Контрол и конкуренция - Русия ще жъне ползи от новата си база на Червено море

Контрол и конкуренция - Русия ще жъне ползи от новата си база на Червено море

© Associated PressМосква и Хартум се договориха за създаване на руска военноморска база в Судан, която, според заповедта на президента Владимир Путин, цели да "укрепи способността за отбрана" на двете страни и "не е насочена срещу други държави".


Близо до град Порт Судан, единственото пристанище на страната на брега на Червено море, ще е разположен обектът с персонал до 300 души и не повече от четири бойни кораба едновременно, като те може да са с ядрено задвижване. Судан ще охранява терена около пункта, въздуха и акваторията - Русия; Москва също така ще може да вкарва в базата въоръжение, боеприпаси и оборудване и временно да изгражда военни постове за охрана извън нея.


Защо обаче е необходима тази стъпка и какво точно се надява да постигне страната, пише руското делово издание РБК.


Контрол над важен маршрут
Главният редактор на сп. "Арсенал отечества" Виктор Мураховски отбелязва, че база на Червено море дава на Русия контрол на маршрут през Суецкия канал, по който минават около 10% от всички морски презови в света. Контролът на транзитният поток петрол през региона също е добра възможност, а на практика от Република Судан напълно зависи разработката на най-големите находища в района от африканска страна, които се намират в съседен Южен Судан. До терминала на Порт Судан стига тръбопроводът, през който е единствената възможност за износ на южносуданския петрол, а там са и основните преработвателни мощности.


"Освен това Русия си осигурява постоянно присъствие в Индийския океан, загубено в постсъветските години." От 1964 до 1997 г. страната има военноморска база в град Бербера (на Аденския залив в Сомалия), от 1977 до 1991 г. - край Асаб (тогава в Етиопия, днес в Еритрея).


Опитът от кампанията в Сирия показва колко са важни военноморските и военновъздушните бази далеч от руската територия, обяснява полковникът от запаса, служил във Федералната служба за сигурност (ФСБ) Олег Криницин, а днес ръководител на частната военна компания "РСБ Груп". По думите му такава база е удобно място за смяна на силите, зареждане с гориво, получаване на боеприпаси.


Специалистът по износ на въоръжение Андрей Фролов отбеляза, че Судан е и важен купувач на руска военна техника - втора след Алжир в Африка според Стокхолмския институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ) от 2000 г. насам; граничещият със Судан Египет също е в списъка с най-важни клиенти на руски оръжия.


Конкуренция в Судан <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/01/10/3109509_za_kakvo_e_na_turciia_sudanski_ostrov_v_cherveno_more/">може да създава и Турция</a>. На тази снимка от 2017 г. е турският президент Реджеп Тайип Ердоган със сваления судански Омар ал Башир.

© Associated Press

Конкуренция в Судан може да създава и Турция. На тази снимка от 2017 г. е турският президент Реджеп Тайип Ердоган със сваления судански Омар ал Башир.


"Узаконяване на присъствието"


Базата дава важна възможност за "узаконяване на руското присъствие в Судан, за което в последните години отговаряха частни военни компании," казва експертът от Руския съвет по международни въпроси (РСМД) Антон Мардасов. ЧВК също така "осигуриха опазването на руските интереси при смяната на властта след отстраняването на Омар ал Башир" през 2019 г. За работата на известната по света ЧВК "Вагнер" в протестите, на страната на Башир, писа британският "Таймс" през 2019 г., а руското онлайн издание The Bell отбелязва, че през 2017 г. е договорена концесия на златодобивна мина в Судан за свързваната с бизнесмена и известен като "готвача" на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин - считания за ръководител на "Вагнер" и санкциониран от САЩ.


От значение е и фактът, че САЩ също биха искали да имат такава база и преговарят, след като Судан бе изваден от списъка на страните, спонсориращи тероризма. Русия може и преди да не се е съобразявала с американската санкционна заплаха (каквато тегнеше над всеки сътрудничещ си с властите в Хартум), но сега "се разширява полето за съперничествот с Вашингтон", след като САЩ задълбочават работата със Судан, включително след споразумението за нормализация с Израел. Според Мардасов се очаква администрацията на избрания за президент Джо Байдън да следва политиката на сегашния държавен глава Доналд Тръмп по този въпрос.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK