"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.Епъл" (Apple inc) показа първите си компютри Mac, захранвани от чипове със собствен дизайн, по време на онлайн събитие във вторник вечерта. През юни компанията обяви, че ще се откаже от процесорите на "Интел", които използва от 2006 г. насам.


Компанията обяви, че предимствата от използването на чипа M1 включват по-добър живот на батерията, незабавно излизане от режим на заспиване и възможност за стартиране на приложения за iOS - всички собствени приложения вече са оптимизирани за Mac, като се очаква външните разработчици да направят същото в бъдеще.


Новите компютри включват нови версии на:

13-инчов (33 см) MacBook Air, който вече не се нуждае от вентилатор, за да поддържа процесора си охладен.
13-инчов MacBook Pro, който според "Епъл" вече може да възпроизвежда видео за 20 часа с едно зареждане на батерията - два пъти по-дълго от преди.
Mac Mini - настолен компютър без екран.
Уебсайтът на "Епъл" посочва, че това ще бъде единственият тип MacBook Air, който се продава, но ще продължи да предлага другите две машини с чипове на "Интел" като опция.


По време на онлайн представянето не бяха споменати нови версии на iMac или Mac Pro компютри, което предполага, че "Епъл" може да чака по-усъвършенствани версии на чипа с повече памет и по-големи възможности за обработка на графики, които да се използват в тях.


Новите Mac ще бъдат пуснати в продажба през следващата седмица. Те ще работят с операционната система MacOS Big Sur, която ще бъде пусната за базираните на "Интел" компютри този четвъртък.


Персонализиран чип


"Епъл" твърди, че M1 може да осигури максимална производителност на "най-новите чипове", като използва само една четвърт от мощността, или да покаже двойно по-висока производителност на централния процесор.


Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на представянето

© Apple Inc.

Главният изпълнителен директор Тим Кук по време на представянето


М1 прилича на чипа A14, използван в най-новия iPhone 12 и iPad Air. Осем-ядреният чип е построен в 5-нанометровия мащаб и има четири високопроизводителни ядра, които според "Епъл" са най-бързите на пазара, заедно с четири високоефективни ядра за по-обикновени задачи.


Един недостатък е, че Mac вече имат само до 16 гигабайта памет.


Това е половината от паметта на базираната на "Интел" версия на MacBook Pro, и една четвърт от RAM на еквивалентния Mini. Софтуерът за редактиране на видео и игрите са сред приложенията, които обикновено се възползват от наличието на повече памет.


Едно от предимствата е, че дизайнът на чиповете е на "Епъл", е че компанията може да контролира какви ускорители да включи. Това са специални раздели, които са специализирани в обработката на определени задачи като машинно обучение или криптография.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Дизайнът също така позволява да се интегрира паметта и други функции в един пакет, вместо да се използват други специализирани чипове, което би трябвало да увеличи производителността.


"Преминаването към собствени чипове позволява на "Епъл" да получи същото ниво на интеграция, което сме виждали на iOS и iPadOS, където потребителят получава предимството да има операционна система и екосистема на приложения, които са оптимизирани за чипа", обясни Каролина Миланези от консултантската компания Creative Strategies пред "Ройтерс".


Друго предимство е, че приложенията за iPhone и iPad могат да работят на новите компютри, въпреки че е вероятно да се нуждаят от редизайн на потребителския интерфейс, за да работят без сензорен екран.


Недостатъкът е, че съществуващите приложения, написани за процесори на "Интел", ще трябва да се изпълняват под емулация.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Компанията се надява, че нейният емулатор Rosetta 2 ще ги "превежда" в движение без проблем, но софтуерът ще работи толкова бързо и гладко, колкото е възможно, ако разработчиците отделят време да актуализират продуктите си.


Анализатори прогнозират, че повечето потребителски приложения скоро ще бъдат адаптирани, но може да има забавяне за някои по-специализирани програми.


"Епъл" заяви, че Adobe ще пусне съвместима версия на Photoshop през следващата година, а Omni Group ще пусне и универсални версии на своя софтуер.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


По време на представянето не бяха споменати офис приложенията на "Майкрософт" или начин за стартиране на "Уиндоус 10".


MacBook Air


Новият MacBook Air ще се продава за 999 долара в САЩ. Новият лаптоп има подобен дизайн на предишната версия с изключение на липсата на вентилатор, което го прави безшумен при работа. Той има по-добра уеб камера, подобрен 13-инчов екран и вече може да се събужда моментално, подобно на iPhone.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


M1 в MacBook Air му дава 3.5 пъти по-бърза производителност на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и значително по-дълъг живот на батерията, до 15 часа сърфиране в мрежата или 18 часа възпроизвеждане на видео, което е шест часа по-дълго отпреди. "Епъл" също заяви, че MacBook Air ще издържа два пъти по-дълго по време на видеоконференции.


13in MacBook Pro


"Епъл" показа и нова версия на своя 13-инчов MacBook Pro, чиято цена започва от 1299 долара в САЩ. Новият по-мощен 13-инчов лаптоп има вентилатор за по-дълготрайна работа. Той има до 2.8 пъти производителността на процесора, пет пъти по-бърза графична производителност и по-дълъг живот на батерията, с продължителност до 17 часа при сърфиране в мрежата или 20 часа за гледане на видео, което е два пъти по-дълго от предишната версия.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


MacBook Pro също има подобрена уеб камера, по-добри микрофони, но само два порта Thunderbolt/USB 4, в сравнение с четири порта Thunderbolt 3/USB-C в предишната версия. "Епъл" не е актуализирала по-големия 16-инчов MacBook Pro.


Mac mini


Компанията обяви и нова версия на компактния настолен компютър Mac mini с новия чип М1. Mac mini започва от 699 долара в САЩ, което е по-евтино от предишната версия. Той също има вентилатор и има три пъти производителността на процесора и до шест пъти производителността на графиката от предишната версия.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


MacOS 11 Big Sur


Новите машини ще работят с МacOS 11 Big Sur и ще могат да стартират приложения за iPhone и iPad на Mac за първи път. Те ще поддържат новия формат Universal Apps на "Епъл", който позволява на разработчиците да доставят една версия на своите програми, работещи както на по-старите машини с процесори на "Интел", така и на новите M1 Mac.


Компанията заяви, че всички нейни приложения, включително професионални програми, като пакета за редактиране на видео Final Cut Pro и музикалния редактор Logic Pro, са оптимизирани за новия чип M1. Също така бе обещано, че големите разработчици вече правят оптимизирани за М1 версии на своите програми, включително Adobe с Lightroom следващия месец и Photoshop в началото на следващата година.


MacOS 11 Big Sur ще бъде пуснат като безплатна актуализация за съществуващите, базирани на "Интел" Mac, в четвъртък.


"Епъл" представи първите си компютри със собствени чипове М1

© Apple Inc.


Акциите на "Епъл" нараснаха с около 0.2%, когато онлайн събитието приключи.


"Епъл" отбеляза бум в продажбите на Mac по време на пандемията от коронавирус, постигайки рекордно фискално тримесечие по продажби на Mac от 9 млрд. долара по-рано този месец - всички те са базирани на "Интел".


През юни главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че "Епъл" ще продължи да поддържа тези устройства за "години напред", но не е посочил дата за края на поддръжката им.


Новите машини на "Епъл" вече имат конкуренция от Qualcomm, която от 2016 г. работи с "Майкрософт" за адаптирането на операционната система "Уиндоус" към базираните си на Arm процесори.


Qualcomm и "Майкрософт" работят с производители на компютри като "Леново" (Lenovo Group Ltd) и "Асус" (Asustek Computer), за да продават лаптопи с новите чипове, а собственият Surface Pro X на "Майкрософт", пуснат миналата година, също използва процесор на Qualcomm.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK