90% и 92% ефективност на ваксини срещу COVID-19: какво значи това

90% и 92% ефективност на ваксини срещу COVID-19: какво значи това

© Associated PressЕвропейската комисия одобри четвърти договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer, по силата на който се предвижда първоначална покупка на 200 милиона дози от името на всички държави - членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 100 милиона дози, като ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу COVID-19


Тази седмица се появиха добри новини от разработчиците на ваксини срещу COVID-19. Pfizer Inc. и BioNTech SE разпространиха ранни данни, показващи, че кандидатът за информационна РНК (mRNA) технология е над 90% ефективен.


Ден по-късно излязоха руски информации за 92% ефективност за кандидат-ваксината Sputnik V, кръстена на спътника от съветската епоха, въз основа на по-малък набор от данни. Ето някои основни въпроси около това какво значат тези информации, според агенция "Ройтерс".


Как се определя ефикасността
В случая на Pfizer, те са изчакали, докато 94 доброволци са дали положителен резултат в последния етап на клинично изпитване с повече от 43 500 души (половината получили ваксина, а другата половина - плацебо).


За над 90% ефикасност, не повече от осем души сред онези, които са били положителни, са получили ваксината, а останалите са получили плацебо.


"Грубо казано, вероятно има около осем до 86 случая в лекуваните и плацебо групите", каза Дейвид Шпигелхалър, професор по риск в Кеймбридж и експерт по статистика, пред Ройтерс. "Не са необходими сложни статистически анализи, за да покажете, че това е не впечатляващо. Просто ви се набива в очите."


В Русия Институтът за разработване на Sputnik V "Гамалея" достигна предварителните си показатели за ефективност от 92% въз основа на 20 заболявания при 16 000 доброволци с напредването на последното проучване. Целта му е да достигне 40 000 души.


От 16 000 души, около четвърт са получили плацебо. "Това предполага, че има някакъв ефект, но не е достатъчно за оценка", каза Шпигелхалтер.


Колко хора трябва да се разболеят при големи проучвания


Някои експерти казват, че в идеалния случай, в проучване с десетки хиляди участници, 150 до 160 души трябва да се разболеят, преди да направят надеждна оценка на ефикасността на ваксината. Това обаче е правило, подлежащо на тълкуване.


"Няма регулаторен стандарт, който да изисква X брой събития за вземане на надеждно решение", заяви финансираната от държавата Швейцарска организация за клинично изпитване. "Количеството (заразени) трябва да се прецени във връзка със заболяването и неговия рисков профил. Това е по-скоро оценка за всеки отделен случай."


Обикновено регулаторите се стремят да имат поне 95% сигурност, че пробното отчитане не е резултат от случайни променливи, които нямат нищо общо с тествания медикамент.


За спонсорите на опитите по-големите числа са и по-безопасни; тъй като достатъчно голямо изпитание може да гарантира, че 95%-ния праг на надежността е преодолян.


Но колкото по-голяма е очакваната полза, толкова по-малко участници в изпитването се нуждаят, за да създадат яснота.


Pfizer и BioNTech са планирали окончателен анализ, когато 164 души се разболеят, с множество предварително планирани междинни анализи. Пропуснали са анализ при достигането на 32 пациенти и след като са били готови готови да пуснат поглед върху знака от 62 души, 94 са се разболели.


Подробностите от руския процес са неясни, понеже няма достъп до протокола му.


В сравнение с други лекарства и ваксини


При нормални изпитания на лекарства, например за терминален рак, ползите от новите лекарства може да са по-малко очевидни. Оцеляването от само няколко месеца понякога може да е нещо революционно за пациентите на прага на смъртта.


Световната здравна организация (СЗО) в идеалния случай иска да види най-малко 70% ефикасност на ваксините, докато Американската администрация по храните и лекарствата иска поне 50%.


90%-ната ефикасност, съобщена в проучванията на Pfizer и Русия, надвишава тези проценти, както и изглежда надвишава тази на обикновените грипни ваксини, които според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) намаляват риска от заболяване с 40%-60%.


CDC оценява ефикасността на ваксината срещу морбили с две прилагания на 97% и на ваксината срещу варицела с две дози на 90%. Две дози от полиомиелитната ваксина са 90% ефективни, като с трета доза се повишават до почти 100%


Може ли ефикасността да се задържи така


Pfizer призна в понеделник, че крайният процент на ефикасност на ваксината може да варира. И все пак, според Шпигелхалтер, методиката на изследването изглежда издържана въз основа на 94-те болни участници.


"В този случай ефектът е огромен, дори ако има малка промяна. Ако ефективността намалее малко с течение на времето - това вероятно няма да бъде много значимо", казва той.


А реалната ефективност?


Междинните данни са обещаващи, тъй като изглежда, че ваксината може да предотврати COVID-19.


Преминаваето към масови ваксинации обаче създава нови препятствия, по-специално за ваксина с иРНК като тази на Pfizer и BioNTech, която трябва да се съхранява и изпраща при минус 70 градуса по Целзий. (Подробности четете тук.)


Освен това тя изисква две дози, в идеалния случай в интервал от 21 дни. Ако хората не се придържат към графика, това може да повлияе на ефикасността на ваксината.


Защитата срещу заушка, например, спада от близо 90% на 78%, ако хората не получат втора доза.


Швейцарският епидемиолог Марсел Танер, председател на Швейцарските академии на изкуствата и науките и един от най-добрите правителствени научни съветници по COVID-19, очаква вариации в ефикасността сред възрастните хора, чиято имунна система отслабва с времето, или при тези с имунни нарушения.


"Ефикасността казва:" Работи ли? " Ефективността казва: "Може ли да се приложи? Можете ли да дадете ефикасност на хората?", Каза Танер. "Но без съмнение: 90% ефикасност на този етап е доста добър резултат."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK