Бивш германски дипломат: ГЕРБ бе създадена като полицейска партия за овладяване на старите елити

Бивш германски дипломат: ГЕРБ бе създадена като полицейска партия за овладяване на старите елити


Партия ГЕРБ се появява с помощта на баварските християндемократи като част от опита на Запада да създаде алтернатива, чрез която да постави в България под контрол на икономическия и престъпен елит, главно от бившите комунистически тайни служби. Партийната база на ГЕРБ беше полицията в страната, в която Бавария вече беше инвестирала сериозно.


Това казва в статия за македонската служба на "Дойче веле" Гудрун Щайнакер - бивш зам.-посланик на Германия в София (2006-2009) и посланик в Скопие (2011-2014).


Според нея проектът ГЕРБ трябвало да бъде отговор на това, че въпреки че страната е приета през 2007 г. в Европейския съюз, правителството на Сергей Станишев продължавало да затъва в тресавище от корупция и престъпност.
"Това за съжаление не е постигнато до днес. Всъщност тези елити са просто подмладени - сега са на власт синовете, дъщерите и протежетата на първата смяна след падането на комунизма. Но те по същия начин продължават да си делят ресурсите на страната, включително помощите от ЕС."


Щайнакер припомня добре известния факт, че ГЕРБ е създадена със значителна помощ - дори името е измислено от тях - от фондацията "Ханс Зайдел" на Християнсоциалния съюз (ХСС). "Години преди това Бавария с помощта на фондацията играе важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изграждането на добри отношения със страната."


Бившият дипломат разкрива още, че на Запад се надявали "напористият Цветан Цветанов" да успее да въведе ред като вътрешен министър. "Резултатът след 11 години е скромен. ГЕРБ е на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са си същите. Корупцията процъфтява с нови методи за присвояване дори на парите на ЕС."


Тя коментира, че след месеците на антиправителствени митинги правителството не е паднало, но е под въпрос изборната победа на ГЕРБ на предстоящите избори през март. "Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да се задържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години след преврата, не е алтернатива. Едва ли ще успее да сложи край на бъркотията в икономиката, политиката и организираната престъпност, в които е замесена. ЕС беше и е надежда за много българи, въпреки че мнозина са разочаровани от него."


Дипломатът с близо 4 години опит в посолството в София обяснява, че за Северна Македония Борисов е отстъпил на министъра на отбраната и бивш информатор на комунистическите служби, за да остане на власт. Наблюдателите смятат, че предимно поради вътрешнополитически причини българското правителство наложи вето на започването на преговори за присъединяване към ЕС за Северна Македония, а "това де факто е в полза на опозиционните националисти от ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, които се радват, че премиерът Зоран Заев отново не успя да започне преговорите".

    • Щайнакер, която е работила и в посолството в Норвегия, обяснява, че е твърдението, че македонският е само диалект на българския език, "е ненадминато по своята абсурдност". Тя казва, че както днешният български език се е оформил през XIX век, така и македонският след Втората световна война е кодифициран като стандартен език от лингвиста Блаже Конески на основата на няколко диалекта на територията на днешна Северна Македония.
    • Македонският се появява като стандартен език малко по-късно, но едновременно с други по-късни национални езици в Европа, продължава тя. Нейният пример е с норвежкия бокмол, формиран на базата на риксмол през XIX век и е създаден след независимостта на страната през 1905 г. на основата на езика, който се говори в новата столица Кристиания (Осло). Дотогава в Норвегия пишат на датски, но днес никой не поставя под съмнение съществуването на норвежкия език и норвежката литература с право е популярна по света.

В заключение Щайнакер нарича претенциите на България "нагъл, ненаучен, нереалистичен и съвсем прозрачен ход с вътрешнополитически мотиви". "Германското федерално правителство трябва да използва своето председателство на ЕС, за да призове към разум българското правителство, особено "партийния приятел" в ЕНП, министър-председател и председател на ГЕРБ, да поемат своята отговорност към Европа и да оставят на експертите противоречията около историята и оставете езика. Борисов и неговият политически елит в България трябва да бъдат по-загрижени за окончателното разрешаване на собствените проблеми в борбата с корупцията и престъпността".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK