Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© ReutersПремахването на цялата тропическа гора в Амазония би имало безброй последици, като най-очевидните може би не са най-лошите.


Повечето хора първо ще се сетят за въглерода, съхраняван в момента в Амазония, най-голямата тропическа гора в света. Но последиците ще бъдат много по-големи за климата, за биологичното разнообразие и екосистемите и в крайна сметка за хората, обяснява Себастиан Лойцингер, професор по екология в Техническия университет на Оклънд, в The Conversation.


Цялостното въздействие на пълното премахване на Амазония е невъобразимо и не е по силата на настоящите ни инструменти за прогнозиране, но могат да се направят предположения за някои последствия.
Смята се, че тропическите гори на Амазония съдържат около 76 млрд. тона въглерод. Ако всички дървета бъдат изсечени и изгорени, капацитетът за съхранение на въглерод в гората ще бъде загубен за атмосферата.


Част от този въглерод ще бъде погълнат от океаните, друга част от екосистеми като умерени или арктически гори, но без съмнение това би влошило затоплянето на климата. За сравнение, хората отделят около 10 млрд. тона въглерод всяка година чрез изгарянето на изкопаеми горива.


Но гората на Амазония не само съхранява въглерод. Тя е отговорна и за циркулацията на огромни количества вода.


Това изображение, заснето от сателита Aqua на НАСА през 2009 г., показва как гората и атмосферата си взаимодействат, за да създадат еднороден слой от облаци през сухия сезон. През този период, времето без дъжд, гората расте най-много.


Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© NASA/Aqua


Ако облачните системи на Амазония и нейният капацитет да рециклират водата бъдат нарушени, екосистемата ще се преобърне и много бързо и необратимо ще се превърне в суха савана. Оценките за това как може да бъде достигната тази повратна точка варират от 40% обезлесяване до само 20% загуба на горска покривка в Амазония.


Залесяването на други места, за да се постигне същото количество съхранение на въглерод, е технически възможно, но нямаме нито времето (ще са необходими няколкостотин години), нито земята (ще се изисква поне еквивалентна повърхност).


Друга причина, поради която залесяването не е решение, е, че водата, която циркулира в дъждовната гора - и намиращите се в нея хранителни вещества - ще изчезне.


След като прекъснете циркулацията на водата чрез (даже и частично) обезлесяване, няма точка на връщане. Водата не изчезва от планетата, но със сигурност изчезва от горските екосистеми, с непосредствени и големи последици за климата в света.


Може би най-драстичното и най-малко обратимо въздействие би било загубата на разнообразието на дивата природа.


Амазония е дом на приблизително 50 000 растителни вида - въпреки че по-новите преценки дават малко по-малък брой.


Броят на животинските видове, открити в Амазония, е още по-голям, като най-голямата част е от насекоми, представляващи около 10% от известните насекоми, както и голям, но неизвестен брой гъби и микроби.


След като видовете изчезнат, те остават изгубени завинаги и в крайна сметка това би било най-вредното последствие от изсичането на гората. Възможно е да има по-лошо въздействие от загубата на ролята й на масивен преразпределител и резервоар на вода и въглерод.


Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© Reuters


Не на последно място, има около 30 милиона души, живеещи в и близо до тропическите гори на Амазония.


Последиците от загубата на гората като доставчик на екосистемните услуги, споменати по-горе, и като източник на храна и местообитание са невъзможни за измерване. Последствията ще имат широко въздействие върху глобалната политика, глобалната икономика и социалните проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK