Как България и Северна Македония паднаха в капана на "червените линии"

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивнаЗа българското правителство позицията на България за преговорите на Северна Македония с ЕС в момента не подлежи на обсъждане - вчера вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви, че условията на София "не са променяни" от години. Колегата ѝ вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов вижда решението на спора недвусмислено: делегация от Северна Македония идва и подписва анекс с всички условия, зададени в Рамкова позиция, приета от парламента на България, и проблемът е решен - нищо, че въпросната позиция никога не е било подписана и ангажирала властите в Северна Македония.


С тези думи една държава, която е в ЕС, казва на друга равноправна и суверенна, която иска да е в него, че почти цялата история на живелите на тази територия е нейна. До броени дни държавата членка се надява да накара другата държава със собствено самосъзнание (било то "естествено" или "изкуствено" създадено) да признае, че всичко в нея е било българско, докато преди 80 години внезапно не е спряло да бъде.


Вярно или не, това признание, което за всеки лидер на друга суверенна държава би било пълно унижение и политическо самоубийство, е условие, което едната държава обличаше с други думи, а преди 2 седмици изрече в прав текст и в момента настоява, че не е в състояние да промени, защото "позицията ни е ясна".
Така ли е наистина?


По-добре да оставим спора за "историческата истина" на историците заедно с проблемите на официалната македонска историография. Два месеца след като той се разгоря отново, заслужават внимание и въпросите за политиката: как България договори двустранни условия със Северна Македония, как само две години след това въведе едностранните и започна да твърди, че те са валидни за другата страна, и как продължава да защитава позиция, която още не е подкрепена гласно от нито един неин съюзник.


Какво договориха България и Северна Македония през 2017 г.


Договорът за добросъседство от 2017 г. бе подписан няколко месеца след като Зоран Заев стана премиер на Северна Македония. Всъщност договореностите в текста са съвсем общи, както подобава на такъв документ, зареден със силна символика:


- взаимно сътрудничество;


- подкрепа за Северна Македония "да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз" и да получи покана в НАТО;


- интензивни връзки между двете страни в редица сфери;


- създаване на съвместна комисия по исторически и образователни въпроси, организиране на общи исторически чествания и др;


- отказ от всякакви териториални претенции една към друга;


- пълен отказ на Северна Македония (и това е сред малкото точки, споменаващи изрично държава, заедно с тази за българската подкрепа за македонската интеграция) от намеса във вътрешните работи на България заради "защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република (Северна) Македония" - с тази формулировка Скопие се отказва от всякакви претенции, че в България има "македонско малцинство".


Има ли в договора обвързващи условия за начало на преговорите с ЕС


Не. Никъде в договора не се споменава връзка между изпълнението на изброените условия и членството в ЕС - единствено България се задължава да "споделя опит" в евроинтеграцията.


Нарушаван ли е договорът


От българска страна - не. Премиерът Зоран Заев обвини България в нарушение на чл. 2, но поне според текста му няма основания за това: началото на преговори на ЕС със Северна Македония не се споменава никъде в текста.


България твърди, че от македонска страна отговорът [трябва да] е "да". Северна Македония отрича, но в изпълнението има няколко проблема. Консенсусът сред македонски източници, с които "Дневник" разговаря (от тях публично е говорил бившият премиер Владо Бучковски), е, че Скопие не показва достатъчно уважение към термина "обща история" и предпочита "споделена"; има какво да се желае в борбата с речта на омразата в обществените медии; и не работи достатъчно за общите инфраструктурни проекти.

 • И трите са елемент от договора. Те обаче са далеч от обвиненията, които отправя България, свързани с историята, езика и малцинствата. Никъде в договора не са заложени крайни и конкретни резултати по спорните исторически теми. Той няма крайна дата, нито срокове, в които смесената комисия трябва да постигне договорености. Комисията би трябвало да представя ежегодни доклади за работата си. Тя не заседава една година заради изборите в Северна Македония, а по-късно - заради коронавируса, и макар двете страни да имат различни версии защо това стана, единствените опити за рамкиране на дейността им досега са идвали от двамата лидери - Бойко Борисов и Зоран Заев.


Защо липсват такива срокове


Липсата на срокове и на конкретни задължения в договора, както и гаранции за спазването му, е проблем за българското правителство, сложило подписа си под документа, и търсенето на решение, което да поправи ситуацията. Това е в основата на поставените по-късно условия, казаха през октомври източници на "Дневник", запознати с преговорния процес.


България настоява, че изпълняването на Договора за добросъседство е условие за съгласие за Първата междуправителствена конференция. По принцип Северна Македония никога не е приемала формално такова условие и твърди, че се придържа към двустранно поетите ангажименти, под които е сложила подписа си. От друга страна, договорът няма как да измери концепцията за "обща история" на скопския политически елит например. Може да бъде повдигната темата за сътрудничеството в икономиката и свързаността, но в центъра на българските искания е друг въпрос - историята.


Липсата на условия стана повод в годината, в която България като председател на Съвета на ЕС (първата половина на 2018 г.) бе най-силният застъпник на евроинтеграцията на Западните Балкани. Тогава български политици сравняваха договора с Преспанския, без да отчитат, че той обслужваше съвсем друга цел - да разграничи Северна Македония от географски район в Гърция, а не да постави началото на диалог.


Какво се задължи Северна Македония да направи, за да започне преговори


Нищо конкретно. От казаното следва, че Северна Македония не е поела нито едно конкретно задължение към България, специфично за начало на преговори, макар и в София, и в Скопие да е било повтаряно, че придържането към договора е рамка за сътрудничество, която е важна за общия европейски път на двете държави.


В момента, когато през октомври 2019 г. наближаваше решението на ЕС за формално начало на преговорите (тогава блокирано от Франция), България обаче поиска още гаранции. Това стана чрез т.нар. Рамкова позиция, приета от парламента. Там се говори за изброяваните днес от София отказ от употреба на "македонски език" в хода на присъединяване; добавяне на клауза за изпълнение на договора в преговорната рамка с ЕС; деклариране на отказ от териториални претенции дори под новото име (Северна Македония) и на "конкретни" резултати в историческата комисия, включително промяна на учебниците по история и география съгласно договореностите в комисията.


Особено чувствителен бе проблемът с настояването на българската страна, че Северна Македония трябва да заяви, че няма да подкрепя на държавно ниво никакви опити за признаване на "македонско малцинство" - повод дадоха нови решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург и резолюция на Съвета на Европа за България заради отказа да се регистрират такива организации и вкарването на темата в резолюция на Европарламента.


Тази декларация е едностранна и Северна Македония не е поемала ангажименти с нея. Както и преди месец, тези условия не са изпълнени, а в историческата комисия има известни резултати, въпреки че за България те не са задоволителни и че България обвинява Северна Македония в протакане по най-трудната тема - Гоце Делчев. Тревога носи за България фактът, че Северна Македония не е направила (или не е обявила) стъпки към промяна на учебната програма съгласно договореностите в комисията.


Основни изразители на Рамковата позиция в последната година са Захариева и Каракачанов, които я коментираха и при внасянето ѝ в парламента. Темата бе на дневен ред няколко пъти през изминалата година и двамата смятат, че Северна Македония е подценила риска от вето и затова не е изпълнила условията.


А "българските корени"?


Темата за "българските корени" на македонския народ и македонския език като основно условие за одобряване на междуправителствената конференция се появи в края на октомври. Първо брюкселското издание "Политико" писа, че то се е появило на обсъждане на посланиците на държавите - членки в ЕС. Няколко дни по-късно Захариева го обяви в интервю за "Ройтерс", а после побърза да го потвърди и Каракачанов.


Попитана от "Дневник" защо бе необходима промяната в езика (България винаги е изхождала от презумпцията за "българския произход" и това не е тайна, но се въздържаше от тази формулировка в Рамковата позиция), Захариева заяви, че няма промяна и новият език е резултат от неизпълнение на договора.


Проблемът на Северна Македония е, че позицията на България засяга основната ѝ червена линия: за език и идентичност не се преговаря. В отговор на тези и други позиции Скопие втвърди тона и говори за "недобросъседско" поведение от София, а анализатори свързват исканията ѝ с вътрешнополитическата обстановка в страната.


Какво иска България от ЕС


България опитва да реши проблема паралелно чрез преговори с ЕС за преговорната рамка и диалог със Северна Македония за двустранно решаване на въпроса и тази позиция не е от вчера. За година, откакто бе гласувана рамковата позиция, обаче ЕС продължава да не приема включване на двустранни условия в преговорната рамка.


Компромисният вариант, предложен на България - която иска споровете със Северна Македония да бъдат в една от главите - не бе приет. Той предвиждаше декларация на ниво Съвета на ЕС с призив за решаване на въпросите. Вместо това условията на България за преговорната рамка според БНТ са:


- обособяване на глава 35 ("Разни") за двустранните въпроси, по прецедента на Сърбия;


- използване на официалното конституционно име Република Северна Македония в преговорната рамка вместо Северна Македония;


- отказ от употребата на термина "македонски език" в рамката и въвеждане на "официален език".


Не може ли България да блокира преговорите на по-късен етап


България се опасява, че отговорът е "не".


Изискванията ѝ са нужни заради липсата на "надеждни гаранции" че Скопие ще изостави "антибългарската основа" на националната си доктрина. Притесненията на България са, че ако не бъдат приети, те няма да са част от преговорния процес и да са критерии за членство на страната.


Има ли място за компромис


Дотук сигналите за възможен компромис между София и Скопие са били повече, отколкото тези между София и Брюксел.


Първо, очаквания за компромиси се възлагаха на срещата на историческата комисия, подновила дейността си след почти година пауза. В действителност там имаше напредък, макар и не желаният от София; историците обаче бяха единодушни, че работата им е само една точка от договора и няма да коментират останалото му съдържание.


След среща с македонски колеги в Берлин Захариева заяви пред журналисти, че има сближаване на позициите по два въпроса: нуждата да се потвърди липсата на териториални и малцинствени претенции и начина, по който ще се говори за езика на Северна Македония в присъединителния процес.


И Захариева, и Заев говореха за придържане към формулата от 2017 г. (в договора пише "македонски език, съгласно конституцията на Република (Северна) Македония). Няколко дни по-късно обаче се появи българската позиция за преговорната рамка, в която думите "македонски език" липсват напълно.


А за анекс


В края на октомври Заев спомена анекса като възможност, с гаранции като тези, че Северна Македония няма да има териториални претенции и под новото име. За подготвяна добавка към Договора за добросъседство заговори и външният министър Буяр Османи.


По-късно думата изчезна от изявите на македонските политици. Каракачанов междувременно заяви, че условие за подкрепата на неговата партия за начало на преговори със Северна Македония ще е факт само ако бъде подписан анекс с всички условия от Рамковата конвенция.


Мисията невъзможна?


Към Северна Македония България отправи искане, което държава в позицията на западната ѝ съседка трудно може да удовлетвори напълно.


Признанието, че историята на една политическа общност напълно се съдържа в историята на друга, е политическо самоубийство за ръководството в едната страна, особено когато поколения наред изграждат идентичността си на схващането, че тя е различна от българската; и ще продължават да я изграждат така, независимо какво стане с езика на омразата. На другата - засега - то не носи нищо освен обърканата реакция (или отказа от солидарност) на Запада и лоши чувства от другата страна на границата.


Както и преди два месеца (от началото на последната словесна атака на българските власти) или много повече (от началото на спора) обаче, зарядът на твърденията за миналото не решава проблемите на бъдещето, които нито в София, нито в Скопие показват, че имат представа как да решат.


Както и преди месец, остава без отговор въпросът каква цена плащат и ще продължават да плащат двете държави от "сблъсъка на истории", независимо колко права може да се смята България или колко нападната от исканията си (но и застигната от миналото си) - Северна Македония.


Без отговор е и проблемът за времето - сблъсъкът на позициите отнема време, в което нито българската страна защитава пълноценно националните си интереси, нито македонската напредва така, че благоденствието на гражданите, за което България може да допринесе, би им помогнало да приемат някакъв компромис, без той да ги тласне към политически линч на който и да е на власт.


Нищо от това не означава, че възможността за компромис е изчерпана или че не би имало и други шансове след германското европредседателство (което приключва в края на годината). Възможно е размяната на реплики да е просто част от преговорна тактика или стратегия. Възможно е линиите да продължат да вървят успоредно, без да се пресекат. Или решението - поне временно - да е на един премиерски разговор разстояние.


Дори в този разговор ще има неизвестни. Борисов е сдържан в коментарите си по темата и само е загатвал, че "всичко зависи" от Северна Македония, но напоследък изразява позициите си само в разговорите с Берлин и Брюксел, за които съобщава пресслужбата му.


Какво мислят наблюдатели в Скопие и София по темата, четете по-късно днес в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Клет идиотизъм и от двете страни. Нищо позитивно не е довел

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Шкембе еоевода отчаяно драпа за рейтинг от наша

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 692 Неутрално

  С едно съм съгласен - договорът го претупаха набързо, за да може Слънцето от Банкя да се тупа по гърдите по време на председателството. Вижте нашите 2-3 странички пожелателен текст и ги сравнете с Преспанското споразумение на гърците. ... А, че македонисмът трябва да бъде изкоренен - спор няма. ... И сега е моментът процесът да започне - видя се, че с цитиране на исторически факти и добри думи не става.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Писани в чужбина статии, то си личи по самия стил.
  Естествено, че подкрепящи републиката на запад от нас.
  Нито изискването за историята е от сега, нито за езика.
  Нито предателството...

 5. 5 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  ЕС прави огромна грешкам притискайки България да приеме тези реваншисти. Така си залагаме проблем, по-голям дори от незаконните имигранти.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Типично балканско съседтсво - ако нямаме проблеми, ще си ги измислим, а след това всеки ще вика на другия:"Ти си лош".
  За историка, специалиста по превъоражаване и велик шкембе войвода не ми се говори.

 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Какви шкембета, какви пет лева. Вашият Бойкикев като гледам и той върви след Каракачанов. Но не е това въпросът, не виждаш ли националният интерес на България?
  Или за теб тези, които са се били във войните за Македония са глупаци???

 9. 9 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Струва ми се, че България прави грешка като се драчи публично с Македония.
  Това вероятно е заради пишман патриотите.
  Че Македония следва да промени много неща към нас е повече от ясно. Но може би не това е начина - настройваме се едни срещу други.

 10. 10 Профил на bra58590017
  bra58590017
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Онова, което се разкрива зад сложнените отношения с Македония показва на каква политическа класа сме поверили държавата си. Това са хора, които действат ситуационно, късогледо, партизански,. Те вървят след проблемите като виждат само този най--близко пред тях и не разбират, че като махнат "малкото камъче", то ще освободи лавина, която ще ги погребе. Ефектът чрез позицията срещу Македония да консолидират правителството и спечелят вътрешен авторитет е толкова незначителен и краткотраен. а последствията могат да бъдат катастрофални - и за правителството, и за националната външна политика.

 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Признаването на български произход крие опасност от анекс от страна на България спрямо Македония в едно /не/обозримо бъдеще . Т.е. в подобна ситуация на БГ не и е необходим един Хитлер да си вземат ''исконната'' българска територия или т.н. днес Северна Македония. И то с благословията на ЕС,ако тя се съгласи на българските изисквания.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Знак на равенстжо между България и С. Македония е кощунство срещу истината!
  НИЕ никога не сме направили и едно нещо срещу тях, докато ТЕ не са направили и един добронамерен жест към България! Няма друга такава държава – създадена от Коминтерна и запазила в себе си комунистическия дух, без промяна от създаването си! Това са демагози и хитреци, на който нашите комунисти могат само да им дишат праха!
  Тази държава, ако влезе в ЕС, Турция трябва да е приета с 10 пъти повече аргументи! Измамници и крадци, с комунистическо мислене на ЕС не им трябат... или пък им трябват, за да могат да го превърнат в новия Коминтерн!
  Отваряйте си очите..., ама как спящ човек ще си отвори очите!?!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#9] от "ial":

  Кажи едно добронамерено нещо, което Македония е направила към България!

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  " Признанието, че историята на една политическа общност напълно се съдържа в историята на друга, е политическо самоубийство за ръководството в едната страна, особено когато поколения наред изграждат идентичността си на схващането, че тя е различна от българската; и ще продължават да я изграждат така, независимо какво стане с езика на омразата. На другата - засега - то не носи нищо освен обърканата реакция (или отказа от солидарност) на Запада и лоши чувства от другата страна на границата."

  А не е ли политическо са самоубийство да плагиатстваш чужда национална кауза, история и култура, за благодарност да хулиш този, който ти подава ръка в най - трудните моменти от историята ти, да ставаш за смях с претенциите си за историческата истина и накрая държавата ти да бъде поне на 30 % албанска ?
  Като не била толкова важна историята, ми да премахнем изцяло защитата на авторските права върху произведенията на литературата и изкуството, а ? За какво се ровим в историята на авторството тогава ?

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#13] от "konservator.bg":

  Можеш ли да накараш някой насила да те обича ? Трябва дипломация ,а не шкембета и калинки...тиквата е ясна -там мисъл няма

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Тревога носи за България фактът, че Северна Македония не е направила (или не е обявила) стъпки към промяна на учебната програма съгласно договореностите в комисията."

  Докато северномакедонците не премахнат текстовете за окупаторите фашисти и татари, никакви отстъпки пред тях.
  Докато не признаят че държавицата им е създадена през 1945 - отново.
  За подмяната на историческите факти - абсурд.
  Навремето бяхме първите, които ги признахме като държава, след това техните ругатни по наш адрес не спряха, дори се засилват непрекъснато.
  Хранѝ куче да те лае!

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  Добре, че югославяните получиха вето сега, преди началото на преговорите. Така ще добият основа на очакванията си. Много повече би ги боляло, ако бяха завършили преговорите и тогава да им набием ВЕТО. А македонските червени линии са като линията на БКП и КПСС - червени и изчезват с времето.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  В следващите три години е добре Скопие да се фокусира върху реални стъпки от добросъседството - например жп-линия и магистрала София-Скопие-Тирана-Дуръс. Историята да я оставят на по-разбиращи от тях.
  Добър въпрос към историческата комисия е - къде отидоха българите в Македония, които Карнегиевата анкета открива там през 1913-та? Отговорът е прост - сърбите ги избиха и от остатъчния сбирщайн създадоха югославския монструм македонска нация.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Договорът не е съвършен, но той и не обхваща българо-македонските отношения в тяхната цялост, и не може да е причина България да не поставя искания, които не са там. Български искания може да се поставят по всяко едно време - все пак Скопие има нужда от нашето да, а не обратно. Туй е ремарка към редакторчето.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Нима не разбират че ако ние се съгласим че те са друг народ, директно следва да признаят извършен геноцид ( престъпление срещу човечеството ) извършен от тоя друг народ( РСМ) срещу българите.

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  " Бързата кучка - слепи ги ражда...." , ама се докараха работите до положение , че ранното признаване на държавност на днешна С.Македония , сега ни прави нас не само исторически уязвими за повече неща от едно признаване на последствия от наша глупост и некомпетентност , че огромен брой българи по потекло ще се наложи да се питат , какви са били бащите и майките им.....Може и да не се хареса мнението ми , което е лично обусловано , но път занапред може да има само и единствено , ако се търси форма на единение ! И щом са на власт , да вземат да помислят по този въпрос......

 27. 27 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#10] от "bra58590017":

  Точно обратното - в момента има консолидация на общественото мнение, че националния интерес на България следва да бъде защитен от правителството. Ти защо очакваш едно правителство да се изправи срещу общественото мнение и националния интерес, за да угоди на конюнктурен фактор, като желанието на фрау Меркел да закичи една последна брошка на германското председателство?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#9] от "ial":

  И аз съм сългасен, че този домашен спор не трябваше да е публичен. Но скопците решиха да ни "вдигнат на ура" пред Европа и да побарат от Германия нещо си, е...набараха го. Сега ке го ядат международен.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Македонизмът е доста сходен с нацизма. И той като него паразитира на омразата към друг народ. Но македонистите надминаха нацистите. Те мразят народа, част от който са се считали дедите им. Отричат корените си, собствената си идентичност, собствената си история. Затова не трябва да бъдат допуснати в обществото на цивилизованите народи, където нацизмът отдавна е изкоренен.Очевидно им трябва нов Нюрнберг и пълен рестарт на държавата.В противен случай, ако началниците надделеят само след няколко години ще очакваме искания за признаване на македонско малцинство у нас и съответните териториални претенции. Не случайно се нарекоха Северна Македония.

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  ... Трябва дипломация ,а не шкембета и калинки...тиквата е ясна -там мисъл няма
  —цитат от коментар 17 на hodounski


  Има мисъл само за да краде. Колкото мисъл може да има в котката, като я оставиш да пази наденицата.
  Едва при тези преговори с една съседна и на пръв поглед близка страна показва на какви питекантропи сме поверили държавата си. Хора с визия от днес за вчера.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  .... Добър въпрос към историческата комисия е - къде отидоха българите в Македония, които Карнегиевата анкета открива там през 1913-та? Отговорът е прост - сърбите ги избиха и от остатъчния сбирщайн създадоха югославския монструм македонска нация.
  —цитат от коментар 21 на Пипера е много лют


  А дали след някоя година няма да има проблем с българите от Западните покрайнини? Или сърбомана Борисов отдавна ги хариза?

 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  А преди години борбата е била за българска църковна независимост, за българско училище и прочие на ПИАРСКИ неща. От ГЕРБ чекмеджето трябваша да се вадят едни 10-15 милиона за телевизонни канали ,за стипенции ,за училища ...Те знаят че по корен са БЪЛГАРИ, и не се чувстват такива ( честно казано още малко ГЕРБ и над 50% от българите ще съжаляват че са българи) . Защо да са БЪЛГАРИ ??? Патриотизъм не е байрак и снимки , а ежедневни неща ...училище , читалище, стандарт , усещане че вивееш при свои които те разбират и съчустват

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Дали София ще съумее да защити интересите си по отношение на проблемните въпроси с РСМ, заявени като „червени линии” от Народното събрание, които бяха подкрепени и от становище на учени от БАН. ...???

  [email protected]
 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Ако се налага, да се даде време за размисли, за подготовки и разяснения пред обществеността в РСМ.

  [email protected]
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Още повече, че и ЕС не се е разбързал да се разширява. Има много други проблеми за решаване, включително терор и ковид епидемия.

  [email protected]
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  ... От ГЕРБ чекмеджето трябваша да се вадят едни 10-15 милиона за телевизонни канали ,за стипенции ,за училища ...Те знаят че по корен са БЪЛГАРИ, и не се чувстват такива ( честно казано още малко ГЕРБ и над 50% от българите ще съжаляват че са българи) . ....
  —цитат от коментар 34 на dejmos


  Абе пари вадят, ама когато "братята" им от Кремъл ги стиснат за топките! Не някакви си 10-15 млн, а направо 3 млрд!

 40. 40 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Ветото е задължително.Северна Македония избра да не изпълнява договора,за сметка на лобирането пред европейските държави в ущърб на България и нейното злепоставяне. За това няма напредък в комисията и не се подписват протоколите за договореното до сега.Ние можем да поставяме искания,както и всяка друга страна в ЕС,но някои страни искат да ни лишат от това право,като не допускат нашите искания да влязат в гл.35. Така ние сме длъжни да не се съгласим на започването на преговори за ЕС.Докато нещо не се промени в наша полза,с което да можем да влияем на процесите в СМ ,България е длъжна да сложи едно звучно ВЕТО, и да покаже на другите страни ,че и ние си имаме национални интереси,които ще защитаваме без да се съобразяваме с нечии други такива.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#33] от "historama":

  Борисов е сърбоман и много мек към Белград, което се надявам едно следващо правителство да коригира. Европа няма нужда от Сърбия в този и вид, а България има интереси там, които следва да се защитават. На първо място - искаме извинение от сърбите за злодеянията им. После ще видим.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 44 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  ЕС не гори от желание да се разширява.Това че България изглежда самотна в исканията си е нормално,въпреки че дрги страни се крият зад нашия гръб.Но така и ние разчитахме на Гърция и се криехме зад гърба и за решаването на нашите проблеми със Северна Македония.Това не стана и сега трябва ние да си свършим работата,колкото и да е мръсна и трудна.Това е положението,което щеше да стане рано или късно и просто трябва да си отстояваме националните интереси,които в това положение изискват налагането на вето.

 44. 45 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Не знам защо "Дневник" толкова се напъва да се дупи на северно македонците, след като положението е ясно. Имаме искания към макетата, ако не изпълняват вето, ако изпълняват "зелена светлина". Справка 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй. Всякакви други напъни и полюции за излишни.

 45. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Място за компромис няма, нека поне веднъж да отстояваме нашите сосбтсвени интереси, а не чуждите.

 46. 47 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Свобода за Македония... кви договори, кви 5 лева

 47. 48 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Добре е, че макар и със закъснение се заговори за невероятно слабия договор от 2017-та. И всеки мислещ човек си задава въпроса: а можеше ли договорът да е друг - съдържащ конкретните искания, които сега се скъсваме да поставяме. Според мен отговорът е - не.
  Истината е, че с хората оттатък Деве баир сме дълбоко разделени. Всякакви контакти между нас са парирани десетилетия наред и от двете страни. Ние не се познаваме. Това е причината на нашето объркване: чуваме че македонците са наши братя, част от нашия народ, но и нахални макета (с множество епитети) крадящи история и т.н.
  Време е да разберем едно: хората в Северна Македония не се чувстват българи и са убедени, че си говорят тения македонски език. Всички там живеят в сладкия блян за Титова Югославия. И как да не е така: тогава магазините им бяха пълни със стоки, които ние виждахме само по запдните филми, промъкнали се през цензурата. С паспорта си можеха да пътуват където си искат. И още и още... Те помнят това. А ние не направихме нищо за да им покажем ново лице, различно от това от бетонния соц. 30 години не намерихме начин да им покажем по достъпен и необиден за тях начин истинската история, а не тази сервирана им от сръбската пропаганда. Да провокираме въпроси от рода: защо около 600000 бежанци от Македония дойдоха в България, а не в Сърбия или Гърция. (впрочем голяма част от тях са бягали от сърбите). Сега очакваме от някакви академици - титовисти в някаква измислена историческа съвместна комисия да оправят нещата. Смешно е нали?

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 50 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Отлагането на започването на преговори с РСМ за влизане в ЕС не е трагедия. Може една-две години да се отложи. В името на ясни и добри взаимоотношения между двете държави и за поука на Република Сърбия, която може би стои зад кулисите на тази бъркотия.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  ++++++++++++

 51. 52 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#39] от "historama":

  Да бе КРЕМЪЛ им бърника в мозъка и ...и те слушат :)) Сериозно ??

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 973 Неутрално

  В следващите три години е добре Скопие да се фокусира върху реални стъпки от добросъседството - например жп-линия и магистрала София-Скопие-Тирана-Дуръс. Историята да я оставят на по-разбиращи от тях. Добър въпрос към историческата комисия е - къде отидоха българите в Македония, които Карнегиевата анкета открива там през 1913-та? Отговорът е прост - сърбите ги избиха и от остатъчния сбирщайн създадоха югославския монструм македонска нация.
  —цитат от коментар 21 на Пипера е много лют


  И това, което направиха с българския народ във Вардарска Македония се нарича как? Отговорът е в определението на престъплението "геноцид" в Конвенцията за геноцида на ООН. Геноцидът е престъпление, за което няма давност.

 54. 55 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Свобода за Македония... кви договори, кви 5 лева
  —цитат от коментар 47 на deutschland  Свобода за българския народ в СРМ!

 55. 56 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Нима не разбират че ако ние се съгласим че те са друг народ, директно следва да признаят извършен геноцид ( престъпление срещу човечеството ) извършен от тоя друг народ( РСМ) срещу българите.
  —цитат от коментар 25 на dorn


  Не те, а кукловодите им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK