Той е на 100 години и е видял едни от най-големите ужаси в историята

Бенджамин Ференц

Бенджамин Ференц



През 1945 Бенджамин Ференц е главен следовател срещу нацистките престъпници. А по-късно става най-младият прокурор в Нюрнберг, припомня "Дойче веле".



Стогодишният Бенджамин Ференц е човек с оптимистичен характер. Независимо че е преживял Втората световна война, а като главен следовател в процесите срещу нацистките престъпници е видял и преживял ужасяващи неща. "Няма смисъл да се удавиш в езеро от сълзи. Ако душата ти плаче, по-добре усмивката да грее на лицето ти", казва той.


Благодарение на Бен, както го наричали всички, и на неговата дейност като следовател, прокурорите в Нюрнбергския процес навремето получават достатъчно доказателствен материал. Процесът срещу основните нацистки военни престъпници, сред които Гьоринг, Хес, фон Ширах, Калтенбрунер и други, започва на 20 ноември 1945 година - преди точно 75 години. "Без Ференц може би нямаше да се стигне до този зрелищен процес", казва днес експертът Аксел Фишер пред ДВ.


Кой е Бенджамин Ференц?




Бен Ференц е роден през 1920 година в бедно еврейско семейство в трансилванските Карпати. Той е само на десет месеца, когато родителите му решават да избягат в САЩ. Ференц израства в Ню Йорк. Завършва право в Харвард със стипендия за високонадарени. През 1944 година, като военнослужещ в американската армия, участва в дебаркирането на западните съюзнически войски в Нормандия. През 1945 прекосява заедно с американските войски Рейн през прочутия мост край Ремаген.


През март 2020 Бенджамин Ференц навърши 100 години.

През март 2020 Бенджамин Ференц навърши 100 години.


В главната квартира на 3-та Американска армия, ръководена от генерал Патън, започнали да търсят опитни хора, които да издирват доказателства за нацистките престъпления. Младият юрист Бен Ференц се заел с тази задача и в продължение на месеци заедно с екипа си систематично проучвал всевъзможни нацистки архиви, включително и тези от някои концлагери. Онова, което открил в Бухенвалд, Дахау, Маутхаузен и по други места надхвърлило всички негови представи за жестокост и престъпления.


"Важно беше да се събират доказателства, да се установяват имената на концлагеристите, на комендантите на лагерите и на отговорните офицери от СС. Въз основа на събрания материал бяха изготвени заповедите за арест. Така обхождахме лагер след лагер", отбеляза Бен Ференц в своите спомени.


Нюрнбергският процес срещу основните нацистки престъпници започва на 20 ноември 1945. Там Бен Ференц е само зрител. Видяното обаче го изпълва и с огорчение: "В началото на процеса всички места за зрители бяха заети, но с времето постепенно редиците оредяваха. Германците не проявяваха почти никакъв интерес към процеса."


Завърнал се обратно в Америка, Ференц първо остава без работа, но после е призован да помага на известния американски юрист ген. Телфорд Тейлър, лично назначен от президента Труман да отговаря за Нюрнбергските процеси срещу по-дребните нацистки престъпници. Генерал Тейлър приема Бен Ференц в своята работна група под кодово име "Германия".


Още 12 Нюрнбергски процеса


Първата му задача била да замине за Берлин и отново да събира доказателства за ужасяващите нацистки престъпления. "В САЩ смятаха, че Нюрнбергският процес срещу 22-та основни нацистки виновници за войната не обяснява в достатъчна степен как подобни неща са могли да се случат в толкова цивилизована страна като Германия", спомня си Ференц.


Той и неговият 50-членен екип от следователи започват да претърсват огромните архиви на педантичната нацистка бюрокрация. Особено централата на Гестапо в Берлин била неизчерпаем източник на ценни данни. В хода на тези работи съвсем случайно са открити три дебели папки с надпис: "Съобщения от СССР - доклади от Източния фронт". "Това бяха доклади от специалните части на СС, прикрити под невинното име "действащи войски". Отначало никой не знаеше какво точно значи това", спомня си Ференц.


Оказва се, че папките съдържат детайлни списъци на програмите за екзекуции, извършвани от части на СС в Източна Европа, където са избити стотици хиляди евреи, синти и роми.


Бенджамин Ференц като най-младия прокурор в Нюрнберг.

Бенджамин Ференц като най-младия прокурор в Нюрнберг.


Тези доказателства стават юридическия фундамент, върху който стъпва един от най-големите процеси за убийства, провеждани в досегашната история на човечеството: на 15 септември 1947 Бен Ференц произнася основната пледоария в процеса срещу престъпленията, извършени от войските на СС. Ференц, който тогава е само на 27 години, става най-младия главен обвинител в следващите 12 Нюрнбергски процеса, водени след 1946 година.


Бенджамин Ференц и посланията му днес


По-късно Ференц става един от инициаторите за създаването на Международния съд в Хага (ICC) през 2002 година, където и до днес се разследват военни престъпления и се произнасят присъди дори срещу държавни глави.


С видеопосланието на стогодишния Бенджамин Ференц днес (20 ноември) ще се открие и тържественият акт по повод 75-тата годишнина от началото на Нюрнбергския процес - на същото място, на което младият юрист едно време отбелязва първия си голям професионален успех.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK