Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

© ReutersОграниченията покрай COVID-19 принудиха студентите масово да се явяват на дистанционни изпити, а университетите по света все повече разчитат на софтуер за наблюдение на тяхното провеждане. Но много имат опасения за технологията, включително за масово събиране на данни и расови пристрастия при разпознаването на лица, разказва "Ройтерс".


Лидерите в индустрията твърдят, че техните платформи са критична част от инфраструктурата, която позволява на учениците да продължат да учат.


"Студентите вече са под огромен натиск заради глобалната пандемия, казва Хю Юнг Хан, изследовател в Human Right Watch, която е специализирана в технологиите и образованието. И сега имаме това инвазивно и несправедливо наблюдение, което нахлува в личния им живот."


Глобален обхват
Над 90% от страните са въвели някаква форма на дистанционно обучение от началото на пандемията според доклад от УНИЦЕФ от август.


Това от своя страна създаде процъфтяващ бизнес за компании, занимаващи се с образователни технологии, включително фирми, които се специализират в осигуряването на дистанционни изпити, на които няма възможност да се преписва.


Една фирма, Proctorio, съобщи, че тази година е провела повече от пет пъти на брой изпити в сравнение с миналата година.


Индустрията за дистанционни изпити предлага набор от услуги - от видеовръзки, които позволяват да се наблюдават учениците, докато полагат изпити, до алгоритми, които използват изкуствен интелект (AI) за откриване на измама.


Но изискването учениците да инсталират софтуер, който да ги наблюдава по време на тест, повдига множество проблеми, казват експертите.


Има голяма пропаст между това, което технологията обещава, и това, което всъщност се случва. Приема се, че всички изглеждат еднакво, правят тестове по един и същи начин и реагират на стресови ситуации по същия начин.


Одри Уотърс,

анализатор на сектора и основател на уебсайта Hack Education


Системите за разпознаване на лица - които някои платформи използват, за да потвърдят самоличността на участника - са по-малко точни при тъмнокожи хора, отбеляза Ший Суаугър, изследовател на индустрията в Университета на Колорадо в Денвър.


А алгоритмите, създадени за откриване на подозрителни движения, неизбежно ще сигнализират за ученици с увреждания и други, които не се движат по начина, по който платформите очакват, добави той.


Студентите също са против достъпа на софтуер на трети страни до техните устройства, като някои услуги изискват учениците да им дадат разрешение да четат техните компютърни файлове, да наблюдават натискането на клавишите и да анализират биометричните данни.


"Не става въпрос само за расова пристрастност, каза Мигел Бишоп, член на студентския сенат в Университет на Калифорния в Чико, който използва платформата Proctorio за изпити. Говорим за събирането на данни без отговорност и щетите върху връзката ученик - учител", каза той.


Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

© Reuters


Изпълнителният директор на Proctorio Майк Олсен коментира пред "Ройтерс", че платформата е най-удобният начин за училищата да се справят с измамите в ерата на пандемията.


"Явяването на изпит в уюта на собствения ви дом по ваш график е по-малко инвазивно", каза той. Критиците на технологията често не разбират как работи, добави той, подчертавайки, че инструментите не идентифицират директно измамниците, а просто сигнализират за подозрително поведение пред университетите.


Глобален бунт


Учениците в различни страни настояват техните училища да преразгледат използването на софтуер за дистанционни изпити със смесени резултати.


През септември Върховният съд отмени дистанционен изпит за прием в Националния юридически факултет на Университета на Индия, след като родител на бъдещ студент и бивш служител на университета заведоха дело.


Те твърдят, че изпитът - който използва AI за откриване на измамници - е несправедлив към студентите с "по-малко средства и от маргинализирани райони", които може да нямат високоскоростен интернет или достатъчно бързи компютри за провеждане на изпита.


Урваши Анеха, основоположник на групата Tandem Research, която преглежда техническите инструменти, използвани по време на пандемията, заяви, че "такъв софтуер рискува да подкопае неприкосновеността на личния живот на учениците и ролята на преподавателите".


"Освен това те се въвеждат в правен вакуум", смята Анеха.


Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

© Reuters


Студентите от Университета в Куинсланд, Австралия, безуспешно подават петиции към университета да спре употребата на "най-инвазивните и потенциално дискриминационни аспекти" на ProctorU, американска услуга за дистанционни изпити, която училището използва.


"Помолихме ги да направят неща като вътрешна проверка на самоличността, вместо платформата да сканира личната ни карта и да прави биометричен анализ на лицата ни", каза Роуан Еванс, представител на студентите, пред "Ройтерс".


Дженифър Бъкли, която преподава инженерство в Университета в Делауеър, решава да не използва ProctorU, след като чува от своите студенти, че квестори са прекъснали дистанционни изпити и са помолили ученици да покажат, че не мамят.


Предпочитам студентите ми да не се чувстват като в полицейска държава.


Дженифър Бъкли,

професор по инженерство в Университета в Делауеър


Изпълнителният директор на ProctorU Скот Макфарланд казва, че "студентите трябва да бъдат уверени, че всички данни от тестовете се притежават от техните училища, а не от доставчика".


"Училищата определят правилата за това какви данни се събират, как се съхраняват и за колко време", каза той в изявление по имейл.


В САЩ и Канада студенти от десетки университети са изпратили петиции, в които критикуват технологията за провеждане на изпити, според Electronic Frontier Foundation, организация с нестопанска цел в областта на цифровите права.


Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

© Reuters


Патрик Съливан, 19-годишен второкурсник от Университета на Масачузетс в Лоуъл, създаде една такава петиция, след като професор по математика го моли да инсталира услугата за дистанционно проследяване Respondus за изпит през септември.


Той казва, че софтуерът е предназначен да блокира достъпа до определени функции на компютъра, докато студентът полага изпит, и има достъп до лични файлове.


Джоди Фини, главният оперативен директор на Respondus, заяви, че няма достъп до лични файлове и че "нашите приложения са били анализирани от стотици клиенти - екипи за университетска сигурност, ИТ служители, студенти, външни компании".


След като 1200 студенти подписват петицията на Съливан, университетът решава да забрани употребата на софтуера.


Технология за следене на изпити предизвика глобален бунт сред студентите

© Reuters


Тъй като пандемията прави дистанционното обучение дългосрочно за много университети, Суаугър препоръчва те да отделят малко време, за да направят свои проучвания и да пуснат само системи, за които е доказано, че работят.


"Висшите училища обичат да се възприемат като сериозни, съвещателни, основани на доказателства изследователски институции, каза той. Що се отнася до тези системи, те правят точно обратното."

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Не лишавайте студентите от възможността да преписват! Не всеки може просто да си купи диплома. Освен това тази технология ще настрои част от студентите срещу технологичните нововъведения и после ще пищим, че не ни стигат айти специалисти и инженери.

  без подпис!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Биг Брадър предозира следенето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Дори вождът е преписвал по негови собствени думи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Доло рацете от човешкото право да лъжем, мамим и крадем! Бързо да се включи и комитетът анти-Мирчев, как им беше там фирмата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Който иска подобно нещо да раздава хардуера и софтуера, на личните машини подобно нещо е безумна идея.
  Да не говорим, че не спира нищо... отделна щайга за 200 кинта или пък Microsoft Virtual PC - виртуалка с необходимия софтуер за обучението, качвайте и каквото щете спайуер, като сложа другата отгоре като как ще ме хване великия спайуер?
  Дет се вика стига само да чета на глас и някой да праща отговорите на 2 ия екран - умре им следенето. А ако почна да препращам видео сигнал... а да клонирам мрежови пакети.
  Изобщо пак се опитват да решават политически проблеми със софтуерни рестрикции... не става.

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Разградският Гардиън, като говори за глабални бунтове (ех, мечтиии!), да беше сложил една снимка от рода "индийски родители се катерят по фасадата на пететажна сграда, за да подскажат на дИцата". Намират се в гуглето за по-малко от минута. А, те всъщност бяха и против гуглето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Проблемът на преводните статии е, че нямат особена връзка с нашенската реалност. В БГ университетите масове се ползва Мудъл и БигБлуБатън (виртуална класна стая) и в тези виртуални стаи се провеждат изпити, както и обучение. За Тиймс на ВС нямам мнение, все пак операционната им система има функции на спайуер. Лицевото разпознаване щеше вероятно да бъде проблем - юридически, технически или психологически - ако се извършва от компютър. Примерно притеснение от събиране на информация, навлизане в личното пространство и т.н. В българската реалност изпитваният студент/студентка влиза в такава виртуална стая, показва пред камерата вътрешната страница на студентската книжка, т.е. легитимира се по същия начин, както при присъствен изпит. Лицевото разпознаване го прави или самият изпитващ, или дежурен квестор. Каква трагедия имаме дотук?! След това студентът/студентката получава линк и парола за достъп до изпитния тест и работи по теста. Изпитващият или квесторът само следят през камерата около изпитвания да няма купчина учебници или добър приятел. Това е . Ако пуснете камерата на лаптопа или телефона, ще забележите колко малко се вижда от личното пространство на изпитвания - един правоъгълник, на заден фон най-често стена или някой шкаф, и толкова. Няма достъп до безценните файлове в компютъра, няма навлизане в портмонето и т.н. Да оставим американците и индийците с техните си проблеми. В БГ основният проблем е евентуален срив във връзката през интернет, макар и сравнително рядко срещан.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK