"Обратен път към Карабах няма" - много избягали след войната няма да се върнат

"Обратен път към Карабах няма" - много избягали след войната няма да се върнат

© ReutersВ части от Нагорни Карабах, който според данните отпреди новата ескалация имаше 150 хил. души население, много арменци бягат, след като териториите ще бъдат поставени под контрола на Азербайджан съгласно споразумение с Русия. Други - но все още много по-малко се връщат в оставените си домове в столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република, Степанакерт.


Руски и световни медии съобщиха в края на седмицата, че поне два конвоя с автобуси са се върнали в Степанакерт от Армения под съпровода на руски военни. Градът остана под контрола на етническите арменци заедно с други територии на НКР и така фактически непризнатата територия няма да спре да съществува 26 години след като бе прекратена войната с 30 хил. жертви.


"Ройтерс" разказва, че множество бежанци са се събрали вчера в центъра на града, за да съберат хуманитарна помощ - консерви и макарони.
"Видях трета война тук. През 1992 и 2016 г. не напуснах града дори за минута. Но този път беше ужасно," разказва жена на средна възраст, отказала да съобщи името си. Обяснява, че временно избягала в граничния град Сисян в началото на октомври, когато трябвало да се крие в бункер. Центърът на Степанакерт опустя заради сраженията.


"Обратен път към Карабах няма" - много избягали след войната няма да се върнат

© Reuters


Различно е в Шуша/Шуши (на азерски и арменски), втория по големина град в Нагорни Карабах. Той бе овладян от Азербайджан и сега "няма арменци в Шуша", казва за "Ройтерс" 35-годишният учител по физическо възпитание от града Александър Симонян. Разказва, че изпратил съпругата и децата си в Армения и се присъединил към силите за защита на НКР. Сега живее с приятел в Степанакерт и няма къде да настани семейството си, макар че се е надявал властите да предложат алтернатива. "Това е нашата земя. Къде да отида?"


По данни на руското министерство на отбраната (Москва контролира единствения коридор за връзка на Степанакерт с Армения) общо 725 души са се прибрали в анклава от 14 ноември насам.


Преди няколко дни обаче руският президент Владимир Путин обяви, че избягалите от анклава са много повече - вероятно десетки хиляди (според властите в НКР - 90% от населението, макар това да не е потвърдено). Други 4000 са убити, 8000 - ранени.


Както и преди 27 г., горят домове


Други смятат, че моментът за напускане на Нагорни Карабах е сега - след сделката на Русия, Армения и Азербайджан. Преди почти 30 години много азери напуснаха Шуша, палейки къщите си; сега това правят арменци.


"Не искаме в нашите домове да живеят азербайджанци. Сами да си строят домовете," казва 33-годишен жител на село Черектар, който отива с родителите си в Армения, в търсене на по-добри възможности. Горят домове и в други села по пътя към Армения. Същото става и през 1993 г., но тогава арменски сили завладяват района, а азербайджанското население бяга, пише руската служба на Би Би Си.


Проблемът за арменците е, че не вярват на гаранциите на азербайджнаския президент Илхам Алиев - според него карабахските арменци могат мирно и щастливо да живеят под азербайджанска власт. За руската служба на Би Би Си Гаяне Аршакян от Гадрут разказва, че избягала с дъщерите, майка си и свекърва си в хотел в Ереван през октомври. Дори под контрол на ООН не би помислила да се върне - да живее с азербайджанци, според нея, не е възможно.


Хиляди не мислят да се връщат и в Степанакерт - медията отбеляза преди няколко дни, че няколко дни след края на сраженията той "изглежда не съвсем мъртъв, но едва-едва жив." Мъжете по улиците са само в камуфлажни дрехи и дори те са малко. Журналисти, отразявали войната, смятат, че всичко рухва в града и никога няма да се върне към предишното състояние.


"Много бихме искали да се върнем, но ако там има азербайджанци, лично аз и много други няма да се върнат, защото се страхуваме за живта на децата си," казва 22-годишната Диана Хачатрян, също избягала от Степанакерт с дъщеря си и свекърва си; мъжът и всички други роднини мъже са в Степанакерт. "Защото те могат просто да влязат в дома ни и да убиват. Дори не се доверяваме на тези миротворци." Тя има предвид руските миротворци, охраняващи пътя до Степанакерт.


И свекърва ѝ е на сходно мнение. "Обратен път към Карабах няма," казва Нуне, свекърва на Диана. "Лично аз бих избягала изобщо от Армения. Защото вече не се доверявам на никого."

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Тежка е съдбата на загубилия война - губещ територии ... България поне помни бежанците от две национални катастрофи по царско, помни и бежанците от Илинденското въстание към Княжество България. Помним и бежанците които България приюти след Арменския геноцид и след разгрома на белогвардейците ...
  Да се надяваме , че след фактическата подялба на Нагорни Карабах това е КРАЯТ на ВОЙНАТА. Всеки си взе максимума , петролопровода не е заплашен ... приказките за "азерски газ" стават реалност ... На кого му трябва нова война вече ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Да ходял при Пашинян, той ще се погрижи.

 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Това бе целта, но едва ли ще е за дълго.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Разстроено

  ""Видях трета война тук. През 1992 и 2016 г. не напуснах града дори за минута. Но този път беше ужасно," разказва жена на средна възраст, отказала да съобщи името си. Обяснява, че временно избягала в граничния файл Сисян в началото на октомври, когато трябвало да се крие в бункер. Центърът на Степанакерт опустя заради сраженията."

  Никакви сражения не е имало в Степанакерк, а варварски азерски обстрели на цивилни обекти! Даже нарочно бомбардираха болницата ама затова обективните журналисти от Ройтерс мълчат, не е като Асед и руснаците да бомбардират болници за което тръбяха всеки път когато на главорезите в Сирия им ставаше напечено!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Обратен път към Карабах няма ... само за бягащите от окупираните ит Азербайджан територии на Нагорни Карабах = 1/4 от територията на му. Хората са преживели военните действия и ужаса пред настъпващия ислямистки башибозук - не очакват милост. Който се е добрал до територията на Армения няма и къде да се върне ... Същото го преживяха преди 25 години азерите , когато арменците настъпваха = да видим колко от тях ще имат желание да се върнат да кажем в Шуши - вече са си устроили живота другаде.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  Най сетне справедливостта ,лека полека се прокрадва....
  Стотици хиляди азери бяха прокудени от родните си места. ....а сега вече се връщат.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  орди ислямистка сган , азерската армия и турските дронове варварски мачкаха 60 хилядната НКР, Армения бе неадекватна да им помогне в тази война. Иран описва какви точно ислямисти какви молитви пеели в завладените карабахски градове ... ние трудно се оправяме с ислямските секти, но местните си ги знаят - само можем да съдим какви са били щурмоваците на азерската армия и доколко това е широкомащабна координирана акция

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":

  да видим колко от тях ще имат желание да се върнат да кажем в Шуши - вече са си устроили живота другаде.
  ======
  Хе....:)...ами връщат се .....
  Ти Таньо......най добре питай защо арменските лобита по света не се върнаха когато на времето Армения окупира Нагорни Карабах.....
  Имаха 27 години на разположение. ....
  Не само никой не се върна .....а се получи обратното. ....
  Милиони арменци си напуснаха родината за винаги. ...

  Bukalemun
 9. 9 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  До коментар [#7] от "dark'star":

  За 30 години при 4 резолюции на ООН Армения можеше да върне окупираните от нея 5 области извън Карабах и да се разберат с азерите. Не изкарвай арменците целите в бяло. При преднете война руската армия им отвоюва територии,но днес Русия е слаба...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Най сетне справедливостта ,лека полека се прокрадва....Стотици хиляди азери бяха прокудени от родните си места. ....а сега вече се връщат.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  ДА ... 1/4 от територията на Нагорни Карабах за Азербайджан е относително справедливо решение за прогонените преди 25 години азери. Това няма да върне страдаията нито на азерите, нито на арменците, няма да върне и жертвите от двете страни. Като зная, че настъпващите по принцип дават 3 пти повече жертви от отбраняващите се и горе-долу колко са арменските жертви се очаква и жертвите на азерите да са ужасяващи = Дано се спре тази война и да се кротнат и двете страни, а не на всеки 20 години да скачат за реванш.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star":

  1/4
  ======
  Това е поетапно.....за да няма неприятни социални катаклизми .....
  Процеса ще продължи докато стане 4/4.....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":За 30 години при 4 резолюции на ООН Армения можеше да върне окупираните от нея 5 области извън Карабах и да се разберат с азерите. Не изкарвай арменците целите в бяло. При преднете война руската армия им отвоюва територии,но днес Русия е слаба...
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Азерите не се съгласяваха да отсъпят Лачинския коридор, независимо колко пъти арменците им предлагаха размяна. :-) Разбира се СЕГА светът не е същия - Русия си има други приоритети, а Първата сила е комунистическа страна и се говори за "един пояс, един път" и "един споделен свят"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Дори не се доверяваме на тези миротворци." Тя има предвид руските миротворци
  ==========================================
  Ясно защо е публикувно това писание, заради тези изречения. Искат хората американски миротворци,като в Сирия, Ирак, Афганстан, Косово, все процъфтяващи страни , образец за демокрация и мирно развитие.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#12] от "dark'star":

  Азерите не се съгласяваха да отсъпят Лачинския коридор, независимо колко пъти арменците им предлагаха размяна. :-)
  =======
  Този модел е комунистически, Таньо.....и не бе одобрен от никого....
  Все едно аз да ти взема нивата .....и после да те каня на преговори, как да си я поделим....:)
  Няма как да стане....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#10] от "dark'star": 1/4======Това е поетапно.....за да няма неприятни социални катаклизми .....Процеса ще продължи докато стане 4/4.....
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Пррекалено оптимистично предположение :-) направо мистично !!!
  :-) поддаваш се на елементарна пропаганда :-)
  Азербайджан си взе максимума - няма повече за какво да воюва
  ... ако тръгне по пътя на шовинизъм няма да свърши на добре.
  България е преживяла 2 национални катастрофи по този път,
  Турция също е загибила доста , като не е разбрала до къде да спре.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  направо мистично !!!
  ======
  Така са се договорили.....
  Поетапно.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star": Азерите не се съгласяваха да отсъпят Лачинския коридор, независимо колко пъти арменците им предлагаха размяна. :-) =======Този модел е комунистически, Таньо.....и не бе одобрен от никого....Все едно аз да ти взема нивата .....и после да те каня на преговори, как да си я поделим....:)Няма как да стане....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Както и не стана ... Сега ще има друг път от Карабах до Армения.
  = както казах : тогава арменците не разбраха до къде да спрат и сега стигнаха до ръба на национална катастрофа, сега Азербайджан е в "шапко - подподхвърлящо" настроение опиянен от победата , дано като изтрезнеят се спрат овреме.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star":

  Радостта на Азербайджан е повече от обоснована.....понеже каузата им е справедлива.....
  Преди около 30 години бяха коварно прецакани....
  Изключително добре въоръжения противник ги нападна вероломно.....и то когато имаше още ссср....
  А когато войната приключи.....имаше само Русия....
  Много Хитро наистина.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":направо мистично !!!======Така са се договорили..... Поетапно.
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  точно така = поетапното изтегляне на арменците от азерските области извън състава на Нагорни Карабах приклюва на 1 декември :-) Нагорни Карабах също се изтегля от малка част от собствената си територия , която по време на войната не бе завоювана от азерите. Ще видим какво са се договорили ГОЛЕМИТЕ - няма кой да ни каже , мжем само да съдим по действията и последствията, но пълно ликвидиране на НКР не се предвижда в обозримо бъдеще ... освен в главите на повярвалите в собствената си пропаганда патриотари,

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#17] от "dark'star": ...Изключително добре въоръжения противник ги нападна вероломно.....и то когато имаше още ссср....А когато войната приключи.....имаше само Русия....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Такава е съдбата на империите ... Дядо ми е роден в Османската империя ... а като почина я нямаше ни нея, ни Австроунгарската империя, ни Райха , ни СССР ... Империите си отиват - хората остават и ги надживяват понякога за да видят жалките им остатъци.
  :-) и аз мисля да изпрятя още няколко империи в небитието преди да се помина

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Такава е съдбата на империите ... Дядо ми е роден в Османската империя ... а като почина я нямаше ни нея, ни Австроунгарската империя, ни Райха , ни СССР ... Империите си отиват - хората остават и ги надживяват понякога за да видят жалките им остатъци.
  :-) и аз мисля да изпрятя още няколко империи в небитието преди да се помина
  —цитат от коментар 20 на dark'star


  Ха-хааааа

  Парадоксално си прав тавариш !

  Чак няколко империи няма да изпратиш

  но ДВЕ - със сигурност !

  Едната - СССР вече си я изпратил до мястото й

  НА БУНИЩЕТО на Историята

  Другата - ОВПУТЕНА РУСИЯ ще я изпратим СЪВСЕМ СКОРО

  Така че и ние ще намажем покрай теб ИЗПРАЩАЙКИ ДВЕТЕ ИМПЕРИИ

  Ха-хаааааа

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#20] от "dark'star":

  ЕС ли имаш предвид да изпратиш в небитието?

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#20] от "dark'star":

  ) и аз мисля да изпрятя още няколко империи в небитието преди да се помина
  =======
  И ако го направиш, това ще е грешка.......
  Епохата на империите се завръща....за сметка на краха на националните държава....
  Това няма да са буквално империи, такива каквито ги знаеме....
  Ще приличат повече на гео политически влияния....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  А колко арменци бяха прокудени преди това, за да се настанят тези азери там ?? Историята хич не започва отпреди 30 години, а много по-рано.

 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#6] от "eti mehter":А колко арменци бяха прокудени преди това, за да се настанят тези азери там ?? Историята хич не започва отпреди 30 години, а много по-рано.
  —цитат от коментар 24 на Alex Ivanov


  Тъй тъй
  Дай ся да се разревем и за прокудените от Аспарух ромеи
  и всичко ще си дойде на мястото
  ха-хааааа

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  Тежка е съдбата на всеки бежанец. Нашия български народ има много богат и горчив опит в това. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Да Ети ... ще има имерии, но едни ще сменят други - няма да са еди и съши
  :-) за това мисля да поизпратя още някоя и друга империя в небитието

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#7] от "dark'star":За 30 години при 4 резолюции на ООН Армения можеше да върне окупираните от нея 5 области извън Карабах и да се разберат с азерите. Не изкарвай арменците целите в бяло. При преднете война руската армия им отвоюва територии,но днес Русия е слаба...
  —цитат от коментар 9 на mitko11


  Поредният коментар който потвърждава че русофобията е първата и задължителна крачка към туркофилията! Ами то и за Израел ими хиляди резолюции на ООН да върне окупираните теретории ама нещо не хващат дикиш! А позицията на Азербейджан на преговорите винаги и била да се върнат териториите без Карабах да получи никакво признание - все едно Израел да върне териториите без арабите да признават Израел! Колкото до първата война тогава СССР и Русия бяха в криза и едви ли им беше до Карабах а факта че тогава дори миротворци не бяха допуснати показва каква е била ролята и!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":А колко арменци бяха прокудени преди това, за да се настанят тези азери там ?? Историята хич не започва отпреди 30 години, а много по-рано.
  —цитат от коментар 24 на Alex Ivanov


  +++ Така е !!!
  ама това не е за всяка глава = по форумите коментират като футболна агитка и не са склонни към сложни анализи и исторически наслоявания - до толкоз им стига на най-кресливите
  :-) ,,, за щастие не решават форумни корифеи, а дърти политици

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":орди ислямистка сган , азерската армия и турските дронове варварски мачкаха 60 хилядната НКР, Армения бе неадекватна да им помогне в тази война. Иран описва какви точно ислямисти какви молитви пеели в завладените карабахски градове ... ние трудно се оправяме с ислямските секти, но местните си ги знаят - само можем да съдим какви са били щурмоваците на азерската армия и доколко това е широкомащабна координирана акция
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  Ето доказателства и за участието на турският спецназ:
  https://yandex.ru/turbo/voennoedelo.com/s/posts/id7570-pv1iif8jaume6d6clewu?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  А това е линк за бомбардировката на болницата в Степанакерк от управляеми авиобомби на турските Ф-16:
  https://pravdoryb.info/quoteto-polnyy-zvizdetsquot-azerbaydzhan-razbombil-bolnitsu-s-ranenymi-kots-ne-sderzhal-emotsiy.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  има бая империи за изпращане , но никой не знае коя кога ще се помине

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  "По данни на руското министерство на отбраната (Москва контролира единствения коридор за връзка на Степанакерт с Армения) общо 725 души са се прибрали в анклава от 14 ноември насам.
  Преди няколко дни обаче руският президент Владимир Путин обяви, че избягалите от анклава са много повече - вероятно десетки хиляди (според властите в НКР - 90% от населението, макар това да не е потвърдено). Други 4000 са убити, 8000 - ранени."

  Нагорни Карабах като население и територия може да се сравни с някои от окръзите на България като примерно Врачански или Ловешки. Ако избягалите от анклава са 90% от населението, то Нагорни Карабах фактически престава да съществува като арменски анклав. Преди войната арменците са били 150 хиляди , а след войната ще останат някъде към 15-20 хиляди. Проблемът приключва по сталински образец. Има арменци , има проблем , няма арменци , няма проблем.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Преди няколко дни обаче руският президент Владимир Путин обяви, че избягалите от анклава са много повече - вероятно десетки хиляди (според властите в НКР - 90% от населението, макар това да не е потвърдено). Други 4000 са убити, 8000 - ранени."

  Равносметката от операцията на Азербайджан и Турция в НК и цената на днешното ново, още по сложно статукво там, след като въпросната област се разкъсва на две, според това докъде е стигнала азерската армия ! Тъжно !

 35. 35 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  следя този ужас и си правя изводите за нас...
  Арменците от Шуши бяха предадени (продадени). Организацията на цяла Армения прилича явно на това, което живеем и ние... Дано Ердо не се сети и за нас, че сме загубени...

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":

  Коментар 8.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  не е този модел го предложи администрацията на Клинтън, както и трасето до Нахичеван, но арменците тогава не се съгласиха.
  Сега се съгласиха от страната на победени с малко по- окастрен вариант

 38. 38 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Тежка ще е съдбата на тези хора. Видя се, че и в Армения не ги искат, с нищо е им помагат, гледат на тях с лошо око и въобще лоша работа...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#37] от "1001":

  но арменците тогава не се съгласиха.
  =======
  Тогава някой ги потупваше по рамото и им даваше мъжки кураж.....а сега вече не го прави.....
  Същата картинка е и с гърците.....
  И тях в момента ги тикат към тепиха....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  "Преди почти 30 години много азери напуснаха Шуша, палейки къщите си; сега това правят арменци."

  Това не е вярно! Азерците, като са напускали къщите си са си ги заключили и са чакали денят да се върнат в тях. Арменците, които напуснаха Нагорний Карабах също не са си палили къщите. Палят заселените в чужди къщи арменци, в останалата част на Карабах. Те са дошли от арабски страни и са усвоили други табиети.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 41. 41 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Само да отбележа, погледнете снимката. Така поддържана улица в София няма.

 42. 42 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Само да отбележа, погледнете снимката. Така поддържана улица в София няма.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#38] от "Viva la Evolution":

  А Пашинян.....лееекичо....се ската и изчезна някъде на втори план....

  Между другото.....видя ли как третото примирие успя....за разлика от първите две.....
  Причини няма.....
  Има само една причина.....и тя се казва.... Емануил Макрон.....
  За разлика от първите две.....при третото примирие, неговия глас оцъстваше....
  Колко излишни хора измряха заради едно франсе....!!!

  Bukalemun
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Форумните поддръжници на ислямския джихадизъм спрямо един 'малък народ -мъченик" в еуфорията на мечтите си не само достигат границата на здравия разум , ами дори я подминават = от 2 автобуса бежанци си мечтаят цял Карабах да остане без арменци ... явно такава мисъл може да се роди само под фес на който му хлопа пюскюла :-) Условието за примирие на Русия бе да се отворят всички транспортни корудори в региона ... това не е в тон с руската политика да контролира потоците на петрол и газ , но е напълно в хармония с вижданията на Първата сила за "един пояс- един път" ... явно играта е доста по-голяма отколкото някои виждат от собственото си минаре.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "По данни на руското министерство на отбраната (Москва контролира единствения коридор за връзка на Степанакерт с Армения) общо 725 души са се прибрали в анклава от 14 ноември насам.Преди няколко дни обаче руският президент Владимир Путин обяви, че избягалите от анклава са много повече - вероятно десетки хиляди (според властите в НКР - 90% от населението, макар това да не е потвърдено). Други 4000 са убити, 8000 - ранени."Нагорни Карабах като население и територия може да се сравни с някои от окръзите на България като примерно Врачански или Ловешки. Ако избягалите от анклава са 90% от населението, то Нагорни Карабах фактически престава да съществува като арменски анклав. Преди войната арменците са били 150 хиляди , а след войната ще останат някъде към 15-20 хиляди. Проблемът приключва по сталински образец. Има арменци , има проблем , няма арменци , няма проблем.
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Ташка излезе че турците които прочистват Турция от християните в периода 1913-22г са се се ръководили от принципите на др.Сталин преди още той да е стоял начело на СССР?! Също както Ердоган се бил учил от Путин??????!!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Тежка е съдбата на загубилия война - губещ територии ... България поне помни бежанците от две национални катастрофи по царско, помни и бежанците от Илинденското въстание към Княжество България. Помним и бежанците които България приюти след Арменския геноцид и след разгрома на белогвардейците
  —цитат от коментар 1 на dark'star


  Римляните още преди 2000 години са го казали: Vae Victis. Колко малко сме се променили всъщност за това време въпреки лъскавите си технологични играчки !

 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  следя този ужас и си правя изводите за нас...Арменците от Шуши бяха предадени (продадени). Организацията на цяла Армения прилича явно на това, което живеем и ние... Дано Ердо не се сети и за нас, че сме загубени...
  —цитат от коментар 35 на ju.li


  Това което ни спасява от турски претенции е , че сега Турция ни дои без да ни храни ... ако ни окупира - няма кой да я спре, пак ще ни дои ама по-малко и ще трябва да ни храни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#38] от "Viva la Evolution":А Пашинян.....лееекичо....се ската и изчезна някъде на втори план.... Между другото.....видя ли как третото примирие успя....за разлика от първите две.....Причини няма..... Има само една причина.....и тя се казва.... Емануил Макрон..... За разлика от първите две.....при третото примирие, неговия глас оцъстваше....Колко излишни хора измряха заради едно франсе....!!!
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Всъщност и 3-тото примирие, не успя. Две подписаха в Русия и едно в САЩ. Всичките се провалиха. Последното не беше примирие, а пълна капитулация на Армения. За това и успя. Но в тази война арменците лъжат прекалено много и на нищо не можеше да им се вярва. Пашинян каза, че подписал капитулацията за да спаси 30 000 войника, до като в репортажите на "Уар Гонзо" се казваше, че са останали около 300 и то не войника, а доброволеца да пазят Степанакяр. Още много неща за тази война не се знаят. Факт е, че редовна арменска армия не се виждаше в репортажите. Само много брадати и повечето зрели и дори застарели мъже. Може би Пашинян се е боял, че азерите и турците ще нападнат самата Армения и не е пратил войските на фронта. Пък и при това чудовищно технологично предимство на Азербайджан, щеше само да станат лесна жертва. Срещу дроновете на азерите, съветското и руско оръжие се оказаха напълно безсилни. Бук, Оса, С-300, Репелент, Панцир-С1, всичкото това беше абсолютно безпомощно срещу дроновете, които уж трябваше да унищожават. При концентрацията, която имаха тези системи на мъничката територия на Карабах, са безполезни, а повечето страни, включително и ние, имаме по-малко за цялата ни територия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#48] от "Viva la Evolution":

  Но в тази война арменците лъжат прекалено много и на нищо не можеше да им се вярва.
  ======
  При тях това е традиция.....
  Във вицовете.....радиото не случайно се казва.... "Ереван".....

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Разстроено

  следя този ужас и си правя изводите за нас...Арменците от Шуши бяха предадени (продадени). Организацията на цяла Армения прилича явно на това, което живеем и ние... Дано Ердо не се сети и за нас, че сме загубени...
  —цитат от коментар 35 на ju.li


  За съжаление са прав! Не знам къде е спал или е бил приспан от турците шефа на арменското разузнаване след като два месеца преди азерско-турското нападение открито се коментираше че се готви такова а не са били взети никакви мерки! Ние сме още в по-тежка ситуация защото службите ни се превзети от Турция която ни е подготвила окупация без нито един изстрел!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Това което ни спасява от турски претенции е , че сега Турция ни дои без да ни храни ... ако ни окупира - няма кой да я спре, пак ще ни дои ама по-малко и ще трябва да ни храни
  —цитат от коментар 47 на dark'star


  Ще има много да чакаш Турция да ни храни! Все едно по време на робствата да ни е хранила! Ние сме били тези коита са я крепели пет века и не случайно скоро сле като ни губи и империята рухва!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Хората сами опожариха домовете си. Това означава, че няма да се върнат обратно.

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Хората сами опожариха домовете си. Това означава, че няма да се върнат обратно.
  —цитат от коментар 52 на Voiko


  това означава, че прилагат тактика на "изгорената земя" = да не оставиш нищо на врага , когато си принуден да отстъпиш ... по същия начин постъпваха и азерите , когато арменците завладяваха техни земи и прогонваха азерите, които сега се връщат в окупираните територии на Нагорни Карабах = На война като на война !
  Дано сегшното мирно споразумение сложи КРАЙ на ВОЙНАТА !
  ... иначе тези тъжни картини ще се повтарят и ще страдат ХОРАТА и от двете страни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Интересни новини идват от Карабах в Азербайджан. Руските "миротворци" си спретнали престрелка с арменските "доброволци". По между си. Руснаците твърдят, че от тяхна страна няма убити и ранени. Също така са заснети 2 бр. РСЗО "ГРАД" в руската колона "миротворци". Много странни схващания имат руснаците за "миротворческите" мисии. Щурмови хеликоптери, реактивни системи за залпов огън... все неща за мир.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#51] от "Julian Mall":

  изразих се образно ... в смисъл, че за сега им е по-изгодно само да ни доят
  = при окупация разходите на окупатора са безмерно по-големи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Интересни новини идват от Карабах в Азербайджан. Руските "миротворци" си спретнали престрелка с арменските "доброволци". По между си. Руснаците твърдят, че от тяхна страна няма убити и ранени. Също така са заснети 2 бр. РСЗО "ГРАД" в руската колона "миротворци". Много странни схващания имат руснаците за "миротворческите" мисии. Щурмови хеликоптери, реактивни системи за залпов огън... все неща за мир.
  —цитат от коментар 54 на Viva la Evolution


  Точно за такива случаи са въоръжени така ... някой може да не иска да изостави родното си село или някой манастир на мюсулманите, а границите вече са договорени :-) ако всеки разбираше от блага дума - можеше само с палмова клонка да отидат, ама тези из Кавказ не са от най-схващащите и отстъпчивите = за това се вземат и по-сериозни мотиватори за тези които разбират по-трудно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на Mockingbird
  Mockingbird
  Рейтинг: 245 Неутрално

  За жалост нямаше кой да помогне на арменците.
  Виждате ли сега какво е да си в "сферата на влияние" на Русия? Руснаците първо изчакаха няколко хиляди арменци да бъдат избити с дронове от турци/араби и азери и наготово окупираха територията уж с цел "мироопазване". И сега чакай свободни избори или политическа/икономическа независимост в региона.

  Добре че е ЕС и НАТО или и ние щяхме да сме във същото положение.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Нещастен народ са арменците.

 59. 59 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Алиев отказва да преговаря за особен статут на Нагорни Карабах и плаши с военно решение ... подобни гръмки бабаитски изхвърляния са характерни за лидерите от региона, дано се окаже по-разумен отколкото изглежда на приказки за пред местните патриотари и вътрешна консумация. На дипломатическата маса обаче всеки трабва и да отстъпи по нещо - имаме опит с победи на бойното поле и известни загуби при договорите = няма кой да остави някой да вземе всичко за което си мечтае. Примери :
  1. от национална катастрофа след Балканската и Междусъюзническата война излизаме на плюс с Благоевградски окръг и няколко дерета из Родопите
  2. от Втората световна война въпреки, че сме загубила страна излизаме на плюс с Добрички и Силистренски окръг
  ... да за жалост губим Западните покрайними, беломорието, Македония , излаз на Бяло море ... ама както казах и нашите съседи не получават всичко което искат = та така вероятно ще е и с Армения, Карабах и Азербайджан - не армии ще чертаят картите, а великите сили и техните интереси

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 60. 60 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#51:"Julian Mall"][/quote]

  Тук си напълно прав - Империята се крепеше, докато имаше България и Балканите. Защото цяла Северна Африка, Близкият Изток и Арабия взети заедно не са могли да генерират толкова доход, колкото от Европейската част (Румелия). Освен това, след като поне на книга се дават равни права на всички, независимо от вероизповедание, става съвсем очевидно, че Христианите дръпват напред - в България още в началото на 19-ти век има акционерни дружества, в Гърция - още през 18-ти век (главно в корабоплаване - Левантинската търговия е предимно движена от Гръцки корабовладелци). Това е най-сериозната криза на Османската Империя, особено след Кримската война, когато са принудени да отворят пазара за индустриалните стоки на Британия и занаятчиите почват да страдат, понеже не могат да конкурират стоките от Шефилд. Тогава започва и една криза на идентитета, понеже се вижда, че при равни други условия Христианските общества са по-успешни от Мюсюлманските. Тази криза на идентитета продължава до ден-днешен в днешна Турция. Има само един консенсус в това отношение, а именно, че те слагат нацията преди религията. Няма признаци тази криза на идентитета да бъде решена в обозримо бъдеще, защото тя произтича от почти единствен източник - религията. Мъчен проблем. Както и да е - аз също мисля, че Румелия е сърцето и опората на Империята. Загубата на България, още тогава се е знаело, ще доведе до нейното рухване, както и става в последствие.

 61. 61 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#50:"Julian Mall"][/quote]

  Тук обаче съвсем, ама съвсем не си прав. В България властите до днес, след 30 години уж реформи, продължават с една определено и не особено оправдана анти-Турска политика и чрез пълния си контрол върху медиите, я превръщат в една зле прикрита пропаганда. Особено пропагандата и насаждането на обществено мнение в такава една посока е изключително силна, систематична и постоянна. Това се вижда от селективния начин на показване на новини, инсинуитивното отразяване на събитията и най-вече от невероятни усилия на историографията и археологията да доказват някакъв измислен Ирански произход на Пра-Българите, което изглежда почти като истина в България, но е тотално фиаско от гледна точка на сериозните изследователи на Запад, които даже не крият насмешката си към подобни полит-поръчкови опити. Накратко, елитите и власт-имащите провеждат една анти-Турска политика, чийто интензитет е дори по-голям, отколкото през соца. Това логично се връзва с факта, че Руската Пета Колона е изключително силна, почти непоклатима и трайно настанена във всичи области и всички ешелони. Баварските могъщи кръгове зад Бойко не са достатъчни, за да променят изначално Руската ориентация на държавата като цяло и само един наистина силен натиск от страна на ЕС с директна обвръзка на Еурофондове и политически условия могат да променят тия дадености. България си остана един зле-пребоядисан соц с почти изцяло про-Руска ориентация и зависимости. Ако това го нямаше, ако не беше спуснатия от Москва олигархичен мутро-милиционерски модел, България можеше да е нещо като Австрия на Балканите за тия 30 години. А настоящият модел направи така, че в България е пълен застой и ВСИЧКИ хубави неща са не само благодарение на Европа, но и въпреки Русофилската елита. Еволюцията към по-добро е изключително бавна. Тия магистрали можеха отдавна да са построени, можеше да има супер-влакове, можеше да има много неща направени и най-вече РЕАЛНА ИКОНОМИКА, която отсъства и ако Еврофондовете спрат, свободното падане е гарантирано.

 62. 62 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  [quote#50:"Julian Mall"][/quote]

  Тук обаче съвсем, ама съвсем не си прав. В България властите до днес, след 30 години уж реформи, продължават с една определено и не особено оправдана анти-Турска политика и чрез пълния си контрол върху медиите, я превръщат в една зле прикрита пропаганда. Особено пропагандата и насаждането на обществено мнение в такава една посока е изключително силна, систематична и постоянна. Това се вижда от селективния начин на показване на новини, инсинуитивното отразяване на събитията и най-вече от невероятни усилия на историографията и археологията да доказват някакъв измислен Ирански произход на Пра-Българите, което изглежда почти като истина в България, но е тотално фиаско от гледна точка на сериозните изследователи на Запад, които даже не крият насмешката си към подобни полит-поръчкови опити. Накратко, елитите и власт-имащите провеждат една анти-Турска политика, чийто интензитет е дори по-голям, отколкото през соца. Това логично се връзва с факта, че Руската Пета Колона е изключително силна, почти непоклатима и трайно настанена във всичи области и всички ешелони. Баварските могъщи кръгове зад Бойко не са достатъчни, за да променят изначално Руската ориентация на държавата като цяло и само един наистина силен натиск от страна на ЕС с директна обвръзка на Еурофондове и политически условия могат да променят тия дадености. България си остана един зле-пребоядисан соц с почти изцяло про-Руска ориентация и зависимости. Ако това го нямаше, ако не беше спуснатия от Москва олигархичен мутро-милиционерски модел, България можеше да е нещо като Австрия на Балканите за тия 30 години. А настоящият модел направи така, че в България е пълен застой и ВСИЧКИ хубави неща са не само благодарение на Европа, но и въпреки Русофилската елита. Еволюцията към по-добро е изключително бавна. Тия магистрали можеха отдавна да са построени, можеше да има супер-влакове, можеше да има много неща направени и най-вече РЕАЛНА ИКОНОМИКА, която отсъства и ако Еврофондовете спрат, свободното падане е гарантирано.

 63. 63 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Нещастен народ са арменците.
  —цитат от коментар 58 на Роси


  Според мен са свестни хора с много калпави ръководители от 150 години насам. От това страдат.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  До коментар [#62] от "transvaal":

  Каква антитурска политика те гони! Можеш ли ди ми посочиш поне един анализ на българин в Дневник който да разглежда турската политика на агресия и окупация на теретории от окупацията на Африн до последната война в Карабах?! Никой не смее и копче да напише против Турция и заплахата която представляват за България неоосманските мераци на Ердоган! Ной-многа да препечатат някой западен коментар!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Трагедия! Но въпрек4и симпатийте ми към арменците и по исторически причини, шансовете да се върнат по родните места са нищожни. Освен ако Алиев не заяви ясно и категорично, че Азърбейджан ще спазва неуклонно човешките права без разлика на религия и национална принадлежност. Въпреки, че подобно заявление едва ли би успокоило хората.

 66. 66 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#48] от "Viva la Evolution":

  "Срещу дроновете на азерите, съветското и руско оръжие се оказаха напълно безсилни. Бук, Оса, С-300, Репелент, Панцир-С1, всичкото това беше абсолютно безпомощно срещу дроновете, които уж трябваше да унищожават."

  Както редовната армия, така и не са използвани и много от тия системи. Затова и сега обвиняват Пашинян в предателство.

 67. 67 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  Също така са заснети 2 бр. РСЗО "ГРАД" в руската колона "миротворци". Много странни схващания имат руснаците за "миротворческите" мисии. Щурмови хеликоптери, реактивни системи за залпов огън... все неща за мир.
  —цитат от коментар 54 на Viva la Evolution


  И как според теб се въвежда ред, всред ВРАЖДУВАЩИ и не искащи да отстъпят образувания? Гледах видеа.

  Има ги и от ДВЕТЕ страни. Да, има и такива, дето обвиняват Алиев, че не достигнал докрай "целта" им...

 68. 68 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Весело

  За жалост нямаше кой да помогне на арменците. Виждате ли сега какво е да си в "сферата на влияние" на Русия? Руснаците първо изчакаха няколко хиляди арменци да бъдат избити с дронове от турци/араби и азери и наготово окупираха територията уж с цел "мироопазване". И сега чакай свободни избори или политическа/икономическа независимост в региона.Добре че е ЕС и НАТО или и ние щяхме да сме във същото положение.
  —цитат от коментар 57 на Mockingbird


  Някои да караше зорлем арменците, да воюват?! Помниш ли видеата напудрени с патриотизъм и еуфория, в началото? Какво правиха 26 ГОДИНИ, та не бяха подготвени?

  Русия направи много. И преди това им (про)даваше оръжие на КРЕДИТ... Какво още трябваше да направи, при положение, че няма договор с РНК, която даже самата Армения НЕ признава?

 69. 69 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 18 Любопитно

  До коментар [#57] от "Mockingbird":

  П.П. Ще има да чакаш, ЕС и БЛАТО да ни помагат. Колкото помагат и на гърците. Гърците сами се презастраховат: "Гърция официално е поискала от САЩ да придобие от 18 до 24 изтребителя F-35" https://t.ly/bT7w

 70. 70 Профил на spk764873o9
  spk764873o9
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стотици хиляди азери бяха прокудени от родните си места. ....а сега вече се връщат.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter

  Защо не си пробутваш пропагандата в некой турски форум? Нема никакви родни места, преди 100 години 3/4 от населението на Карабах са арменци. Това е изконна арменска земя, а т.нар азери са натрапници както турците в България. Все едно да кажеш, че след 1878-ма стотици хиляди турци напускат родните си места в България. Родните си места да ги търсят по степите на Туркменистан и Казахстан, не на Балканите или в Кавказ.

 71. 71 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#70] от "spk764873O9":

  Ами дай и Българският народ да се изнася към Волга и Дон и да освободи земите за Ромеите. Само че, проблемът е кои всъщност са днешните Ромеи?

 72. 72 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#70] от "spk764873O9":

  Родно място е мястото в което си се родил, без значение откъде са баща ти, дядо ти и пр. Тия приказки ан-гро си ги задръж за кръчмицата малка. Реалностите са други и има достатъчно умни хора да се справят с тия проблеми.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на spk764873o9
  spk764873o9
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "transvaal":

  Пълни глупости, все едно на американския посланик да му се роди дете в България и то да претендира, че земята му е родна. Това са поробители, колониалисти, империалисти, които само заселват лоялно на себе си население в окупираните територии, но тая земя винаги си остава чужда и те го знаят.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Това са поробители, колониалисти, империалисти, които само заселват лоялно на себе си население в окупираните територии, но тая земя винаги си остава чужда и те го знаят.
  —цитат от коментар 74 на spk764873O9

  Това също е ирелевантно. Потомците на тези колониалисти са МЕСТНИ хора и по силата на Римското Право имат всички права, които имат и хората с по-стари корени, освен ако някой нарушава Правото и ги изгони. Тези хора не носят вина и там, където са се родили си остава тяхна Родина. По тоя въпрос две мнения няма как да има, след като дефинициите са утвърдени от две хиляди години.

 77. 77 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#70] от "spk764873O9": Това е изконна арменска земя, а т.нар азери са натрапници както турците в България

  Потомците на Пра-Българите са днес в Делиормана. И се водят Турци. Други Турци в България са потомци на Кумани (най-чистите Тюрки), Печенеги, Узи, Татари. Тюрки по Вардар са репортвани от Византийски източници от 10-ти век. Турците в Кърджалийско са потомци на Юруци (Iurcae, по Херодот) и са там преди Османците. Дори Османците са от няколко столетия и няма как да ги наречеш натрапници след толкова столетия и поколения. Повечето Турци в България са по тия земи от над Хиляда години! И остави Арменците и Азерите да решат кое е изконна земя. Не ни е нито работа, нито имаме общо със ставащите събития. Не се прави на много умен, понеже очевидно не си.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на spk764873o9
  spk764873o9
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "transvaal":

  Глупости, прабългарският е от съвсем друг клон на тюркските езици от говорения в Делиормана. Прабългарите минават на славянски език и асимилират славяните и останките от старото балканско население векове преди да дойдат османските натрапници. Естествено, че османците са чужд елемент на Балканите, затова и повечето от тях се връщат в Турция доброволно. Те са свързани с империята, не със земята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK