Венецианската комисия засипа с критики проекта на ГЕРБ за Конституция

Част от структурите на Съвета на Европа, това е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право.

© coe.int

Част от структурите на Съвета на Европа, това е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право.Изразяваме съжаление, че в България е започната конституционна реформа, без да е предшествана от подходящ обществен дебат. Проектът за нова Конституция е подготвен от парламентарното мнозинство и - както изглежда - без никакъв друг принос извън него. Основанията за определени поправки не са добре обяснени, а там, където това е направено, те са в твърде сбит вид.


Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати, изглежда, се спира на произволно избрано число 120, без да е правена подробна оценка на въздействието от подобен ход за българската политическа система.


Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват, но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата "да подпомага раждаемостта" например. Не бива това да се използва като оправдание за дискриминация срещу културни и етнически малцинства или срещу жените (бел.ред. - една твърде обща формулировка би могла да се използва за опит за силно ограничаване или забрана на абортите например с оправданието, че така всъщност се стимулира раждаемостта).
Това са само част от първите оценки за проекта на ГЕРБ за нова Конституция на България, направени от Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианска комисия. Част от структурите на Съвета на Европа, това е най-високопоставеният орган на континента за конституционно право.


В понеделник Съветът на Европа разпространи междинната оценка, направена по молба на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В текста се подчертава, че значителна част от анализа е посветена на правораздаването, но членовете на комисията са готови да се произнесат подробно и по други части от проекта, ако и докато той се обсъжда в България. "С продължаването на конституционната реформа българските власти трябва да разясняват подробно основанията зад всяко от предложенията и да осигурят значимо участие на обществеността, експертите и всички политически сили в този процес", заявява комисията.


Предварителният анализ съдържа и положителни оценки за това, че препоръки на Венецианската комисия - особено такива за съдебната власт и главния прокурор - са отчетени в проекта за Конституция.


Неясноти с референдумите и "по-гъвкавото" поправяне на Конституцията


Но юристите конституционалисти обръщат внимание и на такива сериозни проблеми, като например как ще бъдат одобрявани на референдуми поправки в новата Конституция, ако тя бъде одобрена и влезе в сила. Предвидено е да няма повече Велико народно събрание и това да стане след три гласувания в парламента и референдум с участие на поне 50% от имащите право на глас. Според комисията поставянето на такъв праг на избирателна активност при много скромна традиция на всенародни допитвания в България поставя под въпрос възможността да бъде поправен основният закон.


Обяснението е, че несъгласните с дадена поправка политически сили получават на практика право на вето, дори когато са малцинство, защото могат да агитират не да се гласува срещу нея, а просто съмишлениците им да бойкотират референдума. ГЕРБ вече е прилагала този подход през 2013 г. на инициирания от БСП референдум за АЕЦ "Белене", когато пред урните се явиха под 1.5 млн. души при минимално изискване от малко над 4.3 млн. души.


Друг важен въпрос е как се определя кои са "важните" и "обикновените" промени в Конституцията. Даден е и пример - в чл. 166 от проекта за Конституция се говори за специална процедура за промени във формата на управление, но не е съвсем ясно какво се има предвид под тази формулировка. "Какво би станало, ако промени в ръководството на правосъдната система премахнат всички гаранции за независимостта на съдиите и ги поставят под контрола на правителството", питат юристите. Защо за приемането на съвсем нова Конституция се изисква референдум с минимално участие, но няма праг при референдум за поправка в "промяната на републиканските и парламентарни основи на държавното управление", продължават въпросите. Препоръчително е много ясно да се определят правомощията на Конституционния съд по такива въпроси, се казва в текста.


Второ, обръща внимание Венецианската комисия, не виждаме смисъл да се променя процедурата за поправяне на Конституцията, не е ясно защо мнозинството депутати в България решиха тя да стане "по-гъвкава", кои важни реформи са били блокирани досега заради действащия модел за ремонт на основния закон и защо тези реформи не могат да се извършат в сегашната рамка, изискваща свикване на Велико народно събрание.


Отстранете временно главния прокурор при разследване


Венецианската комисия напомня, че въпросът за отговорността на главния прокурор в България се обсъжда с нея от години и че поредното законодателно предложение е било направено преди почти година - през декември 2019 г. То е за въвеждане на независим прокурор, който да разследва потенциални престъпни деяния на главния прокурор. През юли 2020 г. с решение Конституционният съд внесе известно разяснение за това как би трябвало да се процедира в такива случаи.


Но сега комисията "силно препоръчва на българските власти да включат в Конституцията механизъм, според който при потенциален конфликт на интереси главният прокурор може да бъде суспендиран и за разследване на случая да бъде назначен независим действащ прокурор, отговарящ пред власти, различни от Прокурорския съвет." Освен че независимият прокурор по никакъв начин не бива да е подчинен на главния, Конституцията е редно да позволява и възможност за преразглеждане на случаите, в които прокурорите отказват да образуват досъдебни производства.


Има и препоръки по идеята да се създадат отделен Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите (които да наследят сегашните прокурорска и съдийска колегия във Висшия съдебен съвет), като например в първия да има членове, които не са и няма да бъдат в йерархични връзки с главния прокурор и трябва да представляват други професионалисти от областта на правото. И в двата съвета би трябвало да има представители, издигнати от професионални сдружения на адвокати, академични среди и т.н., за да се разнообрази съставът. Нужен е ясен механизъм за преодоляване на блокадата в парламента, когато депутатите не могат да съберат две трети от гласовете за тези "външни" членове на съветите.


Венецианската комисия препоръчва също да се намали "до необходимия минимум" компетенцията на прокуратурата извън полето на наказателното право. Освен това би било редно, казват конституционалистите, да се премахнат изпитателните срокове за младши съдии и прокурори и да се опишат в закона съвсем ясни критерии за основанията, на които да бъде отхвърлено одобряването им.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Живели преди 9.09.1944 г. двама братя - единият комунист, а другият жандармерист.
  Срещат се след 9.09.1955 г. и споделят.
  Бившият партизанин се оплаква, че от всякъде го отхвърлят, защото в биографията си пишел, че брат му е бил жандармерист.
  Вторият брат се чувствал много добре при новата власт - вратите навсякъде били отворени за него, защото в биографията си пишел, че брат му е бил партизанин.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 109 Неутрално

  Те на разбраха ли, че това беше за отвличане на вниманието. Вече никой не говори за т.н. проект.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  Ако познаваха Барни Ръбъл щяха да кажат още много неща ...

 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1516 Весело

  "засипа с критика:
  Всъщност, единствената критика, за която ни осведомявате е броят на депутатите.

  "
  Това са само част от първите оценки за проекта на ГЕРБ за нова Конституция"
  Дайте и другите де, нали са ни засипали, хахахах:))

 6. 6 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 578 Разстроено

  Много му пука на нашия какво ще рече няква си комисия от прогнилата Венеция. Той е непогрешим и озарява живота ни с присъствието си. Даже ни строи и пътища и тръбопроводи.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Тия как могат да се сравняват с Деса-Поетеса и Пожарникаря... А ние ще слушаме грандиозните Лъжи на последните двама за грандиозния принос към конституцонализма и всичко това обявено от ... Венец. комисия.
  Чекаме шизофреничните отговори...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  Филип Димитров не можа ли там да удържи герберския имидж и да се отблагодари подходящо на сикаджията ? Не ? Ми тогава шайката за какво е инвестирала в него като за нищо не става в решителния момент.....

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#3] от "Dimiter Monev":

  " Те на разбраха ли, че това беше за отвличане на вниманието. Вече никой не говори за т.н. проект."

  Не знам на кой са отвлекли вниманието, виж, някой милиард отгоре определено са отвлекли от тогава....

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Че той от как свършиха протестите актуален ли е? ;)

  Стана "След дъжд качулка" :)

 12. 12 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":

  Това е статия, а не списък, ако не си разбрал. И тези малко ли са ти - като се започне с това, че директно казват, че Борисов и гарнитурата в правителството са изсипали една купчина, само за да останат на власт още няколко месеца.

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#5] от "dma12587967":

  И дори там критиката е че нямало обяснение за числото 120. Че то и сегашното число е избрано по подобен начин преди 130 години. А и дори да е имало аргументи, те отдавна не са актуални. С една дума (ако са само това) - критиките са пълни глупости.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Пак за "малцинствата" се загрижили евро комунистите ...... писна ми във всяка тема вечно да се виждат "репресии" срещу "малцинствата", ЛГБТИКСВМЧБЮЯЙ+ или "бежанците" ..... разбирам че са платени от Шороши, ама това вече минава всякакви граници.

  И другото - сакън да не намалим бройката на скъпо платените търтеи от 240 на 120 .... все едно те решават нещо. И децата знаят, че те са просто един гумен печат, стадо овце, изпълняващо нарежданията отгоре.

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  "Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система."

  То по тая логика и 240 е произволно число. Аз предлагам да са 360. Има шанс и някой свестен да стане депутат.

 16. 16 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 738 Любопитно

  Гешев къде е ?

  Ще ходи ли на изслушване в ЕК ?

  Кой плаща на Венецианската комисия ??

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Тез пък толкоз ли са "незрели" да не разбират, че всичко е бутафория Боковска. То вече няма и нужда, щото протестиращите каталясаха. Но от всичкото загуби само Боко, който не успя да се чупи навреме и да си спаси задника.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Клети Барни, кой дявол те подведе да ставаш министър на правосъдието и да пишеш конституции.
  За баце разбирам, човека толкова му е акъла и те е посочил, ама ти, като си знаеш възможностите..., та барабар с ПКП да се излагате пред света. На това хората казват, че каквото сам си направиш, друг и да иска не може.

 19. 19 Профил на Тасе Делев
  Тасе Делев
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Изненадани? Страшен фарс....

  Слепотата на масата не прави виждащия сляп.
 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  Не съм герберист а Костовист ама някак си слабички ми се струват критиките.
  По скоро по партйна линия.
  Права на малцинства права на жени и т.н.
  Сега би било добре да ги засипе ама докато Полша и Унгария клатят лодката а България и Румъния не.
  Никой няма да си мръдне пръста за да промени статуквото.
  Мислете за кого ще гласувате март месец.
  Само ние можем да променим нещата ако го искаме.
  Но на нас явно ни е добре вече всичко е подредено и нагласено машината работи криво ляво.
  Така че който иска победа да се бори за нея.
  И накрая телевизия трябва само гумена лодка не стига.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Те на разбраха ли, че това беше за отвличане на вниманието. Вече никой не говори за т.н. проект.
  —цитат от коментар 3 на Dimiter Monev


  Не подценявайте ситуацията!

  Въпросното вмирисано яйце не само е подхвърлено в гнездото, но е и официално заведено като "яйце". И подлежи на "мътене".
  Неизбежно е да си пуска смрадта, въпросът е само доколко.

 22. 22 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Всичко това с конституцията е пунта мара. Освен формалното внасяне на някакъв текст, който само формално може да се нарече конституция, не е извършена никаква работа по свикване на ВНС.
  Просто поредното тодорживковско "снишаване, докато премине бурята".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система."

  Значи като бяхме девет милиона имаме 240 депутати и ако останем 240 човека, пак ще имаме същия брой? Не се учудвам на тези хорица, които като повечето левундери трудно се справят с елементарни неща.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Е то какво да очакваш от проект, писан на коляно от тикви и калинки под ръководството на Дани Ръбъл? Дето кухата Деса ще го доработва в комисия, събрала се само веднъж. Дори Филип Димитров не можа да обърне гръб на реномето си, че да го защити този паметник на правната неграмотност. Но задачата да се отвлече вниманието, да се забравят полека такса спокойстви, чекмеджета, пачки и кюлчета полека с времето се решава.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 966 Неутрално

  От Бедрок праз Банкя - до там.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Всичко това с конституцията е пунта мара. Освен формалното внасяне на някакъв текст, който само формално може да се нарече конституция, не е извършена никаква работа по свикване на ВНС. Просто поредното тодорживковско "снишаване, докато премине бурята".
  —цитат от коментар 22 на Николай Колев


  Никога, ама никога не подценявайте "уж само формалното" задвижване на нещо!

  Да не говорим, ако "нещото" е проект за изменение на Конституцията.

  "Проектът" може да е писан на коляно, може да е илитератски оформен, но важни са "идеите", които струят от него. А точно те са откровено социопатски и мутромилиционерски.
  И ако дори малка част от тях "се просмучат" - днешната картинка в китната ни Мамковина ще ви се струва някаква приказна, далечна Идилия ...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Какъв проект? Каква конституция? Това си беше идиотско предложение в стил Барни Ръбъл.

 30. 30 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 426 Весело

  Най-важното е да има критики!
  Още по важно е Дневник да е пръв, а къде е кмета той обикновено пръв се изкаква, явно не е на работа днес.

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално


  Ако има нещо, което ме учудва това е, че Венецианската комисия въобще се занимава с тъпизмите на "шепа олигофрени" (по Бойко Борисов).

 32. 32 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Не трябваше да гонят Дани Тъпото преждевременно, трябваше да го отложат стратегически за сега - за да опере пешкира :)
  А сега кого да изгонят?
  Барба Ганьос ли?
  Барба Ганьос ще бъде изгонен чак през март!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#32] от "keen":

  ....Барба Ганьос ще бъде изгонен чак през март!
  —цитат от коментар 32 на keen


  Да не се месим в Божите дела! Известно е, че по Коледа стават чудеса.

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Щом проекта е нескопосан, заслужава критика. За всички е ясно, че този проект никога няма да бъде гласуван.

 35. 35 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Докато от тая комисия не почнат да псуват на майка, боку ще твърди че само гихеалят и подкрепят.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Пореден политически шамар за властта

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Буахахахаха
  ...
  Проект, писан от калинки и калинчовци, какво очакваме?
  Освен да ни се подиграват - НИЩО ДРУГО!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 39. 39 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Весело

  Бай Ганьо пише конституция (по време на пандемия).

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Весело

  С интерес очаквам коментара на видния капацитет в конституционното право - Десислава Атанасова.

 42. 42 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Весело

  БКП-тата (БСП-ДСБ-ДПС) опищяха света, че искали "смяна на системата" (БСП) и "смяна на модела" (ДСБ).
  —цитат от коментар 40 на Ян Хус


  ГЕРБ и Бойко Борисов след десетилетие на власт да прави "смяна на модела" е все едно БКП и Тодор Живков да правят демокрация.

  Гербавите се осрахте до гуша с тоя жалък опит да се вкопчите във властта, сега тепърва ще си носите последствията.

 43. 43 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Гръмки заглавия, без никакъв пълнеж. То бива идиотщини, ама за подобна боза да се плаща... Смотаняци. Дори не е поставил текста в кавички, за да се знае, че цитира. Изсмукал си от пръстите каквото му паднало, за да се хареса и получи хонорарчето. До кога, бе, до кога ще дълбаете това дъно, г-да дневникари?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Весело

  Ние можем ли беше.....а , не ...беше , работа , работа и все на работа.....накрая , както обикновено никаква излиза , ама нали вървят инфрастуктурите.....

 47. 47 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Проект е силно казано. Подигравка. ВЪН ГРОБ

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Emil Nikolov
  Emil Nikolov
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Чакаме официалната позиция на САЩ по въпроса за конституцията,която ще бъде обширно разяснена на простолюдието от капацитетите на Дойче вие и Работническо дело.

 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Най-горещи дискусии се завъртяха за числата 120 или 240
  Зер много са хората дето правят разлика между 120 лева от 240 лева.

  подпис
 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Горката ТКП Шиши от Банкя.
  Заслужи...

  Проекта е на Герб 1 и на Вмро дружки.
  Въпрос е становището на Герб 2 "Републиканци за България".
  На Демократите за България... безпощадно ясно.

  Какво измисля шкембе войводата на внутрешно Вмро ,
  повел эвразийската азия...
  Ешкалирана търговия с ЕС пашпорти?

  "Венецианската комисия засипа с критики проекта на ГЕРБ
  за Конституция"

 52. 52 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Aко си позволя да направя такова "предложение" към борда на директорите директно ме уволняват ... а тия държава тръгнали да управляват.

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Сътвореното от Барни Ръбъл и компания не може да се опише. Тия неграмотници от къде ли не им писаха двойки и пак се дуят!

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Глупости...
  ББ спонсорира проекта.
  Толерира проекта си.

  И: си разговаряме, явно ;)

  До коментар [#3] от "Dimiter Monev":

  Те на разбраха ли, че това беше за отвличане на вниманието.
  Вече никой не говори за т.н. проект.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Парламент, който едвам събира кворум, отказва да се разпусне по какви ли не причини, изсмукани от пръстите.
  Първо беше заради новата конституция.
  После беше икономическата криза,
  Накрая - заради борбата с епидемията.

  В крайна сметка виждаме всеки ден за какво е - гласуване на лобистки закони и за купуване на изборите. Циганите - с пари в плик по маалите, белите цигани - с по 50 лева към заплатата или детските.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 56. 56 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Каква конституция?!!!Та то няма никакво желание за такава, дори и от ГЕРБ - целта бе да се приказва за друго, не за истинските проблеми.
  Идат избори и затова дайте да не позволим повече престъпници-комунисти, да ни управляват!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Гневно

  След Георги Георгиев от БОЕЦ, сега и веницианската комисия каза това, което всеки нормалномислещ човек знае - главният прокурор е некадърен, некомпетентен, страхлив, арогантен, безотговорен милиционер. Същотот важи и за министър председателя и сбирщината му.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Венецианската комисия е раздавала шамари с крак.
  Почти в прав текст са казали на гербавите, че са идиоти.
  Но кой си е мислил, че това е сериозно. Борисов успя да финтира обществото.
  Нищо, ще му се връща и то скоро.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До 17:"Judjuk"...Тез пък толкоз ли са "незрели" да не разбират, че всичко е бутафория Боковска. .... Но от всичкото загуби само Боко, който не успя да се чупи навреме и да си спаси задника...."

  Кой може да допусне, че правителството на РБ е бутафорно?

 62. 62 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Венецианската комисия е раздавала шамари с крак.Почти в прав текст са казали на гербавите, че са идиоти.Но кой си е мислил, че това е сериозно. Борисов успя да финтира обществото.Нищо, ще му се връща и то скоро.
  —цитат от коментар 59 на Virgin


  Съдейки по посещаемостта на "протестите" и "въстанията" на трите БКП-та (БСП, ДСБ и ДПС), "връщането" ще е под формата на четвърти мандат, с пълно мнозинство в НС.

 63. 63 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Защо ни занимавате с някаква си Венецианска комисия и какво била казала?

  Важното е че Деса Атанасова и Караянчева фалцетно ни убеждават, че всичко е наред!
  По думите им проектчето може да е анонимно, но за сметка на това е перфектно!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  ГЕРБ са в пълна международна изолация. За изборите ще извадят конспиративните теории, че цял свят завижда на славата на българската нация и перфектната ни държава, затова ни прави сечено. Хуго Чавес, Ердоган, ще станат актуални и у нас.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ГЕРБ са в пълна международна изолация. За изборите ще извадят конспиративните теории, че цял свят завижда на славата на българската нация и перфектната ни държава, затова ни прави сечено. Хуго Чавес, Ердоган, ще станат актуални и у нас.
  —цитат от коментар 65 на cinik


  Че как! Дума да няма! Цялата ни външна политика се води от дуо "Петолъчка с два лъча" - Радан и Йончева, а не друг, а самият хироу - щурмовака с гумената лодка - участва в заседанията на ЕК и си говори на уше с Меркел... Няма как да е другояче.

  https://nova.bg/news/view/2020/11/19/306048/премиерът-борисов-разговаря-с-германския-канцлер-ангела-меркел/

 68. 68 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6123 Неутрално

  То нали беше някаква неокончателна чернова?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Нямалането броя на депутатите двойно води до това,че всеки депутат трябва да бъде избиран с двойно повече избиратели и така прагът за влизане в парламента от 4% скача на 8%. Така в парламента ще могат да влезнат само най- големите партии,а членовете на по- малките партии няма да имат свои парламентарни представители,и голяма част от българското население няма да е представено.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Съдейки по посещаемостта на "протестите" и "въстанията" на трите БКП-та (БСП, ДСБ и ДПС), "връщането" ще е под формата на четвърти мандат, с пълно мнозинство в НС.
  —цитат от коментар 62 на Симо


  Съдейки по посещаемостта на контрапротестите, "четвъртият мандат" ще е в компанията на бай Ставри.

 74. 74 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  " Какъв проект? Каква конституция? Това си беше идиотско предложение в стил Барни Ръбъл."

  Махнете името на бившия министър ! Не за друго, но на негово място можете да сложете кое да е име от гербиджа и пак ще пасне идеално на цялото изречение.....

 75. 75 Профил на perfect_time
  perfect_time
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Писането на Конституция не било толкова лесно като леенето на бетон се оказва... Ех ако ГЕРБ бяха еднакво добри и в двете...

 76. 76 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  И аз това се чудя на толкова много приказки за един "изсмукан от пръстите проект за конституция",който като,че ли още утре ще се гласува и става задължителен.Това просто няма как да стане в обозримото бъдеще,
  ако въобще стане,ама този Ковид така размътва мозъците.....

 77. 77 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Конституционно допустимата най-късна дата за парламентарните избори е 23 май 2021. На спечелилите - честито.

  И бъдете здрави!

 78. 78 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Герб имат изход - Барни Ръбъл е виновен!
  Плюс това, всяко тъпо нещо може да бъде поправено от умните и красивите...
  То кой друг да го поправи, след като политиците от парламента се преквалифицираха на чистачи в болниците. Болниците нямат нужда от чистачи, а от лекари и медицински сестри. Но за политиците от герб, бсп и мвро, това няма значение. Те имат нужда от рейтинг.
  Такива работи....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 79. 79 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Намаляване на броя депутати на 120 тръгна от референдума на Слави с идеята, че така ще се повиши качеството, но това вървеше задължително с мажоритарен вот. При мажоритарен вот отпада важността на % квота за сформиране на парламентарна група. Подобно нещо няма в пасквила нарече проект за конституция на ГЕРБ не решава въпроса с това да имаме само неграмотници в НС, които да ни правят законите.

 80. 80 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Конституционно допустимата най-късна дата за парламентарните избори е 23 май 2021. На спечелилите - честито.И бъдете здрави!
  —цитат от коментар 77 на m.konstantinov


  Това какво общо има с проекта за конституция, май само вие си знаете!
  Бъдете здрав и вие, яжте чесън и пийте люта ракия, но с мярка.
  И помнете - Господ си пази шматките....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално

  До коментар [#6] от "Емо":

  Че и нямат небостъргачи там, живеят в "колиби" по думите на премиера.

 83. 83 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#71] от "derek101":
  "Симо" не е нов, само псевдонимът си е сменил. Обсебен е от омраза, нуждае се от психиатър.

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Живели преди 9.09.1944 г. двама братя - единият комунист, а другият жандармерист. Срещат се след 9.09.1955 г. и споделят.Бившият партизанин се оплаква, че от всякъде го отхвърлят, защото в биографията си пишел, че брат му е бил жандармерист. Вторият брат се чувствал много добре при новата власт - вратите навсякъде били отворени за него, защото в биографията си пишел, че брат му е бил партизанин.
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  Във "Въведение в психоанализата" чичо ми Зигмунд подробно изяснява как да тълкуваме вицовете, които хората разказват.
  .........................

  Та... Викаш едно такова, хубаво време, когато е било важно на кого си, а не като сега - да те карат да бачкаш наред с простаците, и да те гонят отвсякъде за некадърност...

 85. 85 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#75] от "perfect_time":

  Писането на Конституция не било толкова лесно като леенето на бетон се оказва... Ех ако ГЕРБ бяха еднакво добри и в двете...
  —цитат от коментар 75

  Леенето на бетон също не е лесно, както разправят ГЕРБ. Та те са еднакво "добри" и в двете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 86. 86 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Конституционно допустимата най-късна дата за парламентарните избори е 23 май 2021. На спечелилите - честито.И бъдете здрави!
  —цитат от коментар 77 на m.konstantinov

  Това какво общо има с проекта за конституция, май само вие си знаете!
  Бъдете здрав и вие, яжте чесън и пийте люта ракия, но с мярка.
  И помнете - Господ си пази шматките....
  —цитат от коментар 80 на Рим


  А, много на място си е. Всички разбрахме защо го казва професор Константинов. Но ти продължавай. Тъй и тъй си набрал скорост... Ние ще гледаме отстрани и ще ти се радваме.

 87. 87 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Весело

  Шамари, шамари, шамари...! Здрави шамари плющят върху темето на Тиквата, върху темето на Каскета. Шофьорът на джипката си мисли, че с евтини имитации и "номера от селски вечеринки" ще излъже Венецианската комисия, както лъже строителните работници на магистрала "Хемус" или тракториста на полето. Но те, хората, трева не пасат. Сега, ако му орежат и финансирането, съвсем ще сдаде багажа...

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Да не се месим в Божите дела! Известно е, че по Коледа стават чудеса."

  До коментар [#32] от "keen":
  —цитат от коментар 33 на Един препатил


  "На какво се надяваш синеока робиньо?"

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До 17:"Judjuk"...Тез пък толкоз ли са "незрели" да не разбират, че всичко е бутафория Боковска. .... Но от всичкото загуби само Боко, който не успя да се чупи навреме и да си спаси задника...."Кой може да допусне, че правителството на РБ е бутафорно?
  —цитат от коментар 61 на historama


  Не бутафорно, а смехотворно

 90. 90 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#67:"Симо"][/quote]

  Пак е опитвал да се отърка у хора, които нямат никакво намерение името му да се свързва с тяхното.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 91. 91 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Мутро-милиционерите сега ще се изсухлят като мокра връв от този проект, който им послужи като параван срещу протестите.

 92. 92 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не трябват разяснения за нищожно значение...
  Никой не може да задължава държава.
  Тя е суверенка.

  Може с финанс и финес да насърчава държава
  да забременява и ражда... самодържецченца

  "Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват,

  но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата
  "да подпомага раждаемостта" например."

 93. 93 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  "Предложението да се намалят наполовина 240-те депутати изглежда се спира на произволно избрано число 120 без да е правена подробна оценка на въздествието от подобен ход за българската политическа система."То по тая логика и 240 е произволно число. Аз предлагам да са 360. Има шанс и някой свестен да стане депутат.
  —цитат от коментар 15 на nema_labavo


  Търновската Конституция (оригиналният текст от 1879 г.), чл.86, предвижда един народен представител на 10 хиляди души, от двата пола.

 94. 94 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Препоръките по въпроса за контрол на главния прокурор са разумни и логични.

 95. 95 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “ Поправките за засилване на социални и икономически права могат да се приветстват, но трябват разяснения какво се разбира под задължаването на държавата "да подпомага раждаемостта" например. ”

  Означава, че тия дето не могат да се плодят ще го духат - сиреч ЛГБТ не са част от този план защото са задънен еволюционен клон и не са приоритет на правителството. Кво не ви е ясно бе ?

 96. 96 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Отстранете временно главния прокурор при разследване"

  Кратко и ясно, а ""временно" може да се превърне и в "завинаги"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 97. 97 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Весело

  Барни Ръбъл - конституционалист! Да живей!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Весело

  Барни Ръбъл - конституционалист! Да живей!
  —цитат от коментар 97 на majorman


  То хубаво, ама като гледаш колко дела печели Барни и колко Ицето, и ти става ясно кой колко струва. И що реве Ицето, че искал реформа - другите си били имали връзчици, та затова печелели, пък той като си нямал, и адвокатските му права взели. Пуста демокрация! Преди 90-та, казва мама, не било така...

  ОСТАВКА! ИСКАМ КАТО ПРЕДИ 90-та!!!

  РИФОРМА! ВРЪЩАЙТЕ ОБРАТНО ВРЕМЕТО!

  ИСКАМ СИ ПРИВИЛЕГИИТЕ!!!

 99. 99 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Ако някой си е направил труда да прочете така нареченият "проект" щеше на минутата сда установи че министърът просто е преписал старата конституция и незначително е разместил местата на няколко члена. Единствената съществена промяна е предложението за намаляване на депутатите на 120. Всичко останало е мо-та-мо преписано от министъра домашно. Чудя се какво е забелязала Венецианската комисия за да възразява и критикува? Те фактически критикуват съществуващата конституция приета през 1991.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Съдейки по посещаемостта на "протестите" и "въстанията" на трите БКП-та (БСП, ДСБ и ДПС), "връщането" ще е под формата на четвърти мандат, с пълно мнозинство в НС.
  —цитат от коментар 62 на Симо


  Четвърти за Боку, четвъртит за Ицето, дето са го поканили като магаре на селска сватба - да носи дърва за огъня...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK