Естонски министър националист напусна след скандал за нападките му срещу Байдън

Март Хелме, министър на вътрешните работи на Естония

© Associated Press

Март Хелме, министър на вътрешните работи на ЕстонияВътрешният министър на Естония подаде оставка след остри критики за коментарите му по повод новоизбрания президент на САЩ и изборите в страната, направени по време на радио предаване в неделя. Март Хелме е зам.-председател на националистическата Естонска консервативна народна партия EKRE. По думите му оттеглянето от поста е в името на това да се запази управляващата коалиция.


Президентът свиква извънредно националния Съвет за отбрана заради скандала. Заседанието ще стане в следващите дни, за да излъчи ясна официална позиция. Керсти Каюлаид уведоми за категоричното си несъгласие с подобни изказвания премиера Юри Ратас, външния министър Юрмас Рейнслау и министъра на отбраната Юри Луик.


В неделната програма на TRE Radio, финансирана от EKRE, с недоказани твърдения срещу Джо Байдън се включиха и синът му Мартин, който е финансов министър на Естония, както и евродепутатът от партията Яак Мадисон.
Хелме-старши каза, че Байдън и синът му Хънтър са "корумпирани личности", а тримата заявиха, че изборите в САЩ били фалшифицирани - тези, усилено налагани в района през последната седмица от руската пропаганда.


Вътрешният министър обясни, че Джо Байдън бил избран да президент от "дълбоката държава". "Дълбоката държава действа по логиката на това да промъква във властта боклуци - корумпирани боклуци, които може да бъдат изнудвани. Джо Байдън и Хънтър Байдън са корумпирани", добави той.


"Според мен няма съмнение, че изборите са манипулирани. Смятам, че всички нормални хора трябва да осъдят това. Няма смисъл да говорим за каквато и да е демокрация или върховенство на закона, ако едни избори може толкова безогледно и масирано да се фалшифицират", каза финансовият министър. "Ако това се остави да мине, ако Тръмп бъде отстранен от власт, то конституцията повече няма да действа в Америка", допълни той.


Мартин Хелме - министър на финансите на Естония.

© Associated Press

Мартин Хелме - министър на финансите на Естония.


Керсти Каюлаид, президент на Естония, каза, че се чувства "унизена" от коментарите на двамата министри. В специално изявление тя посочва, че "са накърнени отношенията ни с наши съюзници и е посято съмнение в демократичността на изборите в Естония".


Крайно десните политици обсъждаха в предаването и вероятността от избухване на гражданска война в САЩ. Март Хелме разказа за свой сън, в който Доналд Тръмп минавал през поле, покрито с части от човешки тела, и добави: "Тръмп ще победи в крайна сметка благодарение на голяма борба, може би дори на кръвопролитие, но справедливостта ще възтържествува."


Популистите от EKRE влязоха за пръв път в парламента през 2015 г., след което удвоиха депутатите си до 19 на последните избори. Партията бе поканена в коалицията заедно с Партията на центъра - друга клоняща към популизъм политическа организация, и дясноцентристката "Исамаа". Естонската консервативна народна партия от години е известна с употребата на ксенофобски, раситски и хомофобски език.


"Нападките на двамата министри срещу новоизбрания президент на САЩ са атака срещу естонската демокрация и сигурност. Думите на един министър имат тежест и двама членове на правителството я употребиха за атака срещу нашият основен съюзник", се казва още в изявлението на Каюлайд.


"Естонската сигурност се основава на отбранителните ни способности и на отношенията с нашите съюзници. Създадохме, отгледахме и развихме това в продължение на много години и при различни правителства, но днес виждаме как е възможно те да бъдат накърнени и унищожени. Двама министри демонстрираха, че тези отношения нямат стойност за тях."


Президентът продължи с коментар, че "също толкова неприемливо е без аргументи да се посява съмнение в избирателната система на Естония, това може да има само една цел - да се подкопае доверието на народа в страната му. Подобно поведение е заплаха за нашата демокрация".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK