Той е на 100 години и е видял едни от най-големите ужаси в историята

Бенджамин Ференц

Бенджамин ФеренцПрез 1945 Бенджамин Ференц е главен следовател срещу нацистките престъпници. А по-късно става най-младият прокурор в Нюрнберг, припомня "Дойче веле".Стогодишният Бенджамин Ференц е човек с оптимистичен характер. Независимо че е преживял Втората световна война, а като главен следовател в процесите срещу нацистките престъпници е видял и преживял ужасяващи неща. "Няма смисъл да се удавиш в езеро от сълзи. Ако душата ти плаче, по-добре усмивката да грее на лицето ти", казва той.


Благодарение на Бен, както го наричали всички, и на неговата дейност като следовател, прокурорите в Нюрнбергския процес навремето получават достатъчно доказателствен материал. Процесът срещу основните нацистки военни престъпници, сред които Гьоринг, Хес, фон Ширах, Калтенбрунер и други, започва на 20 ноември 1945 година - преди точно 75 години. "Без Ференц може би нямаше да се стигне до този зрелищен процес", казва днес експертът Аксел Фишер пред ДВ.


Кой е Бенджамин Ференц?
Бен Ференц е роден през 1920 година в бедно еврейско семейство в трансилванските Карпати. Той е само на десет месеца, когато родителите му решават да избягат в САЩ. Ференц израства в Ню Йорк. Завършва право в Харвард със стипендия за високонадарени. През 1944 година, като военнослужещ в американската армия, участва в дебаркирането на западните съюзнически войски в Нормандия. През 1945 прекосява заедно с американските войски Рейн през прочутия мост край Ремаген.


През март 2020 Бенджамин Ференц навърши 100 години.

През март 2020 Бенджамин Ференц навърши 100 години.


В главната квартира на 3-та Американска армия, ръководена от генерал Патън, започнали да търсят опитни хора, които да издирват доказателства за нацистките престъпления. Младият юрист Бен Ференц се заел с тази задача и в продължение на месеци заедно с екипа си систематично проучвал всевъзможни нацистки архиви, включително и тези от някои концлагери. Онова, което открил в Бухенвалд, Дахау, Маутхаузен и по други места надхвърлило всички негови представи за жестокост и престъпления.


"Важно беше да се събират доказателства, да се установяват имената на концлагеристите, на комендантите на лагерите и на отговорните офицери от СС. Въз основа на събрания материал бяха изготвени заповедите за арест. Така обхождахме лагер след лагер", отбеляза Бен Ференц в своите спомени.


Нюрнбергският процес срещу основните нацистки престъпници започва на 20 ноември 1945. Там Бен Ференц е само зрител. Видяното обаче го изпълва и с огорчение: "В началото на процеса всички места за зрители бяха заети, но с времето постепенно редиците оредяваха. Германците не проявяваха почти никакъв интерес към процеса."


Завърнал се обратно в Америка, Ференц първо остава без работа, но после е призован да помага на известния американски юрист ген. Телфорд Тейлър, лично назначен от президента Труман да отговаря за Нюрнбергските процеси срещу по-дребните нацистки престъпници. Генерал Тейлър приема Бен Ференц в своята работна група под кодово име "Германия".


Още 12 Нюрнбергски процеса


Първата му задача била да замине за Берлин и отново да събира доказателства за ужасяващите нацистки престъпления. "В САЩ смятаха, че Нюрнбергският процес срещу 22-та основни нацистки виновници за войната не обяснява в достатъчна степен как подобни неща са могли да се случат в толкова цивилизована страна като Германия", спомня си Ференц.


Той и неговият 50-членен екип от следователи започват да претърсват огромните архиви на педантичната нацистка бюрокрация. Особено централата на Гестапо в Берлин била неизчерпаем източник на ценни данни. В хода на тези работи съвсем случайно са открити три дебели папки с надпис: "Съобщения от СССР - доклади от Източния фронт". "Това бяха доклади от специалните части на СС, прикрити под невинното име "действащи войски". Отначало никой не знаеше какво точно значи това", спомня си Ференц.


Оказва се, че папките съдържат детайлни списъци на програмите за екзекуции, извършвани от части на СС в Източна Европа, където са избити стотици хиляди евреи, синти и роми.


Бенджамин Ференц като най-младия прокурор в Нюрнберг.

Бенджамин Ференц като най-младия прокурор в Нюрнберг.


Тези доказателства стават юридическия фундамент, върху който стъпва един от най-големите процеси за убийства, провеждани в досегашната история на човечеството: на 15 септември 1947 Бен Ференц произнася основната пледоария в процеса срещу престъпленията, извършени от войските на СС. Ференц, който тогава е само на 27 години, става най-младия главен обвинител в следващите 12 Нюрнбергски процеса, водени след 1946 година.


Бенджамин Ференц и посланията му днес


По-късно Ференц става един от инициаторите за създаването на Международния съд в Хага (ICC) през 2002 година, където и до днес се разследват военни престъпления и се произнасят присъди дори срещу държавни глави.


С видеопосланието на стогодишния Бенджамин Ференц днес (20 ноември) ще се открие и тържественият акт по повод 75-тата годишнина от началото на Нюрнбергския процес - на същото място, на което младият юрист едно време отбелязва първия си голям професионален успех.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Бе главен следовател и прокурор, ама е оставил маса престъпници на свобода. Не съм привърженик на избирателното правосъдие!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Той е на 100 години и е видял едни от най-големите ужаси в историята"

  Видял е даже и създаването на РСМ.

 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Международния трибунал в Нюрнберг осъжда на смърт 12 души!
  А българските комунисти избиха над 20 000 души.
  Кремълските окупатори са им съдействали през цялото време!

  От същата партия - бкп се пръкнаха и сегашните властници от герб!
  Изтърваната Ковид зараза е поредният удар който тези престъпна партия нанесе на народа!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Руският прокурор, Николай Зоря, е убит в хотелската стая, след като не успява да докаже, че полските офицери в Катин са убити от немците. А това е една от основните задачи, която му е поставена.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Руският прокурор, Николай Зоря, е убит в хотелската стая, след като не успява да докаже, че полските офицери в Катин са убити от немците. А това е една от основните задачи, която му е поставена.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Ами не успява. Работил е честно и не е изпълнил поставената му от партията задача.

  без подпис!
 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Руският прокурор, Николай Зоря, е убит в хотелската стая, след като не успява да докаже, че полските офицери в Катин са убити от немците. А това е една от основните задачи, която му е поставена.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев


  Убийството върви ръка за ръка с лъжата и измамата...
  Така е било и така ще бъде.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, благодаря ви за чудесната статия, два пъти я четох. Фашизма е най - срамната страница в историята на човечеството. За съзажелние тази чума се завърща в българското общество ,сякаш малко страдания ни докара в 20ти век.

 8. 8 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Най-големите ужаси са се случвали на фронта.
  И по време на бомбардировките над цивилни.
  От тях са пострадали много народи.

  Стига сте ни занимавали само с едни и същи, сякаш само те са пострадали.
  Стига сте внушавали, че живота на едни е по-ценен от този на други.

 9. 9 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Стиска ли ви да кажете, как тези същите пострадали, след края на войната организират в Германия групи за отмъщение и една от дейностите им е била да хвърлят отрова в питейните водоизточници, откъдето пият вода и деца, и жени, и старци, които нищо не са им направили?
  Това не е ли ужас?
  Или към простосмъртните милост не се полага?

 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#7] от "staro-nov dnevnik-ar"

  Съгласен съм със Вас. Фашизмът трябва да бъде осъден до края на света. Но моля Ви да коментирате, фашизъм лие избиването на расова основа и сега. Пример в Руанда (междуплеменен расизъм). Избивали са ге не на базата на "нисша раса", а това че са били "инсекти". Както фашизмът, така и "човекоюбивия" комунизъм са равни на геноцид. Защо не се разследват събитията при създаването на СССР и режимът на Сталин. Защо се премълчава един страшен бич, т. н. "черен расизъм" в Африка. Реигиазния фашизъм (примери много днес). Според мен и това са най-различни проявления на фашизъма, но не се заклеймявя. Така че фашизмът ще продължава, когато има усовия за него и когато се премълчава прикрит под най-различни форми.

 11. 11 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Радва щото е, че е уживял толкова. Да е жив и здрав.

 12. 12 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Според последните преброявания преди ВСВ в териториите завладени от нацистка Германия броят на евреите е близо 4,5 милиона. Около милион са напуснали Европа преди войната. Повече от два милиона евреи са били евакуирани в СССР или са избягали в периода 1941-1942. Тези хора никога не са попаднали под германски контрол. Много страни са предали само част от евреите си, например Югославия от 70 хил. е предала едва седем хиляди. Други като България и Дания не изпращат изобщо. Освен това знаем, че милиони евреи преживяват войната. Като добавим и огромния брой хора измрели от тиф, тогава всеки който може да смята си задава един единствен въпрос... това, което ни учат по история, истина ли е?

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Руският прокурор, Николай Зоря, е убит в хотелската стая, след като не успява да докаже, че полските офицери в Катин са убити от немците.
  —цитат от коментар 4 на Николай Колев

  Вие сте бил свидетел на това действие в хотелската стая на Зоря? Затова сте толкова сигурен?

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Хитлер през 1935 година обявява Нюрнбергските расови закони, според които германските граждани се делят на пълноценни (господари) и непълноценни (смесени, т.е. евреи - зависещи от произвола на господарите). Въпреки това през 1936 г. Великобритания, Франция,Белгия, Холандия, човвеколюбците от САЩ, където избягал Ференц Искрения, изпращат делегации , които дефилират пред Хитлер с нацистки поздрав повечето от тях. Няма санкции, както сега , няма истерии за "правата на човека". Да не говорим за това как САЩ затварят границите си за "смесените" , защото са "принципно" против емиграцията на разни съмнителни. После се сеща Запада да прави Нюрнбергски процес. С Ференц.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  “ А българските комунисти избиха над 20 000 души. ”
  До коментар [#3] от "Рим":

  Разстреляли доктора. Без съд. По подозрение, че не им симпатизира. Минало малко време и партийния секретар почнал да се разкайва пред дядо, “ Май сбъркахме със доктора”. А децата на доктора останали сираци в онези страшни години. Това е истински случай от родния ми град.

 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":

  Има много такива други случаи. Убили учител, защото ударил шамар на дете на партизанин, върнал се от планината (уж). Убили кмет, който бил от ОФ, защото не одобрявал избиването на хора. В Самоков хвърляли "фашистите" от Черната скаа, а учителка след това разправяла на децата, че от там фашистите хвърляли комунистите. Сега има кръст там, но никой няма смелост да приказва за това. И много, много други спраедливи отмъщения заповядани от Сталин и Г. Димитров, включително и Трайчо Костов като съучастник..

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Семейството му се е изплъзнало на видния филантроп и неговите приятелчета. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изглежда някои хора още ги боли изхода за Нюрнбергският процес!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Холокоста е най-срамната страница в историята на човечеството. За мен винаги е било непонятно как това е могло да се стане в толкова цивилизована страна като Германия и направено от културен народ като немците, които са дали старшно много на света от учени през писатели и философи до велики музиканти .

 22. 22 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "half truth":Има много такива други случаи. Убили учител, защото ударил шамар на дете на партизанин, върнал се от планината (уж). Убили кмет, който бил от ОФ, защото не одобрявал избиването на хора. В Самоков хвърляли "фашистите" от Черната скаа, а учителка след това разправяла на децата, че от там фашистите хвърляли комунистите. Сега има кръст там, но никой няма смелост да приказва за това. И много, много други спраедливи отмъщения заповядани от Сталин и Г. Димитров, включително и Трайчо Костов като съучастник..
  —цитат от коментар 16 на evtimvz


  По-голяма тъпотия не бях чел!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 23. 23 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#8] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  В Кюстендил самолетите са преследвали бягащите по улиците хора и са ги разстрелвали с бордовите картечници, а това е мирно население, точно от Кюстендил започва акцията за спасяването на българските евреи.

 24. 24 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тиква загубена":
  И няма да прочетеш, защото не е тъпутия, а истина, която приравнява бившите комунисти и децата им сега с геноцит. От това се страхуват. Иди в Самоков и попитай за Черната скала. Качи се там и ще видиш. Ще видиш и страха на хората, когато ги питаш за това.

  А ти сигурно си дете на "активен борец", та затова, може би четеш само трудовете на Сталин, Г. Димитров и ТЖ

 25. 25 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Тъпотия - грешка от емоция

 26. 26 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Така разбирам, че след малко ще видим статия за вчерашната "реч" на Путен по същия повод.
  И за неговото (царско - воровско) виждане на скрепи, патриотизъм, самопожертвование и т.н.

  "Чуждестранен агент"
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ние нацизъм не сме преживявали в България, но сме преживявали нещо много по-унищожително - комунизъм.
  Но комунизмът не се изобличава, няма процес за осъждане на виновните. Поне в България няма.
  Слабо ме интересуват нацистите при положение, че тук в България кръвта е проливана от комунисти. А прабаба ми като вижда мърлявите болшевики от "червената армия", които за разликата от немците мародерстват и правят всякакви зверства в България на висок глас е викала "Аз съм фашистка!".

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  Тя същата партия не се покая и даже има Резидент. А вие глупци недни сте с нея по площадите.

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "evtimvz":

  Зоолигическата омраза на расова,верска или национална основа не винаги е фашизъм. Георги Димитров със следните думи определя фашизма - "открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните елементи ... Той е организация за терористична разправа с работническата класа, селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи“.

 32. 32 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  А българските комунисти избиха над 20 000 души.

  Кремълските окупатори са им съдействали през цялото време!
  ▪️▪️▪️▪️

  Разумно поставяте първо българските комунисти, а чак тогава Червената армия. Червената армия само освободи териториите от нацистите, докато българските комунисти окупираха територия и поробиха българския народ.

  "Чуждестранен агент"
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#31] от "staro-nov dnevnik-ar":

  По това определение комунистите са били фашисти.

  ДБ=БКП
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#31] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Да, така е. Да виждаш някакав разлика в крайните резултати с примерите, които съм дал. За това говоря и аз - прикрита форма на геноцид.

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#32] от "putinxujlo":

  Вярваш ли си?
  Тя ако не беше влязла "червената армия" в България на 8-ми септември, червените никога нямаше да вземат властта.
  За какво "освобождение" става въпрос, като Германия не е направила нищо лошо на България?
  Роднини са ми разказвали как немците са били културни, възпитани, винаги чисти и спретнати, носели ръчни часовници. Няма случай немец да не си плати нещо което е взел.
  И после са дошли едни прошляци от "червената армия", мърляви, гнусни, невъзпитани, миришещи, мръсни, гнусни, крадящи, вършещи престъпления. Всички са били отвратени.

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  Тази партия си има и действаш мин. педс.

 38. 38 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мизийски":


  Според последните преброявания преди ВСВ в териториите завладени от нацистка Германия броят на евреите е близо 4,5 милиона. Около милион са напуснали Европа преди войната. Повече от два милиона евреи са били евакуирани в СССР или са избягали в периода 1941-1942. Тези хора никога не са попаднали под германски контрол. ...
  —цитат от коментар 12 на Мизийски


  Пишеш глупости (без да се аргументираш, ей така, ЕЖК) и сам си противоречиш:

  1. Преди ВСВ (не казваш в коя година-1940? 1941? 1939? 1933?) в завладените от нацистка Германия територии имало само 4.5 млн. евреи.

  2. Два милиона били евакуирани в ссср-КОГА?!? хитлер напада ссср на 22/6/41, след 4 месеца стига до Москва и Кавказите. За 4 месеца 2 милиона евреи се евакуирали във вътрешността? И някой и друг руснак и украинец, за цвят?!? А тези от Полша (3 млн) Ромъния (почти милион) Унгария и Чехословакия (към 800,000) КЪДЕ са отишли? В ссср, САЩ?!?

  Нещата са коренно различни-евреЙте в окупираните територии са били към 9 млн.

  https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/jewish-population-of-europe-in-1933-population-data-by-country .

  Дали в лагерите са избити/умряли 6, или 5, или "само" 3,5 млн НЕ ПРАВИ онзи ужас по малък!

  Ай' не ставай като онова окаяно хитлеристче от другата тема, което оправдава добрия хитлерчо че тепал еврейте щото "...Само четири месеца след като Хитлер идва на власт,световното еврейство му ОБЯВЯВА ВОЙНА,без той да е дал повод за това. От този момент евреите стават врагове на Германия. ..."

  Коментар 38 в темата https://www.dnevnik.bg/video/svobodna_evropa/2020/11/19/4140711_v_praga_otkriha_700_kartini_i_skici_na_hudojnichka/?ref=id #comment-43

  ---------------
  Най-големите ужаси са се случвали на фронта. И по време на бомбардировките над цивилни. От тях са пострадали много народи.Стига сте ни занимавали само с едни и същи, сякаш само те са пострадали. Стига сте внушавали, че живота на едни е по-ценен от този на други.
  —цитат от коментар 8 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  Виж,НИКОЙ не твърди че животът на евреЙте е по ценен от живота на другите цивилни загинали в лагерите. И в тази статия пише че хитлеристите са избивали ЦЕЛЕНАСОЧЕНО и цигани (роми и синти, + други цигански племена) към милион (по памет от прочетени данни). Избивали са и инвалиди, и "клиенти" в лудниците.

  Ама защо "само" за евреЙте се чува? Според мен (лично мнение, може и да греша)-по две главни причини:

  1. Защото евреЙте са по устати, по образовани и като такива успяват да бъдат чути!

  2. Защото другата голяма етническа група (циганите) не са способни (по ред причини) да дигат толкоз джангър. За тези в лудниците да не говорим.

  Не знам как е в други държави. В Израел общувах с много евреи от ссср още от 68, и естествено питах как са били при тях нещата след ВСВ. Обобщаващо: Там са наблягали на факта че МИЛИОНИ съветски граждани и пленени войници са били малтретирани и избивани на фронта, в окупираните територии и в лагерите. Колко точно?!? Май никой не знае, там с времето са "поправяли" статистиките: От 27 млн та до 20 млн (това е била официалното число докато се разпадна ссср) та до 15 млн тези дни (май, не съм сигурен). Там ги деляли на войници (към 6-7 млн) и цивилни (всички останали)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 39. 39 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много страни са предали само част от евреите си, например Югославия от 70 хил. е предала едва седем хиляди. Други като България и Дания не изпращат изобщо
  —цитат от коментар 12 на Мизийски


  Пишеш откровени лъжи и манипулации! Да, Югославия не е предала евреи в Аушвиц и Треблинка , което не значи че техните евреи са оцелели - те са избити в местните канцлагери Ясеновац в Хърватия, Саймище в Белград и други. Тези седем хиляди евреи дето ги казваш всъщност не ги е предала някаква югославска власт ( щото по време на войната Югославия не съществува), а се вкарани в влаковте за Треблинка от българската войска и полиция.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bornagain":
  "Хитлер през 1935 година обявява Нюрнбергските расови закони, според които германските граждани се делят на пълноценни (господари) и непълноценни (смесени, т.е. евреи "

  Хитлер буквално е преписал антисемитските закони от руските антисемитски закони , написани от не безизвестния на българите граф Игнатиев. Същия след големия дипломатически гаф , който прави с подисването на Сан Стефанския договор е уволнен като дипломат и изпада в немилост от руския цар Александър втори. При Александър трети , обаче Игнатиев е реабилитиран и става вътрешен министър. Той е автор на едни от най-мракобесните антисемитски закони . В Русия започва гонение на евреите. Мнозина от тях са заточени в Сибир ,други успяват да избягат от Русия. Хитлер се е учил от антисемитизма в Русия.

 42. 42 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Международния трибунал в Нюрнберг осъжда на смърт 12 души! А българските комунисти избиха над 20 000 души. Кремълските окупатори са им съдействали през цялото време! От същата партия - бкп се пръкнаха и сегашните властници от герб! Изтърваната Ковид зараза е поредният удар който тези престъпна партия нанесе на народа!
  —цитат от коментар 3 на Рим


  От га не си си пил апчетата?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#37] от "evtimvz":

  Защо протестирате заедно с БКП?

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#36] от "anonim440":

  За какво "освобождение" става въпрос, като Германия не е направила нищо лошо на България?
  Роднини са ми разказвали как немците са били културни, възпитани, винаги чисти и спретнати, носели ръчни часовници. Няма случай немец да не си плати нещо което е взел.
  ▪️▪️▪️▪️

  Четете внимателно какво пиша:
  ©️"Червената армия само освободи териториите от нацистите.."
  Или вие забравили какво е това "Коминтерн" и кой беше главни идеологът там? НЕ?! Не можете или не искате да спомняте?! Много удобна позиция си заели:))
  Разбира се "немци" бяха "културни, възпитани, винаги чисти и спретнати...: със своите главни СЪЮЗНИЦИ. Моите роднини ми разказвали какви са били нацисти варвари !!!!

  "Чуждестранен агент"
 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  А не се ли е учил от Тамуда?

  ДБ=БКП
 46. 46 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#9] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Добавете корейската война, Виетнам, Афганистан, двете чеченски войнй, Близкия Изток и колко още за да стане картината по-пълна. И всичките тези жестокости въпреки наличието на няколко женевски договорености, които регулират поведението на воюващите страни по време на военни действия. Така е били и така ще бъде! В наше време ще разчитаме на дронове и и други джаджи за да сме по-хуманни. Каква пародия!

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#44] от "putinxujlo":

  Е аз не казвам, че германските нацисти не са вършили зверства в Русия.
  В България обаче не са вършили. Тук зверствата са вършени от съвецките болшевики.
  Затова България не е освободена, а поробена от "червената армия".

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":
  "Ние нацизъм не сме преживявали в България, но сме преживявали нещо много по-унищожително - комунизъм.
  Но комунизмът не се изобличава, няма процес за осъждане на виновните. Поне в България няма."

  Не само в България , но и по света най-мракобесните диктатури съществували в историята на човечеството , комунистическите не бяха разобличени и осъдени като практики и идеологии така , както бяха раобличени и осъдени фашизма и нацизма. Комунистическите престъпници не само не бяха наказани , но те , преименували се в социалисти и сложили маската на демократи , бяха приети от Запада като нормални политически и търговски партньори. Затова в днешно време левичарството избуява отново, макар и под други форми.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  Тук зверствата са вършени от съвецките болшевики.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  1 НЕ ЛЪЖИ!!
  2 НЕ ЛЪЖИ!!
  3 НЕ ЛЪЖИ!!

  "Чуждестранен агент"
 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#50] от "putinxujlo":

  Повлиян сте прекалено много от съвецката пропаганда.
  Ако един човек въоръжи друг човек обучи го да убива и го прати да убива, той е по-виновен от самият убиец.

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#44] от "putinxujlo":
  "Червената армия само освободи териториите от нацистите.."

  Червената армия не е освобождабвала , а поробвала не само България , но и всички страни от централна и източна Европа.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":

  Странното е, че той не го разбира. Кой знае какво са му говорили, как са го възпитавали.

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Ние нацизъм не сме преживявали в България, но сме преживявали нещо много по-унищожително - комунизъм
  ▪️▪️▪️▪️
  🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

  Поставяте комунизма над нацизма?! Знакът за равенство, може би да. Вие не знаете какво е нацизмът. В Русия няма семейство, в чията история не би докоснал нацизъм и което не би било запознато с тази черно-гнусна инфекция

  "Чуждестранен агент"
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#31] от "staro-nov dnevnik-ar":По това определение комунистите са били фашисти.
  —цитат от коментар 33 на anonim440


  Староновия дневникар е пещерен антифашист-комунист , без да осъзнава , че комунизма е по-жесток от фашизма и е взел много повече жертви от фашизма и нацизма взети заедно. Още е в плен на комунистическата идеология, която се изучаваше задължително във всички училища и висши учебни заведения в България. Преподавателине по нАучен комунизъм сами не са вярвали в това , което преподават , защото веднага след демократичните промени се преквалифицираха в социолози , политолози, но са успяли да промият мозъците на доста хора.

 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#55] от "putinxujlo":

  Комунизмът е убил над 200м млн. души по целият свят до сега. И продължава да убива. Разбира се, че комунизмът е много по-унищожителен от нацизма.

  ДБ=БКП
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":Странното е, че той не го разбира. Кой знае какво са му говорили, как са го възпитавали.
  —цитат от коментар 54 на anonim440


  Той например е за запазване паметника на съветската армия, щото ни била освободила от фашизма.

 61. 61 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":

  а поробвала не само България , но и всички страни от централна и източна Европа
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Пак казвам - вашите думи, е думи на съюзник на нацисти. Вашите , български лекари и мед. сестри лекували нацисти на източния фронт. НЕ?! М?!
  Може би и някой излекуван от тях нацист, убил един от моите дядовци! Вие бяха пособники на нацизма! Точка⚫

  "Чуждестранен агент"
 62. 62 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  Странно е.
  Но е разбираемо. Човекът е израснал в съвецка среда.
  За моя радост четох другата история на Русия и руснаците от хора от РОА. Имаше сайтове в които я имаше тази информация.

  ДБ=БКП
 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#61] от "putinxujlo":

  Е то така ако мислим, и съвецките боклуци убиваха тук наши роднини.
  Държа ли отговорни за това обаче съвременните руснаци? Не.
  Държа отговорни тези, които са болшевики до ден днешен. Такива като Путин.

  ДБ=БКП
 64. 64 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":


  До коментар [#44] от "putinxujlo":

  Спомени на немски ветерани воювали на Източният фронт:

  Курт Гечман разказва:

  "Русия ми хареса. Харесваха ми и руснаците. С неизтеглилите се руснаци по време на настъплението ни имахме приятелски отношения. Често вечеряхме заедно с водка... Беше хубаво! Когато имахме повече ядене го давахме на руснаците. Спяхме на пода върху слама,а бабата с децата върху печката..."

  Немският танкист Алфред Рубел разказва:

  "Стояхме в Харков до края на юни 1943г. ...Бяхме в квартира в блок в "Плехановски район". ...Трябваха ни няколко дни за да свикнем взаимно със семейството обитаващо квартирата. Най-напред родителите,а после и дъщерята Людмила. Беше културно семейство. Имах възможност да видя библиотеката им - немски издания на немски класици и руска литература. За първи път чух за Гогол,Лермонтов и Тургенев. ...Людмила и аз станахме приятели. Имахме безкрайна дискусия за войната,тя беше патриотично,про-руски настроена. Това можеше да и навреди,но тя ми имаше доверие. В моя танк винаги имаше шести комплект за хранене,който получиха нашите домакини. На практика се хранехме от едно канче.
  На рожденият ми ден бяхме все още в Харков,а екипажът ми и семейството на Людмила организираха тържество. Това беше най-сърдечният рожден ден в живота ми. ...Разхождахме се с Людмила кой знае откъде довлякъл се фокстериер. Ходихме на спортен празник на батальона,както и в театър "Шевченко".
  ...За първи път в живота си бях така влюбен! ...Сериозно обмислях да дезертирам и избягам при Людмила..."

  Вижте какви изроди са били немците! Танкистът Рубел се влюбил в рускиня и замислял да избяга с нея! А не е кой да е - Алфред Рубел е немски танков ас унищожил шестдесет (60) съветски танка и самоходни оръдия! Награден с най-високото отличие - орден "Рицарски кръст"!

  П.П.

  Апропо,във всички армии по света тогава,в медалите и символиката им е присъствал християнският кръст. Само в Червената армия е нямало кръстове,а древният еврейски окултен символ - петолъчната червена звезда.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  До коментар [#61] от "putinxujlo":

  България не е воювала срещу СССР. Имали сме дипломатически отношения и въпреки това, безпричинно СССР обявява война на България и я поробва за близо половин век. Още не можем да се освободим от последствията на това робство.

 68. 68 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":

  Червената армия не е освобождабвала , а поробвала не само България , но и всички страни от централна и източна Европа
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Не другарче:) Това освобождение просто беше посока на СА към фашистка Германия. И едва тогава бяхте предадени:
  -- отначало от САЩ, Англия, Франция и т.н. когато се съгласили че извочна Европа, това е зона на влияние на СССР
  - а всичко това време ви предавали вашите коммунисти с Димитров на чело.

  Ето, това е истината!
  Пак казвам, че не оправдавам коммунизма. Но по това време, коммунизъм беше идеология на СССР и това е друг разговор.

  "Чуждестранен агент"
 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#64] от "deaf":

  Те немците са воювали на фронта срещу руснаци.
  А болшевиките са избили повече руснаци от немците.
  За това в Русия се мълчи. Защо в Русия днес не се правят филми за зверствата на болшевиките? Нима кръвта на загиналите от болшевишка ръка не е кръв?
  Ето един линк от руската уикипедия за един от концлагерите на болшевиките.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Бутовский_полигон

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#67] от "tacheaux":

  България не е воювала срещу СССР
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Специално, за такива упороти ще повторя коментара си❗❗
  Пак казвам - вашите думи, е думи на съюзник на нацисти. Вашите , български❗ лекари❗ и мед. сестри❗ лекували❗ нацисти❗ на източния фронт.❗ НЕ?! М?!
  Може би и някой излекуван от тях нацист, убил един от моите дядовци! Вие бяха пособники на нацизма! Точка⚫

  "Чуждестранен агент"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#70] от "putinxujlo":

  Е то това е работата на медицинските сестри. Вие какво искате? Да не лекуват ли?
  Война е.
  Промили са ви мозъка тези от СССР с тяхната пропаганда.
  А роднина в съвецки концлагер нямал ли сте? Или вашите роднини ги е било страх да говорят за това пред вас?
  Хитлеристите за разлика от болшевиките не са забранили религията, не са отнемали частната собственост.
  Сега, че Сталин се е съюзил с Хитлер и си е поделил с него Полша за това в Путинландия не искат да си спомнят. За това, че в СССР е имало концлагери много преди нацистите, за това също в Путинландия се мълчи.
  В Путнландия изпадат в ужас, когато в Молдова вече казват, че 9-ти май няма да се чества като "ден на победата", а ще бъде вече "ден на скръб".
  Малко излезте от филма в който сте влезли и вижте реалността. Всеки мрази Русия и руснаците заради болшевизма и насилственото робство.

  ДБ=БКП
 73. 73 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#10] от "evtimvz":Зоолигическата омраза на расова,верска или национална основа не винаги е фашизъм. Георги Димитров със следните думи определя фашизма - "открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните елементи ... Той е организация за терористична разправа с работническата класа, селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи“.
  —цитат от коментар 31 на staro-nov dnevnik-ar


  Както обикновено, тарабата е лъгал безсрамно, по комунистически. Използва по съветски тертип думата фашизъм, вместо националсоциализъм (нацизъм). Съветската пропаганда използва този термин за да не се налага да обяснява, какъв е този германски социализъм, макар и национален. Приписва на "фашизма" качества, каквито той не притежава. Нито грам истина, просто огнена пропаганда. По съветски!

  без подпис!
 74. 74 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#64] от "deaf":

  Сега просто нямам време да ви отговарям.

  Но ще ви разкажа само един случай със семейство на братовчедка на баба ми:

  Цялото й семейство (тя и трите й деца) веше убито (разстрелено) за това, че тя се отказала да пътува в германского робство и да работи там на (както тук казал един тип) на "културни, възпитани, винаги чисти и спретнати.." фашисти❗😡

  "Чуждестранен агент"
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#76] от "uej03527584":

  Дали съм турчин?

  ДБ=БКП
 78. 78 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#72] от "anonim440":

  Е то това е работата на медицинските сестри. Вие какво искате? Да не лекуват ли?
  Война е.
  ▪️▪️▪️▪️

  Война?!!!!! А вие значи не при чем?!!!!
  Ако би бихте истински съюзници на СССР - сидите в къщи!
  Това е вашият мъзга промит!
  Война, в различни форми, преминала през цял живот ми! Но вие "СЪЮЗНИЦИ "няма да разберете това!
  Защото вие сте СЪЮЗНИЦИ на всички режими!

  "Чуждестранен агент"
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Да е жив и здрав още сто!

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#78] от "putinxujlo":

  Доста неясен коментар.

  ДБ=БКП
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  [quote#22:"Тиква загубена"][/quote]

  Въпрос на гледна точка! След като си от ония, дето са хвърляли хора от скалите е естествено да твърдиш, че е тъпотия и измислица това.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#32] от "putinxujlo":

  Разумно поставяте първо българските комунисти, а чак тогава Червената армия. Червената армия само освободи териториите от нацистите, докато българските комунисти окупираха територия и поробиха българския народ.
  —цитат от коментар 32 на putinxujlo


  Мисля, че както и да ги наречем, са едни и същи. В един отбор играят. Нима руснаците не изнасилваха германските жени в Берлин след 9 май 1945 г.? Гледах документалет филм по въпроса с писмени свидетелства на жертвите. Било е нещо невиждано тогава. Една германка пише, че чак в средата на Юни за първи път прекарала вечер без руски войник да я насилва. Една не малка част от днешните германци всъщност са наследници на деца, заченати след масовите изнасилвания в Берлин от ЧА.

  Иначе родните ни комунисти също са свързани с Русия. Цялата БКП е била спонсорирана от 1917 г. до 1945 г. с пари от Москва. Дори бомбите за атентата в "Света Неделя" са внесени от СССР. Самите лидери на партията, независимо дали в законния или незаконния й период, се получавали заплащане от СССР, за да саботират България, да правят атентати, да внесат революция у нас. Всичко това беше ясно описано и аргументирано с книги и документи в предаването на Антон Тодоров. Нашите комунисти не са се борили толкова заради идеята, колкото заради руските рубли. По този признак те имат много общо с днешните руски тролове в България и Петата колона. Тези безродници са предали родината си за няколко рубли повече. Цар Борис трябваше да ги изчисти всичките, а не да им дава амнистия.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Статията е за най-младия прокурор от Нюрнбергския процес, който е и евреин. Явно е умен и образован човек, събирал доказателствен материал, а не доноси, за да има съд над нацистки престъпници. Нещо неясно?
  И тук се започва с "Ама те комунистите", "Ама те руснаците.." "Ама те нацистите са били добри немци, хора с часовници".
  Същите тези "културни" хора окупираха Европа,безмилостно бомбардираха Англия, и нападнаха бившия си съюзник - Съветите, типично за подобни режими.
  Като сте толкова големи аникомунисти защо дадохте властта на комунистите в България след 1989? Защо при правителства на опозиционното СДС не направихте лустрация по един законен и прозрачен начин. Напишете за това, но в друга статия.
  Тръгнали да оспорват зверствата на нацистите и колко евреи били избити, и дали са 2, 4, или колко милиона. И един изгорен в крематориума е против човешкото, а са горени цели влакови композиции с евреи от Изток, главно от Украйна, Белорусия, Литва и Полша в концентрационния лагер - комплекс Освиенцим-Треблинка - Буркенау (Бжежина). Било е масово , по немски добре организирано унищожаване, след умъртвяване с циклон Б и прибиране на ценностите от мъртвите те са горени не в крематориуми, а трупани на клади, постоянно горящи клади от човешки трупове.
  Говорил съм навремето с двама от преживелите в тези лагери, поляци, не евреи, независимо един от друг. Единият преживял 5, другият 4 години в Освиенцим/Аушвиц, Дахау и т.н. Оживяли поради случайности, единият защото бил бръснар и подстригвал войници и офицери, брат му умира защото не могъл да му изнесе храма от войнишката, защото епретърсван на излизане. За да се спаси накрая (не са оставяни живи "дългожители" се съгласява на "медицински опити", инжектиран е с бензин в краката и подобни, до смъртта си получаваше пенсия от Западна Германия за тези "псевдомедицински опити" за които са съдени "изследователите".
  И, сладникави опуси от типа "ама немеца се влюбил в рускиня", или подал парче хляб на гладен руснак са пълни идиотизми. Какво са търсели там с танковете си? Защо тези културни хора са взривили и унищожили 92% от Варшава? Сякаш не разбирате, че оправдаването на един варварски и циничен режим не значи прехвърляне на вината на друг, който също трябва да бъдео осъден.
  Мнозина от "адвокатите на нацизма" тук ниха били съдени именно в Германия за пропагандата с която се занимават. Да, в днешна Германия, а и в много от развитите страни на Европа. Бъдете Европейци!

 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Той е на 100 години и е видял едни от най-големите ужаси в историята
  ...
  А къде беше принципният следовател и прокурор срещу Вернер фон Браун и другите подобни престъпници?

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Даскале,стига с тези доказани че са лъжи за разни газови камери и крематориуми! Учени доказаха,че не е възможно технически да бъдат умъртвени с газ или изгорени дори съвсем минимален брой от евреите в концлагерите! Аман! Колкото повече я пускате тая лъжа за газовите камери и крематориумите,толкова повече хора не и вярват. Толкова ли не можете да го схванете?! какво целите с тази лъжа,не мога да разбера?!

  Но важното е друго да се разбере. ВСЕКИ човек мисли и действа само в своя изгода. Повтарям,ВСЕКИ човек. Това важи за всички хора,включително и за идеалистите. На МЕН смъртни врагове са комунистите,следователно са ми съюзници и приятели нацистите и фашистите. На теб Даскале са ти смъртни врагове нацистите и фашистите,щото си комунист.
  Толкова ли е трудно да се разбере това?!

 91. 91 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Той е на 100 години и е видял едни от най-големите ужаси в историята...А къде беше принципният следовател и прокурор срещу Вернер фон Браун и другите подобни престъпници?
  —цитат от коментар 89 на Веселин Дечев


  Не задавай такива неполиткоректни въпроси :)
  В Европа се говори предимно за немския нацизъм и много по-малко за ужасите, които са правели японците в Далечния изток и по островите. Не са им простили и ги мразят и до днес. И има защо. Япония така и не се извини например за т.нар. жени за утеха - секс робини на японските войници, подлагани на гаври и мъчения.
  Да не говорим за опитите върху живи хора в Отряд 731 в Манджурия, командван от ген. Иширо Ишии, лекар по образование. Поради ценните от научна гледна точка заключения от неговите жестоки експерименти получава наказателен имунитет по настояване на САЩ и не е съден за военнопрестъпления и престъпления срещу човечеството. Данните за живота му след войната са оскъдни, тъй като са прикрити от американците. Твърди се, че няколко години е подпомагал изучаването и разработването на биологични оръжия в лаборатория в Мериленд.

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#90] от "deaf":

  Ти четеш ли написаното? Масовите изгаряния на умъртвените са на клади от трупове, които са се поддържали от концлагеристи, а газовите камери са били построените "бани" в които са тъпкани стотици голи хора.
  Работил съм и като екскурзовод в Освиенцим, запознат съм с доста материали, говорил съм с живи свидетели от лагерите по време на следването ми, както и с участници във Варшавското въстание от АК, хора с които съм прекарал доста време и съм бил близък.
  Истина е и това, че в победена Полша антисемитизмът е бил жив и действаш, и едва по време на Варшавското въстание политиката на АК се променя към сътрудничество с еврейските бойни групи.
  Какви учени, какви глупости? Дай линк към тези "научни изследвания".
  Зная, че си губя времето с теб. Но, за теб и за подобните ти казах, че в Германия за подобни приказки с отричане на нацистките зверства и пропаганда на хитлеризма отиваш в затвора. Защо мислиш е така в една демократична държава?

 93. 93 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#91] от "sbk59434786":

  Че то и съвецката и щатянската космически програми са започнати от немски специалисти. И докато в СССР е засекретено, то в САЩ се знае.

  ДБ=БКП
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#91] от "sbk59434786":

  Да, японците са били изключително жестоки, но, в интерес на истината те започнаха да плащат обезщетения на "жените за утеха" от Южна Корея. Малко се пише у нас например за избитите над 280 хиляди жени, деца и старци в Нанкин/Нанджин (исторически това е Южната столица на Китай за разлика от Пекин/Бейджин - Северната столица).
  И, тъй като повечето хора нямат време и желание за четене на литература, ето един линк за престъпленията на Вермахта в Европа по време на ВСВ (и те са имали публични "домове за утеха" от пленени жени, японците нямат патент за това), а също за изнасилванията от войските на Червената Армия след влизането им в Германия:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/War_crimes_of_the_Wehrmacht
  особено препоръчвам книгата Mass Violence in Nazi-Occupied Europe, Indiana University Press, Bloomington, Indiana, USA, 2018
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes ; https://en.wikipedia.org/wiki/Rape_during_the_occupation_of_Germany и по-специално изследванията на Антъни Бивър - Beevor, Antony (2002). Berlin The Downfall 1945. Viking Press

 95. 95 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 990 Любопитно

  До коментар [#12] от "Мизийски": В Израел общувах с много евреи от ссср още от 68, и естествено питах как са били при тях нещата след ВСВ...
  —цитат от коментар 38 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ

  Мойше, любопитно ми е какво са ти казвали за антисемитизма в СССР. Доколкото разбирам там той винаги си е съществувал под една или друга форма - по-прикрито или по-явно. Вярно ли е ?
  За нас тук масов антисемитизъм е трудноразбираем и като че ли никога не го е имало. Широко разпространеното мнение е че евреите са най-умната нация, даже по едно време с гордост твърдяхме че сме вторите (!) в света след тях по средно IQ.
  Кое колко отговаря на истината е друг въпрос.

 96. 96 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Каква е връзката между евреи и комунизъм в Германия?

  Малко по малко от половината в ръководството на комунистическата партия тогава са евреи.
  Но само по малко от 1% от германците имат такъв етнически произход,
  или в ръководството на партията те са представени към 5 000%.

 97. 97 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Веднаж писах вече,
  в най известните книги писани след Втората световна война:

  Айзенхауер ->Crusade in Europe (New York, 1948), 559 страници,
  Чърчил -> The Second World War (London, 6 vols., 1948-1954), 4 448 страници,
  Де Гол ->Mémoires de guerre of General de Gaulle (Paris: 3 vols., 1954-1959), 2054 страници,

  няма да намерите нито едно споменаване на "наци- газкамери", нито "геноцид на евреите" или "6 милиона еврейски жертви във войната".

  Еврейските книги за холокоста се появяват след 70те години, а след важни исторически събития обикновено, като Виетнамската война например, първите книги , филми, разследвания, излизат през първите 5 /10 години, докато спомените са свежи, могат да се дискутират .
  Оказа се , че повечето еврейски спомени/книги са фалшиви/измислени.

 98. 98 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  До коментар [#87] от "Lou":

  Нима руснаците не изнасилваха германските жени в Берлин след 9 май 1945 г.? Гледах документалет филм по въпроса с писмени свидетелства на жертвите. Било е нещо невиждано тогава. Една германка пише, че чак в средата на Юни за първи път прекарала вечер без руски войник да я насилва. Една не малка част от днешните германци всъщност са наследници на деца, заченати след масовите изнасилвания в Берлин от ЧА.
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Никой не оспорва, че са насилили германки. Но защо "не искате" да прочетете как тези нацисти насилваха и убиваха съветски жени и момичета?! ДЕЦА!!!
  Може би вие не знаете, че най-високата "доблест" на ССовците беше да хванат дете за краката и да го ударят с главата му в стената или в земята!?
  Може би вие не знаете, че всяка от тези немски жени е очаквала да получи земя и къща и достатъчно руски роби, които да работят за тях?
  Или мислите, че тези германки не са знаели откъде се взема тази различна бижутата, които са получавали от съпрузите си от Източния фронт?!

  "Чуждестранен агент"
 99. 99 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  В Русия и ссср винаги е имало антисемитизъм, по ред причини, и сред най различните слоеве на населението-от апЦолютни алкохолизирани деревянски примитиво та до по "отворените" слоеве: Търговци, "интелигенция", номенклатура и т.п. Но същото е имало векове наред и в Европа, почти по същите причини.

  Като се почне от това че евреЙте изглеждат различно (по облекло и поведение) например.

  После с това че са били в "мразени професии": Банкери/лихвари или търговци'изьедници (това щото векове наред им е било забранено да притежават земи)

  А в последните век-два...ами щото са били малце по схватливи и усетили накъде вее вятъра и са се вредили между "силните на деня". Болшевиките в ссср са ярък пример за това-евреЙте са се надявали "новия ред" да ги направи равностойни, и за туй са били ЗА болшевиките. ПОсле....за да останат между живите са се престаравали....или вЕрвали в правилността на нещата.

  И не на последно място-непропорционално високия процент на "учени" евреи: Това "Среди учьонних и врачей-5 процентов не еврей" не е виц, а близо до истината. Още от деца евреЙте са поощрявани да се учат, да се усъвършенстват, и това си дава резултатите. Относно "нобелите": ЕвреЙте са под 1/2 процент от населението на света. Ама имат почти 21% от нобеловите награди. Ако се отстранят тези за мир-% стига до 25! Е, той Нобеловия комитет си е известен като еврейска мафия, ама все пак...

  В България не е имало масов антисемитизъм по точно същите причини:

  -Българските евреи НИКОГА не са изглеждали по различно от българите в тяхната социо'икономическа група. Е, по религиозните винаги са били с няк'ва шапка, ама до тук.

  -Май не е имало много СУПЕР'ДУПЕР богати евреи, в сравнение на българските такива. Банкери, богати търговци и индустриалци-да, ама не набиващо се в очите мнозинство.

  -А и българите, общо взето, са бая толерантни (или поне не ЯРКО враждебни) към другите етноси. Факт-след Освобождението (от турско) не е имало масово клане над турците, или насилствени гонения. Да не говорим за отношението към ТОГАВАШНИТЕ бежанци-арменци, после "белоруси" (НЕ от Беларус, а царистите) и т.п.

  Относно това дали евреЙте са най умната нация (мерена по АйКю)...'ми не знам. Помня само че като почнах да следвам в Техниона (към година и кусур след като кацнах в Израел) "минах изпит" по Ай'Кю. Деканатът и студентската асоциация убеждаваха всеки нов студент да мине това. Имах не лош резултат, с тогавашния ми иврит (тестът беше на иврит). След 6-7 месеца минах отново теста, но с текст на иврит И английски. Резултатът беше с 10+% по висок (до прага на поканване в Менза). Едва ли съм поумнял за 6 месеца, просто разбирах въпросите и свикнах да отговарям по 'мириканската система.

  Иначе, до колкто помня-Израел не е в първите 5 (или 10) места по средно АйКю по нация-Източна Азия са първенците там. Е, нЕмам си понятие относно методиката на статистиката (а ТАМ е ключето) та...Като реша да подразня янтисемитската агитка им припомням тези 20-25% евреи-нобелисти.
  До коментар [#95] от "nigel":
  ------

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 100. 100 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1075 Весело

  Каква е връзката между евреи и комунизъм в Германия? Малко по малко от половината в ръководството на комунистическата партия тогава са евреи.Но само по малко от 1% от германците имат такъв етнически произход, или в ръководството на партията те са представени към 5 000%.
  —цитат от коментар 96 на Ixquick


  Иииийййй, голЕма вЪлна-към пол'вината от ЦК на гедерейската ком'партия били евреи😀 Има бая по фрапантни статистики: При християните има САМО ЕДИН божи син-Йешу, ама и той пусто ЕВРЕЙ😀😀😀

  П.С. Да уточня нещо: Гърците са транслитерирали еврейското име Йешу на Исус, щото те нямат буква/не произнасят "Ш" като "Ш" а като "С". Същото и с "Ч"-произнасят го/и май го пишат "Ц".

  П.П.С. Не са единствените в района с този фонетичен проблем: и "П"алестинците не произнасят звука "П". Вместо него произнасят Ф или Б. Например не казват Палестина, а Филс'тин. Не казват "Филтър" а "Вилтър). Не казват "Пасадобле" а "Басадобле".

  Това е бърз И БЕЗПОГРЕШЕН тест за посещаващите Израел да проверят дали тяхния събеседник е местен арабин (не малко от тях владеят добър иврит и английски) или евреин.

  Имах не малко състуденти араби (християни и мюсюлмани) и друзи. Общо взето=-каймакът на интелигенцията между тях, почти всички от семейства'паралии, завършили еврейски гимназии, и говорещи на не лош иврит. НО НИКОЙ ОТ ТЯХ не можеше да произнесе "П".

  Бях новодошъл, но след кратка армейска служба за израелците бях "един от нас". Та ме ми обърнаха 'Фнимание към този факт.
  До коментар [#96] от "Ixquick":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK