Еврокомисията откри процедура срещу България заради правилата за аудио-визуалните медии

Еврокомисията откри процедура срещу България заради правилата за аудио-визуалните медии

© Associated PressЕвропейската комисия съобщи, че е открила днес наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудио-визуалните медии, включително традиционната телевизия, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео, пише БТА.


Европейските правила целят съобразяване на законодателството с новата действителност и повишават защитата на зрителите, особено на непълнолетните, като обвързват платформите с изискванията срещу речта на омразата и предполагат осигуряване на независимост на националните медийни регулатори, се пояснява в съобщението.


Крайният срок за прилагане на правилата изтече на 19 септември и само Дания, Унгария, Холандия и Швеция са съобщили, че са въвели промените.
Комисията открива процедури срещу Белгия, България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Великобритания. ЕК ще очаква отговор до два месеца, се отбелязва в съобщението.


По думите на заместник-председателя на комисията Маргрете Вестегер, цитирана в съобщението на комисията по темата, целта е да се създаде равнопоставена среда "за всички играчи в медиите и по-добре да се защитят децата и потребителите, когато имат достъп до аудиовизуално съдържание". Друга цел е да се "гарантира повече многообразие на платформите за видео по заявка и да се създаде по-справедлив аудио-визуален пейзаж".


Държавите в ЕС имаха 21 месеца да прехвърлят директивата в националните си законодателства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK