Никола Тодоров, бивш македонски министър: Японците правят летящи коли, а ние сме заседнали в миналото

Никола Тодоров, бивш македонски министър: Японците правят летящи коли, а ние сме заседнали в миналото

© Никола ТодоровНикой няма да убеди 2 млн. македонци, че Гоце Делчев е българин, нито милиони българи - че Гоце Делчев е македонец, въпреки че всъщност могат да се обединят около това, че е загинал за Македония; историята е най-важна за двете държави в условия, когато част от населението живее на минимална заплата. След десетилетия, в които македонците са учени да мразят България, а за всяка от двете страни е най-изгодно политически да нападат другаа, е нужен нов фокус в отношенията София-Скопие решения за бъдещето от общ инвестиционен до общ научнообразователен фонд и комисия от най-добрите инженери и архитеки, които да започнат да работят за проектиране и изграждане да бърза жп линия и магистрала между двете столици.


Това написа преди две седмици за "Дойче веле" бившият министър от ВМРО-ДПМНЕ Никола Тодоров, отговарял за образованието и науката (2009-2011) и здравеопазването (2011-2017) в кабинети на Никола Груевски и Емил Димитриев. Тодоров, избран депутат в миналия парламент, но напуснал политиката, за да се върне към правото, бе изключен от партията си като част от чистка заради подкрепа на гласуването в референдума дали Република Македония да смени името си на Република Северна Македония в името на членство в НАТО и ЕС.


В момент, когато напрежението за историята от двете страни ескалира, "Дневник" потърси Тодоров за коментар за перспективите пред двете държави. Тодоров изпрати отговорите си часове преди срещата на премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев в София.
Смятате, че е невъзможен компромис между двете позиции и "осемте милиона българи" (под 7 според най-актуалните данни - бел. ред.) и "двата милиона македонци" няма да се убедят никога в позициите на другата страна и ще стоят окопани в червените си линии. Политиката обаче е известна като изкуството (или на македонски - уметноста) на възможното. Очаквате ли Заев и Борисов да намерят решение на политическо ниво, дори да е временно, което да помогне евроинтеграцията на Северна Македония да продължи напред?


- Едно е политиката, а друго са чувствата и настроението на гражданите. За съжаление този проблем е въпрос на дълбоки емоции както между македонците, така и между българите. На всичкото отгоре има политици и социални активисти от двете страни на границата, които са изградили и поддържат кариерата си именно по този въпрос.


Ако проблемът изчезне, те ще останат без видимост и без работа, защото необходимостта от политическото им съществуване ще изчезне. Ето защо такива политици и в България, и в (Северна) Македония отчаяно се опитват да поддържат проблема между двете страни жив, затова често добавят масло в огъня. И когато играете с емоции, с чувства, тогава е много лесно да запалите огън, да създадете омраза, разделение, вражда. Балканите са такива от векове, защото всички ние страдаме от хронична неспособност да погледнем по-далеч от носа си. Както наскоро писах: "Никой не може да убеди двата милиона македонци или осемте милиона българи в противното. Колкото и да се преговаря, да се правят отстъпки, тези отстъпки стигат до червената линия, която на македонски означава, че Гоце Делчев е македонец, а на български означава, че Гоце Делчев е българин."


През 2020 г., когато японците говорят за летящи автомобили и представят, движещ се със скорост от 380 км/ч, ние сме заседнали в историята, спорейки за хора и събития отпреди един, два или десет века. После се чудим защо изоставаме с десетилетия и защо качеството ни на живот и стандартът ни са далеч под стандарта на развития свят. Ето защо казвам, че не сме в състояние да виждаме по-далеч от носа си, защото вместо напред ние гледаме назад, към миналото, така че не можем да видим къде е отишъл междувременно развитият свят.


По отношение на втората част от въпроса ви бих казал, че се надявам Заев и Борисов да намерят решение. Както каза Толстой, двамата най-могъщи воини са търпението и времето. Мисля, че решението на този спор се крие точно тук, изисква търпение и време. Не трябва да поставяме този проблем, който тлее от десетилетия, в контекста на кратки срокове или дори по-лошо, в контекста на следващите избори, които и да са, от която и да е страна да са.


Във всеки спор има две страни и и двете допринасят за него. В Северна Македония обвиняват България, че отправя неприемливи искания и говорят за неизпълнение на договора, но съвсем без основание ли е последното твърдение от Ваша гледна точка? Какви грешки направи самата Северна Македония, за да се стигне дотук?


- Точно така, за проблем винаги са нужни поне двама, точно колкото за тангото. Но се страхувам, че в нашия случай проблемът не е само между двамата, а сякаш има трета страна, която дърпа конците от задкулисието чрез изпълнителите си в двете страни, които са добре маскирани като патриоти. Напълно съм сигурен, че има трети играч, който е доста мощен в световен мащаб и който създава контролирана от него нестабилност в региона и следователно стимулира нестабилността, омразата между нациите и подтиква към конфликти. Как иначе можем да тълкуваме факта, че Междудържавната комисия по история за относително кратко време намери и хармонизира съвместно решение за св. Кирил и Методий, св. Климент и Наум и цар Самуил, така че вместо това да бъде приветствано и да бъде основата, на която още повече да се сближим, изведнъж излязоха, бих казал, някои максималистични искания, които трябва да бъдат решени след няколко дни или седмици. Хората, които споменах, бе немислимо да бъдат обект на всяка дискусия преди 5, 10, 20 или 50 години, но сега вероятно е намерено решение, с което и двете страни могат да живеят. Но на някого, изглежда, не му изнася, така че се създава огромен проблем, който може да превърне целия този успех има тенденция в пепел.


Ще дам следния отговор на втората част на въпроса ви: (Северна) Македония допусна грешка, като не разреши спора с Гърция в началото на 90-те години и не се присъедини към ЕС преди България. Този проблем в такъв случай не би съществувал. Тъй като сме в сферата на хипотетичните ситуации, ето една хипотетична ситуация:


Представете си, че Македония бе влязла в ЕС преди България, а при влизане на България в ЕС ние да бяхме молили България да признае, че азбуката и езикът се основават основно на македонски корени, датиращи от времето на Св. Кирил и Методий и Св. Климент и Наум от Охрид!Така че, ако България не приеме това, тя няма да може да започне преговори с ЕС и да не стане пълноправен член на ЕС. Щяхте да повторите, че това не е вярно, ние щяхме да кажем, че крадете историята ни, така че щяхме да ви наложим вето върху всеки ваш опит за членство в ЕС. Заради това, че в тази ситуация ще имаме този инструмент за блокада и изнудване.


Повтарям, това е хипотетична ситуация и аз честно мисля, че Македония никога не би се позиционирала по този начин спрямо България, въпреки че от днешната перспектива много хора биха казали, че така трябва да се позиционираме. В крайна сметка никога не прави на другите това, което не искаш да направят на теб.


За съжаление днес в Македония е най-лесно и политически най-изгодно да атакуваш българите, а в България е най-лесно и политически най-изгодно да атакуваш македонците.Каква е вероятността според Вас забавянето на евроинтеграцията на Северна Македония да предизвика политическа нестабилност?


- Може да предизвика вътрешнополитически конфликти и в дългосрочен план да се превърне и в причина за междуетнически неразбирателства в Македония. В допълнение към вътрешния план може да предизвика и нестабилност на регионално ниво. Според мен логичният въпрос е какво е най-изгодно на България, дали да има враг от другата страна на границата, който не е член на ЕС, или да има голям приятел вътре в ЕС! Ние сме съюзници в НАТО, ние сме съседи, които дълго са споделяли същата или сходна съдба и имаме личности, важни за двата народа, които могат да ни обединят и сплотят. Ако вече сме съюзници в най-мощния военно-политически съюз на планетата, не виждам логика в изграждането на вражда и бариери между хората от двете страни.


"Факт е и че за времето на комунизма се учехме да мразим България. Че те са фашисти и окупатори. И германците, и италианците са били фашисти и окупатори, но тях се учехме да ги мразим", пишете Вие. Възможна ли е промяна на тази нагласа без промяна в учебниците в Северна Македония и оптимист ли сте, че тя може да се случи? Какво още трябва да се направи, за да се изкорени езикът на омразата?


- Трябва да започнем да си сътрудничим. Трябва да спрем да се занимаваме с герои и събития от миналото и да започнем да обсъждаме идеи. Както веднъж е казала Елинор Рузвелт, големите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, а малките умове - хората. За съжаление обсъждаме събития и хора, а това, трябва да признаете, няма да ни сложи в групата на големите умове. Омразата е една от характеристиките на ретроградни и неизобретателни личности. Никой в България или (Северна) Македония не е роден с омраза към другия, но за съжаление го е научил през живота си.


Ако можете да се научите да мразите, можете да се научите да не мразите и това е въпрос на фокус и желание. Не виждам причина да не заменим речта на омразата с разговори за проекти, научно и образователно сътрудничество, улесняващо движението на хора, стоки и капитали между двете страни, студентски обмен и сътрудничество в областта на културата и здравеопазването. Много е лесно, когато чуеш някой да каже или направи нещо лошо или неблагоприятно за теб, да отговориш с лошо (отмъщение) и обратно, ако някой каже добро за теб и направи нещо, което работи в твоя полза, да отговориш с добро. Цивилизационната ценност е да правиш добро, а не лошо. Всичко зависи от нас и нивото на нашата цивилизованост.


Защо според Вас е толкова бавно и трудно икономическото сътрудничество между България и Северна Македония (коридор №8, жп линията, увеличаване на инвестициите...)? Само въпрос на пари ли е, както твърдят управляващите?


- Не, не става въпрос за пари. Въпросът е на лоша приоритизация и способност да се направи нещо добро. Тоест, бих казал некомпетентност. Никой не може да ме убеди, че (Северна) Македония и България ще бъдат ощетени от изграждането на магистрала или високоскоростна железопътна линия между Скопие и София. Напротив, аз вярвам, че такава връзка ще бъде началото на силно сближаване между хората от двете страни.


Сега е моментът за такива мерки за изграждане на доверие, които не са в областта на историята, а в сферата на бъдещето. Ето защо предложих след постигнатия от нея напредък между Държавната комисия по история временно да го разпусне или спре работа и да се сформира държавна комисия от най-добрите инженери и архитекти от двете страни на границата, които да започнат да работят по реализацията на проекта за изграждане на магистрала и високоскоростна железопътна линия между София и Скопие. Мисля, че е възможно и подходящият момент ЕС да помогне финансово на този проект.


Честно казано, мечтая да мога да стигна до София за 1 час. Ако бяхме германци или французи, това би било възможно, но тъй като сме балканци, това изглежда невъзможно и далечно.В една предишна колонка на DW, озаглавена Тристранната среща на Южните Балкани, написах: "Смятате ли, че през 1950 г. Франция, а след това Западна Германия, се обичаха "повече, отколкото днес се "обичат" (Северна) Македония, България и Гърция днес? Мисля, че не и съм напълно сигурен, че антагонизмът и враждебността тогава и през цялата им предишна история са били значително по-големи между Франция и Германия, отколкото различията и антагонизмът, който съществува днес между тези три балкански държави. Нищо не е невъзможно, ние се нуждаем от лидерство, визия, смелост, но също така трябва да потиснем националистическите радикали и популисти в трите държави, да отхвърлим глупостите, които те казват или правят поради доходоносни лични причини и да представим заедно нова политика на умерен патриотизъм, базирана на сътрудничеството и благосъстоянието на народите на тези три държави. Днес твърдо стоя на тази позиция и днес.

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 11 Весело

  Първо направи летяща македонска азбука! 😉

 2. 2 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До сега всичко, което са поискали македонците е признато от България.
  Ф.Димитров им призна държавата, а Иван Костов – езика.

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Вие научете първо историята! Другото лесна работа.

 4. 4 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 66 Неутрално

  България определено е заседнала в миналото и сега излага се пред ЕС.
  България по отношение на демокрация е онова което Македония беше по времето на Груевски - едноумие и популизъм. Балканска му работа

 5. 5 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 66 Неутрално

  България определено е заседнала в миналото и сега излага се пред ЕС.
  България по отношение на демокрация е онова което Македония беше по времето на Груевски - едноумие и популизъм. Балканска му работа

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Няма да има отстъпление от българските позиции, македонците трябва да се постараят да ни изпълнят исканията, иначе ще подсмърчат поне десет години, докато им дойде акъл в главите!

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Представете си, че Македония бе влязла в ЕС преди България, а при влизане на България в ЕС ние да бяхме молили България да признае, ....
  ___________________________________________

  Що за аргумент е това?

  Македонците требе да са много наивни, що не ни докажат, че по времето на Кирил и Методи е имало македонска държава, да изкопаят византийски надписи и да ни ги сервират!

  Няма такива, затова ние имаме искания, а те трябва да ги изпълнят, ако искат да ги приемем в ЕС!

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  Да ама японците в същото време носят и кимона.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  За голямо съжаление на интервюирания, България вече не е в епохата на сталинизма. Ако беше, тогава щеше да има пълно съгласие за македонската "история" между България и Вардарска Македония и тя щеше са бъде налагана с тояга от "българските" комунисти, както беше налага с тояга македонска идентичност на хората от Пиринска Македония.

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Предлагам "македоските" и българските политици и историци вкупом да идат в Сибир, а населението и територията да си се върнат на България. Така те ще станат моментално и безусловно част от ЕС.

  мурзилка
 11. 12 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 66 Неутрално

  България е заседнала бая в миналото и излага се пред ЕС с националшовинизъм

 12. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Защо интервютата с македонските политици не ги дават в оригинслният им изказ?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  Напоследък Дневник направо ”залива” читателите с македонстващата гледна точка, предимно общи приказки в стил, че Бг се излага. Съвпадение или не, македонската преса залива читателите си с интетвюта с български интелектуслци, които твърдят същото и успокояват, че вето нямало да има.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Не ние,а вие македонците сте заседнали във въображаемото си минало.

 15. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#14] от "DDR":

  А в ком. 9 се твърди, че България не била в сталинизма.."пръв учител - Димитров"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  Ами вие не сте излезли от миналото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нас никой никога не ни е учил да мразим макетата. Винаги сме ги имали за по-близки от първи братовчеди, не като сърбите. Една кръв, една история до 1945 г., въпреки откъсването на Западните земи от Ньойския договор. Бай Коле да извади вехтите снимки от посрещането на българските армейски части в Македония и после да прочете директивите на все още живия по това време Коминтерн. Там са отговорите на въпроса. Нашата история не е измислена. Българите герои на борбите за освобождение на македонските земи не са се пребоядисвали на нещо друго, а са се сражавали и умирали като българи.

  Да напомня, че българската част на ж.п. линията София-Скопие е отдавна готова и чака макетата да построят своята!

  без подпис!
 18. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#17] от "hamiltonf":

  Проблемът е, че не са били в миналото

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  "Дневник" вече е македонски вестник.

  Еретик
 20. 21 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Нагли са макетата. Още по-нагли са ЕС, задето неглижират българския интерес. А най-нагли са българските кириакстефчовци, които пишат статии по розовошибералните медии против българския интерес.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 21. 22 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Страхуват се от Дневник че ще разберем “македонците” и без превод, а това не се харесва на господарите им от Америка за нам-кво-си

 22. 23 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  "След десетилетия, в които македонците са учени да мразят България", омразата се приема като ценност с която искат да влезат в ЕС и да заразят всички с омраза. Българските политици са длъжни да предпазят Европа от заразяване с омраза.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Като стана дума,не само японците,но и много други хора са построили летящи коли,ама нещо все не могат да влязат в серийно производство и не се купуват.

 24. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Г-не, не извъртайте въпроса. наричайте се каквито искате, говорете на какъвто език искате. Обаче -оправете си учебниците като махнете лъжите от тях, спрете да плюете по българите. Гледам ваши сайтове и там е пълно с омраза към нас.
  Иначе искате да ви помагаме. Помага се на този ,който те уважава. Вие в пъти повече уважавате сърбите - нека те да ви помагат.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 25. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Ще дам следния отговор на втората част на въпроса ви: (Северна) Македония допусна грешка, като не разреши спора с Гърция в началото на 90-те години и не се присъедини към ЕС преди България."

  Абсурдна хипотеза. И абсолютно нереалистична.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 27 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#4] от "kah48576898":

  Което доказва силно че и те и ние сме един народ,колкото и да се цупим.

 27. 28 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Добре е Дневник да спре да си пробутва промакедонските пропагандни материали. Вижте какво показват социологическите проучвания. Замислете се малко. Животът не е само в паричките. Най важното е Родината! А тя се казва България.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 28. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Точно така Тодоров, седите си в мъртвата Югославия и не искате да мръднете оттам.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 29. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Кога Македония ще направи ясни стъпки към по-добра инфраструктурна свързаност с България - членството в НАТО го изисква! Това е въпросът, който трябва да се задава непрекъснато на поредния желаещ да усвоява еврофондове.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Югославяните затова ги боли - считат, че България незаслужено се е присъдинила към ЕС, а те са били оставени отвън. Ако това коминтерновско изчадие се беше присъединило към ЕС преди нас, щяхме да имаме огромен проблем. ОГРОМЕН. Това е изключително малка (по всички критерии - територия, население, БВП) държавица с огромни комплекси.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  "Никой няма да убеди 2 млн. македонци, че Гоце Делчев е българин, нито милиони българи - че Гоце Делчев е македонец".
  Тези така и не разбраха, че основното е, за какъв се е мислил самият Гоце Делчев тогава, а не за какъв го мислят вардарските хибриди сега.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 33 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 340 Неутрално

  ЗАКОН: Бившите социалистически страни с фалшива история НЕ правят летящи коли.

  Летящи коли се правят от свободни хора.

 33. 34 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 814 Неутрално

  поредна антибългарска статия на антибългарски вестник

 34. 35 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 279 Весело

  Този австралиец, как тъй такова звучно англоезично име му избрала майка му? Ей, чудя се и се мая!

 35. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  “След десетилетия, в които македонците са учени да мразят България”

  Ами затуй сега искаме да излезете и да си признаете глупостите т.н. политическия елит на Македония.

  Щото като влезете в ЕС ще продължите с омразата си към България.

 36. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Бивша Южна славна (Югос ръбска ; сега Северна) Македония:
  "Факт е и че за времето на комунизма се учехме да мразим България."

  Това просто не може да е истина.
  Едно време не. Сегодня какви ли не "факти" употребяват нета зле.

  Едно време комунисткия интернационал налагаше безпрекословно равенство и братство между държавите и народи в социалистки лагер.
  Уважение и разбирателство.
  Советваше, уговаряше, на колене молеше капиталисткия да следва модела.
  Видно сега: всуе

 37. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "Така че, ако България не приеме това, тя няма да може да започне преговори с ЕС и да не стане пълноправен член на ЕС. Щяхте да повторите, че това не е вярно, ние щяхме да кажем, че крадете историята ни, така че щяхме да ви наложим вето върху всеки ваш опит за членство в ЕС. Заради това, че в тази ситуация ще имаме този инструмент за блокада и изнудване."

  Това са всички югославски болки - че не отчетоха новите реалности и спрямо Гърция, и спрямо България. За скопците (а и оттам за нас) проблемът е, че виждат нещата огледално - ако ви бехме преварили през 90-те, сега щяхте да се молите да ви приемем. Тази теория има няколко слаби момента:
  1. Ако България не беше признала първа Македония, а беше приела поканата на Гърция и Сърбия за подялба, как щяха да влязат в ЕС?
  2. Ако България не беше подкрепила държавата им през 1992-94г. по време на гръцко-сръбската блокада (тогава Бургас е де факто пристанище за Скопие), как точно биха оцелели? Както арменците днес, през 2020-та, в пълна изолация?
  3. Ако България не беше реагирала енергично на събитията 1999-2001-ва, когато Македония беше на ръба на разпада, как ще се присъединят югославяните към ЕС? На части? Те не отговарят на политическите критерии и до ден днешен, властта е поделена на етно-конфесионален признак.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  “А ние сме заседнали в миналото”

  Вие нямате и минало даже, ние имаме. Вашето и измислено. :)

 39. 40 Профил на Darin Ivanov
  Darin Ivanov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Никой няма да убеди 2 млн. македонци, че Гоце Делчев е българин", КАК НИКОЙ, ТЕ ВЕЧЕ ВИ УБЕДИХА, ЧЕ Е МАКЕДОНЕЦ, ВИЕ ВЯРВАТЕ НА КАКВОТО ВИ КАЖАТ.

  X
 40. 41 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  До коментар [#22] от "theduloclan":

  Много е странна тази работа, дето в Бг май не пускат почти нищо в оригинал на македонската езикова норма —> книги, препечатани мстетиали, интервюта, филми ...
  Чехите и словаците са два взаимно признати отделни народа (имали са много отделно историческо развитие и формирането им ксто модерни народи протича различно и във времето и като начин). И двата езика се водят за отделни с различен правопис. Въпреки това, на никакво ниво не си превеждат филми, книги, статии, дори има по частните чешки радиа радиоводещи словаци, дето си говорят на словашки. На междудържавните срещи от всяко ниво не се ползва преводач нито нс преговорите, нито на съвместните предконференции. А не е като дс няма различни думи. Например, ”предложение” (оферта) на чешки е ”набидка” на словашки ”понука”, костенурка ”желва”, съответно ”коритначка” ... и т.н.
  А в Бг се късат ризи, че македонският бил български и после —>дабинг, превод, адаптации ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 42 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 505 Неутрално

  "до червената линия, която на македонски означава, че Гоце Делчев е македонец, а на български означава, че Гоце Делчев е българин.""

  А защо просто не се осланяме на фактите, които недвусмислено показват, че Гоце Делчев е просто македонски българин, и да затоврим тази грозна страница?

 42. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#12] от "kah48576898":

  сърбине, обърка словореда бе...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 44 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Гоце Делчев и другите македонски революционери са пишували на български иванчевски правопис. Тоест не са писали на днешната македонска караджица, нито пък на днешния български окастрен правопис (с изрязани именно буквите, които са сдвоявали двата българоговорящи тогава народа).

  Основната заслуга, за да има тази омраза в Скопие към българите, не е нито на сръбските националисти, югославските комунисти,нито дори на коминтерна и руските чугунени болшевики, а на местните български шумци и неграмотници като Георги Михайлович Димитров и БРП/к/, които станаха българската държава след 1945г. Това са фактите. И щом днес в тази страна република България има толкоз много люде, които реват за правешкия мангал Живков, за доматите с ориз и ладите,които открито чакат да "дойде дядо Иван" да ги освобождава,то няма как да се реве срещу тези македонци или северномакедонци, марсианци или каквито са.

  Днес вече има македонски език (от над 75 години), защото това чудо е стандартизирано на караджица, има куп сръбски и доста други чужди думи. И някакви бъчви като тоя каракачанов да се блещят и да бълнуват обратното е жалко.

  Най-нормалното би било, да се признае официално че историята на това славянско население започва от 1944-1945 година, и това всъщност е било не просто признато, а насърчавано от българските властници тогава комунета и звенари като гръцкия мангасар от Татар Пазарджик-бай ти Кимон (който днес в републиканските учебници на България минава за голям политик, в истите учебници ни обясняват как участието ни във втората фаза на ВСВ запазило Пловдив от гръцките аспирации, и колко далновидни са били тогавашните политици).

  България реално губи политическа легитимност след смъртьта на Борис III през август 1943.

  Тъжно ми е да го призная, ала политическото ръководство след смъртта на Царя,докара и шумците,и звенарите,та дори и македонския език...

  А според мен най-правилното би било, това което са искали Иван Михайлов и десницата във ВМРО, а именно отделна македонска държава,в която живеят българи,албанци, евреи,турци,аромъни и т.н. В такава една Македонска държава би официални езици биха били български и албански и т.н.

  Може би все пак, Ванче трябваше да окървави тази северна Македония през август-септември 1944г, с благословията на Хитлера, формирайки Независима Македонска Държава. Да тя щеше да съществува сигурно до ноемврий,декемврий 1944, но би била свършила доста работа в исторически контекст. Но това са други теми...

 44. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darin Ivanov":

  От 2 милиона македонци имаме 700 000 албанци и още поне 300 000 всякакви. Значи остават 1 милион. От тях 120 000 с български паспорти....

 45. 46 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Г-н Тодоров, нали и ние това казваме - заседнали сте в миналото ... Ами излезте оттам - и помощ ви предлагаме.

 46. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Авторът казва и верни неща, но хипотезата Република Македония
  в ЕС 1990г е наистина дива.

  Непосредствено след разпада на Югославия
  Северна Македония се бореше за признание като независима държава.
  Всъщност, за целта се бореше светът.
  Държавите в ООН постигнаха труден консенсус, с точност до името.

  Некои оставиха името "настрана", като спорен въпрос,
  понеже навеваше спомен за световни териториални, културни и пр. амбиции.

  Некоите поставиха обуздаващи пречки пред младата държава.
  Една по една... младата преодоле.
  Влезе в НАТО и напира за в ЕС

  До коментар [#31] от "Пипера е много лют":
  До коментар [#26] от "Иво":

  Югославяните затова ги боли - считат, че България незаслужено се е присъдинила към ЕС, а те са били оставени отвън.

  Ако това коминтерновско изчадие се беше присъединило към ЕС преди нас, щяхме да имаме огромен проблем. ОГРОМЕН.

  Това е изключително малка (по всички критерии - територия, население, БВП) държавица с огромни комплекси.

 47. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Значи, габровецо,
  българският произход на българите в Северна Македония е уреден.

  Защо спъваш интеграцията на Европа в ЕС?
  Нямаш разумна причина.

  До коментар [#45] от "Да вярваме на истината":
  До коментар [#40] от "Darin Ivanov":

  От 2 милиона македонци имаме 700 000 албанци и още поне 300 000 всякакви.
  Значи остават 1 милион. От тях 120 000 с български паспорти...

 48. 49 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Жалко е, че Дневник и Капитал от четиво за интеУектуалците се превърна в Работническо дело за пролетарята с флуид джендър нон-бинари акъл.

  Каква ви е идеята? Ние като суверенна държава трябва да защитим нашите интереси, няма кой друг да направи това, както и трябва да се разобличат лъжите на комунизма. Точно както и на нацизма са били осъдени. Без чисто минало няма летящо бъдеще.

 49. 50 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Прави са хората - насила хубост не става. Ясно е, че никога няма да си върнем Македонските земи и македонците няма да признаят общата ни история. Не и насила.
  Тук трябва да се действа с мека сила, но Каракачанов и Захариева са прекалено самоблюбени за да осъзнаят това.

 50. 51 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#50] от "subsonic":

  Мека, но когато се налага и твърда. Макетата са твърдоглави. Там има пропаганда, наричат ни татари и какво ли още не (за което отчасти ние сме си виновни, теорията, че идваме от Азия е недоказана, политическа и оборена от всяко модерно ДНК изследване, което показва, че сме стари европейци, живели по тези земи от време оно).

 51. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#48] от "dnevnikar":

  О. Аз имам най-разуюбата причина. Езикът им е на базата на габровската граматика от 1834 година.
  Това, че са сменили две букви и няколкостотин думи с архаични български не го прави отделен език.
  Така, че аз имам най-много право да мрънкам.
  Ама не мрънкам щото смятам, че България трябва да спре да се занимава и да хаби ресурси с Кутмипевица.
  Същите ресурси би трябвало да се вложат да привличаме българите от Украйна у Русия. На днешната територия можем да живеем и 20 милиона. Това е правилната стратегия

 52. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  "... Никой няма да убеди 2 млн. македонци, че Гоце Делчев е българин, нито милиони българи - че Гоце Делчев е македонец, въпреки че всъщност могат да се обединят около това, че е загинал за Македония..."!

  Правилно. Никой не не трябва да убеждава македонците, че Гоце Делчев е българин. Те и сами могат да стигнат до този извод, ако постоят достатъчен брой години с вето.
  На нас не ни трябва да се обединяваме с някой около измислените тези на болните мозъци в БЮРМ.
  Баси...! Македонците се държат така, все едно ние ще влизаме в ЕС и сме им задължени с нещо. То бива наглост и безочие, ама чак пък толкова...?!
  Предполагам, че всеки лидер на партия в България е наясно, че ако пусне аванта на Македония, то излиза завинаги от политиката. И няма нужда да се караме или да доказваме нещо на Македония. Поставяме си исканията като Гърция и ги оставяме да къкрят на бавен огън докато омекнат...!

  Бивш tww09306483.
 53. 54 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Японците могат да правят и летящи коли , ама бай Ганьо Толупа пак ще бъде едни гърди напред , защото ще знае как да ги краде , а Каскета - как да напълни багажника им със злато и ритони

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 54. 55 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 602 Неутрално

  позиционираме. В крайна сметка никога не прави на другите това, което не искаш да направят на теб....

  Така е. Така пише и в Корана.
  Но господина явно не знае българската поговорка;
  Аз не гледам на мен да ми е добре, а гледам на Вуте да му е зле !!! ....... мда

 55. 56 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Напоследък Дневник направо ”залива” читателите с македонстващата гледна точка, предимно общи приказки в стил, че Бг се излага. Съвпадение или не, македонската преса залива читателите си с интетвюта с български интелектуслци, които твърдят същото и успокояват, че вето нямало да има.
  —цитат от коментар 14 на DDR


  И на мен това ми прави впечатление. Очевидно става дума за "големият силен трети", който здраво натиска в посока България да си вкара таралеж в гащите завинаги, като се откаже от разрешаване на проблемите ПРЕДИ приемането на Северна Македония в ЕС. Естествено човек/държава с пари няма никакъв проблем да си намери един бюлюк грантаджии да му разнасят пропагандата напред-назад. Само трябва да обиколи няколко сбирки на ДеБъ и е готов.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 57 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  То летящи коли не се правят и хора със мешана националност, която си прегърнал и която със десетилетия, ако не столетия ще те прави объркан бройлер, за което дневник и прочие хора с комунистически манталитет настояват.

  Като македонски патриот настоявам българската култура да бъде подкрепяна и уважавана, а не манипулирана и ритана - за да може хората в македония да имат чисто и ясно съзнание и ДА МОГАТ да правят летящи коли.

  Като български патриот настоявам този манипулативен вестник да бъде закрит, за да престане да меша ценностите на българина с това, което интересите на номенклатурните наследници настояват - фалш, чалга и мъгла около гепени заводи.

  Настоявам и истината и хилядолетните ценности да бъдат тачени, а това значи тези хора да не бъдат приемани и легитимирани - комсомолците в бг, платените смешни синове и дъщери на комуняги по прочие НПО-та, които фалшифицират визията за европа, за да бъдат тези възможности само за привилигировани некадърници.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 57. 58 Профил на hth55692167
  hth55692167
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние,че не сме 8 милиона го знаем,но те от къде изровиха 2 милиона? Албанците са си Албанци а не измислени северни македонци. Като сложим и тези с БГ паспорт и съзнание. И Сърбите ,ако извадим. Че те са по-малко от населението на София:)))

 58. 59 Профил на hth55692167
  hth55692167
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма логика.Ако са наследници на Александровата империя трябва да са повече от 1 500 000. Къде са изчезнали? От всички бивши световни империи са останали много повече наследници. Населението им е микс от Българи,Гърци,Сърби и Албанци. БОЛИ ,НО ТОВА Е ИСТИНАТА. Както няма Лихтенщайнска,Сан мариновска,Михалковска и Швейцарска нации,така няма и Северно-македонска.

 59. 60 Профил на hth55692167
  hth55692167
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма логика.Ако са наследници на Александровата империя трябва да са повече от 1 500 000. Къде са изчезнали? От всички бивши световни империи са останали много повече наследници. Населението им е микс от Българи,Гърци,Сърби и Албанци. БОЛИ ,НО ТОВА Е ИСТИНАТА. Както няма Лихтенщайнска,Сан мариновска,Михалковска и Швейцарска нации,така няма и Северно-македонска.

 60. 61 Профил на hth55692167
  hth55692167
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма логика.Ако са наследници на Александровата империя трябва да са повече от 1 500 000. Къде са изчезнали? От всички бивши световни империи са останали много повече наследници. Населението им е микс от Българи,Гърци,Сърби и Албанци. БОЛИ ,НО ТОВА Е ИСТИНАТА. Както няма Лихтенщайнска,Сан мариновска,Михалковска и Швейцарска нации,така няма и Северно-македонска.

 61. 62 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Дневник - йесмени и национални предатели. Заехте 'достойно' място до гошо тарабата!

 62. 63 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "Тодоров, избран депутат в миналия парламент, но напуснал политиката, за да се върне към правото, бе изключен от партията си като част от чистка заради подкрепа на гласуването в референдума дали Република Македония да смени името си на Република Северна Македония в името на членство в НАТО и ЕС"

  Значи този им легна на гърците.
  А нас ни има втора ръка хора.

  Вето до дупка!

  'progressives' is the politically correct word for communists
 63. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Много е прав! Как ще оправдае съществуването си ВМРО, ако ги нямаше македонците и Гоце Делчев. Някои още живеят в ерата на Съветския съюз.

 64. 65 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  оф омръзна ми да коментирам гледната точка на Македония. По-интересното е, че Дневник упорито ни насажда чуждата гледна точка, но нито веднъж не са написали нещо добро за нашата!

 65. 66 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Безроден сърбоман и коминтерновски наглец. НискоЛЕТЯЩ. В ЕС следващия век. Евентуално. Добрата новина е, че тогава това ще е третата албанска държава в Европа. А албанците признават българската история на територията.

 66. 67 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  да няма кой да ни убеди за тва лапайте хуя и да продължаваме, след като искате нещо от нас глупаци. нали няма значение ? измъкни ни от заседнлостта признай квото се иска от теб и да продължаваме.

 67. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Македония и Сърбия (тогава Югославия) не се присъединиха към ЕС през 90-те години, понеже бяха заети с войни да си уреждат взаимоотношенията. Когато през 1992 пътувах с автобус от берлин за София на всеки кръстопът в Сърбия имаше танкове и войници. 1999 НАТо обяви война на Милошевич. Така че през 90/те години Сърбия и донякъде македония бяха заети с любимото си занимание - да се разправят и воюват със съседите и да си мерят онзи важен орган с тях. вярно е, че Македония стоеше настрана от тези събития, но грандоманията я обзе май тогава. тя пък се разправяше с албанското и аз не знам какво е ... малцинство лие, болшинство ли е, но имаше нещо като гражданска война.
  Това го пиша за по-младите форумисти, които не са запознати със сибитията преди около 30 години.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 68. 69 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 59 Весело

  Според г-н министАрот, Македония е можело да велзе преди България в ЕС, ако е била разрешила спора със Гърция още в началото на 90-те години!!!Тоя човек има ли връзка с главния мозък???България е външна сухоземна и морска граница на ЕС, а македония е една кална екс-югославска дупка вече пълна и със джихадисти!!!Половината население на западна Европа, дори не знае къде точно се намират на географската карта тия циг@ни!!!

 69. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Една от най-големите грешки на България е, че въобще се занимава с Македония и е пожертвала толкова войници за нея. Това го е казал още Атанас Буров, банкер и външен министър 1926-1931. Добруджа е много по-интересна и важна. Македония е една планинска страна, слабо развита, аграрна, без излаз на море. При това подложена на албанска асимилация. България е интересна за Македония, но за македонците Сърбия е много по-интересна, понеже е на северозапад и по-близка до Европа. Това е горчивата истина и трябва да я приемем.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 70. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#2] от "bib45647808":

  Нито едното, нито другото е вярно!
  Абе не ви ли е неудобно да си измисляте така глупаво и да заливате с лъжи форума!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 72 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Правят , защото си държат и пазят миналото , даже и да са загубили война......затова си имат и никой не поставя под въпрос държавността им !

 72. 74 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 501 Гневно

  Преди да произвеждат летящи коли, японците са си решили проблемите с историята и никой не им я краде. Така че хайде наглите македонски селяни да спрат да лъжат и да се чудят как да изклинчат, а да приемат истината, такава, каквато е. Никакво пускане в ЕС, без корекции на историята и признаване на българския произход.

 73. 75 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Кой пречи на македонците и на българите да правят летящи коли? Никой!

 74. 76 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Поредният ревлив македонец.

  Японците правили коли, пък ние сме се карали за хора и събития от преди един век. Да сме забравили миналото. Точно това ги устройва македонците. Да направим пореден компромис. Ние да дадем, а те само да вземат. Този номер 3 години вече го гледам. Няма да мине този път. Те ще ни мразят, ще ни обиждат, а ние ще им подаваме ръка и ще ги вкарваме в ЕС.

  Каквото попитало, такова се обадило.

  Който нож вади, от нож умира.

  Който се е ветрове, жъне бури.

  Ако господин македонеца толкова много нехае за историят и миналото, а цени бъдещето, защо неговата партия не излезе публично и за обяви, че Гоце е българин, че до 1944 г. Македония не е съществувала като държава и че македонският език е български диалект? Защо? Ами, аз ще отговоря вместо него. Защото тези фантазии са фундаментът на сръбския македонизъм и без тях тази доктрина ще загине. Именно лъжите и изопачената история поддържат омразата към България. Затова никога няма да бъдат отречени. А такива като Тодоров нормално да бъдат отлъчени от партията си - те играят срещу македонизма. Неудобни хора. Но са твърде малка и незначителна бройка, за да жертваме нашата 1300-годишна история за тях.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 75. 77 Профил на Milen Vutov
  Milen Vutov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Народ, който не помни своето минало, няма и бъдеще. Сервантес.

 76. 78 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Хей, северняк, ние история си имаме и в миналото и в сегашното. Вие се ровите в историята за откраднете нещичко, белким се докажете като извънземни.

 77. 79 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 609 Разстроено

  Прав сте господин Тодоров много болни мозъци и в двете страни.

 78. 80 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Народ който още живее в миналото няма място в бъдещето .
  Сега сме в 21 век , време е да оставим каруците от миналото в музея и да се стремим към летящите коли на бъдещето .
  До коментар [#77] от "Milen Vutov":

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 79. 81 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хората не забравят корените си, и македонците - също. А 2-та милиона македонци са наплашени от съветско-югославската машина създадена срещу българите. Че това е вярно се доказва от факта, че правителствата на Македония са изключвали българите от населяващите Македония малцинства. От страх да не би славянското население да се запише българи.

 80. 82 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Гражданите на РСМ да вземат да си припомнят една стара българска поговорка- ,,Който не умее да целува ръка с достойнство,ще целува задник на колене"

 81. 83 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Народ който още живее в миналото няма място в бъдещето .Сега сме в 21 век , време е да оставим каруците от миналото в музея и да се стремим към летящите коли на бъдещето . До коментар [#77] от "Milen Vutov":
  —цитат от коментар 80 на Kingpin


  До коментар [#80] от "Kingpin":

  "Ние чуждото не искаме, но нашето си не даваме" - Васил Левски.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 82. 84 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Народ който още живее в миналото няма място в бъдещето .Сега сме в 21 век , време е да оставим каруците от миналото в музея и да се стремим към летящите коли на бъдещето . До коментар [#77] от "Milen Vutov":
  —цитат от коментар 80 на Kingpin


  Ами то ние това искаме - северномакедонците признават историческата истина и факти, спират да рушат българското културно-историческо наследство на тяхна територия (като трият надписи, надстрояват руини и т.н.), забравят за всякакви претенции към съседите си и продължават напред. Как ще се наричат и като какви ще се възприемат не ни интересува. Само да си знаят, че като говорят за "северомакедонска култура" трябва да визират Тоше Пройески, а не братя Миладинови или Охридската школа. Ама те не искат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 86 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Японците правят летящи коли, а ние сме заседнали в миналото
  **************************************************

  Засядането в миналото е предизвикано от наглото пренаписване на българската история, които са долетели в Македония на сръбски летящи коли от Марседония ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 85. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Забелязвате ли колко старателно тази "българска" медия тиражира позициите само на едната страна / познайте коя/? Даже вчерашният "български" изследовател беше българин с македонска глава ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 86. 88 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Заровили сме глави в миналото, а хората вървят напред. Омразата никога няма да изчезне на Балканите, ние сме орисани да се мразим едни други. Не случайно ни наричат барутният погреб на Европа. В повечето случаи македонците ровят като кокошки в бунище и изкарват наяве всякакви причини за раздори между двете страни. Ако продължават така, няма да постигнат нищо, само ще издълбаят още по-голяма пропаст между двата народа.

 87. 89 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сатана Ликующий":
  Не е вярно. Докато Македония е била област от Османската империя македонските българи са се преселвали в Княжество България, а не в Сърбия. Такава е и съдбата на моя дядо, който не отива в Белград, а идва в Русчук (културата от Западна Европа е навлизла по Дунава и в Сърбия и в България).

 88. 90 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#73] от "Lord Elrond":

  Учител - Георги (Гоце) Делчев.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 89. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  ""Дневник" потърси Тодоров за коментар за перспективите пред двете държави."

  Защо "Дневник" търси за коментари винаги представители на Македония , които защитават антибългарския македонизъм , а не потърси за коментари македонци с българско самосъзнание , каквито са например журналистите Владо Перов и Виктор Канзуров или писателят Младен Сърбиновски?

 90. 92 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Тоя министър е просто палячо, част от цирка на Заю, фокусиращ с минало, бъдеще, летящи чинии, обещания, мечти и каквото се сетите, само не и с реалността, която създава, ходейки да клепа България по всички столици. Типичен Титов пунгаш, рафиниран в лицемерие и безкрупулни, но евтини номера за отвличане на внимание и създаване на паралелни реалности.

 91. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "осемте милиона българи" (под 7 според най-актуалните данни - бел. ред.) и "двата милиона македонци"

  Според актуални данни населението на Македония в момента е милион и половина. Емиграцията в Македония е не по-малка от тази на България.

 92. 94 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 407 Неутрално

  В СевМак просто няма честен и коректен дипломат, който освен да разбира как се водят преговори за членство, да го познават по делата, а не по глупостите за японски летящи чинии! А делата на тоя Димитров извират от зловещото наследство на един друг Димитров - архипредателя Тарабата. Не вярвам и думица и от двамцата!

 93. 95 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Досега Дневник не намери време просто да препечати позицията на Захариева и Външно, която е доста ясна и в европейски дух. Можеше да потърси и мнения на български дипломати и историци.

  Но не би - заети сте да интервюирате екс-македонски депотати от ВМРО ?!, да се притеснявате дали България няма да бъде изолирана в ЕС ?!, защото (о! ужас!) е решила да защити своите интереси като пълноправен член на този ЕС, да ни внушавате, че е работа на ЕС да решава дали да наложим вето ?!

  Редакционната политика по този въпрос с право буди въмущение.
  Ако продължавате така, ще ни докарате Борисов 4!!

  "Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?"

 94. 96 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 407 Неутрално

  ""Дневник" потърси Тодоров за коментар за перспективите пред двете държави."Защо "Дневник" търси за коментари винаги представители на Македония , които защитават антибългарския македонизъм , а не потърси за коментари македонци с българско самосъзнание , каквито са например журналистите Владо Перов и Виктор Канзуров или писателят Младен Сърбиновски?
  —цитат от коментар 91 на tacheaux


  Ами защото бащата на собственика на Дневник, брат и кажи-речи цялата им фамилия са били в ДС- най-позорната служба на БКП - коминтерновската секта, която предаде македонските българи на масови убийци и инквизитори като Сталин, Тито и Тарабата. Освен това сега имотите на олигархчето и обкръжението му са под запор заради липса на доказаност на средствата и всеки удар срещу правителството, дори и да касае национален интерес, за тях е удар в десятката. Тази партия и членовете и винаги са се прехранвали от ограбването, фалирането и предаването на България.

 95. 97 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Народ който още живее в миналото няма място в бъдещето .Сега сме в 21 век , време е да оставим каруците от миналото в музея и да се стремим към летящите коли на бъдещето . До коментар [#77] от "Milen Vutov":
  —цитат от коментар 80 на Kingpin


  Който не помни миналото си е склонен да го повтори. И е тъпо една мотика да я настъпваш два пъти.

  Летящите коли ги оставете - ако вярвахме на светлото бъдеще и го чакахме да ни оправи, а не живеехме в реалността - да сега наистина с каруци щяхме да пъплим

  'progressives' is the politically correct word for communists
 96. 98 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  ". Според мен логичният въпрос е какво е най-изгодно на България, дали да има враг от другата страна на границата, който не е член на ЕС, или да има голям приятел вътре в ЕС! "

  Този или се самозаблуждава или съзнателно заблуждава. Докато в Македония властва антибългаркият македонизъм , тя винаги ще бъде враг на България. При това положение по-изгодно за България е да има враг Македония , която не е член на ЕС , отколкото да има враг Македония член на ЕС. Македонците като кандидати на ЕС се държат нагло и нахално към българите , а ако не дай Боже станат членове на ЕС поведението им към нас ще стане нетърпимо.

 97. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 100 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 380 Неутрално

  цялата им фамилия са били в ДС- най-позорната служба на БКП - коминтерновската секта
  До коментар [#96] от "David Moyseev":

  агент Буда (и баща му Методи фуражката) , агент Иван , агент Николай , агент Сава агент Балевски (В. Симеонов)

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK