Pfizer обяви над 90% ефективност на експерименталната си ваксина за COVID-19

Pfizer обяви над 90% ефективност на експерименталната си ваксина за COVID-19

© ReutersКомпанията "Пфайзер" (Pfizer) съобщи днес, че експерименталната ѝ ваксина е показала над 90% ефективност в предотвратяване заразяването с новия коронавирус. Заключението се основава на данни от голямо проучване, а първите коментари са, че това е голяма победа в битката с COVID-19, отнел живота на над 1 млн. души по света и парализирал нормалния живот и икономиките.


Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech SE и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Досега не сме открили сериозни странични ефекти и последици за безопасността, казват двете компании. По-късно този месец те ще поискат лицензиране от американския фармацевтичен регулатор.


Пол Хъдзън, изпълнителен директор на френския гигант "Санофи", каза минути по-късно на конференция на "Файненшъл таймс", че и те скъсяват дистанциите от конкурентите си в разработването на ваксина. Европа е много по-добре подготвена за това една такава ваксина да достигне до населението, допълни той.

    • Националната стратегия за ваксиниране в Германия предвижда през 2020 г. или началото на следващата година до 7 разработки - включително на AstraZeneca, BioNTech/Pfizer и Moderna - да приключат тестването и одобрението за конкретни продукти да стане през първото тримесечие на 2021 г. Но първите бройки ще са ограничени и макар ваксинирането да е безплатно (здравни фондове и провинциални власти ще трябва да поемат разходите за центровете за ваксиниране), то все пак трябва да е масово одобрявано от населението. Ефективност може да се очаква при ваксиниране на около 70% от германците.

Дори ваксината на Pfizer/BioNTech да бъде одобрена, остават въпроси за това колко продължителен имунитет ще създаде. Конкуренцията и разнообразието от ваксини може да дадат отговори.
"Днес е страхотен ден за науката и човечеството", заяви Албърт Бурла, президент и изпълнителен директор на "Пфайзер". "Наближаваме много важния момент в програмата ни за разработване на ваксина в момент, когато светът най-много се нуждае от нея, броят на заразени поставя нови рекорди, болниците наближават запълване на капацитета си и икономиките опитват отново да се отворят", се казва още в официалното съобщение, цитирано от "Ройтерс".


В него се посочва, че разрешението в САЩ ще е за ваксиниране на хората между 16 и 85 години. Такова разрешение се издава, ако се съберат данни в поне 2-месечно изпитание и от около половината от включените 44 хиляди участници. Очаква се те да са налични в края на ноември. Food and Drug Administration в САЩ е поставила праг от 50% ефективност за одобряване на ваксина за коронавируса.


Pfizer обяви над 90% ефективност на експерименталната си ваксина за COVID-19

© Reuters


"Почти във възторг съм", възкликна Бил Грубер, един от водещите учени на Pfizer за ваксини. "Това е велик ден за общественото здравеопазване и за потенциала всички да се измъкнем от ситуацията, в която сме."


Компанията казва, че предварителният анализ е проведен сред 94 доброволци, на които ваксината е приложена под формата на две дози в рамките на 3 седмици. Не се съобщава колко от ваксинираните са се разболели, но твърдението за над 90% ефективност би трябвало да означава, че те не са повече от 8 души. За да докаже убедително ефективността на защита, Pfizer ще продължи тестовете, докато има 164 случая на заразени сред участниците. Грубер казва, че това може да се случи в началото на декември.


Съобщението на компанията трябва тепърва да бъде публикувано в медицинско списание и проверено за потвърждение от други специалисти. Pfizer казва, че публикацията ще бъде направена, когато приключи целият тест.

    • Първи коментари
    • От гледна точка на въздействието върху пандемията "това е добра новина, но не е "внезапен успех", коментира Дани Олтман, професор имунолог в лондонския "Импириъл колидж". Той напомня, че не само за Pfizer, но за всички, важи правилото, че тепърва трябва одобрение от регулаторите и разпространяване на дозите по света, а за това ще са необходими много месеци.
    • Карстен Бржески, ръководител на глобалните анализи в Macro Research ING, смята, че "водещият двигател за икономическите перспективи са фактори извън икономиката - в момента това означава разработването на ваксина и затова следим много внимателно подобни новини". Според него "базовият сценарий, в който вече сме, е че е вероятно до края на годината да имаме ваксина, готова да производство. Затова и тази новина е положителна за нас, но тревожен сигнал може да са негативни данни от тестовете, това ще помрачи икономическите прогнози".

Със САЩ има договор за доставка на 100 милиона дози срещу 1.95 млрд. долара, като се започне през 2020 г. Споразумение за доставки има и с ЕС, Великобритания, Канада и Япония.


За да спестят време, двете компании започнаха да произвеждат ваксини, преди да знаят дали са ефективни, припомня "Ройтерс". Сега те казват, че очакват да имат до 50 милиона дози, т.е. да се ваксинират 25 милиона души до края на годината. Очакванията са догодина да бъдат произведени други до 1.3 милиарда дози.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK