Жените вероятно са ловували наравно с мъжете в праисторията

Жените вероятно са ловували наравно с мъжете в праисторията

© Matthew Verdolivo/UC Davis IET Academic Technology ServicesДълго приеманата хипотеза, че ловът в праисторическите общества се е извършвал предимно от мъже, е оборвана от няколко находки през последните години, като последното от тях е погребението на млада жена с инструменти за лов в Южна Америка преди около 9000 години.


Погребението е намерено във висопланинските части на Андите в Перу. Жената, обозначена като WPI6 (Wilamaya Patjxa individual 6), e погребана с полусгънати крака и внимателно разположени каменни инструменти около тях. Сред тях има върхове на стрели или леки копия, които според археолозите са били използвани за лов на големи животни.


WPI6 е била 17-19-годишна при смъртта си. Анализ на пептидите в зъбите й - които са маркери за биологичен пол - показва, че става дума за жена. Сред погребалните вещи има и големи кости на бозайници, демонстриращи значението на лова в нейната общност.
Авторите на изследването, публикувано в Science Advances, също са потърсили доказателства за други скелети, датирани от същия период в Северна и Южна Америка, като конкретно са търсили погребения, съдържащи подобни инструменти, свързани с лова на едър дивеч. Те откриват, че от 27 скелета, за които може да се определи пола, 41% вероятно са жени.


Авторите предполагат, че това може да означава, че по това време в Америките ловът на едър дивеч е бил провеждан както от мъже, така и от жени.


В днешните общности на ловци-събирачи в Северна и Южна Америка жените съставляват поне една трета от ловната сила, а може би и половината, казва Рандал Хаас, антрополог от Университета на Калифорния в Дейвис, пред New Scientist.


Конкуриращи се хипотези


Хипотеза, датираща от 60-те години на миналия век, известна като "модел на мъжа-ловец", предполага, че ловът, и особено ловът на едър дивеч, се е осъществявал предимно, ако не и изключително, от мъже в далечното минало.


Погребението WMP6 и съпътстващите ловни инструменти

© Randall Haas

Погребението WMP6 и съпътстващите ловни инструменти


Хипотезата се основава на няколко различни доказателствени линии, но най-важно, тя разглежда неотдавнашните и днешните общества на подобни групи ловци-събирачи, за да разбере как са били организирани те в по-дълбокото минало.


Стереотипният възглед за групите ловци-събирачи е, че те включват разделение на труда по пол, като мъжете ловуват и жените са по-склонни да стоят по-близо до дома с малките деца, като максимум ловят риба или събират растения. Но дори и сред съвременните групи има различия - в обществото Агта във Филипините жените са първични ловци, а не помощници.


Новото изследване допълнително развенчава хипотезата, добавяйки към няколко предишни археологически находки. В Сунгир, Русия, археолози откриха погребението на двама младежи - единият от които вероятно е момиче на около 9 до 11 години. И двамата са имали физически аномалии и са били погребани с 16 копия за мамути от слонова кост. Погребението е датирано на около 34000 години.


В западната култура има сексистка идеология, която може да е забавила способността ни да разпознаваме жените като ловци в миналото.


Рандал Хаас,

антрополог от Университета на Калифорния, Дейвис


През 2017 г. беше открито, че известното погребение на викингски воин от Швеция, намерено в началото на 20-ти век и отдавна предполагаемо на мъж, е биологично женско.


Изправени пред неочакваното откритие на ловни остриета, заровени с женски скелети, в повечето случаи археолозите или поставят под съмнение точността на собствения си анализ за потвърждение на пола, или заявяват, че ножовете и остриетата трябва да са готварски прибори.


Праисторически погребения на мъже и жени в Южна и Северна Америка с и без ловни инструменти от същия период

© Randall Haas

Праисторически погребения на мъже и жени в Южна и Северна Америка с и без ловни инструменти от същия период


Разграничаването на "мъжка" и "женска" работа може да има еволюционни предимства. Например, тя може да позволи на бременни и кърмещи майки да останат близо до дома, като предпазват себе си и малките от опасности. Но този модел вероятно е твърде опростен, сочат последните проучвания, и показва как нашите собствени съвременни идеи за половите роли могат да повлияят и на интерпретациите на миналото.


Тъй като ловът е ключова дейност за оцеляване за много силно мобилни групи ловци-събирачи, участието на цялата общност също има добър еволюционен смисъл. Откритието в Перу всъщност се вписва в модели на други ловуващи видове, като месоядни и примати, различни от хората, казва Хаас. "Мисля, че е изненадващо само ако гледате през обектива на западните стереотипи за трудовите роли в нашето общество", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Доста удобно откритие за пропагандата на новия ред.

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Не само че ловът е ключов за оцеляването, но благодарение на него приматите са развили относително голям мозък. Защото дъвчейки трева, е трудно да изхраниш подобен енергопотребяващ орган. А сега някои индивиди се връщат отново към тревопасното състояние. Останалите - born to hunt, forced to work.

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Защо новия - Артемида/Диана е основно божество.

 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1280 Весело

  Знаех си!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  През 2017 г. беше открито, че известното погребение на викингски воин от Швеция, намерено в началото на 20-ти век и отдавна предполагаемо на мъж, е биологично женско."

  Нали биологичното начало не определяло пола? Значи си е мъж

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Според мен даже са били и по-добри от мъжете, но понеже трябвало да раждат деца, а и мъжете не се справяли добре с децата, в крайна сметка решили да оставят тази проста дейност лова на мъжете.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Не е странно. Жените са напълно способни за лов. Същото важи и за войната.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3302 Весело

  Да бе да, между 2 кърмения на дете, сме ходили на лов, а мъжът в кварталната кръчма!

 9. 9 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Вероятно, но едва ли. Аман от тоя модерен феминизъм

 10. 10 Профил на Bizarre_infit
  Bizarre_infit
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  От цялото “ форум” май само ти не си с ориенталско мислене++++++++++

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 11. 11 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 706 Весело

  И са получавали равна заплата за това.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Може и така да е, но тук в Дневник подобни статии имат за цел - знаете какво 😀 А ЛГБТтъмнокожите жени са били мнооого по-добри ловци - направо, ако не са били те, древните хора са щели да умрат от глад 😁

 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Освен това жените са летели с дракони в миналото, с което са превъзхождали мъжете, въпреки сексистката теория че раждали деца и се грижели са дома,, заявиха от феминистката организация "Бг мама е татко".

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 506 Весело

  А още по-ново изследване спонсорирано от група прогресивни нпо-та показва, че мъжете вероятно са раздали наравно с жените в праисторията.

  В западната култура има сексистка идеология, която може да е забавила способността ни да разпознаваме мъжете като раздащи в миналото.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 15. 15 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мишо Петров":

  Ако не бяха жените воини, Крум нямаше да пие от Никифоровата кратуна. Това как се връзва с твоите разбирания - жените в предхристиянска България са били ЛБГТ и Фемнацита!?

 16. 16 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Цитат:
  Жените вероятно са ловували наравно с мъжете в праисторията
  ----

  А мъжете вероятно са раждали наравно с жените - това е пропуснато в заглавието и дописката, за да се обясни георгичерневската представа за Хармонията.

 17. 17 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#7] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не е странно. Жените са напълно способни за лов. Същото важи и за войната.
  —цитат от коментар 7 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Така е. Неслучайно древните ахейски юнаци са се насирали от амазонките. И са предпочитали да се рендосват помежду си, нежели със "слабия" пол. 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 879 Весело
 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#6] от "vladivlad":

  По-вероятно са се специализирали в лов на мъже.

 20. 20 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Хаха, а колко жени има в момента в ловните дружинки? А колко ходят за риба? Ставате за смях бе хора....

 21. 21 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Следващото откритие ще е на гроб на праисторически мъж, погребан с ютия и кош за пране, за да си дойдат нещата най-накрая по местата. Да не забравяме и за ритуалната плочка с пиктограми за епитаф, които изразявали смисъла на неговия живот и след трудно разкодиране носели посланието, горе-долу звучащо на съвременен език като “Да мило, разбира се“.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Ако хвърлим едно око към природата, то лъвици и вълчици раждат, отглеждат и ловуват, а гонят мъжкия, който от мързел, като огладнее, ще изде детето.
  така че по-полека и не става дума за джендъри или нещо друго, а за дебел, както се оказва не специфично само ориенталски мързел.
  Това последното е е обида към наи пол, защото когато човек се пребива от работа, все едно на полето или преследвайки бързо бгащи животни, не му остава време да мисли - така че тази тежка работа е оставена на нас и както се вижда, справяме се чудесно:)

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  "Жените вероятно са ловували наравно с мъжете в праисторията"

  В някои части на света сигурно е било така. Примерно в Южна Америка. В други части може би само мъжете са участвали в ловът.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4911 Любопитно

  "През 2017 г. беше открито, че известното погребение на викингски воин от Швеция, намерено в началото на 20-ти век и отдавна предполагаемо на мъж, е биологично женско."

  Това пък въобще не бива да се приема като някакво откритие. Отдавна се знае, че викинките са имали жени войни, които заедно с мъжете са участвали в техните походи навред по цяла Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Съвсем скоро очаквам, да излезе истината, че преди десетки хиляди години - мъжете са раждали. ;)

 26. 26 Профил на Онгомбо
  Онгомбо
  Рейтинг: 46 Неутрално

  има логика донякъде. Ако в прайда е имало повече женски и недостиг на хора за лов, то логично да ползват и жени, но по-скоро е било изключение. Освен това в природата женските ловуват наравно с мъжките, дори повече от тях.

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Може и някоя жена да е ловувала. Например по принуда, но факт е че еволюционно ние сме доста по-добре пригодени за това.
  Да оставим настрана опорно-двигателния апарат. Очевидно е че под въздействието на тестостерона (при нас в пъти по-висока секреция) мускулите и костите израстват доста по-обемни и силни.
  По-интересна е еволюцията на зрението при двата пола.
  При жените далтонизмът е изключително рядко срещан, освен това са в състояния няколко пъти по-добре да различават цветовете. Ние пък забелязваме по добре движенията, разстоянията и освен това виждаме по-добре в тъмното..
  Болологическият феномен зад тази разлика е в пръчиците и колбичките. Пръчиците засичат светлината, колбичките - цветовете. При жените колбичките са по-развити, счита се че това им позволява по-добре да наблюдават състоянието на децата, освен това по-добре се ориентират в това дали плодовете са добре узрели. От друга страна при лова е важно да се наблюдава движението, видимостта в сумрак и т.н.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  В едни подобни сензационни открития винаги се пропуща някаква малка подробност, често пъти умишлено.

  От момента, в който Бог генно модифицирал приматите, се появил хомос еректус (изправения човек). Въпреки някои дребни удобства, последвали някои усложнения - малкото се раждало по-рано, по-неукрепнало, и отглеждането е било много по-ангажиращо и отговорно, отколкото при другите топлокръвни. При животните малкото прохожда след 30 мин., а на 1 година се отделя. При човека едва след година малкото прохожда, а до 4 години практически е беззащитно, и отглеждането му е страшно трудоемко, и отговорно. Затова в Началото бил матриархатът - майката е била Алфа, а самците ги ползвали за разплод.
  Тъй като не били много полезни, те имали и повече време, биели се помежду си, ловували (а ловът бил несигурна работа). Когато се наложило да охраняват колибите, добили малко по-голямо значение, и се появил Патриархатът
  При Патриархатът самците продължили да се забавляват като се бият, воювали (за да откраднат зимнината или самките от съседното село), ловът придобил по-голямо значение - хем се забавлявали, хем донасяли и храна вкъщи.

  Едва през последните 40-50 години автоматичната пералня и памперсите облекчиха жените (майките) в отглеждането на децата, и жените си намериха нови ангажименти, далече по-леки и приятни - да ходят на работа.

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  До коментар [#17] от "zaki":

  Остави ги амазонките. Те са били просто общества от жени, нещо като лесбийки, считали мъжете за безделници, търтеи. От време навреме са отвличали някой мъж за разплод, и след като си свършвал работата или го изгонвали, или го убивали.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Весело

  Женските хишници ловуват ли? Ловуват. След като и човекът е животно се предполага, че и женските индивиди са способни да ловуват.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Едва през последните 40-50 години автоматичната пералня и памперсите облекчиха жените (майките) в отглеждането на децата, и жените си намериха нови ангажименти, далече по-леки и приятни - да ходят на работа.
  —цитат от коментар 28 на historama


  Дали ходенето на работа е по-леко и приятно? Е, зависи от работата, но при всички случаи е по-престижно и много по-добре оценено в обществото. Жена, която се е реализирала в професията/бизнеса има много по-високо самочувствие.
  Мит е, че не можело да се съвмети кариера и семейство. Неомъжените жени, които познавам нямат кой знае каква кариера, докато много омъжени жени имат и двете. Семейството и децата са стимул, все пак на тези деца трябва да се осигури добро бъдеще чрез подходящо образование и възпитание, а материалните възможности увеличават възможностите за избор.

 32. 32 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#30] от "pamela":

  Ти да знаеш някоя жена от родата ти да ходи или да е ходила на лов? Или поне за риба?

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Хаха, а колко жени има в момента в ловните дружинки? А колко ходят за риба? Ставате за смях бе хора....
  —цитат от коментар 20 на our12595545


  Мойта повече никога няма да я взема за риба! Последния път, не стига че ни развали запоя, ами и хвана повече от мене!!!

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#32] от "our12595545":

  Аз и не познавам такава, която да живее в пещера.
  Е, и?
  А ти познаваш ли мъже, които да ходят на лов не за кеф, а по необходимост?
  Ловът за кеф е убийство на животни без нужда.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  ..Мойта повече никога няма да я взема за риба! Последния път, не стига че ни развали запоя, ами и хвана повече от мене!!!..
  —цитат от коментар 33 на ivanpopov


  Запоят - един от най-важните моменти на истинския лов, който се пропуща! Детайл, който нищо не говори на жените.

 36. 36 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4071 Неутрално

  .... А ти познаваш ли мъже, които да ходят на лов не за кеф, а по необходимост?....
  —цитат от коментар 34 на pamela


  Памелче, животът пред 70 в. пр.Хр. е бил доста по-различен от през 2020г. с промоциите в Лидл и Кауфланд. Да не говорим, че ако се надяваш някой само с лов да те изхранва- аман ти е работата!

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#36] от "historama":

  Аз да не би да казвам обратното?
  Още от времето, когат хората са опитомили животни и започнали да ги развъждат ловът полека лека и изгубил първостепенното си значение за изхранването.
  И сега британските благородници (мъже и жени) се развличат с лов. Кралицата е прочута ловджийка.
  Вероятно по тяхно подобие и около Тато се сформираха ловни дружинки.

 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Защо е нужно да ходите 10 000 назад и да правите обобщения от няколко случая. Вижте колко са жените ловци в момента и си направете извод.

 39. 39 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  аман от глупости и долнопробна пропаганда. Вече направо се оливате! Може пък да не са були жени, ами да са се определяли от 53-тия пол, няма как да знаете! Откровени глупости на килограм!

 40. 40 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Ами да, ловуват лъвиците, а не лъвовете. И защо не - като няма какво да изпие ловната дружинка, ловът се превръща най-вече в едно голямо тичане :(

 41. 41 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1292 Разстроено

  Сиреч заглавието е пълно говно. На някой места жените са ловували активно, което е изключение от правилото. Зависи не от пола, а от околната среда, климата и наличните животински и растителни видове. Като расте само ряпа там, какво да събират? Естествено, че ще ловува. Никога мъжете не са били само ловци, нито жените са били само събирачи.
  Тъпоумие повсеместно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 42. 42 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1292 Гневно

  Дневник, напълно сериозно, в последно време издишате в редакционната политика и в дефинирането на заглавия на статиите. Ако не се спрете с идеологическите дивотии, ще загубите читатели, а като гледам нямате такива в излишък.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  И защо не, те още тогава са били еманципирани.

 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Ах тия “учени”? Разбира че всички ще ловуват, особено като са гладни. И бакалията е ударила кепенците!

 45. 45 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Е, тогава еманципацията е била в разцвета си, както изглежда.

 46. 47 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да, облечени в розово и да приколвали с токчетата.

 47. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2179 Любопитно

  Били са гладни времена. Вместо да ражда деца, се е налагало жената да ходи на лов. Може пък да е била жена с по-особена нагласа (талант за лов) и заради това са я погребали заедно със скъпите (по онова време тези неща са се изработвали трудно и са били скъпо нещо) ловни оръжия... Варианти много. Докато не прочета повече факти около изследването, ще се придържам към "бръснача на Окам".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аскет":

  Определено в Русия не пият наравно с мъжете, ако се съди по разликата в пордължителността на живота :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK