Разработката на COVID ваксини: докъде стигна и кога да ги очакваме

Разработката на COVID ваксини: докъде стигна и кога да ги очакваме

© Associated PressВ рамките на две седмици "Пфайзър", Русия и "Модерна" съобщиха за над 90% ефективност на ваксините си срещу коронавируса. Множество други вече са на последната фаза от изпитанията си, еврокомисията и отделни държави от ЕС са сключили договори за покупка с повече от една компания. Американското издание "Политико" обобщава най-важното за най-напредналите кандидати за ваксина.


"Модерна"


- Състояние: Фаза III в САЩ почти завърши. Изпитанието включва всички участници.
- Кога ще разберем дали работи: "Модерна" съобщи на 16 ноември, че нейната ваксина е 94.5% ефективна сред първите 95 участници в проучването, заразени с коронавируса. В средата до края на ноември се очаква компанията да подаде заявление за разрешение за спешна употреба до Агенцията за храните и лекарствата (FDA).


Европейската агенция по лекарствата, канадската здравна агенция и регулаторите на Великобритания и Швейцария по лекарствата започнаха да преглеждат данните на компанията.


- Доставка: Компанията смята, че може да произведе приблизително 20 милиона дози от ваксината до края на годината и между 500 милиона и един милиард дози през 2021 година. САЩ се съгласиха да закупят 100 милиона дози за 1.5 милиарда долара с възможност да придобият още 400 милиона. "Модерна" също така е сключила сделки с Канада, Великобритания, Европейския съюз и Швейцария.


- Предисторията: Минаха само 63 дни от момента, в който компанията започна да проектира ваксината си, до старта на първото клинично изпитване, с бързи темпове, отчасти благодарение на използването на генетичен материал, наречен информационна РНК. Когато тази иРНК се инжектира в пациент, тя стимулира клетките да образуват протеин, открит в коронавируса - и така да имунната система да произведе антитела.


Нито една иРНК ваксина за нито едно заболяване все още не е получила одобрение. "Уолстрийт джърнъл" и "Ройтерс" съобщиха, че "Модерна" няма досега одобрена нито една ваксина в САЩ и че са възникнали спорове с работещи за правителството учени, според които има съмнения, че биотехнологичната компания има достатъчно опит и персонал за провеждане на мащабни тестове сред десетки хиляди доброволци.


CanSino Biologics и Пекинският институт по биотехнологии


- Състояние: Разрешена за военните в Китай, изпитанията от фаза III продължават. Пакистан и няколко страни от Латинска Америка обсъждат да разрешат спешно ваксината, според "Уолстрийт джърнъл". Компанията планира изпитания на късен етап в различни страни, надявайки се да включи около 40 000 участници в Русия, Бразилия, Чили и Саудитска Арабия. Мексико заяви в началото на ноември, че вече има първите дози от кандидата за ваксина за изпитване във фаза III между 10 000 и 15 000 доброволци.


- Доставка: Компанията не е казала колко дози ще произвежда годишно, но руската компания Petrovax, която провежда изпитания на късен етап, заяви, че ще може да произвежда повече от 4 милиона дози на месец тази година и 10 милиона дози на месец през 2021 г. CanSino ще достави и 35 милиона дози за Мексико, започвайки в края на 2020 г.


- Предисторията: Тази експериментална ваксина, разработена в Китай, е създадена за борба с вируса ебола. Той използва обезсилена версия на вируса на обикновената настинка, но е прикачен ген, който кара клетките да произвеждат протеин, открит в коронавируса - с цел да предизвика имуненна реакция.


Ваксината беше първата в света, която премина през фаза I през март. Резултати от изпитване във фаза II показват, че ваксината обикновено е безопасна, но по-възрастните участници в проучването показват значително по-слаба имунна защита от по-младите участници. Реакциите също варират в зависимост от наличието сред населението на имунитета към вируса на обикновената настинка, който формира основата на ваксината.


Китайската централна военна комисия заяви през юни, че ще позволи на военните да дават ваксината на войници за една година. През август CanSino събра около 750 милиона долара с първоначално публично предлагане на китайския фондов пазар.


"Джонсън и Джонсън"


- Състояние: Опити във фаза III. Досега само няколко хиляди души са били включени в проучването с една доза на 60 000 участници в 28 щати на САЩ, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Филипините, Южна Африка и Украйна.


Компанията също така започна през ноември друго клинично изпитване с 30 000 участници в цяла Европа, Южна Африка, Филипините и Флорида, за да тества две дози от ваксината. Изпитването се провежда в сътрудничество с Националния институт за здравни изследвания в Обединеното кралство.


- Кога ще разберем дали работи: В началото на 2021 г.


- Доставка: J&J предоставя 100 милиона дози от своята ваксина на САЩ за около 1 милиард щатски долара, с възможност да осигури още 300 милиона дози. J&J също така сключи сделки за предоставяне на 200 милиона дози за ЕС, както и възможност за допълнителни 200 милиона дози и 30 милиона дози за Великобритания. Канада се съгласи да закупи 38 милиона дози от ваксината. J&J също обеща 500 милиона дози за страни с ниски доходи, като доставките започват в средата на 2021 година.


Южноафриканската компания Aspen Pharmacare обяви сделка в началото на ноември за производство на ваксината в нейната фабрика в Порт Елизабет, Южна Африка. Тя има капацитет да произвежда над 300 милиона дози годишно.


- Предисторията: Johnson & Johnson работи със служба към американското министерство на здравеопазването на име BARDA, която отговаря за мерките срещу биотероризъм и пандемии. Тя осигури финансиране в размер на 456 млн. долара. J&J си сътрудничи също така с медицинския център Beth Israel Deaconess за еднократна доза ваксина, която използва обезсилена версия на вируса на обикновената настинка, който да носи генетичен материал в клетките. Този материал подтиква тялото да създава протеини, открити в коронавируса, с надеждата да предизвика имунен отговор.


В средата на ноември J&J разшири партньорството си с BARDA, която ще ангажира около 454 млн. долара за подпомагане на текущото проучване с една доза. J&J ще ползва свои около 604 млн. долара за процеса, който започна отново в края на октомври, след като бе спрян за кратко поради необяснимо заболяване на участник в изследването.


"Пфайзър" и "БиоНТех"


- Състояние: Фаза III на изпитанията е почти приключила. Европейската агенция по лекарствата започна преглед на данните.


- Кога ще разберем дали работи: Ранните данни, публикувани на 9 ноември, показват, че ваксината може да бъде около 90% ефективна след преглед на първите 94 заразявания във фаза III на проучването. Изпълнителният директор на "Пфайзър" Алберт Бурла заяви, че няма да кандидатства за спешно разрешение преди третата седмица на ноември, защото компанията чака повече данни за безопасността на разработката. Фаза III стартира на 27 юли и цели да включи 44 000 участници от САЩ, Аржентина, Бразилия и Германия. До момента са записани над 43 000 участници, а над 41 000 са получили и двете дози от ваксината към средата на ноември.


- Доставка: Компаниите заявиха, че могат да произведат до 100 милиона дози до края на 2020 г. и потенциално над 1 милиард дози до края на 2021 г. "Пфайзър" заяви, че САЩ трябва да очакват да получат своите 100 милиона дози до март. Правителството на САЩ постави първоначална поръчка от 100 милиона дози от ваксината за 1.95 милиарда долара и може да придобие до 500 милиона допълнителни дози, ако се окаже успешна в изпитания на късен етап.


Компаниите също подписаха обвързващо споразумение с правителството на Обединеното кралство през юли за продажба на 30 милиона дози от ваксината, ако се окаже ефективна, а друго с Япония да й осигурят 120 милиона дози през първата половина на 2021 г. Те подписаха споразумение с Европейската комисия през ноември, за да предоставят на 27-те страни от ЕС 200 милиона дози с възможност за още 100 милиона дози. Чили подписа договор за покупка с двете компании за 10 милиона дози.


- Предисторията: Двете компании - една американска и една германска - си партнират във връзка с иРНК коронавирусна ваксина. Предварителните резултати от проучване на фаза I / II, публикувано през юли, показват, че ваксината предизвиква силен имунен отговор - включително производството на имунни клетки, известни като Т-клетки. Но Pfizer избра различна формулировка на ваксината за последната фаза на тестване. Избраната формула, известна като BNT162b2, също предизвиква силна имунна реакция.


Германското правителство предостави на BioNTech безвъзмездна помощ от над 440 милиона долара през септември.


Оксфордският университет и "АстраЗенека"


- Състояние: Проучвания на фаза III, които продължават в САЩ, Великобритания, Южна Африка, Бразилия, Чили и Перу. В световен мащаб компанията заяви, че 23 000 души са били включени в нейните изпитания в началото на ноември. Европейската агенция по лекарствата, британският лекарствен регулатор и Канада започнаха преглед на данните.


- Кога ще разберем дали работи: Вероятно до края на годината.


- Доставка: AstraZeneca заяви, че има капацитета да достави над два милиарда дози от ваксината. Компанията подписа договор със САЩ през май, за да предостави на разположение поне 300 милиона дози и да подпомогне провеждането на фаза III с 30 000 участници в САЩ за около 1.2 милиарда долара.


Очаква се компанията да достави и на Япония 120 милиона дози. През септември австралийското правителство заяви, че Оксфордският университет, "АстраЗенека" и Университетът в Куинсланд/CSL ще осигурят повече от 84.8 милиона дози ваксини за австралийското население, с ранен достъп до 3.8 милиона дози през януари и февруари 2021 година. С Европейската комисия също подписаха сделка за снабдяване на страните членки с 300 млн. дози ваксина, с възможност за още 100 милиона дози.


"Синовак"


- Състояние: Одобрена по спешност в Китай, а изпитанията от фаза III продължават по целия свят. Ваксината, известна като CoronaVac, беше одобрена през юли за спешна употреба като част от програма в Китай за ваксиниране на медицински персонал и други високорискови групи.


"Синовак" провежда фаза III за около 9000 здравни специалисти, която беше спряна за кратко през ноември заради смъртта на един участник, определена като самоубийство, предаде "Ройтерс".


- Кога ще разберем дали работи: Трябва да бъде готова за световно разпространение до началото на 2021 г., включително в САЩ, съобщи "Асошиейтед прес".


- Доставка: Sinovac заяви, че изгражда производствен капацитет, за 100 милиона дози от своята ваксина. Индонезийската компания PT Bio Farma заяви, че ще произведе поне 40 милиона дози от ваксината преди март 2021 година.


Чилийското правителство и китайската компания се договориха страната да закупи 20 милиона дози като част от споразумението относно клиничното изпитване за ваксини в Чили, предаде "Ройтерс".


"Новавакс"


- Състояние: Фаза III продължава. Около 9000 участници са включени в тестването сред 15 000 участници на възраст между 18 и 84 години, базирано в Обединеното кралство, в началото на ноември. Друго тестване от Фаза III с 30 000 участници в САЩ и Мексико ще започне до края на ноември.


- Кога ще разберем дали работи: В началото на 2021 г.


- Доставка: Американското правителство отпусна на "Новавакс" 1.6 млрд. долара в началото на юли, за да проведе трета фаза на изпитанието и да увеличи производствените си възможности - достатъчно, за да достави до 100 милиона дози до края на годината. Тя получи първоначално 800 млн., а през декември правителството ще определи дали компанията, която никога не е пускала продукт на пазара, ще получи останалите 800 милиона долара.


"Синофарм"


- Състояние: Разрешена в Китай, Обединените арабски емирства и Бахрейн за здравни работници от първа линия. Компанията разполага с две ваксини в текущи тестове на фаза III. Повече от 50 000 души са получили ваксината като част от тестване по целия свят, заяви компанията през ноември. Перу, Мароко, Йордания, Египет, Бахрейн, Аржентина и Бразилия също са одобрили или планират да проведат Фаза III.


- Доставка: Компанията построи нов завод за производство на ваксини през юли в Ухан, Китай - където за първи път се появи коронавирусът - и очаква да произвежда над 200 милиона дози годишно там.


"Спутник V"


- Състояние: Одобрена в Русия и текат изпитания във Фаза III. Тя бе представена и пред Световната здравна организация за предварителна оценка в края на октомври. Руският регулаторен орган одобри ваксината, разработена от държавния изследователски институт "Гамалея" на 11 август, след ограничени тестове върху хора. Започна местна Фаза III с цел да набере 40 000 участници. Клинични изпитвания също се очакват или продължават в Обединените арабски емирства, Филипините, Беларус, Саудитска Арабия, Китай, Мексико и Унгария.


- Доставка: Русия очаква да може да произвежда между 1.5 милиона и 2 милиона дози на месец до края на годината, съобщава агенция RIA.


- Предисторията: Съобщава се, че ваксината е смес от два аденовирусни вектора, но тъй като все още не е преминала Фаза III, едва ли ще получи одобрение от европейски или американски регулатори. Резултати, публикувани в Lancet през септември от две ранни фази, при общо 76 души (реално е поставена на 38 от тях), показват, че ваксината изглежда безопасна и може да предизвика имунен отговор.


Русия планира да публикува междинни резултати въз основа на първите 42 дни от наблюдението на доброволците от Фаза III този месец, съобщава "Ройтерс". Руският регулаторен орган одобри втора ваксина срещу коронавирус в средата на октомври, известна като EpiVacCorona преди приключването на изпитанията в последния етап.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Стига с тези ваксини, бе. Лекарство - кога?

 2. 2 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  Аз не виждам ваксината на оня филантроп Били Гейтс. Израелците и турците, като по-глупави нации си поръчаха Спутник 5.

  ЕС си поръча на Пфайзър при изключително показателната подробност, че шефът им е продал 68% от акциите си преди да е доставена. Явно човекът подсказва по специфичен начин, че ваксината не е особено читава.
  https://money.bg/finance/shefat-na-pfizer-prodal-60-ot-aktsiite-si.html

 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2345 Весело

  Всички търсят, но Германия и САЩ водят хорото...
  Малко са държавите по света, които биха рискували с ваксини произведени в комунистически държави като Китай или Русия!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Надежда тука всяка оставете. (с)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Ха, ами тук не виждаме в списъка приятелите на кака Урсула на които им завериха сметките с 350млн евра преди месеци.
  Тия сега ще връщат ли кинтите или ще се ослушват?
  Под какво ли перо са записали този извънреден разход в емвропейския бюджет се чудя?

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#2] от "otrqdnik":

  Спутник 5 - това не е ваксина!
  Това е отрова.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Стига с тези ваксини, бе. Лекарство - кога?
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  ++

 8. 8 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 490 Неутрално

  В България ще се купува от АстраЗенека. Шефката у нас е близка до ГЕРБ. Дъщеря й все пак е еврозепутат от ГЕРБ

 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Шок и ужас за антиваксърите по света

 10. 10 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Китайците,е горките, хем никакви случаи нямат, хем ваксина ще изпитат, че да е гонова за пазар след два месеца.

 11. 11 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Стига с тези ваксини, бе. Лекарство - кога?
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Мисля че до 1-2 години и него ще измислят. Вече има напредък по механизма на заразяване
  https://ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2020/09/Mechanism-how-coronavirus-hijacks-cell.html

 12. 12 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Точка 1 от плана на К19 истерията е изпълнен - Тръмп е катурнат.

  Блокаж на икономиката, и Тръмп остана без това с което 3 години се хвалеше - че икономиката е в много добра форма.
  Плюс още ммарт април когато почна истерията по медиите, хората дето са вътре в нещата са планирали как да се гласува по пощата така че да се получат нещата.

  Сега продължаме нататък - едни пати може да се изкарат от ваксини ...

  Сигурно има и други точки - с един куршум няколко зайци !

 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  "Пфайзър" и "БиоНТех"
  данни, публикувани на 9 ноември, показват, че ваксината може да бъде около 90% ефективна
  —цитат от коментар 0 на матряла


  А, вече не. След като конкуренцията обяви 94,5% са направени нови замервания и вече е 95%
  https://www.welt.de/regionales/rheinland-pfalz-saarland/article220437428/Biontech-Corona-Impfstoff-hat-Wirksamkeit-von-95-Prozent.html
  Особено подходяща била за пенции : ако имат висока температура, след като им бият ваксината, спадала до стайна.

 14. 14 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Стига с тези ваксини, бе. Лекарство - кога?
  —цитат от коментар 1 на ju.li


  Няма лекарство или организмът ти преборва с вируса, или не. С ваксината поне се надяваме да изградим антитела предварително.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Или авторът не е изтрезнял или... Абе как се завършва фаза III с 95 участника!? И как, при подобна масовост, се изчислява ефективност чак до третия знак!? Има нещо гнило, още в началото.

 16. 16 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2114 Весело

  "Модерна" няма досега одобрена нито една ваксина в САЩ и са възникнали спорове с работещи за правителството учени, според които има съмнения, че биотехнологичната компания има достатъчно опит и персонал за провеждане на мащабни тестове сред десетки хиляди доброволци"

  Затова проучването на ваксината на "Модерна" се провежда от Националния институт по здравеопазване на САЩ (NIH)...

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1444 Весело

  ахахах, че ние още не сме дочакали противогрипните ваксини бе

 18. 18 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Стига с тези ваксини, бе. Лекарство - кога?
  —цитат от коментар 1 на ju.li

  Поради спецификата на болестта лекарствата не могат да спрат епидемията - инфекцията се предава преди заразения да се е разболял. Единствения ефикасен начин е ваксинирането и както вървят нещата следващата зима ще бъде нормална. Тази зима обаче трябва да устискаме.

 19. 19 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Дневник, доста слаба статия!! Разочарован съм. Започвате добре, като посочвате за първите ваксини принципа на действие, което наистина е много итнересно.
  Доста важно е кой от трите принципа е заложен във въпросната ваксина - класическият (на Санофи), новаторският - чрез модифициран чужд вирус - (например Аденовируса на Астра Зенека) или свръх-експерименталиният (на Пфайцер и на Модерна).
  След първите няколко описани ваксини обаче, принципът на действие вече липсва. Домързя ли ви???

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 20. 20 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Голямото наддаване е в разгара си. Нищо, че докато се разбере с удовлетворяваща достоверност доколко тези ваксини действат и са БЕЗВРЕДНИ, епидемията ще е отшумяла. Ама нали се върви с парите напред - който изял зелника, изял.
  Но "по-важното" е, че ще ни наредят всички на конвейра - тръпнещи с отворени човчици...

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2114 Весело

  Или авторът не е изтрезнял или... Абе как се завършва фаза III с 95 участника!?
  —цитат от коментар 15 на ivanpopov


  Бъркате броя на участниците и броя на заразените участници. Участниците в проучването на ваксината на Модерна са 30.000. Това е представителна извадка (хора живеещи в различни градове, с различни професии, на различна възраст, от разлиен пол и раса и т.н.). От тях половината реално са ваксинирани, а другата половина са получили плацебо (разтвор на соли без лечебни свойства). След това всичките 30.000 продължават да си живеят живота както преди. Статистически погледнато изследването става представително, ако 150-151 човека се заразят. Гледат колко процента от заразените са получили ваксина, и колко- плацебо. Ако повечето от заразените са получили плацебо, значи ваксината е ефективна. Колкото по-голяма е разликата, толкова ваксината може да се смята за по-ефективна.

  Броят за който говорите (95) е броя на заразените само като междинен резултат от третата фаза на проучването на Модерна. От тях 5 реално са били ваксинирани (5,5%), а останалите 90 са били "имунизирани" с плацебо. От там идва оценката за ефективността на ваксината на Модерна (94,5%)

  Подобно на Модерна, третата фаза от проучването на Файзер/БиоНТех включва 44.000 доброволци. Вчера те обявиха, че тази фаза е приключила (със заразени над 170 участници). От тях 8 реално са били ваксинирани, което определя ефективността на ваксината от (малко повече от) 95%.

 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Проблем с ваксината на Пфайзер няма да има ,ако ЕК ускори зелените реформи. До шест месеца можем да намалим въглеродните емисии до минус 60% и температурите да оаднат до минус 80 . Тогава можем да видим и съхраняваме ваксината даже по балконите и мазите. Тъмън и зелето няма да се разваля. То напоследък с тва затопляне ,зелето всяка година вкисва.

 23. 23 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#2] от "otrqdnik":Спутник 5 - това не е ваксина!Това е отрова.
  —цитат от коментар 6 на Рим


  Ти знаеш щото си умен. Израел, понеже нищо не разбират, а и не сещат да се допитат до ГАньо Балкански са си оръчали точно Спутник за ветиринарна употреба.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Израелците и турците, като по-глупави нации си поръчаха Спутник 5.l
  —цитат от коментар 2 на otrqdnik


  Израел разработва собствена ваксина, има договор с Модерна и договаря произвоство с Русия. Умни хора и със сигурност ще спечелят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#14:"gsh47306343"][/quote]

  Леко си далеко от нещата. Има лекарства против вируси, които им пречат да навлизат в клетките и да се репликират. Отдавна не се разчита само на органиЗЪМЪ

 26. 26 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Бъркате броя на участниците и броя на заразените участници. Участниците в проучването на ваксината на Модерна са 30.000... От тях половината реално са ваксинирани, а другата половина са получили плацебо (разтвор на соли без лечебни свойства). След това всичките 30.000 продължават да си живеят живота както преди.
  —цитат от коментар 21 на plamen_b


  За сравнение, както сочи тази статия по-горе, преди да бъде "регистрирана" ваксината "Спутник V" (каквото и да значи това), изпитанието и бе проведено върху "76 души (реално е поставена на 38 от тях)". Това е по-близко до първа фаза на проучванията на другите ваксини, по време на които се мери предимно безопасността, а не ефективността на ваксините.

 27. 27 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Също така трябва да се вземат мерки за сигурност ,защото Мангъровци,антиваксъри и плоскоземци могат да правят саботажи на доставките ,да взривяват влаковете с хладилниците и прочие.
  Трябва да се ползват високоговорителите на Гражданска Отбрана и денонощно да се громят дезинформациите и да се набива в главата как действат ваксините ,защо е важно да се ваксинираме и как фармата сън не спи ,за да спаси човечеството и цивилизацията от китайската чума , без да спечели един лев от цялата работа.

 28. 28 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 511 Весело

  Излиза, че сме точно под кривата круша и сега стискаме палци крушата да мръдне сама и то напред.

  Крушата обаче има само един проблем. Последното публикувано изследване показва, че заразен и преболедувал човек има гарантиран имунитет за следващите 6 месеца. И само толкоз. Дали са 6 месеца или 6 месеца и три дни засега не е ясно. Това също е средното от някаква стъкмистика.

  Така че, пригответе се на всеки 6 месеца да ви боцкат...

  73! Go Go
 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#9] от "herbaltea":

  И защо шок и ужас за тези, които не искат да са опитни зайчета? За всеки нормален човек е шок и ужас да гледа как някои изпадат във възторг от едни ваксини, които ти дават инструкции на клетките, и които не са тествани върху животни, а ще са тествани най-много 6 месеца върху хора преди масовото им производство. Ами прочетете поне една елементарна статия от Викито поне, където се обясняват предполагаемите странични ефекти от тези ваксини - от възпаления до автоимунни заболявания. И това са предполагаеми, кой знае какви неизвестни ефекти може да предизвикат частици, пуснати на свобода да дават инструкции на клетките ти. Пък вие си изпадайте в телешки възторг от тях, пишете се и доброволци да ги тествате, много благородно дори. Но бъдете така добри да ни оставите на мира кога и дали ще решим и ние да се ваксинираме. А, и си плащайте сами лечението, ако ви се появят странични ефекти.

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Спутник V - лошо. Пфайзер и Модерна - добро. Спутник V - лошо. Пфайзер и Модерна - добро....Повтаряйте си го и го пишете навсякъде . Борбата с Путя и антиваксърството е дълг и дело на всеки от нас .

 31. 31 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#29] от "Хелиана":

  Ох, то на вас антиваксърите липсата на тестове върху животни ви е проблемът. С удоволствие бих се ваксинирал още сега ако има начин но ще трябва да се изчака още поне половин година според мене.
  Като не искате "неизвестни ефекти от ваксините върху клетките си" се свободни да сме смесите с тълпата и да получите известни ефекти от вируса. Ваш избор е но не го натрапвайте на другите.

 32. 32 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Ако повечето от заразените са получили плацебо, значи ваксината е ефективна. Колкото по-голяма е разликата, толкова ваксината може да се смята за по-ефективна.
  —цитат от коментар 21 на plamen_b


  Само дето и двете групи вярват че са ваксинирани, но групата с плацебо е жертвана за да докажат параметрите на ваксината си. Много по-хуманно е да се наблюдава контролна група, без да се въвежда в заблуждение.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 33. 33 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#30] от "pavur":
  Ти чакай да излезе третата руска ваксина на центъра по изследване и разработка на имунобиологични препарати Чумаков, Петербург, тогава ще видиш вой.... За първите две няма как да се плюс, че са на доказани платформи, то и тая третата е класика - на цял умъртвен вирус. Естествено дозата е много по голяма що нищо не се синтезира в клетките, шибва се една яка доза мъртви вируси и това е.... Ма тогава ще има шоу, как някой вирус може да се съживи и че четеш интересни статии....

 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#31] от "herbaltea":

  Как половин година? Тва е много! Аз отивам пред завода на Пфайзер и ше се моля да ми дадат една от първите бройки . Гъза си ше дам за тва. Няма да мръдна докато не ме боднат. После като излезе официално , пак ше се бодна. Ше си направя клипче ,за да дразня плоскоземците и мангъровците.

 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#32] от "Корки":

  Ти разбираш ли какво поле за манипулации има в тия изследвания. Все едно ти да правиш сирене, да си го изследваш сам и кажеш дали е добро.
  Та тая група с плацебо може да са стюардеси, продавачи , студенти къде щъкат и работят, т.е. такива с много контакти и с висока вероятност да пипнат грипа.
  А тия ваксинираните - обратно, къде си седят по къщите, работят отдалечено и тн.
  Вероятността например на горски в резерват да пипне грип и тоя къде стои на касата в супера не е една и съща.

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":
  "Малко са държавите по света, които биха рискували с ваксини произведени в комунистически държави като Китай или Русия! "

  България трябва да го разреши за доказани русофили и да ни отърве от тях.

  подпис
 37. 37 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#31] от "herbaltea":

  До коментар [#31] от "herbaltea":

  Ами как точно натрапвам моя избор на другите? Като обяснявам моята гледна точка? Така ли му се вика вече?

  Не съм прочела нито едно мнение на човек, който не иска да се ваксинира сега (и не, не сме антиваксъри, повечето нямат нищо против изпитаните стандартни ваксини) , който да призовава другите да не се ваксинират. Всички казват "правете каквото искате, но не ни карайте и нас да го правим. Точно новите "ваксъри" демонстрират изключително агресивно поведение. Те заплашват "няма да бъдете лекувани или сами ще си плащате лечението" " няма да ви приемат на работа, няма да може да летите", вместо да отговорят на въпросите, свързани с безопасността, обиждат, както във вчерашната фашизоидна статия на ДВ "егоисти, безотговорни лаици, крайно десни елементи" и така дори радикализират част от хората. Е, чие поведение е по-цивилизовано?

 38. 38 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#24] от "Корки":

  Честно казано Израел нямат капацитета да разработят собствена ваксина, там се искат много традиции и най-вече човешки капитал. Каквото и да говорим няма как Израел да стане "Мека" на която и да е наука ако нямат военно политическо спокойствие. Те могат да бъдат първи в стрелково оръжие, в "железен купол", да развиват ракетни войски, напоителни иститеми - най-важните за оцеляването им неща. Но висока наука - Биология, Физика, Математика няма как да е там, нямат географски условия за това!
  Всяка нация си има потенциал, няма как да надскочиш себеси.

 39. 39 Профил на ak47
  ak47
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "blagoj":

  И без ваксини до есента повечето държави (особено по-малките) ще развият естествен имунитет.

  Трябва да си много закъсал умствено за да си сложиш ваксина тествана 2-3 месеца без ясна идея какво са последствията след 2-3 години . И дори не говоря за експерименталните технологии, които се използват при някои от производителите без никаква гаранция за ефикасност и безопасност в дългосрочен аспект. .

 40. 40 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иван K":

  Просто не разбирам защо политизирате неща, които не са свързани с политиката. Всяка ваксина, която влезе в ЕС, трябва да мине стандартна процедура за одобрение. В случая няма никакво значение кой я е произвел, процедурата е еднаква за всички. Друг е въпросът кое правителство какво ще поръча, това са политически избори, повлияни силно и от лобисти.

 41. 41 Профил на army
  army
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Сега на дневен ред е битката за най-добра ваксина! При положение, че по-голямата част от хората ще я откажат...

 42. 42 Профил на s.o.a.d.
  s.o.a.d.
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#6] от "Рим":

  Не антиваксвувай!
  Не е отрова, а ваксина за едър рогат добитък... Далече от класата и ефективноста на новичока.

 43. 43 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Оксфордският университет и "АстраЗенека"
  - Състояние: Проучвания на фаза III, които продължават в САЩ, Великобритания, Южна Африка, Бразилия, Чили и Перу.
  —цитат от коментар 0 на матряла


  От Бразилия вече има резултати :
  https://www.24zdrave.bg/article/9142550

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  Като намериш един милион долара има. Виж Тръмп.

 45. 45 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#43] от "dosetliv":

  За този се оказа, че е бил с плацебото, не мчу е бита ваксина на него.

 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#32] от "Корки":

  Напротив, всички участници знаят, че може и да са ваксинирани, но може и да са получили плацебо. По този начин не променят начина си на живот, пазят се колкото биха се и пазили преди. Нехуманно би било да ги ваксинират, и после да ги изложат на един потенциално смъртоносен вирус, без да се знае дали и доколко ваксината е ефективна.

 47. 47 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  За този се оказа, че е бил с плацебото, не мчу е бита ваксина на него.
  —цитат от коментар 45 на znaya


  Сигурно е тъй. Другия пък, къде умрял от китайската ваксина, пак не било от нея
  https://news.sky.com/story/coronavirus-brazil-halts-trial-of-sinovac-vaccine-after-unrelated-death-of-volunteer-12128957

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Неква женица се изказала. Първо няма партия ГЕРБ. Това е "акционерно дружество" с мажоритарен собственик и председател на УС Бойко Борисов.
  Бойко Борисов пък беше избран и крепен на власт толкова време като консенсусна фигура за САЩ, Русия и ЕС. САЩ получават послушание в НАТО и пари за отбрана, Русия получава нови загробващи договори и инфраструктурни проекти, плащани он България ако ЕС се опъва, ЕС получава козируващ послушко, който не създава проблеми като Поляците и Орбан.
  А България получава _!_ с 200.
  Костов беше неудобен най-вече на руснаците но и ЕС и САЩ можеха да очакват мнението му понякога да не съвпада с тяхното, за това руснаците го торпилираха с дедо Цар под одобрителния поглед на останалите и после дойде време на консенсусния

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  90% ефективни, а дали са безвредни?

 50. 50 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 553 Неутрално

  ""Модерна" няма досега одобрена нито една ваксина в САЩ и че са възникнали спорове с работещи за правителството учени, според които има съмнения, че биотехнологичната компания има достатъчно опит и персонал за провеждане на мащабни тестове сред десетки хиляди доброволци."

  Информацията по-горе е подвеждаща (или навярно много стара). Клиничните тестове на ваксината на Модерна се извършват от NIH (като част от държавната програма на САЩ за ускорено разработване на ваксини срещу КОВИД). Няма друг медицински институт в света с повече опит в провеждането на клинични изпитания на ваксини и лекарства.

 51. 51 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#18] от "blagoj":И без ваксини до есента повечето държави (особено по-малките) ще развият естествен имунитет.
  —цитат от коментар 39 на gqx47692951


  За придобиване на естествен (стаден) имунитет в страна като България трябва да починат около 50 000 души. В момента са починали не повече от 5000.

 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ехото на Гласът":

  И по какъв начин ти помага тази информация, при условие, че те се готвят да одобрят ваксината на Модерна, тествана няма и 2 месеца върху хора и напълно прескочила тестовете върху животни? Ваксина, базирана на изцяло нова технология. Собствената ти глава не казва ли нещо по въпроса, или ти си оставил мисленето на установените институции? За да ти наруша спокойствието, ето един линк към обява на друга известна институция, която търси базиран на изкуствен интелект софтуер, който да обработва информацията за очакваната от тях вълна от странични ефекти на новите ваксини https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:506291-2020:TEXT:EN:HTML&tabId=1
  Само прочети това и помисли как се отразява на безрезервната ти вяра в някакви институции

  Short description:

  The MHRA urgently seeks an Artificial Intelligence (AI) software tool to process the expected high volume of Covid-19 vaccine Adverse Drug Reaction (ADRs) and ensure that no details from the ADRs’ reaction text are missed. 53. 53 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#2] от "otrqdnik":Спутник 5 - това не е ваксина!Това е отрова.
  —цитат от коментар 6 на Рим


  Кажи го това на Израел- те си поръчаха...

 54. 54 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#19] от "blurred":

  Това е най-важният въпрос – на какъв принцип са различните ваксини, но явно Дневник не са му обърнали внимание, просто са събрали някакъв материал по темата. Единственото друго споменаване за типа ваксина освен тази с иРНК е за руската, и то само с две думи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK