Сигналите за живот на Венера може да са грешни

Венера, заснета от "Маринър 10" на 5 февруари, 1974 г.

© NASA/JPL

Венера, заснета от "Маринър 10" на 5 февруари, 1974 г.Откриването на фосфинов газ в атмосферата на Венера предизвика бурни спекулации дали газът може да бъде произведен от извънземни микроби на планетата, където НАСА обмисля в момента да изпрати мисия. Три независими проучвания след това обаче не успяват да намерят доказателства за фосфин във венерианската атмосфера.


Една от групите използва архивни наблюдения, за да търси наличие на газ в облаците на планетата, но не го намери. Изследването е рецензирано и прието за публикуване в списание Astronomy & Astrophysics.


Две други групи обработиха първоначалните данни на екипа, направил откритието, и също не успяха да намерят доказателства за фосфин.
Но откриването на слаб сигнал от конкретна молекула на друга планета е сложен процес и авторите на оригиналното изследване не са изненадани, че други учени разглеждат по-отблизо работата им.


"Това е нормално. Така работи науката. Ако това бяха данни, които бихте могли просто да погледнете с невъоръжено око и да видите фосфин, той щеше да бъде открит отдавна", казва Клара Соуза-Силва от Смитсоновия център по астрофизика, един от авторите на оригиналното изследване, пред National Geographic.


Първоначалното изследване, публикувано в списание Nature Astronomy през септември, установи наличието на над хиляда пъти повече количество фосфинов газ, отколкото в земната атмосфера, в серните облаци на Венера. В скалисти светове като Венера и Земя условията не се смятат за достатъчно екстремни, за да образуват фосфинови молекули при липса на живот. Някакъв вид метаболизъм или неизвестен химичен процес биха били необходими, за да се обяснят големите количества фосфин в атмосферата на Венера. (На Земята различни микроби произвеждат фосфин и той може да бъде произвеждан в лаборатории.)


Компютърно генериран образ на повърхността на Венера

© NASA/JPL

Компютърно генериран образ на повърхността на Венера


Екипът идентифицира фосфина с помощта на два инструмента, които наблюдават радиовълните. Първо, през 2017 г., Джейн Грийвс от Университета в Кардиф и колегите й откриват потенциални следи от фосфин с телескопа James Clerk Maxwell (JCMT) в Хавай. Но това наблюдение се нуждае от потвърждение и през 2019 г. екипът използва по-мощен инструмент - мрежата от 66 радиотелескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в пустинята Атакама, Чили.


В данните от ALMA екипът откри слаб сигнал на честотата, при която молекулите на фосфина във венерианската атмосфера биха поемали енергия, известна като спектрална линия. Ако фосфинът наистина е на Венера в големите количества, неговото присъствие би било трудно да се обясни, ако не е биологично произведен, смятат учените. (Нов повторен анализ на данни от сондата Pioneer-Venus на НАСА, която посети Венера в края на 70-те години на миналия век, намери вероятни следи от фосфин, въпреки че не може да ги потвърди.)


Малко след съобщението се появиха съмнения за начина, по който учените от първоначалния екип са анализирали данните, предполагайки, че тяхната процедура може да е генерирала фалшиви сигнали.


Освен това астрономите обикновено търсят множество спектрални линии, произведени от една и съща молекула, за да потвърдят нейното присъствие - наблюдения, които екипът не е имал.


Двойна проверка с друг телескоп


По време на съобщението екипът все още търси потвърждение под формата на спектрални линии, които могат да бъдат наблюдавани с инфрачервени телескопи, но има забавяне заради пандемията. Сега различен екип, включващ Грийвс и Соуза-Силва, са изследвали архивни данни от различен телескоп - инфрачервеният телескоп на НАСА в Хавай.


Повърхността на Венера по данни на мисиите "Магелан" на САЩ и "Венера" на СССР

© NASA/JPL

Повърхността на Венера по данни на мисиите "Магелан" на САЩ и "Венера" на СССР


Тези наблюдения от 2015 г. не показват силен сигнал от фосфин. Водени от Тереза Енкреназ от обсерваторията в Париж, авторите на изследването заключават, че данните поставят горна граница на нивото на фосфин, възможно във венерианската атмосфера, което е една четвърт от първоначално откритото количество. Наблюденията също така предполагат, че всеки фосфин ще трябва да бъде на височина над облаците на планетата, което астрономите смятат за малко вероятно, тъй като газът бързо ще се разпадне.


Соуза-Силва не оспорва наблюденията, но посочва няколко възможни обяснения за това - количествата на фосфин може да варират с течение на времето или инфрачервените наблюдения може да не са изследвали облаците достатъчно дълбоко. Екипът не е сигурен и до момента на каква надморска височина правят инфрачервените наблюдения.


Проверка на оригиналните данни


Два други екипа обработват първоначалните данни, но не успяват да намерят надеждни следи от газа.


Първата група не успя да намери доказателства за фосфин както в данните на JCMT, така и в ALMA. JCMT наистина е открил спектрална линия с правилната честота, но екипът предполага, че това може да се обясни със серен диоксид в атмосферата на Венера, който генерира спектрална линия на същото място.


Данните от ALMA, който прави наблюдения с изключително висока разделителна способност, са по-сложни за анализ. Ярки близки обекти като Венера могат да създадат проблеми за ултрачувствителните телескопи като ALMA. За да идентифицират сигнал от наблюденията на Венера, астрономите трябва да премахнат радиошума, произведен от земната атмосфера, самата Венера и дори оборудването в обсерваторията.


Мрежата от радиотелескопи Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)

© NRAO/AUI/NSF

Мрежата от радиотелескопи Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA)


За да направи нещата по-сложни, ALMA наскоро идентифицира грешка в своята система за калибриране, която е създала спектър на Венера с много шум за работата на Грийвс и нейните колеги.


Използвайки техника, наречена полиномно напасване, първоначалният екип търси спектралната линия на фосфина, като математически премахва фоновия шум около региона в спектъра, където трябва да бъде фосфинът. По принцип този тип анализ позволява на астрономите да предскажат кои части от наблюденията са шум и кои са реални сигнали. След като екипът премахва излишния шум, астрономите стигат до заключението, че фосфиновият сигнал е достатъчно важен и силен, за да обявят откритието си.


За да премахне шума, екипът използва полином от висок порядък, което означава, че за моделиране на данните са използвани повече променливи (дванадесет), отколкото е типично (две или три). В допълнение, екипът моделира фоновия шум, като разглежда части от спектъра извън зоната, където се очаква да намери сигнал от фосфин - метод, който обикновено предотвратява скриването на неизвестен шум от възможния сигнал. Въпреки това комбинирането на полином от висок порядък с шумен набор от данни позволява изкуствено да се създаде фалшив сигнал там, където би бил фосфинът.


Пълният видим спектър на слънчевата светлина, показващ тъмните "баркодове", които показват наличието на различни атоми и молекули

© N.A.Sharp, NOAO/NSO/Kitt Peak FTS/AURA/NSF

Пълният видим спектър на слънчевата светлина, показващ тъмните "баркодове", които показват наличието на различни атоми и молекули


Брайън Бътлър от Националната радиоастрономическа обсерватория на САЩ, който изучава обектите на Слънчевата система с помощта на ALMA, повторно преглежда оригиналните данни, като преработва някои от първоначалните калибрирания и обработва данните по стандартен начин - в резултат не намира никакви доказателства за фосфин в спектъра на планетата.


"Ако не използвате метода на оригиналния екип, няма да получите този сигнал за фосфин", казва той пред New Scientist. Освен това, когато екипът му третира данните, използвайки същите методи като оригиналния екип, те откриват, че полиномното напасване може да създаде фалшиви спектрални линии.


Друг анализ на данните от ALMA, воден от Игнас Снелен от обсерваторията в Лайден, Нидерландия, също не успява да открие никакви признаци на фосфин. По същия начин този екип съобщава, че полиномът от висок порядък може да създаде множество фалшиви спектрални линии.


Тези опити за потвърждаване на откритието са точно начинът, по който трябва да работи науката, казват много от астрономите. Независимата репликация на резултати не е толкова често срещана, колкото би трябвало, въпреки че е ключова част от процеса. Окончателното решение за наличието на фосфин на Венера ще трябва да изчака новите анализи да бъдат рецензирани и публикувани - и след това да бъдат изследвани самите те - и може би за допълнителни наблюдения на планетата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Напоследък сводките за научните пробиви са много забавни : може да е, ама може и да не е :)).

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Къв живот при температури от 500 градуса и налягане от 100 бара?

 3. 3 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 689 Весело

  Дневник, убихте всичко детско у мен! Разрушихте мечтите ми и вярата ми в утрешния ден с тази новина

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Весело

  Highly likely and not so likely it could be but it couldn't.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Напоследък сводките за научните пробиви са много забавни : може да е, ама може и да не е :)).
  —цитат от коментар 1 на schwimmwagen


  А, то т'ва откак стана забавна борбата за бюджетно финансиране чрез използването на такива пи-арски "техники".
  Няма нищо общо с "пробивите" ...
  И е "сезонно явление", ако сте забелязали. Все по късна есен се случват. Точно когато се "заквасват" бюджетите ...

  На мен най-ми хареса лакардията, че "така работи нАуката" ...

 6. 6 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Цитат:
  Сигналите за живот на Венера може да са грешни

  -----
  Сега остава и на Марс да няма живот...

 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Голяма грешка, такава грешка не знам дали магарето на село е правило, а то по принцип не е много умно.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Естестве, че има живот на Венера. Откъде иначе ще дойдат венерическите болести.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Весело

  До коментар [#6] от "Аскет":

  При толкова "паднали от Марс" може и вече да не е останал.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Венера е като врящ котел от химични реакции, наличието на газ не е
  доказателство за наличието на живот !!!

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#2] от "Шоршо":

  Еми.. Не е невъзможно... Може някъде във вселената да има и ходещи камъни... Нямаме капацитета да си представим какви форми на живот са възможни във вселената...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Естестве, че има живот на Венера. Откъде иначе ще дойдат венерическите болести.
  —цитат от коментар 9 на blondofil

  До коментар [#6] от "Аскет":При толкова "паднали от Марс" може и вече да не е останал.
  —цитат от коментар 10 на Deaddark


  Вие ми отворихте най-накрая очите що на Венера Милоска са и счупени ръцете!
  Пак добре, че е паднала в морето!

 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Весело

  Α становище от БАН има ли ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Превода на Дневник, както обикновено е смехотворен - как пък не ви омръзва ...

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  То пък един живот!

  klimentm
 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  нали жените бяха от Венера, те нИ сЪ ли живи? :-) хахах :-)
  "Учените" станаха едни врачки. Баба Ванга поне познаваше, тези говорят като улични врачки. Бате, може да има живот, ама може и да няма, Гледаме, пулим се, мислим че има, ама не сме сигурни, защото само мислим, ама няма никакви доказателства. До сега никой не е бил на Венера, за да каже има ли, няма ли.

 19. 19 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Венера е като врящ котел от химични реакции, наличието на газ не едоказателство за наличието на живот !!!
  —цитат от коментар 11 на valtoro


  Съвременната наука, с изключение на теб, не познава все още вариант за наличието на фосфин без той да е произведен от 'метаболизъм' в резултат на 'живот', така както ние го разбираме тук долу на Земята.

  Знам, че ти е сложно, та ще сляза с едно ниво надолу - статията дори НЕ е затова дали един газ доказва живот или не, а дали тоя газ го има на Венера, или не.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  До коментар [#2] от "Шоршо":Еми.. Не е невъзможно... Може някъде във вселената да има и ходещи камъни... Нямаме капацитета да си представим какви форми на живот са възможни във вселената...
  —цитат от коментар 12 на Ramon Asvalda


  Може да сме в някоя стъклена сфера, на бюрото на някой тйнейджър, като някаква златна рибка. Всичко е възможно!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Весело

  До коментар [#3] от "georgi_ww":

  Нищо, местиме се на Марс. :-)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Весело

  До коментар [#20] от "Stargate":

  Или в сапунен мехур - както в един известен разказ.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#18] от "Stargate":

  Щом вярваш че Ванга “ познавала” добре! Продължавай така!

  klimentm
 27. 27 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 874 Неутрално

  В оригиналната статия дума няма за този полином, ако имаше всеки що годе разбиращ рецензент щеше да ги пореже и да върне стаитията да си огледат добре нещата.

  Уж сериозни учени ,а използват полином от висока степен, където може да се опише всикчо, да не говорим за други подводни камъни.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Неутрално

  До коментар [#9] от "blondofil":

  Ще дойдат изпод венерините хълмове!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#26] от "klimentm":

  До коментар [#18] от "Stargate":Щом вярваш че Ванга “ познавала” добре! Продължавай така!
  —цитат от коментар 26 на klimentm


  Мерси, че благородно ми дадохте разрешение. :-) Какво щях да правя без умникрасивата благословия, изгубен в този свят!

 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#19] от "propeller":

  Тоя газ се казва монофосфан NH3 и от 70-те години се знае, че го има и на газовата планета Юпитер, сигурно и там има живот?

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#31] от "Шоршо":


  До коментар [#19] от "propeller":Тоя газ се казва монофосфан NH3 и от 70-те години се знае, че го има и на газовата планета Юпитер, сигурно и там има живот?
  —цитат от коментар 31 на Шоршо


  много ясно, че има живот, вие явно не знаете че юпитата са от Юпитер? :)

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Ми дааа! А на Луната откриха водна молекула. Браво!

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#32] от "Stargate":

  А хипитата от Хипитер ли са?

  Някои праволинейно мислещи хорица са убедени че един резултат се получава по един и същи начин и не може по друг. Тези хорица си мислят че говеждото се произвежда у фабриката, а кравите са да доиш мляко - белите, кафе - черните и течен шоколад - кафевите. Ако светът разчиташе на тез' хорица да са учените - още щяхме да пием вода от реката. Лошото е че в неограничените възможности всеки да пише и показва в интернет пространството - въпросните хорица в ролята на сламата, където науката е в ролята на иглата.

 35. 35 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шоршо":Еми.. Не е невъзможно... Може някъде във вселената да има и ходещи камъни... Нямаме капацитета да си представим какви форми на живот са възможни във вселената...
  —цитат от коментар 12 на Ramon Asvalda


  Добре е да не оставяме въображението си отвъд природните закони, зщото реално такова място няма. Не малко "учени" в последните години "забравят" за това и правят откритие след откритие, и колкото по-далече в космоса и по- непроверими, толкова по смели.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 36. 36 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 662 Весело

  Сигналите от Венера винаги са грешни

 37. 37 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 862 Весело

  Ако има живот, трябва да е в облачната покривка, където не е 500 градуса, а по-малко. И пак е прекалено горещо и агресивно за белтъчни молекули. Но предвид "супата" от вещества в облаците на Венера, напълно е възможно да има сложни молекули със склонност към самоорганизация и репликация, каквото всъщност сме и ние.

 38. 38 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 662 Весело

  Мале, сега Мъск ще смени мисията до Марс, с мисия до Венера.

 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Точно на Венера ли търсят живот? Тази планета е всъщност един планетарен ад. Там живот няма как да просъществува. Там не съществува нито един от задължителнте фактори за живот. Няма вода, няма кислород, няма подходящи температури. Венера е мнго красива като планета и особено вечер да я гледаш как залязва в небето на запад. Но колкото е красива, толкова е смъртоносна.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 40. 40 Профил на Georgi Pavlov
  Georgi Pavlov
  Рейтинг: 142 Весело

  На Луната има шишарки!

 41. 41 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Първо лъжат, после се отричат, после пак лъжат! Важно е да се говори за глупостите на глобалистите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 42. 42 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Дайте определение за живот и разум!

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3302 Весело

  До коментар [#41] от "ivo":

  Когато живяхме на Меркурий - такива, като теб отричаха глобалното затопляне, сега там е ад - 427 градуса. Когато живяхме на Венера - такива, като теб отричаха индустриалния смог, сега Венера е цялата в отровни мъгли. Сега, когато живеем на Земята - такива, като теб, отричат глобалното затопляне и индустриалния смог - затова вече се готвим да отидем на Марс. Но не се ли сещате такива, като теб, че след Марс следват газови планети? Макар че се разработва идеята да се заселим след това на спътниците на Юпитер, а самия газов гигант да го източим за гориво.

 44. 44 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Предизвикали сензация, привлекли са внимание, станали известни.
  После ги хванали в лъжа , завоалирани обяснения и оправдания.
  Но известността им си остава.

 45. 45 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Дайте определение за живот и разум!
  —цитат от коментар 42 на STRATOR38


  Уместен въпрос.
  Човеците приемаме собствения си свят и представи за изключителен модел.
  А себе си за висша форма на живот и разум.
  Рисуваме и си представяме извънземните, макар и изменени с очи, уши, ръце, крака.
  Без да се замисляме, за какво са им, ако те съществуват в съвсем друга среда?
  Изключваме дори подобна мисъл, в една молекула от лунен камък да се съдържа повече информация, отколкото в човешки мозък или дори супер компютър.
  Считаме вирусите за елементарни единици, които все пак ще победим.
  Как ли се смеят те, докато четат това?

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#45] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Не е нужно да гледаме извънземните, достатъчно е да се вгледаме в Земята, рибите живеят в различен свят и той изглежда много по различен от нашия, дали се досещат че извън водата съществуват други два свята? Прилепите живеят в света на ултразвука за тях света е това което възприемат, също.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK