ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показа до 90% ефективност срещу COVID-19

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показа до 90% ефективност срещу COVID-19

© ReutersТестовете на проекта за ваксина срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Университета в Оксфорд показват ефективност от 70%, която може да достигне 90%, съобщиха създателите ѝ.


AZD1222 засега е с много добра ефективност и безопасност и ще има незабавен ефект върху общественото здраве, посочи изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио.


Направени са два паралелни теста и след тях не са регистрирани тежки случаи на заразени и не се е налагало да бъдат настанявани в болница тези, на които ваксината не е подействала.
Резултатът е по-нисък от тези на междинните данни за разработването на ваксини от Pfizer и Moderna, обявили ефективност 95%. Но британският проект напълно покрива изискването за поне 50% дял на защитените и е създаден за 10 месеца, при положение че подобно начинание отнема години.


През юли високопоставен служител в AstraZeneca каза, че с повечето държави, с които има договор за доставка, е включена клауза за защита от евентуални бъдещи искове срещу компанията.


Надяваме се, че към Великден нещата ще започнат да се завръщат към нормалното.


Мат Ханкок,

здравен министър на Великобритания


Предимство на AZD1222 е, че може да се съхранява за поне 6 месеца и транспортира при температури, поддържани от обикновен хладилник - между 2 и 8 градуса по Целзий, а това означава, че след одобрения тя може веднага да се разпрати по света, без да е необходимо купуването на специални апарати за дълбоко замразяване. Компанията бързо напредва към постигането на капацитет за производство на до 3 милиарда дози през 2021 г.


Кога може да е налична


Незабавно ще бъде подадена молба до регулаторите по света да позволят употребата и успоредно с това ще има публикация с пълен анализ на междинните данни в авторитетно научно списание. Регулаторите трябва да потвърдят ефективността и безопасността на продукта, както и че се произвежда при спазването на високи стандарти. Това обикновено е продължителен процес, но заради безпрецедентната пандемия е възможно проверката да стане за няколко седмици.


Британското правителство има договор за 100 милиона дози и компанията е готова веднага да предостави 4 милиона от тях. Понеже ваксината се поставя с две манипулации, това означава, че 2 милиона британци от приоритетни групи като медици и хора на възраст над 85 години и грижещите се за тях в домове за възрастни хора могат да я получат до края на годината.


Здравният министър Мат Ханкок каза тази сутрин, че се надява ваксинирането да започне през декември, а националната програма да се развие през първите три месеца на 2021 г.


Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показа до 90% ефективност срещу COVID-19


Колко ще струва


AstraZeneca обеща, че ваксината първоначално ще бъде предоставяна на производствени цени, т.е. че няма да има печалба от нея. Това ще действа по време напандемията, но според "Файненшъл таймс" компанията сама ще определи кога сме излезли от пандемия. През ноември AstraZeneca каза, че поема и разходи по продукта за над 1 млрд. долара, а пред октомври - че договори за ваксината ѝ позволяват да добавя до 20% към производствената цена за покриване на допълнителни разходи.


През юни италианският здравен министър първи посочи, че една доза от AZD1222 ще струва в Европа около 2.5 евро. Месец по-късно AstraZeneca заяви, че производствените разходи ще са в рамките на няколко долара за доза. През юни ръководителят на бизнеса на компанията в Мексико каза, че за Латинска Америка дозата едва ли ще надхвърли 4 долара. По същото време институт в Индия заяви, че за страната, както и за други развиващи се икономики цената ще е 3 долара.


Договорените за Европа цени за продукта на Phizer/BioNTech е 15:50 евро за доза и 10-12 евро за този на CureVac, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на запознати източници


Какви са тестовете и как действа


Заключенията се основават на над 20 хиляди доброволци, разделени наполовина във Великобритания и Бразилия. Сред ваксинираните има 30 заразени, а сред контролната група - 101, което води учените до заключението за 70% ефективност.


При тестовете с две силни дози от AZD1222 е постигната защита от 62%, но когато е направена една инжекция със слаба доза, последвана от силна, ефективността се е увеличила до 90%, но засега специалистите на знаят защо се получава това разминаване.

 • Известна още като ChAdOx1 nCoV-19, тя е от типа на т.нар. рекомбинирана векторна ваксина. Използва се отслабена версия на вирус на обикновената настинка при шимпанзетата, в която се добавят генетични инструкции от COVID-19, каращи имунната система да започне да произвежда протеини за защита от коронавируса.


Проф. Андрю Полард, който ръководи в Оксфорд тестването на ваксината, коментира: "Заключенията показват, че имаме ефективна ваксина, която ще спаси живота на мнозина. Развълнувани сме от това, че единият тест показа около 90% ефективност, и ако този метод на ваксиниране се приложи, повече хора ще бъдат защитени. Освен това имаме продукт, който е лесно да се разпространява при температурите на обикновен хладилник, и можем да го доставим до всяко ъгълче на света. Той вече се произвежда на 10 места по планетата, за да сме сигурни, че това ще се случи."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK