"Ютюб", "Фейсбук" и "Туитър" ще се борят с лъжите за Covid-ваксините

"Ютюб", "Фейсбук" и "Туитър" ще се борят с лъжите за Covid-ваксините

© ReutersТри от най-големите социални мрежи заявиха, че ще обединят усилията си с групи за проверка на факти, правителства и изследователи, за да се опитат да намерят нов начин за справяне с дезинформацията, предаде Би Би Си.


Дезинформацията за ваксините срещу Covid-19 се разпространява във "Фейсбук", "Ютюб" и "Туитър", като мнозина поставят под въпрос тяхната ефикасност.


В същото време страните се готвят да пуснат ваксини срещу коронавируса в опит да сложат край на пандемията.
Не е ясно как инициативата ще подобри борбата срещу фалшивите новини.


Благотворителната организация за проверка на фактите Full Fact ще координира сътрудничеството.


Участващи в усилията заедно с "Фейсбук", "Ютюб" (който е притежание на "Гугъл") и "Туитър" са британският Департамент за цифрови технологии, култура, медии и спорт, Институтът на "Ройтерс" за изследване на журналистиката, Africa Check, Съветът за поверителност на данните на Канада, и пет други международни организации за проверка на фактите.


С финансиране от "Фейсбук" проектът ще стартира през януари, определяйки нови стандарти за справяне с дезинформацията, както и набор от цели за най-добрия начин да се отговори на такава информация.

Тази последна инициатива за опит за постигане на съгласие за общ подход към дезинформацията около коронавируса и ваксините може да не убеди критиците на големите социални мрежи, че правят достатъчно, коментира Би Би Си


До януари, когато трябва да бъде договорена "първоначална рамка", страните трябва да започнат да пускат ваксини за населението, което в продължение на месеци е било облъчвано от страховити истории за тях. Хората ще са виждали истории, вариращи от предположения, че ваксините имат сериозни странични ефекти или не са били правилно тествани до твърдения, че са част от заговор, включващ Бил Гейтс, за имплантиране на микрочипове в хората.


FullFact, която е една от организациите, предоставящи проверка на факти за Facebook, казва, че е публикувала 160 проверки на факти за коронавируса и ваксините тази година, като предупредителните етикети са били приложени към хиляди публикации.


Но Центърът за противодействие на дигиталната омраза казва, че 95% от подобни материали в социалните медии не са премахнати и достигат до огромна аудитория.


Невярната информация може да подкопае доверието в медицината, когато това е най-важно, и в крайна сметка да удължи тази пандемия.


Уил Мой,

главен изпълнителен директор на Full Fact


Междувременно политиците стават нетърпеливи - във Великобритания Лейбъристката партия призова за законодателство за извънредни ситуации, за да премахне дезинформацията за ваксините.


"Фейсбук" заяви, че приветства усилията "за обсъждане и разработване на нови стратегии" за справяне с дезинформацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK