Според Пендаровски компромисът със Скопие "вероятно" е блокиран от Борисов и Радев

Според Пендаровски компромисът със Скопие "вероятно" е блокиран от Борисов и Радев

© Associated PressИзбори 2022

Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че колегата му Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са блокирали "устно споразумение" в Берлин, постигнато тази седмица за започване на преговорите на Скопие с ЕС.


В интервю за "360 градуса" Пендаровски, без да посочи доказателства, обяви, че е договорен компромис, след като "екипите разговаряха преди няколко дни в Берлин" и "на масата са били предложени няколко идеи" и източници от двете делегации са постигнали "общ договор".


Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева проведе многочасова среща с колегата си Буяр Османи и министъра на европейските въпроси Никола Димитров. Във вторник пред журналисти тя не говореше за сделка; по думите ѝ има сближаване на позициите, но не и готовност от българска страна да каже "да" след срещата с посредници двама германски министри.


Различни позиции
Пендаровски уточнява, че "няма точна информация", а "само спекулации" и все още има шанс, макар и малък, за общо решение.


Същевременно няма данни Борисов и Радев да са на една позиция за диалога със Заев. Българският държавен глава открито поиска преговорите със Северна Македония да се отложат, докато не се намери двустранно решение.


Борисов е по-предпазлив. Той пази мълчание по темата през повечето време, а само даде през октомври срок до 10 ноември - който сега се измести до Съвета по общи въпроси на 17-и ноември - за компромис между София и Скопие. Колегата му Зоран Заев многократно е давал сигнал, че разчита на пробив на двустранната среща, която би трябвало да се състои в София другата седмица, а Заев да дойде за Берлинския процес, на който двете държави са домакини. Той обаче даде сигнал, че развръзката зависи и от здравословното състояние на Борисов, който все още е под карантира с коронавирус.


"Официалният език" на страната кандидат


Вчера "Медиапул" писа, позовавайки се на свои източници, че България е поставила три условия за преговорната рамка със Северна Македония, заради чието отсъствие от предлагания от ЕС вариант тя обяви, вчера, че не може да приеме проекта.


Тематичният кръг на трите условия не е изненадващ и е свързан с добросъседските отношения и обособяването им в глава 35 ("Разни"), каквато има и за Сърбия, с използването на конституционното име Република Северна Македония (не краткото Северна Македония) и използването на "официалния език на страната кандидат" вместо термина "македонски език" в преговорната рамка.


Предложението на България се прави в момент, когато и София, и Скопие даваха сигнал, че има известно единство около въпроса за езиковата формулировка и тя е свързана с Договора за добросъседство от 2017 г., където се говори за "македонски език, споре конституцията на Република (Северна) Македония".


"Използването на израза "македонски език" за нас е неприемливо доколкото, създаването на този език на базата на един от българските говори е един от основните инструменти за обръщането на българите от Вардарска Македония в македонци", цитира "Медиапул" Цанчев.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK