"Всяка глупост си търси алиби" - в Скопие тонът се втвърди преди българското вето

"Всяка глупост си търси алиби" - в Скопие тонът се втвърди преди българското вето

© Associated PressОт очаквано по-острата към България ВМРО-ДПМНЕ, през изразяващата откровено руски интереси "Единствена Македония", до управляващата партия на премиера Зоран Заев и свързани с нея медии - часове преди българското вето за начало на преговорите с ЕС настроенията срещу България в Северна Македония за пръв път от години отговарят на картината, която властите в София опитват да защитят като истина за нагласите Скопие.


Противниците на Заев


Най-острото изказване преди няколко дни дойде от проруската "Единствена Македония", чийто лидер Янко Бачев призоваваше за бойкот на референдума за смяна на името и който многократно (макар и недоказано) е свързван с руските позиции в Северна Македония. Бачев призова двамата вицепремиери Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов заедно с изразявалия твърди позиции в подкрепа на политиката на София евродепутат Андрей Ковачев да бъдат обявени за "персона нон грата" и да бъдат изгонени, ако стъпят на македонска територия.


Призивът на извънпарламентарната партия не намери място в много македонски медии - за разлика от иначе очакваните коментари на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Председателят ѝ Християн Мицкоски се обяви против всякакви промени на конституцията заради евентуална сделка с България (нещо, което всъщност не е на дневен ред в преговорите на София и Скопие) и да бъде признато македонско малцинство в съседната държава. Тъкмо проблемът с "македонското малцинство" и нуждата Скопие да даде гаранции, че никаква държавна политика няма да работи в негова полза, е сред проблемите, които будят безпокойство в София, но македонското правителство дава заявки, че разбира проблема и че е готово да препотвърди, че няма никакви вътрешнополитически претенции към България (макар терминът "македонско малцинство" все още да не се споменава, а да се говори за териториалната цялост).


Мицкоски цитира именно предизвикалото гнева на българското правителство решение на съда в Страсбург, отсъдил срещу България за регистрацията на две организации с такива претенции. Той разтълкува позицията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) с думите, че България трябва да "уважава решенията, взети от съда", макар ЕСПЧ да не изисква регистрация на сдруженията.


Бившият външен министър и председател на Комисията за външна политика Антонио Милошоски от своя страна поиска вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров или да бъде изслушан в парламента, или да подаде оставка заради блокадата на България. Милошоски го обвини, че поддържал заблудата за дата за преговори, а не чувствал ни най-малка отговорност за софийското вето.


Съюзниците на Заев


Тези и други позиции на ВМРО-ДПМНЕ, съдържащи неточни твърдения, се появиха и в близки до партията издания. Втвърдяване на тона същевременно имаше и от управляващите - както чрез социалдемократите на Заев, така и чрез близкия до него "Слободен печат".


"Няма да станем приятели с българите. Няма защо да се правим на мили, когато очевидно от самото начало (българите) са знаели какво ни подготвят", се казва в коментар на Любиша Николовски, цитиран от "Фокус". Нито Заев, нито Димитров трябва да се преструват на приятели с Бойко Борисов и Екатерина Захариева, които така или иначе вероятно ще напуснат политическата сцена, но последиците ще останат и след тях, продължава Николовски. Той обръща внимание, че "Захариева преподава уроци по европейски критерии", а с ветото Българя поставя съюза в "слугинска роля". Критерият "добросъседски отношения" по време на приемането на нови членове стана от "условие, без което е невъзможно", "ултиматум, с който всичко е възможно"; може би поведението на България е причината ЕС да съжалява, че е продължил с разширяването през 2007 г.


Друг известен коментатор, Сашо Орданоски, реагира на думите на Захариева, че славенето на Йосип Броз Тито (управлявал Югославия основно след 1944 г., когато според България свършва "общата история" със Северна Македония) няма място в ЕС. Той написа в същия вестник: "Докато наближава денят за формализиране на българското вето за нашите евроинтеграции, безсмислеността на българската позиция става все по-очевидна. Най-новото: министърът за външни работи Захариева поиска (Северна) Македония да се откаже и от част от югославската история и от времето на един от най-мрачните диктатори - Тито!" По думите му Скопие трябва да се приготви за охлаждане на българско-македонските отношения. Въпросът, който Орданоски задава на Захариева, е осъзнава ли тя, че спорът оттук нататък ще бъде канализиран от "Фейсбук" и "Туитър", фаворизиращи влошаването на двустранните отношения, "или тъкмо това е искала да предизвика".


Според него - а Орданоски е известен с острия си език - Захариева показва "учудващ комплекс за политическа малоценност, който вероятно е резултат от чувство за липса на самоувереност за собствените "романтични исторически позиции" по отношение на Македония" и ако досега "от благоприличие" македонците мислели, че трябва да са деликатни към "историческите конвулсии" на България, това се променя, докато интеграцията става жертва на "вътрешните, никога завършени, български сметки за "руския дневен ред" в страната им.


​​​​​​​Това е българското московско наследство от "живковизма", което продължава до днес. За това не е виновен Тито, г-жо Захариева. А, за Заев дума да не става!"


Сашо Орданоски,

македонски коментатор


Тонът на България към македонския народ вреди, а всъщност на света "няма естествени нации" и терминът "не е свързан с кръвта и с ДНК, а е свързан с исторически процес, създаващ усещане за общност, свързан с език и култура", каза пред телевизия "Телма" министър Димитров. По-твърдият от двамата вицепремиери, коментиращи темата (другият е външният министър Буяр Османи), Димитров обвини България, че не инвестира в добросъседството и не извършва "добросъседски постъпки", като говори за "измислена нация". По думите му "имаше такъв коментар в един от разговорите и аз казах точно това, че е вредно за моя народ".


В задочен диалог с българските власти влезе и кметът на Скопие Петре Шилегов - един от битите депутати в нощта на щурма на македонския парламент преди няколко години, популярен в СДСМ, нападна Захариева заради коментара ѝ за прославянето на Тито. "Всяка глупост си търси алиби, а позицията на Захариева не е нищо друго освен глупост", каза той вчера пред "Телевизия Европа":


Сега, търсейки алиби за собствената глупост, се изместват тези и се правят опити да се обяснят необяснимите позиции на България за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.


Петре Шилегов,

кмет на Скопие


Така Шилегов коментира твърденията на Захариева и Каракачанов, че участвал в акт на почит чрез изложба от Белгия, на която е присъствал в столицата, а не става дума за прослава.


Кметът на Скопие обаче засегна и исторически въпроси, застъпвайки се за позицията на официалната македонска историография за българското управление на Македония през Втората световна война, седмица след като в града му имаше церемония за Деня на освобождението от "българския окупатор". Помолен от Георги Коритаров да коментира как изглежда българската позиция да се говори не за окупатор, а за българска администрация в Македония, той отговори язвително: "Градът ми е загубил 5000 души по време на администрирането. От тях 950 са в борба с администраторите, както ги наричате, а останалите са цивилно население."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK