България и още 5 държави са превишили допустимата стойност за фини прахови частици в ЕС

България и още 5 държави са превишили допустимата стойност за фини прахови частици в ЕС

© Юлия ЛазароваШест държави в Европейския съюз са превишили пределно допустимата стойност за фините прахови частици. Това сочи новият доклад за качеството на въздуха в Европа, изготвен от Европейската агенция за околната среда, за който съобщи представителството на Европейската комисия.


"През последното десетилетие по-доброто качество на въздуха доведе до значително намаляване на случаите на преждевременна смърт в Европа. Последните официални данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) обаче показват, че почти всички европейци все още страдат от замърсяването на въздуха, което води до около 400 000 случая на преждевременна смърт в целия континент",1 се казва в съобщението.


Докладът на ЕАОС "Качество на въздуха в Европа - доклад за 2020 г." показва, че през 2018 г. шест държави членки са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици (ФПЧ2,5): България, Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния. Само четири европейски държави - Естония, Финландия, Исландия и Ирландия - са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). В доклада на ЕАОС се отбелязва, че продължава да съществува разминаване между правните ограничения на ЕС за качеството на въздуха и насоките на СЗО - въпрос, който Европейската комисия се стреми да разреши чрез преразглеждане на стандартите на ЕС в рамките на плана за действие за нулево замърсяване.
Новият анализ на ЕАОС се основава на последните официални данни за качеството на въздуха от над 4 000 станции за мониторинг в цяла Европа през 2018 г.


Според оценката на ЕАОС излагането на фини прахови частици е причинило около 417 хил. случая на преждевременна смърт в 41 европейски държави през 2018 г. Около 379 хил. от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28, а 54 хил. и 19 хил. случая на преждевременна смърт се дължат съответно на азотен диоксид (NO2) и тропосферен озон (O3). (Трите цифри представляват отделни оценки и числата не следва да се събират, за да се избегне двойно отчитане.)


Благодарение на по-доброто качество на въздуха броят на преждевременно починалите поради замърсяване с фини прахови частици е намалял с около 60 хил. души през 2018 г. в сравнение с 2009 г. Що се отнася до азотния диоксид, намалението е още по-голямо, тъй като случаите на преждевременната смърт са намалели с около 54% през последното десетилетие. Продължаващото прилагане на политиките в областта на околната среда и климата в цяла Европа е ключов фактор за подобренията.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Разстроено

  Тук върви заедно с вируса......

 2. 2 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Мръсният въздух също е убиец, но по-бавен и за него ваксина няма да има.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 3. 3 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 577 Неутрално

  как все сме в челото на всички негативни класации????

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Весело

  До коментар [#2] от "VaKY":

  Еми един ден хората умно решиха, че вместо да живеят както досега, разредено, трябваше да се съберат на едно място в градове, което създава някои възможности, но натурално, където има много хора има и много замърсяване :)))

  Решение : Живей на село като искаш чист въздух

  Междувременно Европа очаква от нас всички да сме с електрически коли Тесла, а не с тесли от 1980г., щото не сме богати :))) Няма угодия :)) Ние за Европа сме гъза :)) Всяка лоша държава може да сочи към нас като говори пред ЕС и да казва : " Да зле сме, ама сме по добре от България" и всички там да клатят глава в съгласие и в крайна сметка да няма прогрес или промяна към по добро :)))

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 416 Весело

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Решението е да се махнат 60% от бюрократичната повърня създадена изкуствено за контрол и източване на населението, което богатство натурално ще доведе и до по нови неща, защото когато хората са финансово спокойни си купуват хубави неща :)))

  Уви това е в ущърб на държавната хазна и власт :)) Тоест няма да стане серфове :)) Поне не и докато разсъждавате като такива :))

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Май настана време, измишльотината СЗО да я закриваме.
  То няма нужда да се закрива, стига след САЩ още една-две от богатите държави да спрат парите, те сами ще се разбягат.

 8. 8 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  България и още 5 държави са превишили допустимата стойност за фини прахови частици в ЕС"

  Превишили са я, за да може Боку да ги открадне!

  ОСТАВКА!
  ...................................

  П. П. Знам, че е идиотизъм, ама да пък не е по-голям идиотизъм от лозунгите, които няколко полуидиота вдигат тук от сутрин до вечер? Или пък от 90% от слабоумните писания в рубриката "Анализи"?

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#8] от "gr52":

  Не се притеснявай. Знаем те! Партията никога не е виновна!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  как все сме в челото на всички негативни класации????
  —цитат от коментар 3 на groznik90


  Като че ли не съществува класация, която да мога да си представя, и която вече да не е направена. В това число и най-идиотските. А защо ни сервират главно тях - ми питай редакцията. Аз съм от българското АТО (току - що го измислих) което, също като украинското, се състои от свободни граждани, бранещи свободата си и тръгнали като доброволци да воюват срещу терористите - не руските, разбира се... Срещу бившите АБПФК отрочета, които откриха, че без привилегиите си за нищо друго не стават, освен да просят по Заговезни пред църквата, и сега тероризират всички с някаква пародия на комунистическа КОНТРАреволюция.

  ПИСНА МИ ОТ ШУТОВЕ И ГЛУПАЦИ!
  .............................

 11. 11 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#8] от "gr52":Не се притеснявай. Знаем те! Партията никога не е виновна!!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти нарочно ли се правиш на идиот, или то много писане на глупости вече си спрял да се усещаш?

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#11] от "gr52":

  Фен съм ти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Нищо ново под слънцето.

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#3] от "groznik90":

  Само мрънкащите сте в негативните класации..
  Габрово за трета година печелим наградата "Зелено листо". Тази година ни я връчиха в Лисабон за най-екологичен град в ЕС с население от 20000 до 100000 жители.
  Повече какво да говорим. Оправете си екологията и въздуха. Кой да ви го оправи?!

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1174 Весело

  "Еми и аз така се чудя другари и след мъглата: "А мъгла".

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#3] от "groznik90":Само мрънкащите сте в негативните класации..Габрово за трета година печелим наградата "Зелено листо". Тази година ни я връчиха в Лисабон за най-екологичен град в ЕС с население от 20000 до 100000 жители.Повече какво да говорим. Оправете си екологията и въздуха. Кой да ви го оправи?!
  —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината


  Бе то хубаво се хвалим на поразия ама нещо гледам тая карта - в Габрово на центъра и в кв Йонково - бая по-замърсено от София с ФПЧ

  https://airbg.info/map/

 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  При силно намалял автомобилен трафик, 2-3 квартала в София замърсяват цялата столица с кюмбетата си.

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#11] от "gr52":Фен съм ти.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Зная. Аз съм твоят все още непостигнат идеал. Имаш време. На мене ми трябваха около сейдемдесет години, за да стана един такъв много умен.

  Не искам да те плаша, но животът е пред теб.

 19. 19 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#3] от "groznik90":Само мрънкащите сте в негативните класации.. Габрово за трета година печелим наградата "Зелено листо". Тази година ни я връчиха в Лисабон за най-екологичен град в ЕС с население от 20000 до 100000 жители. Повече какво да говорим. Оправете си екологията и въздуха. Кой да ви го оправи?!
  —цитат от коментар 14 на Да вярваме на истината

  Бе то хубаво се хвалим на поразия ама нещо гледам тая карта - в Габрово на центъра и в кв Йонково - бая по-замърсено от София с ФПЧ
  —цитат от коментар 16 на Jazzdevil


  Продължавайте да не му вярвате за габровската промишленост. А ако питаш защо и центъра - въздушни течения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK