Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

© ReutersКато пандемията от коронавируса обхвана целия свят, градовете бяха блокирани и хората насърчавани да останат у дома. На много места са въведени вечерни часове.


С това се завърнаха птичите песни, за сметка на шума от автомобилен трафик и влакове и обичайното замърсяване. И все пак изкуствените светлини на града през нощта все още светят. За никого.


Подобна е ситуацията по целия свят, мощно напомняне за разточителните начини, с които толкова сме свикнали, че дори не мислим за тях, пише Ник Дън, професор по урбанистика в Университета на Ланкастър, Великобритания, в The Conversation.
Светлинното замърсяване е голям проблем, не само поради ненужната енергия и пари, които представлява. Светлината е навсякъде, често неканен страничен продукт от съвременния ни живот, излизаща от устройствата, които използваме, и навсякъде в обкръжаващата ни среда.


Междувременно тъмнината изглежда нежелана. Как стигнахме до там, че ако градският пейзаж не е ослепителен, той трябва да е обезпокоителен, дори заплашителен?


От епохата на Просвещението западната култура е тясно свързана с идеи за светлината и тъмнината като представители на доброто и злото. Осветяването на всички неща означаваше търсене на истината, чистотата, знанието и мъдростта. Тъмнината, напротив, се свързваше с невежество, отклонение, злонамереност и варварство.


Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

© Reuters


Между 16-и и 18-и век в Европа, например, промените в нагласите и вярванията за нощта са били важни за оформянето на представите ни за тъмнината, които са все още с нас. Трансформациите в обществата породиха нови възможности за труд и отдих - които, заедно с развитието на изкуственото осветление и уличното осветление, преработиха нощта в разширение на деня. Вместо да бъде прегърната, тъмнината се разглеждаше като нещо, което трябва да бъде прогонено със светлина.


Но това мнение не се споделя непременно от други култури. Например в класиката си "Похвала на сенките" от 1933 г. японският автор Джуничиро Танидзаки посочва абсурда на все по-големи количества светлина. Вместо това той отделя внимание на деликатните и нюансирани аспекти на ежедневието, които бързо се губят, когато изкуственото осветление завладява всичко.


Прогресивният западняк е решен винаги да подобрява своето положение. От свещ до маслена лампа, маслена лампа до газова светлина, газова светлина до електрическа светлина - стремежът му към по-ярка светлина никога не спира, той не щади усилия, за да изкорени и най-малката сянка.


Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

© Reuters


В контекста на много градски центрове днес тъмнината е нежелана - свързвана с престъпно, неморално и зловещо поведение. И все пак неотдавнашни изследвания на инженерната фирма Arup показаха, че някои от тези опасения може да са погрешни. По-нататъшни изследвания показват, че градовете се нуждаят от по-добро разбиране на светлината, за да помогнат за справяне с неравенството. Може да се използва за насърчаване на гражданския живот и да помогне за създаването на градски пространства, които са живи, достъпни и удобни за различните хора, които ги споделят.


Междувременно ценностите на светлината, яснотата, чистотата и съгласуваността в градските пейзажи са пренесени в глобалната култура, което води до изчезване на нощното небе по целия свят.


Това не е малък проблем. Учените все по-често приемат това за глобално предизвикателство. The International Dark Sky Association показа, че загубите както на енергия, така и на пари са огромни - само в САЩ това възлиза на 3.3 млрд. долара и ненужно отделяне на 21 млн. тона въглероден диоксид всяка година. По-голямо безпокойство предизвикват опустошителните последици от прекалено осветяване и светлинно замърсяване върху човешкото здраве, други видове и екосистемите на планетата.


Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

© Reuters


Циркадните ритми на хората се нарушават при излагане на изкуствена светлина през нощта, което прави работещите на дежурство, дълги часове или на смени предразположени към заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и стомашно-чревни разстройства. Във Великобритания нощните работници сега представляват един на всеки девет служители, така че това е важен проблем.


Милиони мигриращи птици се дезориентират от електрически светлини, което ги кара да се блъскат в сгради, а мигриращите морски костенурки и бръмбари, които използват лунна светлина, губят посока при пътуването си.


Ясно е, че се нуждаем от алтернативи - и то бързо. Вместо да намалят замърсяването от осветление, новите LED технологии всъщност го увеличиха. Това е така, защото техният акцент е върху икономическите спестявания, а не са разгледани и приложени с характеристиките, на които са способни по отношение на разположение, цвят и мощност. Преместването на акцента от количеството към качеството е от решаващо значение, за да можем да оценим различни видове осветление, подходящи за различни контексти, като например схемата за осветление на московския парк "Зарядье", проектирана от американското дизайнерско студио Diller Scofidio + Renfro, която отразява съществуващите източници на светлина.


Градовете трябва да прегърнат мрака на нощното небе - ето защо

© Reuters


Тъмните небеса имат стойност. Те са прекрасен, но силно застрашен природен актив. Не е изненадващо, че хората все повече преоткриват радостите от ходенето през нощта, независимо дали в градовете или в провинцията.


Имаме нужда от нова концепция за тъмнината и нови визии за места, които ни позволяват да се свържем отново с нощното небе чрез по-отговорно и по-малко вредно за околната среда осветление. Въпреки че е замислена като изкуство, фотографската поредица на Тиери Коен "Затъмнени градове" (Villes éteinte) е въздействаща по начина, по който представя какви биха могли да бъдат бъдещите градове с по-отговорен и екологичен подход към градското осветление. Неговите снимки напомнят за връзката ни с космоса и тъмното небе, което мнозина пропускат.


Сред сложните и каскадни проблеми, които климатичните промени представляват, ангажирането с потенциала на тъмнината в нашите градове е по-важно и неотложно от всякога. Градското развитие по света остава неравномерно и би било лесно да се повторят и увеличат проблемите, които вече сме причинили със светлинното замърсяване. Време е да прегърнем тъмнината.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Прогресивният западняк е решен винаги да подобрява своето положение.
  ==================================================
  Преводът очевидно е правен от непрогресивен източняк който се опитва да подобри своето положение.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Спокойно - в България няма опасност от светлинно замърсяване ......
  Например Варна - нищо, че постоянно се строят и купуват недвижими имоти - поне половината прозорци са тъмни.........

  [email protected]
 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Весело

  Licht! Mehr Licht! Йохан Волфганг Гьоте!

  без подпис!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  увеличат проблемите, които вече сме причинили със светлинното замърсяване. Време е да прегърнем тъмнината.
  ________________
  Винаги съм казвал,че либертоносците склоняват за преминаване към тъмната страната!

  До коментар [#3] от "karabastun":

  +
  Развитите демонокрации често си осветяват магистралите и будесщасетата а у нас от както частни фирми към ГЕРБ се занимават с осветлението става все по-ясно тъмнината наближава...в парковете свети по една алея, по улиците свети само около мол-овете и други чуждестранни инвеститори озаряващи скромната ни колония!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Глупости на търкалета. Не разбрах автора какво иска, големите градове или мегаполисите да потънат в мрак? Дали ще е по-добре отколкото да са осветени? Едва ли... Или пък работещите през нощта да работят на тъмно, за да не им се нарушавал циркадния ритъм? Иначе като искаш да ти е тъмно в къщи си спускаш щорите, не е сложно. Или като искаш да гледаш звезди излизаш извън града, и това не е сложно...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1731 Весело

  "....Не е изненадващо, че хората все повече преоткриват радостите от ходенето през нощта, независимо дали в градовете или в провинцията....."

  Къде това???

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  Авторът да си купи къща в някое родопско село. Евтино ги дават.

  Еретик
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не бой се - догодина може да спрат тока за осветление на обществени места съвсем !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 24 Весело

  "По-нататъшни изследвания показват, че градовете се нуждаят от по-добро разбиране на светлината, за да помогнат за справяне с неравенството".

  Дневник, може ли малко обяснение? Ясно отдавна, имяте ясен левичарски уклон и авторът не се е сдържал да не засегне темата за неравенството(чудно как няма вметка за расизма), но поне правете тези лирични отклонения малко по на място.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Не разбрах автора какво иска...
  -----------
  Авторът ни подготвя да не хабим скъп ток, като затворим ЕЦ....

  [email protected]
 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Още в края на миналия век се появи понятието "светлинно замърсяване". Само дето не ставаше дума за тъмни градове, а за промяна на конструкцията на осветителните тела - всичката светлина да е насочена надолу (към земята). Така че отвисоко да не се забелязва светлинният източник, а само отразената от осветените повърхности светлина.

 17. 17 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Този отговор очаквах да е първи, а не 11-ти.

  Има донякъде резон в предложенията на автора, но за мен най-вече от икономическа гледна точка. В една тъмница, престъпността в градовете гарантирано ще скочи много бързо.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Освен това на тъмно - т.нар. малцинства, ще живеят и ''работят'' по-лесно !

  [email protected]
 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  До коментар [#13] от "Сър Джон":

  Подразбира се ''как няма вметка за расизма''
  ---------------
  На тъмно - т.нар. малцинства, ще живеят и ''работят'' по-лесно !

  [email protected]
 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Светлинното замърсяване и светлинната агресия тепърва ще бъдат оценявани като огромен градски проблем.
  - Бизнес сгради с изключително силно външно осветление, което осветява нощем стаите на съседните сгради като през деня.
  - Модата на стъклените фасади, които и денем, и нощем отразяват светлина.
  - Натрапчиви светлинни реклами.
  - Лазерни лъчи в нощното небе от дискотеки.
  - Зле насочено улично осветление, което вместо да осветява улицата, разпръсква светлина навсякъде.
  Всичко това ще бъде поставено под контрол в цивилизованите градове.

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Не бой се - догодина може да спрат тока за осветление на обществени места съвсем !
  —цитат от коментар 12 на karabastun


  По време на войната така са спирали тока за да прегърнем мрака на нощното небе, докато добронамерените западни бомбардировачи са искали камък върху камък да не остане от София! Веднъж при масирано бомбардиране на централни гробища е имало разпилени човеки кости на на километър около гробищата! Та буквално са обърнали в гроба много българи и евреи почиващи там!
  Либеротворците оформят ново поколение със страх от тъмното, вирусите и свободата! А именията на милиардерите и техните сто метрови яхти ще светят като демократични светулки от космоса!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нали затова нашето общество избра новите ценности на пазарната икономика?

  [email protected]
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2467 Любопитно

  До коментар [#11] от "Костадин Иванов":

  Някакви препоръки за добре устроено родопско село имате ли? На кого му се живее в село с 3 старци и 5 кучета...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Тоя от някоя лудница ли го изровихте????????
  Екоталибаните започват, освен в досадни клоуни, да се превръщат в опасно зло. Готови са за един бръмбар или една тревичка да обявят хората за вредни и излишни. Дори подобни неща съм чел. Но никога не дават личен пример, като се лишат от нещо или се самоубият, за да не пречат на природата. Винаги глупостите им са предназначени за другите и да демонстрират фалшивата си загриженост за нещо.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 621 Весело

  ХАХАХАХАХАХА

  Ким Чен Ун, последният вожд на прогресивното човечество, харесва това

  https://offnews.bg/offtopic/mizeriata-v-severna-koreia-se-vizhda-dori-ot-kosmosa-304313.html

  инак у нас- всичката мара втасала, та се побарала
  некой голем мозък тъкмо е завършил последния си проект
  приел последния грант
  не му се оди да работи у кол-център
  почесъл се по ряпата и ... О, Еврика
  открил - толкова сме светнали
  дай да прегърнем... Тъмнината, отново
  и потекли отново едни пари - едни грантове
  и пича отново работи... по проект
  просвещава аборигените
  гаси им крушките, режи им кабелите
  тормози баби и деца
  всички се чувства виновен като е на светло
  задръстеняците лепят насмолена хартия по прозорците
  за да си светнат с фенерче през нощта да си намерят наполеонките, чорапите и нощните шапчици
  а отвън бдителни съзнателни младежи следят за светлинното замърсяване из къщите и издават вредителите на органите на властта

  Je suis дани кирилов
 30. 30 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Има някакъв резон във цялата статия ,но мисля ,че автора е с крайно леви и зелени нагласи.Да има какво да се направи ,намаляване височината на осветителните тела и замяната им с ЛЕД такива които са няколкократно по-ниско енергоемки,също може на места осветлението да е с датчици и да се включва само при движение и тн.
  Но това за намаляване неравенството като стоиме на тъмно ми идва в повечко.

 31. 31 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  " И все пак неотдавнашни изследвания на инженерната фирма Arup показаха, че някои от тези опасения може да са погрешни. По-нататъшни изследвания показват, че градовете се нуждаят от по-добро разбиране на светлината, за да помогнат за справяне с неравенството. "

  ахахаха, каква футболна драма драги зрители! "може да са погрешни", "да помогнат за спрявяне с неравенството", ахахах Но комент! Просто спрях да чета нататък! Явно са редовните социалистически брътвежи за "климатичните промени" и "социално равенство на половете".

 32. 32 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Весело

  Тоя професор да не служи на тъмните сили? ;)

  Ако се спре уличното осветление, нали много ТЕЦове и дори АЕЦ може да дадат фира? Финансово имам предвид. Цялата тая нощна енергия какво да се прави?

  Пък и колегите вече споменаха проблема с престъпността.

  Сатанисти, сър.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 33. 33 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  От броене на гласове до бране на джилезу и маратонки -- безброй са дейностите, които истински разцъфват под мрака на нощното небе.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 34. 34 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1043 Любопитно

  София няма проблем с осветяването, защото това мъждукане на лампи тук-там не може да се нарече осветеност. И най-хубавото на наш'то калпаво осветление е, че винаги (и много бързо) можеш да попаднеш от що-годе осветено местенце на такова, което е тъмно като в рог, просто лампите по улиците често светят през една, през две. Така, че ние сме си добре и не виждам огромно желание в общината да ни освети както подобава...

 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Тоя от някоя лудница ли го изровихте???????? Екоталибаните започват, освен в досадни клоуни, да се превръщат в опасно зло. Готови са за един бръмбар или една тревичка да обявят хората за вредни и излишни. Дори подобни неща съм чел. Но никога не дават личен пример, като се лишат от нещо или се самоубият, за да не пречат на природата. Винаги глупостите им са предназначени за другите и да демонстрират фалшивата си загриженост за нещо.
  —цитат от коментар 26 на quatro_4x3


  Тъмнината на разума настоява за тъмнина по улиците.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  "По-нататъшни изследвания показват, че градовете се нуждаят от по-добро разбиране на светлината, за да помогнат за справяне с неравенството".Дневник, може ли малко обяснение? Ясно отдавна, имяте ясен левичарски уклон и авторът не се е сдържал да не засегне темата за неравенството(чудно как няма вметка за расизма), но поне правете тези лирични отклонения малко по на място.
  —цитат от коментар 13 на Сър Джон


  Левото беше. Сега под прицел е разумът.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Licht! Mehr Licht! Йохан Волфганг Гьоте!
  —цитат от коментар 4 на Лопе де Вега


  Измежду полските треви
  блестеше в нощните тъми
  една светулка лъчезарна...

  (С това си качество, уви! и тя е злощастна
  кат другите светлини на нашата земица!)

  Внезапно бухалът, врагът на всички светлини,
  най-грозната, най-злостната и най-коварната птица,
  подгони светлата мушица
  и най-подир я улови...

  - Какво ти сторих?... - Ти ми пречиш!
  Умри! - Че как ти преча? - Светиш!...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Варна е руски град там всичко е различно.

 39. 39 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  До коментар [#38] от "Nikolay Kolev":

  Откъде си ?
  Ходил ли си някога във Варна?

  [email protected]
 40. 40 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Дразнеща е само натрапената светлина - рекламни надписи и пана, както и осветителни лампи, прожектори, чиято разсеяна светлина излиза извън рамките на означеното пространство.
  В града е така. Едва ли е възможно и едва ли някой би искал улиците на мегаполисите да потънат в мрака отново.
  Въпрос е на естетика и добро желание градовете да бъдат осветени приятно, красиво, ненатраващо се и в същото време достатъчно.
  Изкуственото осветление е част от прогреса. Началото му е поставено от първата запалена пръчка и факла, използвана от човека да осветява пространствата около себе си, а и да се защитава чрез светлината.

 41. 41 Профил на cnx5664o673
  cnx5664o673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Празни приказки. В България масово се ползват улични лампи тип кълбо в жилищните райони, които освен да осветяват спалните на гражданите, друго не правят. Това е главният конкретен проблем, защото 1) се пилее енергия и 2) населението не може да спи нормално, което води до намалена работоспособност и увеличени разходи за здравеопазване. Другото е разтегане на локуми.

 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Глупости на търкалета. Не разбрах автора какво иска, големите градове или мегаполисите да потънат в мрак? Дали ще е по-добре отколкото да са осветени? Едва ли... Или пък работещите през нощта да работят на тъмно, за да не им се нарушавал циркадния ритъм? Иначе като искаш да ти е тъмно в къщи си спускаш щорите, не е сложно. Или като искаш да гледаш звезди излизаш извън града, и това не е сложно...
  —цитат от коментар 8 на rumen_s


  Абсолютно! Това е "решение" в търсене на проблем. Който иска да му е тъмно пуска щори и пердета, който иска да гледа звезди отива далеч извън града,
  А що се отнася до светлинното замърсяване и как това вреди на астрономите, то и за това си има решение. Осветлението в градовете се прави в определен цвят и дължина на вълната. Има много такива градове. Аз живея в такъв град например и никога не съм знаел че светлините ни са "специални" докато не се качих в обсерваторията на едина планина над града и там не прочетох за това. Светлините са леко оранжеви на цвят, нищо толкова специално ако не знаеш. И това е направено още през 70те години.

  California Über Alles
 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  Ами аз напоследък се разхождам, след девет-десет вечерта.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Тоя професор да не служи на тъмните сили? ;)Ако се спре уличното осветление, нали много ТЕЦове и дори АЕЦ може да дадат фира? Финансово имам предвид. Цялата тая нощна енергия какво да се прави? Пък и колегите вече споменаха проблема с престъпността. Сатанисти, сър.
  —цитат от коментар 32 на БМЗ


  Не, просто ни подготвят за времето, кагато няма да има ТЕЦ и АЕЦ, а ще сме на фотоволтаици!

  Да, ама слънце няма през нощта!

 45. 45 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Тоя от някоя лудница ли го изровихте???????? Екоталибаните започват, освен в досадни клоуни, да се превръщат в опасно зло. Готови са за един бръмбар или една тревичка да обявят хората за вредни и излишни. Дори подобни неща съм чел. Но никога не дават личен пример, като се лишат от нещо или се самоубият, за да не пречат на природата. Винаги глупостите им са предназначени за другите и да демонстрират фалшивата си загриженост за нещо.
  —цитат от коментар 26 на quatro_4x3


  Мани ги бе..
  А как са се разскачали за електромобилите?

  Путин реши , да ги налага електрокарите и русоробите се писаха за първи еколози-електрокаристи!

 46. 46 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Не разбирам защо го карат надребно - светлината е лоша, колите са лоши... - новият им гуру съвсем ясно заяви още 2016 г. - в прекрасния нов свят през 2030 частната собственост ще е отживелица и няма да я има. Забравил е да каже, че не за всички се отнася, но овцете не трябва да знаят повече.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_Schwab

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 47. 47 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Весело

  Е, аз предлагам в тъмната част на денонощието всеки да ходи с прибор за нощно виждане...
  И добре въоръжен!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Весело

  "Който има светлината, той има и силата!"
  Йода

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  "Тъмни улици" означава висока престъпност. За селата важи още повече.
  Офис сгради срещу жилища, означава тъпи градски архитекти или яка корупция.
  "Светлинно замърсяване от реклами" означава корупция и неспазване на законите.
  За уличните лампи и как насочват/разпределят светлината и в какъв спектър, си е точно корупция или умствения капацитет на кметовете и населението, щото става дума и за едни пари от бюджета, по-точно за спестяването от ток, на едни пари от бюджета...
  В тази посока, осветлението на улиците означава и по-малко ПТП-та през нощта.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Иска да спрат тока ,за да няма" светлинно замърсяване "

  гошо
 51. 51 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Авторът да се върне към природата, да живее, спи и се изхранва в гората. Така светлината в градовете няма да му пречи, а милионите хора, циркулиращи/живеещи/работещи през нощта, няма да станат жертви на нечия изключително глупава и безсмислена идея.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  Междувременно тъмнината изглежда нежелана. Как стигнахме до там, че ако градският пейзаж не е ослепителен, той трябва да е обезпокоителен, дори заплашителен?
  =======
  Такава статия бе доста необходима.....
  Светлината на илюзиите в съвременния свят.....

  " Светлината в края на тунела".....може да е и капан.....кой знае....!?!
  Защото 'светлото бъдеще' чрез което консумираха надеждите на хората.....е сегашното 'днес'.....
  Хората по света трябва да отвикнат от доста съмнителната максима "колкото по светло толкова по добре "......

  Bukalemun
 54. 54 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Ха това с датччици за движение по улиците, ше е мега зловещо. Все едно клипа Трилър на Джако :))))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  До коментар [#51] от "Chung Kuo":

  Авторът да се върне към природата, да живее, спи и се изхранва в гората. Така светлината в градовете няма да му пречи
  =======
  Защо не....?....
  Ако залога е самия му живот.....е напълно възможно.....
  Човечеството го е правило многократно....в историята си..... Ако се наложи, ще се върне отново в пещерите.....за да се сдобие с номиналната светлина на живота....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1731 Любопитно

  До коментар [#9] от "Virgin":Ами аз напоследък се разхождам, след девет-десет вечерта.
  —цитат от коментар 43 на GMO VACCINES CHEMICALS

  И търсиш неосветените улици?

 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#24] от "vesolr":

  Дай координати....!
  Желаещи има.... :)

  Bukalemun
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Спокойно - в България няма опасност от светлинно замърсяване ......Например Варна - нищо, че постоянно се строят и купуват недвижими имоти - поне половината прозорци са тъмни.........
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  И добре че са тъмни, тоест никой не живее в тези апартаменти. Сега си представи, че се случи някакво събитие и се намерят хора, които да ги обитават, къде ще се паркират автомобилите им, къде ще се движат, как ще дишаме два пъти по мръсен въздух?

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Прогресивният западняк е решен винаги да подобрява своето положение. От свещ до маслена лампа, маслена лампа до газова светлина, газова светлина до електрическа светлина - стремежът му към по-ярка светлина никога не спира, той не щади усилия, за да изкорени и най-малката сянка.
  =======
  Тук, въпроса е конкретнеен и ясен.....

  Дали западняка сам ще се усети на време.....или природата ще му го подскаже без време....?

  Bukalemun
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Гневно

  От епохата на Просвещението западната култура е тясно свързана с идеи за светлината и тъмнината като представители на доброто и злото. Осветяването на всички неща означаваше търсене на истината, чистотата, знанието и мъдростта. Тъмнината, напротив, се свързваше с невежество, отклонение, злонамереност и варварство.
  *************************************************

  Възприемането на деня и нощта като материализации на доброто и злото дължим на Просвещението?
  Не мога да повярвам, че Дневник е публикувал подобно малоумие! Та опозицията
  "светлина-тъмнина", като интуитивно предусетена форма на разумната морална норма, изградена върху двойката "добро-зло" , а стара колкото е стар започналият да се осъзнава човешки разум, това е един от безспорните му фундаменти. Та какво е огънят за праисторическите хора? Само технологическо средство или метафора на доброто, като провиждане в злото/тъмнина? Защо митът за Прометей-огнедарител е така фундаментален? Защо образът на титана у Есхил е толкова сложен и никак не се озчерпва само с физическото значение на даряването на огъня? Нима Библията не говори за светлината именно като ипостас на Божественото Добро? Какво означава това "Нека бъде светлина", изречено в самото начало на Сътворението? Палене на лампите в празна стая? Или обявяване на божествения генезис на Доброто?
  ...................................................

  Подобни текстове, особено чести напоследък, затвърждават нивото на Дневник. Медия, готова да даде думата на всяка претенциозна глупост...

  Мараба, С-ДС доносници!
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Автора е хванал една статия и я е пуснал в Гугъл преводача.И още началната дума му е грешна - когато.А не като.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 66. 66 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Светлинното замърсяване, още казано "светлинен смог" наистна вреди на здравето на хора и животни. За разлика от нас, животните нямат щори и пердета - както предложиха някои преждепишещи.
  Това, което можем да си спестим от светлинния смог определено са светещите реклами, лазерните светлини от дискотеките и осветлението на сградите в центъра след 22 часа. И да слагаме по-добре насочени надолу светлини с икономични крушки. Мисля си, че подобно решение би било добър компромис между излишно осветление и мрак в населените места.

  E PLVRIBVS VNVM
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  LED.....
  ======
  В този форум.....много хора май не могат да правят разлика между.....светлина, осветление и най обикновено светне....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Огромен ферман, дъвчещ едно и също. Ецва дочетох до средата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  Осветяването на всички неща означаваше търсене на истината, чистотата, знанието и мъдростта.
  ========
  Това е може би най фаталното разминаване в еволюцията на човешкото умствено усъвършенстване.......
  Факта че свойството на зрителния ни орган да предава на мозъка ни единствено радио вълни в диапазона.... 450...750 nm....и от това свойство да определяме кое е зло и кое е добро......е достатъчно доказателство на колко грешен път сме ние, хората.....

  Bukalemun
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Ясно е, че се нуждаем от алтернативи - и то бързо. Вместо да намалят замърсяването от осветление, новите LED технологии
  ========
  Въпреки всичко, Луната си остава най големия естествен източник на нощно осветление.....
  Може би в този природен феномен се крият много от решенията и алтернатите.....

  Bukalemun
 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 562 Неутрално

  дрън дрън ярина.
  може да напише и
  за влиянието на червените
  светлини на крановете през
  нощта върху формирането на
  тревожност при имащите
  дисоциатовно разтройство.

 76. 76 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2406 Весело

  Назад към средните векове!
  Значи не може да се пали огън, за да не се замърсява въздуха, тоест топлото "тю-тю".
  Не може да светят градовете, защото е...? Красиво? Статистиката за увеличение на грабежите, убийствата и изнасилванията на тъмно... нея кучетата таковата. Обаче пък има и хубава новина!
  Ставаме като в Калифорния, другари и другарки!
  Всички на студено през зимата и на жега през лятото, топла вода няма...газът е фосилно гориво, а значи и газ няма. Атомните централи са вредни и опасни, но пък чистотата е скъпо нещо, товарищи! Затова, уплашени от китайската чума и от т.н. "нАука", се затваряте в студено-жегавите си къщи, палите само по една свещ във всички стаи, за да не опушвате атмосферата и ... никаква работа! Навън нямате право да излизате, за да не издишвате въглероден двуокис! Вкъщи, ако има слънце да ви зареди батериите - добре, ако няма - пак добре, че няма да работите! Мотиката му е майката, драги! И селото - там се е ширнала една земя, грее една луна и има мазета, в които да си държите зелевата чорба. Опс, пропуснах една важна част от бъдещето ви! Трябва да плащате, за това, че се грижат за вас горните "естети"! Ето Сандърс рече, че Америка щяла да плати 2 трилиона долара за новата зелена сделка! Те да не ги копат тези ми ти долари, а?! Щом те плащат и вие ще плащате и... се радвайте, че още имате къде да се прибирате, а и да излизате навън от време на време.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 77. 77 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Илюминатите няма да харесат това.

 78. 78 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 906 Неутрално

  И още полза - прегърнали мрака на нощното небе из градовете ще защъкат всякакви нощни личности - някой съмнителни, а някой и не толкоз!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 79. 79 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 906 Неутрално

  И още полза - прегърнали мрака на нощното небе из градовете ще защъкат всякакви нощни личности - някой съмнителни, а някой и не толкоз!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 80. 80 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#8] от "rumen_s":

  Може ще трябва да ходим с фенери в ръце, както едно време?

 81. 81 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 304 Неутрално

  По-голяма глупост не бях чел, това, заедно със зелената енергия, праховите частици и другите щуротии може да докара само проблеми на хората. Стига сте търсили под вола теле. Кой иска де се върнем в пещерите?

 82. 82 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Весело

  Прогресивният западняк е решен винаги да подобрява своето положение. От свещ до маслена лампа, маслена лампа до газова светлина, газова светлина до електрическа светлина - стремежът му към по-ярка светлина никога не спира,
  _________________
  Божееее такива бисери трябва да се закачат в бирариите , като табелите от ТКЗС-тата!

  До коментар [#21] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Нали затова нашето общество избра новите ценности на пазарната икономика?
  —цитат от коментар 23 на karabastun


  Религиозните либерберални фанатици, искрено вярват ,че невидимата ръка на пазарната икономика ще ги преведе през всяка тъмна сингулярност заложена от финансовите социопати!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 83. 83 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Весело

  По-голяма глупост не бях чел, това, заедно със зелената енергия, праховите частици и другите щуротии може да докара само проблеми на хората. Стига сте търсили под вола теле. Кой иска де се върнем в пещерите?
  —цитат от коментар 81 на barlog


  Според конспиративните теории, ЦК на ЛИберастите отдавна искат да редуцират популацията на хора и да ги върнат в родово-общинния строй!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 84. 85 Профил на Banal Dosadnikov
  Banal Dosadnikov
  Рейтинг: 5 Гневно

  Мили мои, преди 20 години би било смешно да ви кажат, че ще има зоополиция и че ще могат да ви съдят ефективно за убийство на куче или коте! А сега смешно ли е? Свине и кокошки може да колите и ядете засега. И козленца, и теленца, патенца, пуйченца...Зсега! А че ще ни глобяват, че не носим маски и цялата тая простотия! И кой си е представял такава простотия насериозно? Така че - чакайте - и връткането отзад ще стане задължитевлно в един момент - само със сертификат от коло проктолог, иначе те гонят от работа и готово! Ще се връткате ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK