На живо

Коронавирусът по света: Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положениеДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Над 4200 "пациенти" в Турция

Заразените със симптоми в Турция за денонощие са 4215, смъртните се увеличават със 116, пише "Хюриет дейли нюз". Турция включва в статистиката си само хора със симптоми, които някои медии условно наричат "пациенти".


Това е рязко увеличение на случаите в страна, поддържала стойности около 1000 заразени дневно през лятото и необявявала всички диагностицирани.


Общо заразените от началото на пандемията достигат 425 хил. души, починалите са 11 820.

Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положение

От вчера са в сила новите мерки в Сърбия за овладяване на ситуацията с коронавируса. От 21 ч. жителите могат да излизат само за да зареждат с гориво, да ходят до аптеки или да купуват храна.


Това означава, че повечето търговски обекти са затворени след този час. Отделн общини въвеждат извънредно положение или други допълнителни мерки.


В Сърбия, където ръстът на новозаразените тази есен бе плавен досега, се отчитат 5613 случая за 24 часа, 27 са смъртни (общо 1081 от началото на пандемията). Положителните тестове са под една трета от общия брой (18 040).

Над 40% от пробите в Северна Македония са положителни

Общо 1406 от 3398 изследвани в последните 24 часа в Северна Македония са дали положителна проба за коронавирус, съобщи здравното министерство.


С 21 нови починали смъртните случаи достигат 1397, общо потвърдените случаи - 50 015 при няколко пъти по-малко от българското население.

Италия се върна към смъртността от началото на април

Италия обяви нови 34 хил. заразени с коронавирус за 24 часа и нови 753 смъртни сред пациентите с COVID-19 - рекорд от 3 април насам.


Смъртните случаи се приближаваха към 1000 в края на март, когато Италия бе първият европейски епицентър на пандемията. Тогава обаче новозаразените не надвишаваха 10 хил., отчасти и заради по-малкия от сегашния капацитет за тестове (за сравнение днес са направени 234.8 хил. теста).


Починалите в Италия достигат 47 хил., заразените - 1.27 млн.

Унищожаването на норките в Дания се оказа незаконно

Министърът на храните и земеделието на Дания съобщи, че ще се оттегли от поста заради липсата на доверие сред парламентаристите след незаконна заповед за унищожаване на отглежданите във ферми в страната норки, предаде "Ройтерс". "Днес уведомих министър-председателката, че искам да се оттегля от правителството. Съзнавам, че не се ползвам с необходимата подкрепа от парламентарните партии", написа Могенс Йенсен в "Туитър". Оставката бе обявена в момент, когато правителството е изправено пред най-голямата си криза от началото на пандемията, след като по-рано този месец в разрез със закона нареди избиването на всички отглеждани в стопанства норки, за да се предотврати разпространяване на коронавируса, включително на нов, мутирал щам.

Ръстът на смъртността тревожи Путин

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е разтревожен от ръста на смъртните случаи от COVID-19 в Русия, без обаче да разпорежда засега затягане на ограничителни мерки, насочени към възпиране на епидемията, предаде "Франс прес". "Броят на новите случаи се увеличава и най-тревожното е, че нараства и броят на смъртните случаи", каза Путин по време на видеоконферентно заседание на руското правителство.
Русия регистрира днес нов рекорд от 456 починали от COVID-19 за последните 24 часа, втори поред ден с рекордни стойности на смъртните случаи.


Общият брой на заразените досега в страната достигна 1 991 998 души, от които 34 387 са починалите. Но тези стойности на смъртните случаи, които са много по-малко, отколкото другаде по света, са обект на съмнения, тъй като властите отчитат починалите, за които след аутопсия е установено, че основната причина за смъртта е COVID-19.


Демографските данни за периода март-септември 2020 г. показват с 117 107 повече починали в сравнение със същия период на 2019 г. Путин призова днес властите в руските региони "да не разкрасяват ситуацията" и да не "се правят, че всичко е наред". Според него няколко региона са изправени пред недостиг на лекарства за пациенти с коронавирус или липса на линейки. "Задачата на всички ръководители на региони е да решават проблемите ежедневно, дори ежечасно", каза руският президент. "Като цяло ситуацията в страната е трудна, но е под контрол", увери обаче Путин, хвалейки натрупания опит в тестването и лечението на болестта, придобит от пролетта насам, както и прилагането в Русия на ваксини срещу COVID-19. В края на октомври Путин отхвърли въвеждането на нова национална карантина, за да не затвори руската икономика, и без това отслабена от стриктните ограничения през пролетта, както и от западните санкции.


Той обаче говори за "целенасочени и оправдани" мерки, които могат да бъдат предприети самостоятелно в руските региони. В понеделник република Бурятия в Сибир стана първият регион в страната, който въведе двуседмична карантина, за да възпре разпространението на коронавируса.

Швеция продължава с мерките

Гимназиите в Швеция ще могат да провеждат дистанционно обучение от следващата седмица, за да помогнат на властите да контролират пандемията, обяви днес шведското правителство, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Властите обаче насърчават гимназиите да останат отворени колкото е възможно повече, тъй като предоставят жизненоважни социални услуги. Швеция възприе основно подход, при който се разчита на спазване доброволно на социалната дистанция. Повечето от училищата останаха отворени, въпреки че гимназиите и университетите преминаха към онлайн занятия през пролетта.


Но новите случаи на зараза достигнаха рекордни нива в Швеция в последните дни и правителството въведе по-строги препоръки за публичните събирания и увеличи призивите към гражданите за избягване на социалните контакти. Сега властите дават на гимназиите повече гъвкавост, за да преценят сами при какви обстоятелства да преминат на дистанционно обучение. Ако съответната гимназия прецени, че не може да осигури социална дистанция, то тя може да мине на дистанционно обучение, за да се избегнат препълнените класни стаи.

Властите в Брюксел и в южната белгийска област Валония ще запазят вечерния час в сила поне до 13 декември, съобщиха местни медии.


През октомври местните власти решиха да въведат забрана за движение между 22.00 ч. и 6.00 ч. като част от противоепидемичните мерки. За същия срок остава в сила решението да не работят магазините за несъществени стоки. Предстои решение какви мерки срещу разпространението на Ковид-19 ще бъдат в сила в близките седмици в северната област Фландрия, където досега вечерният час е по-краткотраен.


Коронавирусът по света: Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положение

© Associated Press

Броят заразени в Европа намалява, но смъртните случаи се увеличават

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса в Европа намаля миналата седмица за първи път от повече от три месеца, но смъртните случаи от усложнения от Ковид-19 продължават да нарастват, показват данни на Световната здравна организация, публикувани днес, предаде "Франс прес".


Общо близо четири милиона случая на зараза бяха регистрирани по света миналата седмица. От усложнения починаха близо 60 000 души. Вчера в Европа случаите на зараза прехвърлиха прага от 15 милиона и тя си остава най-засегнатия район в света.

Извънредно положение в Унгария до февруари

Унгария удължи до 8 февруари извънредното положение в страната, въведено с цел борба с втората вълна на коронавирусната пандемия, предаде "Франс прес". Удължаването стана с правителствено постановление, прието вчера късно вечерта.


Рестрикциите, които включват полицейски час от 20 ч. до 5 ч., забрана за събиране и въвеждане на онлайн обучение за гимназиите и университетите, трябваше да приключат първоначално на 11 декември. Сега те може да бъдат удължени с два допълнителни месеца.


Броят на заразените с новия коронавирус нарасна от началото на септември в Унгария, но едва в началото на ноември правителството реши да затегне рестрикциите.


Коронавирусът по света: Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положение

© Associated Press

Да се ползват антигенни тестове за коронавирус при недостатъчно наличие на PCR такива, при високо разпространение на заразата и при необходимост за овладяване на огнища - това са препоръките на Еврокомисията, публикувани днес.

Авиацията иска надеждни тестове, вместо разнопосочни ограничения

Глобално ръководство за авиацията, което сега се преглежда от орган на ООН, предлага използването на високо надеждни тестове при проверка на пътниците за откриване на новия коронавирус преди полети, съобщиха трима източници на агенция "Ройтерс", запознати с въпроса.


Превозвачите и летищата настояват за единни глобални насоки за тестване, за да се премахнат строгите карантинни изисквания, които намаляват пътуванията. Междуародната асоиация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира 66% спад на въздушния трафик през 2020 г. поради пандемията.


Ограниченията за пътуване и използването на тестове са различни в световен мащаб. Някои авиокомпании изискват от пътниците да получат отрицателен тест, въпреки че някои страни допускат посетители без карантина, докато други забраняват пристигането на всички чужденци.


Ръководството на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за тестване и мерки за управление на трансграничния риск, което се очаква през ноември, ще предлага технически насоки, но не задължава държавите да премахват карантините.


Не се очаква ръководството да предлага специфични тестове за антигени или полимеразна верижна реакция (PCR), казват източниците. Вместо това ще се препоръчва пътниците да бъдат проверени с помощта на тест с чувствителност 95%, така че да има малко фалшиви положителни и отрицателни резултати, добавят източниците.


Някои бързи тестове са по-малко чувствителни и следователно е по-вероятно да пропуснат положителни случаи, отколкото PCR, въпреки че разликата в точността намалява. Един от източниците казва, че първоначално са били разгледани редица тестове с надеждност от около 80% до близо 100%.


Друго предложение е пътниците да бъдат тествани до 48 часа преди пътуването, но не непременно на летището, казват източниците. Те отказват да бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са поверителни.

Южна Корея регистрира най-високия си денонощен ръст на заразени с коронавируса от близо 80 дни и властите в страната се готвят да затегнат мерките за социално дистанциране в района на столицата Сеул, предаде Асошиейтед прес.


Броят на новозаразените за последните 24 часа е 313 и за първи път от края на август надхвърля 300. Властите в страната се опитват да ограничат поредица от нови клъстъри на заразата, появили се след като мерките за физическо дистанциране бяха облекчени миналия месец.


От утре влиза в сила затягане на меките за две седмици. Не могат да се събират повече от 100 души на публични мероприятия. В театри, концертни зали и библиотеки хората ще трябва да сядат през място, а спортните събития се ограничават до 30 на сто от капацитета на стадиона.

Скок на заразените в Япония

Властите в Токио съобщиха за близо 500 новозаразени с коронавируса - най-голямото дневно увеличение в японската столица от началото на пандемията, предаде "Асошиейтед прес". Има значителен ръст на заразените и в национален мащаб, и то в момент, когато японските домакини обсъждат с шефовете на Международния олимпийски комитет как да се организира безопасно лятната олимпиада в Токио догодина, след като игрите бяха отложени миналата година заради пандемията.


Президентът на МОК Томас Бах току-що приключи посещението си в японската столица.


Коронавирусът по света: Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положение

© Associated Press

Германски официални представители се позоваха на опасения, свързани със сигурността, за решението си да забранят поредица от планирани за днес протести пред федералния парламент на хора, противопоставящи се на карантинните мерки заради коронавируса, предаде "Асошиейтед прес".


Необичайното решение идва на фона на опасения, че екстремистки групи може да се опитат да използват първоначално планирания за утре протест, за да атакуват Бундестага, повтаряйки неуспешния опит да щурмуват сградата на парламента по време на подобна демонстрация през август.


Германското вътрешно министерство заяви днес, че е отклонило 12 искания за провеждане на демонстрации в специално отделена зона около парламента. За разлика от други места в Германия протестиращите трябва да поискат разрешение за провеждане на демонстрации в периметъра за сигурност около определени сгради на федералните власти.

Протести в Словакия

Хиляди словаци протестираха вчера в словашката столица Братислава по призив на крайнодясна партия срещу наложените заради коронавируса ограничения, предаде "Франс прес".


Демонстрантите пренебрегнаха забраната за събиране на до шестима души.


"Спрете тероризма на Ковид! Ние искаме свобода!", се четеше на един от плакатите на протестиращите. Други пък призоваваха за оставката на премиера Игор Матович. Повечето демонстранти не носеха маски, както се изисква при излизане навън в цялата страна.


"Не искам правителството да ми казва какво трябва да правя", заяви 54-годишният шофьор на такси Ярослав, който участваше в протестите. "Носете маски, тествайте се, останете си у дома - те не правят нищо друго, освен да ни дават заповеди. Ние не сме животни", допълва той.


Когато протестиращите се приближиха към правителствените учреждения, полицията използва сълзотворен газ срещу тях.


Пред демонстрантите Мариан Котлеба, депутат от опозицията и председател на крайнодясната партия "Народна партия - Наша Словакия", заяви: "Матович е вирус", визирайки премиера.

Презапасяване с тоалетна хартия в САЩ

Скокът в броя на новозаразените с коронавируса в САЩ предизвика ново презапасяване с тоалетна хартия, което доведе до опразване на лавиците и въвеждане на ограничения върху допустимия брой ролки на купувач, предаде "Асошиейтед прес".


Веригата "Уолмарт" (Walmart) съобщи, че изпитва затруднения със задоволяването на търсенето на почистващи препарати в някои от своите магазини. Веригите супермаркети "Крогър" (Kroger) и "Публикс" (Publix) наложиха ограничения по колко тоалетна хартия и хартиени кърпи за ръце може да си купи един човек. А в "Амазон" (Amazon) са изчерпани количествата на повечето дезинфекциращи кърпички и хартиени кърпи за ръце.


Коронавирусът по света: Полицейски час в Сърбия, някои общини са в извънредно положение

© Associated Press

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че щом ваксината срещу коронавируса стане достъпна, Европейският съюз трябва да сподели част от своите дози, за да подпомогне ваксинирането на работещите на първа линия в по-бедните страни, предаде ДПА.


"Германия и Европа сега трябва да отправят политически сигнал, че още от самото начало са готови да се откажат от част от тези квоти, например за да бъдат предпазени възможно най-бързо здравните работници в по-бедните страни"


Франк-Валтер Щайнмайер,

президент на Германия

Шестдневно затваряне в Австралия

Премиерът на австралийския щат Южна Австралия Стивън Маршал обяви шестдневно затваряне на щата заради епидемичен взрив на коронавируса, достигнал до 22 нови случая. Той предупреди, че откритият щам на вируса е особено обезпокоителен.


Всички училища, места за продажба на храна за вкъщи, пъбове, кафенета и университети ще бъдат затворени. Не се позволява и пътуването из щата, заяви Маршал.

Нидерландия може да остане затворена и през декември

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че повечето от действащите карантинни мерки срещу коронавируса в страната му трябва да останат в сила до средата на декември въпреки намалелия в последно време брой на новите случаи, предаде "Ройтерс".


"Това, което постигнахме заедно, е нещо хубаво", каза Рюте на пресконференция, след като представителите на здравните органи съобщиха, че новите случаи намаляват с 15 на сто през последната една седмица.
"Но ако се поогледате в Европа, картината е доста мрачна", каза той, повечето страни затягат, а не разхлабват мерките.


Вчера Националният институт по здравеопазване съобщи в седмичните си данни, че в седемте дни до 17 ноември новите случаи са 37 706, което е най-малкият брой от началото на октомври.


"Но броят на хората с позитивен резултат от тестовете остава доста голям", посочи институтът. Във всеки регион на Нидерландия заразените са по над 150 на 100 000 души.


Нидерландия беше една от първите европейски страни, които в средата на октомври бяха затворени за втори път тази година, но този път частично, а на 3 ноември правителството на Рюте затегна мерките допълнително, малко след като на 30 октомври броят на новите случаи за денонощие надхвърли 11 000.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 325 Разстроено

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини.
  Защо PCR тест е 100лв, като себестойността му е 4 долара и това не е някаква тайна, цените се знаят и всеки може да запита за цена и да се увери, че е така! Защо хората трябва да плащат по 100лв на тест, има толкова хора, които не могат да си го позволят господа Управляващи!
  Как от 4 долара, да сложим транспорт и ДДС, та стана 100лв. Печалбари! Тъпи управници! Да не говоря за други неща, как се пишат писма на МЗ и на Щаба от фирми, готови да помогнат със специални цени за респиратори, и други медицински консумативи и дориот МЗ и другите щаб и прочие, не питат аджеба, каква е тази специална цена, която предлагате! Още крадат и то с тези корона продукти. Безсрамници!
  Не се наядохте със скапаните ви комисионни! Нямам думи от управляващите, както и от всички отговорни страни, МЗ, Щаб и прочие!

 2. 2 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 10 Неутрално

  15% спад в Ниредландия след две седмици ограничения. А тази сутрин здравния министър обясни как от локдаун нямало полза.

 3. 3 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "wyn37593602":

  Няма, защото отвориш ли, пак се почва ...

 4. 4 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Да затварят цяла Европа до пролетта и няма да има толкова болни.

 5. 5 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#2] от "wyn37593602":Няма, защото отвориш ли, пак се почва ...
  —цитат от коментар 3 на dxd41539708


  Да, но поне си освободил някое друго легло в болниците, лекарите са се освестили, заредил си с лекартва и консумативи и най-вече хората не умират защото няма къде да ги приемат.

 6. 6 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  40.346.758 приключени случая
  39.002.391 оздравели (97%)
  1.344.367 починали (3%)

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  А какво ще последва след затварянето, пак същите проблеми.

 8. 8 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1212 Весело

  Да затварят цяла Европа до пролетта и няма да има толкова болни.
  —цитат от коментар 4 на pavlinkoto


  Абе, направо да закриваме света, викам аз.
  Да се гръмнем дружно и да приключим веднъж завинаги с тази абсурдна паника.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Язък за квартала на червените фенери! Колко недоволни клиенти ще има! А и колко данъци губи хазната! 😀

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  В Словакия притести. Ми как няма да има , като при масово ,несигурно бързо тестване ,равносметката е 1.5% заразени.
  После - що ЕК се назландисва на тая работа с бързите тестове? Ми щото след време гладните тълпи ше ги линчуват ,затуй.

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Питам управляващите, защо не се правят масово антигенни тестове, резултатът е сходен и са много по-масови и евтини.Защо PCR тест е 100лв, като себестойността му е 4 долара и това не е някаква тайна, цените се знаят и всеки може да запита за цена и да се увери, че е така! Защо хората трябва да плащат по 100лв на тест, има толкова хора, които не могат да си го позволят господа Управляващи!Как от 4 долара, да сложим транспорт и ДДС, та стана 100лв. Печалбари! Тъпи управници! Да не говоря за други неща, как се пишат писма на МЗ и на Щаба от фирми, готови да помогнат със специални цени за респиратори, и други медицински консумативи и дориот МЗ и другите щаб и прочие, не питат аджеба, каква е тази специална цена, която предлагате! Още крадат и то с тези корона продукти. Безсрамници!Не се наядохте със скапаните ви комисионни! Нямам думи от управляващите, както и от всички отговорни страни, МЗ, Щаб и прочие!
  —цитат от коментар 1 на ocean


  Колко е минималният брой тестове, които трябва да закупиш, за да е 4 долара цената?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 487 Весело

  И в ниската земя има диктатура!
  А се чудим къде са *лайнявото трио* - там са ,готвят протест!

 13. 13 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#5:"wyn37593602"][/quote]

  Само удължаваш агонията. Хората пак ще умират, но за по-продължително време.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 26 Неутрално

  А за шведите само лошо. Дневник не споменава, че там умират по 10-тина души на ден, при практически нулеви мерки.

 16. 16 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2062 Неутрално
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Сто тей правят тиа добри савецки ора там. И там ли победих Шорош и Бил Гей

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 845 Неутрално

  В Словакия притести. Ми как няма да има , като при масово ,несигурно бързо тестване ,равносметката е 1.5% заразени. После - що ЕК се назландисва на тая работа с бързите тестове? Ми щото след време гладните тълпи ше ги линчуват ,затуй.
  —цитат от коментар 10 на pavur


  Около 2% _от населението_ _новозаразени_, извън тези, които се тестват по каналния ред.

 24. 24 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Весело

  Смъртните случаи в Русия "са обект на съмнения, тъй като властите отчитат починалите, за които след аутопсия е установено, че основната причина за смъртта е COVID-19."
  Диктатор такъв! Самодържец!
  Я веднага санкции!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK