От сблъсъка на България със Северна Македония губят и двете

От сблъсъка на България със Северна Македония губят и двете

© Associated PressЗабавянето на членството на Северна Македония в ЕС заради стари спорове ще доведе до застой и на икономическия растеж на целия регион.


Това пишат изследователят от Института за хуманитарни науки във Виена и Оксфордския университет Димитър Бечев и бившият министър за околната среда Юлиан Попов за "Политико" часове преди днешното решение на България да блокира преговорите с ЕС.


България стана "най-проблематичният" играч, казващ "не" на преговорите, след като Гърция имаше тази роля до решаването на спора за името. Така отново разширяването става залог на "емоционално зарезен спор", който за чужденците е объркващ. В най-добрия случай двамата премиери ще договорят решение, но войнственият тон на България прави това все по-малко вероятно.
София разбира капаните в позицията си, след като канцлерът Ангела Меркел изпрати на премиера Бойко Борисов ясно съобщение по време на срещата на върха на Берлинския процес с колегата му Зоран Заев - "разбирайте се", пишат авторите.


И двамата лидери имат интерес да преодолеят задънената улица и да отклонят вниманието от понятието "обща история". Шансът да се постигне единна позиция за историята, както показва емоционалният диспут, е малък. Затова е време и двете страни да започнат да гледат към бъдещето и възможността за ускоряване на интеграция на Северна Македония, но и на целите Западни Балкани, в ЕС.


Трансграничната инфраструктура например може да спечели от амбициозния пакет за възстановяване след коронавирусната криза, договорен от ЕС, предвид малкото разстояние на София и Скопие, между които връзките остават лоши.


"При цялото говорене за регионална свързаност и интеграция границата е свидетелство за това какъв е проблемът на Балканите" - всеки осмелил се да мине през завоите по пътя от Деве Баир би се съгласил, а подобряването на връзките би укрепило търговията и инвестициите предвид потенциала. България бе третата най-важна страна за македонския износ след Германия и Сърбия миналата година, а Северна Македония е сред първите 20 експортни пазари за България.


Начало на преговорите със Северна Македония би тласнало управленски и регулаторни реформи и би създало нови възможности за българските инвеститори, някои от които преди да се оплаквали от несправедливо отношение, и би насърчило македонските предприемачи, мнозина от които вече имат бизнес в България. Сътрудничеството в енергетиката и използването на еврофондовете също ще бъдат подпомогнати от решението - насоките на Еврокомисията за прилагането на зеления дневен ред на Западните Балкани дава напътствия за сътрудничество между двете страни и възможност за дълбока интеграция на Северна Македония в Зелената сделка на ЕС, пишат още Димитър Бечев и Юлиан Попов.


Съвместната работа по целта за климатична неутралност за 2050 г. ще създаде и солидна основа за изграждане на инфраструктура за чиста енергия между държавите, за интеграция на енергийните пазари и други. Ако София и Скопие заедно модернизират икономиките, това ще окуражи инвеститорите и ще направи и двете държави по-привлекателни за новите индустрии, а това ще ускори икономическата трансформация. Това не означава, че ще е лесно, предвид политическите сметки и събуденото от българското извиване на ръце напрежение, но за онези, които искат да я видят, има възможност, при която и двете страни печелят, "и в крайна сметка тъкмо затова съществува ЕС".

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  От сблъсъка може да губим и двете държави, но ако отстъпим ще изгубим само ние и то повече от сега. Така че умната!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Ние губим достойнството си!
  ЕС губи 2 млн. пазар. и милиарди печалби.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Бе айде някой по-вещ да ми обясни, какво по-точно губи България от искането Макетата да признаят истината?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  България е толкова добре и икономически и финансово в момента, а Сърбия и СМ да ни като колонии така,бче нищо не губим. Напротив вкарване евтини суровини.

 5. 5 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Ние не трябва повече да се страхуваме от спорове, от конфронтации, от проблеми със самите нас и с другите хора. Даже звезди се сблъскват и от техния сблъсък се раждат нови светове.
  Днес знам, че това е: “Живота”.

  Чарли Чаплин

  https://orator.bg/nay-velikata-rech-na-charli-chaplin/

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Глупости и тъпи заплахи! Това е писанието на тези двама "юнаци". Ако бизнеса имаше интерес,щеше да инвестира в Северна Македония,независимо дали тя е член на ЕС или не е. Вижте горката България. Тя е член на ЕС,но въпреки това инвестициите намаляват с всяка изминала година.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Ще загубим достойнството си, ако се откажем от позицията си.
  Не трябва да позволяваме Меркел да ни извива ръцете. А Баце така роболепно я гледа... все едно всеки момент ще изчисти обувките и с език.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Имаме доста браншове, за които е по-добре РСМ да не е в ЕС в момента... IT секторът е един от тях. А как си представяте заможните хора у нас да си правят къщи до Охрид примерно,ако настроенията в тази държава са като сегашните. Мразят ни прекалено много и трябват поколения, за да има промяна.

 9. 9 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Общи приказки. Зву4ат като вяла пропаганда. Взели сме едни пари и нещо трябва да напишем.Трябва да се създава истерия, нали разбирате. "Нищо ли4но, просто бизнес".

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Чуждестранните инвестиции намаляват. Българските се увеличават. И именно българските инвестиции ни позволяват по време на кризата икономиката ни да е най-добре в ЕС. Или вие сте Против българските инвестиции ли?!

 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Македонците в ЕС ще се превърнат в поредният износител на работна ръка. Не че и сега не се обезлюдяват бързо. А който иска да инвестира там, може да го направи и сега. Но корупцията и сърбоманите са проблем. А те няма да изчезнат с членството. Ако съдим по нас, корупцията дори може да се задълбочи.

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Общи приказки. Зву4ат като вяла пропаганда. Взели сме едни пари и нещо трябва да напишем.Трябва да се създава истерия, нали разбирате. "Нищо ли4но, просто бизнес".
  —цитат от коментар 9 на ivpetr


  То у нас има една мааалка група писачи, дето срещу някакви пари могат да орезелят и майките си! Ама са малко. В РСМ цялата им "Академия на науките" е такава, барабар со сите журналя!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Няма и ден, в който Бечев, Смилов и един куп други грантаджии-международници да не се изкажат колко хубаво би било България да изуе гащи в името на “европейското бъдеще” на РСМ такова каквото го разбират в Скопие.

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  От приемане на РСМ (нереформирана) печелим един неприятелски настроена съсед с право на вот (и вето) в ЕС и нищо повече. Не ми се струва като да е особена печалба?

 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 777 Неутрално

  И ккаво точно губим? Шизофренията на тия трябва да спре. Всички помним един техен премиер как плюеше по нас, а накрая взе българско гражданство! Уай бе?

 16. 16 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Няма истински Българин който не одобрява позицията на държавата...тия които я критикуват са или интернационалисти или деца от смесени бракове...

  П.П, Чак се чудя на мене си колко интелигентно се изразих без да използвам обидни думи които се въртяха в главата ми за критиците на твърдата и адекватна политика към крадците на история...

 17. 17 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 24 Весело

  Бе айде някой по-вещ да ми обясни, какво по-точно губи България от искането Макетата да признаят истината?!
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Нищо не губи. Един не написа какво се губи освен някакви общи блабла за добросъседство и прочие. Иначе поне 5 статии за последната седмица КОЛКО Е СТРАШНО ТОВА!
  То не бяха смиловчета, АНАЛизатори...
  Остана само Дичев да се изходи и да наругае всеки, който се чувства засегнат от наглото преиначаване на историята и от езика на омраза много стабилно залегнал в учебниците и културата на нашите македонски "братя".

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Гърция какво загуби като ги накара да си сменят името, конституцията, да си изтрият половината история..... А?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Така е, никой не е печеливш в тази ситуация. Но на югославизма трябва да се сложи край, това дори и отровното псевдоисторическо трио Дичев-Дечев-Бечев го знае. Попов и той да се изока, че небето е синьо.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 20. 20 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Весело

  Македония не губи абсолютно нищо със това вето, а какво губи, или не българия, не ни пука изобщо. Считат се българите за някакъв си фактор пред света. Смешки.

 21. 21 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Само насърчавате и нормалните хора по Македония да не искат нищо и с вас и от вас.

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  И понеже и Бечев и Попов говорят за еврочленството като за панацея, която ще махне пречките пред българския бизнес в Македония и ще построи магистрала до Скопие, да посочим - скопците съзнателно издигат бариери пред всякакви български начинания. В Скопие можеш да видиш какви ли не стоки от бивша Югославия, само български не. Имах преди време дилър македонец, тоя прекарваше повечето си време в това да ме крънка да му давам по-добри отстъпки, отколкото на другите. После пишеше мейли и се опитваше да изкопчи от другите дилъри на какви цени продават и получават стоките си. И аргументите му бяха......дай бе брате, бугари сме. После го чух да се мазни на сърбите и да хейти нас българите. Така и с историята - като циганчета в супермаркет.
  Този студен душ е полезен - и за макетата, щото видяха, че номерцата им не минават, и за нас, защото сега само трябва да видиш скопските медиуми, за да ти стане ясно каква омраза се култивира там към всичко българско. За това трябва да има отговорни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#20] от "georgi_pulevski":

  Докато има "бугарски пасоши" всичко ще е ок ;) не ви трябва ЕС. Ти взе ли един?

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#21] от "georgi_pulevski":

  Нормални хора в Македония има ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#20] от "georgi_pulevski":

  така, така - гроздето е кисело.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Статията е издържана в традиционния политкоректен тон, за който националния интерес е старомодно понятие, лъжите на Скопие и неговите антибългарски домогвания - гарантирано и желани право на свободен избор по пътя му към един съюз, който пък гледа с все по - лоши око на всичко, което е свързано с род, родина, пол, ценности.....Та и лека кака да си в него , какво от това ? Нали вече ще имаш перспектива да си вътре и да си част от бард......пардон, съюзът на " свободни общности " ( държави звучи някак си много по националистически, а тук тия работи вече са надраснати като цяло)!

 27. 27 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#25] от "Пипера е много лют":

  Изобщо не. Очаквано от"братята" ни отатък Осогово. Брат за брата, сиренето за пари.

 28. 28 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#23] от "zxp53317185":

  За какво ми е. Може да си вземам едън косоварски или гърцки.

 29. 29 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#25] от "Пипера е много лют":

  Ще узрее.

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#27] от "georgi_pulevski":

  така е. Ние чакаме премиер албанец, с него ще преговаряме. Зайко кога сдава?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#28] от "georgi_pulevski":

  Косоварски ще ти отива много.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 32. 32 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  България нищо не губи. Но Кириак Стефчовците ги боли, че ЕС губи. Тях българският интерес не ги интересува.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#28] от "georgi_pulevski":

  Вземай ги всичките, може да си ги налепиш вместо тапети вкъщи ;)

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  Ну погоди заяц, ще си бъде премиер още дълго време, щото ни е добър.

 36. 36 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1072 Гневно

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":Няма лошо да е Албанец, ако мислите да се "разбирате" със македонските албанци, "успех" ви пожелавам. Ние също чакаме на турчин или ром премиер във България. Полесно ще се разберем.
  —цитат от коментар 34 на georgi_pulevski


  Чакате, защото сте отрепки. Нямате работа в ЕС. Айде у лево, трол.

 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Ние ще изгубим, ако отстъпим.
  Сега печелим уважението на гърците и на други, които почти не ни познават.
  Какво е написала меркел на някой си на СМС изобщо не ни вълнува.

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Отидох вчера на сайта на "Политико", да проверя има ли някаква статия по темата с РСМ.
  Статия нямаше- ЕС твърде много се вълнува от други неща, като полско-унгарското вето на бюджета.
  Ама, най-отдолу, в рубриката "Мнения", гледам горното такова. Лична позиция, сиреч. Автори, двама българи. Първият работи в някакъв Институт по хуманитарни науки във Виена. Вторият не го и проверих.
  Гнус.

 39. 39 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 398 Неутрално

  По-плоска и поръчкова статия не беше излизала. РСМ има вътрешен проблем с албанското голямо и растящо малцинство. Езикът, който скоро ще стане основен в ежедневния оборот е албански. Затова са всички напори да си издадат свиделство за раждане на македонския език едва ли не от Кирил и Методиево време. Няма как да стане. Езиковият въпрос и членството в ЕС никога не е пречило на РСМ да развива икономика, само че там корупцията и бюрокрацията са задушли всичко за последните 15 години. Бившите Югославски съюзни републики имат проблеми със самостоятелността си. Езикови, етнически и религиозни въпроси не решени от Титово време само се задълбочават.

 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#38] от "klecho":

  :)
  И ми е много интересно как двама души може да напишат даедно 15-20 изречения.
  Доста единно мнение имат по темата явно...

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#34] от "georgi_pulevski":

  Е, ние ще чакаме 2-3 години, вие 200-300. А до 20-30 може и въобще да я нема Македонията.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#35] от "georgi_pulevski":

  Нали Заев се разбра с ДУИ, че ще е премиер три години, а накрая премиер ще е албанец? Това беше условие за формиране на правителство. Какво се правиш на улав?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#35] от "georgi_pulevski":

  Покрай българския си научил и прекрасен руски.
  Молодец!
  Ама семантиката малко ти куца- "заяц" подхожда повече на Заев, нели?

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Само насърчавате и нормалните хора по Македония да не искат нищо и с вас и от вас.
  —цитат от коментар 21 на georgi_pulevski


  Ама знай ли колко ме трогна! Много искам прогресивните македонски промити мозъци да искат заедно да строим светлото бъдеще! Вече се просълзих!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пипера е много лют":

  И какъв е точно проблема ако премиер е Албанец и 5 години, а? Или при ваще гербераски патреотари, това не върви? А Доганоглу, премиер на България да стане, защо да не?

 46. 46 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Бечев или Дечев ,само манипулации и общи приказки за инвестиции и светло бъдеще. Само се изисква да станем безродници,да плюем на дедите си и техните завети и да не си защитаваме националните интереси.С една дума,да слушкаме големите и да не им се пречкаме.Бечев е абсолютен манипулатор и популист.

 47. 47 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz2":

  Извинявай ако те разтъжих.

 48. 48 Профил на georgi_pulevski
  georgi_pulevski
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  Я има, я няма, все тая. Как е търгнало то и Европа няма да я има.

 49. 49 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Не виждам особен проблем да почакаме. Нямаме особен зор, но македонците имат.
  Цивилизованото решение би било подобно на това в Бенелюкса. Белгийците са политическа нация с три народности - валонци, фламандци и немци. Валонците говорят на френски, но не се смятат за французи, фламандците - на холандски, но не се смятат за холандци. Така и французите не смятата валонците за свои, нито холандците смятат фламандците за свои.
  Питал сън ги как решават проблема, като си знаят историята. Отговарят, че исторически може да са били едно, но са се разделили ш определен момент, като до съответния момент на делене говорят за обща история, общи владетели (но не казват "крал на валонците", а "крал на Франция" или по-често "Свещен Римски Император" и подобни).
  И с македонците би трябвало да се разберем, че историята ни до септември 1944 е обща, че няма "македонски цар", а "цар на българите" и че езикът им е просто кодифициран български диалект - кодификацията е протекла в София през 1947 - има си документи за това. Но историята на последните 75 години е протекла така, че днес са си самостоятелна политическа нация. Ако не рачат да разберат, никакъв компромис.

  E PLVRIBVS VNVM
 50. 50 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Весело

  Грантовете падат,
  падат от небето
  😂😂😂

  Мома, връщай 12 и 12А!
 51. 51 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Поредното "повръщано" от лицето бечев(нарочно е със малка бъква).Второто лице - попов, пък бе го броя за жив - въобще!!!!
  бечев, бечев........................,жалък безроднико!!!Дано майка ти и баща ти се гордеят със теб, защото всички нормални и адекватни българи ни е срам от подобни дегенерати като теб!!!И въобще не ни интересува жалкото ти мнение!!!Виж се хубаво във огледалото -просто лице от мъжки пол си!!!Един истинския мъж няма поведение на плазмодий!!!
  Плазмодий като теб!!!

 52. 52 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 378 Разстроено

  Много разочароващо е отношението на Дневник по този въпрос. Костов го каза много добре преди няколко дни по дарик, но сега виждам, че дори и статията по повод неговото интервю сте деформирали и сте сложили някакво манипулативно заглавие. Я, си бийте два шамара и се освестете докато е време. Същото трябва да направят и съседите мадонци.Никакъв ЕС, докато не сменят сърбоманските си, антибългарски чипове.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Абсолютно без съмнение и двете държави губим.

  Но въпросът е какво печелим ние ако македонците влязат в ЕС и продължат с анти-българската си риторика в техните медии и сред техните управляващи.

  Отговорът е нищо - ние не печелим нищо, ако те влязат. Но те печелят много.

  Затова бой до македонското канче докато омекне.

 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  И сега е моментът да ги натиснем да признаят и българско малцинство там.

  И тогава ще видят как то ще е най-голямо.

 55. 55 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#54] от "realguru":

  Ми 120 000 паспорта...
  :)

 56. 56 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Ще загубят само македонците заради магарешкия си инат !!!

 57. 57 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Просръбските македонски власти бягат от близка интеграция на РСМ с България като "дявол от тамян". Така че изминалите години показват, че пропастта между РСМ и България за тях е по-важна от влизането в ЕС. Това е така за да живее македонизма. България постави пред дилма РСМ - македонизъм или членство в ЕС.

 58. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#57] от "ck":
  Коментари #20 и #21 доказват твърдението, че населението на РСМ не търси икономически ползи от членство в ЕС, а повече го прави за легитимиране на "македонския език и македонска нация", което е цел и на Сърбия и Русия. Поведението на РСМ е да подсигури Сърбия, която след 1912 г. започва да приватизира македонските българи с една цел - да предотврати образуването на голяма българска държава, която би била потенциален враг на Сърбия.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  А какво казват албанците в СМ?

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Гърците се съгласиха за името Северна Македония и не виждам защо България трябва да спира тази държава по пътя й към ЕС.

 61. 61 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Северно(корейските) македонци ако не мирясат съвсем скоро, може и да не хванат този ЕС, за който може би си мечтаят. Ето има двама като тях сега, Унгария и Полша, които като велики нации мислят, че могат да дават наклон на всички. И нашето "не" на РСМ първо вероятно е временно, второ има ясно арикулирано какво искаме, но този тертип на малък да прави напук на голям няма да е печеливша стратегия скоро.

  В крайна сметка, те имат проблем, хейта от тях идва.

 62. 62 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Чак пък да доведе до икономически застой или спад на Балканите, не го виждам - все пак Македония не е икономически сериозен фактор, а и при тази пандемия, това да ни е кусура. Управлението на Македония е твърде нерационално и в плен на национални митове, за да допринесе нещо за Евросъюза, по-вероятно е да вкарат поредните проблеми с нас, Гърция и Албания вътре в него.
  И това го пиша от позиции на либераст :-))

 63. 63 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  пфф, голяма натибългарска пропаганда падна поседните дни на тема Република Македония! Измислена държава, която няма да просъществува много години.

 64. 64 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дневник не изневерява на себе си и ежедневно се публикуват две - три статии на пълни безхаберници и родоотстъпници на хранилка, защитаващи абсурдната държава Северна Македония и още по-абсурдния й политически и обществен елит. Но ..... във форума пишат мислещи истински българи, които доста добре отсипват на авторите на тези пасквили.
  Дневник, продължавайте всеки ден. А ние ще продължим да ви сипваме

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Впрочем, да познавате някой българин с името Гоце?
  Защото, в Македония продължават да си кръщават децата така.
  Нищо не казвам с това, само питам.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Впрочем, да познавате някой българин с името Гоце?Защото, в Македония продължават да си кръщават децата така.Нищо не казвам с това, само питам.
  —цитат от коментар 65 на hope


  Гоце Първанов , примерно задоволява ли те?

 67. 67 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е толкова добре и икономически и финансово в момента, а Сърбия и СМ да ни като колонии така,бче нищо не губим.
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината  Толкова сме добре че 30% от населението е в Западна Европа, дето бере плодове,мие чинии, стои из витрините,сменява н@ср@ни пелени на дъртаци .... важно габровският стратег Петър Бонев е доволен с 150 евро пенсия хаха .... а Сърбия не я мисли че на Балканите тази година само Сърбия бележи икономически ръст.

 68. 68 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Гърците се съгласиха за името Северна Македония и не виждам защо България трябва да спира тази държава по пътя й към ЕС.
  —цитат от коментар 60 на pamela


  Защото са простаци!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 69 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Ние губим достойнството си!ЕС губи 2 млн. пазар. и милиарди печалби.
  —цитат от коментар 2 на hope


  нещо сте се объркали и то много дълбоко ... "милиардите печалби" ЕС отдавна си ги прави , тъй като голям процент от севромакедонската икономика е с гръцки собственици , а както знаем Гърция са ЕС ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 70. 70 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 399 Весело

  Две грешки направиха БГ политиците от 89 година насам. Прибързаното и без условия признаване на Македония от страх да не се присъедини към Сърбия. Пасивното отношение към новото, наложено от гърците, име - Северна вместо Вардарска. Наименованието Вардарска съответства на областта и е известно отдавна - „Вардарска бановина“ от 1919 г.
  Грешките преди 89 г. са безброй, нормално, от времето на Д. Благоев „македонец“ по произход, цялото ръководство на БКП беше съставено от „македонци“. И те управляваха България 45 години и правеха глупост след глупост. Сега могат да поискат България да бъде преименувана на Източна Македония, а езика да бъде източномакедонски диалект!

 71. 71 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Македония не губи абсолютно нищо със това вето, а какво губи, или не българия, не ни пука изобщо. Считат се българите за някакъв си фактор пред света. Смешки.
  —цитат от коментар 20 на georgi_pulevski


  смешка си ти ... ние , българите сме си ОК , ама много ОК ... та за нас , дебелите ви македонски кратуни са даже излишни ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Текстове, като този по-горе илюстрират определението за продажна медия!

  I Want To Believe
 73. 73 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":Я има, я няма, все тая. Как е търгнало то и Европа няма да я има.
  —цитат от коментар 48 на georgi_pulevski


  това ли е новата Опорка ... да я няма Европа ... е това е , когато гроздето е виско - винаги е кисело . Влязъл си тук за сда ни радваш с македонския инат ли ? Ама нали разбираш,че изобщо не ни трогваш с глупостите които пишеш .Истината не може да стане лъжа , а тя е много простичка - всичките "...ски" , навремето бяхте "...ов" , ти си бил ПУЛЕВ , защо станахте "..ски" , всички с глави на раменете знаем, знаеш го и ти , но промитата ти кратуна не иска да го приеме , защо така се чувстваш депресиран ,че ще загубиш "македонската" си идентичност ...Ние не искаме това от тебе , глупако - бъди си македонец, но се освободи от сръбско-комунистическите лъжи за "великото си , многостолетно македонско минало", НЯМАШ такова , извън българския корен

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 74. 74 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Впрочем, да познавате някой българин с името Гоце?Защото, в Македония продължават да си кръщават децата така.Нищо не казвам с това, само питам.
  —цитат от коментар 65 на hope


  ама те и много хора са се кръщавали Ленин, Сталин и т.н. ... това ако приемаш за доказателство за "етнос" , означава ,че разсъждаваш със задните си части

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 75. 75 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#65] от "hope":

  Впрочем, да познавате някой българин с името Гоце?Защото, в Македония продължават да си кръщават децата така.Нищо не казвам с това, само питам.
  —цитат от коментар 65 на hope


  Да сте чували някой в българин да се казва Гошко, Гоше, Жорко, Жоре, Гец, Геш (много популярно обръщение в бургаско)? Не? Може би, защото всички горни са обръщения/умалителни имена към/на Георги. Точно така, Гоце всъщност е Георги Делчев, така са го кръстили родителите му - българи. А Гоце е обръщение към Георги, характерно в западната и югозападната част на страната ни.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 76. 76 Профил на ljl2264o431
  ljl2264o431
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абсолютни глупости. България нема никакъв интерес от членството на Скопие в ЕС, че да бърза да я пуска в съюза. Това е една нищожна икономика с население колкото София, т.е. малък пазар с ниска покупателна способност, не разполага и със суровини. По измисления Коридор 8 никога нема да има трафик, така че и от транспортна гледна точка не са важни, за разлика от една Сърбия например, чието членство ще улесни значително българския бизнес при пътуванията към Европа.
  Нещо повече, С. Македония е конкурент на ЖП-линията и магистрала София-Атина за трафика от Европа към Гърция.

 77. 77 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Не ни дават да се занимаваме с циганите, затова ще се занимаваме с македонците. Коги некой е улав, оно е за бол време.

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#70] от "bozkata":
  "Две грешки направиха БГ политиците от 89 година насам. Прибързаното и без условия признаване на Македония от страх да не се присъедини към Сърбия. Пасивното отношение към новото, наложено от гърците, име - Северна вместо Вардарска."

  Признаването на Македония като държава не беше грешка , а напротив, едно от най-правилното в геополитическо отношение самостоятелно решение на България , след като се освободихме от съветско колониално робство. С това решение помогнахме етническите войни в Югославия да не обхванат и Македония и насърчихме настроенията на хората за самостоятелност извън сръбската държава , защото населението беше до такава степен сърбизирано , че имаше вероятност при един референдум хората да пожелаят съвместа държава със Сърбия под формата на някаква федерация.
  За втората грешка си прав. България чрез своя външен министър и президент проявиха претенции новото име на Македония да не съдържа географски маркер , а гърците като да го направиха нарочно , избраха точно такова , неизгодно за България име. Ако сме имали претенцииза новото име на Македония , трябваше и ние да участваме в преговорите между Гърция и Македония. Въобще разговорите за име и история трябваше да бъдат тристранни между Гърция , Македония и България. В тези тристранни преговори , по примера на гърците , можехме да бъдем по-твърди с македонците за историята.

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":
  "Но въпросът е какво печелим ние ако македонците влязат в ЕС и продължат с анти-българската си риторика в техните медии и сред техните управляващи.
  Отговорът е нищо - ние не печелим нищо, ако те влязат. Но те печелят много."

  Ако Македония влезе в ЕС печели легитимация на антибългарския македонизъм. България не само няма да спечели нищо , но губи всичко, защото така харизваме историята си на македонците и ние оставаме без история.
  Спорът с Македония е екзистенционален. Въпросът се свежда кой кого. Държавата Македония е изградена изцяло на доктрината на антибългарския македонизъм, който насажда говора на омразата и е агресивен към България и българите. Тази доктрина е изцяло антиевропейска по своя дух , а населението на Македония е индоктринирано с антибългаризма. Наскоро техен политик си призна , че те са учили как да мразят България. Такава държава не може и не трябва да се приема в ЕС , защото доктрината , която изповядва противоречи на европеизма.

 80. 80 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#66] от "ven11":

  Познавяме Брайън, Венеса, Джордж.

  Българчета. По паспорт. И какво от това?

  Още им издават визи за САЩ.

 81. 81 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Дневник, превърнахте се в ПИК Лайт. Гредам в урл бара пише dnevnik.bg не dnevnik.mk
  Защитаването на откровени крадци на история, гърците вече ги наритаха, идва малко в повече на нормалните хора останали в сайта ви.

 82. 82 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пипера е много лют":

  Към това трио добавям и Коритаров!

 83. 83 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 245 Весело

  До коментар [#65] от "hope":

  Това още веднъж показва българските им корени!Впрочем те си го знаят,но не искат да си го признаят.Особено академиците им,които цял живот са промивали мозъците на братята ни.Нашите мозъци също бяха промивани 45 години,но сега нещата лека полека се променят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK