Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват

Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват

© ReutersПравителствата и представители на различни власти изразяват надежда, че ваксините за COVID-19 могат да предизвикат "стаден имунитет", като някои твърдят, че имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията и да помогне за защитата на цели общности или държави.


Но концепцията идва с много неясноти и големи изисквания за това какво биха могли да предотвратят ваксините. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни, разказва "Ройтерс".


Като начало, за да разберем какво е необходимо за постигане на стаден имунитет с COVID ваксини, трябва да имаме предвид редица фактори, няколко от които още нямат ясен отговор.
Каква е скоростта на разпространение на вируса, причиняващ COVID-19? Ще могат ли първите ваксини да спрат предаването на вируса или просто ще предотвратяват разболяването на имунизираните? Колко души от населението ще приемат да им поставят ваксина? Ще предлагат ли ваксините еднаква защита на всички?


"Стадният имунитет понякога погрешно се разбира като индивидуална защита", каза Йосеп Янса, експерт по подготовка и реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването в базирания в Стокхолм Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).


"Неуместно е мисленето в стил "Аз самият няма да бъда засегнат, защото има стаден имунитет". Стадният имунитет се отнася до защитата на общността, а не до това как конкретен човек е защитен."


ECDC използва праг на стаден имунитет от 67% за своите модели, докато канцлерът Ангела Меркел заяви този месец, че ограниченията заради COVID-19 в Германия могат да бъдат премахнати, ако 60% до 70% от населението придобие имунитет - чрез COVID-19 ваксина или чрез заразяване по естествен път.


Експертите на Световната здравна организация също посочиха 65-70% степен на покритие на ваксините като начин за достигане на популационен имунитет чрез ваксинация.


"Идеята за "стадната общност" е да бъдат защитени уязвимите", казва Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Университета в Единбург. "А идеята зад нея е, че ако, да речем, 98% от населението са били ваксинирани, в общността ще има толкова малко от този вирус, че 2% ще бъдат защитени. За това става дума."


Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват

© Reuters


Скоростта на възпроизводство е много важна


От основно значение за изчисленията за ефекта върху общественото здраве според тази концепция за COVID-19 е скоростта на репродукция, или R показател, на вируса, който го причинява. Това е мярка за това на колко други хора един средно заразен човек предава патоген при "нормални" обстоятелства, т.е. без наличие на ограничителни мерки.

  • Ако приемем, че ефикасността на ваксината е пълна, процентните прагове за стадния имунитет за инфекциозни заболявания се изчисляват чрез разделяне на 1 на стойността на R, изваждане на резултата от 1 и умножаване по 100.
  • Например стадният имунитет от силно заразна морбили с приблизителна R стойност 12 или по-висока ще започне само ако 92% или повече в групата са имунизирани. За сезонен грипен щам, който може да има R стойност 1.3, прагът за "стаден имунитет" ще бъде само 23%.
"Проблемът е, че засега не знаем колко бързо се разпространява вирусът без никакви предпазни мерки и с нормалните пътувания и социални дейности, които имахме преди година", казва Винфрид Пикл, професор по имунология в Медицинския университет във Виена.


Тъй като толкова много страни все още работят при обстоятелства далеч от нормалните, трябва да се приеме, че R стойността на COVID-19 ще бъде "по-близо до 4, отколкото до 2", обяснява той, тъй като дори при полублокади или пълни мерки за блокиране на държави и общности R е със стойност около 1.5.


Освен това всичко, което е по-малко от 100% ефикасност на ваксината - като например 90% или поне така, както твърдят в предварителните си данни Pfizer-BioNTech и Moderna - ще е нужно съответстващо нарастване на процента на покритие с такава ваксина, за да достигне прага на стадния имунитет.


Амеш Адаля, учен от Центъра за здравна сигурност на "Джонс Хопкинс", заяви, че добра цел за имунизиране в Съединените щати ще е то да обхване над 70% от населението. Но той добави, че числото може да нарасне, ако ваксините са с по-ниска ефективност.


Да спрем предаването в "стадото"?


Експертите казват, че друг важен фактор е дали COVID ваксините, които властите решат да използват, могат да спрат предаването на вируса.


Досегашните доказателства сочат, че първите ваксини срещу COVID-19, които излизат на пазара, поне ще попречат ваксинираните да развиват заболяването. Но не може да се изключи, че тези хора ще продължат да са носители на вируса SARS-CoV-2 и да го предават незабелязано на други.


Защитата има значение за отделния човек, но тя няма да предотврати циркулацията на вируса и риска от заболяване при неваксинирани (хора).


Пени Уорд,

гост-професор по фармацевтична медицина в King’s College London


Бодо Плахтер, професор и заместник-директор на Института по вирусология в болницата към университета в Майнц в Германия, каза, че по-специално инфекциите на дихателните пътища може да се окаже особено трудно да бъдат блокирани изцяло с ваксини - въпреки че ваксинациите ще помогнат за намаляване на количеството на циркулиращия вирус.


"Възможно е ваксинираните да разпространяват по-малко вируси, каза той. Но би било грешка да се предположи, че ваксинацията сама по себе си може да потисне пандемията."


Фокус върху защита на уязвимите?


Райли от Единбург заяви, че това предполага, че засега е безсмислено преследването на стаден имунитет чрез ваксинация срещу COVID-19.


По-добър подход, казва тя, би могъл да бъде "преобръщането на стадния имунитет нагоре с краката" и използването на първите ограничени запаси от ваксини, за да се защитят най-нуждаещите се, без притеснения за по-силните членове на "стадото", които могат да живеят относително нормално с вируса.


"Да забравим за масовата защита, за да защитим уязвимите, казва тя. Нека директно да защитим уязвимите."


Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват

© Reuters


Излизането от пандемията ще е заради няколко фактора


Професор Дени Шридхар от Университета на Единбург коментира за "Гардиън", че в крайна сметка стратегията за излизане от пандемията ще включва безопасни и ефективни ваксини, лечение на заразените и достъпно масово тестване на населението. Според него някои от тези елементи вече са налични и макар да ни предстоя трудни зимни месеци, има достатъчно оптимизъм напролет да започне чувствителна промяна.


Аргументите му са, че имаме 12 ваксини в заключителната трета фаза на тестване и предварителните данни са изключително обещаващи. Но тепърва трябва те да бъдат сертифицирани, произведени, разпространени и поставени. А все още не знаем за какво ще се използват първите ваксини - премахване, потискане или ограничаване на коронавируса. Националните стратегии ще се определят според отговорите на тези въпроси.


Важно е, че днес вече имаме доста по-ясна представа как основно се разпространява COVID-19 - по въздуха от дребни капчици (т.нар. аерозоли), предимно в закрити и със слаба вентилация помещения с много хора. На такива места не помага и 2-метровата дистанция. Очевидно проветряването, маските, дистанцията и срещи/спортуване на открито са фундаментални за спиране на заразата.


Проф Шридхар посочва още, че за разлика от грипа при коронавируса 10% от заразените стоят зад 80% от новите инфектирани. Иначе казано, обяснява той, вместо да преследваме всеки случай, трябва да откриваме тези суперразпространители и да забраним събитията, на които се случва подобно суперразпространяване.


Ахилесовата пета на пандемията си остават асимптоматичните носители - те се чувстват добре, но са заразни. Винаги ще сме пропуснали някого, ако разчитаме откриването да става чрез нормалното следене за симптоми. Затова масовите тестове ще продължат да бъдат важен фактор.


Проверките за антитела ни показват, че хората, които ги имат, са малко, а и не сме сигурни колко дълго се задържат те. Докато имаме случаи като тези в квартали в Ню Йорк с над 50% от населението с антитела и въпреки това епидемията там не намалява, това ще попарва надеждите, че с ваксинирането на определен процент ще се постигне стаден имунитет, казва проф. Шридхар.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Фактите към момента определено говорят, че не - стаден имунитет няма как да се създаде. Отделно, най-малкото, може да се видят другите пандемии през вековете - не става от днес за утре определно. Още повече, че тук говорим и за "пипан" вирус най-вероятно!

 3. 3 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 820 Неутрално

  ще се изгради тотален контрол. самия факт, че ше требва да даваш обясниния с смс защо и кога излизаш от къщи - убит по-ефикасно и от секъв вирус. съзнанието ти и чустовто ти за свобода и радос от живота вече са убити. и и си просто непотребна биологична единица.

 4. 4 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ми писах го още в началото, вирусът ще преяде с нездравословна храна и сам ще пукне. Или минипийчето ще го изяде. Друг е въпроса, че спекулантите се опитват да направят пари. Те винаги го правят. А за медицината или добро, или нищо.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Както и се предполагаше ,ше има всяка година боц- боц на сезонен принцип.
  Сега викат - доброволно,обаче ми се струва ,че ше стане доброзорно.
  Първия път може да е "безплатно" , обаче на втората година ше се позоват на " личната отговорност".

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ако е вярно това че """антителата срещу Covid-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора.""" Същото ще е и след ваксиниране........ т.е..... няма ефект!!!...... Но В Бергамо нещата са различни.....Сега градът отчита по около 20 нови случая на всеки 10 хил. жители само и около 42 на сто от хората са били заразени с вируса през пролетта, и поне 40 на сто от тях показват сериозно наличие на антитела при бързите тестове.......

 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 776 Неутрално

  ''Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват''

  заглавието няма нищо общо с текста на статията!

  а се съмняват пишман ''експерти'' като Мангъра, който трябва да бъде съден!

  много ясно, че се създава имунитет - преборили сме 100 заболявания, от които едно време хората са мрели като мухи, с ваксината ще преборим и тази гадост!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#3] от "scott":

  До 2030 пейзаните ше започнат да стават излишни- инертна белтъчна маса ,която яде ,сере и се възпроизвежда . Файда от тях - йок. Обеднелият индивид не можеш да го скубеш , само ти осира хабитата и ти диша въздуха ,потребява ти ресурсите и ти пречи на висшата ,богата душевно и материално личност .

 10. 10 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#9] от "pavur":

  голем страх те гони

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  "Досегашните доказателства сочат, че първите ваксини срещу COVID-19, които излизат на пазара, поне ще попречат ваксинираните да развиват заболяването. Но не може да се изключи, че тези хора ще продължат да са носители на вируса SARS-CoV-2 и да го предават незабелязано на други."

  Тариктите дето разправят аз няма да се ваксинирам и тайничко разчитат другите да се ваксинират, ще изтеглят късата клечка.

  подпис
 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#9] от "pavur":

  ТЕ ВЕЧЕ СА ИЗЛИШНИ!
  Нали затова е целата таз пиеска "коронавирус". Свариха жабата във финансовата тенджера чрез количествените. не умира бе. айде сега и тоталише контрол чрез уж пандемия. 500 милки макс и то от богоизбрания народ. това и тората го предпочита. могат и ше го направат.

 13. 13 Профил на ljl2264o431
  ljl2264o431
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Въпросът е какво става ако върлуват неколко различни щама, ваксината срещу всички ли ще работи или само срещу най-масовия. И нема ли имунитетът към него да отвори вратата за разпространение на по-опасен щам.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Е то може и лечение да се измисли. Може вируса да мутира и да стане безопасен. Има различни опции.

  Е експерименталното лекарство дето Тръмп го взема докато беше болен го оправи за 2-3 дена. То "изсветлява" вируса и го прави по-лесно видим и откриваем от имунната система. И тя си свършва работата.

  Ще го преборим вируса, просто трябва време.

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#12] от "scott":

  Спокойно , поне още десет години ще сме им нужни , докато се изгради изцяло нужната материална база. После ше им трябват около 500 милиона души да сменят модули и да ги обслужват. След още десет вероятно това също ше е изцяло автоматизиран процес и те даже ше са излишни.

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  Вече се оплетоха в нелогични обяснения....... ===="""антителата срещу Covid-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора.""" ==== И колко бързо ще е тва спадане на антителата ??? 2,3,5 месеца ? И какво, ще си слагаме ваксинки на всеки 2,3,5 месеца ? .......

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Като начало, за да разберем какво е необходимо за постигане на стаден имунитет с COVID ваксини, трябва да имаме предвид редица фактори, няколко от които още нямат ясен отговор. Колко души от населението ще приемат да им поставят ваксина?"

  Ето това е големия въпрос според мен. В страни като България където ваксинацията няма да бъде задължителна едва ли повече от 5-10 % от всички хора ще се ваксинират срещу новия коронавирус. В страни като Китай ваксинацията най-вероятно ще бъде задължителна и там може и над 90% от населението да се ваксинират.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Абе вие се ваксинирайте, вкарайте си неизвестно какво,. А,да - и ЕС освободи от отговорност фармацефтичните компании. Аз ще изчакам.

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#13] от "ljl2264O431":

  Срещу всички. Вълшебна отвара.
  За противогрипните тече легендата ,че една доза е за минимум три възможни щама ,дето ши ни треснат през текущия сезон.

 20. 20 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#16] от "MPetr":

  Е Пфайзър разправяли, че щяло да държи минимум една година :))

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#3] от "scott":До 2030 пейзаните ше започнат да стават излишни- инертна белтъчна маса ,която яде ,сере и се възпроизвежда . Файда от тях - йок. Обеднелият индивид не можеш да го скубеш , само ти осира хабитата и ти диша въздуха ,потребява ти ресурсите и ти пречи на висшата ,богата душевно и материално личност .
  —цитат от коментар 9 на pavur  До коментар [#9] от "pavur":ТЕ ВЕЧЕ СА ИЗЛИШНИ!Нали затова е целата таз пиеска "коронавирус". Свариха жабата във финансовата тенджера чрез количествените. не умира бе. айде сега и тоталише контрол чрез уж пандемия. 500 милки макс и то от богоизбрания народ. това и тората го предпочита. могат и ше го направат.
  —цитат от коментар 12 на scott  До коментар [#12] от "scott":Спокойно , поне още десет години ще сме им нужни , докато се изгради изцяло нужната материална база. После ше им трябват около 500 милиона души да сменят модули и да ги обслужват. След още десет вероятно това също ше е изцяло автоматизиран процес и те даже ше са излишни.
  —цитат от коментар 15 на pavur


  От трите поста излиза, че вие сте "пейзаните"! Което е съвсем точно!

 22. 22 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Глупости на търкалета! Надеждата, че тези ваксини ще спрат вируса е перверзна и брутална заблуда. Имам чувството, че напълно липсва всякаква трезва мисъл. Особено от гледна точка на България. Нека си кажем истината:
  1. Ваксиниране може да стане само на здрав човек, незаразен от други грипове. И такъв, който е преболедувал вируса преди 6 месеца примерно.
  2. Масово ваксиниране е възможно, но силно разтеглено във времето. Според мен един цикъл е възможен в рамките на 2-3 години. Ясно е, че ваксинирането по желание е абсолютно бесмислено, защото ще има нищожен и силно краткотраен ефект.
  3. Организацията на масово ваксиниране е предизвикателство за всяка здравна система. Доставяне, разпространение по медицински центрове, коректно съхранение на ваксините, осигуряване на специалисти, мониторинг и статистика на вкасинирани и неваксинирани...
  4. Юридическо съответствие на ваксинирането - една голяма въпросителна? Със сигурност ще има силен отпор у големи групи от хора. Това ще намали ефекта в пъти.
  5. Все още пълната мистерия около този вирус - цикличност, сила на имунитет, продължителност на имунитета, поразяваща сила и стрнични ефекти...
  6. Пълна мистерия относно ваксините. Например първите грипни ваксини тази години предизвикваха припадъци у някои хора. А ваксините срещу ковид19 трябва да работят на клетъчно ниво, за да не позволят на вируса да се закачи за протеините на клетъчната стена. Какви тогава ще са тези ваксини - ГМО :)? А какво ще се случи след 10 години с ваксинираните, възможно ли е да повлияят на репродуктивните им възможности или на важни органи?
  ...
  Няма да продължавам, за да не се отчайвате допълнително.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  Абе вие се ваксинирайте, вкарайте си неизвестно какво,. А,да - и ЕС освободи от отговорност фармацефтичните компании. Аз ще изчакам.
  —цитат от коментар 18 на Веселин Дечев


  Родата ти от Русия не ти ли е още изпратила Спутник - руската безаналогова ваксина?

 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  "...друг важен фактор е дали COVID ваксините, които властите решат да използват, могат да спрат предаването на вируса."

  Изглежда трудно ще бъде спряно предаването на вируса от човек на човек

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#20] от "pavur":

  Да,да ..... """антителата спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора""" обаче при ваксината нямало да спадат бързо..... Хахаха......

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  И да не изградят стаден имунитет, пак ще има голяма полза за обществото.
  59 - тях в Южна Корея дето са гушнали букета след като са им били грипни ваксини, повечето са били над 70 годишни
  https://www.scmp.com/week-asia/health-environment/article/3107230/flu-vaccine-deaths-south-korea-scrambles-control-panic
  Така се подпомага пенционната реформа.

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Знаем ,знаем . Ти си от възвишените ,богати душевно и материално личности , които ще бъдат призвани да спасят човечеството и цивилизацията от низшите духом .

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  До коментар [#23] от "vassilun":

  Нямам рода в Русия.

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Цитат:
  Ще изградят ли ваксините стаден имунитет - експертите се съмняват

  Но концепцията идва с много неясноти и големи изисквания за това какво биха могли да предотвратят ваксините. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни, разказва "Ройтерс".

  ------

  Подобни внушения вече бяха ЗАКЛЕЙМЕНИ от Дойче веле!
  В този смисъл вж

  Егоисти и агресивни лаици се мобилизират да всяват страх от ваксините
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/11/18/4140634_egoisti_i_agresivni_laici_se_mobilizart_da_vsiavat/?ref=home_NaiNovoto

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#25] от "MPetr":

  Ваксината дава +5 имунитет ,късмет и берекет:))

 31. 31 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Добре де, нали ваксината създава антитела към вируса, които го ядат. Как ако е ефиктивна ваксината ще имаш толерантност към вируса, че да го разпространяваш без да боледуваш. Нали като влезе у ваксиниран и антителата ще го излапат.
  Мисля, че в тези съобщения има - публицистични отклонения върху научни статии, които го интерпретират погрешно + политически послания - никой да не бърза да разчита на имунитет, щото то бая реболедували вече се натрупаха, които сигурно ще са против общи мерки, а за едни не може да отпаднат а за други да ги има и така.

 32. 32 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Абе ясно, подготвяте ни цял живот да сме роби на пандемията, вкл. и години след като е минала опасността. Най-важното е да се прекърши свободолюбието на хората, по-нататък всичко е лесно - за всяка користна цел на властта ще можем да бъдем моделирани.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Нито стаден, нито индивидуален.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Nikolay Pavlov
  Nikolay Pavlov
  Рейтинг: 180 Неутрално
 35. 35 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#7] от "carmello":

  ТАКА Е ТАКА Е, САМО СИ ПРОПУСНАЛ ВЕчЕН ЖИВОТ НА БЛАГОДЕТЕЛИТЕ БИЛ ГАТЕС И шорош

 36. 36 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  нали не си мислите ,че всичките тези локе дауне(нарочно натрапвана грозна и заплашителна думичка) и прочие идиотии са заради загриженост за здравето и живота ви.

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Неизвестното е дали ваксинираните ше продължават да предават вируса. Основната идея на ваксината е като те хване виеусът имунната ти система да е готова и да го пребори без усложнения. Дали обаче ще намали и транмисията?

 38. 38 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Добре де, нали ваксината създава антитела към вируса, които го ядат. Как ако е ефиктивна ваксината ще имаш толерантност към вируса, че да го разпространяваш без да боледуваш. Нали като влезе у ваксиниран и антителата ще го излапат.
  —цитат от коментар 31 на znaya

  Ми не е точно така. Или поне не се знае. Конвенционалните ваксини са на принципа на заразяване с умрели щамове. С Ковида19 обаче тая работа не е толкова проста. Тоя вирус се закача за протеинчета на клетката и се излива в нея. Ваксината или трябва да премахне специфични протеини на клетъчно ниво или да симулира достатъчно сериозно подобно закрепяне, но без да предизвика цитокинова буря и имунната система да убие ваксинирания. Или пък технологията на процеса е някаква друга. И изобщо липсва информация, какви ще са тези ваксини. Някои от ваксините, които се обсъждаха, могат да ни превърнат в ГМО-мутанти. Със сигурност трябва внимателно да се обясни на хората, какво ще им причинят с тези ваксини.

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Не знам какво е ясно за вируса, какво не е ясно, но на мен ми стана пределно ясно, че маса световни капацитети се упражниха и упражняват в ясновидство относно поведението на Ковид-19! Успех в новото им поприще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Ковидпандемията, или по-точно истерията, премина през няколко етапа на медийна бомбардировка.
  Сега се концентрират върху необходимоста от ваксинирането, и то 2-3 пъти в годината най- вероятно.
  Предполагам, че доброволното ваксиниране в първо действие, ще е задължително в трето. ........ мда.
  Как ще стане това !!!???
  Най- вероятно неваксинираният няма да има достъп до определена работа, или социални придобивки, или ще трябва да плаща по- високи здравни осигуровки, или няма да има право да влиза в определена държава, или други ограничения, което води всъщност до доброволно- задължително ваксиниране....... мда

 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Ковидпандемията, или по-точно истерията, премина през няколко етапа на медийна бомбардировка. Сега се концентрират върху необходимоста от ваксинирането, и то 2-3 пъти в годината най- вероятно. Предполагам, че доброволното ваксиниране в първо действие, ще е задължително в трето. ........ мда. Как ще стане това !!!??? Най- вероятно неваксинираният няма да има достъп до определена работа, или социални придобивки, или ще трябва да плаща по- високи здравни осигуровки, или няма да има право да влиза в определена държава, или други ограничения, което води всъщност до доброволно- задължително ваксиниране....... мда
  —цитат от коментар 40 на Pomak


  Май твоето предложение трябва да се приеме! Неваксинирани да не могат да се возят в обществен превоз, да не посещават обществени места и да плащат тройни осигуровки! Иначе няма излизане на глава с кретени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  "Каква е скоростта на разпространение на вируса, причиняващ COVID-19? Ще могат ли първите ваксини да спрат предаването на вируса или просто ще предотвратяват разболяването на имунизираните? Колко души от населението ще приемат да им поставят ваксина? Ще предлагат ли ваксините еднаква защита на всички?"

  Това са серозни и уместни въпроси и като се има предвид че едва ли не всички бързат...не е много ясно какво ще се случи.
  Все пак най-важното си остава, да няма странични ефекти, останалото колкото - толкова, а за цената..ако я сравним с цената на самолетчета, корабчета и други любими играчки на шкембе войвода или с милионите които капят около жипката, бълха ни е ухапала.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Еболата си отиде , преди да се създаде ваксина. Остава да се надяваме.

 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#31] от "znaya":


  До коментар [#38] от "4u4o":

  А, просветих се. Напредналите ваксини били с мускулно приложение и въздействали за създаване не антитела в кръвта. Но вирусът се размножавал най-вече в епителни клетки, където кръвните антитела не били специализирани и нямали добър достъп. Затова това предварително намножаване на вируса в носа, което е и най-заразно се очаквало да си се случва и след ваксина, която обаче ще пази от сериозното протичане на болестта, което вече може да се предотврати от антителата в кръвта, когато вирусът намножен е вече навлязъл навътре в организма.
  Затова се работело по второ поколение ваксини, които ще се инхалира - и мисля, че и у нас се работи по този тип. И те вече, действайки върху лигавицата в дихателните пътища, щели да създават специфични за тях антитела, които може би да въздействат и за спиране на разпространението на вируса още в предварителната заразна фаза.

 45. 45 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#44] от "znaya":

  И вече от този двустепенен модел на имунен отговор става ясно защо работата с груповия имунитет издиша, защото ти можеш да имаш антитела в кръвта, които да те пазят, но ако не създаваш такива в лигавицата си си безсимптомно заразен при всеки контакт със заразен. Това ще обясни и защо някои хора не се заразяват и не разнасят заразата, но няма антитела, които да се установят с кръвни тестове - защото още на входа имат имунен отговор и вирусът изобщо не прониква от лигавицата към кръвта.

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Професора от BionTek kаза че ни очаква една тежка зима, но през март-април се очаква подобрение.

 47. 47 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Впрочем аз тая ваксина няма да си я сложа - досега няма разработена ваксина за коронавируси (а те съжителстват с нас откакто ни има), а извендъж се разработи за няколко месеца за Ковид-19. Мисля да пропусна да съм опитна мишка.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 48. 48 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Ей тоз коментира ваксината на Файзер. Някъде след първия час от видеото. https://thehighwire.com/watch/

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 49. 49 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Ангела Меркел заяви този месец, че ограниченията заради COVID-19 в Германия могат да бъдат премахнати, ако 60% до 70% от населението придобие имунитет - чрез COVID-19 ваксина или чрез заразяване по естествен път.
  ____________________________________________

  Заразяване по естествен път, ето това е стадния имунитет! Повече от 75% от населението вече го имаме, затова тези ваксини не знам на кой ще ги продават!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK