"Модерна" обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е 94.5% ефективна

"Модерна" обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 е 94.5% ефективна

© Associated PressФармацевтичната компания "Модерна" (Moderna) съобщи, че експерименталната ѝ ваксина е 94.5% ефективна за предотвратяване на COVID-19 въз основа на междинни данни от трети етап на клинично изпитване.


"Модерна" получи милиард долара от администрацията на Доналд Тръмп, макар "Уолстрийт джърнъл" и "Ройтерс" да съобщиха, че тя няма досега одобрена нито една ваксина в САЩ и че се възникнали спорове с работещи за правителството учени, според които има съмнения, че биотехнологичната компания има достатъчно опит и персонал за провеждане на мащабни тестове сред десетки хиляди доброволци.


Заедно с ваксината на ("Пфайзър") Pfizer Inc, които също съобщиха за 90% ефективност, и в очакване на повече данни за безопасност и регулаторен преглед САЩ може да имат две ваксини, разрешени за спешна употреба, през декември и до 60 милиона дози ваксина, налични от края на годината.
През следващата година правителството на САЩ може да има достъп до над 1 милиард дози само от двата производителя на ваксини, повече от необходимото за 330 милиона жители на страната. Ваксините, създадени с помощта на нова технология, известна като информационна РНК, или иРНК, представляват мощни нови инструменти за борба с пандемията.


Междинният анализ на Moderna се основава на 95 заразени сред участниците в проучването, които са получавали или плацебо, или ваксината. От тях само пет инфекции са възникнали при тези, които са получили ваксината, която се прилага на две дози с интервал от 28 дни. Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултрастудено съхранение като тази на Pfizer, което улеснява разпространението.


Moderna очаква тя да бъде стабилна при стандартни температури от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при -20 градуса по Целзий. Ваксината на Pfizer трябва да бъде съхранявана при -70 градуса по Целзий. При стандартни температури в хладилника може да се съхранява до пет дни.


Данните от проучването на Moderna с 30 000 участници показват още, че ваксината предотвратява случаи на тежък COVID-19 - все още нерешен въпрос при ваксината на Pfizer. От 95 случая в процеса на Модерна 11 са тежки и всичките 11 са настъпили сред доброволци, получили плацебо.


Moderna, част от програмата на правителството на САЩ Warp Speed, очаква да произведе около 20 милиона дози от ваксината за САЩ тази година, милиони от които компанията вече е направила и е готова да изпрати, ако получи разрешение от FDA. "Ако приемем, че получим разрешение за спешна употреба, ще бъдем готови да изпратим през Warp Speed почти след часове, каза Хоге. Така че тя може да започне да се разпространява незабавно."


Moderna е получила близо 1 милиард долара финансиране за научни изследвания и развитие от правителството на САЩ и има сделка от 1.5 милиарда долара за 100 милиона дози.


Случаите на заболели


95-те случая на COVID-19 включват няколко ключови групи, които са изложени на повишен риск от тежко заболяване, включително 15 случая при възрастни на 65 и повече години и 20 от участници от расово различни групи. Повечето нежелани реакции са леки до умерени. Значителна част от доброволците обаче изпитват по-тежки болки след приема на втората доза, включително около 10%, които са усетили умора, достатъчно силна, че да попречи на ежедневните дейности, докато други 9% са имали телесни болки.


Повечето от тези оплаквания обикновено са краткотрайни, твърдят от компанията. Данните на Moderna предоставят по-нататъшно валидиране на обещаващата, но недоказана досега иРНК концепция, която превръща човешкото тяло във "фабрика за ваксини", като кара клетките да произвеждат определени вирусни протеини, които имунната система вижда като заплаха и предизвиква отговор. Moderna очаква да има достатъчно данни, необходими за получаване на разрешение в САЩ през следващата седмица, и да подаде искане за спешно използване през следващите седмици.


Американското правителство заяви, че ваксините COVID-19 ще се предоставят безплатно на американците, независимо дали имат здравно осигуряване, не се осигуряват или се покриват от държавни здравни програми като Medicare. Moderna също заяви, че ще използва данните си, за да търси разрешение в Европа и други региони.


Други страни като Китай и Русия вече са започнали ваксинации. Русия разреши своята ваксина COVID-19 Sputnik-V за домашна употреба през август, преди да публикува данни от мащабни опити. На 11 ноември тя заяви, че нейната ваксина е 92% ефективна въз основа на 20 инфекции в голямото проучване.


Първите реакции


"Ще бъде много по-лесно да се транспортира и прилага тази ваксина в сравнение с тази на Pfizer. Също така предварителните доказателства сочат, че тя може да предотврати тежкото протичане на COVID-19. Ваксината на Moderna обаче е по-скъпа и ще има по-малко дози на разположение през следващата година", коментира пред "Ройтерс" Андрю Хил, старши научен сътрудник в Ливърпулския университет "Нито една компания за ваксини не разполага с достатъчно запаси, за да защити всички нуждаещи се. Ще ни трябват всички налични ваксини с над 90% ефективност, за да покрием глобалното търсене."


"Данните за безопасността изглеждат обещаващи. Страничните ефекти на ваксината съвпадат с тези, които обикновено се наблюдават при други ваксинации за възрастни, включително сезонната ваксинация срещу грип, която се прилага в много милиони дози всяка година", посочва Елинор Рили, преподавател по имунология в Единбургския университет. "Важна неизвестна е дали тази ваксина или която и да е от ваксините, които в момента се изпробват, предотвратява предаването на болестта. Вероятно ваксините, които предотвратяват симптоматично заболяване, ще намалят продължителността и нивото на заразност и по този начин ще намалят предаването, но все пак не знаем дали този ефект ще бъде достатъчно сериозен, за да доведе до съществена разлика в разпространението на вируса."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK