Може ли замразена храна да пренася COVID-19 и какво се крие зад подобно твърдение

Може ли замразена храна да пренася COVID-19 и какво се крие зад подобно твърдение

© ReutersКитай ускори тестовете на замразени храни тази седмица, след като обяви, че многократно е откриван коронавирус във внесени продукти и по техните опаковки, което предизвика спиране на вноса от определени страни и смущения в търговските вериги, предаде "Ройтерс".


Китай, който е спрял вноса от 99 доставчика в 20 страни, твърди, че тези мерки са необходими, за да се предотврати разпространението на вируса от внос. Но големите страни производители на храни вече започнаха да протестират срещу вниманието, което Китай отделя на вносните продукти.


Пазарът за морски продукти в централния китайски град Ухан неофициално се смята за първоначалната точка за разпространение на пандемията, възникнала в края на миналата година, но Global Times - таблоид, подкрепян от управляващата Китайска комунистическа партия - публикува статия тази седмица, в която обяснява, че присъствието на вируса във вносна замразена храна повдига възможността заразата да е дошла от чужбина.
Китай за момента не е публикувал официално медицински данни от изследванията, така че те да бъдат проверени от независими източници.


И докато съобщенията от Китай подчертават проблемите с безопасността на вносни замразени храни, повечето международни органи за безопасност на храните заявяват, че няма данни за предаване на COVID-19 чрез замразени храни, обяснява Тути Сирегар, химик от Университета в Канбера, пред The Conversation.


Може ли замразена храна да пренася COVID-19 и какво се крие зад подобно твърдение


Новините от Китай за възможността за предаване на COVID-19 чрез замразени продукти накараха правителството на Нова Зеландия да проследи вируса в замразените стоки.


През август, след повече от три месеца с нула нови случаи, Нова Зеландия откри положителен случай - ставаше дума за 50-годишна жена, за която нямаше данни да е пътувала в чужбина или да е контактувала със заразен.


В началото има спекулации, че съпругът й, който е работил във фирма за опаковане на замразени стоки, се е заразил с вируса по време на работа и го е предал на съпругата си. Той изпитва симптом на COVID-19 две седмици по-рано, без да е бил заразен. И до момента няма яснота за източника на вируса.


Световната здравна организация (СЗО) през април заяви, че е малко вероятно хората да се заразят с COVID-19 от храни или опаковки за храни.


Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) и австралийските и новозеландските органи за безопасност на храните също заявиха, че няма доказателства за предаване на COVID-19 от храна.


Тези твърдения са в унисон с нови научни открития от САЩ и Китай, използващи експеримент с животни, за да се провери дали вирусът SARS-CoV-2 (официалното име на COVID-19) може да се предаде чрез поглъщане.


Резултатът им показа, че когато вирусът навлезе в стомашно-чревния тракт, той не може да оцелее поради високата киселинност в стомаха.


Може ли замразена храна да пренася COVID-19 и какво се крие зад подобно твърдение


Изследвания от Университета в Минесота също показаха, че процесът на готвене, използвайки топлина, убива вируса. Следователно сготвената замразена храна трябва да бъде безопасна за консумация.


През юни ръководителят на катедрата по микробиология в Китайския национален център за оценка на риска при безопасността на храните Ли Фенкин заяви, че замърсяването с COVID-19 чрез замразени храни може потенциално да бъде източник на пренос. Това твърдение се подкрепя от последната информация от Китай, че е намерен жив вирус върху опаковките на замразени храни.


Замърсената храна или опаковката на храни може да даде положителен резултат при PCR тест. Но ако РНК (рибонуклеинова киселина) във вируса е мъртва, вирусът не може да се размножава допълнително, изключвайки шансовете за по-нататъшно предаване.


За момента няма достатъчно информация за състоянието на РНК в случаите от Китай, които да налагат промяна на здравните протоколи по отношение на замразените храни.


Възможно е с повече налични данни настоящият консенсус за безопасността на храните да се промени, подобно на промяната в съветите за носене на маски от здрави хора, допълва Сирегар.


Неоправдана търговска война


Китай твърди, че е открил вируса върху опаковките на продукти от 20 страни, включително свинско месо от Германия, бразилско говеждо и риба от Индия, но чуждестранни служители твърдят, че липсата на доказателства, представени от властите, означава, че това само уврежда търговията и неоснователно накърнява репутацията на вносни храни


На заседание на Световната търговска организация (СТО) на 5-6 ноември Канада нарече "неоправдани търговски ограничения" тестването от Китай на вносни храни и отхвърлянето на продукти, които са имали положителни тестове за нуклеинова киселина, и призова страната да го спре, заяви служител на СТО, който е пожелал анонимност, пред "Ройтерс".


Може ли замразена храна да пренася COVID-19 и какво се крие зад подобно твърдение


Подкрепена от Австралия, Бразилия, Мексико, Великобритания и Съединените щати, Канада е заявила, че Китай не е предоставил научна обосновка за мерките, казва източникът.


В понеделник премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн също постави под съмнение констатациите на Китай, след като китайският град Джинан заяви, че е открил коронавирус върху замразено говеждо месо от Нова Зеландия.


Ардърн коментира, че е уверена, че от нейната страна не се изнасят месни продукти с коронавирус - до момента Китай не е дал допълнителни разяснения.


През август Бразилия изпрати свои представители до Шънджън, след като властите там обявиха, че са открили следи от коронавирус върху вносни пилешки крилца.


Най-новите ограничения в Китай за вносни хранителни продукти не се основават на науката и заплашват да нарушат търговията.


Министерство на земеделието на САЩ

Властите не са могли да предоставят информация дали са открили активния вирус, заяви бразилското министерство на земеделието.


Във вторник САЩ заявиха, че са помолили Китай "двустранно" и в СТО да гарантират, че мерките му "оценяват по подходящ начин действителните рискове, особено когато неоправдано ограничават търговията".


В отговора си в СТО Китай заяви, че действията са "базирани на научна основа" и предназначени да "защитават живота на хората в максимална степен", според китайски търговски представител.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK