Русия ще има в Судан своя база за кораби с ядрено задвижване

Руският президент Владимир Путин с ръководителя на Преходния съвет на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, юли 2019 г.

© Associated Press

Руският президент Владимир Путин с ръководителя на Преходния съвет на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, юли 2019 г.Руското правителство одобри проект на споразумение със Судан за създаване на пункт за материално-техническо обезпечение на военноморския ѝ флот, включително на съдове с ядрено задвижване.


Това съобщава онлайн изданието "Медуза", като цитира портала за правна информация на Русия. Според одобрения текст Судан предоставя земя безвъзмездно, а изградената база може да помещава не повече от четири кораба, с не повече от 300 военни в обекта. Между Москва и Хартум действа от миналата година седемгодшно споразумение за военно сътрудничество.


Русия има и правото да внася и изнася през пристанищата и летищата на Судан "всякакво въоръжение, боеприпаси и оборудване" за работата на базата и за "изпълнение на задачите" на бойните кораби. Това ще става без такси и мита от суданска страна. Освен това корабите ще се ползват с неприкосновеност и Хартум не може да извършва проверки, обиски и арести на борда.
В замяна Судан може да разчита на Москва за съдействие например при спасителни или издирвателни операции.


"Медуза" отбелязва, че координатите на базата, зададени в документа, говорят за град Порт Судан, на брега на Червено море.


Предложение за такава база в последните години дойде за първи път от сваления, издирван от Международния наказателен съд президент Омар ал Башир, отстранен едва преди година и половина след 3 десетилетия на власт. В района интереси имат и други държави като Турция, както и страните от Персийския залив.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK