Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© ReutersПремахването на цялата тропическа гора в Амазония би имало безброй последици, като най-очевидните може би не са най-лошите.


Повечето хора първо ще се сетят за въглерода, съхраняван в момента в Амазония, най-голямата тропическа гора в света. Но последиците ще бъдат много по-големи за климата, за биологичното разнообразие и екосистемите и в крайна сметка за хората, обяснява Себастиан Лойцингер, професор по екология в Техническия университет на Оклънд, в The Conversation.


Цялостното въздействие на пълното премахване на Амазония е невъобразимо и не е по силата на настоящите ни инструменти за прогнозиране, но могат да се направят предположения за някои последствия.
Смята се, че тропическите гори на Амазония съдържат около 76 млрд. тона въглерод. Ако всички дървета бъдат изсечени и изгорени, капацитетът за съхранение на въглерод в гората ще бъде загубен за атмосферата.


Част от този въглерод ще бъде погълнат от океаните, друга част от екосистеми като умерени или арктически гори, но без съмнение това би влошило затоплянето на климата. За сравнение, хората отделят около 10 млрд. тона въглерод всяка година чрез изгарянето на изкопаеми горива.


Но гората на Амазония не само съхранява въглерод. Тя е отговорна и за циркулацията на огромни количества вода.


Това изображение, заснето от сателита Aqua на НАСА през 2009 г., показва как гората и атмосферата си взаимодействат, за да създадат еднороден слой от облаци през сухия сезон. През този период, времето без дъжд, гората расте най-много.


Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© NASA/Aqua


Ако облачните системи на Амазония и нейният капацитет да рециклират водата бъдат нарушени, екосистемата ще се преобърне и много бързо и необратимо ще се превърне в суха савана. Оценките за това как може да бъде достигната тази повратна точка варират от 40% обезлесяване до само 20% загуба на горска покривка в Амазония.


Залесяването на други места, за да се постигне същото количество съхранение на въглерод, е технически възможно, но нямаме нито времето (ще са необходими няколкостотин години), нито земята (ще се изисква поне еквивалентна повърхност).


Друга причина, поради която залесяването не е решение, е, че водата, която циркулира в дъждовната гора - и намиращите се в нея хранителни вещества - ще изчезне.


След като прекъснете циркулацията на водата чрез (даже и частично) обезлесяване, няма точка на връщане. Водата не изчезва от планетата, но със сигурност изчезва от горските екосистеми, с непосредствени и големи последици за климата в света.


Може би най-драстичното и най-малко обратимо въздействие би било загубата на разнообразието на дивата природа.


Амазония е дом на приблизително 50 000 растителни вида - въпреки че по-новите преценки дават малко по-малък брой.


Броят на животинските видове, открити в Амазония, е още по-голям, като най-голямата част е от насекоми, представляващи около 10% от известните насекоми, както и голям, но неизвестен брой гъби и микроби.


След като видовете изчезнат, те остават изгубени завинаги и в крайна сметка това би било най-вредното последствие от изсичането на гората. Възможно е да има по-лошо въздействие от загубата на ролята й на масивен преразпределител и резервоар на вода и въглерод.


Kакво би се случило, ако изсечем тропическите гори на Амазония?

© Reuters


Не на последно място, има около 30 милиона души, живеещи в и близо до тропическите гори на Амазония.


Последиците от загубата на гората като доставчик на екосистемните услуги, споменати по-горе, и като източник на храна и местообитание са невъзможни за измерване. Последствията ще имат широко въздействие върху глобалната политика, глобалната икономика и социалните проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Екологична катастрофа на място и отражение по цял свят !!!

 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  МИ ако ги изсечем ще построим Хотелчета! Това е заветната мечта на Владко Каролев, всичко да стане бетон!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Кой е решил, че трябва да ги отсичат?
  Или само да се всява паника.
  За да вдигнат пак някой данък затоплистите...

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ми засявайте по едно дърво. Едни ще правят бизнес, а други да им пазят въздуха...

 5. 5 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 140 Неутрално

  А по-добре да не пробваме, че нищо хубаво нема да се случи.

 6. 6 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  статия стил бла бла бла.липсва конкретика,липсва анализ,някакви заключение на база е.ж.к

  ум море, глава шамандура
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 832 Неутрално

  След птиците кранове получаваме поредната порция идиотизъм.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Определено ще е катастрофа за сегашния свят и не се знае какво друго може да бъде за един бъдещ свят. Все пак нека не забравяме, че вечни екосистеми няма - Гренландия е била зелена в миналото (Антарктида също), сега се намира под километри лед, та в тоя ред на мисли никой не може да каже нищо със сигурност, имаме само предположения и хипотези...

 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Определено ще е катастрофа за сегашния свят и не се знае какво друго може да бъде за един бъдещ свят. Все пак нека не забравяме, че вечни екосистеми няма - Гренландия е била зелена в миналото (Антарктида също), сега се намира под километри лед, та в тоя ред на мисли никой не може да каже нищо със сигурност, имаме само предположения и хипотези...
  —цитат от коментар 8 на geordgeo


  Т.е. нямаме нищо и само си чешем езиците с глупости.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Апокалипсисът идва с всеки изминат ден.
  Един ден ще се размрази и ледената покривка над Сибир и ще излетят милиони тонове метан...
  Тогава ще се сетим, че е можело да отидем с автобус донякъде, вместо да си търкаляме д-тата в автомобили и самолети, че е можело да си копаме градинка наблизо, вместо да се мандахерцаме до другия край на света за едно селфи, и т.н. и т.н.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Kакво ще се случи, ако изсечем горите на Амазония? Същото каквото се е случило като смр изсекли горите в Европа. Ако някой иска да прочете Публий Корнелий Тацит. Там са описани. Сега нищо не е останало от тях...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 433 Весело

  Не се разбира само кой ще махне тропическите гори на Амазония, иначе всичко е точно.

 13. 13 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 492 Неутрално

  нищо няма да стане.

  Ти за мен си Мики Маус!
 14. 14 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 485 Весело

  Споко! Не съм съгласен категорично с последното изречение в публикацията. Копирам го за да не се разсейвате:

  Последствията ще имат широко въздействие върху глобалната политика, глобалната икономика и социалните проблеми.

  Последствията (от изсичането на тропическите гори) няма да имат абсолютно никакво въздействие върху глобалната политика, глобалната икономика и социалните проблеми. Причината е много проста. Когато те (последствията) се случат няма да има нито глобална политика, еле пък икономика , за социални проблеми изобщо да не говорим.

  73! Go Go
 15. 15 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Защо се ползва понятието "тропическа гора", след като Амазония не е в тропика?
  Уикипедия:
  "Амазонската екваториална гора или просто Амазония, често наричана Амазонска джунгла....."

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Пълни глупости в името на свещения грант.
  Амазонската гора преработва само 2-3 % от въглеродния диоксид и приблизително толкова е приноса й за новия кислород в атмосферата.
  Около 85% от въглеродния диоксид се преработва от фитопланктона в световния океан.
  Изсичането на Амазонската гора би имало само локални последствия, изразяващи се в засушаване, замърсяване и загуба на биоразнообразие.
  Не че ще се случи...

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Иначе нелоша статия отново се ползв аза затоплиста пропаганда. Ще коментирам само този пасаж: "Залесяването на други места, за да се постигне същото количество съхранение на въглерод, е технически възможно, но нямаме нито времето (ще са необходими няколкостотин години), нито земята (ще се изисква поне еквивалентна повърхност)."
  Първо не е вярно че се изискват стотици години, дървото консумира СО2 най-много в периода на интензивен растеж. Т.е в самия момент на засаждане и до 10-20 години достига максимума си. Т.е ако засадим еквивалентни гори, до 20-30 години ще са достигнали капацитета на дъждовната гора в Амазония. И второ, вярно че се изисква еквивалентно място но място има достатъчно. Например в последните 30 години залесените площи в България нарастват с темп изпреварващ два пъти темпа на добив на дървесина. И така е в цяла Европа т.е реално ние все повече заместваме изсечените гори. И не на последно място, със затоплянето все повече региони на север ще станат гъсти гори. То не случайно Гренландия е наречена зелена земя, е ще стане зелена гора с годините.

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Защо се ползва понятието "тропическа гора", след като Амазония не е в тропика?Уикипедия:"Амазонската екваториална гора или просто Амазония, често наричана Амазонска джунгла....."
  —цитат от коментар 15 на dma12587967


  Използва се за да разберем какъв бълвоч е статията. Смятай колко е достоверно останалото!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  И кому е ниужно да я премахваме?

 20. 20 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  И кому е ниужно да я премахваме?

 21. 21 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 516 Неутрално

  И кому е ниужно да я премахваме?

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  Не става не е политкоректно.Трябва ужас да се всява и екологични пари да текат за глупости.
  А както сте написали и аз мисля ,че ако тези пари и научен потенциял поне 1/4 се вложат
  в научно определяне на подходящи за залесяване области и ударното им залесяване
  ефекта ,ще е доста по голям от сегашните простотии.Не казвам да не пазим природата си ,но затоплистите отдавна прехвърлиха нормалното.И лошото е ,че не приемат по-евтини и ефективни методи а все гледат да се формират огромни парични потоци от държавите и те да лапат с пълно гърло от тях.

 23. 23 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1485 Весело

  [quote#18:"quatro_4x3"][/quote]

  Към математиката, която не е най-силната страна на журналистите, сега прибавяме и географията:))
  Интересно, че не го поправят. :))

 24. 24 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Гренландия е била зелена в миналото (Антарктида също), сега се намира под километри лед, та в тоя ред на мисли никой не може да каже нищо със сигурност, имаме само предположения и хипотези...
  —цитат от коментар 8 на geordgeo


  Не, няма хипотези а факти. Континентите се движат, ако Австралия отиде на мястото на Антарктида и тя ще стане лед. Това няма нищо общо със статията - тя по-скоро е насочена към човешката дейност.

 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#10] от "rainbou1":

  Най-големите причинители на климатичните промени не са отделни хора и дори цялата транспортна индустрия, а химията с пластмасите и строителството. Тази година като почти не се лети, намаляването е микроскопично. Не влагайте вина на хората за печалбите на корпорациите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Ами какво? Ще започнете да се питате дали от вируса или от липсата на белия дроб на Земята не можете да дишате.

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Аз досега не съм отсякъл нито едно дърво в Амазония, за редакцията на Дневник не знам.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  След като видовете изчезнат, те остават изгубени завинаги и в крайна сметка това би било най-вредното последствие от изсичането на гората.
  =======
  Няма значение......
  По важното е да има пълна хегемония на англосаксонския демократизъм.....
  Така всички общества на планетата ще напреднат до няма и къде....
  Ще се консумират ДНК хибриди....и това ще е много модерно.....
  Идните поколения ще изучават......история на земната флора и фауна.....и ще се смеят колко прости и изостанали са били хората, живяли до 21 век.........
  В изкуствено направени гори.....ще припкат най различни роботи във форма на тигри, антилопи, зебри и дори змии.....
  Бъдещето на идните поколения ще е наистина много светло.....с LED осветление.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Кой е решил, че трябва да ги отсичат?
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Светът обича да пие кафе и да яде бразилски стекове. Кафето и стековете изяждат гората. 30. 30 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 836 Весело

  Цялата статия еесно голямо АКО!
  В този ред на мисли:
  - Ако баба беше мъжка, щеше да си има, дръжка.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 31. 31 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Мисля, че газетарския бон тон изисква газетарите от газетата да честно и почтено да напишат, че публикуват статии, като горната, при което стоящите зад идеите на тези статии, им пълнят копанката. Иначе казано, трябва да има надпис "Платено съобщение".

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Кой е решил, че трябва да ги отсичат?Или само да се всява паника.За да вдигнат пак някой данък затоплистите...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Секат ги и ги горят.
  И нашите ги секат и горят.
  Климатът особено в източна България стана ужасен. Ти що не се плашиш?

 33. 33 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  След птиците кранове получаваме поредната порция идиотизъм.
  —цитат от коментар 7 на quatro_4x3


  Идиот си ти, не знам дали тъпотията не трябва да се смята за престъпление. Понеже е опасно - утре ако зависи нещо от тебе може да имаме огромен проблем. Най-лошото е че ти дори няма да си разбрал.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#24] от "deutschland":

  Айде глупости, континентите се движат ама с милиметри на година т.е за да се преместят с хиляди километри така че да се промени климата трябват милиони години. Както Австралия - местила се 50 милиона години за да достигне сегашния си климат. Докато Гренландия е неречена така от викингите преди хиляда и петстотин години т.е съвсем скоро.И от тогава е мръднала с 20см на север примерно. Просто климата се променя и без човешка намеса и съвсем редовно има периоди на затопляне и захлаждане. Примерно смята се че великото преселение на народите в Европа, запознало около 300'та година се дължи на сериозно застудяване в северна европа и сибир където са живеели прадедите на германците и славяните. До наше време има поне две мини-ледникови епохи от 10-20 изключително студени години. А дори в нашия живот имаше един период в края на 80'те в едни 10 години се радвахме на идеално топло и сухо време от началото на април до края октомври. Без нито капка дъжд. За сравнение, миналата година едва Август беше по-сух в западна България.

 35. 35 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ако ги изсекат, ще дойде реда и на африканските в Конго.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#29] от "Густав":

  Кафето е храст който вирее по високопланински региони. И не вирее в Амазония. А за стековете съм съгласен.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  А, как да произвеждаме екологично биогориво в джунглата?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#25] от "fpyyh":

  Много ме кефи това разбиране за "печалбите на корпорациите". Представям си как корпорациите правят някакви вредни продукти и сами си ги консумират. Примерно нарочно произвеждат пластмаса за да задръстват океана. Не защото потребителите ги искат тия неща и дават парите се а само за да им е гадно на еколозите.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  Една година беше суха и вече намерихте виновника. А догодина ако пак е влажно и пак прелеят маса язовири във Варненско като преди 4-5 години какво ли ще кажете?

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk": Една година беше суха и вече намерихте виновника. А догодина ако пак е влажно и пак прелеят маса язовири във Варненско като преди 4-5 години какво ли ще кажете?
  —цитат от коментар 39 на m17


  Ти сигурно си малък и не знаеш.
  Не е една година, има много продължително засушаване. Особено в източна България и най-вече в Добруджа. Коренна е разликата от преди 40-50 години.

 41. 41 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#24] от "deutschland":

  Говориш наизуст. Антарктида е почти на същото място, където е била и преди 60-70 милиона години, когато е била покрита с гори и там са щъкали динозаври. Разликата е само няколкостотин километра и промяната в океанските течения.
  А да, въглеродния диоксид тогава е бил четири ПЪТИ повече. Без него растителността не би оцеляла около полюса, при 4 месеца нощ.
  Та драги, промените и там са локални - континентът се е превърнал във фризер и растителността загива, но до планетарна катастрофа от това няма как да се стигне. От изчезването на Амазонската гора пък хич.

 42. 42 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Айде глупости, континентите се движат ама с милиметри на година т.е за да се преместят с хиляди километри така че да се промени климата трябват милиони години. Както Австралия - местила се 50 милиона години за да достигне сегашния си климат. Докато Гренландия е неречена така от викингите преди хиляда и петстотин години т.е съвсем скоро.И от тогава е мръднала с 20см на север примерно. Просто климата се променя и без човешка намеса и съвсем редовно има периоди на затопляне и захлаждане.
  —цитат от коментар 34 на m17


  Това какво общо има със статията ? Много знаеш ти кое как се е местило, вземаш за база сегашната информация и я слагаш за милиони години. Ти какво искаш да кажеш не е ясно - че като изсечеш джунглата, гората, тропиците или както искаш му викай, след това тя ще се възстанови сама? На същото място или на друго? Възможно ли е почвата да ерозира в някаква степен и да стане пустиня, примерно? Така че айде ти кажи какво искаш да кажеш, пък континентите ги остави, аз просто го дадох за пример,че това е един от естествените процеси. Промяната на климата не е някакво необяснимо и абстракно понятие дето такива като тебе да казват "ама то се е променяло и преди", Добре де, добре - ама как бе? Това трябва да има формула то си има някакво обяснение, нещо се е случило. Като ви чета все едно да кажем - биологически ще умреш, какъв е проблема да ти отрежем главата? Едното е естествен процес дето може да отнеме 50г, другото 5 минути? Схващаш ли, не схващаш - Кажи най-добре че е господ и да приключваме.

 43. 43 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  След като видовете изчезнат, те остават изгубени завинаги и в крайна сметка това би било най-вредното последствие от изсичането на гората.=======Няма значение...... По важното е да има пълна хегемония на англосаксонския демократизъм..... Така всички общества на планетата ще напреднат до няма и къде.... Ще се консумират ДНК хибриди....и това ще е много модерно.....Идните поколения ще изучават......история на земната флора и фауна.....и ще се смеят колко прости и изостанали са били хората, живяли до 21 век.........В изкуствено направени гори.....ще припкат най различни роботи във форма на тигри, антилопи, зебри и дори змии..... Бъдещето на идните поколения ще е наистина много светло.....с LED осветление.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Що, Османския демократизъм по-добър ли е?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 44. 44 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Е ми ,нещата отиват към много скоро да разберем на практика.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 45. 45 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#41] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Щом казваш, че човешката дейност по никакъв начин не влияе на климата - излизаш и казваш кое как става с формула. Как точно се променя и кое му влияе, на какъв природен закон се подчинява - Примерно, пръква се царевица, после прай кочан, ти го лапаш, после кензаш и така - това не влияе. Добре, давай ти.

 46. 46 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  статия стил бла бла бла.липсва конкретика,липсва анализ,някакви заключение на база е.ж.к
  —цитат от коментар 6 на DonKey Hot


  Точно! Като онова за съдържанието на вода в краставицата .

 47. 47 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Кой е решил, че трябва да ги отсичат?Или само да се всява паника. За да вдигнат пак някой данък затоплистите...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Те отдавна ги отсичат без да си разбрал. И обезлесяването се следи отблизо в последните 15 години, като в последните 2-3 години темповете се увеличават. С тази скорост въпросните над 20% ще ги стигнем в следващите 10 години.
  https://time.com/amazon-rainforest-disappearing/

 48. 48 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  То не случайно Гренландия е наречена зелена земя, е ще стане зелена гора с годините.
  —цитат от коментар 17 на m17

  Айде глупости... Гренландия е неречена така от викингите преди хиляда и петстотин години т.е съвсем скоро.
  —цитат от коментар 34 на m17


  Пълни глупости.
  Ерик Торвалдсон, който открил Гренландия я нарекъл така, защото ако има привлекателно име, то хората ще бъдат по-склонни да го последват за да се заселят там.
  "Сага за Ерик Червения", Глава 2
  https://www.sagadb.org/eiriks_saga_rauda.en

  Ти и други идиоти тук редовно я цитирате тази Гренландия без да сте прочели и ред за нея. Наистина стига глупости!

 49. 49 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#15] от "dma12587967":

  Защо се ползва понятието "тропическа гора", след като Амазония не е в тропика? Уикипедия:"Амазонската екваториална гора..."
  —цитат от коментар 15 на dma12587967


  Как да не е в тропика? Всичко между Тропика на Рака и Тропика на Козирога е в тропиците. Включително Екваторът.
  Тия неща се учат в основното училище! Ти до кой клас на началното успя да стигнеш?

 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Весело

  Може би ще се наложи да изпратим и ние , няколко цигански бригади , че да изчезнат горите им по-бързо......това го можем !

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#42] от "deutschland":

  Напротив, не отричам човешката намеса. Но отричам маниакалното обяснение на сложни процеси с елементарни заклинания като "хората са виновни"

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Катастрофа за цялата планета!

 53. 53 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#45] от "deutschland":

  ”Щом казваш, че човешката дейност по никакъв начин не влияе на климата - излизаш и казваш кое как става с формула.”

  Викаш аз с интегрално утавнение да доказвам правотата си, а ти да пляснеш някоя глупост и всички да я приемат за даденост? Хитро, печелиш.
  Аз просто цитирах факти от миналото. Ако фактите не ти харесват, колкото и уравнения да ти изпиша, все тая - ти няма да ги приемеш, също като фалтите. Прочети поне къде се е намирала Антарктида преди 60-70 милиона години- почти на същото място. И е била покрита с гори! Времето, за което мислиш, че е била много на север е доста по-отдавна - преди 240 милиона гидини.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Любопитно

  До коментар [#43] от "Тиква загубена":

  Що, Османския демократизъм по-добър ли е?
  ======
  Зависи на кое викаш добро.....
  Аз например смятам за добро (или зло).....това което завещавам на идните поколения....
  Моето поколение например. ....не получи от предходните.....океани ,замърсени с милиони тонове пластмаса.....
  Това е само един пример.....има и още доста подобни. ....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на karik
  karik
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кой е решил, че трябва да ги отсичат?Или само да се всява паника.За да вдигнат пак някой данък затоплистите...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Примерно Жаир Болсонаро, но пък колко му е да сме необразовани.

  хмммм....
 56. 56 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Че нали ги сечем - Екология, биогорива.
  Спасяваме Климата!

  Заветите на Малката Грета!

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#32:"Judjuk"][/quote]

  Че то БАШ ТАКА СПАСЯВАМЕ КЛИМАТА..

  Биомасата е ВЕИ източник..

  От Амазония се получават НАЙ-МНОГО биогорива на Планетата!
  Те са ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛНИ..

  Протоколът от Киото задължава - изсечи горите, спаси Планетата!

  Грета Тунберг форевър!

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#55:"karik"][/quote]


  Абсолютно сте си необразовани!
  Амазония се унищожава, от едно 15 години.

  Основна причина - Екологията.

  Спасява се Климата , произвеждат се биогорива, които са ВЕИ..
  Зелената сделка.


 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз досега не съм отсякъл нито едно дърво в Амазония, за редакцията на Дневник не знам.
  —цитат от коментар 27 на Един вампир броди из Европа


  Редакцията на "Дневник" е в киреча - пряко е свързана д процеса..

  Да поясня ЕТАНОЛЪТ ЗА ГОРИВО Е ПО-СКЪП ОТ ПЕТРОЛНИТЕ ГОРИВА, ДВИГАТЕЛИТЕ СЪЩО СА ПО-СКЪПИ!

  А защо се добиват биогорива?
  Заради ЕКОЛОГИЯТА .. БИОМАСАТА Е ВЕИ И ИЗПОЛЗВАНЕТО И СЕ ДОТИРА!

  Всичко е описано в Протокола от Киото..
  Ето го и резултатът - за да се Спаси Климата се унищожава Амазония.

  И "Дневник" не е ли излизал със статии за ВЕИ и Малката Грета?

  Излизал е!

  Помагано ли е , за унищожението на Амазония?
  Помагано е..


  А после : " нямаме нищо общо..".. верно ли бе?

  Гретените нямат вземане-даване с процеса?

  Ми ако нямаше дотации за ВЕИ и биогоривата и биомасата, въглеродни квоти за бензин, колите нямаше да са на етанол от Амазония..

  В момента ВЪВ ВСЯКО ГОРИВО на бензиностанция има поне 17% биогориво.

  От къде идва това ВЕИ биогориво, не е ли от растения?

  На Земята , най-много ВЕИ гориво , не идва ли от Амазония?

  А защо се ползва, щом е по-скъпо?
  Ами щото е ВЕИ , дават се дотации!

 60. 60 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Ами ако вместо да киснем във фейсбук или още по-зле във форума на Дневник, идем да засадим по едно дърво? Ко ще стане?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK