаз/бази на топло море. Проливите или тракия/македония. Сан Стефанския мирен договор не споменава България нито веднъж. Русия планира Задунайская губерния за българските земи.
  —цитат от коментар 11 на джендър NATO generals


  Ето пример за абсолютен дебилизъм , при това светнал в жълто ....

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 57. 57 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 950 Неутрално

  За "руската ръка" не е изгодно ние македонците да се смятат за част от нас, от историята и езика ни. В този смисъл, дали господинът да не я потърси при тях тази дълга ръка, вместо и той като останалите си колеги и съграждани да продължава да обвинява България? Дневник, по този въпрос наистина има необичаен за нас обществен консенсус, с поддържане на македонската теза няма да успеете да го разбиете.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не можем да го превъзмогнем това наш и ваш.

 59. 59 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Нема два народа, един е.
  Докато сърби ги управляват, вето ще има.
  Да се осъзнаят.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Джипси от Египет или Индия,
  остави Македонски на мира!

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":

  Вие се самоизолирате, ще има вето докато ви дойде акъл в главата!
  Потомци на Александър Велики?

 61. 61 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Владо, Владо - 30 години се нагледахме на югославско лицемерие и шикалкавене. Доста е. Не искаме приятели антички югославяни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 62. 62 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно, тогава, чий цар е Александър
  —цитат от коментар 39 на Манчо


  Още по-интересно е че не знаеш че Асенвци и Шишмановци са турци - владетели на турският народ Кумани.

 63. 63 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Русия от край време иска излаз/бази на топло море. Проливите или тракия/македония. Сан Стефанския мирен договор не споменава България нито веднъж. Русия планира Задунайская губерния за българските земи. Москва измисля, Коминтерна налага "добруджанска", "тракийска", "мизийска" и "македонска" "нации". За да се асимилират по лесно след руска анексия. ВСВ-СССР определя за "грешка" изтеглянето на българските войски от Западна Тракия. След ВСВ-Сталиновия СССР налага с терор "македонска" нация в България. Времена на страх и терор-Берия се страхува пред Сталин да спаси жена си от лагер. Страх тресе и Бг комунистите. Целта на Сталин-"македонска нация", включваща Западна Тракия-с излаз на Бяло море. Титова Югославия и УДБА задълбочават терора над българското население в Македония. "Македонска" нация-рожба на ужасен комунистически терор и тотални исторически фалшификации. Без разрив-Тито-Сталин, България щеше да загуби Пиринския край. Македонja e отпаден продукт на руската имперска политика!
  —цитат от коментар 11 на джендър NATO generals


  Не е съвсем по темата, но мисля че бъркаш Берия с Молотов...

  Демократ за силна България
 64. 64 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Нема два народа, един е.Докато сърби ги управляват, вето ще има.Да се осъзнаят.
  —цитат от коментар 59 на НеКой


  Гербаджиите топ националисти. Сърби ги управлявали и България щяла да ги научи. Ами България, с най-голямата смъртност в евросъюза на глава от население, на която децата избягаха в чужбина, но строи тръба на Русия със собствени средства и руски работници, унищожавайки природата си и надеждата си за енергийна дизерфикация, нея кой ще я научи? Хаха.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Расколник Ванюша Габарко,
  желанието Ви е единогласно... в киреча.

  За държавите членки на ООН
  и за членките на ЕС
  и за членките на НАТО
  Република България и Република Македония са суверенни държави.
  С нерушими и неприкосновено суверенни държавни граници.

  Не може едната държава да се набута като част в другата.
  В която и да е посока.

  Тази си балалай-коминтерновска опорка доложи пред ТАСС.
  Да прецени и (ако реши) да труби (тръби) и разпространява...
  в Азия.

  До коментар [#54] от "ivangabrovo":

  Както вече съм го писал - т. нар. република Северна Македония
  може да влезе в Европейския съюз
  само като част от съюзната държава България.

 66. 66 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#55] от "Kephy":

  От 837 до 1018г.; от 1195 до 1280г.; от 1915 до 1918г.; от 1941 до 1944г. сам можеш да сметнеш колко прави и да сравниш с останалите балкански държави.
  Сърбия от 1280 до 1420 с много уговорки; от 1912 до 1915; от 1918 до 1941; от 1944 до 1992.
  Римската република и империя от 150 г. пр.Хр. до 837 г. с прекъсвания, напр. ок. 600 до 700 г.; 1018 до 1195;
  Османска империя от ок. 1420 до 1912г

  Демократ за силна България
 67. 67 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Стената между нас бе изградена от УДБА, но социалисти и ВМРО-ДПМН не направиха нищо са добросъседството. Тръгвайки от Скопие към София по магистралата за Белград, трябва да си много внимателен да не изтъвеш мъничка табела София.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 68. 68 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#59] от "НеКой":


  Нема два народа, един е.Докато сърби ги управляват, вето ще има.Да се осъзнаят.
  —цитат от коментар 59 на НеКой


  Да викаш на бялото черно какво помага? Не се заблуждавай, македонски народ и нация вече има. Въпроса е да ме си мешат капите с нас. Имат си достатъчно македонски герои, че да присвояват чужди. Ако в прав текст признаят, че Делчев е българин, аз нямам нищо против да му дигат паметници и да го почитат. Да наблягат на Мисирков, Кулшевски, Димитров, Вапцаров и Сандански и да спрат с лъжи и кражби...

  Демократ за силна България
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Мръзне горката в тюрмата.
  Here in this prison... of my own making...

  И сега имперската политика е сбъркана.

  Украйна има достъп до Челно море (не се брои).
  Румъния и България имат (не се брои).
  Северна Македония: никакъв.
  Сърбия: още по-никакъв.
  Югославия имаше, но е никаква.
  Не се брои.

  Турция имаше/има, но вечно препятства
  достъпа руски до топли богатсва (Средиземно море).
  Там се навъдиле, още: 6 американски флота, и велики британски,
  и франкофонски...

  До коментар [#11] от "джендър NATO generals":

  Русия от край време иска излаз/бази на топло море.

 70. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  До коментар [#62] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Куманите са толкова турци , колкото аз китайски космонавт, бе баце :)))) Да бе ги нарекъл хуни, българи вестготи, авари - иди доди, ама турци хаха..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Разбира се, имате, "тримата от запаса".

  Шкембе войвода на ВМРО, коминтерновец, коалиционер,
  засенчил Премиер, правителство и Държавен глава летец Главнокоманващ
  въоръжени сили интегрирани в NATO.

  Ако го накараш спортменски да се съревновава на лост с Държавния глава,
  ще висне кат мръвка... готова за шишкебап

  До коментар [#12] от "asroma1927":

  Македонците се опитват да свирят на струната "Кремъл",
  т.е. Москва стои зад българското решение.

  Разбера се, у нас има запас от малоумници

 72. 72 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Весело

  От кога измишлотините на коминистическото ченге Божидар Димитров се наричат "американски разузнавателни данни" ? хахаха
  —цитат от коментар 28 на staro-nov dnevnik-ar


  Майтап, майтап, ама ти пропусна да спечелиш 1000000 евро лесни пари - наградата на Божо. Просто трябваше да му покажеш средновековен източник, в който се говори за македонска народност!

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Югосърбяни...
  Като не искате сърбяни, следвайте примера на Гърция, Словения, Харватия, Албания,
  Черна гора и прочее прочее други в ООН, ЕС и НАТО.
  (Черна гора може да разбирате и Челна).

  Като толкова много обичате братята си македонци с български произход,
  защо ги обричате на изолация, вън от ЕС: србомански вместе?

  Защо, неразумен юроде неразумнико?

  ТитоТошовски разкол ви увреди с автогол...

  До коментар [#61] от "Пипера е много лют":

  Владо, Владо - 30 години се нагледахме на югославско лицемерие и шикалкавене.
  Доста е.
  Не искаме приятели антички югославяни.

 74. 74 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Днешна РСМ е сива зона.
  И след атентатите във Виена шансовете за членството й в ЕС са занулени.
  Това е положението...

 75. 75 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Сега ще се прекръстят на южна Сърбия. Нашите правилно им го набиха. Гърците също дълги години ги мъчиха за името. Държавата и историята им е измислена последните 30 години.

  Много хитър
 76. 76 Профил на Bojan Duridanski
  Bojan Duridanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "konservator.bg":
  Каква научна фантастика - ајде од утре помирно ке спиете после вето :)

  Само не ни е јасно како мислите дека ке веруваме повеке на вашите дедовци отколку на нашите?

 77. 77 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Пуснахме ги в НАТО и се самозабравиха.

  Да наблягат на КПСС, Сталин, Димитров, Вапцаров и БКП.
  Инак ще видят ЕС през крив макарон.

  До коментар [#68] от "stoedin":
  Ако в прав текст признаят, че Делчев е българин, аз нямам нищо против
  да му дигат паметници и да го почитат.

  Да наблягат на Мисирков, Кулшевски, Димитров, Вапцаров и Сандански...

 78. 78 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#62] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Да кумани са-половци според родната ти руска историография.Никакъв проблем,че са кумани-управлявали са като български царе и винаги са се стремели да подчертаят чрез бракове принадлежвостта си към зинастията на Асеневци-за Шищман,а Асеневци за преки продължители на Първата българска империя-справка писмата на Калоян до папа Инокентий 3.Това,че ти тролиш по заджение,не ги прави по-малко български царе и християни,с които да се гордеем или да съжаляваме за провалите им.И за справка-куманите не са турци,колкото и да ти е мъчно.Нашата история е такава,каквато е-няма място нито за срам,нито за притеснение от нашите предци.Нито пък искаме да подменяме това ,което се е случило русняшко тролче-за разлика от историята на любимите ти РСМ,Сръбия и Русия

 79. 79 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#74] от "palav_nik":

  Обективно ние с две ръце да гласуваме за започване на преговорите има две обективни неща: Няколко страни ще са десетилетия против присъединяването и второто, че албанците полека лека ще станат мнозинство.

 80. 80 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "Сега ще се прекръстят на южна Сърбия."

  До 1945 г. тази област се е наричала Вардарска бановина...

 81. 81 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 829 Весело

  До коментар [#71] от "dnevnikar":

  И ти си ярък пример и техен водещ представител.Що на лоста да не праиш 100 коремни и ,,слънцето" след тях?

 82. 82 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#19] от "konservator.bg":Каква научна фантастика - ајде од утре помирно ке спиете после вето :) Само не ни е јасно како мислите дека ке веруваме повеке на вашите дедовци отколку на нашите?
  —цитат от коментар 76 на Bojan Duridanski


  Всеки има право да вярва в каквото си иска. И ние, и вие.

  Ако искате вярвайте, че бугарите се татари и кумани "со коси очи", няма лошо.

  Само трябва да решите за Гоце и Даме - кой от тях е татарин и кой е куманин.

 83. 83 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#78] от "chvor_s":

  Напротив куманите да скити турци както са ги наричали византийските хронисти. В 681-а година ние сме 80% сармати и 20% скити. Това според погребенията ни в некрополите ни.
  После вливаме авари, печенеги, кумани, узи.
  Само, че турците а не тЮрките руската измишльотина са красиви светли руси и червенокоси хора именно това означава половци.
  Та да обобщим ние сме скити сарматски народ или турско български или турско славянски. Такива са всички народи на изток от Германия.

 84. 84 Профил на Bojan Duridanski
  Bojan Duridanski
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "razor":

  па да ги откопами и да ги прашаме што се?

 85. 85 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#82] от "razor":па да ги откопами и да ги прашаме што се?
  —цитат от коментар 84 на Bojan Duridanski


  Че защо? Нали имате всички архиви, издания, снимки (за косите очи). Вие и нас не сте ни откопавали, но знаете какви сме, нали?

 86. 86 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  средновековен източник, в който се говори за македонска народност
  —цитат от коментар 72 на razor


  Ами има много такви източници! Чел ли си >? Обаче за българска народност няма нищо преди 19ти век, когато Руската империя ни спретна едно възраждане (русификация на 22 малки народа в Мизия и Тракия).

 87. 87 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Берлинската стена между СевМак и Бг отдавна е изградена от титовите пунгаши-комуняги. Те /Заю и Грую/ с обич я поддържат и дойде време за як български шут! Е, честито пунгаши! Да ви е сладък българо-сръбския! В ЕС - към 2050та най-рано при голям късмет!

 88. 88 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#86] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Ти си пълен идиот бе. Интересно как може такива нещастници като тебе.
  В пътеписите за Габрово от 16-и и 17-и век пътеписците казват, че жителите казвали, че са чисти българи и добри хора. Това е първото етническо определяне в Османската Империя
  А иначе преди османската империя в 883 година България е унитарба държава с определен етнически народ. Първи в Европа.
  А пък като капак всички сте в Българската цивилизация. Там пък какво ще измислите още не е ясно.

 89. 89 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 725 Весело

  Ами има много такви източници! Чел ли си >? Обаче за българска народност няма нищо преди 19ти век, когато Руската империя ни спретна едно възраждане (русификация на 22 малки народа в Мизия и Тракия).
  —цитат от коментар 86 на staro-nov dnevnik-ar


  Супер!!! За наградата няма нужда от много, а само от един източник.

  Чакам линк към 1 (един, еден, један) средновековен източник!

 90. 90 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Българската позиция спрямо БЮРМ(сега вече Северна Незнамкаквоси), за тези 30 години е изключително погрешна.Върхът на ''дипломацията'' ни се прояви в последното десетилетие.А преди 3 лета, след целувки, прегръдки, и още нещо, бе сключен ''Договорът".Събитие отпразнувано с всенародни тържества, духова музика и чак и пионерчета от деца-ГРАБ.Както и с тави кебапчета за по-патриотично настроените участници във властта, сиреч войводи с жълти торби.Че въпросното споразумение е нефелно и калпаво като куцо и краставо магаре, предупреждаваха немалко люде.Но еуфорията, особено всред ''партийните'' медии(то други почти няма), бе толкова голяма, че тия гласове бяха сякаш в пустиня.И дойде моментът, в който истината лъсна.Лъсна като голото теме на заспал премиерин до чекмедже с греховен жълт метал и още по-греховни евраци.Оказа се, че битият в парламента им Зайо, далеч не е толкоз прост и наивен, както Му се е привидяло на един виден Международник, ЗападноБалканист и Целувач.Туй последното Му качество е без дискриминация по възраст и пол, кара наред, мъжко-женско, важното е мляскане да има.И езици, много езици.
  Съпикясването среди редиците на родните управленци, дойде в последния момент:''Въх, к'во стана!?Тез нъ лъжат, к'во ши прайм ся?!''.И заваляха меморандуми, рамки, червени линии и прочие.И то при сключен вече договор, колкото и тъп да е същият, което ни прави за смях в очите на цяла Европа, и е ужасно унизително за страната ни.Оправия от тая ситуация няма, дори и БайХ. да рипне и да се изтипоса пред всички европейски ръководители с думите''простсъммамамудайб*!".

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4423 Неутрално

  Разбрах , че интервюто е от Панорама и задаващият въпросите е Бойко Василев.
  За пореден българската журналистика показва своята продажност, първо с поканата на македонски политик и второ с неутралните въпроси , които му се задават.
  Не съм чул до сега български политик да е поканен на интервю в македонска медия.Може да намерят някой , който ще защитава македонската позиция. Ако евентуално българският политик защитава българска позиция , той ще бъде затрупан със злобни , заяждащи въпроси.
  Така , докато българската позиция не се чува в Македония , то обратното , българските продажни медии дават широка гласност на антибългарския македонизъм.
  В България е пълно с продажни журналисти и медии ,с продажни политици , с продажни историци, а населението е нихилистично настроено без никакво чувство за национално достойнство и , което е по-лошо, без инстинкт за национално съхранение. Жалко ,но това е печален факт в българската действителност.

 92. 92 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Весело

  Още по-интересно е че не знаеш че Асенвци и Шишмановци са турци - владетели на турският народ Кумани.
  —цитат от коментар 62 на staro-nov dnevnik-ar


  Двустотинково умниченце, записвай:
  1. Куманите са тюркски народ, но не са турци. Турците са отделна група в тази етническа общност.
  2. Да си цар / император/, който има сред народите, които владее, и кумани, не те прави куманин. Камо ли турчин. Ако беше обратното, би следвало да обявим турските султани за българи. Българите са народ, който те владеят - по твоята двустотинкова логика султаните са чисти българи!
  Хайде, бягай сега да ровиш за монети с надпис "Македония" от 7 в пне!
  Успех ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 93. 93 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#89] от "razor":

  Да не обръщаме внимание на скотоподобните твари. Това им е цялата игра. Да ни провокират.
  На тях им е ясно, че скоро няма да ги приемат в ЕС дори след 30 години и затова гледат побе за вътрешна употреба да спечелят нещо върху гърба ни.
  Сега са ни като колонии и те и Сърбия. След пандемията ще имаме още по-голяма разлика.

 94. 94 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2649 Весело

  Обаче за българска народност няма нищо преди 19ти век
  —цитат от коментар 86 на staro-nov dnevnik-ar

  Не думай....Интересно как така при отсъстваща българска "народност", гърците наричат император Василий "българоубиец" осем века преди деветнайстия?... Тези хора трябва да са пълни идиоти, след като не знаят, че няма никаква българска "народност"!
  Веднага пиши на гърците да преименуват този техен император, човече! Ръка ще ти целунат за това, след твоите безспорни доказателства излиза, че Василий Втори наистина е избил някакви хора, но, грешка, грешка - няма как тези хора да са българи, след като българите ги е измислил Путин чак през 19 век!

  Мараба, С-ДС доносници!
 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Бучката предлага да се предадем "в интерес на двата народа". Ние нямаме такъв интерес. А макитата ги интересува само еврото.

 96. 96 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  [quote#21:"staro-nov dnevnik-ar"][/quote]
  По времето на СФРЮ над 60 % от българското население в Македония е било в затвор, заради българския си произход!
  —цитат от коментар 19 на konservator.bg


  Тва можеш да го докажеш или трябва да ти вярваме?

  Ако имаше роднини в Македония, щеше и ти да повярваш.
  Обявиш ли се за българин по произход – бой и затвор!
  Още има живи свидетели, не е толкова отдавна.

 97. 97 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Ако някой говори омраза - то от коментарите се вижда омразата на българите срещу македонците! Даже СЛЯП ще го прочете и разбере това! Мога да си представя как българите са се отнасяли към македонците като са им "администрирали" Македония през втората световна война. Разликата е че сега е само форма на неофашизъм.

 98. 98 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 847 Неутрално

  миналата година проучване в Скопие отчете рязко увеличаване на македонците, смятащи България за враждебна страна и то само седмица след като Рамковата позиция бе обявена.
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Истински важният въпрос е защо България не е сред най-големите приятели на Македония преди приемането на (както се внушава) враждебната позиция https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_3977598.jpg

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 99. 99 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#96] от "Alexander97":


  Кой ви разказва подобни глупости. Измисляте си неща. В Македония съществуват колективни права - няколко български дружества и стотици дружества на други етноси а има ги много. Тези стории който разказвате има шанс повече в България на етнически македонец да му се случат както има език на омраза към македонците не е чудо да вземат в България да ги убиват само защото се самоопределят за небългари.

 100. 100 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#99] от "kah48576898":

  Много си объркан, а моя род е от този край. Така че кротко с пропагандата. Моите хора са видели тормоза и не ти разправям бабини деветини!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK