Започват тестове на COVID ваксина от компанията, с която има договор България

Започват тестове на COVID ваксина от компанията, с която има договор България

© ReutersАмериканската компания Johnson & Johnson - единствената, с която България има предварителен договор за доставка на ваксина за COVID-19 - обяви мащабно тестване на свой експерименталнен продукт. Изпитанията първо трябва да съберат до 30 хиляди доброволци.


Това вероятно ще отнеме няколко месеца, като реалните изпитания ще започнат през март 2021 г. и ще продължат 12 месеца, съобщи "Ройтерс". Според Би Би Си резултатите ще бъдат известни след 6-9 месеца, което сочи приблизително същия срок при оптимистичен сценарий - края на 2021 г.


Става дума за експериментална ваксина от две дози, които се поставят с разлика от 57 дни. Изпитанията ще протичат успоредно на тези за ваксина от еднократна доза, започнали с близо 60 хиляди участници през септември. Една от целите е да се проследи има ли полза от втората доза Ad26COV2 за удължаване срока на защита от коронавируса.
Доброволците ще са от страни с много заразени като САЩ, Великобритания, Белгия, Франция, Германия, Испания, Колумбия, Филипините и Южна Африка.


Водеща е белгийската Janssen - фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson, която използва вирус на настинката, чрез който в тялото се вкарва генетичен материал от COVID-19 и предизвиква имунната система да изработи защита. Методът е различен от този на Pfizer-BioNtec, използващ т. нар. информационна РНК. За целта Janssen прибягва до платформата AdVac, използвана за ваксина за ебола.

  • Модифицирането на вирус на настинката на молекулярно ниво, така че да е едновременно безопасен и да имитира COVID-19 се използва и от AstraZeneca и Оксфордския университет с разликата, че във втория случай се използва вирус, заразяващ шимпанзета. Това са относително нови и експериментални подходи. По-традиционен е подходът на Novavax - тестовете, започнали през септември във Великобритания, са с инжектиране на вирусни протеини на коронавируса.

Предварителните резултати от тестовете за еднократното ваксиниране на първа и втора фаза са обнадеждаващи - имунната реакция е ефективна и стабилна, а доброволите я понасят, общо взето, добре. Конкурентните от Pfizer/BioNtech обявиха преди седмица, че тяхна разработка за двустепенна ваксина показва над 90% ефективност според предварителните данни от третата фаза.


Проблемът с Pfizer/BioNtech е, че продуктът им се съхранява и пренася при поне минус 70 градуса и още няма данни как действа на различни възрастови групи и колко продължителен е имунитетът.


Имунолози от месеци насам обясняват, че за ефективна борба срещу коронавируса ще е нужно едновременно прилагане на няколко ваксини или варианти. Тепърва предстои анализът и одобряването им от регулатори, както и производството и масовото им разпространение и поставяне.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK