"Без нужда се вкарахме в калта" и други коментари за срещата на Борисов и Заев

"Без нужда се вкарахме в калта" и други коментари за срещата на Борисов и Заев

© Associated PressМакедонският премиер Зоран Заев е в София днес за среща с премиера Бойко Борисов. Формалният повод за присъствието му е нуждата двете държави да открият заедно срещата на върха на страните от Берлинския процес, в която всички други лидери са онлайн заради коронавируса. Реалният - нуждата да се търси решение между двамата лидери, което би разблокирало преговорите на Северна Македония с Европейския съюз още тази година.


Ще постигнат ли обаче очаквания компромис Борисов и Заев и с какви позиции "сядат на масата"?


"Дневник" обобщава позициите на български изследовател, македонски депутат (и бивш вътрешен министър) от управляващите и бивш здравен министър, изключен от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с които разговаря преди срещата на Борисов и Заев.


"Търсенето на максимума има някакъв предел"
Заев пристига в България едва три дни след като обвини открито България, че нарушава Договора за добросъседство от 2017 г. Това твърдение, което налива масло в огъня, няма как да бъде защитено - както Северна Македония не е поемала никакви ангажименти като условие за начало на преговори, така и България не се е ангажирала никъде да го подкрепи.


"Това може би беше грешен ход на Заев", каза за "Дневник" Димитър Бечев, който е старши сътрудник в Атлантическия съвет (тинк-танк във Вашингтон) и в момента гост в университета в Оксфорд. "Но не е ясно какво ще направи Борисов - от една страна, има ангажименти към Меркел, от друга, в България много се натегна атмосферата, идват избори. Не че е много важна Македония, но процент или частица от процент може да обърне резултата в другата страна. И БСП вчера подкрепи позицията за Македония.


По думите му "Борисов трябва да изкопчи нещо от Заев, което да му позволи да се представи като победител, от друга страна, и Заев трябва да получи нещо. Трябва да се открие къде е пресечната точка. Дали ще се изкове някаква формула, с която хем вълкът да е сит, хем агнето цяло" - например споменаваната от Северна Македония формула за препотвърждаване на частта от договора, гарантираща отказ от претенции за малцинства, или (макар там компромисът да е по-труден) приемлива формулировка за езика.


От една страна, според него "максималистичната позиция на България остава неразбрана в Европа", където има "много подобни исторически казуси - фламандци и холандци, Дания и Норвегия, Австрия и Германия - които не са политизирани и не са оставени в центъра на международните отношения", а са на ниво академична общност. От друга, България търси максимума и двустранно и това, отразено в обявените преди две седмици искания за признаване на "българските корени", е "продиктувано от момента - историческият опит показва, че една страна, преди да започне преговори, е най-склонна на отстъпки".


Проблемът е, че "дори да е така и България да има максимално влияние в момента, има някакъв предел", продължава Бечев:


"Ако пренатегнеш гайките, всичко ще се счупи. Прецакваш Заев, защото той си е заложил цялата кариера на началото на тези преговори. Това е политикът, който поне в последните 15 години е бил склонен на компромиси със София."


Димитър Бечев, изследовател от Атлантическия съвет във Вашингтон


"Цялата работа се върти около Борисов"


Депутатът от листата на СДСМ, председател на коалиционния партньор Демократическа партия и бивш вътрешен министър от времето на сръбско-косовската война Павле Траянов подчертава, че има разлика между обявеното от София и Скопие сближаване за формулировката на езика според Договора за добросъседство и предложената от България в петък формулировка. "Те подписаха договора с формулировката "македонски език съгласно конституцията". Тя не се използва сега - България иска да се говори за "официален език, а да не се казва кой е", каза той за "Дневник". Проблемът е, че тъкмо идентичностните въпроси за народа и езика са червени линии и трудно ще се направи компромис: ако няма "македонски език" в официалната комуникация с ЕС, трудно ще го приеме който и да било в Северна Македония. Македонският език е признат, друг е въпросът кога е кодифициран."


По-важно според Траянов е да се изчисти въпросът за малцинствата (тема, заявявана и от Заев, според когото Скопие е в готовност да повтори, че няма териториални претенции, нито такива за македонско малцинство). "Бил съм министър в службите (във вътрешното министерство - бел. ред), досега никога Северна Македония не е подтиквала активности в тази насока."


"Тезите за териториални претенции са неприемливи. Навремето това говореше Гърция. Знам какъв е ключовият проблем. Беше с Гърция и с Македония. Че с влизането в ЕС ще се отравят границите и въпросът е да няма обединение по тази (малцинствена - бел ред) основа. Целият въпрос е за малцинствата, за които България иска да се откажем и да обясним, че няма нито един македонец в България."


Павле Траянов, бивш вътрешен министър на Северна Македония


"Оптимист съм, но гледам реално. Много е наелектризирано българското общество. Предполагам, че ако няма решение, приемливо за България, трудно ще стане. И при вас има избори, партиите мислят за интересите си, по-малко за стратегическите си въпроси." Попитан как изглежда в Северна Македония разликата в изразяваните позиции от властта както от различни министерства, така от президента, Траянов заяви, че трябва преди всичко да се види позицията на Борисов. "Очакваме срещата и не вярвам, че министър може да пласира позиции, които Борисов не е одобрил. Цялата работа се върти около Борисов и ще видим. Заради перспективата на Балканите може би България ще придържа Македония за МПК до края на годината.


Траянов изразява съмнение, че резултатът от договора може да е анекс. "И аз лично съм против. Трудно правителството и парламентът ще приемат сега промяна на договора. Това би било политическо самоубийство."


"Двамата най-могъщи воини"


За Никола Тодоров, бивш здравен и образователен министър от ВМРО-ДПМНЕ, е необходимо двамата лидери да се въоръжат с време и търпение. "Бих казал, че се надявам Заев и Борисов да намерят решение. Както е казал Толстой, двамата най-могъщи воини са търпението и времето", обяснява той в писмени отговори на въпроси на "Дневник". "Мисля, че решението на този спор е тъкмо в това - търпение и време. Не трябва проблем, който тлее и трае от десетилетия, да го решаване в контекста на кратки времеви срокове или, още по-лошо, в контекста на следващите избори, които и да са и от която и да страна да са."


По думите му същевременно корените на сегашния спор не могат да се търсят само в София и Скопие. "За проблем винаги трябват поне двама, както и за танго. Но се опасявам, че в нашия случай не е проблемът само между двама, а има и трети, който дърпа конците отзад чрез изпълнителите си в двете страни, които са добре маскирани като патриоти."


Деликатността на въпроса се подсилва от значението му за вътрешната политика. "За съжаление проблемът е въпрос на дълбока емоция и между македонците, и между българите. Отгоре на това и от двете страни на границата има политици и общественици, изградили и създали кариерите си тъкмо на основата на този проблем.


"Ако проблема го няма, те ще останат без видимост и без работа, тъй като ще изчезне и потребността от политическото им съществуване. Затова такива политици и в България, и в (Северна) Македония отчаяно се трудят проблемът между двете държави да остане жив, а много често и наливат маслов огъня. А когато се играе с емоции, с чувства, тогава много лесно се пали огънят, създава се омраза, подялба, неприятелство."


Никола Тодоров, бивш здравен и образователен министър на Северна Македония
Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Както казват ромите :
  ''Хубава работа, ама българска...'' !!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Това е писмото, изпратено от бабата на Радмила Шекеринска, министър на отбраната на РСМ, до директора на отделението по пенсиите, с което тя моли за помощ. Забележете за какво се е борил покойният ѝ съпруг: “За Освобождението и Обединението на Македония, към майка България“. Забележете и как се самоопределя мъжът на бабата на днешния министър на отбраната на РСМ: “български деец“.

  До Главната дирекция на държавните дългове
  отделение за пенсиите
  София
  ЗАЯВЛЕНИЕ
  отъ
  Радка Александрова Шекеринова, вдовица от гр. Щипъ
  ГОСПОДИНЪ ДИРЕКТОРЕ,
  Презъ сръбския режимъ моя поч. съпругъ АЛЕКСАНДЪРЪ ПОПЪ ХРИСТОВЪ ШЕКЕРИНОВЪ, бившъ отъ гр. Щипъ като деец и активенъ членъ за Освобождението и Обединението на Македония къмъ майка България е убитъ въ изпълнение длъжностьта отъ сръбските власти, като СЕКРЕТАРЬ-БИРНИКЪ въ Тролската селска община-Св. Николско на най-зверски начинъ, съ НОЖЪ-ЩИКЪ прободенъ на 80 места, а менъ съ три малолетни деца оставамъ да се мъча за издръжка на децата.
  Господинъ Директоре, моля нареждането Ви, да ми се отпусне една скромна пенсия, за да и я като съпруга на български деецъ, който е положилъ живото въ изпълнение длъжностьта получа следващата пенсия и издържа себе и децата си.
  Приложение: два документа, ако нужно още за доказъ допълнително ще ги представа.
  Гр. Щипъ, 22.(11?) 1943 год.
  Съ почитъ: Радка А. Шекеринова

  Това писмо казва всичко, което трябва да знаете по темата. Но дава и еднозначен отговор на следния въпрос: “Ама за какво са ни, те ни мразят“.

  Това твърдение, разбира се, е невярно, поне далеч не напълно вярно. Невярно е, защото сред македонските граждани все още има десетки, вероятно стотици хиляди, с българско национално самосъзнание и самоопределение. И те са много повече българи от много от глезените ни сънародници, родени в свободното Отечество. Със сигурност са много повече българи от кръга на грантовите софийски македонисти около ДБ/БХК/ЛГБТИК/Капитал/АОНСУ. Да, официалните власти в РСМ насърчават езика на омразата срещу нас. „Мразят“ ни югонсталгичарите, сърбоманите, заселниците, всички, които са на „функция“. За да си на работа в администрацията в Скопие, задължително трябва да мразиш България.

  Но все пак, извън официалната просръбска, проруска, македонистка пропаганда в Скопие се усеща езикът на омразата, макар и предимно в социалните мрежи.

  Това писмо е обяснението защо срещаме тази базова, лична омраза, при това на битово ниво, на лична основа. Затова в общество и медии в Скопие битуват и виреят безметежно откровено идиотски и обидни тези, „бугари-татари“, „фашисти“ и прочее, насочени срещу България, българите и всичко българско.

  Просто е. Всичко това е и от срам. Поради гузна съвест. Заради библейското по размери предателство на род и Отечество. Осъзнаването, тежестта на това предателство притискат. Избиват в омраза, насочена към Отечеството, като самооправдание.

  Да не се лъжем, за близо половин век непрекъснати борби и войни за българското национално обединение в Македония най-будните, най-светлите, най-непримиримите българи загиват геройски в сраженията с турските поробители, сръбските и гръцките окупатори. Прочетете „Войната се завръща“ на Анри Пози и ще разберете. Тези, които са по-будни, но не загиват във въстания и сражения, просто емигрират. Кой в свободното Отечество, кой - в Канада, САЩ, Австралия.

  А останалите? Дядовците и бабите на днешните граждани на РСМ? Ами, останалите се примиряват. Останалите се превиват. Останалите се приспособяват. На цената да предадат паметта и наследството на предците си. Приемат фалшивата „югословенска“ самоличност. Самоопределение, основано на чудовищен терор над македонските българи, започнали с „Македонската кървава Коледа“. Самоопределение, основано на идиотски измислици, лъжи, фалшификации.

  И именно защото техните днешни наследници добре знаят, че предават паметта на предците си, затова ги е срам. И ги е страх. И са гузни. Затова са се вкопчили така безнадеждно в анимационната си фалшива история. Защото всеки има някъде в мазето, на тавана, в шкаф, в скрин, в стара книга по едно такова писмо. Или кръщелно от българската екзархия. Или българска военна книжка.

  Защото това е истината и тя е само една, една-единствена, колкото и да не се харесва на апологетите на коминтерновския македонизъм - Дечев, Бечев, Дичев, Дайнов, Смилов и прочее. А тя е, „македонската“ идентичност е едно поколение. Бръкнеш ли в шкафа, в скрина, и веднага, неизбежно, под прозрачно тънката, само петдесет годишна лъжа, излизат българските корени.

  Защото това писмо, а и стотиците хиляди подобни на него, както и абсолютно всички исторически извори еднозначно, безапелационно, недвусмислено доказват едно: ние вече направихме всички възможни компромиси, допускайки определения като „обща“ и „споделена“ история. Като историческата истина е само една и ние отлично я знаем. И ние, и „братята“ в Скопие. Няма „обща“, няма „споделена“ история. Има една единствена българска история.

  Ангел Джамбазки, Фейсбук

 3. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Залагам каса бира, че ББойко ще легне на Заев!!! Уж макетата нещо обещали и ще ги пуснем за ЕС! Г Димитров не можа да даде Пиринския край на Македония.... но ББойко ще го хариже!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  И без толкова жални нотки, нашите интереси са запазени с това вето.
  Важното е какво мислим ние, българите.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Дефиниция за антибългаризъм, Ангел Дажмбазки

  Със сигурност са много повече българи от кръга на грантовите софийски македонисти около ДБ/БХК/ЛГБТИК/Капитал/АОНСУ. Да, официалните власти в РСМ насърчават езика на омразата срещу нас. „Мразят“ ни югонсталгичарите, сърбоманите, заселниците, всички, които са на „функция“. За да си на работа в администрацията в Скопие, задължително трябва да мразиш България.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Дипломацията не е само цветя и рози, трябва си и кална работа. Изриването на югославските обори е такава работа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Защото това е истината и тя е само една, една-единствена, колкото и да не се харесва на апологетите на коминтерновския македонизъм - Дечев, Бечев, Дичев, Дайнов, Смилов и прочее.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  Съвместо заявление на двамата другари плюс Меркел предстои по-късно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Клетата идиотия е като да се замерят с лайна - накрая и двете страни са мръсни и миришат лошо

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Българската позиция явно тук не е важна, важно е коминтерна какво казва.
  Наистина "чедата" на Георги Димитров и Тито станаха изключително активни.
  Не даваха даже да си пишем 24 май като български празник, те били славяни, разбираш ли... :)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Напълно съм съгласен с третия събеседник - трябват търпение и време. Търпение от наша страна и време да обясним на всички каква точно е позицията ни. Търпение, докато Скопие я приеме и време, докато я подпише. След това - преговори за членство.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  българи от кръга на грантовите софийски македонисти около ДБ/БХК/ЛГБТИК/Капитал/АОНСУ

  Джамбазки избива рибата с тези убийствени определения... :):):):)

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Уж съобразявайки се с мнението на пишман войводата от VІ управление на ДС Красимир Каракачанов, Бойко Борисов изцяло обслужва интересите на Москва, чиято главна цел на Балканите е да не допусне тяхното обединение в ЕС и НАТО.

  Това е истината - всичко останало са глупости.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  4 години лъгахте и за връзките на Тръмп с Москва...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#18] от "cose":

  Ти пък да не очакваш да влязат?

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#6] от "johnniewalker":

  Е това е отровното псевдоисторическо трио - Дичев-Дечев-Бечев. Те са готови априори да приемат, че България е грешна и да се извинят на всички. В крайна сметка, в една демокрация има и такива хора. Полезни са, по някакъв начин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Полезни са, ама не за България.
  Виж кой им плаща и ще разбереш за кого.

 22. 22 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Класически селянин Боцко

 23. 23 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 372 Разстроено

  Така се държим с най-близкия ни по сърце и дъша народ, нашите братя....Ако някой каже "ама ние сме един народ", да го питам, в Македония същото ли мислят?
  Но тук на балканите сме свикнали да бием и да дрискаме на най-близкия, за това бием децата и жените, а целуваме ръка на господаря....
  Дали преди да паднем под турско робство отношенията между българските царствата не са били същите?

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Весело

  " По думите му "Борисов трябва да изкопчи нещо от Заев, което да му позволи да се представи като победител, от друга страна и Заев трябва да получи нещо. Трябва да се открие къде е пресечната точка. Дали ще се изкове някаква формула, с която хем вълкът да е сит, хем агнето цяло" - например споменаваната от Северна Македония формула за препотвъждаване на частта от договора, гарантираща отказ от претенции за малцинства или (макар там компромисът да е по-труден) приемлива формулировка за езика."

  Хем вълкът сит, хем агнето цяло - играта на един премиер вече над 10 години, която видяхме докъде доведе във вътрешен план ! Да, вълкът ( уж) е сит, а агнето цяло ли е ? Сега го играем доброто ченге и в международен план : как хем да поставим на място сърбизма и антибългаризма на комшиите, хем да се харесаме на Меркел, хем да наложим вето, хем не баш......

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  До коментар [#23] от "Bob":

  Не се разстройвай толкова.
  Като ни мразите, поне да не ви поздравяваме.
  Нищо, че сега държите да се покажете пред Европа, че ни обичате...

 26. 26 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нашите претенции са минималистични.Ако някой български политик си позволи да отстъпи дори на йота от тях,сигурен съм ,ще бъде проснат и ликвидиран на жълтите павета и то от нашите македонци!!!

 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#18] от "cose":Ти пък да не очакваш да влязат?
  —цитат от коментар 19 на НеКой


  Със сигурност ще влязат! Ти хващаш ли се на бас!?

 28. 28 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Ще си позволя да те коригирам - Москва няма генерална цел, нейната цел е да пречи. Т.е. ако в ЕС влезе сегашното югославско творение - монструмът БЮРМ, утре Москва ще започне да подкрепя там партии като Левица на тамошния Троцки, или Единна Македония (има и такава, да) на българския ренегат Михов-Влаев. Ще започне да подклажда вражди вътре в ЕС, под формата на югославски малцинства и други съветски измишльотини. По подобен начин Москва се надява да вкара Сърбия в ЕС, за да може сърбите примерно да наложат вето на санкциите и да повдигнат въпроса за признаването на Крим за руски. Затова - всички тези съветски творения - вън от ЕС.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  А в Скопие си имаме работа с най-долни югославски комунисти, в това нямай съмнение.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  1. Историята ни до 1945 г. е обща, т.е. няма как националните ни герои да са македонци.
  2. Македонски език няма, може да го наричат така заради тяхната конституция, за нас е не е такъв. Това е диалект на българския.
  3. Промяна на учебниците по история и премахване на пасажите насаждащи омраза срещу България и българите.
  4. Отказ от всякакви териториални и малцинствени претенции към България.
  5. Нормално отношение към българит в Република Северна Македония - 120 000 души имат наши лични документи.

  Нищо по-малко от това не ни задоволява

 31. 31 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Уж съобразявайки се с мнението на пишман войводата от VІ управление на ДС Красимир Каракачанов, Бойко Борисов изцяло обслужва интересите на Москва, чиято главна цел на Балканите е да не допусне тяхното обединение в ЕС и НАТО.Това е истината - всичко останало са глупости.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Няма как да се разбере това ....
  Псевдопатриотите са чисти нацита , които са облекли опърпания кожух на ппатриотизма. Тези трупат политически активи на гърба на малцинствата , което няма нищи общо с патриотизма .

  Винаги съм твърдял , че българската дипломация ,особено през последните 15 години, много се изложи. Съседни други държави с отколешни интереси в Македония от много време полагат огромни усилия да промиват самосъзнанието на населението там и го правят успешно.
  Ние си гледахме в пъпа през това време , и сега....о , боже! Вето , щото не искате да сте българи!

  Ами то , самите българи бягат от България , бе идиоти!

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#21] от "НеКой":

  За себе си са полезни във всички случаи. И те като ХелпКарма служат на благородна и добре заплатена цел.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 199 Неутрално

  Имам чувство, че кратун ще свали гащи бързо, а и ние с него. Лошото е, че нас ще ни боли, а на него ще му хареса..

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#32] от "Пипера е много лют":

  Така да, аз затова благородно им пускам по някой цветист поздрав, винаги щом прочета имената им...

 35. 35 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Аз съм половин македонец и половин балканьжия, но съм точно толкова българин, колкото всеки шоп, тракиец, добружанец ... За какви малцинства говори изобщо този.

 36. 36 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Залагам каса бира, че ББойко ще легне на Заев!!! Уж макетата нещо обещали и ще ги пуснем за ЕС! Г Димитров не можа да даде Пиринския край на Македония.... но ББойко ще го хариже!
  —цитат от коментар 3 на chichka


  Плашиш гаргите. Ако гражданите на една държава са доволни от нея и се чувстват на мястото си никога не биха и изменили. Друг е въпроса ,ако някой ги брои за по-малко хора от шопето напр.

 37. 37 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Не мисля ,че Заев ще излъже Борисов пак.Наблюдаваше се умишлено саботиране на комисията и договора като цяло и прескачането на Бойко като фактор в преговорите.Сега пак се разчита на него,но шопа е отмъстителен и няма да повярва на клетви за приятелство и добра воля,като преди това го направиха за смях.Ако не отстъпят нещо съществено,с което Бойко да се похвали че е направил пробив,няма да се съгласи на започване на преговори.Б.Б. е оцеляващ и разбира,че при отстъпки от националните интереси,ще си замине безславно и срамно от политиката,което не е неговата цел.

 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Така се държим с най-близкия ни по сърце и дъша народ, нашите братя....Ако някой каже "ама ние сме един народ", да го питам, в Македония същото ли мислят? Но тук на балканите сме свикнали да бием и да дрискаме на най-близкия, за това бием децата и жените, а целуваме ръка на господаря....Дали преди да паднем под турско робство отношенията между българските царствата не са били същите?
  —цитат от коментар 23 на Bob


  Ние казваме ние сме един народ - българи! Ако турците кажата ние сме един народ, произлязал от турската империя, ти дали ще си ОК.

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  На какви такива компромиси е бил склонен Кулизайо, като точно той беше в основата на поредната антибългарска истерия в Скопие?

 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  Доколкото разбирам, авторът подкрепя македонската позиция, искам да разбера съвсем сериозно и какво мисли по въпроса г-н Христо Иванов, все пак предизборно време, да ни запознае с позициите на партията си по този въпрос. Борисов вече каза, че щял да се бори за развитието на Западните Балкани, което включва влизането на Македония в ЕС, благодари и на Меркел за позицията,всичко е ясно.

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#38] от "3biri":

  ние не говорим развален турски, все пак...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  Не сме и една етническа група.
  Абе нищо общо нямаме с тях, нито религия, нито традиции, нито култура, нито ценности.

 43. 43 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално


  До коментар [#30] от "НеКой":
  Стига с тая история, историята не те храни и облича, (освен доносника-продавач на паспорти)
  какво ти дава историята, освен да си избиваш комплексите ?
  важно е днес, сега и бъдещето, а ние имаме нужда от приятели,
  а не от врагове...
  Все пак живеем в 21 век...

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kingpin":

  Ти бил ли си войник?

 45. 45 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  Югославия и в двете си издания (преди и след войната) е западно творение, англо-френско преди ВСВ и англо-американско след нея. Да не говорим, че в момента най-възторжените апологети на македонизма сред научните и политическите среди са в Хърватия и Словения.

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kingpin":

  Те имат претенции към Ботев.
  Имат и песнопойка с македонски стихове от Ботев.
  Имат и за Вапцаров, Яне Сандански, ще имат и за всеки с такива корени, ако клекнем.
  Та как мислиш, че ще стане...

 47. 47 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 756 Неутрално

  По принцип и Заев и Боко тиква са корумпирано и изпълняват каквото им кажат отвън против българските и македонските интервси и само в Интерес на Велика Албания.

 48. 48 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 734 Неутрално

  бойу има безпогрешен инстинкт, който го кара да се навежда моментално, щом усети че големите началници може да са нещо недоволни. Това са неговите “победи”!
  Ама като има кой да му плаща волностите и да му търпи низостта и продажността,...

 49. 50 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Весело

  До коментар [#46] от "НеКой":

  Единственото правилно решение е правителството да излезе със становище, че България не е съществувала никога. Нямаме категорични данни за това и искаме създаване на Македония - обединение на България и Македония, под общо име Македония. Като официално становище ще извадим, че нямаме данни някой-някога да е бил българин и това да е категорично доказано. Може да е бил французин, македонец, балканец или всякакъв. Те да си направят комисия за решаване на въпроса, ние трябва да заявим че България не съществува и искаме аншус към когото решат те.

 50. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#37] от "lii07621540":

  " Не мисля ,че Заев ще излъже Борисов пак.Наблюдаваше се умишлено саботиране на комисията и договора като цяло и прескачането на Бойко като фактор в преговорите.Сега пак се разчита на него,но шопа е отмъстителен и няма да повярва на клетви за приятелство и добра воля,като преди това го направиха за смях.Ако не отстъпят нещо съществено,с което Бойко да се похвали че е направил пробив,няма да се съгласи на започване на преговори.Б.Б. е оцеляващ и разбира,че при отстъпки от националните интереси,ще си замине безславно и срамно от политиката,което не е неговата цел."

  Аз не бих бил толкова сигурен кой в какво иска или не да излъже другия ! Още по - малко пък като знам кой е премиер у нас и на каква цена ! Затова съдя само по едно - резултати и факти ! Ако СМ иска да продължава да плагиатства идентичност, език и история от нас, ние не можем да им забраним да го правят, а и те го правят вече поне от 30 години, но можем да им наложим вето, ако не променят тази антибългарска линия на поведение ! Няма ли такова, много слабо ме вълнува кой колко пъти " галел този от Банкя по главата"....

 51. 52 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Кариерното развитие на ВМРО от двете страни на границата трябва да свърши. А границата да падне. Което ще е възможно, ако надраснем вчерашни и днешни омрази и гледаме към общо утре - то е по-важно от общото минало.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kingpin":

  Историята ти дава знание, за да не повтаряш стари грешки в бъдеще. Това е накратко.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 54. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kingpin":

  В конкретния случай - ако допуснем сегашната БЮРМ в ЕС в този и вид с държавен антибългаризъм, това ще е повторение на грешката да се обяви Пирин и живеещите там хора за етнически македонци.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 55. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#46] от "НеКой":

  А трябва да ги четат в превод. А защо нямат претенции за Димитров и Благоев, семейството на Димитров са бежанци от Македония. В прословутото си изказване за Карл Пети той пише за древнобългарска писменост и още, гордея се, че съм българин.

 56. 57 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Я , моля , някой да ми обясни какво означава абревиатурата ВМРО ?

 57. 58 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Ти бил ли си войник?
  До коментар [#44] от "НеКой":

  Питай Ангелина Джамбаска , Александър DVD и Карлa Контрера

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 58. 59 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#45] от "dersu_uzala":

  Македонската нация и език са 100% творение на Коминтерна, а всички антибългарски тези на скопците са директно взети от арсенала на руското прокси Сърбия. За Словения аз отдавна съм казал, че са понемчени сърби. С хърватите имаме общи интереси, и просто трябва да им се обяснят нещата по-добре.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 59. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Даа... вътрешни политики.
  Вплетени в международна сцена...

  Проблемът не е сложен "на масата", дет се вика,
  на симпозиум, за обсъждане с цел консенсус.

  Произход на вариациите "ВМРО"?

  Вариации по света бол... само в НАТО 2 съседки 2 кокетки спорят
  "коя от коя".

  Вариантът на ВМРО в България ли произхожда от Македония ; или
  Вариантът на ВМРО в Македония ли произхожда от България ; или
  Извънземен генератор на ВМРОта изхожда организаци по света...

  "Деликатността на въпроса се подсилва от значението му
  за вътрешната политика.

  "За съжаление проблемът е въпрос на дълбока емоция и между македонците, и между българите. Отгоре на това и от двете страни на границата има политици и общественици, изградили и създали кариерите си тъкмо на основата на този проблем.

  "Ако проблема го няма, те ще останат без видимост и без работа, тъй като ще изчезне и потребността от политическото им съществуване.
  Затова такива политици и в България, и в (Северна) Македония отчаяно се трудят проблемът между двете държави да остане жив,
  а много често и наливат маслов огъня.
  А когато се играе с емоции, с чувства, тогава много лесно се пали огънят,
  създава се омраза, подялба, неприятелство."

  Никола Тодоров, бивш здравен и образователен министър на Северна Македония"

 60. 61 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#58] от "Kingpin":

  Очаквах да не си бил.
  Няма как да си пазил България и да сваляш гащите пред Заев-ците.

 61. 62 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеКой":

  И Вапцаров, македонист бил, а си пише стиховете на български, прощалното към жена си на български, писмата до нея на български, милите те всичко трябва да превеждат на посръбчения си диалект.

 62. 63 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#60] от "dnevnikar":

  Български източници нямате ли си? :)
  Тук е България все пак, добре е да се сещате от време на време...

 63. 64 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Весело

  Друго важно което трябва да направим(ако откажат аншус) е да сменим името на държавата си от Р. България на Република Югоизточна Европа. Ей така, а македонците ако не са мишоци трябва да променят тяхната на Република Южна Балканска Европа. За да е пълен и хубав компота.

 64. 65 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Весело

  До коментар [#62] от "Тsonkooo":

  Ми не е бил измислен още този велик език още, марковски е закъснел.
  А Сашето Македонски пък 2000 години по-рано как ли го е говорил...

 65. 66 Профил на filip2
  filip2
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Като гледам коментарите и коментаторите, събрали са се предимно тролове на БСП, и Путин и като в приказката Некой лъже, а другите след него мажат. Представят интереса на Русия да няма разширяване на ЕС към Западните Балкани като интерес на България (уж историята, езика, абе Зайо с шапка и без шапка все е виновен). Разбира се, цитират се изказвания на свръхпатриота Джамбазки(учило е право момчето цели 12 години, учено е!), които посочват правилната позиция, както и предателите на Майка България! Айде стига вече! Интересът на България е Македония да е в ЕС! Другите неща са маловажни и ако не беше тая истерия от последните месеци, досега да бяха решени. Ченгета от двете страни е време да млъкнат или да не им се обръща внимание!

  Йоан 8:32 BG1940 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
 66. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Такива , като Джамбазки са най-жалки. Сигурно въобще не се е интересувал от Македония, преди да влезе във ВМРО и да почне да се прави на патриот.

 67. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  А добрю утро...... """"Борисов трябва да изкопчи нещо от Заев, което да му позволи да се представи като победител......Борисов - от една страна, има ангажименти към Меркел, от друга, в България много се натегна атмосферата, идват избори""""....... Аз като писах, че ще се "нагъзим" с достойнство, както винаги..... разни дечурлига се репчеха.....

 68. 69 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#66] от "filip2":

  Що бе? Интереса на България е Македония да стои извън ЕС.

  Така повече хора от Македония ще вземат БГ гражданство, а там ще останат само шиптъри и сърби. Кофти е че ще им оставим територията на шиптърите, ама може един ден като омекнат сръбските чутури да си я приберем.

 69. 70 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#28] от "Пипера е много лют":

  Абсолютно правилно. Интересът на Русия е РСМ да влезе в този й вид.

  Заев е наистина по-приемлив от предишните лидери на РСМ, но Меркел догодина си отива, а Заев вероятно ще изгуби в едни следващи избори (той е доста мразен като предател в Македония) и тогава ще си ядем ушите с този хорър РСМ като член на ЕС.

  След 15-20 години, ще бъде вероятно много по-подходящ момент. Първият албански премиер верочтно ще бъде в състояние да отмени ветото на България. Това и само това е нашият интерес.

 70. 71 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Интересът на Македония е да НЕ е в ЕС!, а офшорна зона..... А иначе Интересът на България е Македония да е в ЕС! 

 71. 72 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Най —добре да се допитаме и до индийците.
  Понеже Александър Македонски е стигнал в завоеванията си чак до там , значи и те са македонци? Или българи?😂😂

 72. 73 Профил на filip2
  filip2
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#69] от "realguru": "Така повече хора от Македония ще вземат БГ гражданство...."

  А някои хора ще вземат добри комисионни от това. И случайно, доколкото си спомням бяха от партийката на Каракачанов и Джамбазки.

  Йоан 8:32 BG1940 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.
 73. 74 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Весело

  Най —добре да се допитаме и до индийците.Понеже Александър Македонски е стигнал в завоеванията си чак до там , значи и те са македонци? Или българи?😂😂
  —цитат от коментар 72 на Strymski


  Да бе, верно било това, заради тебе влязох да прочета.

 74. 75 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#72] от "Strymski":

  Македония е област. Доста голяма. Не се хвърляйте толкова, гърците вече ви пляснаха по ръчичките заради него.
  Сега и от нас ще видите същото.
  С крадците така.

 75. 76 Профил на dersu_uzala
  dersu_uzala
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#59] от "Пипера е много лют":

  Ама Югославия не само, че не беше руско прокси, а играеше директно срещу СССР и преди, и след ВСВ. Защо Западът ще я подкрепя иначе? Какво да им се обяснява на хърватите, за 30 години не са ли разбрали за какво става дума? Няма случай в хърватска медия да е излязъл материал, подкрепящ българското виждане за историята.

 76. 77 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5842 Неутрално

  До коментар [#72] от "Strymski":

  Област Хунза в днешен Пакистан, дадоха на техния крал земя да си построи дворец в Македония. А научните изследвания показват, че ДНК-то им изцяло е индийско, изследванията са правени защото имат интересен начин на живот, без магазини, банки и лекари и висока продължителност на живот.

 77. 78 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално


  Я , моля , някой да ми обясни какво означава абревиатурата ВМРО ?

  До коментар [#57] от "Strymski":

  Външно
  Московска
  Разузнавателна
  Организация

  начело с агент Иван от ДС - българския клон на ГРУ и КГБ

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 78. 79 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#72] от "Strymski":Македония е област. Доста голяма. Не се хвърляйте толкова, гърците вече ви пляснаха по ръчичките заради него.Сега и от нас ще видите същото.С крадците така.
  —цитат от коментар 75 на НеКой


  Гърците са НИ шамаросали и то здраво НАС , БЪЛГАРИТЕ , заради поредната глупост от такива като теб!

  Имотите , които моето семейство е загубило на Беломорието се изразяват в милиони сегашни пари!
  От “вас” само идиотщини могат да произлизат , нищо позитивно и умно!
  Хайде , бягай да целуваш задника на ВМРО и компания....

 79. 80 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#79] от "Strymski":

  Ти стана българин нещо, напредваме.

 80. 81 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Разстроено

  А псевдоинтелектуалци обикалят и ръсят антибългарски глупости !

  [email protected]
 81. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Поетите задължения трябва да се изпълняват, няма нищо сложно в това и Македония има два начина да го разбере - лесен и труден.

  [email protected]
 82. 83 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  Западните Балкани няма да заместят избягалата Великобритания, но със сигурност ще натежат на бюджета на ЕС.

  [email protected]
 83. 84 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#75] от "НеКой":

  За историята в техните учебници може и да си прав, щом си ги виждал и чел .
  Но за настоящето, нямаш право. Къде се спори за език и нация.
  Имат изкуствено създаден език. Факт. Различен от нашия. Учещ се в други университети.
  Имат изкуствено създадена нация. Факт. Чувстват се македонци. ОК.
  Езика на омразата. Има го и при нас и при тях, главно от сърби или с такова потекло защото не им изнася сближаването.
  Сърбия, Хърватска, Босна спорят ли за произхода на езика? Просто си търсим поводи да спрем СМ за да не спре далаверата на някои. Най-активно ВМРО. Какво ВМРо в Русе, Ловеч или Враца бе? Какъв Каракачанов от Русе? Ако Ванче можеше да стане от гроба щеше да ги опуца всичките джамбазовци и контреровци

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 84. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  НЕ е вярно, че Македонската нация е 100% творение на Коминтерна.

  Македонска империя датира векове преди Новата ера, Християнска,
  а безбожният Коминтерн векове след (началото нечисто: 1848 г).

  Древната глобална нация е оставила следи от македонско самосъзнание
  по целия свят.

  Коминтерня не е остал чужд на съблазанта:
  пъчи се и дуе като "античен" македонец.

  Eй го и тоя гой, поганец или юрод в неразум.
  Лъже в полза за Коминтерна.
  Пропагандира и за Русия, и за Сърбия.

  Против:
  Република България
  Република Македония
  НАТО (двете суверенни държави са членки)
  ЕС (едната е членка, но не ще член македонски)
  ООН: Всички държави членки отдавна признаха суверенитета
  на двете суверени съседки.

  След разпада на Югославия, всички държави членки на ООН,
  вкл.. България, приеха Република Македония като суверенна държава,
  с това й име. Всички велики, каквото и да значи велики.

  Фактът потвърждава истина противна на коминтерн овце:
  Македония днес е древно съзнание световно възраждано.
  То е признато в рамките на суверенна Република Македония
  от всички държави членки на ООН.

  Както обикновено, лумпени полезни диоди на Коминтерна
  опитват да си надпишат съзидателски заслуги И да окалят
  създаденото с общи усилия от Човечеството...

  До коментар [#59] от "Пипера е много лют":
  До коментар [#45] от "dersu_uzala":

  Македонската нация и език са 100% творение на Коминтерна,
  а всички антибългарски тези на скопците са директно взети от арсенала на
  руското прокси Сърбия.

 85. 86 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Много минуси калкулираш, бе, пич! :-))))Поне нямаш съмнение, че постинга ти е достигнал определена публичност сред определени югозападни...роднини. Като се замисля и аз трябва да имам някаква рода там, че прадядо ми е родом от Прилеп. Какви ли ги плещят сега ...роднините, не ми се мисли и добре, че не знам! :-) Грозна история!

 86. 87 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Западните Балкани няма да заместят избягалата Великобритания, но със сигурност ще натежат на бюджета на ЕС.
  —цитат от коментар 83 на karabastun


  ЕС спокойно може да ги интегрира и без да ги приема. Ако на Германия й е зор наистина, да им улесни визите и да насърчи инвестициите. Но вероятно и на тях не им стиска, като знаят как след Заев идва някой много по-различен. А освен на Германия, не съм чул на някой друг да му е важно. На нас ни беше, докато не прочетохме благодарностите в пресата на РСМ.

 87. 88 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":
  ===.... Няма „обща“, няма „споделена“ история. Има една единствена българска история.===== ...........Ама това май го няма в проекта за анекс ???? Или го има? ... Едно говорим, ама съвсем друго е на документ...... Ами айде да бъде вписано това в анекса, ама надали..... Иначе на думи сме много ларж....

 88. 89 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#70] от "observador":

  "Абсолютно правилно. Интересът на Русия е РСМ да влезе в този й вид.

  Заев е наистина по-приемлив от предишните лидери на РСМ, но Меркел догодина си отива, а Заев вероятно ще изгуби в едни следващи избори (той е доста мразен като предател в Македония) и тогава ще си ядем ушите с този хорър РСМ като член на ЕС.

  След 15-20 години, ще бъде вероятно много по-подходящ момент. Първият албански премиер верочтно ще бъде в състояние да отмени ветото на България. Това и само това е нашият интерес."

  Сърбеещите ни се сънародници оттатък Делчево и Кочани ще го докарат до там албанците да им покажат какъв е техния етнически корен!!! Те могат и да го направят, но цената ще е твърде висока за тях, защото след 15 - 20 години ще бъде изобщо под въпрос дали ще съществува РСМ в този си вид, за голямо съжаление......Късогледството и самозаблудата винаги водят към най - лошото !

 89. 90 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Веднага ;)

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от Иван Лилов, Български юрист

  Не е за изхвърляне и "странично" писание.
  The Timetables of History by Bernard Grun.

  Колекцията е започната от германец, некое време през ВСВ,
  проверявана и обогатявана от международен екип.
  Поредица редакции.
  Добре структурирана информация, в таблици/колони.

  EUROPE by prof. Nomann Davies, Oxford University.

  Обхваща историята на Европа, Неандерталска до... 2000 г.
  От Гибралтар до Урал.
  И други... диагонали

  До коментар [#63] от "НеКой":
  До коментар [#60] от "dnevnikar":

  Български източници нямате ли си? :)
  Тук е България все пак, добре е да се сещате от време на време...

 90. 91 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Фундаментална грешка е всякакъв компромис под натиска на ЕС. Ако тиквата го направи, проклет да е. Или да убеди населението в България, че трябва да оставим Македония да се оправя сама, или да ги стопира докато се окопитят.
  Компромиси само с процедурни въпроси.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 91. 92 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 226 Неутрално

  българи от кръга на грантовите софийски македонисти около ДБ/БХК/ЛГБТИК/Капитал/АОНСУДжамбазки избива рибата с тези убийствени определения... :):):):)
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  ВМРО-БНТ сте бита карта, а агресивното ви поведение подсказва, че го осъзнавате. Сега просто си готвите мегдана за опозиционно действане, в което под атаките ви ще е следизборното управление, което няма как да продължи да поддържа тази политика на агресивна конфронтация с Македония. Смотано и некадърно скалъпените позиции, изразени в т.н. рамкова декларация и т.н. разяснителен меморандум, които никой страничен наблюдател не разбира и не одобрява са същата работа - надраскани колкото да мобилизират най-ниските страсти сред възможно най-много българи, но не и да бъдат разбрани от който и да е международен фактор от чиято подкрепа зависят много неща в България, с което тези позиции биха устоили на времето и натиска. В прав текст - направени са така, че идното управление, което ще е без вашето участие, да не може да не отстъпи от тях.

 92. 93 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#76] от "dersu_uzala":

  Може би хърватската уикипедия? Не виждам някаква разлика с "българското виждане по въпроса".
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Makedonci

  "Srpski veleposlanik u Istanbulu Stojan Novaković 14. prosinca 1888. u pismu srpskom ministru narodnog obrazovanja Vladanu Đorđeviću piše: "Pošto je bugarska ideja, kako svi znamo, duboko ukorijenjena u Makedoniji, ja mislim da je gotovo nemoguće otresti je potpuno samim suprotstavljanjem srpske ideje. Ova ideja, bojimo se, bila bi nesposobna kao protivnik, jasno i jednostavno, u gušenju bugarske ideje. Stoga će srpska ideja trebati saveznika koji bi mogao stajati u izravnoj suprotnosti bugarstvu, i u sebi bi sadržavati elemente koji bi privukli narod i njegova osjećanja i tako ih odvojio od bugarstva. Ovog saveznika ja vidim u makedonstvu, ili do određene mjere u našem njegovanju makedonskog dijalekta i makedonskog separatizma." Novaković je bio prvi koji je potaknuo ideju makedonske narodnosti.[29]"

 93. 94 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Целият въпрос е за малцинствата, за които България иска да се откажем и да обясним, че няма нито един македонец в България.
  Павле Траянов, бивш вътрешен министър на Северна Македония
  —цитат от коментар 0 на статия


  О, македонци има много в България. Както и шопи, добруджанци и прочие. Софиянци, пловдивчани, варненци...
  Общото между тях е, че всички са и българи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 94. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Коминтерновец.
  Простено му е.

  Той опази вэрата против бронебойни патрони.
  На Български. Стихообразно.

  Децата да учат как:
  дама в трамвая вэра не ще и вэра не вдява ;
  доброволец кондуктор, вэрозастъпник, с вежливо кроше...

  До коментар [#62] от "Тsonkooo":
  До коментар [#49] от "НеКой":

  И Вапцаров, македонист бил, а си пише стиховете на български,
  прощалното към жена си на български, писмата до нея на български,
  милите те всичко трябва да превеждат на посръбчения си диалект.

 95. 96 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Правилно го е казал - Търпение и време.
  Нашите съседи ще потърпят доста време докато видят евросъюза. не може да има такава антибългарска истерия от години и да искаш подкрепа. Следя техните сайтове и ви уверявам, че най много негативи има по адрес на България и българите.
  Нека нашите дупедавци дето са готови под натиск или за парички драскайки в разни издания да продадат Родината да прочетат какво пишат макетата по наш адрес.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 96. 97 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Сръбска уикипедия по въпроса https://sr.wikipedia.org/wiki/Македонци _(народ):

  "Према званичној доктрини (која је важила у бившој Југославини и која и данас важи у Северној Македонији као и делом на факултетима, посебно правним, у Србији, Хрватској, Словенији и у неким другим државама као и од неких угледних светских професора као на пр. проф. др Виктор Фридман из САД) Македонска држава успостављена је у време цара Самуила у 10. веку, али су је уништили Византијци 1018, мада ни уједној другој држави ово гледиште није доминантно.

  Теза да је Самуилово царство бугарска држава је подржана од стране готово свих светских историчара и савремених српских историчара као Срђан Пириватрић, који тврди: "Несумњив је бугарски карактер државе. Очигледан је у владарској институцији, преузетој од царства срушеног 971. године, исто тако и у црквеној, која је у поновном успоставлању бугарског царства одиграла неопходну улогу. Поменуте су и две прабугарске институције, кавхан и ичиргу боила, које показују бугарску традицију и на нижим инстанцама од врховних, црквених и владарских. Најзад, и Битољски натпис показује да је цар Јован Владислав себе сматрао за Бугарина, а своје поданике за Бугаре."[23]"

 97. 98 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "НеКой":

  Геле Джамбазки ти ли си бе? (никак не го разбирай как комплимент, че не е). Какво ще правите ченгесарското ВМРО ако се реши проблема с Македония. Агент Шкембе войвода не го мислам че винаги може да продава паспорти. Я разкарай се от форума стига си не тормозил, всеки трет коментар е твой. Модерератороте какво гледат не знам.

 98. 99 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Въпросът е сложен - ако България наложи вето, това е съпосочно с интересите на Москва (която е именно създател, заедно със Сърбия на фалшификата наречен Македония), така Македония се отдалечава от Запада. Ако пък ги пуснем без уговорки е пак в интерес на Москва - ще дадем засилка на Македоднизма и ще могат да претендират за малцинства и пр. (което мисля, няма как реално да стане). Наш интерес е не само Македония, но най-вече Сърбия да е в ЕС, за да има добре единосвързана Европейска територия без граници, митници и пр. тъпотии, да има бързо и свободно движение на хора, стоки и капитали безпрепятствено - от това печелят всички.
  Според мен, добре е ако България наложи някакъв анекс към договора с Македония, с който да се успокоят страстите в Бг и същевременно да е приемлив за ония в Скопие. Че това са Сърбомани е ясно. Но да се настоява за език, който те си го определят като техен е глупаво. България е изтървала нещата в течение на цяло столетие, сега вече е късно и невъзможно да се поправят. 1946-1949 самата България провежда Сърбоманска политика и насила въвежда едно по-Македончване и даже се изучава Македонски Език в гимназиите в Благоевградския район. С бой принуждават хората да се пишат Македонци. После къде с бой, къде без бой - обратното. Политиката на България в цяло едно столетие е грешна и сега няма как да внушиш на хора, на които в течение на 4 поколения са им промивали мозъците, да им внушиш, че са Българи. Поразиите са направени и няма как да се поправят.

 99. 100 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Не разбирам според каква логика споровете между БГ и МК в този форум се разбират като преброяване на подкрепящи българския прочит на историята. В България преобладава мнението, че щом македонците някога са били българи, това означава че всичко свързано с тях трябва да минава през одобрението на България и е нейна интелектуална собственост. Това е нещото, което не го разбират и в крайна сметка не го подкрепят в Европа, а не българските аргументи за историята. Неодобрението на Европа не се отасня на историческите факти, които защитава България. То се отнася на политическите ни изводи, логика, и правата за които претендираме и си мислим, че тези исторически факти ни дават по подразбиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK