След 1 януари: какво се променя за британците и европейците

След 1 януари: какво се променя за британците и европейците

© Associated PressТуризъм, служебни пътувания, висше образование: гражданите, които бяха свикнали да пътуват безпрепятствено от над 45 години между Великобритания и ЕС, ще трябва да се приспособят към новата реалност на Брекзит от 1 януари.


От тази дата британците в ЕС ще бъдат приемани като граждани на трета страна и повече няма да ползват свободата на движение, за да работят, да учат или да се пенсионират на територията на ЕС и на съдружните му държави (Норвегия, Исландия, Швейцария).


Великобритания от своя страна ще третира гражданите на ЕС като повечето "небританци". С тази разлика, че лицата с доказано постоянно пребиваване в страната преди края на 2020 г. ще запазят правата си съгласно сключеното в края на 2019 г. споразумение за излизане на Великобритания от ЕС. Обратното също е вярно за пребиваващите в ЕС британци.


Туристи
Британските туристи вероятно ще трябва да се въоръжат с търпение за процедурите за влизане в ЕС, макар и двете страни принципно да се разбраха за взаимно освобождаване от визи.


Може да им се наложи да доказват, че имат застраховка и разполагат с достатъчно финансови средства или с обратен билет. Престоят им в ЕС ще бъде ограничен до максимум от 90 дни в 180-дневен период.


Европейците пък ще могат да влизат на британска земя с обикновена лична карта до октомври 2021 г., след което ще трябва да представят паспорт. Разрешеният им престой ще е максимум шест месеца.


Ще има обаче и изключения. Някои неевропейски придружители на гражданин на ЕС ще имат нужда от виза.
Гражданите на Ирландия и Великобритания ще продължат да имат пълна свобода на движение съгласно старо двустранно споразумение.


Служебни пътувания


Въпросът за граничния контрол при служебни пътувания е сред все още нерешените въпроси между европейци и британци.


При командировка или заплатена услуга може да се поиска виза и/или разрешение за работа съгласно действащото законодателство в съответната страна от ЕС.


От британска страна европейците може да бъдат третирани като граждани на т.нар. облагодетелствани страни, тоест да им трябва разрешително, за да работят, но не и за да присъстват на служебна среща или да участват в професионално обучение.


В същия ред на мисли гражданите на ЕС, които имат предложение за работа във Великобритания, ще трябва да докажат известно ниво на владеене на езика на Шекспир, като равнището на заплатата им ще се определя със закон.


Студенти


От януари европейските студенти ще трябва да представят виза за университетски престой над шест месеца във Великобритания. Те ще трябва и да плащат по-високи студентски такси - до четири пъти повече за медицина или някои престижни дипломи за докторска степен.


Според изследване на британския парламент в британските университети е имало 143 000 студенти от ЕС през учебната 2018-2019 г.


Това увлечение на младите европейци може да затихне в бъдеще, което ще е и за сметка на британските финанси. През 2015 г. чуждестранните студенти са внесли 25,8 милиарда лири (29 милиарда евро) в икономиката на Великобритания. Страната е смятана за втората най-предпочитана в света за получаване на висше образование след САЩ.


Заради Брекзит британските студенти вече няма да могат да ползват програмата "Еразъм", която е позволила на милиони млади хора да прекосят граници, за да следват в друга европейска страна.


Имиграция


Понастоящем около 1,3 милион британци пребивават в ЕС, а 3,6 милиона европейски граждани живеят във Великобритания. Правата им са защитени, ако са се установили преди 31 декември 2020 г.


Въпросът обаче ще стои съвсем другояче за желаещите да емигрират след 1 януари.


Един пример: британците, които искат да се установят във Франция, Испания или Германия (любимите им страни за работа или пенсиониране), ще се изправят пред същите препятствия като останалите граждани на трети страни за неща като здравна застраховка, доказване на равнище на доходи или езикови изисквания.
Великобритания пък от 2021 г. ще въведе точкова система, която силно ще затрудни европейците да се установят в страната. Ще се вземат предвид възрастта, познанието на английски и финансовите ресурси.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колко ли ще струва визата за пиян англичанин желаещ да посети Златни Пясъци?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Куп излишни простотии.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1257 Весело

  И с точковата система британците ще търсят висококвалифицирани кадри за бране на ягоди!

 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 687 Разстроено

  Промените със сигурност ще са доста по-малко от холядите тонове мастило, които се изписаха в последните 4-5 години. Престанете да плашите гаргите с хипотези, неясни предположения и купища измишльотини.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  За европейците това няма особено значение.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  За 97 % от гражданите на ЕС нищо няма да спомени. Онези 3 %, които живеят на острова, или ще вземат британско гражданство, или ще си тръгнат в даден момент. Но за британците всичко ще се промени. Те вече ще бъда считани за чужди граждани от ЕС и ще понесат всички неприятности от този факт. Като например неприятното чакане на дългата опашка на летището, защото няма да имат достъп до бързото преминаване и свободата на движение на европейците.

  Отделно ще намалеят европейските студенти в британските университети, които в момента завършват на острова и остават да работят там, създавайки голям процент от БВП. Сега тези студенти ще отидат да учат във Франция или Германия. Ще се затрудни и събирането на летните реколти ягоди и други фермерски изделия, защото ще се затвори пазарът на сезонни работници. Ще настане голямо търсене за свободни професии като водопроводчици, зъболекари и други, които в момента се заемат от работници от Източна Европа. А както знаем, Борисчо и Фуража какво казваха - полският водопроводчик е враг номер 1 на британската икономическа и осигурителна система! Хайде сега да ги видим без водопроводчика какво ще правят.

  И третото, което много сериозно ще се промени - британската лира ще се обезцени рекордно. Стоките по британските магазини ще поскъпнат, защото над 50 % от тях или от съставните им компоненти се внасят от Европа. "Свободата от Брюксел" ще им се стори истински Дантев ад на британците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Все пак Брекзит помогна България да се изкачи от 28-мо на 27-мо место в ЕС-то......... мда.

 8. 8 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":

  Сигурно си прав... Обаче аз съм пътувал по света и съм виждал хубави богати държави които не са в ЕС.

  Pure Chewing Satisfaction
 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bedtime for Democracy":


  Това не се появи в горния ми коментар:
  Така че последните изречения в коментара ти май не са много вероятни.

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Весело

  Ирландците намазаха: хем в ЕС, хем във Великобритания имат същите права като британците.
  Ирландците могат да гласуват на парламентарни избори във Великобритания, както и британците да гласуват на ирландски парламентарни избори. Това при условие, че живеят в съответната страна и имат регистрация в регистъра за гласуване.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  Споко, EU defender каза, че Брекзит няма да има!

 12. 12 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Много неща се променят и ще се променят в близко бьдеще.

 13. 13 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ще има бум на продажби на селски недвижими имоти от англичани и/или регистрация на ЕООД-та. Сещате се, нямат право да притежават земя

  Бог да благослови Америка за България!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Британците ще съжаляват много повече от европейците!

 15. 15 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Много хора подценяват Британската империя и правят грешка!

 16. 16 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":Сигурно си прав... Обаче аз съм пътувал по света и съм виждал хубави богати държави които не са в ЕС.
  —цитат от коментар 8 на Bedtime for Democracy


  Сигурно.
  Но като изключим Швейцария и Норвегия, колко от тях са били в Европа, та да са в ЕС?

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Каквото - такова. Ду-пе знае 2 и 200. Няма какво да го мислиме сега.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Всички ще съжаляват, да ви река. Британците се усетиха каква дивна глупост сториха, още не са се усетили да потърсят отговорност на лъжците, които им наговориха онези безумни простотии, проблемът е дали ЕС, след като загуби 5-тата по големина в света икономика, ще се усети защо си тръгнаха британците - заради абсолютно безконтролната миграция.

  В смисъл, сложете се на тяхно място - живеете в България, управлявана компетентно през поне последните 50 години и сме богати, и живеем добре в читава, уредена страна. Гешев продава банички, Бойко е харизматичен асфалтаджия. където им е мястото и не вредят, а на българските летища и по брега на Черно море ежедневно акостират между хиляда и десет хиляди души. Дневно. 80% от тях от напълно различна култура и с макс. основно образование. И идват, идват, идват, а работните места за ниска или без квалификация свършват, свършват, свършват - ами и вие ще побеснеете.

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  В края на ВСВ, през 1944, край бреговете на Шотландия, буквално пред носа на силен британски гарнизон, внезапно изплувала последен модел немска подводница. Наряда, който зорко наблюдавал морето, бил толкова изненадан, че минали няколко секунди, преди да се осъзнаят и да дигнат тревога. После всичко минало по план, няколко торпедоносци излетели, атакували врага и го потопили с торпедни попадения. Подводницата потънала, екипажът прибран, а след големите емоции капитанът на кораба, 27 год. мъж, бил подложен на разпит. Човекът твърдял, че не е имал заповед за нещо по-особено освен рутинното разузнаване, нещо, което британците знаели. Морякът казал, че подводницата изплувала принудително. А историята е комична.
  Тоалетните на подводниците били без ватерклозет поради голямото налягане на извънбордната вода, което можело лесно да наводни кораба. Затова германците измислили сложна система за решаване на проблема чрез множество клапани и кранове. На подводницата назначили двама ВИК специалисти, които да управляват системата. Капитанът обаче решил сам да се справи и като си свършил работата, задействал системата. Само че дръпнал грешния кран и водата почнала да нахлува в отсека с голяма сила. Настанала паника и в края на краищата били принудени да изплуват. Англетата много се смяли на тая история и не искали да повярват, за тях немците провеждали секретен боен проект. Капитанът настоявал да прегледат потъналата подводница. Доста по-късно се установило, че немците не лъжат, имали късмет, че били близо до брега и спасили кожите. Разузнаването докладвало, че наистина е изпитвана такава ватерсистема, която постепенно навлязла масово в подводния флот.
  Така се променила част от морската история.

 20. 20 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#18] от "nodjinn":

  Ти ако наистина вярваш, че в другите страни няма Бойковци и Гешевци на високи държавни длъжности, си изключително наивен.
  Според мен Джонсън и Тръмп са също толкова некомпетентни, колкото и Борисов.
  С единствената разлика, че държавите им имат пари и ясна държавна политика, която не се влияе особено от това кой ще е президент или МП.
  А те имат пари, защото великобритания до преди 80 години владееше половината свят, а САЩ от 80 години воюват в другата половина.
  И не, не напуснаха ЕС заради миграцията. Във Великобритания винаги е имало мигранти. Индийци, Пакистанци, Поляци... Всякакви африканци. Те са свикнали с това.

 21. 21 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bedtime for Democracy":

  E, има богати - особено в Арабския свят....Но хубави и цивилизовани /в смисъл човешки права/ извън Европа се броят на пръсти . Като жена , която много е пътувала мога да ти кажа , че когато минавам границите на Европа , винаги имам "много на ум"

 22. 22 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Любопитно

  За туристите горе-долу нищо не се променя и от едната и от другата страна. А много желаещи британци да работят в ЕС нито е имало, нито се очертава да има. Европейците емигранти са почти 3 пъти повече, а британците в Европа всъщност на 85% са пенсионери, които изобщо нямат намерение тепърва да градят някаква кариера - ако не им изнася, ще си продадат имота и ще се изнесат на Карибите (в Белийз, (например, където стандарта на живот е по-нисък от тук и крикетът е най-популярния спорт)...

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  ...... И третото, което много сериозно ще се промени - британската лира ще се обезцени рекордно. Стоките по британските магазини ще поскъпнат, защото над 50 % от тях или от съставните им компоненти се внасят от Европа. "Свободата от Брюксел" ще им се стори истински Дантев ад на британците.
  —цитат от коментар 6 на Lou


  Аз да попитам, защо паунда ще се обезцени? Някакво логично обяснение имате ли или просто така пише в Интернет?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Напротив, паунда ще си върне стойността. Стоковите и парични пазари едва ли се влияят откъде идват компонентите. Даже европейските производители ще трябва да свалят цените, ако искат да запазят пазарен дял.

 25. 25 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#22] от "Kosta Delev":

  Като изключим, че Белийз не е на Карибите, за останалото си прав.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#25] от "Athanatos"

  Е, значи за ВСИЧКО съм прав - Белиз (макар че не е остров) е на Карибите по същия начин както България е черноморска страна, макар че не се намира в Черно море... ;)

 27. 27 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "mandzo":

  Нещо много си се филмирал... последното което чета за тия не мога да кажа европейци защото вече най масовото име сред новородените е 1 пророк.. та последното което чета е че буквално масово големи фирми се махат от там.. За колите какво да говорим? Пак затварят заводи и намаляват оборотите на производство.. За студентите вече има даже много голям спад на европейски студенти там .. А нужно ли е да коментираме , че европейците голяма част се изнасят от ден 1 на брекзит? Ама наваксват с тия от Сомалия и Пакистан 🤓 Бирмингам изцяло мюсюлмански и още куп градове.. не знам кои нормален ще остава там..

 28. 28 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "mandzo":

  Нещо много си се филмирал... последното което чета за тия не мога да кажа европейци защото вече най масовото име сред новородените е 1 пророк.. та последното което чета е че буквално масово големи фирми се махат от там.. За колите какво да говорим? Пак затварят заводи и намаляват оборотите на производство.. За студентите вече има даже много голям спад на европейски студенти там .. А нужно ли е да коментираме , че европейците голяма част се изнасят от ден 1 на брекзит? Ама наваксват с тия от Сомалия и Пакистан 🤓 Бирмингам изцяло мюсюлмански и още куп градове.. не знам кои нормален ще остава там..

 29. 29 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "mandzo":

  Нещо много си се филмирал... последното което чета за тия не мога да кажа европейци защото вече най масовото име сред новородените е 1 пророк.. та последното което чета е че буквално масово големи фирми се махат от там.. За колите какво да говорим? Пак затварят заводи и намаляват оборотите на производство.. За студентите вече има даже много голям спад на европейски студенти там .. А нужно ли е да коментираме , че европейците голяма част се изнасят от ден 1 на брекзит? Ама наваксват с тия от Сомалия и Пакистан 🤓 Бирмингам изцяло мюсюлмански и още куп градове.. не знам кои нормален ще остава там..

 30. 30 Профил на Perata
  Perata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Провери си данните за напусналите УК европейци и новодошлите да видиш за какво говоря.. алах да е с вас..

 31. 31 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#27] от "Perata":

  Аргументите ти са "книжни" аргументи и донякъде политически/расови, смешно.
  Достатъчно е Великобритания да сключи търговско споразумение със САЩ и като се имат предвид страните от Британската общност, имат много сериозни икономически перспективи. Омръзнало им е да са донор на ЕС всяка година. В края на краища "интересът клати феса" казва една приказка.

 32. 32 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#27] от "Perata":

  Аргументите ти са "книжни" аргументи и донякъде политически/расови, смешно.
  Достатъчно е Великобритания да сключи търговско споразумение със САЩ и като се имат предвид страните от Британската общност, имат много сериозни икономически перспективи. Омръзнало им е да са донор на ЕС всяка година. В края на краища "интересът клати феса" казва една приказка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK