Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© ReutersЕдин от най-известните астрономически телескопи - 305-метровият радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико - ще бъде затворен завинаги. Инженерите не могат да намерят безопасен начин да го поправят, след като два кабела, поддържащи конструкцията, се скъсаха - един през август и един в началото на ноември.


Това е краят на един от най-емблематичните и научно продуктивни телескопи в историята на астрономията.


Телескопът Аресибо, построен през 1963 г., бе най-големият радиотелескоп в света за десетилетия и има историческо значение в астрономията. Това беше мястото, от което астрономи изпратиха междузвездно радиосъобщение през 1974 г. (Аресибо бе част от проекта за търсене на извънземен живот SETI), и където беше открита първата планета извън Слънчевата система през 1992 г.
Той също така бе в основата на изучаването на астероиди в близост до Земята и много други явления като бързите радиовълни в космоса.


Телескопът се състои от радиоприемник, който е широк 305 метра, с 900-тонна платформа за апаратура, окачена на 137 м над чинията. Платформата е окачена чрез кабели, свързани към три кули.


Инженерите изследваха конструкцията от август насам, когато едно от нейните поддържащи стоманени въжета се скъса - все още не е е установена причината за първоначалната повреда на кабела, каза говорител на Националната научна фондация (NSF) на САЩ по време на пресконференция в четвъртък.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© Reuters


Университетът в Централна Флорида, който управлява съоръжението, беше измислил решение за стабилизиране на конструкцията. Но на 6 ноември се скъса друг кабел.


Въз основа на напреженията, действащи върху втория счупен кабел, инженерите стигнаха до заключението, че останалите кабели вероятно са по-слаби, отколкото се смяташе до момента.


NSF, която финансира и е собственик на телескопа, прегледа множество оценки от независими инженерни компании и стигна до заключението, че конструкцията на телескопа е "в опасност от катастрофална повреда" и кабелите му може вече да не могат да носят натоварванията, за които са предназначени.


Освен това в няколко оценки се посочва, че всякакви опити за ремонт могат да изложат работниците на животозастрашаваща опасност.


Оценка на щетите


Кабелите, които са се скъсали, помагаха за поддържането на 900-тонната платформа от научни инструменти, която виси над основния корпус на телескопа. Първият кабел се измъкна от гнездото си и счупи панелите по ръба на чинията, но вторият се счупи наполовина и е нанесъл огромни щети в централната част на чинията.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© Reuters


Сателитно изображение с висока разделителна способност, заснето по искане на списание Nature от Planet, компания за наблюдение на Земята, показва степента на щетите, нанесени от втория кабел - зеленината на растителността отдолу се вижда през големи дупки в чинията. Втора снимка, публикувана тази седмица от служители на обсерваторията, също разкрива разрушенията.


Ако повече кабели се повредят - което може да се случи по всяко време - цялата платформа може да се срине върху чинията отдолу. NSF работи по планове за безопасното сваляне на платформата по контролиран начин.


Но разработването на тези планове ще отнеме седмици и няма яснота дали междувременно платформата може да се срине неконтролируемо.


"Дори опитите за стабилизация или за тестване на кабелите могат да доведат до ускоряване на катастрофата", каза Ралф Гаум, директор на астрономическия отдел на NSF, на брифинга на 19 ноември.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© Reuters


Затова NSF решава да затвори за постоянно Аресибо.


Затварянето е шок за по-широката астрономическа общност. Кампания в социалните медии с хаштаг #WhatAreciboMeansToMe се появи почти веднага, като астрономи, инженери и други учени - най-вече от Пуерто Рико - споделяха истории за това как обсерваторията е оформила кариерата им.


Служители на NSF настояват, че повредата на кабела е била изненада. След първия проблем през август инженерните екипи забелязват няколко скъсани влакна по втория кабел, който е по-важен за поддържането на конструкцията, но не го считат за основен проблем, тъй като теглото, което носи, е в рамките на проектния му капацитет.


Но този основен кабел, който е инсталиран в началото на 60-те години, очевидно се е влошавал с течение на времето. През годините комисиите за външен преглед подчертаваха продължаващата необходимост от поддържане на остаряващите кабели на телескопа и от NSF настояват, че поддръжката е била по график.


Последните големи проблеми с кабелите в обсерваторията бяха през януари 2014 г., когато земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер причини повреда на друг от основните кабели, който инженерите поправиха, напомня Nature. Остарялата структура претърпя други сътресения през последните години, включително урагана Мария през 2017 г. и поредица от земетресения през януари тази година.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© Reuters


Все още няма оценка на разходите за извеждане от експлоатация на телескопа.


Легендарен телескоп


Аресибо е построен с намерението да се изследва йонизираната горна част на земната атмосфера, йоносферата. Но скоро след това започва се използва като универсална радиообсерватория.


Радиоастрономията изучава явления и обекти във Вселената чрез радиочестоти. Редица космически явления като пулсарите - магнетизирани въртящи се звезди - излъчват сигнали на дължините на радиовълните.


Обсерваторията предостави първите солидни доказателства за тип обект, известен като неутронна звезда. Той бе използван и за идентифициране на първия пример за двоичен пулсар (две магнетизирани неутронни звезди, обикалящи около общ център на масата), който носи на своите откриватели Нобелова награда за физика.


Телескопът е допринесъл за откриването на астероида Бену през 1999 г., което постави основите на мисията на НАСА да изпрати там роботизирана сонда, която да събере и в крайна сметка да върне първата си проба от астероид две десетилетия по-късно.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© Reuters


Проучванията на подобни астероиди в близост до Земята бяха специалитетът на Аресибо. Телескопът можеше лесно да ги изучава с радиовълни, за да разкрие формата и въртенето им. Липсата на Аресибо "ще бъде голяма загуба", казва Алън Харис, астероиден учен в Ла Канада, Калифорния. Сравнително новият телескоп FAST на Китай, който е с размери 500 метра, понастоящем няма възможност да извършва такива радарни изследвания.


Някои от научните проекти на обсерваторията могат да бъдат прехвърлени в други съоръжения. Голяма част от работата, извършена в Аресибо, обаче можеше да бъде свършена само с уникалния набор от астрономически инструменти. "Телескопът Аресибо е незаменим", се казва в изявление на две големи американски радиоастрономически организации, Националната организация по радиоастрономия и Националната радиоастрономическа обсерватория в Грийн Банк, Западна Вирджиния.


Телескопът беше редовно модернизиран, като през следващите години трябваше да бъдат инсталирани няколко нови инструмента. "Телескопът по никакъв начин не е остарял", казва Кристофър Салтър, астроном от Грийн Банк който е работил в Аресибо години наред, пред Nature.


Бъдещите модернизации, които са в ход, сега са на изчакване, включително антена за 5.8 милиона долара, която се разработваше за платформата на телескопа и би увеличила драстично чувствителността му. Брайън Джефс, инженер от университета "Бригъм Йънг" в Прово, Юта, който ръководи проекта, казва, че екипът му очаква в крайна сметка да обсъди варианти за бъдещето си с NSF. "Най-големите ни притеснения са за прекрасния научен, технически, управленски и помощен персонал" на обсерваторията, казва той.


Легендарният телескоп в Аресибо затваря заради "катастрофални" повреди

© NSF


Обсерваторията е основен научно-образователен център за Пуерто Рико, насърчаващ кариерата на много астрономи и инженери. И тя се превърна в част от лексикона на поп културата с участието си в големи филми като "Контакт", базиран на романа на Карл Сейгън, и филма от поредицата за Джеймс Бонд "Златното око" (GoldenEye).


Последното голямо бедствие с радиотелескоп се случи през 1988 г., когато антена с широчина 90 м в обсерваторията в Грийн Банк се срути една нощ поради структурна повреда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Впечатляващо съоръжение и в случая, става дума за липса на и/или проектна невъзможност за непрекъснато набл'юдение и информация за състоянието на важни елементи.
  Все пак, като се има предвид че е проектирано,произведено и монтирано преди толкова много години, най-вероятно му е дошло времето да бъде заменено.

 2. 2 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Там нямаше ли сцена в един от филмите за Джеймс Бонд?

 3. 3 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Дано тези инженери на са проектирали и мост...

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Това ми звучи несериозно - съоръжение за милиарди да няма система от датчици дето да следят напреженията и деформациите в конструкцията.

 5. 5 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 605 Неутрално
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  57 години кариера.
  Това е и много, и малко...
  Откровено казано (не съм инженер), ми се струва доста кратко време живот за тези мастодонтски кабели, видими от снимките.
  А и като окачаш нещо толкова тежко, надали няма протокол за регулярен контрол върху структурите и оборудванията...
  Жалко.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  Когато Александрийският фар се е срутил, не са могли да го построят отново....

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Жалко че това върхово инженерно постижение ще бъде разрушено. Напомня ми крилата фраза "Това дето е построено, не можете да го боядисате"!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Сега модата е телескопите да са в космоса,като Хъбъл

 10. 10 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Жалко е, но продължаваме напред.

  Стига сме наблюдавали, време е да полетим към звездите!

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  След като Китай пусна през 2016 Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), Аресибо не е уникален и затова се отказват от него.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Да пратят нашего братчет ром да набере металите. За нула време ще очисти сичко и на празното, ще може да се изгради чисто нова машина, на която висящата платформа ще е оборудвано с уреди с последните постижения на микроелектрониката и вместо 900 тона джаджи с релета и ел. схеми, ще е чипове и ще тежи само 50 тона.

  мурзилка
 13. 13 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 591 Неутрално
 14. 14 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  КАБЕЛИ???НОСЯТ КОНСТРУКЦИЯ?????
  ДНЕВНИК,КАКВО ПУШИТЕ???
  КАБЕЛИТЕ СА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТОК...
  СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА ДЪРЖАТ КОНСТРУКЦИИТЕ..

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  преди 60 години, през 1960 са слагали датчици и компютри с тъч скрийн и на тостерите.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  има контрол но явно не са преценили правилно. то така от страни е лесно...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 545 Весело

  Всъщност радиотелескопът може да бъде ремонтиран, друг е въпросът колко ще струва защото трябва да се смени цялата конструкция, която виси на стоманени въжета. А причината за дефектите се нарича умора на материала на съпроматаджийски език. А това дето го е рекъл Крис Салтър важи за апаратурата, но не и за стоманените въжета. Висяща конструкция с тегло 900 тона не е майтап. Предполагам че навремето изобщо не са мислили, че това чудо ще изкара 57 години и не са предвидили възможност за периодична подмяна на въжетата. Няма вечни материали.

  73! Go Go
 18. 18 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Да разбираме, че инженерната мисъл е деградирала в сравнение с от преди 60 години. Ревем, да очакваме скоро да затворят и Голдън гейт, че той гони 90, представям си тогава колко поп-напред е била инженерната мисъл в сравнение със сега.

 19. 19 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1620 Неутрално
 20. 20 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#15] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ами в случая ня говорим за тостер а за свръхскъп телескоп - можело е да монтират системата в последствие, вместо да чакат въжето да се скъса.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Много тъжна новина за цялата научна общност на физици изучаващи космоса.

  Дано се намерят средства и това уникално съоръжение получи нов живот под един или друг вид.

  Не е за вярване, преживя земетресения, урагани....

  Имам колеги и познати, които работят там... направо не искам да повярвам.

 22. 22 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Висяща конструкция с тегло 900 тона не е майтап.
  —цитат от коментар 17 на Go Go


  Туй де виси отгоре 900тона? съмнителна работа.

 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#22] от "deutschland":

  това обличкото дето виси отгоре е 27 метра... само то. без конструкцията от която виси

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Сегашните компютърджии - архитекти, не могат да решат това,което навремето са го решавали с пергел и прав ъгъл.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 25. 25 Профил на jrb31673167
  jrb31673167
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сегашните компютърджии - архитекти, не могат да решат това,което навремето са го решавали с пергел и прав ъгъл.
  —цитат от коментар 24 на Петър Петров


  селски, архитектите не смятат конструкции. има си строителни инженери-конструктори

 26. 26 Профил на jrb31673167
  jrb31673167
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "Петър Петров":

  От едно 200 години, мааалко преди компотите и тъпизмите ти


 27. 27 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Ако беше толкова ценен за научната общност щяха със сигурност да намерят пари да го възстановят.

  Истината е че радиовълните са стар метод за изследване на космоса. Целия му потенциал е проучен и изчерпан, затова хората казват, че вече служи повече за обучение отколкото за научни цели. Огромното разсейване и изкривяване на радиоспектъра ни позволява да проучваме само слънчевата система по-добре. Тези съобщения дето ги пращахме миналия век са пълен абсурд, те не могат да стигнат и до най-близката звезда, а дори и да стинат ще са в напълно непригоден вид за разчитане.
  Новите методи за сондиране на космоса трябва да включат нови частици - примерно гравитона.

 28. 28 Профил на jrb31673167
  jrb31673167
  Рейтинг: 0 Неутрално

  радиовълните са стар метод за изследване на космоса. Целия му потенциал е проучен и изчерпан
  —цитат от коментар 27 на otrqdnik


  БУХАХАХАХААААААААА, разбирачи секви тука

  https://eventhorizontelescope.org/

  https://www.almaobservatory.org/en/home/

  само двечки от по-екзотичните, проучени и изчерпани ралти

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  Ясно!
  Не си прочел Статията!
  Радиотелескопът е строен за други цели; изпълнил си е задачата!
  Преди половин век е малко наивно да се говори за прекалено много датчици или сензори!
  (А и явно не им трябва чак толкова много!)

 30. 30 Профил на mrpetrov
  mrpetrov
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Имах честа да го посетя преди 5 години на ексурзия до Пуерто Рико. Внушително съоражение. И един от любимите ми гилми, Контакт, е дниман там, жалко.

 31. 31 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 304 Неутрално

  тази технология е малко остаряла. сега строят мрежи от малки радио телескопи, които работят в синхрон. в ЮА, Австралия и Чили. цялото южно полукълбо е обхванато.
  One Square Mile Array

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Никъде не се говори за пари, значи става въпрос за много пари. Мина времето на романтизма и държавите трудно отпускат кинти за такива проекти. А частните хич без държавни гаранции...

 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хи-хи":

  романтизма?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#32] от "Хи-хи":

  тука има едни още по големи романтици :)
  http://www.china.org.cn/china/2020-06/09/content_76143378.htm

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 35. 35 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#31] от "lpi31580057":

  Дойдох да кажа това. Много по-ефикасно, евтино и лесно за поддръжка е да имаш 100 малки "телескопа", които работят в синхрон.

 36. 36 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Очевидно са се скъсали въжета, а не кабели.

 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#31] от "lpi31580057":

  Не може по този начин ефективно да се работи с дълги вълни. Интерферометричният режим върши работа с оптичният диапазон и микровълните. Ако можеше, никой никога нямаше да строи радиотелескопи с големи единични антени.

  мурзилка
 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#24] от "Петър Петров":

  Щот сега се занимават с правенето на "мини" за добив на виртуални валути, като крадат електричество.

  мурзилка
 39. 39 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  КАБЕЛИ???НОСЯТ КОНСТРУКЦИЯ?????ДНЕВНИК,КАКВО ПУШИТЕ???КАБЕЛИТЕ СА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТОК...СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА ДЪРЖАТ КОНСТРУКЦИИТЕ..
  —цитат от коментар 14 на rkf46690675


  Просто директен превод от английски. Терминът за носещи въжета е cables, подобен на този за електрическите кабели.

 40. 40 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Всъщност устойчивостта на тази конструкция е впечатляваща. Отделно теглото и сложното окачване, но трябва да се има предвид и отвратителните климатични условия в тропиците - висока влажност, урагани ...
  Не бих се учудил ако наистина не са я проектирали с идеята да работи толкова години.

 41. 41 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#22] от "deutschland":това обличкото дето виси отгоре е 27 метра... само то. без конструкцията от която виси
  —цитат от коментар 23 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Ясно, значи може и 9000 тона да е? 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Една тел не могат да вържат.

 43. 43 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  Дис из УСА, контрол е лоша дума. Грейт е хубава дума.

  Вяра. Надежда. Любов.
 44. 44 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2291 Весело

  КАБЕЛИ???НОСЯТ КОНСТРУКЦИЯ?????ДНЕВНИК,КАКВО ПУШИТЕ???КАБЕЛИТЕ СА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТОК...СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА ДЪРЖАТ КОНСТРУКЦИИТЕ..
  —цитат от коментар 14 на rkf46690675


  Ми в английския с кабел се наричат и носещите стоманени въжета. та преводачката се е буквализирала.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 45. 45 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Имах честа да го посетя преди 5 години на ексурзия до Пуерто Рико. Внушително съоражение. И един от любимите ми гилми, Контакт, е дниман там, жалко.
  —цитат от коментар 30 на mrpetrov


  Аз също. Май по същото време. Беше ми мечта от дете. Взех си много готина тениска.

  Между другото финансирането беше почти изцяло от дарения и това може би е основната причина да бъде закрит след тези поражения. Имайки предвид за колко различни неща е ползван извън първоначалната му функция за наблюдения на атмосферата, е наистина впечатляваща научната му „кариера“.

  @)----,--'--
 46. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#17] от "Go Go":

  според мен е друга причината.
  поддръжката е била на ниско ниво.
  не е ттрудно за всеки инженер
  да разбере, че връзката на кабелите с
  кулите е била компрометирана. но никой не е правил
  разчети за конструктивни укрепвания/подмяна
  на скрепителните елементи на въжетата.
  липса на адекватха поддръжка.
  за съжаление сега няма какво да се направи.

 47. 47 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  КАБЕЛИ???НОСЯТ КОНСТРУКЦИЯ?????ДНЕВНИК,КАКВО ПУШИТЕ???КАБЕЛИТЕ СА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТОК...СТОМАНЕНИ ВЪЖЕТА ДЪРЖАТ КОНСТРУКЦИИТЕ..

  —цитат от коментар 14 на rkf46690675

  Ми в английския с кабел се наричат и носещите стоманени въжета. та преводачката се е буквализирала.
  —цитат от коментар 44 на zz_s


  Преводачката, ако не е Гугъл, не става за технически преводи, просто е друга бира! 48. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  След първия проблем през август инженерните екипи забелязват няколко скъсани влакна по втория кабел, който е по-важен за поддържането на конструкцията, но не го считат за основен проблем, тъй като теглото, което носи, е в рамките на проектния му капацитет.
  _____________________________________________________

  Това е тотална безотговорност, а си представете, че на Голдън Гейт Бридж забележат няколко скъсани влакна на стоманено носещо въже какво ще се случи?

 49. 49 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#12] от "Маршалов":
  много жИлязо бе

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 50. 50 Профил на Ivan Gun
  Ivan Gun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "pinoccio":

  то летим от 1957 година и кво? едно голямо нищо,

 51. 51 Профил на Ivan Gun
  Ivan Gun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "MyTwoCents":

  значи щом финансирането му е от дарения, толкова е бил важен

 52. 52 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#45] от "MyTwoCents":значи щом финансирането му е от дарения, толкова е бил важен
  —цитат от коментар 51 на Ivan Gun


  Странна логика. Човешки животи се спасяват с дарения, Софийския университет е направен с дарения, Паметника на Шипка - също. Значи ли, че не са важни? Не са важни за корпорациите, за които важността се изчерпва с печалба, но са важни за даряващите.

  @)----,--'--
 53. 53 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#27] от "otrqdnik":

  До коментар [#27] от "otrqdnik":

  Грешиш. Радиотелескопите имат важна роля. По няколко причини. Едната е , че оптичните телескопи имат много тясна честотна лента. Гама телескопите пък "хващат" много по-високоенергийни лъчения. Без радиотелескопите остават огромни дупки в електромагнитния спектър, за които няма да имаме данни. Например, как предлагаш да се изследват магнетари?

  Друга причина е, че ЕМ вълни с различни дължини се поглъщат различно. Често може да се наблюдава радиосигнал от оптично "тъмна" част от небето.

  Като цяло, данните от радиотелескопи се комбинират с данни ц оптични и гама данни и така се създава по-пълна картина за наблюдаваното събитие.

  Що се отнася до гравитоните, те са хипотетични частици. Как точно предлагаш да се сондира с частици, които не знаем дали съществуват?

  BohrMottelson
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK