"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.Епъл" (Apple inc) показа първите си компютри Mac, захранвани от чипове със собствен дизайн, по време на онлайн събитие във вторник вечерта. През юни компанията обяви, че ще се откаже от процесорите на "Интел", които използва от 2006 г. насам.


Компанията обяви, че предимствата от използването на чипа M1 включват по-добър живот на батерията, незабавно излизане от режим на заспиване и възможност за стартиране на приложения за iOS - всички собствени приложения вече са оптимизирани за Mac, като се очаква външните разработчици да направят същото в бъдеще.


Новите компютри включват нови версии на:

13-инчов (33 см) MacBook Air, който вече не се нуждае от вентилатор, за да поддържа процесора си охладен.
13-инчов MacBook Pro, който според "Епъл" вече може да възпроизвежда видео за 20 часа с едно зареждане на батерията - два пъти по-дълго от преди.
Mac Mini - настолен компютър без екран.
Уебсайтът на "Епъл" посочва, че това ще бъде единственият тип MacBook Air, който се продава, но ще продължи да предлага другите две машини с чипове на "Интел" като опция.


По време на онлайн представянето не бяха споменати нови версии на iMac или Mac Pro компютри, което предполага, че "Епъл" може да чака по-усъвършенствани версии на чипа с повече памет и по-големи възможности за обработка на графики, които да се използват в тях.


Новите Mac ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица. Те ще работят с операционната система MacOS Big Sur, която ще бъде пусната за базираните на "Интел" компютри този четвъртък.


Персонализиран чип


"Епъл" твърди, че M1 може да осигури максимална производителност на "най-новите чипове", като използва само една четвърт от мощността, или да покаже двойно по-висока производителност на централния процесор.


Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на представянето

© Apple Inc.

Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на представянето


М1 прилича на чипа A14, използван в най-новия iPhone 12 и iPad Air. Осем-ядреният чип е построен в 5-нанометровия мащаб и има четири високопроизводителни ядра, които според "Епъл" са най-бързите на пазара, заедно с четири високоефективни ядра за по-обикновени задачи.


Един недостатък е, че Mac вече имат само до 16 гигабайта памет.


Това е половината от паметта на базираната на "Интел" версия на MacBook Pro, и една четвърт от RAM на еквивалентния Mini. Софтуерът за редактиране на видео и игрите са сред приложенията, които обикновено се възползват от наличието на повече памет.


Едно от предимствата е, че дизайнът на чиповете е на "Епъл", е че компанията може да контролира какви ускорители да включи. Това са специални раздели, които са специализирани в обработката на определени задачи като машинно обучение или криптография.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Дизайнът също така позволява да се интегрира паметта и други функции в един пакет, вместо да се използват други специализирани чипове, което би трябвало да увеличи производителността.


"Преминаването към собствени чипове позволява на "Епъл" да получи същото ниво на интеграция, което сме виждали на iOS и iPadOS, където потребителят получава предимството да има операционна система и екосистема на приложения, които са оптимизирани за чипа", обясни Каролина Миланези от консултантската компания Creative Strategies пред "Ройтерс".


Друго предимство е, че приложенията за iPhone и iPad могат да работят на новите компютри, въпреки че е вероятно да се нуждаят от редизайн на потребителския интерфейс, за да работят без сензорен екран.


Недостатъкът е, че съществуващите приложения, написани за процесори на "Интел", ще трябва да се изпълняват под емулация.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Компанията се надява, че нейният емулатор Rosetta 2 ще ги "превежда" в движение без проблем, но софтуерът ще работи толкова бързо и гладко, колкото е възможно, ако разработчиците отделят време да актуализират продуктите си.


Анализатори прогнозират, че повечето потребителски приложения скоро ще бъдат адаптирани, но може да има забавяне за някои по-специализирани програми.


"Епъл" заяви, че Adobe ще пусне съвместима версия на Photoshop през следващата година, а Omni Group ще пусне и универсални версии на своя софтуер.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


По време на представянето не бяха споменати офис приложенията на "Майкрософт" или начин за стартиране на "Уиндоус 10".


MacBook Air


Новият MacBook Air ще се продава за 999 долара в САЩ. Новият лаптоп има подобен дизайн на предишната версия с изключение на липсата на вентилатор, което го прави безшумен при работа. Той има по-добра уеб камера, подобрен 13-инчов екран и вече може да се събужда моментално, подобно на iPhone.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


M1 в MacBook Air му дава 3.5 пъти по-бърза производителност на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и значително по-дълъг живот на батерията, до 15 часа сърфиране в мрежата или 18 часа възпроизвеждане на видео, което е шест часа по-дълго отпреди. "Епъл" също заяви, че MacBook Air ще издържа два пъти по-дълго по време на видеоконференции.


13in MacBook Pro


"Епъл" показа и нова версия на своя 13-инчов MacBook Pro, чиято цена започва от 1299 долара в САЩ. Новият по-мощен 13-инчов лаптоп има вентилатор за по-дълготрайна работа. Той има до 2.8 пъти производителността на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и по-дълъг живот на батерията, с продължителност до 17 часа при сърфиране в мрежата или 20 часа за гледане на видео, което е два пъти по-дълго от предишната версия.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


MacBook Pro също има подобрена уеб камера, по-добри микрофони, но само два порта Thunderbolt/USB 4, в сравнение с четири порта Thunderbolt 3/USB-C в предишната версия. "Епъл" не е актуализирала по-големия 16-инчов MacBook Pro.


Mac mini


Компанията обяви и нова версия на компактния настолен компютър Mac mini с новия чип М1. Mac mini започва от 699 долара в САЩ, което е по-евтино от предишната версия. Той също има вентилатор и има три пъти производителността на процесора и до шест пъти производителността на графиката от предишната версия.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


MacOS 11 Big Sur


Новите машини ще работят с МacOS 11 Big Sur и ще могат да стартират приложения за iPhone и iPad на Mac за първи път. Те ще поддържат новия формат Universal Apps на "Епъл", който позволява на разработчиците да доставят една версия на своите програми, работещи както на по-старите машини с процесори на "Интел", така и на новите M1 Mac.


Компанията заяви, че всички нейни приложения, включително професионални програми, като пакета за редактиране на видео Final Cut Pro и музикалния редактор Logic Pro, са оптимизирани за новия чип M1. Също така бе обещано, че големите разработчици вече правят оптимизирани за М1 версии на своите програми, включително Adobe с Lightroom следващия месец и Photoshop в началото на следващата година.


MacOS 11 Big Sur ще бъде пуснат като безплатна актуализация за съществуващите, базирани на "Интел" Mac, в четвъртък.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Акциите на "Епъл" нараснаха с около 0.2%, когато онлайн събитието приключи.


"Епъл" отбеляза бум в продажбите на Mac по време на пандемията от коронавирус, постигайки рекордно фискално тримесечие по продажби на Mac от 9 млрд. долара по-рано този месец - всички те са базирани на "Интел".


През юни главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че "Епъл" ще продължи да поддържа тези устройства за "години напред", но не е посочил дата за края на поддръжката им.


Новите машини на "Епъл" вече имат конкуренция от Qualcomm, която от 2016 г. работи с "Майкрософт" за адаптирането на операционната система "Уиндоус" към базираните си на Arm процесори.


Qualcomm и "Майкрософт" работят с производители на компютри като "Леново" (Lenovo Group Ltd) и "Асус" (Asustek Computer), за да продават лаптопи с новите чипове, а собственият Surface Pro X на "Майкрософт", пуснат миналата година, също използва процесор на Qualcomm.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Интересното е, че имат само един процесор, съответно цената вече зависи само от обема на паметта. Не е лошо за някои потребители да има по-малко и разбираеми характеристики, но на тези, които обичат числата и да се ровят в техническите данни, дават по-малко избор. Те си знаят колко хора досега са купували базовите модели и колко тези с по-бързи процесори. Любопитни ще са и резултатите от първите независими тестове на производителността.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 447 Неутрално

  За съвместимостта с Лайнукс и виртуалните машини - нищо. Случайност? Не мисля

 3. 3 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Началото на края за X86. И за добро. Иначе има една неточност в статията - базовия Pro и досега беше само с два порта, четири имаха по-старшите модели.

 4. 4 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Никога не съм проявявал интерес към продуктите на Епъл и това едва ли ще се промени скоро...

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Станаха си самодостатъчни !!

 6. 6 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Началото на края за X86. И за добро. Иначе има една неточност в статията - базовия Pro и досега беше само с два порта, четири имаха по-старшите модели.
  —цитат от коментар 3 на zero_day


  Вероятно следващата година ще пуснат по-мощен модел процесор, който е необходим да замени интелския в Macbook Pro 16 и iMac. Явно този е още слаб.

 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не бих си купил Мак, но премахването на перката е сериозна крачка напред. В един модерен лаптоп не би трябвало да има механични (въртящи се) компоненти. Не само батерията се пести, но и животът на лаптопа се удължава.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#1] от "fpyyh":

  Това не е "процесор", а system-on-a-chip като при телефоните и таблетите, включващ всички компоненти на един компютър върху чип с процес 5 нанометра. Бих го нарекъл нова ера в персоналните компютри. Най-високото ниво на интеграция, позволяващо премахване на охлаждането.

  Също пример за пълна продуктова вертикална интеграция – от дизайна на чипа, през операционната система, до библиотеките и инструментите за разработчици (Xcode, Clang).

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#8] от "irobot":
  Под процесор разбираш какво имам предвид - засега изглежда минават на модела на телефоните - изчислителната им част в едно поколение е еднаква, само обемът на паметта е различен. В случая разликата е във вентилатора при pro-то, което позволява на същия силикон да работи по-дълго с висока производителност.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  По едно време имаше термин "едночипов компютър". И такива се разработват и използват поне от 30 години като контролери в различни битови и промишлени устройства. Новата разлика е в 5 нанометровата технология...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 11. 11 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нищо не са направили ябълките, просто купиха фабриките на Интел.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 12. 12 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":

  Може да съм изозстанал ужасно, но hdd-то все пак се върти ;)
  Освен ако скоро не се мина изцяло на SSD

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ползвам "ябълкови продукти" от над 20г.
  И явно остарявам.
  Не се съмнявам за това че новата система има доста предимства.
  Но на мен ми липсва възможността САМ (без да съм от IT специалността) да си сменя HDD, да си закупя RAM и да я монтирам.
  SoC премахва последната възможност по принцип, което е добре за акционерите.
  А за такива като мен, които си ползваха персоналните компютри 5-7 години наред - това е регрес
  :-)

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":

  Как му удължаваш живота, когато е постоянно под висока температура? Ako беше така, всичко щеше да е с пасивно охлаждане и през час по-сериозна работа, да се изкл., защото просто е прегряло.

  А на епъл презентациите никога нямат никаква стойност, да погледна как Интел, Амд, Нвидиа представят нови продукти, да и те си избират бенчмарковете/игрите, на които тестват, но са спрямо предходен, конкретен продукт или такъв на конкуренцията, а не просто хвърчащи числа. Няма такова нещо като "3 пъти по-бърз", от какво е по-бърз?

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#12] от "Dexx":

  При цените и скоростта на SSD, няма смисъл да се ползват вече в компютри и лаптопи. Въртящите се дискове остават за архиви, записи на логове и камери, евентуално в големи масиви, за да се подсигуряват един друг, ако някой умре. Дори новото поколение конзоли вече ще са с SSD, а там цената е изключително важна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#11] от "PETZL":

  Точно така, купиха Интел, сега е АМД наред. Накрая ще има само един процесор.

 17. 17 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Нека не забравяме, че преди Джобс да се върне в Епъл, те пак използваха различни чипове от х86. И тогава нещата не бяха розови. Все пак лаптопа не е телефон или таблет, на него се правят пари...

  'progressives' is the politically correct word for communists
 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  До коментар [#14] от "chepokalipsis":

  Новата технология смъква консумацията на чипа от 15 вата до 1.5-3 вата. При това вече не е необходим охладител с вентилатор, а е достатъчен пасивен охладител, при някои конструкции свързан с корпуса.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 19. 19 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Очаквано, отдавна беше ясно, че класическия лаптоп ще умре, и ще бъде заместен от таблет с клавиатура...
  Всъщност Microsoft опитаха първи със Surface, но дали защото избързаха, дали поради пословичната им непоследователност, претърпяха фиаско... Изглежда, Apple са уцелили подходящия момент.

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitko11":

  Както казах - презентациите на епъл нямат никаква стойност, ще го видим, когато "техническите" журналисти се сдобият с такива и пуснат реални бенчмаркове.

 21. 21 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 744 Весело

  Добър чип са направили, няма спор:

  https://www.gsmarena.com/the_apple_m1_is_the_first_armbased_chipset_for_macs_with_the_fastest_cpu_cores_and_top_igpu-news-46222.php

  4 големи и 4 малки ядра при 10 вата обща консумация е постижение. Е, в случая предпочитам MacBook Air пред по-производителния не заради липсата на вентилатор, а защото мога да си го захраня с едно елегантно слънчево панелче и ще продължи да смята. Рядко се срещат програми, които мъчат повече от едно ядро.

  73! Go Go
 22. 22 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Нека не забравяме, че преди Джобс да се върне в Епъл, те пак използваха различни чипове от х86. И тогава нещата не бяха розови. Все пак лаптопа не е телефон или таблет, на него се правят пари...
  —цитат от коментар 17 на vik


  PowerPC не беше предвидена за новите реалности на мобилните компютри. Да, производителността надминаваше с доста чиповете на Intel и AMD, но има нещо друго наречено performance-per-watt и там PPC значително изоставаха. По спомени от разни статии, които съм чел, по онова време на определени настолни модели в щатите им е трябвало контакт и кабели, които да могат да осигурят 15A, което е чудовищно. Всичко това идва заради начина, по който е създадена самата архитектура - споразумение между IBM, Motorola и Apple. IBM са искали мощни процесори, които да могат да се ползват за сероиозни приложения, сървъри и прочие и съответно като гиганта сред трите компании са получили каквото са искали, но без оглед на консумацията.
  Сега наблюдаваме същото - x86 са бързи, с много ядра, високи тактови честоти и т.н., но като вземеш производителността за ват, не струват пред SoC с 8-12-16-XX ARM ядра. Така че на AMD и Intel им предстоят трудни времена.

 23. 23 Профил на Mile Boder
  Mile Boder
  Рейтинг: 8 Весело

  Станаха си самодостатъчни !!
  —цитат от коментар 5 на valtoro


  Това е връщане назад към 90-тe, когато беше кошмар. И тогава си бяха самодостатъчни - взеха процесорите от Моторола и си ги правеха сами. После пък - PowerPc. Сега остава пак да се върнат към SCSI, NuBus, 422 serial port. И трябва да купуваш съответна периферия. А тя - скъпа. Или разни конвертори от серен към паралелен порт. И ставаш спец по SCSI.
  А бе пълна каша. А за цените да не говорим...
  Слава богу, че се появи/върна чичко Джобс, взе пари от чичко Гейтс и оправи нещата. Сложи по-късно и Интел и шапка на тояга - пълна съвместимост, па даже и Вин можеш да пуснеш на Мака (просто възможност).
  Ама сега, езотерици ли да ползват, за да говорят със Стив?
  И после с тоя номер - една версия на ОС става за максимум 2 поколения Маци, след тов, ако искаш по-новата версия - нов Мак.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#3] от "zero_day":

  Началото на края за X86. И за добро. Иначе има една неточност в статията - базовия Pro и досега беше само с два порта, четири имаха по-старшите модели.
  —цитат от коментар 3 на zero_day


  Нищо подобно няма да се случи. Последният път когато Мак беше със собсвен процеср, продажбите толкова се бяха сринали, че Епъл бяха пред фалит. Сега нещата ще са идентични.

 25. 25 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Доволен съм, че се връщат так, където им е мястото - пускане на видео, музичка, мерене на кръвното, мерене на пулса. За по-сериозни неща с телефонен процесор не става.

  Един по-горе каза, че повечето програми ползвали само 1 ядро. Затова нямало било нужда от мощни многоядрени процесори. Няма да го коментирам :)

 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yotce":

  Очаквано, отдавна беше ясно, че класическия лаптоп ще умре, и ще бъде заместен от таблет с клавиатура...Всъщност Microsoft опитаха първи със Surface, но дали защото избързаха, дали поради пословичната им непоследователност, претърпяха фиаско... Изглежда, Apple са уцелили подходящия момент.
  —цитат от коментар 19 на Yotce


  Нищо подобно няма да се случи. Таблетите стават само за игри и някакво браузване. Пазарът им се срина през последните години, а на лаптопите тръгна отново нагоре! никой не може да върши смислена работа на смотан таблет с АРМ процесор!

 27. 27 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#3] от "zero_day":
  —цитат от коментар 24 на Stargate


  Ще видим. Не забравяй, че макар и журналистите да тръбят, че SoC-а разработка на Apple, отдолу всяко ядро е ARM и далеч не е нещо екзотично, а както добре знаем, на всеки x86 се бълват по 50 и повече ARM процесорчета. Е, сега ще са малко повече. Така че процесора (SoC е по-точното определение) съвсем не е собственост единствено и само на Apple (те и никога не са ползвали или правели техни процесори с тяхна архитектура, но това е друг въпрос). Отделно има и нещо друго - "In their 2028 fiscal year, the Arm segment of SoftBank has a target of obtaining a greater than 90 percent market share within both the mobile application processor, and the embedded computing markets worldwide. In addition to this, the company has also set a target of securing a greater than 25 percent market share of the data center and cloud markets, a dramatic increase from the five percent market share they had in their 2019 fiscal year." и няма причина да не вярваме, че ще си постигнат целите. Освен всичко друго - питал ли си се защо и Microsoft се размърдаха в последно време в посока ARM? Ако си отговориш на този въпрос, ще видиш и защо x86 ще умре.

 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#27] от "zero_day":

  Всеки с мнението си. Според мен, х86 още дълги години ще доминира компютрите. Ще видим!

 29. 29 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Хората, които сравняват Power PC с М1 и времената преди х86 и след х86 правят голяма грешка.

  Няма нищо общо, на кратко казано. Чисто технически, политически и "живия живот" са различни днес.

  Така че, спете спокойно, Епъл няма да фалира след М1.

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Убава железария, дано само не повторят фиаското с 68000, където останаха горди, но самотни, без подръжката на световната програмистка и периферийна общност.

 31. 31 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#22:"zero_day"][/quote]

   Приемам аргументите. Също така съм сигурен че са си направили добре проучванията за пазара. Също така знам че освен браузър повечето приложения днес друго не им трябва

  А сега голямо 'НО': това вече е пробвано, именно от Епъл. Да направиш същата стъпка два пъти си е меко казано мазохизъм. Отделно че техниката - лаптопи, десктопи е нишова, а конкурентите има изпозлват друга архитектура, ще е много трудно да разчиташ само на ефективност / ват. Просто тоза моя МАК няма значение - седя си в нас ако ще и два пъти повече ток да харчи - все ми е тая

  'progressives' is the politically correct word for communists
 32. 32 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#28] от "Stargate":

  x86 като ISA e отживелица и е застинала в 80-те. Поддържа се обратна съвместимост с 16-битовите времена (и това е голям плюс в Windows екосистемата където бинарни програми се дистрибутират от кол и въже и няма как да се прекомпилират), но вътрешно процесора си цепи операциите на микро-опове и реално оперира като RISC.

  Въобще целия дебат CISC vs RISC е нерелевантен в днешно време. Печели този който направи по-умен out-of-order execution, branch prediction, register renaming и т.н.

 33. 33 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  лаптоп с производителност на телефон, гола вода, става за интернет и гледане на филми и слушане на музика и до там

 34. 34 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":Как му удължаваш живота, когато е постоянно под висока температура?
  —цитат от коментар 14 на chepokalipsis


  По два начина.

  Първо, щом няма активно охлаждане, значи не е овърклокнат още от производителя. От само себе си се разбира, че работи в по-щадящ (макар и по-слабо производителен) режим.

  Второ, механичните компоненти поначало са по-рискови и по-слабо държаливи. Какво ще се случи, когато перката спре да върти от износване или задръстване с прах, а ти си разчел работа с работеща перка?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 35. 35 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Мини напред да видим как ше стане ?

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Харесва ми идеята без охлаждане да е тдп 10 вата, но АМД имат такива вече. Нищо ново. Въпросът е дали е достатъчно за по-тежки работни приложения - които искат едното ядро да е над 2.6, двете да са над 1.5 и т.н. 10 вата нищо не грее, но ще стои ли наистина 20 вата при дълго натоварване на над 90 процента? Успех - там е истината - оптимизация енергия/производителност, а не ненужно мощни печки или непотребни лагави фризващи слабаци.

 37. 37 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 685 Неутрално

  ... Освен всичко друго - питал ли си се защо и Microsoft се размърдаха в последно време в посока ARM? Ако си отговориш на този въпрос, ще видиш и защо x86 ще умре.
  —цитат от коментар 27 на zero_day


  Аз лично се надявам Майкрософт да умре. И се надявам вече 15 години.

  Няма да изчезне х86, както не изчезна линукс, юникс, терминалите и много други неща да бяха прогребрани от всякакви 'чудеса' от това колко са модерни.

  Както не изчезнаха и обикновените телефони въпреки масовостта на смартфоните, където дори в САЩ най-голямата икономика в света те са 6% или 13% зависимост как вземеш данните

  'progressives' is the politically correct word for communists
 38. 38 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Хората, които сравняват Power PC с М1 и времената преди х86 и след х86 правят голяма грешка.Няма нищо общо, на кратко казано. Чисто технически, политически и "живия живот" са различни днес.Така че, спете спокойно, Епъл няма да фалира след М1.
  —цитат от коментар 29 на Петърчо


  Епъл няма да фалира дори ако следващите 10 години продава сегашните си технологии. Те имат толкова много пари в брой и текущи проходи че няма как да изчезнат.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 39. 39 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Малко вали..Но Приятно

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 40. 40 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#37:"vik"][/quote]

  Пак казвам - ще видим. И не, не казвам, че ще изчезне изведнъж, няма вече никога да има подобни процесори и т.н., просто ще бъдат изместени неусетно от ARM и ще останат в разни ниши, където не могат толкова лесно да бъдят махнати. Умирали са и по-добри архитектури, няма да се размине и на x86. Относно терминала - да, по-удобен е в определени аспекти, но нали не мислиш, че нормален потребител ще седне да чете примерно какво е терминал, как се ползва и за какво изобщо ни трябва?! Ако беше така, все още щяхме да седим пред терминала без никаква графика, да пишем заклинания на FORTRAN или COBOL и да ги пращаме до големия мейнфрейм на който върви UNIX някакъв, който да сметне нещата за нас, все едно сме в 70-та година. По същата причина консуматорската електроника ще предопредели и пътя на x86, а не разните сървъри, клаудове и т.н. Просто всеки има телефон и компютър в джоба, не всеки обаче му пука каква е архитектурата на клауда на Гугъл, какви машини се ползват, какъв RAID, каква архитиктура са процесорите и разни такива подробности.

 41. 41 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  [quote#34:"Petko Boukov"][/quote]

  Именно, губиш производителност, защото няма активно охлаждане, а новите процесори при прегряване не се изкл, те просто започват да намалят скоростта, всеки ползвал мак и го е натоварвал за повече време го е усетил това.

  Аз имам 12 годишен лаптоп вкъщи, бе тормозен до последно (нон-стоп 90+ градуса), чак на 8-мата година се наложи да сменя вентилатора, струващ 5 лева, смених си го сам. За 8г., този лаптоп отдавна бе надскочил живота си.

 42. 42 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#19] от "Yotce":
  —цитат от коментар 26 на Stargate


  Пазарът на таблети е относително стабилен през последните години. Вярно, че процентното съотношение към лаптопи и настолни компютри е доста мижаво - примерно 3%, но пък е доминиран от Епъл - около 60% от таблетите са iPad.
  Тия нови лаптопи ще са нещо по-функционално от iPad, защото ще правят всичко, което може и компютър, и iPad. Въпросът е дали ще канибализират пазара на айпадите.
  Предвид цената не е много вероятно, но не се знае.
  А по отношение използването за работа на таблет/айпад - вече за много неща не е толкова от значение наличния софтуер, тъй като всички преминават към SaaS и сега с развитието на web assembly и други подобни технологии, един браузър е достатъчен да се изпълнява всякаква програма.

 43. 43 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#27] от "zero_day":

  Между другото, нвидиа ги купи наскоро.

 44. 44 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Епъл винаги са били бранд за снобари с много пари. Air a си е чиста подигравка за лаптоп. Някой по горе чудесно си го беше написал - с тези нови процесори ще става за музичка, някойе друго филмче и за мерене на кръвно.
  Били 3 пъти по бързи спрямо кого? Спрямо старите си модели -ОК! Епъл имат екосистема която е недостъпна за друг хардуер.
  А колкото до фукането, че всичко вече ще е на 1 чип не е кой зне каква новина. Преди 5-6 години Самсунг показаха такава разработка.
  Най-тъпото при Епъл компютрите е било, че нямаш никакъв шанс да напрвиш ъпгрейд на елементарни неща като диск и памет.
  Така, че балъците с много пари да ходят да ги правят още по богати момчетата от Епъл.

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#34] от "Petko Boukov":

  Ще има ъндерволт докато падне температурата. Тоест забрави да свърши някаква работа.

 46. 46 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Началото на края за X86. И за добро. Иначе има една неточност в статията - базовия Pro и досега беше само с два порта, четири имаха по-старшите модели.
  —цитат от коментар 3 на zero_day


  Аха... Аха - всеки 9 от 10 човека са се засилили да купуват малкото 13" лаптопче за 2600лв+... или като излезе 16" му събрат за над 4000+ лева...
  Толкова глупаво, просто и нескопосано изказване скоро не бях чел...

 47. 47 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#27] от "zero_day":Между другото, нвидиа ги купи наскоро.
  —цитат от коментар 43 на chepokalipsis


  Знам. Дали пък "сметките" на Softbank, Nvidia и ARM за 2028-а не съвпадат, та са решили завалиите да извадят 40 млрд.?! :)

 48. 48 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#14] от "chepokalipsis":Новата технология смъква консумацията на чипа от 15 вата до 1.5-3 вата. При това вече не е необходим охладител с вентилатор, а е достатъчен пасивен охладител, при някои конструкции свързан с корпуса.
  —цитат от коментар 18 на mitko11

  Че то и сега си има по толкова 3-6 ватовите мобилни селерони, пентиуми атоми с пасивно охлаждане...
  Нищо ново под слънцето не са открили... разликата е че сега това е тяхна разработка а не на Интел..

 49. 49 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#46:"Levski Levov"][/quote]

  Пич, ти изобщо вникна ли какво съм написал или чукча писател?! Наясно ли си, че скоро ще последват и модели от други производители, които ще ползват ARM?!

 50. 50 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#46:"Levski Levov"][/quote]

  Забравих да добавя... за по-перспективната конфигурация на същото 13" лаптопче с 16гб рам и 1тб ссд трябва да се доплати... още 600евро над базовата цена.
  Не е и баж като обикновен лаптоп да го отвориш и да си мусложиш рам паметта... ами всичко е ЗАПОЕНО...

 51. 51 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#46:"Levski Levov"]
  —цитат от коментар 49 на zero_day
  Пич, ти изобщо вникна ли какво съм написал или чукча писател?! Наясно ли си, че скоро ще последват и модели от други производители, които ще ползват ARM?! [/quote]
  Скоро??? Че то отдавна се използва тази архитектура... Свери си часовника "пич"

 52. 52 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#51:"Levski Levov"][/quote]

  Хм, не знаех... Мислех, че снощи е изобретена, благодаря, че ми каза!

 53. 53 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#51:"Levski Levov"]
  —цитат от коментар 52 на zero_day
  Хм, не знаех... Мислех, че снощи е изобретена, благодаря, че ми каза![/quote]
  Ама разбира се че бих ви казал... нали питате?!?
  Хубаво е човек да седне да почете тук-там преди да почне да говори на... "пич"

 54. 54 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 685 Неутрално

  [quote#37:"vik"]
  —цитат от коментар 40 на zero_day
  . Относно терминала - да, по-удобен е в определени аспекти, но нали не мислиш, че нормален потребител ще седне да чете примерно какво е терминал, как се ползва и за какво изобщо ни трябва?! Ако беше така, все още щяхме да седим пред терминала без никаква графика, да пишем заклинания на FORTRAN или COBOL и да ги пращаме до големия мейнфрейм на който върви UNIX някакъв, който да сметне нещата за нас, все едно сме в 70-та година. [/quote]

   Имах в предвид терминалите като система за управление, не като начин на достъп. Все пак и МС имаха (може и все още да имат такъв достъп)


  По същата причина консуматорската електроника ще предопредели и пътя на x86, а не разните сървъри, клаудове и т.н. Просто всеки има телефон и компютър в джоба, не всеки обаче му пука каква е архитектурата на клауда на Гугъл, какви машини се ползват, какъв RAID, каква архитиктура са процесорите и разни такива подробности.
  —цитат от коментар 40 на zero_day


   Именно, консуматорите не им пука каква е архитектурата. Напълно съм съгласен.
  Пука им цената - която и сега е доста висока. А ще се вдигне и още доста, както се вдигат цените на телефоните на Епъл и тяхните аксесоари.
  Пука им какво могат да правят на него, дори и да знаят че никога няма да го ползват. Ако знаят/чуят/им се обясни че две от приложенията дето ползват от 20 такива примерно, ще имат проблеми и/или няма да вървят - това ще ги откаже от покупка. Аз ползвам МАК везе повече от 10 години, и знам как реагират повече хора които правят кинти с потребителската компютърна техника. И не съм оптимист за Епъл от тази гледна точка.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 55. 55 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Неутрално

  [quote#53:"Levski Levov"][/quote]

  Ок, не мислех, че ще има нужда да го пиша, но... Предният ми пост беше изпълнен с ирония и явно е останал недоразбран. Както и да е, няма значение, не мисля да влизам в безсмислени спорове с човек, който смята, че Селерон с 10W TDP може да се мери по какъвто и да било начин с нещо подобно на представеното снощи...

 56. 56 Профил на Mile Boder
  Mile Boder
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ...Най-тъпото при Епъл компютрите е било, че нямаш никакъв шанс да напрвиш ъпгрейд на елементарни неща като диск и памет.Така, че балъците с много пари да ходят да ги правят още по богати момчетата от Епъл.
  —цитат от коментар 44 на Perry_Mason


  За лаптопите не знам как стоят нещата, но ти говориш общо "Епъл компютрите", затова ще ти кажа, че не си прав да обобщаваш - аз ЛИЧНО ъпгрейднах съвсем скоро един iMac '07г - сложих му Penryn, за да му кача актуална MacOS. Добавих му памет, предстои да сменя диска със SSD. Процедурата е създадена и описана от едно американче.

 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1699 Любопитно

  До коментар [#20] от "chepokalipsis":

  Ето малко сравнение:
  https://www.cpu-monkey.com/en/cpu-apple_m1-1804
  Епик и М1 са почти равни в мулти-кор

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на Indiana Jones
  Indiana Jones
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Разликата е, че в едночиповите има вградена RAM, a тук няма.

  Think different!
 59. 59 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#48] от "Levski Levov":

  Интересно.. може ли нагледно да видим как Атом или. мобилен "Селерон" експортва 4К видео от професионален софтуер за видео обработка?

  Или кое и да е КАД приложение работи нормално?

  Или коя и да е модерна операционна система? :)

  Нещо за програмиране не под ДОС?

  Ако седнеш да прочетеш каква е идеята на М1, ще ти се изяснят много неща. :)

 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Огромен, отегчителрн ферман.

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "Петърчо":
  До коментар [#55] от "zero_day":


  Intel Core i7-10510U 10-15 -25W
  Intel Core i7-10510Y 4.5-7-9W

  Не харесвам интел, но тези 8-тредови процесори правят арм-овете безсмислени.

  А такива устройства правят явълките безсмислени:

  https://www.banggood.com/ONE-NETBOOk-One-Mix-3-Pro-I7-10510Y-16GB-RAM-512GB-PCI-E-SSD-8_4-Inch-Windows-10-Tablet-p-1620919.html?rmmds=category&cur_warehouse=CZ

 62. 62 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  [quote#53:"Levski Levov"]
  —цитат от коментар 55 на zero_day
  Ок, не мислех, че ще има нужда да го пиша, но... Предният ми пост беше изпълнен с ирония и явно е останал недоразбран. Както и да е, няма значение, не мисля да влизам в безсмислени спорове с човек, който смята, че Селерон с 10W TDP може да се мери по какъвто и да било начин с нещо подобно на представеното снощи...[/quote]
  10w???

  Intel® Celeron® Processor N4120
  TDP 6 W
  Scenario Design Power (SDP) 4.8 W

  Intel® Celeron® Processor N3000
  TDP 4 W
  Scenario Design Power (SDP) 3 W

  +Още една камара други от тази серии... Процесори с ПАСИВНО охлаждане... или пак викаш Ейпъл откриха пак топлата вода с енергиино ефективни процесори без вентилатори...
  Много, ама много трябва да си ГЛУПАВ, ТЪП И ПРОСТ човек да се хване веднага на лафове от пъти по еди какво си по-добро...
  По-добро от какво/спрямо какво?!? Къде са тия реални тестове спрямо актуалните Интел/АМД мобилни решения.
  За 13" бросук за 1300евро базова цена, стана тику що ясно че се доплаща още 600евро за далеч по-предпочитания вариант с перспектива за 16ГБ РАМ + 1ТБ сторидж, и се доплаща за предпочитане веднага, защото всичко е ЗАПОЕНО на платката и не подлежи на ъпгрейд!

 63. 63 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#48] от "Levski Levov":Интересно.. може ли нагледно да видим как Атом или. мобилен "Селерон" експортва 4К видео от професионален софтуер за видео обработка?Или кое и да е КАД приложение работи нормално?Или коя и да е модерна операционна система? :)Нещо за програмиране не под ДОС?Ако седнеш да прочетеш каква е идеята на М1, ще ти се изяснят много неща. :)
  —цитат от коментар 59 на Петърчо


  То защото за Ейпъл вече имаме нагледни тестове и целия стек на програми от Адобе направо... ЛЕТИ!
  Надали ще литне, та те още не са НАПИСАНИ за тоя чип, камо ли оптимизирани пък за производителна и плодотворна работа.
  Въобще направихте ли си труда/прочетохте ли статията?!?

 64. 64 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 412 Любопитно

  [quote#62:"Levski Levov"][/quote]

  Така и така си почнал да пействаш, дай поне да видим и колко е производителността на тия пусти Селерончета отнесена към ват... Да не се окаже, че всеки средно-статистически смартфон вади повече от прехвалените ти Селерони. Че нещо бях гледал някакви съпоставки на i3-8350K срещу Snapdragon 865 и заключенията не бяха на страната на тройката, а си представям някой убит Атом колко ще извади...

 65. 65 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#63] от "Levski Levov":

  Lightroom вече работи, Photoshop след около месец-два... Защо изобщо водим този разговор? Крайно безмислено е да спориш с предубедени хора.

  И да, искам да видя съпоставка и за производителността на тези селерони. :)

 66. 66 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#37] от "vik":

  Обикновените телефони все по-бързо биват заменяни от онлайн такива. В много компании преминаха към онлайн телефония. Ще изчезнат..

 67. 67 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Разликата с PPC времената е, че сега слагат процесор, за който вече има милиони приложения в app store-а, така че реално разширяват, а не ограничават поддръжката на платформата от разработчици.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 68. 68 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#44] от "Perry_Mason":

  По-бърз спрямо предшественика си. Така сравняват.

  За Аир-а не съм съгласен. За обикновен бизнес потребител (разбирай презентациики, уорд, ексел, браузинг) върши супер работа. Ултра лек и с голяма продължителност на батерията. Купува се:)

  Аз съм с Про. Според теб явно съм балък, ама поне с пари..

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Хубаво е да се гледа ивента, за да се коментира обосновано, защото тук има доста спекулации...

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Добър чип са направили, няма спор: https://www.gsmarena.com/the_apple_m1_is_the_first_armbased_chipset_for_macs_with_the_fastest_cpu_cores_and_top_igpu-news-46222.php 4 големи и 4 малки ядра при 10 вата обща консумация е постижение. Е, в случая предпочитам MacBook Air пред по-производителния не заради липсата на вентилатор, а защото мога да си го захраня с едно елегантно слънчево панелче и ще продължи да смята. Рядко се срещат програми, които мъчат повече от едно ядро.
  —цитат от коментар 21 на Go Go

  ама наистина ли рядко се срещат програми , работещи с повече от едно ядро, вие в кой век живеете ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK