90% и 92% ефективност на ваксини срещу COVID-19: какво значи това

90% и 92% ефективност на ваксини срещу COVID-19: какво значи това

© Associated PressЕвропейската комисия одобри четвърти договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer, по силата на който се предвижда първоначална покупка на 200 милиона дози от името на всички държави - членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 100 милиона дози, като ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу COVID-19


Тази седмица се появиха добри новини от разработчиците на ваксини срещу COVID-19. Pfizer Inc. и BioNTech SE разпространиха ранни данни, показващи, че кандидатът за информационна РНК (mRNA) технология е над 90% ефективен.


Ден по-късно излязоха руски информации за 92% ефективност за кандидат-ваксината Sputnik V, кръстена на спътника от съветската епоха, въз основа на по-малък набор от данни. Ето някои основни въпроси около това какво значат тези информации, според агенция "Ройтерс".


Как се определя ефикасността
В случая на Pfizer, те са изчакали, докато 94 доброволци са дали положителен резултат в последния етап на клинично изпитване с повече от 43 500 души (половината получили ваксина, а другата половина - плацебо).


За над 90% ефикасност, не повече от осем души сред онези, които са били положителни, са получили ваксината, а останалите са получили плацебо.


"Грубо казано, вероятно има около осем до 86 случая в лекуваните и плацебо групите", каза Дейвид Шпигелхалър, професор по риск в Кеймбридж и експерт по статистика, пред Ройтерс. "Не са необходими сложни статистически анализи, за да покажете, че това е не впечатляващо. Просто ви се набива в очите."


В Русия Институтът за разработване на Sputnik V "Гамалея" достигна предварителните си показатели за ефективност от 92% въз основа на 20 заболявания при 16 000 доброволци с напредването на последното проучване. Целта му е да достигне 40 000 души.


От 16 000 души, около четвърт са получили плацебо. "Това предполага, че има някакъв ефект, но не е достатъчно за оценка", каза Шпигелхалтер.


Колко хора трябва да се разболеят при големи проучвания


Някои експерти казват, че в идеалния случай, в проучване с десетки хиляди участници, 150 до 160 души трябва да се разболеят, преди да направят надеждна оценка на ефикасността на ваксината. Това обаче е правило, подлежащо на тълкуване.


"Няма регулаторен стандарт, който да изисква X брой събития за вземане на надеждно решение", заяви финансираната от държавата Швейцарска организация за клинично изпитване. "Количеството (заразени) трябва да се прецени във връзка със заболяването и неговия рисков профил. Това е по-скоро оценка за всеки отделен случай."


Обикновено регулаторите се стремят да имат поне 95% сигурност, че пробното отчитане не е резултат от случайни променливи, които нямат нищо общо с тествания медикамент.


За спонсорите на опитите по-големите числа са и по-безопасни; тъй като достатъчно голямо изпитание може да гарантира, че 95%-ния праг на надежността е преодолян.


Но колкото по-голяма е очакваната полза, толкова по-малко участници в изпитването се нуждаят, за да създадат яснота.


Pfizer и BioNTech са планирали окончателен анализ, когато 164 души се разболеят, с множество предварително планирани междинни анализи. Пропуснали са анализ при достигането на 32 пациенти и след като са били готови готови да пуснат поглед върху знака от 62 души, 94 са се разболели.


Подробностите от руския процес са неясни, понеже няма достъп до протокола му.


В сравнение с други лекарства и ваксини


При нормални изпитания на лекарства, например за терминален рак, ползите от новите лекарства може да са по-малко очевидни. Оцеляването от само няколко месеца понякога може да е нещо революционно за пациентите на прага на смъртта.


Световната здравна организация (СЗО) в идеалния случай иска да види най-малко 70% ефикасност на ваксините, докато Американската администрация по храните и лекарствата иска поне 50%.


90%-ната ефикасност, съобщена в проучванията на Pfizer и Русия, надвишава тези проценти, както и изглежда надвишава тази на обикновените грипни ваксини, които според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) намаляват риска от заболяване с 40%-60%.


CDC оценява ефикасността на ваксината срещу морбили с две прилагания на 97% и на ваксината срещу варицела с две дози на 90%. Две дози от полиомиелитната ваксина са 90% ефективни, като с трета доза се повишават до почти 100%


Може ли ефикасността да се задържи така


Pfizer призна в понеделник, че крайният процент на ефикасност на ваксината може да варира. И все пак, според Шпигелхалтер, методиката на изследването изглежда издържана въз основа на 94-те болни участници.


"В този случай ефектът е огромен, дори ако има малка промяна. Ако ефективността намалее малко с течение на времето - това вероятно няма да бъде много значимо", казва той.


А реалната ефективност?


Междинните данни са обещаващи, тъй като изглежда, че ваксината може да предотврати COVID-19.


Преминаваето към масови ваксинации обаче създава нови препятствия, по-специално за ваксина с иРНК като тази на Pfizer и BioNTech, която трябва да се съхранява и изпраща при минус 70 градуса по Целзий. (Подробности четете тук.)


Освен това тя изисква две дози, в идеалния случай в интервал от 21 дни. Ако хората не се придържат към графика, това може да повлияе на ефикасността на ваксината.


Защитата срещу заушка, например, спада от близо 90% на 78%, ако хората не получат втора доза.


Швейцарският епидемиолог Марсел Танер, председател на Швейцарските академии на изкуствата и науките и един от най-добрите правителствени научни съветници по COVID-19, очаква вариации в ефикасността сред възрастните хора, чиято имунна система отслабва с времето, или при тези с имунни нарушения.


"Ефикасността казва:" Работи ли? " Ефективността казва: "Може ли да се приложи? Можете ли да дадете ефикасност на хората?", Каза Танер. "Но без съмнение: 90% ефикасност на този етап е доста добър резултат."

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Весело

  "От 16 000 души, около четвърт са получили плацебо. "Това предполага, че има някакъв ефект, но не е достатъчно за оценка", каза Шпигелхалтер."

  Не е достатъчен разбира се за да превъзхожда ваксината на турските гении чийто единствен недостатък е че трябва да се съхранява при минус 70 градуса, което я прави неприложима на практика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Няма ваксина, която да е 100% сигурна. Както няма и 100% сигурен естествен имунитет. Просто на някои се пада късата клечка. Останалото е въпрос и на малко късмет.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  https://www.yahoo.com/news/says-talks-russian-institute-sputnik-145058809.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Интересни данни от Пфайзер:
  На 22 000 човека е дадено плацебо, или НИЩО и пуснати да си живеят, като са наблюдавани разбира се.
  След време от тия 22 000 се разболяват 90 досега.
  Рзболяване в случая означава - симптоми и пр., потвърдени с писиар тест за да е сигурно че са от ковид.
  Това означава, че реално се разболяват 0.4% от народонаселението след определен период от време.
  Вече знаем, че от тия 0.4% огромното мнозинство се оправят, като една малка част си отиват от този свят.
  За какво "пандемия" си говорим тогава?

 5. 5 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 501 Неутрално

  За колективен имунитет който да спре разпространението на ковид19 е жалателно около 70% от населението да развие имунитет. При 90% ефективност трябва 77-80% от населението да се ваксинира. Всичко това трябва да стане в рамките на няколко месеца, защото действието на различните ваксини се изчислява на 1 до 3 години. Голям проблем би било и заразяване през 42-та дена от поставяне на първата доза до развитието на имунитета, което е доста рисковано. Доброволно ваксиниране няма да успее да постигне нужния обем и кратък срок, аз лично не искам генетична ваксина или векторна с грипен аденовирус от шимпанзе. В идеалния прозорец ваксинирането трябва да се случи през 3-те месеца юни-август, за което е нужно голяма организация и планиране, съчетана с желязна дисциплина на населението. Не съм оптимист, че 2021 ще успеем да се върнем към старото нормално положение.....

 6. 6 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#4] от "k_":

  Не можеш на база минималните данни в статията да правиш някакви достоверни заключения. За това си има peer reviews, специалисти и прочее когато има достъп до пълните данни и протоколите.

  Иначе коментара ти със сигурност ще хване дикиш за пейка пред блока, или на маса.

 7. 7 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#5] от "Фат Ким":

  Хипохондриците ако искат да се ваксинират всеки три месеца срещу грип.
  Хубавото е, че са толкова шашнати че никога няма да се разберат коя ваксина да ползват и постоянно ще има недоволни.

 8. 8 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Германия за трети път "Сътвори" пропадането на Европа и Света но този път с Илюзия. Който не е запознат с историята си е негов Проблема.

 9. 9 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Интересни данни от Пфайзер:На 22 000 човека е дадено плацебо, или НИЩО и пуснати да си живеят, като са наблюдавани разбира се.След време от тия 22 000 се разболяват 90 досега.Рзболяване в случая означава - симптоми и пр., потвърдени с писиар тест за да е сигурно че са от ковид.Това означава, че реално се разболяват 0.4% от народонаселението след определен период от време.Вече знаем, че от тия 0.4% огромното мнозинство се оправят, като една малка част си отиват от този свят. За какво "пандемия" си говорим тогава?
  —цитат от коментар 4 на k_


  Говорим за милиарди за ваксини.

 10. 10 Профил на etk51683909
  etk51683909
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А за руската ваксина нито дума, тя е акана, така ли?

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Весело

  Руската ваксина трябва да се предлага в България наред с всички други.
  На най-важно е всеки българин да има право да си избере дали да си изпробва русофилството или да се ваксинира.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Весело

  За руската ваксина за света не са публикувани професионални отчети, но присъства в статията. Редакцията прави жест към русофилите като хора със специални образователни потребности.

  подпис
 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Копринкаджийте под строй 😁

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Весело

  Не съм се и съмнявал, че ако за американо-немската ваксина бяха казали, че е ефективна не на 90%, а на 95%, то руската щеше да е ефективна не на 92%, а на 98%! Руското винаги е безаналогово!

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Няма защо да спорим за нещо което го няма на пазара.Има гадна зараза която се лекува с някакви комбинациии от лекарства и се разчита на имунната система на отделния човек.Има четири варианта на ваксини в ЕС - четири в САЩ -четири в Китай -две в Русия и още десетина в няколко други държави включително и България и всички тези са на различни етапи на изпитания.Целта на всяка ваксина е не да те предпази от заразата а като се заразиш да прекараш заболяването по леко и без последващи дълготрайни вреди за организма.Това е целта.Има ваксини за руги заболявания които са 100% но за респираторни заболявания никога няма да има сто процентова ваксина.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  "В Русия Институтът за разработване на Sputnik V "Гамалея" достигна предварителните си показатели за ефективност от 92% въз основа на 20 заболявания при 16 000 доброволци с напредването на последното проучване. Целта му е да достигне 40 000 души.
  От 16 000 души, около четвърт са получили плацебо. "Това предполага, че има някакъв ефект, но не е достатъчно за оценка", каза Шпигелхалтер."


  Шпигелхалтер посочва нещо, което всички сме го говорили вече във форума - пи руснаците пропагандата е много повече от науката и резултатите.......Как ги изчислиха 92 % при това положение, просто не е ясно......

 17. 17 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Какво значи? Че вирусът ще бъде победен. С наука, а не със шарлатански коктейл - хлорохинче + инжектирана светлина + белина за отскок.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  До коментар [#6] от "okli":

  Абсолютно верно! Не би трябвало да се коментират детайлите от разработката.
  Аз само коментирам и разсъждавам върху числата, които бяха споменати и от Пфайзер.
  А те са - при 22 000 пласебо, неваксинирани, са установили 90 болни.
  Тези числа не се оспорват от никой.
  Другото е да сметенеш процента е просто тройно правило.
  И разсъждаваш да прецениш дали си имаш работа с "голяма муха" и "малък слон".

 19. 19 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "k_":

  Пишете неверни неща, които дори интерпретирате погрешно. Пфайзер изчисляват, че ще са им необходими общо 164 случая за да бъдат убедени, че ваксината им има нужната ефикасност. Това отнема време и затова изследването е разделено на междинни етапи. Сега се публикуваха резултатите от третия етап с 94 случая, от които само 8 са от тестовата група, а всички останали са от контролната група, която е получавала плацебо т.е. заразявали са се почти само неваксинирани хора.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Не съм се и съмнявал, че ако за американо-немската ваксина бяха казали, че е ефективна не на 90%, а на 95%, то руската щеше да е ефективна не на 92%, а на 98%! Руското винаги е безаналогово!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Много се съмнявам дали изобщо съществува руска ваксина!
  Няма документи за изследвания, няма доказателства, няма нищо.
  Има обаче голи думи-хвалби!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1030 Любопитно

  Не вярвам, че за това заболяване ще има ефективна защита, нормалния грип го доказва. От тук насетне ще се живее с Ковид-а и трябва да свикваме, защото след някоя и друга година ще се появи следващия мор, това е сигурно, при което всичко ще се повтори отново. При тази мобилност на населението по света трудно някой може да се "укрие" на безопасен остров и там да си живурка необезпокояван, явно това, което се случва сега ни подготвя за едно по-различно бъдеще...

 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1109 Гневно

  За да определиш ефикасност на ваксина, трябва да ЗАРАЗИШ ВСИЧКИ ТЕСТВАНИ.
  Това, което ни представят за пресметната ефективност, е все едно да пробваш лекарство за главоболие върху хора, които не ги боли глава.
  На практика са тествали не ефективност, а поносимост на ваксината, което, разбира се, е правилно, но всъщност показва, че всякакви заявления за изкарване на ваксина на пазара след няколко месеца от началото на разработката са чиста проба маркетингови трикове за вдигане на акциите и за успокояване на населението, че краят на кризата е близо.

 23. 23 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "Yotce":

  Такъв подход не може да бъде категоричен източник на изводи за ефикасност. При тези изследвания (т.нар. human challenge) се определя само нискорискова група т.е. за covid-19 това ще бъдат млади хора без хронични или придружаващи заболявания, а както
  занем засегнатата популация обхваща огромен брой именно такива хора.

 24. 24 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Какво значи сигурна ваксина ?!
  Льольо ...

 25. 25 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#10] от "etk51683909":


  що, ти не би си сложил от "турската", хахахах

 26. 26 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#22] от "Yotce":

  Гении, иди си подай кандидатурата за директор в американската фирма и им кажи как да си водят изследванията !

 27. 27 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#23] от "dc_ken":


  Нали именно млади и безсимптомни разнасят вируса ... ама кой да мисли ?!

 28. 28 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мен, повече ме интересува безопасността. Но нещо много се мълчи по въпроса.

 29. 29 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Фат Ким":

  Доброволно ваксиниране няма да успее да постигне нужния обем и кратък срок

  -----

  Не мисля че има опция за принудителна ваксинация или някаква форма на изнудване, това противоречи на всички етични норми в медицината и нарушава основни човешки права.

  Аз също лично ваксина, която не е изработена по традиционна технология изпитвана поне 5 години за да са ясни дългосрочните странични ефекти не бих си сложил. Не съм опитно зайче и не сме в концлагер.

 30. 30 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 432 Разстроено

  Тая ваксина е тоооолкова хипотетична... новината имаше за цел да вдъхне някаква надежда на хората и най-вече да си направят безпрецедентна реклама Pfizer - за няколко часа беше във всички медии по света. Но накрая ще мине време и всичко ще се забрави. Ваксина, която да се съхранява при -70 градуса няма реално приложение освен за лабораторни мишки...

  Stef
 31. 31 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Разбира се обстоятелствата може да бъдат тълкувани като форсмажорни, но вместо да ни дават рекламни брошури на фирмата производител колко им била добра ваксината, се взема тестова партида от ваксината и се тества тук, в България , и накрая властите казват - ок. Що после те ще плащат съдебните искове.

 32. 32 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 288 Любопитно

  Само на мен ли ми прави впечатление отвратителния превод на статията?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 33. 33 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "dc_ken":Нали именно млади и безсимптомни разнасят вируса ... ама кой да мисли ?!
  —цитат от коментар 27 на slon


  Пълни глупости. Това изобщо не е доказано. Човека е абсолютно прав, свидетели се на арогантна стъкмистика, да не говорим, че сравнено с плацебо случаите е повече от смешно да се говори за пандемия.

  Не казвам, че няма вирус или др. психо конспирации, но Все повече замирисва на медийна психоза и голяма търговия с надежда и страхове.

  Имам чувството че нещата от 2009 се повтарят тогава се продадоха и купиха едни ваксини за милиарди и след това се хвърлиха на боклука а сметката я платиха данъкоплатците както винаги.

 34. 34 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  мисля че статията е леко неразбираема заради превода й

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 35. 35 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Значи, че руснаците са жалки лъжци.

 36. 36 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#4] от "k_":

  "Това означава, че реално се разболяват 0.4% от народонаселението след определен период от време.
  Вече знаем, че от тия 0.4% огромното мнозинство се оправят, като една малка част си отиват от този свят.
  За какво "пандемия" си говорим тогава?"

  До коментар [#18] от "k_":

  "Другото е да сметенеш процента е просто тройно правило."

  Първо, тези 0.4% са заразени за определен интервал от време, който не е споменат тук. За по-дълъг интервал от време ще са много повече, или ти не мислиш така?
  Второ, тези хора вероятно не са се старали непременно да се заразят, т.е. са спазвали дистанция, миели са си ръцете, не са ходили на реторант и масови събития, защото такива няма в момента, вероятно са носили и маски, което не е казано тук. Ако са си живели спокойно без предпазни мерки, ако заразените и пътуващите в самолет не спазваха карантина, щяха да са доста повече от 0.4%. Нали не искаш да ходим с медицински маски, да не се женим и да не ходим на ресторант, кино и на почивка до второ пришествие? Или искаш?
  Имайки предвид горните две разсъждения, много съжалявам, но твоят въпрос за каква "пандемия" говорим олеква много и е неадекватен. Простото тройно правило не стига за наука, приятелю.

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Разбира се, по-важните въпроси отново не са поставени.

  1. Как се определя "ковид-19" - само положителен PCR, PCR плюс леки симптоми или PCR плюс тежка форрма на заболяването, например двойна бронхопневмония.

  2. Кои случаи на ковид предотвратява ваксината - леките или тежките?

  Протоколите на изпитанията показват, че AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson and и Pfizer разпределят ваксината само на съответно 100, 151, 154 и 164 участници. Протоколите на изпитанията показват, че изискванията са за много леки симптоми: минималното изискване "случай на ковид" е положителен PCR тест и един или два леки симптома (главоболие, повишена температура,кашлица или слабо гадене), а "това е далеч от адекватно. Изпитанията на тези ваксини целят да предотвратят симптомите на обикновена настинка". Дали ще предотвратяват тежките случаи - тези, които са социално значими и опасни - така структурираните изпитания не могат да отговорят.

  https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/09/23/covid-19-vaccine-protocols-reveal-that-trials-are-designed-to-succeed/

  https://www.nytimes.com/2020/09/22/opinion/covid-vaccine-coronavirus.html

  3. Допълнителен притеснителен факт е, че заради скоростта на разработване обичайните проверки на безопасността се прескачат, тъй като отнемат години.
  https://bit.ly/3eYLsN7

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на akulkata
  akulkata
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Пропуснали са анализ при достигането на 32 пациенти и след като са били готови готови да пуснат поглед върху знака от 62 души, 94 са се разболели"

  ... и това е само част от тази впечатляваща статия, има и още. А ако случайно някой си е изяснил казуса, то едва ли ще благодарение на Дневник днес!

 39. 39 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Ваксина, която да се съхранява при -70 градуса няма реално приложение освен за лабораторни мишки...
  —цитат от коментар 30 на stef


  Реално е приложена на 22 000 души. Какъв е проблема да бъде приложена и на 220 000 000 души в Европа? Или на 2 200 000 000 души в Китай и Индия? Въпрос на време и организация, както казва един приятел. И на пари, в случая, каквото и да ти говорят, става въпрос за пари.

 40. 40 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Проверят всички тези резултати с Теста който показва Огромни фалшиво положителни Резултати и не е тест който открива Вируси та това е достатъчно да им е Честита Ваксината на феновете на Модерната Илюзията Ковид. А за не модерните хора си има Грип, Пневмония,Бронхопневмония и т. н.

 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Руснаците, въпреки че имат ваксини ще пуснат и всички чужди свободно за да имат избор хората.Тая на Оксфорд даже се изпитва в Петербург, ще мине регистрация и ще е разрешена за използване. Има даже фирма дистрибутор която и ще се опита да е произвеждат и в Русия. Всички ваксини обаче трябва да бъдат изпитани и там.
  Китай постъпва по същия начин. Има китайска, но се тестват и чуждите и те ще бъдат разрешени. Индия тества руската, че и ще произвежда тая ваксина, Бразилия и ОАЕ също.
  А ние? Всяка уважаваща се страна която претендира че не е колония, има собствени органи които провеждат тестване и разрешават използването на лекарства и ваксини. И после отговарят ако нещо не е наред.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Мисля , че подходите са различни при изготвянето на ваксините , наблюдението на стадният имунитет , възможен контрол на заболели към излекувани , както и различните типове ваксини спрямо хронично болните......Ще видим резултатите !

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Значи остава, Бог да ни пази!

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Нещо за сигурността на ваксините споменава ли се? Що не вземете да разкажете как се е стигнало до днешните протоколи изискващи 5-10 годишни изпитания на ваксини и да обясните как така баш с тази няма такива опасности и може да се мине с има-няма 1 година работа? Всъщност тестовете са под половин година. Но докато доброволците са под лекарско наблюдение матряла ще бъде оставен на телефонна любов с ОП си лекар. Ма той почна вече да свиква.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "vankata1":

  Проблема е, че докато се приложи ще минат 10 години а до една година пандемията ще е забравена. както се е случвало много пъти в историята.

  Едно е да намериш 22к доброволци в глад като Ню йорк друго е да кандилкаш контейнери със сух лед по села а паланки в цялата страна.

 46. 46 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от ".":

  Да случва се нещо гнило в Европа фарма лобитата здраво са се амбицирали да издоят държавите. Редно да се предоставя избор на желаещите, както е при противогрипната ваксина.

 47. 47 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Цецо":

  Ами то затова мисля са медийните манипулации и психическия и физически тормоз над населението чрез карантината.

  Като хората са наплашени и без всякаква надежда е по-лесно да им се пробутат продукти със съмнително качество.

  Замислете се само Март месец какъв вой и драма имаше. статии за трупове във военни камиони при 5 хиляди случая на ден. военни по улиците и страховити прогнози. Сега при 35 хиляди на ден нещата са спокойни.

  Истерията е медийна, въпроса е кой и защо я създава.

 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  Не съм се и съмнявал, че ако за американо-немската ваксина бяха казали, че е ефективна не на 90%, а на 95%, то руската щеше да е ефективна не на 92%, а на 98%! Руското винаги е безаналогово!
  —цитат от коментар 14 на vassilun


  Така е, но все пак има една естествена граница. При обявени 100% на правилната ваксина, руснаците биха били притиснати до стената: дори за тяхната пропаганда би било трудничко да обяви 100+% ефективност / макар че има изход и от подобна ситуация, обявяваш и ти 100% и добавяш към тях допълнителен ефект, например пълно излекуване от косопад. Или преодоляване на еректилната дисфункция у мъжете под 95 г./...
  Жалко, че не ставаме свидетели на този цирк...Засега ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  А за руската ваксина нито дума, тя е акана, така ли?
  —цитат от коментар 10 на etk51683909


  Руската ваксина е желязна! Рашките вече разработиха 6++ поколение на ваксината и в русия няма нито един човек болен от Ковид!!! Нали така?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#45] от "dfe22692527":

  Кой сух лед държи минус 80 градуса?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "...90% и 92% ефективност на ваксини срещу COVID-19: какво значи това..."

  Каквото и да значи, постигането на групов имунитет на стадото прави ваксините излишни. Това е причина да се налагат локдауни, за да се замрази текущото положение до създаването на "наште" ваксини. Затова ковидиотите твърдят, че при заразяване не се изработва имунитет. Но ако това е вярно, значи е невъзможно и да се направят ваксини. И това го знаят всички вирусолози и тези, които работят над създаването на ваксини.
  Та, от самото начало "Аферата Ковид" е съпроводена с непрекъснато "икономисване" на истината - като се почне от незаконното обявяване на пандемия, за което има право само Асамблеята на СЗО, и се стигне до ПиСуАр тестовете, които реагират на няколко различни коронавируси, някои от които постоянно присъстват в човешкото тяло.

 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#45] от "dfe22692527":

  Много ще се радвам, ако до една година пандемията е забравена, както казваш. Искрено ще се радвам, както и целия свят ще се радва ама много. Писна ми да нося маска навсякъде, както и на всеки друг. Дано си прав, ама надали.
  Знам, че броят на починалите от коронавируса от Февруари насам е горе-долу равен и даже по-малък от средния брой починали от всякакви болести през предишните години. Тоест, толкова или почти толкова хора щяха да си идат така или иначе. Някои просто си отидоха с една или две години по-рано заради този нов китайски вирус. Но все пак има и млади хора загинали мърцина и този бацил се явява една от смъртоносните болести на годината. Проблемът е да не се окаже една от най-смъртоносните болести на века, но това засега не е доказано и само времето ще покаже. Дано си прав, но аз се безпокоя, че не си.

 54. 55 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Проверят всички тези резултати с Теста който показва Огромни фалшиво положителни Резултати
  —цитат от коментар 40 на Danail Mindov

  ПиСуАр тестовете са ефективни за откриване на части от ДНК. Коронавирусите са с РНК, на всичкото отгоре, с пръстенообразна структура. Ама за целите на "тероризма", в смисъл създаване на паника и страх сред населението и вкарването му в "правилния" път, си вършат работата екстра.

 55. 56 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#45] от "dfe22692527":Кой сух лед държи минус 80 градуса?
  —цитат от коментар 50 на chichka


  Сухият лед държи подобна температура. Отдавна се знае, че се изпарява при -78.5. Е, сега и ти знаеш това , чичка ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 56. 57 Профил на cnx5664o673
  cnx5664o673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕС да се разследва за корупция!

 57. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  А чудодейното расийско лекарство от кора на бреза кога?!

  klimentm
 58. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  ...Знам, че броят на починалите от коронавируса от Февруари насам е горе-долу равен и даже по-малък от средния брой починали от всякакви болести през предишните години...
  —цитат от коментар 54 на vankata1

  Нищо не знаеш, дори не можеш да посочиш някакъв източник.
  За България официалните органи твърдят, че С Ковид-19 са умрели 2055 души, от началото на т.н. епидемия. За същия период от време от "неправилни" и "несъществуващи" болести са умрели около 82 хиляди души. Това прави около 2.5% за умрелите С Ковид-19 от общата смъртност в страната и не е "горе-долу равен". Данните могат да се видят на сайта на НСИ. 59. 60 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  На първите доброволци за ваксините срещу ковидизма, им се полагат 2 безплатни пирона, да им ковнат маските зад ушите.
  Да са спокойни ,че нема да паднат,ако много шават.

 60. 61 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "vankata1":

  Прав или не срещу природата не може да риташ, в крайна сметка еволюцията решава всичко. Вируси винаги е имало и ще има.

  Друг е въпроса до каква степен е и само природа, дори шефа на Пирогов сподели, че има белези за човешка намеса в този вирус. Просто поведението му не кореспондира с нищо, което са срещали до момента.

  Хората много си повярвахме и започнахме да си играем с ДНК механизми, които не винаги и напълно разбираме. Въпросната ваксина е поредният пример. Аз бих заложил на сигурно и не бих рискувал за нищо на света.

 61. 62 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Не е достатъчен разбира се за да превъзхожда ваксината на турските гении чийто единствен недостатък е че трябва да се съхранява при минус 70 градуса, което я прави неприложима на практика!
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Почти няма ваксини с ефективност от 90%. Имунологията е сложна наука и не е за нас, лаиците да коментираме. Ние можем само да сравняваме и в сравнение с нормалните други ваксини, тази на БионТех-Пфизер е с изключително висока ефективност. Освен това, минус 70 градуса не представляват никакъв проблем, нито технологично, нито като логистика - контейнери за пренос, както и устройства за подържане на такива температури са отдавна рутинно достъпни на пазара. Течният Азот например е с температура на кипене минус 196 градуса и го има навсякъде по света - много са клоновете на индустрията, които работят с криогенни температури и минус 70 градуса не е проблем за никого. Що се отнася до твоите Турски обсесии, ами да- гледам ги по репортажи на ББС и други сериозни новинари - ами те засега са най-добрите, подозирам, че може да вземат Нобела за Медицина догодина. Което е по-важното обаче е, че акциите на тия компании растат многомилиардно, а самият Угур Шахин е вече сред 500-те най-богати на земята (като беше сред ТОП100 на Германия). По ББС го показваха - скромен човек, ходи на работа с колело, даже няма шофьорска книжка, не притежавал бил даже телевизор - ами работи човека и като личност е изключителен със скромността и познанията си. Да не говорим, че е начело на компания с 1800 работещи, при което, сигурен съм, че само доктрите на науките са поне 1000 от тях! Не само е светило самият той, но около него е цяло съзвездие от светила.

 62. 63 Профил на cnx5664o673
  cnx5664o673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexsilver":

  Това показва единствено, че епидемията в България тепърва ще се разраства със страшна сила и заразените са все още много малка част от населението. Ако разбира се данните са верни; при ковид има много скрита смъртност, която не влиза в статистиката, но се вижда при сравнение на общата смъртност спрямо предишни години.

 63. 64 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Бе като чете човек в чужди сайтови - Китай прави клинични изпитания на 13 ваксини, Япония - 4, Русия -4, и тн като половината са в завършваща фаза. А иначе 200-300 ваксини в света.
  Като чета Дневник, то на тая и само тая ваксина щела света да спаси... Има и международни споразумения, COVAX, къде ни задължават да даваме еднакъв достъп на ваксините, има и вътрешни правила за правото човек да избира.

 64. 65 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 60 Неутрално

  [quote#20:"Храбър"][/quote]

  Хахахах - перко - тоя месец започват масови ваксинации - ще бъдат поставени до 1 декември първите 500 000 ваксини !!! Колкото и да мучите безмозъчните русофоби, това са фактите.

 65. 66 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Германия за трети път "Сътвори" пропадането на Европа и Света но този път с Илюзия. Който не е запознат с историята си е негов Проблема.
  —цитат от коментар 8 на Danail Mindov


  Германия, мой човек е МОТОРЪТ и МОЗЪКЪТ на Европа. Най-могъщата нация на Европа. Още Папата Римски през 8-ми век го е знаел и не случайно, Императорската титла е само една и е дадена на Германия (на Запад). Ако махнеш която и да е страна от ЕС, от това ЕС няма да се разпадне. Но, ако махнеш Германия - ЕС отива по дяволите веднага! Без Германия няма Европа. И това ти го казвам аз, дето съм Франкофон и голям Франкофил (е, и Немски знам и говоря). Що се отнася до двата пъти - виж, попрочети Историята, особено за втория път - Германия имаше всички морални основания да изгони Франсетата от Рейн, имаше право за Судетите и особено за Силезия и всеки нормален човек би се съгласил, че нападението над Полша беше морално оправдано. Вече оттам нататък е ясно - не знам защо са имали тая обсесия с Евреите и Холокоста, с избиване на всякакви хора и пр. - там вече съвсем правилно са изяли хурката. На един приятел Германец му разправям - можехте да спечелите войната, ако бяхте Американци, на ръце щяха да ви носят навсякъде и това е парадокс - Германия, въпреки мащабите си не стана Империя, а си остана еднонационална държава. Докато Британия, Америка, СССР бяха империи. Американската е като Римската - никой не се интересува дали си син зелен или пембен, растеш със способностите си. Затова мацките в Рим и Париж се катерят по Американските танкове, навсякъде посрещат Американците с цветя, докато Германците (и тях така ги посрещат в Украина) почват свинщини в окупирани територии. Там им беше грешката, но въпреки това, Германия е сърцето и силата на Европа до ден-днешен.

 66. 67 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#62] от "transvaal":

  Да,бе, те подобно съзвездие от дофтори и пруфесори създадоха "Ковида", що да няма и други дофтори и пруфесори, дето да създадат "АнтиКовида", дето като те боцнат два пъти и нощем ще мигаш като светофар, през деня ще служиш за ретранслатор на 5-жи, ще отклонявяш компаси и на рентгеновата ти снимка ще излиза само емблемата на "Кока Кола".
  Може и още ефекти да има, ама за момента това се прокрадва през завесите на фирмите.

 67. 68 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Какво значи? Че вирусът ще бъде победен. С наука, а не със шарлатански коктейл - хлорохинче + инжектирана светлина + белина за отскок.
  —цитат от коментар 17 на vesolr


  Засега, хлорохинче плюс зитромицин са най-добрите. Резултатите са в три-четвърти от страните в света. Ремдесивирът не може да даде по-добра статистика от хлорохинчето, но една доза от него за лечение на един човек е над 500 Долара! Докато хлорохинчето и зитромицинчето за един човек са около 20 Долара. Ето там ги стяга чепикът.

 68. 69 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  От цялата работа не се разбра ,дали ше може да се вакснеш, ако си сополив или " безсимптомно болен" . Щото ако имаш положителен Писиар , няма смисъл да се ваксваш ,не ли? Дали преди вакса ,ше се изисква отрицателен писиар ? Колко хора ,дето нямат симптоми ,но реално носят некъв тип коронавирус грипен вирус ше се вакснат и какви ще са ефектите от това?

 69. 70 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Тая ваксина е тоооолкова хипотетична... новината имаше за цел да вдъхне някаква надежда на хората и най-вече да си направят безпрецедентна реклама Pfizer - за няколко часа беше във всички медии по света. Но накрая ще мине време и всичко ще се забрави. Ваксина, която да се съхранява при -70 градуса няма реално приложение освен за лабораторни мишки...
  —цитат от коментар 30 на stef


  Ако беше хипотетично, нямаше БионТех и Пфизер да направят над 10 милиарда на борста за две седмици. И съхранението при минус 70 градуса не е проблем дори за 3-тия свят, нито технологично, нито логистично - на пазара има една камара контейнери и хладилни установки от всякакъв размер за такива неща. Е, няма да може да си я купиш от аптеката и да си я държиш в хладилника.

 70. 71 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  До коментар [#65] от "Dimitar Nekov":

  Вот читаю сообщение ТАСС: «Второй этап клинических испытаний биопрепарата ягеля и коры берёзы для лечения короновируса и реабилитации больных в тяжёлой форме начался в Якутске». Далее, написано, что медикам уже передали 6,4 тыс. доз лекарств. Знаете, я вначале хотел написать, что это очередной памятник Ленину из коровьева дерьма и палок, но одёрнул себя, — тут же врачи, всё же. Но надеюсь, что это всё же фейк, ибо тогда фирме Файзер нужно закрываться. Они вбухали миллиарды в вакцину, а надо было только нарвать ягеля и надрать коры берёзы. Лохи они, в этой фирме Файзер.

  klimentm
 71. 72 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#44] от "Цецо":

  Никой няма време да чака 5 години с разни карантини и други малоумия. Животът трябва да се върне към нормалност и икономиката към растеж възможно най-скоро. Методологиите не са аргумент в полза на съсипването на икономиката.

 72. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Пфайзер давали гаранция за " имунизация" от короната за минимум една година. Което какво значи? Вакса всяка година за желаещите , не ли? Тия са си постлали за години напред . След година , когато се " докаже" положителния ефект, лобитата ше натиснат тая ваксина да влезе в имунизационния календар. Тоест в световен мащаб да има ежегодна нужда от около два милиарда дози минимум . СЗО ше услужи , няма да е за сефте:))

 73. 74 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":
  До коментар [#66] от "transvaal":
  До коментар [#62] от "transvaal":
  Оставам с усещането че ти плащат на дума за да тролиш. Мнго текст мнго нещо а по същество не казваш нищо.

 74. 75 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#72] от "transvaal":

  Не, методологиите не са аргумент, а спирачка към вашето мечтано 'Зомби общество".
  И нямате търпение да го създадете днес и сега!
  Заради това се развихря и Ковидидиотизма и масовите психози и всичко от март досега.
  Накой ще си плати за гаволъка, ако все още са останали нормални хора !

 75. 76 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#59] от "alexsilver":Т при ковид има много скрита смъртност, която не влиза в статистиката, но се вижда при сравнение на общата смъртност спрямо предишни години.
  —цитат от коментар 63 на cnx5664O673


  Има и много безсимптомни или леки сучаи, които също не влизат с статистиката.
  Нещата са двупосочни и не са черно бели.

 76. 77 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Германски адвокати са подкарали на съд за ковид измамите и Дорстен и немското правителство, па и СЗО даже.
  Има надежда!

 77. 78 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Сега при 35 хиляди на ден нещата са спокойни. Истерията е медийна, въпроса е кой и защо я създава.
  —цитат от коментар 47 на dfe22692527


  Не е нужно някой да я създава. Истерията е напълно основателна, защото смъртността свързана с Китайската Чума е около 20 ПЪТИ по-висока от тази свързана с грипа. Проста аритметика и статистика. Засега, ковид-а се очертава с 2% смъртност, вероятно с времето ще падне към 1%. Но тази на грипа е под 0.1%. Елементарни числа са достатъчни за всеки да проумее, че работата е сериозна и понеже публиката е тъпа, затова институции и държави налагат малоумни и нелогични неща. Иначе е просто - навсякъде ходиш с маска (закрити пространства с хора), носиш си спрей със спирт винаги и дезинфекцираш, не ходиш по барове и дискотеки, не се качваш в обществен транспорт - тези прости мерки са по силите на всеки, но тъпата публика се има за голяма работа и мисли, че е над тия неща. Затова, сега в България се стига до катастрофалните 30% и предполагам, че ако се прави случайна извадка от населението и се тества, едни 25% ще се окажат вирусоносители. Друг е въпросът, че вирусоносители са заразни в малък отрязък от времето, в което са вирусоносители. Ситуацията в Бг и в много Европейски страни е пълен дизастер главно по вина на тъпите управляващи.

 78. 79 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#78] от "transvaal":

  Не е нужно някой да я създава. Истерията е напълно основателна, защото смъртността свързана с Китайската Чума е около 20 ПЪТИ по-висока от тази свързана с грипа.
  ____________________
  Лъжец!!!
  Нищо подобно !
  0.3 % колкото и грип, и ти си от "фарма мафията" , ясно!

 79. 80 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Както казах , Дорстен отива на съд заради измамата с ПСР -тестовете, германското правителство за щетите от измисления локаут , а СЗО, като основен подбудител и извършител на Ковид -измамата.
  Най-голямата и мащабна измама в историята на човечеството досега!

 80. 81 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#70] от "transvaal":

  Не е проблем викаш. По море тая работа се превозва със специални хладилни контейнери с два компресора ( един авариен) и специална изолация. Навлото на един контейнер от тия тип е десетки милиони . Междинното съхранение по пристанищата в депата за хладилни единици също струва маса пари. Това оскъпява . Пфайзер си прибира своето ,оттам нататък разходите ги плаща мющерията - дали ше е Ойропската Уния като цяло или отделната държава ,тва няма значение- всичко на тоя свят се плаща . Не съм чул Пфайзер или дори руснаците да предоставят ваксата " на ползу роду" , въпреки загубите.

 81. 82 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  До коментар [#22] от "Yotce":Гении, иди си подай кандидатурата за директор в американската фирма и им кажи как да си водят изследванията !
  —цитат от коментар 26 на slon

  Нещо по същество, или мозъчето ти стига само за заяждания, не и за анализ?

 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 84 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "transvaal":

  Абе ти си обаче и доста долен лъжец? Кого си мислиш, че заблуждаваш? При китайската мор (корона вирус) смъртността е 0.5 и ще продължи да пада. Обнови си данните малко.

  Само в България вируса е прекаран от поне няколко стотин хиляди човека без никакви симптоми а може и милион (просто никой не си направи труда да тества масово). Починали са 2000 (пак спорно дали от вируса или съпътстващи заболявания) Сметни си сам какъв е процента.

  И няма никакъв пик, просто наплашиха хората и всеки се юрна към болниците за щяло и нещяло. Препълниха се. Средно на 100 хиляди не сме по-зле от Италия, Франция, Испания, че и Германия с "мерките" им.

  Аман от психопати. кой ви финансира не знам,..

 84. 85 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Цецо":Никой няма време да чака 5 години с разни карантини и други малоумия. Животът трябва да се върне към нормалност и икономиката към растеж възможно най-скоро. Методологиите не са аргумент в полза на съсипването на икономиката.
  —цитат от коментар 72 на transvaal


  Трябва не трябва не ги решаваш ти тия неща. Най ми е любимо така: идва някакъв никаквец и започва другари тука трябва така да стане, щото еди кво си...

  Трябвало да се върне той към нормалност...

  Ало къде се намираш ти? Боди си каквито искаш не тествани отрови, щом го смяташ за нормално. На мен тая нормалност не ми харесва.

  И кое и е съсипано на икономиката? Чалготеките не работят и не ядеш мазни гироси в Солун. Чудо голямо! И те и тези неща пак политиците и комунделите от СЗО ги умазаха а не вируса. Какво си мислиш че при епидемията 1918та са спирали да живеят ли? Има вирус, пазиш се, разболяваш се лекуваш се. Живота продължава. Мангъров е прав.

  Аре у лево

 85. 86 Профил на dfe22692527
  dfe22692527
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#83:"cnx5664O673"][/quote]

  Дроб сърма от букви. Я помисли какво искаше да кажеш и пробвай пак.

 86. 87 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Интересни данни от Пфайзер:На 22 000 човека е дадено плацебо, или НИЩО и пуснати да си живеят, като са наблюдавани разбира се.След време от тия 22 000 се разболяват 90 досега.Рзболяване в случая означава - симптоми и пр., потвърдени с писиар тест за да е сигурно че са от ковид.Това означава, че реално се разболяват 0.4% от народонаселението след определен период от време.Вече знаем, че от тия 0.4% огромното мнозинство се оправят, като една малка част си отиват от този свят. За какво "пандемия" си говорим тогава?
  —цитат от коментар 4 на k_


  Не трябва така логично да се разсъждава! Важното е да има страх и паника! Защото това носи много много бизнес и долари зелени! За справка, България щяла да плати 380 милиона лева за 13 милиона ваксини, при население под 7 милиона и с разходите за съхранение това означава половин милиард лева. Ама ваксините щели да са безплатни. В смисъл данъкполатците ще ги платят по-късно, а не в момента на ваксиниране. Така че, ясно е защо се раздухва тази пЛандемия и причината естествено не е медицинска грижа за здравето.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 87. 88 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  При китайската мор (корона вирус) смъртността е 0.5 и ще продължи да пада. Обнови си данните малко.
  —цитат от коментар 84 на dfe22692527


  Изобщо не е така. Статистиката е ясна и можеш с два клика да видиш какви са числата - worldometer-covid сайта е достъпен, там ги има всички графики и статистики. Не са перфектни, но с течение на времето стават все по-точни, поради бройката. Една груба екстраполация, засега не дава основания да се мисли, че смъртността е под 2%. В ПЪТИ (поне 10 пъти по-висока от грипа), пък вие си навивайте на пръста разни конспирации и пр. идиотизми.

 88. 89 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#78] от "transvaal":Абе ти си обаче и доста долен лъжец? Кого си мислиш, че заблуждаваш? При китайската мор (корона вирус) смъртността е 0.5 и ще продължи да пада. Обнови си данните малко. Само в България вируса е прекаран от поне няколко стотин хиляди човека без никакви симптоми а може и милион (просто никой не си направи труда да тества масово). Починали са 2000 (пак спорно дали от вируса или съпътстващи заболявания) Сметни си сам какъв е процента. И няма никакъв пик, просто наплашиха хората и всеки се юрна към болниците за щяло и нещяло. Препълниха се. Средно на 100 хиляди не сме по-зле от Италия, Франция, Испания, че и Германия с "мерките" им. Аман от психопати. кой ви финансира не знам,..
  —цитат от коментар 84 на dfe22692527


  Много добър анализ!

 89. 90 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#85] от "dfe22692527":

  С елементарно мислене не става. И не ходя за дюнери в Солун. Живея в ЮАР и преценката ми за това, което става в Бг и Европа може и да не е на 100% добра, но поне, бидейки извън гората мога да видя самата гора, защото дърветата не ми пречат. Освен това, всеки може да сравни подходите в разните страни, инфо има достатъчно в нета. Че това е сериозна заплаха, вирусът е наистина опасен, две мнения по въпроса няма как да има. Смъртността от него е неприемливо висока. Към това се прибавя факторът неизвестност - не се знае какви са дълговременните последици, но изглежда са по-тежки от при грипа. Може да има много бул-шит по медиите, но сериозните хора се отнасят сериозно към тая работа. Че голяма част от мерките и карантините са откровени тъпотии - няма съмнение, но и че вирусът е много по-опасен от грип е също извън всяко съмнение. Че ваксина, ако се изнамери ще е добро нещо - може би. Няма как да знаем преди да са минали няколко години, но връщането към нормална икономика, нормални капацитети на авиолиниите и пр. е наложително да стане скоро и не трябва да зависи от ваксини и пр. Просто всеки трябва да се пази и да пази околните, но животът трябва да си е нормален. Много просто е всеки да има подобаващо за това поведение. Аман от разбирачи!

 90. 91 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#90] от "transvaal":

  "Че това е сериозна заплаха, вирусът е наистина опасен, две мнения по въпроса няма как да има. Смъртността от него е неприемливо висока."

  0О, сладкодумни ораторе от ЮАР ,
  Коя смъртност е е приемлива? 1 на 1000, 1 на 10 000? 1 на Мильон?
  Кое показва, че"тая заплаха" е сирьозна??
  Това че медийната истерия не спита почти година ли?
  Ми те ства си вадят ляба - да плашат и да шашкат хората!
  Кой му пука , че некой си боядисал оградата и хаправил квартала по-красив?На когого му пука , че някой си се престрашил да помогне на дедо с бастун , да пресече улицата - на никой от чалгарите които се създадоха в последните десетилетия , не само в България, ами и по цял свят!
  Пак с помощта на същите тези медии.
  Пак с помощта на медиите , некви хора искат да изкарат трилиони , не милиарди печалба от страха на хората, а други урунгели се надяват да ловят риба в мътна вода и да поемат управлението на света в свои ръце.
  Двете мафии са се договорили и разпределили териториите и сферите на влияние.
  Честито!
  Дано все още има нормални хора , та да спрат тази идиотщина, която е на път да затрие света.
  Малко остава - още едно пулно затваряне и ще почнат гладни бунтове, а после липса на ток, бензин , на медикаменти ....ще почнат по улиците да се стрелят хора за една цигара, че и по -лошо.
  Това е вашето бъдеще, дано го осъзнавате, докато си диплите пачките!

 91. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#56] от "Манчо":

  Аз знам много работи, но търсим минус 80 гр да се потдържа, а не да имаме граница при изпарението. И пропилена се изпарява на минус 53 гр, но само при редукция от 16 атм към 0,1 атм! И с него не можеш да направиш възел за студ който да държи минус 50 гр!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 92. 93 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Само ненормалници могат да предпочетат политиката пред здравето

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK