Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

© ReutersРаботата по разпространението на експерименталната ваксина COVID-19, разработена от Pfizer Inc и BioNTech SE, набира скорост, след като компаниите обявиха успешни междинни данни в понеделник. Но ваксини скоро няма да се появят в местните аптеки за масово използване, разказва "Ройтерс".


Може би ни дели поне година от навлизането ѝ за масово ваксиниране, в момента има дефицит на апаратура за съхраняването и пренасянето на флаконите, а много държави изобщо не разполагат на собствена територия с капацитет да произвеждат с необичайната технология, която е използвана.


Данните, които изстреляха цените на акциите в САЩ до рекордни стойности, показаха, че експерименталната ваксина на двете компании е 90% ефективна в предотвратяване на COVID-19. Те все още очакват информация за безопасността на ваксинираните, които могат да бъдат огласени по-късно този месец.
В четвъртък акциите на "Уолстрийт" поевтиняха, включително заради осъзнаване на това кога ваксини реално ще се появят на пазара. Това стана на осмия пореден ден с над 100 хиляди заразени американци.


Pfizer и BioNTech трябва да убедят регулаторите да дадат разрешение, преди да могат да започнат да доставят ваксини на онези, които се считат от властите за най-нуждаещи се. Здравните работници и живеещите в домове за възрастни вероятно ще оглавят този списък.

  • Как е действа BNT162b2
  • Разработката за ваксина, наречена BNT162b2, се основава на информационна РНК (mRNA) технология, която използва химически агент да "инструктира" клетките да произвеждат протеини, имитиращи външната повърхност на новия коронавирус, като по този начин създават имунитет. След инжектирането в мускул mRNA се поема от клетките, като рибозомите, наричани клетъчни фабрики за протеин, разчитат инструкциите и създават въпросния "коронавирусен протеин". След това той се разнася из тялото и имунизационният процес е същият като при останалите ваксини - имунната система разпознава произведените протеини като чужди и изработва антитела срещу тях.
  • иРНК разчита на синтетични гени, които могат да бъдат генерирани и произведени за броени седмици и се произвеждат в големи количества по-бързо от конвенционалните ваксини; Pfizer и BioNTech вече са си сътрудничили за разработването на противогрипни ваксини въз основа на иРНК.


Но сложните изисквания за ваксината да се съхранява и пренася при много ниски температури са пречка дори за най-модерни болници и могат да повлияят кога и къде ще е налична в селските райони или бедните държави, където ресурсите са ограничени.


Основният въпрос е, че ваксината, която се основава на нова технология, използваща синтетична РНК за активиране на имунната система срещу вируса, трябва да се поддържа при поне минус 70 градуса по Целзий.


Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

© Reuters


"Т.нар. студена верига ще бъде един от най-предизвикателните аспекти на доставката на тази ваксина", каза Амеш Адаля, старши изследовател в Центъра за здравна сигурност на университета "Джонс Хопкинс". "Това ще бъде предизвикателство при всички случаи, защото болниците дори в големите градове нямат съоръжения за съхранение на ваксина при тази свръхниска температура."


Новата технология досега не е одобрена за нито една ваксина.Всъщност една от най-престижните американски болници - Mayo Clinic в Рочестър, щата Минесота, заяви, че в момента няма тази възможност. "Говорим за ваксина, която се нуждае от съхранение при минус 70 или 80 градуса Това е огромен логистичен проблем не само в САЩ, но и извън западния свят", каза д-р Грегъри Поланд, вирусолог и изследовател на ваксини в Mayo Clinic. "Ние сме основен медицински център и нямаме такъв капацитет за съхранение. Това ще е валидно за всички. Това е логистична пречка."


Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

© Reuters


Говорителката на Pfizer Ким Бенкър каза, че компанията работи в тясно сътрудничество с правителството на САЩ и държавните служители за това как да достави ваксината от своите дистрибуторски центрове в САЩ, Германия и Белгия по целия свят. Подробният план включва използването на т.нар. сух лед (популярното име на твърдото агрегатно състояние на въглеродния диоксид) за транспортиране до 10 дни на замразени опаковки с ваксина по въздуха и суша при препоръчителните им температури, каза тя.

 • Изданието The Conversation припомня, че новината от понеделник е за т.нар. преходен анализ (interim analysis) за това дали ваксината действа. Цитираните данни са за само 94 заразили се доброволци, на които е поставена разработката и след това се продължават с нормалния си живот, но състоянието им се следи периодично. Тестовете не са приключили преди да има данни за поне 164 заразили се хора с ваксината на Pfizer, т.е. има вероятност ефективността да се подобри или влоши. След това трябва да продължи следенето на доброволците за странични ефекти.

Държавните и местните доставчици на здравни грижи са отговорни за съхранението и поставянето на ваксини, след като бъдат доставени. Те могат да се държат във фризер с ултраниска температура до шест месеца или пет дни при 2-8 градуса във вид хладилник, който обикновено се предлага в болниците, каза Бенкър. Апаратите на Pfizer за съхранение също могат да се зареждат отново с лед за срок до 15 дни, каза тя.


Но флаконите ще се развалят за около пет дни при нормални температури на охлаждане малко над нулата. Изпълнителният директор на BioNTech Уур Сахин каза пред "Ройтерс", че компаниите анализират дали могат да удължат това с две седмици.


Ваксината на Moderna Inc, която работи върху ваксина, базирана на подобна технология, не е нужно да се съхранява при толкова ниска температура. Други ваксини, включително тези от Johnson & Johnson и Novavax Inc, могат да се съхраняват при 2-8 градуса С, температурата на обикновен хладилник.


Цената за САЩ (и развитите държави) е $ 39 за ваксиниране (вероятно) чрез две дози.Northwell Health, голяма болнична система в Ню Йорк, разширява капацитета си за съхраняване при свръхниски температури. Въпреки че е възможно да се използва ваксината, преди тя да се развали, главният фармацевтичен директор на Northwell Онисис Стефас заяви, че болницата е решила, че оборудването с фризери ще осигури плавно извършване на ваксинациите.


Изискванията за съхранение в студ могат да попречат на способността на Pfizer да достигне до здравните системи в селските райони и домовете за стари хора или до по-малко богатите държави, които може да нямат средства за хладилните камери, казват експерти.


Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

© Reuters


"Ако Pfizer's е с единствената ваксина, която ще бъде разрешена през следващите няколко месеца, ние се тревожим за справедливостта, когато става въпрос за разпространението й в селските райони", каза Клер Ханан, изпълнителен директор в Асоциацията на мениджърите на имунизацията, лобистка организацията за местните служители на общественото здравеопазване, които боравят с ваксини.


Доставките на тази категория фризери вече са ограничени, тъй като болниците вече се състезават за тях, каза Стефас. Някои щати са декларирали в Центръра за контрол на заболяванията в САЩ, че имат недостиг на свръхстудени фризери и призовават администрацията на Тръмп за допълнителни средства, показват документите. В Калифорния приблизително половината от здравните служби търсят да купят или наемат хладилни хранилища. Щатът предлага изграждане на дистрибуторска мрежа за ултрастудени фризери, включително мобилни клиники за ваксиниране, за да достигне до слабо обслужвани райони. Калифорния заяви, че няма да осигурява ваксини за съоръжения, в които няма адекватни възможности за съхранение в хладилник.


Без допълнително оборудване лекарите ще се окажат дилемата: съхранявайте ваксините в стандартни хладилници и разполагайте всички 975 дози във всеки контейнер за ваксини на Pfizer за по-малко от пет дни или ги пълнете със сух лед и ги отваряйте само два пъти на ден, за да удължите живота на ваксините , каза Ханан.


Ултрастудена ваксина - защо продуктът на Pfizer скоро няма да се появи в аптеките

© Reuters


Какво още е известно за ваксината


- Pfizer очаква в следващите седмици да поиска разрешение за спешна и масова употреба в САЩ на
ваксината за хора на възраст от 16 до 85 години


- за целта ще трябва да събере данни за проследяване на безопасността на около половината от около 44 000 участници в проучването в продължение на два месеца (очаквано в края на ноември); регулаторът FDA предостави на ваксината "ускорен" статут в средата на юли; лекарственият регулатор в ЕС заяви в понеделник, че все още не е получил резултати от мащабни тестове с ваксината


- изпълнителният директор на BioNTech Уур Сахин заяви, че е оптимист имунизационния ефект на ваксината да продължи една година, въпреки че не е съвсем сигурен; засега данните са от около 3 месеца


- има въпроси за ефективността в различните демографски групи, на първата фаза имаше данни, че тя е по-слаба сред възрастните


- здравни експерти предупредиха, че ваксината може да отнеме 12-18 месеца разработка и тепърва трябва да видят пълни данни от клиничните тестове, които след това да бъдат рецензирани или публикувани в медицинско списание


- Pfizer подписа сделка на стойност до 750 млн. долара с BioNTech през март съвместно да разработват потенциалната ваксина и проведоха клинични тестове през април; тестването на ваксината започна в САЩ през май след изпитания в Германия месец по-рано


- изпитанията продължават в световен мащаб на 154 места, включително в Германия, Япония, Бразилия и на няколко места в САЩ с доброволци на възраст над 12 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Щото "неуморния, честен и демакратичен" чичко Гейтс още не е направил своята ваксина, и не разрешава на други да продават техните.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Това не звучи обнадеждаващо! Особено казано от хора от Мейо- за мене те са законодателите в медицината!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  Минус 70 или 80 градуса за разпространение на новата ваксина са условие, за момента напълно непосилно и за модерните щатски болници, за нашите да не говорим ! Това е голяма пречка за масовото и навлизане в здравните системи на повечето страни от ЕС също ! То е преодолимо, разбира се, но ще трябват допълнителни средства, отделно най - рано след 1 година ще е достъпна в по - големи количества...Все пак е добра новина, че я има, при това при 90 % успеваемост !

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Тоест в България ще трябва доста да почакаме? Ако въобще дочакаме.

 5. 5 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Е от -80 до 8 има бая разлика... масово фризерите стигат до -25, каква би била издръжливостта и на тая ваксина при -25 изобщо знае ли се?

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Тоест в България ще трябва доста да почакаме? Ако въобще дочакаме.
  —цитат от коментар 4 на zxp53317185


  Точно така

  България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу коронавирус, стана ясно от изявленията на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му страната продължава да е заявила участие в общата европейска поръчка за производство и доставка на бъдещите ваксини само с три от шестте възможни производителя, както беше и в началото на октомври. Тогава Ангелов в отговор на депутатско питане обяви, че са сключени договори само с три производителя "заради изискването за транспорт, което да става при -70°C, което се счита за изключително рисково"

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Очевидно сериозен недостатък на ваксината. При нашите условия ваксинирането вероятно ще се осъществява само в ограничен брой болнични заведения

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  не е чак толкова страшно. все пак държи няколко дни и на по-"топло", само че ще трябва сериозна организация, което вече е проблем

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Ти чувал ли тази новина?:))
  ©️ "Владимир Путин помоли френския президент Еманюел Макрон за помощ в производството на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V."

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Течен азот има в изобилие....

  Dum Spiro, Spero
 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1295 Весело

  Сега, като почнат едни съмнения, дали ваксината изобщо става за нещо, или не действа, защото са я съхранявали на топло, -60 вместо -80...

 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  До колкото разбирам от статията ваксината всъщност е синтетична РНК която се инжектира в теб и кара собствените ти клетки да произвеждат белтъка от повърхността на вируса. Интересно какво се случва след като бъде инжектирано, колко време остава в организма, до кои органи и тъкани се разпространява или остава локално?

 13. 13 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Е от -80 до 8 има бая разлика... масово фризерите стигат до -25, каква би била издръжливостта и на тая ваксина при -25 изобщо знае ли се?
  —цитат от коментар 5 на StandBy


  Това е много добър въпрос.
  Друг такъв е, технологията за производство на фризери е позната отдавна и широкодостъпна, толкова ли няма тех-компании да почнат паралелно производство докато се подготвят масовите дози ваксина.
  Знам, че не е прост процеса, но не е и чак такава ядрена физика.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 14. 14 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Ами това което ще се случи най-вероятно е, че след 1-2 месеца здравни работници в САЩ и Англия например ще получат тази ваксина на Файзър. Междувременно, други компании, които в момента са също правят изследвания на техните ваксини ще получат в един момент разрешение, и това ще са ваксини, които са по-лесно да бъдат използвани, тъй като няма да има нужда от този тип ултра студени хладилници.
  Аз си мисля, че след Файзър, в следващите 2-3 месеца ще видиме подобни новини за Модерна, АстраЗенека, Джонсън и Джонсън (за Спутник да си признаем, хората не ги взимат на сериозно).
  Най-важните въпроси в момента са, дали ще имаме ваксина, която да дава постоянен имунитет, а не да се окаже, че трябва да се ваксинираш всяка година заради ковид.
  Каквото и да е, да се надяваме, че след 7-8 месеца, всичко ще е нормално.
  П.П. И спрете с този булшит за Бил Гейтс, че имал ваксина и план. За съжаление показва как хората просто трябва да мразят някого, защото е много богат.

 15. 15 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Странното са количествата заявени ваксини от тези в такъв случай! Сигурно в договорите доставката е отговорност на получателя. Звучи направо абсурдно.

 16. 16 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Ш..тайга, не разбирам какво ти пречи Бил Гейтс, да се надуп-чиш с руската ваксина ? Пък като се оправиш / от ваксината/ , ще ти подарим още една шапка - "путьоновка" ...

 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла продава 132 000 акции от групата в деня на ваксината и събира 5,56 милиона долара

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 18. 18 Профил на M
  M
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Единственото морално поведение в създалата се ситуация е всички създатели на ваксините и лекарствата за ковид веднага да споделят патентите със света, за да започне масово производство навсякъде, без да се налага презокеански транспорт в специални условия и чакане ...Със сигурност ще струва доста по-евтино правителствата да им заплатят патентите, отколкото да продължаваме да се гърчим във все по-голяма икономическа безизходица. Освен пари на този свят трябва да има и съвест и морал.

 19. 19 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1252 Весело

  П.П. И спрете с този булшит за Бил Гейтс, че имал ваксина и план. За съжаление показва как хората просто трябва да мразят някого, защото е много богат.
  —цитат от коментар 14 на jamal


  Ааа, аз четох във Фейса, че не е проблема в липсата на фризери, а че Бил Гейтс още не може да направи чипа толкова малък, че да влезе във ваксината.
  А и 5G-то трябва някак да се смести вътре.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 20. 20 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Къде сте ве дизръптъри, още преди 5 години правех доклад за едни преносими хладилни чанти, които могат да държат до -40 за 2 часа.
  Надявам се че има още по-игриви технологии към тоя момент!

 21. 21 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста маркетингов трик с тая ваксина, някакви лъжци направиха милиарди за два дена...

 22. 22 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Всъщност се оказва, че главният изпълнителен директор на Pfizer , американският гигант, който обяви, че е разработил "90% ефективна" коронавирусна ваксина, е продал 132 508 акции от групата, която притежава в деня на съобщението , за стойност от 5,56 милиона долара . За да приключи сделката е Алберт Бурла , новина, която се появи през последните няколко часа от задължителните съобщения за мениджърите и от продажбата на акции на борсата на Уолстрийт . Накратко, мениджърът - както съобщава Corriere della Sera - е продал 62% от акциите на групата, която той ръководи. Подозрително време, много подозрително. Pfizer обаче защити Bourla, като обясни, че продажбата на акциите е била решена на 19 август и е част от план за продажба на акции, при условие че акциите достигнат определена стойност, постигнат веднага след съобщението. Накратко, във всеки случай механизмът изглежда добре обмислен: обострянето на фондовия пазар се намалява, ако ваксината бъде намерена и обявена.

  Според данни, публикувани от SEC, американската фондова борса, Bourla е продал 132 508 акции при $ 41,94 на акция . Изхвърлянето на тези акции е част от личното финансово планиране на д-р Бурла и предварително установен план, който позволява, съгласно правилата на SEC, основните акционери и служители на регистрирани компании да обменят предварително определен брой акции в предварително определено време " И все пак някои подозрения остават ...

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 23. 23
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Поне две години няма да видим готова ваксина!
  Трябва да бъдем дисциплинирани и да се пазим!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "AModoMio":

  Как подозрения - 100 % далавера, просто са я измислили през август, сега я финализират.

 27. 27 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 403 Неутрално

  При такива условия на съхранние,значи,че е нещо, като нищо.Надежда всяка оставете.Просто всеки трябва да преболедува за да си създаде имунитет.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Ми аз ви казах -- от пропагандата: ах, туркинята. . . турчинът. . . сивата тениска на турчина, драги читатели. . . до ваксината -- има малко да потичаш, нали.

  Освен това ме притеснява перспективата ваксината да промени клетъчните ми мембрани и да ме превърне в един голееееем коронавирус. Как да целуна децата след това?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Разстроено

  Е, да бъдем здрави да дочакаме...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 30. 30 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":Ти чувал ли тази новина?:))©️ "Владимир Путин помоли френския президент Еманюел Макрон за помощ в производството на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V."
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Амчи те французите си сътрудничеха с една лабаратория в Юхан. . . Мишел Барние беше подписал договора, си спомням. Що не се обърнат направо към съседите?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Ми аз ви казах -- от пропагандата: ах, туркинята. . . турчинът. . . сивата тениска на турчина, драги читатели. . . до ваксината -- има малко да потичаш, нали. Освен това ме притеснява перспективата ваксината да промени клетъчните ми мембрани и да ме превърне в един голееееем коронавирус. Как да целуна децата след това?
  —цитат от коментар 28 на Един вампир броди из Европа


  Като гледам как ми се сърдите, има още мнооого да ви работят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#23] от "НеКой":
  Не е според тях, а според независим орган, който тества ваксината.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#5] от "StandBy":

  Според статията при -80 може да седи 6 месеца, при 5 дни в нормален хладилник. Ако зависимостта е линейна, значи при -25 ги седяла месец-два. Но според мен проблема не е дългосрочното съхранение а транспорта. И конкретно случайно загряване поради небрежност. За сравнение, в БГ има само няколко търговци които могат да гарантират температурен режим през целия път на един хранителен продукт. Т.е да гарантират че замразените банички не са се размразили докато ги разнасят в буса. А тук говорим за много по-ниски температури и по-капризен продукт. Т.е според мен има 0% вероятност да доставят годна ваксина в една обикновена българска поликлиника.

 34. 34 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#13:"The Shadow"][/quote]

  Е те ако ще са транспортни тия фризери - отдавна ги има във вид на тирове с фризерни ремаркета.
  Ама не са за -80, за това е интересния въпрос на каква температура каква трайност има това чудо.
  Ако успеят да докарат при съществуваща технология трайност 1 месец, 90% от белия свят е покрит автоматично. Ако не, за масова употреба ще се чака някоя от другите дето са на 3 та фаза...

 35. 35 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До вчера научно постижение от световна величина, днес не билонищо особено!

  Интересно дали се чака друга разработка на наша фирма?

 36. 36 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Междувременно и Модерна обявиха, че ще направят публични тяхните резултати след няколко дни. Те са също във Фаза 3 на изпитанията.

 37. 37 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Тоест в България ще трябва доста да почакаме? Ако въобще дочакаме.
  —цитат от коментар 4 на zxp53317185


  Ако чакаме дълго без ваксини ще си получим нормален стаден имунитет, перфектно!

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Между другото, лекарствата против ХИВ действат на този принцип: молекулата имитира вируса, вредителите викат: малко коте, секс ще има ли, направил съм ти билет, и полепват по нея неразмножени. Но това е лечение, а ваксина -- да променят мембраната на всичките ми клетки??? Трайно???

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Важно е за богатите да има, другите да духат супата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 41. 41 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dariya Koleva":

  Това не е много ясно, защото още няма такива доказателства. Имаше случаи в които хора, които са били болни си губят антителата след няколко месеца. Не са много, но е достатъчно за да се повдигне въпрос дали наистина се изгражда имунитет за дълго време.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  И като се окаже, че ваксината не е сигурна на 90% вината ще бъде неправилната температура при транспортирането.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 46. 46 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла продава 132 000 акции от групата в деня на ваксината и събира 5,56 милиона долара
  —цитат от коментар 17 на AModoMio


  СлучайноС! Спекулант да трънка! Американската ваксина е "най-добрата" ваксина.Нищо, че скоро няма да види бял свят и масовост. Залагам на руската, ангийската и френска разработка. На американците доверие не може да се има.

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Тя тая ваксина стана като изборите в Щатите.
  Уж Джо, спечели, ама не е още сертифициран и пак броят бюлетините.
  "Във вестника писа", че "има ваксина" ама още се чака да видим дали е верно или не.
  То и Фейса навремето разпространяваше "котки в буркани" и бая наррод се разчувства, пък то било измама се разбра после.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":
  Малко за руската ваксина, защото изглежда не си добре информиран. От четирите вида ваксини - инактивирани вирусни, вирусно протеинови, вирусно векторни и генетични (каквато е тази и още няколко - на Moderna, , CureVac и Inovio) руската е векторна. Класическа ваксина, при който се използва друг вирус, обикновено отслабен аденовирус, за да достави гени на SARS-CoV-2. Проблема на руската ваксина е, че използва човешки аденовирус. На хората срещали този вирус ваксината няма да подейства, защото имунната система пречи на вектора да проникне в клетката. За да намалят този ефект руснаците използват 2 различни аденовируса, но проблема си остава. Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет прави такъв вид ваксина, но използва аденовирус на шимпанзе като вектор, като по този начин решава този проблем.
  Досега няколко лекари в Русия вече са се разболели с ковид след като са били имунизирани.
  Отделно от това Русия няма мощности да произвежда ваксината в голям обем, те са добри в правенето на прототип, но не могат да го произвеждат масово.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#46] от "Perry_Mason":

  Аз ще чакам тая на фамилната компания от Германия дето държи САП.
  За нея все пак вече платихме 350млн кеш и гаранция от 80млн евра по съвет на кака Урсула.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  При 44 000 души в 3-та фаза тест минимум данни за 20 000 души трябва да бъдат публикувани за междинен резултат, а не 94 както пише в статията... И то междинен резултат по който може да се разреши да се слага масово. Дажи и руднаците за 16 000 души от 40 000 дадоха, ма те имат и още 10 000 извън тестовата група ваксинирани.

 54. 54 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":Малко за руската ваксина, защото изглежда не си добре информиран. От четирите вида ваксини - инактивирани вирусни, вирусно протеинови, вирусно векторни и генетични (каквато е тази и още няколко - на Moderna, , CureVac и Inovio) руската е векторна. Класическа ваксина, при който се използва друг вирус, обикновено отслабен аденовирус, за да достави гени на SARS-CoV-2. Проблема на руската ваксина е, че използва човешки аденовирус. На хората срещали този вирус ваксината няма да подейства, защото имунната система пречи на вектора да проникне в клетката. За да намалят този ефект руснаците използват 2 различни аденовируса, но проблема си остава. Ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет прави такъв вид ваксина, но използва аденовирус на шимпанзе като вектор, като по този начин решава този проблем.Досега няколко лекари в Русия вече са се разболели с ковид след като са били имунизирани.Отделно от това Русия няма мощности да произвежда ваксината в голям обем, те са добри в правенето на прототип, но не могат да го произвеждат масово.
  —цитат от коментар 49 на blagoj


  Ще видим. Русия не е за подценяване. Вече 30 години гледам как всички и приписват разпад, погром и т.н. пък тя си е все цяла въпреки всички опити на Запада да я заграби. Имат много проблеми (но коллй ли няма) но ще ги бъде (за разлика от нас).

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 403 Неутрално

  И да се изнамери нкаква ваксина,след няколко мутаци тя ще загуби значението си,Ако не е защита на клеъчно ниво е безмислна,Тук става въпрос за развитие на вирусно грипоподобно заболяване,протичащо с усложнение засягащи няколко органа в различен стадии на поразяване( при хронично болни) и при здрави с нямелна клетъчна съпротива.За да е ефективна една такава ваксина,тя трябва да защити клетките от проникване на вируса в тях и скоостното му размножаване в пред симптомния период,за да не го рапротранява вирусоносителя.Иначе няма да е ефективна.

 57. 57 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Относно инсталациите за охлаждане - един завод, който произвежда пожарогасители с въглероден двуокис за няколко месеца може да се преобурудва и да започне да прави контейнери за ваксината, ако от това ще има печалба, а вероятно ще има.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#49] от "blagoj":

  Има и още нещо, тия заразените лекари са от много ранен етап на действие на ваксината, начи чак след 3 седмици може да се каже дали имаш имунитет. Впрочем векторните ваксини би трябвало да не ги тестват толко много, вектора - аденовируса е същия като при другите правени и тествани от преди ваксини.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ами ако се използва тещен азот за съхранеие, дали срока и на годност няма да се удължи ?

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  [quote#48:"Господар на Главанак"][/quote]

  (Ретро)вирусът и вредителят е едно и също -- какво да се прави, като съм превзет и не обичам повторенията. А молекулата на медикамента му заголва бедро, за да не ходи да оножда имунните клетки. Е, горе-долу.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#16] от "fkm26555709":
  "Ш..тайга, не разбирам какво ти пречи Бил Гейтс, да се надуп-чиш с руската ваксина ? Пък като се оправиш / от ваксината/ , ще ти подарим още една шапка - "путьоновка" ..."

  Веднага ти казвам какво. Тайгата е русороб, не идиот :-)

 64. 64 Профил на bogner
  bogner
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Фрапиращо е как от 2 дни в българските медии се разпространява негативен ПР за ваксината на БиоНТех, и същевременно съчетан с поредната руска сензация как те имали ваксина, която е с 2% по-добра... Същевременно немските медии не пестят суперлативи за първата, а за руска подобна няма дори една сериозна новина.

 65. 65 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  [quote#43:"Господар на Главанак"][/quote]

  Ох, миналата година за първи път се разболях след обикновена грипна ваксина. Един месец зверски ме боля гърло без всякакви други симптоми и накрая лекарят издума, ми изкарали сте некакъв коронавирус, видехте ли, че не е толкова страшно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Или какво накара един от рупорите да вдене....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 70. 70 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Само да вметна, че тук има доста адекватни коментари, рядко срещано нещо напоследък, когато четеш изказвания по такива теми в БГ интернет пространство.

 71. 71 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  ние се тревожим за справедливостта, когато става въпрос за разпространението й в селските райони
  ________________
  ЕС от дълго време се мъчи и гледа да умори колкото може повече селяни или поне да ги урбанизира по спешност!
  Няма ли кой да каже за какви трилиони става въпрос в съхранението,логистиката и боцкането с ваксина която е ефективна около 90% само!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 72. 72 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#67] от "Димитър Димитров":

  Радостното е, че вие дори тук сте 3%..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 73. 73 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#59] от ".":
  Може да приемем руската ваксина за безопасна, макар че и това изисква тестване, но не можем да я приемем за ефективна. Трябва да се тества на няколко десетки хиляди, половината да получат друга лицензирана ваксина за плацебо, за да не личи по странични ефекти кой какво е инжектиран. Трябва тези, които преглеждат доброволците също да не знаят кой с какво е инжектиран и след като мине достатъчно време да се види от всяка група колко са се заразили. Сега Путин видя 90% за ваксината на Файзер и веднага се изцепи - нашата е 92%. То смешна работа тая руската.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Кво сте се зачекнали с Русия ве. Не я мислете нея. С тая китайска стена зад нея е непоклатима.Мислете за Еврпа,че вече почти година се мята от пусто в празно с тоя вирус и още не си научила урока и чака неволята, да им измъкне затъналата в калта "каруца".Още няма глсуван бюджет.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#64] от "bogner":

  КонспирациЙ. Хора бдете. Дневник го купиха Путя и Мангъров. Добре че са такива будни пичове като тебе ,инак ше ни натресат бояришник в шишенца с логото на Пфайзер.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#65] от "Един вампир броди из Европа":
  +
  Вируса лови най-често гърлото, но сега либералните ентусиасти и наемници професори му преписват всякакви страховити щети, от парализа и поражения на зрение, обоняние вкус, слух до полова система и цепене на ноктите и петите! За накъсване на косата и ректумни сърбежи, да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#23] от "НеКой":Не е според тях, а според независим орган, който тества ваксината.
  —цитат от коментар 32 на blagoj


  Кой е тоя "независим орган", който тества ваксината, като тя не е излизала от лабораторите на двамата турски немци?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 83. 83 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#57] от "blagoj":

  Как печалба? Тва е за бъдещето на цивилизацията,за благото на пейзаните ... Кой търси печалба?

 84. 84 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#13:"The Shadow"][/quote]

  Проблема не е в технологията а в обема! За да е рентабилно производството то партидата трябва да е голяма. Ако гледаме за България то с по една болница в община стават 300 хладилника. Твърде бутиково. Ако говорим за обща поръчка на ЕС то започва борба между фирмите с всички тънкости на играта и ще стане като построяването на Северен поток - 2. В един момент ще се окаже, че Китай ще ги произведе но по политически причини няма да ги купим. Другия вариант е производството да бъде субсидирано но пак става с голяма обществена поръчка със съответните перипетии.

 85. 85 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":Ти чувал ли тази новина?:))©️ "Владимир Путин помоли френския президент Еманюел Макрон за помощ в производството на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V."
  —цитат от коментар 9 на putinxujlo


  Чухме.
  Търсят се допълнителни мощности за производство.
  Какво те притеснява?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Любопитно

  [quote#13:"The Shadow"][/quote]
  Разликата от -25 до -70 е сериозна, съответно поддържането на -70 е сложно и скъпо.
  Това е като да вземеш най-бързият ултразвуков самолет (-25 градуса) и да кажеш, хайде направете за няколко месеца масово самолети които да са 3 пъти по-бързи (-70), какво толкова?

 88. 88 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#67] от "Димитър Димитров":

  Начи тука приказки, Русия могла, не могла и тн. са абсолютна глупост. Ваксината се прави от лаборатория и няколко човека. Може и Занзибар да е направят, достатъчни са подходяща лаборатория и хора.
  Допуск за работа с вируси имат много малко лаборатории и за това само те могат теоретично да направят и изпитат ваксината. Може и без специални условия по публикуван код на днк-ато на вируса. Тук обвиненията срещу Китай, че не даде вируса, а чак след време го разкодира и публикува имат място.
  Специално в Русия първи направиха тестовете, седмица след публикуване кода на вируса новосибирският "Вектор". Това е бивша лаборатория на КГБ, и има най-висок клас защита в нея. Но в сегашно време, там работят практически завършили студенти докато си намерят свестна работа. Защото заплатите са смешни, заплата на млад научен сътрудник е 35 000 р. Като в нашия БАН де. И затова средната възраст на персонала в тая лаборатория е 30г. От друга страна в тази лаборатория има много натрупан опит и знания от време оно. И са правили ваксини и тестове, свински грип, ебола и тн. Та те точно по старата методика правят ваксина няколко седмици след получаване кода на вируса, и през април още са се ваксинирали всичките, като и "на черно" ваксинират народ срещу заплащане - бизнесмени и който иска, родини и тн.
  Проблема при тях е не ваксината, а това че са провинция, не може Москва на не е първа. Те не получават разрешение за тестове върху хора много месещи след тоя април, че даже и на шимпазета не им дават - някъде август им разрешиха. Защото московската ваксина - Спутник-5 е курират бивша министърка на здравеопазването и други влиятелни хора, които също участват точно в тая комисия, която дава разрешенията и разрешава ваксините.
  Сега, има и още две руски ваксини, че и 3 които догодина ще излязат на пазара, така че ваксина ще има.
  А като цяло в света се работи някъде към 200 ваксини , не бива да се внушава вижте точно тая ще
  спаси света, ваксини ще има,

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 76 Любопитно

  [quote#6:"nessarox"][/quote]

  Правилно! Ще чакаме, белтъчно базираните ваксини! Не е ясно колко ще са ефективни, нито пък кога ще станат налични! За съжаление чисто логистично не е възможно да се доставят тези ваксини, дори и в най-скъпарските аптечни вериги.
  Ако те бъдат достъпни само в по една болница във всеки град, то не ми се мисли какви опашки от стотици хиляди (за София милион) ще се извият да чакат. Т.е. напълно невъзможно и непрактично!

 91. 91 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 688 Весело

  Таз американската ваксина да не се окаже като руската менте, та дори има и друг вариант, да действа само на американците и да не е ваксина за ковид, а за шап.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Как ще я съхраняват дълго на -70 градуса по аптеките или по-точно при личните лекари, не ми е ясно.

 93. 93 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Относно инсталациите за охлаждане - един завод, който произвежда пожарогасители с въглероден двуокис за няколко месеца може да се преобурудва и да започне да прави контейнери за ваксината, ако от това ще има печалба, а вероятно ще има.
  —цитат от коментар 57 на blagoj


  Що трябва всички да печелят от тоя коронавирус не мога да разбера? Нали уж за благото на човечеството работят?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#91] от "DEDOVIA":
  Това за -80градуса го слагат, за да заобиколят съдебните проблеми ако се получат издънки.
  Ако тръгнеш да ги съдиш, трябва да докажеш че от фабриката до инжекцията е била гарантирано съхранявана при препоръчаните удловия от производителя.
  Поредна "котка в буркан"...

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#73] от "blagoj":

  Бе човек, точно тука в тая статия е описано как ще тестват тая на BioNTech...
  44000, а резултата който публикуват е от 94...
  Руската спутник-5 тест на 40 000, а публикуваните резултати бяха от 16000 души, междинни резултати, а BioNTech вика че там от 164 май пишише щели да са достатъчни. Сравни данните, още повече че руснаците имат и 10 000 ваксинирани извън теста, които обаче са наблюдавани и при тях над 90% ефективност е. Тия извън са заинтересовани лица - от лабораторията, политици, и тн. Например тия от лабораторията, Жириновски и Шойгу не може да са в тестовата група. Теста е по всички правила, а още страни провеждат тестове на руската ваксина и ще излязат и тяхните данни - от Индия, от Мексико и др.

 98. 98 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 459 Весело

  Всичко е изчислено за да вземат най-големи печалби . Ако некой ти каже че не става въпрос за пари значи те лъже .

 99. 99 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Що имам чувството че тая ваксина ще е като грипната плащаш, слагаш а дали те пази не е много ясно. Аз се надявам все пак след като повече хора го изкарат, да затихне да мутира на по-малко опасен и да се дене някъде сам иначе и с ваксина не е оферта

 100. 100 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Всичко е изчислено за да вземат най-големи печалби . Ако некой ти каже че не става въпрос за пари значи те лъже .
  —цитат от коментар 98 на xyha


  Бъркаш, не е за пари, а за много много пари, много милиарди. И за това ще има лобиране, ритане по кокалчетата и какво ли не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK