Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 г.

Пътуванията на европейци д одалечни дестинации вероятноще се върнат нанивото от 2019 г. едва през 2025 г.

© Reuters

Пътуванията на европейци д одалечни дестинации вероятноще се върнат нанивото от 2019 г. едва през 2025 г.Най-кошмарната година за туризма още не е приключила, а прогнозите след срива от първите 8 месеца са, че в Европа в тази индустрия чждестранните гости ще се завърнат на нивото от 2019 г. някъде през 2023-2024 г. За вътрешни туризъм новините са малко по-добри - възстановяване на докризисното равнище през 2022 г., пътуванията на близко разстояние - през 2023 г., а до далечни дестинации - през 2025 г.


От януари до август (в сравнение с предходната година) в ЕС е имало 68% по-малко чуждестранни гости, а за цялата 2020 г. се очаква свиването да е 60%.


Трите сценария за възстановяване до нивото от 2019 г. (в тъмносиньо е базовият вариант за излизане от кризата)

Трите сценария за възстановяване до нивото от 2019 г. (в тъмносиньо е базовият вариант за излизане от кризата)
Но тази прогноза на Европейската туристическа комисия (ETC) е направена, преди всички страни в района да се окажат неприятно изненадани от скоростта и мащабите, с които пристигна новата вълна на пандемията. Заради нея отново са въведени национални блокади, не работят заведения, забележителности, музеи и театри.


Според Международната асоциация на авиопревозвачите (IATA) хората еднакво се страхуват да пътуват заради страха от заразяване по време на полет и заради голямата несигурност дали изобщо ще има полети и какъв ще е режимът там, където пристигнат.


Кои страни пострадаха най-много от януари до август от отлива на чуждестранни туристи (спадът при България е 62.5%).

Кои страни пострадаха най-много от януари до август от отлива на чуждестранни туристи (спадът при България е 62.5%).


В ЕТС членуват както министерства на туризма (България), така е национални асоциации или бордове по туризъм. В представения по-рано този месец доклад "Европейският туризъм - тенденции и перспективи" се посочва, че за осемте месеца българският туристически сектор е отчел 62.5% по-малко гости от чужбина и това далеч не е най-лошият резултат. Особено тежко са ударени страни като Кипър (-85%), Черна гора (-84%), Румъния (-80%), Турция (-77%), Португалия и Сърбия (по -74%), Малта и Исландия (по -71%).


Търсенето на полети в Европа през август е било със 73% (на годишна база), което все пак е по-добре от юли (-81.3%) и юни (-94%). Важно е обаче колко пълни са били самолетите - през август са били заети средно 63.5% от местата в тях, като при международните полети този показател е бил средно 48.7%.


Рухването на самолетните полети.

Рухването на самолетните полети.


Данните на IATA не показват ентусиазъм у пътуващите да потеглят веднага след като се види, че идва краят на пандемията. Над половината анкетирани от асоциацията са казали, че планират пътуване в раките на 3 месеца след като затихне пандемията. Но рискът да се окажат принудени да стоят в самоизолация след пристигането отблъсква цели 83% от това да си купят билети.


Процент на заетите места в самолетите през 2020 г.

Процент на заетите места в самолетите през 2020 г.


Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на ЕТС, заяви, че сътрудничеството и солидарността са ключови за възстановяването и засилването на европейския туризъм. Той допълни, че е много важно да се възстанови доверието на пътуващите и да се защитят милиони работни места, фирми и предприятия в риск, за да оцелеят в икономическия срив. В сектора в ЕС работят над 22 милиона души и той създава почти 10% от БВП на съюза, допълва Сантандер.


В анализа на ЕТС се напомня, че при продължаваща рецесия и несигурност ще е особено трудно да се върне към нормално състояние туризмът в страни, които са зависими от ранни записвания, каквато е Турция например.


Ще трябват и много пари - оценка на Европейската комисия от май 2020 г. посочва, че завръщането към нивата от 2019 г. ще изисква поне 161 млрд. евро инвестиции. Половин година по-късно тази сума, изглежда, не е актуална.


Спад на чуждестранните туристи за първите 8 месеца с данни за брой гостуващи и колко нощувки са имали (по втория показател няма данни за България).

Спад на чуждестранните туристи за първите 8 месеца с данни за брой гостуващи и колко нощувки са имали (по втория показател няма данни за България).


"Приключено е с времената, когато растежът беше единственият индикатор за успех на туристическия сектор. Днес всяка стратегия трябва да бъде съпроводена с устойчив преход към екологичните и цифровите реалности", казва още Едуардо Сантандер.


В доклада на ЕТС се обръща внимание и на растящия интерес към пътувания в селските райони и крайбрежните зони като вид избягване на претъпканите градове, в които трудно се поддържа дистанция от останалите хора. Това донякъде може да облекчи местата, страдащи от свръхтуризъм, както и популярни курорти и места, задъхващи се от голямо търсене. При добри политики този процес може да разпространи по-широко из територията на държавите икономическите ползи от туризма.


Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 г.

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Всички тези прогнози по никой начин не отчитат мутациите на вируса, както и новите щамове разработвани след като се видя кой е големия печаливш.
  Нито пък отчитат рисковите политически фактори.
  Изобщо - едно голямо гледане на боб от което се вълнуват основно самите гледащи...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "Туризмът в Европа ще се върне на нормалното си ниво към 2024 г."

  Да не бързаме! Дотогава, я камилата, я камиларя!

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  След толкова негативна информация по медиите, с тревожни и депресивни разстройства са поне 30% от населението. Доста години ще отнеме лечението, най-вероятно цял живот. А и ей ги, Ковид 21, Ковид 22 и т.н. чукат на вратата.

 4. 4 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Вече на хората им е все тая, кога и дали ще се възстанови туризмът.

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Туризъм в такива размери, каквито имаше до миналата година, никога отново няма да има. Не е нормално за 30 Евро да летиш до другия край на Европа и да спиш в хотел за 50 Евро двойната стая. Свърши тая.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Инвестирайте в акции на фармацефтични компании.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Спадът на туризмът е незначителен. По лични впечатления. Мои приятели през тази година спокойно обиколиха цяла Европа. Без никакви митнически и прочие спънки. А и туризмът вътре в България се увеличи.

 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  След ...,
  Народа ще е като отвързано диво животно: секс, наркотици, рокендрол....

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 9. 9 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 643 Неутрално

  По-бързо ще се оправи туризмът, само да се спре с истерията Ковид.

 10. 10 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Този отрасъл ще се възстанови най-бързо, няма да се плашите.

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  То вероятно и до тогава по-родното черноморие чуждестранните туристи ще намаляват..

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Поне да бяха качили малко качеството авиокомпаниите, които от години само добавят ограничения за пътниците и превръщат полетите в отвратително изживяване. Защото разбира се и това лято слагаха пътуващи заедно на различни места, за да ги принудят да платят по няколко евро отгоре. Наистина само за тоалетните още не искат пари.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нищо.
  “Държавата” ще изготви списък със заслужили труженици на туристическият бизнес и ще им окаже нужната помощ. И до сега винаги го е правил за ПРАВОИМАЩИТЕ. Пък кой ще вземе 10 и кой 100 млн в сарая ще определят. На първо време, така наричаната ББР може опрости кредитите на КОЙто трябва. Като за начало. Пък и става дума само за милиард. Може би и за това изчакват, да стане сумата поне 7-8 млрд. Че агите и нашият прв партиен и държавен ръководител имат сериозни потребности.

 14. 14 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това на водещата снимка да не е на Мултигруп хотелът на Елените? Подобно нещо си спомням, цветово ли, архитектурно ли... Даже има май и една снимка на Илия Павлов с Делян Пеевски (като младеж) там. Но може и да бъркам, те са малко като Люлин и Дружба този тип курорти.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Нищо няма да се върне. Този потребителски капитализъм е изчерпан. Сега се крие зад "пандемични кризи", но все тая . Няма да има полски/ френски картофи за 50 стотинки. Всеки ще се прибере в рамките на територията .

 16. 16 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Туризма ще се възстанови в момента, в който пандемията утихне. Стига ваксините да са ефективни в рамките на половин година ще се приключи с тази тема.

  От друга страна с по-малко западни пияно/надрусани маймуни по черноморието, не мисля че е зле.

 17. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Щетите, които собствената ни държава нанесе на туризма и ще продължи да ги нанася не може никой вирус да ги нанесе или поне не толкова дългосрочно. А сега, дори и да приемем, че действително през 2024 ще има възстановяване на предкризисните нива, при нас няма да е така. Чисто математически. Намаленото ДДС, което никой няма да смее да пипне, ще "осигури" знчително по-малко постъпления в хазната. както всички са забелязали, намаленото ДДС за заведенията не се отрази надолу в цените, но за сметка на това лишава бюджета от пари.
  За изсветляване и дума не може да става

 18. 18 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#14] от "Милен Минчев":

  Дубай

  caterpillar
 19. 19 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 527 Неутрално

  2008-2009-та година същите мантри вървяха, но туризмът се възстанови точно за една година, а след това продължи да расте с бързи темпове. Хората все повече искат да пътуват и след пандемията всеки ще иска да компенсира пропуснатото през тази една година. 2021-ва година, ще има поне двоен или троен ръст на туризма спрямо 2020-та година, а през 2022-ра година ще задминем 2019-та.

 20. 20 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Още другата година лятото ще е ОК.

 21. 21 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Защо трябва да се връща на старите нива. Туризмът преди ковида си беше чиста вакханалия. Разхождаш се в някоя столица, и около теб само китайци и източноевропейци със селфи стикове. Бюджетни авиолинии като селски автобуси. Заличава се историческата идентичност на местата, като се заменят старите локални бизнеси с "туристически услуги".

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Силно притеснителна новина за нашата икономика и хората работещи в нея!

 23. 23 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Туризъм в такива размери, каквито имаше до миналата година, никога отново няма да има. Не е нормално за 30 Евро да летиш до другия край на Европа и да спиш в хотел за 50 Евро двойната стая. Свърши тая.
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  И какво не му е нормалното? Егати мрънкалото, като има кой да го предложи, има и кой да го вземе. Не стига, че след дълги години най-накрая бяха на достъпни цени за всякакви хора това да отидеш където си искаш, ами и някой всезнайко ще го нарича "ненормално".

 24. 24 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Пез 2020 най забележителното беше,че българските граждани,любители туристи, неорганизирано посетиха българското ЧЕРНОМОРИЕ по няколко пъти и на ралични места. Веднъж по празниците,веднъж и на почивка (макар и по кратка), и още веднъж на седмични промоци. Тази година вероятно туристчекич поток ще започне от по рано , понеже освен българското ЧЕРНОМОРИЕ, ще бъдат обхванати и зимните курорти и спа цетрове с продължение по същата схема и през летния сезон. Организирания туризъм с който се пълнеха хотелите на олигарсите вече е отживелица.Хората предпочитат хотела и реторанта да не са обвързани а да са по избор.Единствната заслуга на covid-19 за туризма е само тая.Нощувката по собствено предпочитание а храната в открито завдение на брега или в градиата.

 25. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lorak":

  Предпочитам един път на 2-3 години да летя някъде като турист, но да се облека хубаво преди да се кача в самолета, да пия шампанско на борда, да се настаня в нормален хотел, а не в AirBNB квартира на някой печалбар, да разгледам забележителностите без навсякъде да има опашки, да ям в истиснки ресторант, а не в McDonald's.

 26. 26 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#25] от "irobot":

  Ами аз пък предпочитам да направя другото - да отида до 4-5 различни места в годината, да си взема евтина квартира, да имам преживяване, а не лукс. И хубавото на туризма от доскорошните нива е, че може и ти да правиш каквото искаш, и аз.

 27. 27 Профил на Groudy
  Groudy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че възстановяването ще е по-рано. Борбата е за извънредни субсидии за бранша и, съответно, картината трябва да се потъмни.

 28. 28 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Ако имам възможност бих посетил Бангладеш и района...
  Колорит.
  На черноморирто не ми се ходи... Бетоноландия...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 31 Неутрално

  До коментар [#25] от "irobot":

  Не съм съгласен. Спал съм в AirBnB квартири, които са в пъти по-добри, чисти и удобни от "нормалните" хотели. Ако човек си направи труда да почете малко преди да пътува, може също така да се храни и в добри ресторанти на нормални цени почти навсякъде.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Дотогава ли ще вилнее този вирус?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK