Дроновете и Турция направиха в Карабах нещо немислимо от 26 години

Дроновете и Турция направиха в Карабах нещо немислимо от 26 години

© Associated PressРеволюция с дронове"? "Война на бъдещето"? Етикетите, които отново се появиха в медиите по света от началото на ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах в края на септември заради активното използване на дронове, разделиха експертите. Едни ги повтарят, други ги оспорват. Армения поначало е по-слабият противник, докато Азербайджан укрепи армията си след свалянето на оръжията през 1994 г., и резултатът не е изненадващ, казват критиците на тезата.


За шест седмици обаче безпилотните устройства направиха в населения предимно с арменци и околностите му това, което Азербайджан искаше от прекратяването на конфликта преди 26 години, но не можа постигне сам - да си върне значителна част от териториите, попаднали под арменски контрол.


Други фактори също допринесоха, но успешното им използване затвърждава тенденцията, очертала се в Сирия и Либия тази година - който контролира дроновете, той има много по-голям шанс да наклони везните в своя полза.
"Дневник" обобщава с какво бяха важни тези устройства в Нагорни Карабах и защо предизвикаха световното внимание.


Триумфът на дроновете


Още в първите от 44-те дни на конфликта знаковите в медии и социални мрежи кадри от конфликта бяха от небето - от работата на дронове, особено разпространяваните от министерството на отбраната в Баку. Успехите на армията на Азербайджан се проектираха на големи екрани в столицата. Те показаха, че сухопътните войски и традиционните военновъздушни сили тепърва трябва да се подготвят за новите реалности и високотехнологичните системи за противовъздушна отбрана и други оръжия се нуждаят от срества за защита от дронове, за да преминат към войната на 21 в.


Наложи се арменците бързо да отстъпят от позиции, укрепвани от тях още от примирието през 1994 г., когато се установява линията на контакт след предишната война. Изследователят Джан Касапоглу говори за 175 загубени битки за етническите арменски сили от края на септември насам.


Едно от предимствата, което дадоха дроновете на Азербайджан, бе възможността с малък риск за човешки жертви да се справи с противник, който не е подготвен за такава война. Майкъл Кофман от мозъчния тръст CNA в Арлингтън обяснява за "Вашингтон пост", че "дроновете предлагат на малките страни много евтин достъп до тактическа авиация и оръжия с прецизно насочване и това им дава възможност да унищожават скъпо струващото оборудване на противника като танкове и системи за противовъздушна отбрана".


Това нямаше да стане без специалните партньори на Азербайджан в отбранителната сфера. Ударни дронове Bayraktar TB2 от Турция и "дронове камикадзе" Harop от Израел, последните специално създавани за унищожение на ПВО, бяха най-важни в тази атака. "Превърнати" в дронове самолети "Ан-2" (т. нар. "Кукурузник") пък се използваха за примамка - пускани, за да бъдат обстреляни от арменската противовъздушна отбрана и така да се разкрият позициите ѝ. След противоракетните комплекси дроновете се насочиха към танковете, артилерията и камиони, по-късно - към складове с боеприпаси и през цялото време - и към пехотата, хващайки в капан арменската армия.В известен смисъл концентрацията на арменски сили и сложният релеф, който бе ключово предимство на НКР дълги години, изгубиха значението си, изправени пред възможностите на безпилотните апарати. Снабдените с миниатюрни боеприпаси с лазерно насочване и противотанкови ракети "Байрактар" унищожиха много танкове и бронетехника, но в сянка останаха израелските разузнавателни дронове Hermes, Heron, Sercher и други, а те постоянно кръжаха над Карабах, отбелязва за "Новая газета" военният анализатор Павел Фелгенгауер.


Това допринесе да падне в азербайджански ръце планинският терен южно от Нагорни Карабах, където имаше арменски войски от средата на 90-те, и бе отворен пътят за гарантиралия арменското поражение град Шуша/Шуши (на азерски и арменски) на 7 ноември, втория по важност град на броени километри от Степанакерт. В действителност непосредствено преди тази операция лошото време (или според някои публикации за руски средства за радиоелектронна борба) спряха за известно време ударите с дронове. В момента на тази победа същевременно арменските сили бяха загубили голяма част от артилерията си вследствие на ударите до началото на месеца.


Така безпилотните устройства се оказаха натоварени със задачи като разузнаване, удари по техника, позиции и резерви. Тук бе и ролята на решаващата, открито подкрепяща Азербайджан страна - Турция.


Възходът на Анкара


Турция успя да се утвърди сред водещите сили на пазара на дронове в последните години. Те може да са част от бойните действия от няколко десетилетия, а в годините около началото на войните в Ирак и Афганистан САЩ бяха неоспорим световен лидер, но турската техника - не без помощта на отбранителния конгломерат "Байкар", сред чиито управляващи е зет на президента Реджеп Таийп Ердоган - успя да затвърди нова тенденция. Дроновете в турските операции в Сирия и Либия например не бяха имаха водеща роля; Северен Кавказ стана третият след Близкия изток и Северна Африка регион, където това се доказа.


Повече за компанията "Байкар" и ролята на Селчук Байрактар, зет на Ердоган, четете тук, за успехите на дроновете в Сирия - тук, за либийската криза - тук.


При това дроновете "Байрактар" са само част от палитрата продукти на турската отбранителна индустрия, развили безпилотната техника в последните години - Anka, създадени от Turkish Aerospace Industries (компания собственост на турската армия) бяха важни в сирийската операция "Пролетен щит" срещу режима на Башар ал Асад през март тази година заедно с "Байрактар". Британският министър на отбраната не скри, че прехвърлянето на задачи, традиционно извършвани от стандартната авиация или други единици, на турската безпилотна техника е обърнало хода на войната в Сирия, когато използването на "рояци от дронове" допринесе в голяма степен за този успех.В анализ за ролята на дроновете в Нагорни Карабах базираното в Рига рускоезично електронно издание "Медуза" отбелязва, че данните от Сирия създават представата, че "Байрактар", изглежда, са добре пригодени, и то в по-голяма степен от "Анка", да се противопоставят на ПВО руско и съветско производство (каквито впрочем имат и режимът на Асад, и силите на Армения и непризнатата Нагорно-Карабахска република). Фактор, както в Сирия и Либия, е била и употребата на рояците от дронове. "Тази тактика, считат много експерти, е първата крачка към истинската оперативна и даже стратегическа "революция на дроновете" на бойното поле."

Друг проблем на старите ПВО и повечето преносими зенитно-ракетни комплекси, отбелязван от изданието, е, че за обсега им е недостъпна височината, на която действат не само "Байрактар", а и китайските Wing Loong (каквито Обединените арабски емирства доставиха в Либия срещу подкрепяното от ООН и Турция правителство в Триполи) или американските Reaper - в турския случай 6 км. Такива са и комплексите, използвани от арменците в Нагорни Карабах.


Военният наблюдател Фелгенгауер открива на страниците на "Новая газета" още един проблем. "Още през 1992-1994 г. в Москва и Ереван се отнасяха с известно пренебрежение към азербайджанската армия," и макар да признаваха доброто ниво на въоръжение, което тя достигна по-късно, сравняваха с бойния дух и подготовката на арменците. "Когато азербайджанците пробиха в дълбочина фронта на юг, много експерти в Москва смятаха, че това ще стане в равнината," където може да има някакво предимство за безпилотните устройства, а когато стигне до планините на Карабах, ще започнат контактни сражения без тежка техника, ще има трудности в снабдяването и ефективността на авиацията и дроновете рязко ще спадне. Случи се обратното: планините не спасиха арменците.


Това опира до следващия проблем, обясняващ подтикналия Ереван да приеме примирието разгром, в който Турция също бе важен фактор.Не бяха само дроновете


"Технологии, тактика и Турция" е заглавие и лайтмотив на статия по темата на "Свободна Европа". Ако въпросът бе само в дроновете, Азербайджан нямаше да постигне същия успех.


За изданието анализаторът от Баку Фуад Шахбазов отбелязва, че действително технологичното превъзходство на Баку бе най-големият му актив в конфликта. Докато Армения разчита основно на руски оръжия, Азербайджан (който също получава оръжия от Москва) успя да диверсифицира арсенала си с техника от Туция и Израел, системи за заглушаване на радари от Испания и чешки гаубици и споменатите украински "Ан".


Турция обаче прехвърли на Азербайджан и "доктрината и концепцията за напълно роботизирани военни операции", сочи анализ на изследователя Джан Касапоглу. Азербайджанските спецчасти се обучават в турски и пакистански воени академии доста преди конфликта. Освен това азербайджанската кампания с дронове напомня много на операцията "Пролетен щит" в Сирия в началото на 2020 г. - когато Анкара започна първата си военна кампания, открито насочена срещу режима на Башар ал Асад заради тясната комуникация между наземната артилерия на Баку с безпилотните системи, отговарящи за разузнаване и оценка на щетите, нанесени на протиника при битка.


Атака срещу арменски конвой в Нагорни Карабах.

© Скрийншот, YouTube

Атака срещу арменски конвой в Нагорни Карабах.


Баку се учи и от операциите на НАТО в планините на Афганистан, където силите, водени от САЩ, се разделят на малки групи по границата с Пакистан, дълга 3000 км и различни части си взаимодействат с краен резултат поразяване с бомби с лазерно насочване на позиции на талибаните. За подобни групи разказват арменци, живеещи в град Хадрут, и за "странни" групи от хора, които "не са арменци", даващи координати за въздушни удари в града. Подобни атаки се повтарят и в Нагорни Карабах, и по границата с Иран - където азербайджанските сили извоюваха важни победи, преди да навлязат в територии под контрола на Нагорно-Карабахската република. Според Шахбазов същите групи на "саботьори", действали в Хадрут, са ключови и в Шуша.


"Ясно е, че решаващият фактор в този конфликт е намесата на Турция във войната на Азербайджан. Изглежда, че те в голяма степен координират усилията си," казва Томас де Ваал от "Карнеги."


С успехите на азербайджанската армия Турция показа три пъти за година, че срещу определени противници подходът ѝ може да работи. Дали ще има четвърти или не, е въпрос на време.

Коментари (266)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Едно от предимствата, което дадоха дроновете на Азербайджан, бе възможността с малък риск за човешки жертви да се справи с противник, който не е подготвен за такава война.
  ------------------
  По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби.

  [email protected]
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  ""дронове камикадзе" Harop от Израел"...  Азербайджан освен, че ги закупиха, усвоиха и производството им. Между другото, тези дронове за израелската армия се правят у нас, в България.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Армения явно разчиташе на международната ''общност'' - както се оказа напразно....

  [email protected]
 5. 5 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  „Възходът на Анкара“ – от статията
  ****************************************
  Значи, тръгнат ли турците към България няма само да преминат с войската си (както им разреши Иван Костов).
  Единственият шанс на България е, че вече Костовата партия не е в Парламента.
  Затова трябва да не се допуска ДСБ до НС.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Това е бъдещето-все повече ще се използват дронове .Следващата стъпка ще е намаляване на размерите им и рояци малки електрически устройства ще атакуват вражески цели.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Дроновете победиха руското оръжие не само в Нагорни Карабах, но и в Сирия и Либия.

 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Дроновете колко безаналогови Панцери гръмнаха.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 10. 10 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи следва о нашите военни да се ориентиеюрат на там (ама едва ли, молете се да няма война, че загиваме прави с тия родоотстъпници начело на държавата). Трябва да придобием средства за заглушаване и прихващане на дронове и съответно наша флотилия от дронове. Доката ББ чупи милиарди за кораби и самолети, турците показаха, че с пъти по-евтино въоръжение постигат пъти по-голяма ефективност.

 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Това е напълно профанска статия. Дронове революции... С 10 байрактар а които носят по 3 ракети имаше да си воюват още 1000 години. Истината е че дроновете имат предимство да дават дълбочина на артилерията но на този етап огневата мощ на дроновете е доста малка да има съществено значение. Освен това както показа войната тяхното използване е безсмислено когато противниковата страна разполага със съвтемемнибсредтва за радио заглушаване. Само за сведение последните 2 седмици азерите спряха да използват дроновр просто защото арменците започнаха да ги заглушават а дроновете са доста скъпи за да ги губиш напразно. Основното предимство на сзерскара армия спрямо карабахците беше в жива сила ( над 4 пъти), артилерия ( в десетки пъти) . Дроновете даваха огромно предимство във възможността да насочват артилерията в дълбочина. Спец подготвените азерски а някои казват турски диверсионни групи им даваха предимство във маневреност и бързина на операциите в дълбочина. Но главното че по южното направление карабахците бяха оставки главно опълченци които въпреки че са мотивирани нямат опит и не са квалифицирани да се бият с редовна армия каквато пратиха азерите. Общо взето ги пратиха да ги избият. На фронтовете където карабахците използваха редовна армия азерите не успяха да се придвижат. Затова дроновете имат място в съвременната война като част от оръжейния микс, но тяхното значение до голяма степен се обуславя доколко противниковата страна притежава средства за, радио заглушаване, а тези средства не са революционни и съществуват.

 12. 12 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Армения явно разчиташе на международната ''общност'' - както се оказа напразно....
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Разчиташе и на брадския руски народ.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Едно време какъв корабо, авио и ракетомоделизъм имахме ...

  Явно трябва пак да се развива !!!

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Както българите използвахме за първи път авиацията за военни цели през Балканската война, така в днешно време турците за първи път ползват дроновете като военни оръжия с голям успех.

 15. 15 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Турция много напредна действително в стратегически аспект забезпилотно овладяване на небето.
  Това, което не се вижда насред комплиментите и хвалбите е, че в Нагорни Карабах конкуренните държави имаха възможността да си сверят часовника и да планират съответните мерки, ако не са ги планирали вече. Защото , както знаем, на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие.
  Не бих се учудил, ако след време при поредния конфликт станем свидетели на "учудващо голям брой свалени дронове", независимо кои са страните...

 16. 16 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Следващата стъпка ще е развитие на средствата за радио-електронна борба и ПВО, специализирана за борба с дронове. Вероятно ще се появят и дронове, работещи срещу дроновете на противника. Колко жалко, че българският ВПК не успява да надскочи произодството на боеприпаси за оръжейни системи от миналия век...

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Безпилотни самолети има разработени от БАН.
  Обаче са толкова демоде съжалявам че затрих линка със снимките.
  Да се види къде се пилее яко.
  Бил съм авиомоделист като пионер но и тогава правехме модели на по добро ниво само дето нямахме добро радиоуправление.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#5] от "bib45647808":

  Това е най-големият страх на мафията у нас - ДСБ да се върнат в политиката. Ще се разбута заверата на всички комунисти - герб, бсп и партньорите им от дпс.

 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Така и не научиха разликата между Нагорний Карабах и Карабах. Военните действия се водеха основно извън Нагорний Карабах в останалите 2 части от Карабах. С изключение на битката са Суша, която беше буквално 2 дни преди края на войната. Суша беше единственият град или по-скоро мъничко градче, в който населението беше с азерско мнозинство в Нагорний Карабах. Останалите населени места в Нагорний Карабах бяха с арменско мнозинство. Другите 7 азерски области около Нагорний Карабах, но все-така в Карабах, бяха превзети от Армения през 1992-1993 г. Населението им беше 100% азерско, а арменците извършиха пълно етническо прочистване и разрушиха напълно сградният му фонд, оставяйки без дом над 700 000 човека. Хубаво е да се знаят тези неща, от арменските клакьори и българските комуняги, които се опитват да формират погрешно обществено мнение в България относно тази война.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Дроновете унищожиха 120 танка на арменците. Оказа се че при всички видове защити на танка, не е предвидена защита отгоре. Руската концепция за превъзходство в бронева техника претърпя крах. Както беше казал Рейгън "Ще ги накарам да ядат танкове"

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Срещу неподготвен и неадекватен противник и лека конница би била ефективна :-) превъзнасяйте си Турция и дроновете щом искате , но сегашната Карабахска война не е мерило в евентуална среща с по-сериозен противник. Мачкането на една малка територия със 60 хиляди общо население оставена без подкрепа от затънала в соросоидна криза Армения може и да голяма радост за ислямистите, но нищо повече.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на 4epa1012
  4epa1012
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#8] от "tacheaux":

  Ако Армения имаше нормални средства за радиоелектонна борба плюс съвременно ПВО, дроновете на дали щяха да имат същия успех. С-300 не е създаден за борба с дронове, плюс това да стреляш по малък дрон който струва някодко хиледарки с ракета, която струва няколко милиона си е чиста набутвация :)

 24. 24 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Разчиташе и на брадския руски народ.
  —цитат от коментар 12 на deepblue


  Арменците не са браТски народ на руснаците.
  Българите са братски народ на русите.
  Ние сме по-старите – те са по-големите и по-силните.
  Затова ние сме ги учили, а те са ни помагали.

  До коментар [#12] от "deepblue":

 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Следващата стъпка ще е развитие на средствата за радио-електронна борба и ПВО, специализирана за борба с дронове. Вероятно ще се появят и дронове, работещи срещу дроновете на противника. Колко жалко, че българският ВПК не успява да надскочи произодството на боеприпаси за оръжейни системи от миналия век...
  —цитат от коментар 16 на pavian


  Бяхме много напред както в авиомоделизма, така и в роботиката ... за жалост не само проспахме еволюцията на дроновете, но и разрушихме научно-производствената база за какъвто и да било просперитет на България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Идва въпросът - а ние защо не ползваме такова ноу хау и да произвеждаме наши такива. Вместо милиарди за 16 самолета например ако парите се вложат във високотехнологично производство на дронове това би било по ефективно и оправдано за разходи за отбрана. Защото ескадрила ф16 е по-добре от 100 дрона примерно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Весело

  ""дронове камикадзе" Harop от Израел"...Азербайджан освен, че ги закупиха, усвоиха и производството им. Между другото, тези дронове за израелската армия се правят у нас, в България.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  😀😀😀Ти...таквозинка...майтапиш ли се с това последното😀😀😀?!?

  Израелската армия да си купувала ТЯХНИТЕ си дронове (проектирани и изпипани според нуждите си, барабар с електрониката) БАШ от България😀?!? Без да ги е страх евреЙте че в тези дронове (произведени в България от българи) могат да се вкарат едни джаджи/връмбърета/...нещо които да ги направят дефектни в нужния момент?

  Ай' малко по сИрЮзно, молим😀
  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#10] от "nkpk":

  нашата държава вероятно ще отнеме не повече от седмица да бъде превзета от една средно подготвена и въоръжена армия. Друг е въпросът, че сме натовска държава - нали идеята е взаимна отбрана.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#21] от "Корки":

  Още от Втората световна война е ясно,че използването на танка без да има армията въздушно превъзходство го превръща в метален ковчег.А тогава е нямало хеликоптери и дронове.

 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Едно от предимствата, което дадоха дроновете на Азербайджан, бе възможността с малък риск за човешки жертви да се справи с противник, който не е подготвен за такава война.------------------По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2 300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби.
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  И от двете страни на фронта жертвите са в пъти повече, от споменатите числа. Арменските вероятно са в пъти повече, заради технологичната им изостаналост и военна подготовка от съветски тип. Примерно в битката за Шуша, арменските и азерските сили са били относително еднакъв брой, но азерите са били от специалните им части и буквално са избили повечето от арменските войници. Предполагам, жертвите на този конфликт ще са в рамките на около 15 000-20 000, но може и да са повече. Само около пътят в Лачинският коридор се търкаляха телата на стотици загинали арменски войници според видеото, което разпространиха руснаците, при придвижването им по него.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#23] от "4epa1012":

  това си е проблем на тоя, на когото се налага да се отбранява с милиони срещу устройства струващи хиляди.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Абсолютно съм сериозен, позаинтересувай се малко повече.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 33. 33 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Весело

  „Възходът на Анкара“ – от статията****************************************Значи, тръгнат ли турците към България няма само да преминат с войската си (както им разреши Иван Костов). Единственият шанс на България е, че вече Костовата партия не е в Парламента. Затова трябва да не се допуска ДСБ до НС.
  —цитат от коментар 5 на bib45647808


  Другарю, не гърмиш ли рано с халосните?

  Почакай малко, до изборите има време. Междувременно кажи на водещия си офицер, че Костов отдавна напусна политиката.

 34. 34 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 241 Неутрално

  ""дронове камикадзе" Harop от Израел"...Азербайджан освен, че ги закупиха, усвоиха и производството им. Между другото, тези дронове за израелската армия се правят у нас, в България.
  —цитат от коментар 3 на hamiltonf


  И къде точно ги правят колега,че нещо съм пропуснал???

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  https://colonelcassad.livejournal.com/6340680.html

  Ето тази с-ма за РЕБ направи безполезни турските дронове! Пита се защо е работила само 4 дена! Според статията турските гении са успели да се справят със въздействието и! Ами след като са такива гении след 5 седмици като нещо ще конструират дрон който е абсолютно невидим недосегаем за РЕБ с-мите! Или просто Путя за порден път се договори с турците да спре системата и така до принуди арменците да приемат азерските условия за капитулация?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  До коментар [#34] от "иванчолаков":

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/15/3346576_vmz_shte_proizvejda_dronove_za_izraelski_partnyor/

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Бе май Путин го направи, а не дроновете, ама нейсе.....

  Предаде "православните братя", по-скоро ги даде на Ердоган, а след това дойде да си ги вземе обратно и да им натрие носовете, задето си позволиха да искат нормален живот.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Армения явно разчиташе на международната ''общност'' - както се оказа напразно....
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Тази опорка на радио мАсква ме скъсва от смях и цели да прикрие предателството и провала на Русия. Армения винаги е разчитала на Русия. Русия има военни бази в Армения. Очаквате някой да се втурне да оправя задния двор на Русия? Карабах е ПРОВАЛ за Русия. Защо, когато десетилетия си господстваха в Карабах, арменците бяха верни основно на Русия - а сега изведнъж се сетиха за "междунароидната общност" - разбирай Запада?!!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 40. 40 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ако на нас ни го направят този номер, излиза че даваме по 1,6 млрд. лв. за отбрана на година на вятъра (над 20 млрд. лв. за 10 годишен период с всички тези допълнителни поръчки на кораби, самолети, джипки). Незабавно трябва да се купи нещо което да може да сваля дронове и от земята, иначе просто няма смисъл.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  Срещу неподготвен и неадекватен противник и лека конница би била ефективна :-) превъзнасяйте си Турция и дроновете щом искате , но сегашната Карабахска война не е мерило в евентуална среща с по-сериозен противник. Мачкането на една малка територия със 60 хиляди общо население оставена без подкрепа от затънала в соросоидна криза Армения може и да голяма радост за ислямистите, но нищо повече.
  —цитат от коментар 22 на dark'star


  Този "неподготвен и неадекватен противник" преди 30 години спечели войната със същите, ако не и по-слаби сили. Оттогова изгражда укрепени позиции с всички средства, с които разполага. Очакванията на военните специалисти (форумни и истински) бяха, че азерите ще претърпят огромни загуби в жива сила и техника и ще се откажат.

 43. 43 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Това е напълно профанска статия. Дронове революции... С 10 байрактар а които носят по 3 ракети имаше да си воюват още 1000 години. Истината е че дроновете имат предимство да дават дълбочина на артилерията но на този етап огневата мощ на дроновете е доста малка да има съществено значение. Освен това както показа войната тяхното използване е безсмислено когато противниковата страна разполага със съвтемемнибсредтва за радио заглушаване. Само за сведение последните 2 седмици азерите спряха да използват дроновр просто защото арменците започнаха да ги заглушават а дроновете са доста скъпи за да ги губиш напразно. Основното предимство на сзерскара армия спрямо карабахците беше в жива сила ( над 4 пъти), артилерия ( в десетки пъти) . Дроновете даваха огромно предимство във възможността да насочват артилерията в дълбочина. Спец подготвените азерски а някои казват турски диверсионни групи им даваха предимство във маневреност и бързина на операциите в дълбочина. Но главното че по южното направление карабахците бяха оставки главно опълченци които въпреки че са мотивирани нямат опит и не са квалифицирани да се бият с редовна армия каквато пратиха азерите. Общо взето ги пратиха да ги избият. На фронтовете където карабахците използваха редовна армия азерите не успяха да се придвижат. Затова дроновете имат място в съвременната война като част от оръжейния микс, но тяхното значение до голяма степен се обуславя доколко противниковата страна притежава средства за, радио заглушаване, а тези средства не са революционни и съществуват.
  —цитат от коментар 11 на Daria


  Пълни глупости сте написали. Има десетки клипове (линка от долу), които ясно и недвусмислено показват, колко далеч сте от истината. Да, дроновете спираха да работят на 2 пъти за по 2 дни, но това се дължеше на лошото време и силни дъждове, мъгли и ниска облачност в района, а не на някакви руски недоразумения. На кадрите се виждат абсолютно всякакви руски зенитни системи, как биват унищожавани от азерските дронове. Важи и за съвременни и за по-стари и за най-нови системи, като примерно Репелент и Панцир-С1.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 44. 44 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Военните действия действително се развиха по близък до описания начин, но не бива да им се придава решителна стойност, защото всичко се разви в допустимата политическа рамка, явно и неявно договорена между Турция и Русия.
  Азърбайджан и Армения просто бяха военизираните играчки в играта на Путин и Ердо.
  Пашинян загуби точно толкова, колкото Русия искаше да загуби. И даже постигнатия на бойното поле резултат (отрязването на Степанакерт от връзка с Армения) впоследствие беше коригиран.
  Ердоган получи своята слава. Азърбайджан също взе нещо, а Пашинян получи урока, който се очакваше да получи.

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#26] от "bludniq_sin":

  Щото имаме шанс да построим сами байрактар 2,колкото и ф16. Основното в дрона е ротекс двигател , много сензорен камера-прицел мх-15д и след това много софтуер. Първите две са американско-канадски, програмирането турско-израелско.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Турските и израелските дронове щяха да изпадат като круши, защото операторите им щяха да умрат от смях, ако срещу тях беше използван ето тоя дрон!

  https://russian.rt.com/russia/video/644417-armiya-voennyi-bespilotnik-sova-pantsir-udav-korsar

 47. 47 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#5] от "bib45647808":


  „Възходът на Анкара“ – от статията****************************************Значи, тръгнат ли турците към България няма само да преминат с войската си (както им разреши Иван Костов). Единственият шанс на България е, че вече Костовата партия не е в Парламента. Затова трябва да не се допуска ДСБ до НС.
  —цитат от коментар 5 на bib45647808


  Сменете хапчетата. Явно тези които пиете са прекалено силни.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#23] от "4epa1012":
  " С-300 не е създаден за борба с дронове, плюс това да стреляш по малък дрон който струва някодко хиледарки с ракета, която струва няколко милиона си е чиста набутвация :)"

  Имено. С-300 стават безсмислени при наличието на дронове. В локални войни като тези в Либия , Сирия и Нагорни Карабах, руското оръжие и безпомощно и търпи провали. Но военният провал е нищо пред бъдещия провал на търговията с руско оръжие. Цял свят видя , че то е негодно и не върши работа. Пазарът на руско оръжие ще се свие до възможния корупционен минимум. Руснаците трябва да разчитат на корумпирани политици от третия свят , за да им продават оръжие.

 49. 49 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Турските дрони свършиха много работа, но да не отиваме в другата крайност. Армения на практика няма ВВС. При други противници нещата можеха да изглеждат много различно.
  Също допринася и тъжния факт че арменските военни просто не са толкова добре подготвени. Не може да си купиш С 300 и Тор и да си щракаш с пръсти. В крайна сметка турските специалисти/съветници направиха ТБ2 толкова ефективни. Номера с АН 2 е брилянтен, на който и да е хрумнал.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 50. 50 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":До коментар [#34] от "иванчолаков":https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/11/15/3346576_vmz_shte_proizvejda_dronove_za_izraelski_partnyor/
  —цитат от коментар 36 на hamiltonf


  А ти разбра ли к'о точно пише в статията? Щото аз разбрах че български завод ще произвежда дронове проектирани от Израел/по изрелски лиценз/'ноу'хау/вот'ева....

  НЕ ПИШЕ че този завод ще снабдява израелската армия с тези дронове! Което би било чист апЦурд! Подразбира се че продукцията може да се продава на трети клиенти, като Азрбайджан.
  До коментар [#36] от "hamiltonf":


  До коментар [#34] от "иванчолаков":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 51. 51 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Проблемът на Армения беше, че бяха застинали във времето на Студената война и не напредваха технологично във военното въоръжение.

  Преди 1000 години големите държами са строили замъци и оградни стени, зебели 2-3 метра, за да се пазят от нахлуваща пехота и или кавалерия. Но накой изобретил артилерията, а след това и барута. Оттогава замъците загубили всякакво значение и всички големи нации започнали да инвестират в развитие на военната стратегия и технологични оръжия, а не в отбранителни статични укрепления.

  Теренът и географията също са оказвали голямо значение. Който държи височините, държи предимството. Който познава хълмистия терен, може да прави маневри и изненаднащи контраатаки. Но всичко това се промени коренно през 1940 г., когато танковете на фюрера превзеха Франция за 14 дни, закото минаха пред тежката гориста местност - нещо невиждано.

  Старите военни стратегии и реалности вече не важат в съвременния свят. Теренът дава предимство срещу пехотата, но сателитите, самолетите и дроновете напълно елиминират тази фактор. Без модерни атакуващи оръжия никоя армия днес няма шанс да се справи със старите военни тактики и остарялото оръжие. Пример за това е САЩ - успяха да изгонят талибаните от пещерите през 2003 и от Вашингтон следяха събитията на 5000 км разстояние от бойните действия. Докато Арменците разчитали... на наборна /или доброволна/ армия и военни стратегии от 1990 г.

  Но ние, българите, трябва много да се учим от случката. Ние се в същото положение като Армения - стари танкове и самолети на 40+ години, ракети С-200, а сега и наборна армия ще връщаме... Ако Турците ни нападнат, докато в София успее да се събере Министерският съвет, турските войници ще са стигнали Траянови врата...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 52. 52 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Израелски и турски дронове срещу християнско население, защитаващо земите на дедите си ... хиляди жертви, а ние си говорим за това колко ефикасни са модерните средства за изтребване! Нещо ми куца в цялата тази концепция :(

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Турция обаче прехвърли на Азербайджан и "доктрината и концепцията за напълно роботизирани военни операции", сочи анализ на изследователя Джан Касапоглу. Азербайджанските спецчасти се обучават в турски и пакистански воени академии доста преди конфликта. Освен това азербайджанската кампания с дронове напомня много на операцията "Пролетен щит" в Сирия в началото на 2020 г. - когато Анкара започна първата си военна кампания, открито насочена срещу режима на Башар ал Асад заради тясната комуникация между наземната артилерия на Баку с безпилотните системи, отговарящи за разузнаване и оценка на щетите, нанесени на протиника при битка."

  Този военен анализатор с типичната за главорез фамилия Касапоглу е много прав! Без роботизираните турски башибузуци от дивизиите "Султан Мурад" и "Хамза бейли" трудно Турция би постигнала успех където и да е!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  "Турция обаче прехвърли на Азербайджан и "доктрината и концепцията за напълно роботизирани военни операции", сочи анализ на изследователя Джан Касапоглу. Азербайджанските спецчасти се обучават в турски и пакистански воени академии доста преди конфликта. Освен това азербайджанската кампания с дронове напомня много на операцията "Пролетен щит" в Сирия в началото на 2020 г. - когато Анкара започна първата си военна кампания, открито насочена срещу режима на Башар ал Асад заради тясната комуникация между наземната артилерия на Баку с безпилотните системи, отговарящи за разузнаване и оценка на щетите, нанесени на протиника при битка."

  Този военен анализатор с типичната за главорез фамилия Касапоглу е много прав! Без роботизираните турски башибузуци от дивизиите "Султан Мурад" и "Хамза бейли" трудно Турция би постигнала успех където и да е!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на orlin.genchev
  orlin.genchev
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "bib45647808":

  Извинете, вие от коя година пишете?Подарете си стария календар.

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#48] от "tacheaux":

  Има една теза, че след разпада на СССР просто нищо ново не е направено. И то при положение, че имат вече достъп до западни технологии и могат да крадат.
  А това, което е останало от СССР е вече морално остаряло. И то не че нещата от СССР са били кой знае какви.

  ДБ=БКП
 57. 57 Профил на orlin.genchev
  orlin.genchev
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#46] от "Tzar Vova Josei-ki":

  АААА ХАХАХАХААААА

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Мурзилките я пак обяснете как победител е Бункерният, Султан Ердоган е само бабаит!!!

 60. 60 Профил на orlin.genchev
  orlin.genchev
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#46] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Следващия може да е с формата на Цар-Лебед.

 61. 61 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 342 Весело

  [quote#25:"dark'star"][/quote]

  Помним. От цял свят фирми се избиваха да купуват роботи от нас. А страните от СИВ ги купуваха по задължение. Ха ха ха!

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  В казармата ни учеха,че завладяна земя е само тази,на която е СТЪПИЛ войнишкият ботуш. Това дроновете не могат да направят...

 63. 63 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#5] от "bib45647808":Това е най-големият страх на мафията у нас - ДСБ да се върнат в политиката. Ще се разбута заверата на всички комунисти - герб, бсп и партньорите им от дпс.
  —цитат от коментар 18 на truly


  Колкото сега ги разбутвате зверствата, толкова и ако сте в парламента. Ама какъв парламент с тези 3 процента бе, алооооу?

 64. 64 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#5] от "bib45647808":

  Значи, тръгнат ли турците към България няма само да преминат с войската си (както им разреши Иван Костов).
  Единственият шанс на България е, че вече Костовата партия не е в Парламента.
  Затова трябва да не се допуска ДСБ до НС.

  Веселяк!
  Все Костов виновен 😂🤣!
  Няма да напомням от кога не управлява.
  Умник на мама!!! 🤣

 65. 65 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#22] от "dark'star":

  //Армения може и да голяма радост за ислямистите, но нищо повече.//
  ===============
  За кои ислямисти говориш, Дегестан, Чечня.....общо 30 мил., и само в МаЦквабат 2.5 мил....внимавай какво говориш, че да не се извиняваш на колене на Кадиров, бъдещият Цар/Султан на Рашистан!!!

 66. 66 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1054 Неутрално
 67. 67 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 911 Любопитно

  До коментар [#36] от "hamiltonf":
  И колко дрона произведохме? Ти влизал ли си във ВМЗ последните години?

 68. 68 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  До коментар [#23] от "4epa1012":" С-300 не е създаден за борба с дронове, плюс това да стреляш по малък дрон който струва някодко хиледарки с ракета, която струва няколко милиона си е чиста набутвация :)"Имено. С-300 стават безсмислени при наличието на дронове. В локални войни като тези в Либия , Сирия и Нагорни Карабах, руското оръжие и безпомощно и търпи провали. Но военният провал е нищо пред бъдещия провал на търговията с руско оръжие. Цял свят видя , че то е негодно и не върши работа. Пазарът на руско оръжие ще се свие до възможния корупционен минимум. Руснаците трябва да разчитат на корумпирани политици от третия свят , за да им продават оръжие.
  —цитат от коментар 48 на tacheaux


  Пак си прав Таше! Виж само тъпите алжирци как са се набутали да купуват скъпите и безполезни руски СУ-57! Ердоган също имаше мерак да ги купува че и за съвместно производство се натискаше!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ердоган удари Путин в земята.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  [quote#68:"Julian Mall"][/quote]

  Ето линка https://colonelcassad.livejournal.com/6344378.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#24] от "bib45647808":
  "Арменците не са браТски народ на руснаците.
  Българите са братски народ на русите."

  Българите дори в по-голяма степен , отколкото арменците, не сме братски народ на руснаците. Българи и руснаци коренно се различават не само антропологически, но по своята култура , нрави , обичаи, фолклор, манталитет. Нищо общо нямаме с тях. Дори говоримите езици , които ги считачме за близъки , всъщност са взаимно трудни за усвояване. Никога един руснак няма да се научи да говори граматически правелно български език, а за акцент да не говорим. Още с първите думи , които един руснак изговаря на български, се разбира от коя народност е , ако и да е живял в България десетки години. Руснакът дори не е необходимо да те заговаря. Ще го познаеш по физиономията му. Обратното също е вярно по отношение на руския език за българите.
  Българинът е най-близък със средиземноморските народи като испанци , италианци , португалци..

 73. 73 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аскерът се оказа най-добър.

  The best way to predict the future is to invent it.
 74. 74 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 757 Неутрално

  По време на пандемия, когато войната в Сирия спря,тези азери да започнат нова си е световна подигравка

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дроновете унищожиха 120 танка на арменците. Оказа се че при всички видове защити на танка, не е предвидена защита отгоре. Руската концепция за превъзходство в бронева техника претърпя крах. Както беше казал Рейгън "Ще ги накарам да ядат танкове"
  —цитат от коментар 21 на Корки


  Надраскал си няколко лозунги дето нямат връзка с реалноста ... - 1)Колко арменска танка са унищоже не знаем, още помалко може да знаем колко са унищожени от дронове .... 2) Не съм чел руската концепция за използване на танкове но едва ли там пише че трябва да се използват като неподжижни точки в цялостно дефанзивна война ... 3) Какво ще кажеше Рейгън да е жив сега и да види как докараха американците до хранителни помощи...... "втората по големина хранителна благотворителна организация в САЩ, изчислява, че над 54 милиона души, включително 1 на 4 деца в САЩ, са изправени пред бедност и глад " ...... https://mobile.twitter.com/cbsnews/status/1328370997125410817

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#18] от "truly":

  Няма страшно! Българският избирател е безнадеждно влюбен в ГЕРБ и всякакви пребоядисани червени боклуци. Ще гласува за тях до последно, каквото и да става!
  Лошото е, че надеждите които малко хора възлагаха на ЕС за налагане върховенство на закона се оказаха напразни. ЕС и ЕНП не се интересуват от кражбите на ГЕРБ.

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  До коментар [#11] от "Daria ":

  "Това е напълно профанска статия. Дронове революции... С 10 байрактар а които носят по 3 ракети имаше да си воюват още 1000 години. Истината е че дроновете имат предимство да дават дълбочина на артилерията но на този етап огневата мощ на дроновете е доста малка да има съществено значение. Освен това както показа войната тяхното използване е безсмислено когато противниковата страна разполага със съвтемемнибсредтва за радио заглушаване. Само за сведение последните 2 седмици азерите спряха да използват дроновр просто защото арменците започнаха да ги заглушават а дроновете са доста скъпи за да ги губиш напразно. Основното предимство на сзерскара армия спрямо карабахците беше в жива сила ( над 4 пъти), артилерия ( в десетки пъти) . Дроновете даваха огромно предимство във възможността да насочват артилерията в дълбочина. Спец подготвените азерски а някои казват турски диверсионни групи им даваха предимство във маневреност и бързина на операциите в дълбочина. Но главното че по южното направление карабахците бяха оставки главно опълченци които въпреки че са мотивирани нямат опит и не са квалифицирани да се бият с редовна армия каквато пратиха азерите. Общо взето ги пратиха да ги избият. На фронтовете където карабахците използваха редовна армия азерите не успяха да се придвижат. Затова дроновете имат място в съвременната война като част от оръжейния микс, но тяхното значение до голяма степен се обуславя доколко противниковата страна притежава средства за, радио заглушаване, а тези средства не са революционни и съществуват."

  Съгласен съм, че миксът от оръжия, не само дроновете, играят решаваща роля за военното преимущество на страната на Азерите спрямо Армения ! Вярно е, наистина, че безпилотните устройства дадоха предимство, особено в труднодостъпния планинския терен, нещо, което от Ереван дълбоко бяха подценили ! Но имаш ли съвременни ракетни, радарни и радиолокационни установки, които да локализират дрона, колкото и високо той да лети, шансовете за неговото оцеляване рязко намаляват ! Т.е ключова е подготовката за войната - азерите се готвят за нея от години, арменците не я очакваха и не бяха подготвени за всичко това ! Когато в началото писах, че тя е инициирана от Турция и проведена чрез сили на азерите, ислямски терористи и отделни турски спецчасти, всички се присмиваха, но в края на конфликта се говори открито именно и само за турската намеса в нея.....

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#68] от "Julian Mall":
  " Виж само тъпите алжирци как са се набутали да купуват скъпите и безполезни руски СУ-57! "

  Алжирците не само са тъпи , но и корумпирани. Както вече писах, руснаците могат да пробутват за продан своето скапано оръжие само на корумпирани ръководители от третия свят.

 80. 80 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Обратното също е вярно по отношение на руския език за българите.Българинът е най-близък със средиземноморските народи като испанци , италианци , португалци..
  —цитат от коментар 72 на tacheaux


  Бе, да ти кажа, ти задмина и северно-македонците, обявявайки испанския, италианския и португалския за диалекти на българския, щото това горе-доле произтича от приказките ти - извеждам червената нишка...

  Дано никой не ти прочете тая тъпня, че ще ни вземат за мезе из цялата Вселена...

 81. 81 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Отделянето на Турция от политическата система на колективния Запад е страхотно добра новина за Русия.
  Османската и Руската империи винаги са били в локални противоречия и конфликти, но никога в екзистенциални.
  В съдбоносните за Русия моменти Турция никога не е забивала нож в гърба на Русия. Особено през 1812г.
  Русия притежава огромна територия и няма нужда от завладяване на съседни държави. Всичко, което тя иска е, те да не бъдат използвани като плацдарм, който заплашва нейната сигурност.
  Русия си дава сметка, че няма ресурс да контролира изцяло Централна Азия. Нейните основателни страхове са, че там може да се настани екзистенциално опасен за нея противник. Едновременно агресивен и нацелен към нейното ликвидиране и същевременно достатъчно мощен.
  Фактът, че вместо него в раойна се настанява еманципиран играч, с който Русия при нужда с лекота може да се оправи е чудесна новина за руското ръководство.
  Губейки тази ниша Западът се лишава от стратегически позиции, а същевременно и икономическата му изгода да завладява други съседни райони драстично намалява,
  И нещо много важно.
  За Русия военния и икономическия аспект не са най-проблемният фактор. Тя може да се справи и с двете.
  Проблем е друг. "Руският мир" в очите на местното население в Централна Азия е по-непривлекателен модел от този на Запада.
  Но, сравнен с модела на османизма, който ще им налагат Ердоган и Алиев изглежда по съвсем друг начин.

 82. 82 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#42] от "pavian":

  Има един лаф - "Никоя война не е започната, без план как да бъде спечелена".

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 83. 83 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  По време на пандемия, когато войната в Сирия спря,тези азери да започнат нова си е световна подигравка
  —цитат от коментар 74 на Сд


  ================
  Когато арменците заедно с рашняците, нападнаха слабо въоръжените азери и изгониха от домовете им стотици хиляди си е направо празник на комунизма - вечна дружба КПСС БКП!!!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Цитат:
  След противоракетните комплекси дроновете се насочиха към танковете, артилерията и камиони, по-късно - към складове с боеприпаси и през цялото време - и към пехотата, хващайки в капан АРМЕНСКАТА армия.

  -------
  Туй за арменската армия е ГРАНДИОЗНА лъжа, т.к. най-големите препирни в Армения, довели и до вълнения, са точно затова - че арменската армия НЕ УЧАСТВА в тоя конфликт.
  Турция също твърди, че не е участвала...

  Затова - тия писаници не са нищо повече от филантропски делириуми и лъжи на кв мм.

 86. 86 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Турция много напредна действително в стратегически аспект забезпилотно овладяване на небето.Това, което не се вижда насред комплиментите и хвалбите е, че в Нагорни Карабах конкуренните държави имаха възможността да си сверят часовника и да планират съответните мерки, ако не са ги планирали вече. Защото , както знаем, на всяко действие има равно по големина и обратно по посока противодействие.Не бих се учудил, ако след време при поредния конфликт станем свидетели на "учудващо голям брой свалени дронове", независимо кои са страните...
  —цитат от коментар 15 на debruckere


  Спомням си началото на "От Земята до Луната" на Жул Верн с описанието на битката между снаряда и бронята. Технологиите вече са други, но принципите остават.

 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#80] от "Аскет":
  "задмина и северно-македонците, обявявайки испанския, италианския и португалския за диалекти на българския, щото това горе-доле произтича от приказките ти - извеждам червената нишка..."

  Погрешно извеждаш червената нишка. Нищо подобно не съм казвал. Казвам , че като народностен характер и манталитет, както и антропологически българите са много по-близки до средиземноморските народи , отколкото до руския народ.

 88. 88 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Въоръженията на Армения са едно-две поколения по-модерни от тези на България. При това в доста по-големи количества.
  Ама боку ще отиде при султана, ще сведе главица, ще целуне каквото му подадат и ще ни спаси!

 89. 89 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  "руснаците могат да пробутват за продан своето скапано оръжие само на корумпирани ръководители от третия свят"

  От кога Турция или Малайзия са страни от третия свят? Ние като купваме американски корита Ф -16 от 70те, да не би станахме страна от втория свят?

 90. 90 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пропуснати са важни детайли от бойните действия. Дроновете подържат непрекъсната радиовръзка с оператора . За противодействие се създават средства за радиоелктнонна бора и радио-заглушаване. Турция вече успешно използва дронове в Северна Сирия и Либия. Използването на дронове в Карабах се очакваше и като проверка в бойни условия Русия достави в Карабах най-новите си ( безаналогови ) системи за радиоелектронна борба като "Репеллент". Само за първите 4 дни техният алгоритъм беше разгадан и те бяхя унищожени от същите дронове с които трябваше да се борят. В края на войната, преди превземането на град Суша, Армения използва най-примитивнот осредство за бобаа с дроновете ( понякога оказало се успешно при талибаните )). Обстрелваше околните гори с запалителни фосфорни снаряди, предизвикваше верига от пожери и гъстият дим пречеше на оперторите да виждат целите. Разчитайки на Франция, Армения се опита да обвини Азербайджан в използване на снаряди с бял фосфор, но този фейк беше бързо разобличен.

 91. 91 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#49] от "Jalis Ironhammer":

  Този номер първи го прилагат Израел през 70-те срещу Сирия.

  Пускат малки радио модели с усилена радио сигнатура (за да изглеждат като голям самолет) и летят във формация. Цялото ПВО на Сирия се включва с "последно поколение съветско оборудване" и стрелят по примамките. След 10 мин всички радари са ударени от самолетите отзад и се почва едно пуцане...


  Сега в номера с Ан-2 момента е, че старчока има полезен товар от 2100 кг, затова ги товариха и с неуправляеми бомби от 250 кг. Т.е. ако не ги свалят ги използваха като бомбардировач от ВСВ по арменските позиции. Затова изборът беше или-или.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 92. 92 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6077 Неутрално

  Да разбираме, че Турция и наемниците от Сирия са спечелили войната срещу Нагорни Карабах, 100 милионна Турция срещу 100 хиляди арменци.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#72] от "tacheaux":

  Забрави да добавиш и турци. Колкото и да не си го признаваме е така (примери не само в кухня, "обичай" и т.н., но има и смесица в генетиката).

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 95. 95 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  До коментар [#80] от "Аскет":"задмина и северно-македонците, обявявайки испанския, италианския и португалския за диалекти на българския, щото това горе-доле произтича от приказките ти - извеждам червената нишка..."Погрешно извеждаш червената нишка. Нищо подобно не съм казвал. Казвам , че като народностен характер и манталитет, както и антропологически българите са много по-близки до средиземноморските народи , отколкото до руския народ.
  —цитат от коментар 87 на tacheaux

  Обърнах ти внимание на езиковите слабости.

  За това нещата са горе-доле 50/50...
  Даже има един руснак Клесов (май отпреди 30-40 години е американец), самообявава се някакъв спупер спец по ДНК изследванията, други твърдят, че е самозванец и мошеник. Не вземам отношение, но е изключително сладкодумен.

  Та тоя Клесов някъде бе казал как ние и руснаците генетично нямаме НИЩО ОБЩО (нищо общо!) - ако те интересува - търси в тубата - има го.
  От друга страна същият вика, че руснаците и източно-германците (източно-германците!!!) са толкова близки генетично, колкото руснаците с украинците и белорусите.

  ----
  Скоро го открих! :) Откак избухна истерията с короната и бях ЗАСТАВЕН да търся и друга гледна точка освен истерична, та след горе-доле почти 10-годишна пауза започнах от време на време да прониквам на вражеска руска територия. :)

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Клёсов,_Анатолий_Алексеевич

 96. 96 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#82] от "brutester":

  Точно така. Азерската армия използва техническото си превъзходство като тактическо предимство и постигна стратегически успех. Арменците 30 години се готвеха да защитават позиции, и просто не можаха да се противопоставят - нито технически, нито тактически.

 97. 97 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#76] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Това ще ти е интересно: https://www.oryxspioenkop.com/2020/09/the-fight-for-nagorno-karabakh.html

  Това е независима разбивка на загубите на техника събрана от всички видео/фото материали публикувани и от двете страни.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 98. 98 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#91] от "brutester":

  Не знаех за Израел. Но иначе концепцията не е нова. Така се раждат Wild weasel самолетите във Виетнам. Там американците започват със самолети Ф 100 или Ф 105 ( не помня кой беше първи) оборудвани със система за предупреждение като те самите са примамката. Ако ти попадне прочети биографията на Дан Хамптън. Той е пилот на Ф 16 Вайпър Уизъл и споделя страхотни подробности от опита му във войните в залива.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 99. 99 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  И сигурно затова могъщите пищят когато някой купи руско оръжие

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 100. 100 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  За това нещата са горе-доле 50/50...
  —цитат от коментар 95 на Аскет

  Пропуснах да сложа ----- мжду двата смислови различни абзаца, та не се разбира.

  За езиковите ти залитания ти се накарах С ОСНОВАНИЕ, за другото (генетиката) е 50/50, даже по-скоро бих се съгласил, че генетично МОЖЕ БИ нямаме много общо с руснаците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK