Как опаковките влияят на околната среда: от най-лошите до най-добрите

Как опаковките влияят на околната среда: от най-лошите до най-добрите

© Pixabay.comХората все повече осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват на дивата природа и мнозина биха избегнали да купуват пластмаси за еднократна употреба, ако могат. Но дали алтернативите на пластмасата са много по-добри?


Учени от Университета в Саутхемптън, Великобритания, са разгледали пет различни опаковки на газирани напитки, тяхното въздействие върху околната среда в съответствие с редица критерии, включително как всеки от тях допринася за изменението на климата и замърсяването, което всеки от тях произвежда по време на производството, използването и преработката.


Ето ги, класирани от най-лошата към най-добрата.
Стъклените бутилки са на последно място в анализа. Може инстинктивно да посегнете към стъклена бутилка, за да избегнете закупуването на пластмасова алтернатива, но стъклото отнема повече ресурси и енергия за производството, обяснява Иън Уилямс, професор по приложни екологични науки в Саутхемптън, в The Conversation.


Производството на стъкло включва добив на суровини като силициев пясък и доломит и това може да отдели замърсяване, което при вдишване да причини силикоза на белите дробове.


Необходими са и високи температури, за да се стопят тези материали - процес, задвижван предимно от изкопаеми горива. По време на производството самото стъкло отделя въглероден диоксид.


Производството на стъклени бутилки използва най-много природни ресурси, поради огромното количество използван материал. Еднолитрова стъклена бутилка може да тежи до 800 гр, докато подобна пластмасова бутилка тежи около 40 гр. Това допълнително тегло означава, че превозните средства, превозващи стъклени бутилки, консумират повече изкопаеми горива, за да доставят същото количество течност. Така стъклените бутилки имат около 95% по-голям принос за глобалното затопляне от алуминиевите кутийки.


Как опаковките влияят на околната среда: от най-лошите до най-добрите

© Pixabay.com


Ако обикновената стъклена бутилка е най-лошата, то със сигурност тези, направени от 100% рециклирано стъкло, са много по-добри? За съжаление не е така.


Част от енергията се спестява заради рециклирането, тъй като няма извличане, преработка и транспортиране на суровини. Но рециклирането на стъкло все още използва много енергия поради високите температури, необходими за топенето му. Повече енергия означава повече емисии на парникови газове и по време на процеса стъклото може отново да отдели въглероден диоксид.


На трето място е пластмасовата бутилка. Пластмасата има идеални качества за съдържане на напитки. Той е здрав материал, устойчив на химикали (така че съставките в напитката ви не разграждат пластмасата) и е лек, което означава, че повече бутилки могат да се транспортират при по-малко емисии. Това дава на пластмасата значително по-ниско въздействие върху глобалното затопляне от стъклото в анализа.


Но ефектите от пластмасовите отпадъци в световен мащаб са добре документирани. Стъклото и алуминият не се разпадат на вредни микрочастици както пластмасата.


Как опаковките влияят на околната среда: от най-лошите до най-добрите

© Pixabay.com


Рециклирането на пластмаса изисква по-малко енергия поради по-ниските температури, свързани с топенето на суровината. Но пластмасата, за разлика от стъклото или алуминия, не може да бъде безкрайно рециклирана. Всеки път, когато се рециклира, веригите от молекули, които изграждат пластмасите, се съкращават. Всички пластмасови изделия достигат точка, в която вече не може да бъдат рециклирани, като след това отиват за депониране, в сметища или за изгаряне.


На второ място са алуминиевите кутийки. Те допринасят по-малко за глобалното затопляне от стъклото и пластмасата, защото консумират по-малко енергия и ресурси. Кутиите са по-леки от стъклото и не са направени от изкопаеми горива, като пластмасата.


Как опаковките влияят на околната среда: от най-лошите до най-добрите

© Pixabay.com


Поради процесите, свързани с тяхното производство, кутийките също допринасят по-малко за екологични проблеми като киселинни дъждове и безкислородни зони в океана. Това е така, защото създаването на стъкло и пластмаса изисква повече електричество и така генерира повече замърсяване със серен диоксид - водеща причина за киселинните дъждове. Производството на стъкло и пластмаса и извличането на материалите за тяхното производство (особено калцинирана сода (натриев карбонат) за производството на стъкло) също освобождава повече фосфати в околната среда, което може да претовари екосистемите в реките и крайбрежните морета и да намали кислорода във водата.


Но алуминият има свои собствени въздействия върху околната среда. Направата му включва рафиниране на бокситова руда, а добивът на боксит може да замърси водата в страните, от които се добива, включително Австралия, Малайзия и Индия. Реките и утайките, замърсени с тежки метали, застрашават здравето на хората и дивата природа в близост до мините.


Рециклираните алуминиеви кутии са най-малко вредните за околната среда контейнери за еднократна употреба. Алуминият може да бъде рециклиран постоянно без промяна в свойствата му. Рециклирането на алуминиева кутия спестява 95% от енергията, използвана за направата на нова опаковка и не е необходимо да се добива или транспортира нов материал.


Но алуминият не винаги се рециклира.


Дори някои от тези опаковки да са по-добри от други, всички те имат въздействие върху околната среда. Най-добрият вариант би бил да се премахнат изцяло опаковките за еднократна употреба и да се въведе система за повторно използване на контейнери. Може да се въведат машини за самообслужване с напитки в местните магазини, където можете да напълните бутилка, която сте донесли от дома си, или схеми за връщане и повторно използване на бутилки, предлагат учените.


Намаляването на отпадъците и повторното използване на материалите, където е възможно, трябва да дойде преди рециклирането. Чрез повторното използване на бутилки намаляваме количеството на опаковките за еднократна употреба, които трябва да бъдат създадени, намалявайки отпадъците и редица глобални екологични проблеми.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Явна реклава на алуминиевите кутийки, ама де го толкова алуминий да се сменят всички опаковки?! А стъклото веднъж произведено може да се ползва вечно ако се пази! Теглото не е от такова значение, защото тези стоки, които се опаковат в стъкло се возят на мални растояния!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Егати опашатите ЛЪЖИ! Това, че стъклото отделяло CO2, а пластмасовата бутилка не отделяла вещества в съдържанието, са приказки от шипковия храст. И авторите НАГЛО неглижират факта, че стъклената тара се използва в продължение на 100+ цикъла, докато пластмасата е за еднократна употреба.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  "Най-добрият вариант би бил да се премахнат изцяло опаковките за еднократна употреба и да се въведе система за повторно използване на контейнери. Може да се въведат машини за самообслужване с напитки в местните магазини, където можете да напълните бутилка, която сте донесли от дома си, или схеми за връщане и повторно използване на бутилки, предлагат учените."

  Това е най-добрия вариант. В някои страни в Западна Европа (може би вече и в Северна Америка) има такива супермаркети, които продават хранителните продукти в насипно състояние. Примерно искаш да си купиш леща, отиваш с твой съд (примерно стъклен или пластмасов), натискаш една ръчка и си пълниш съда. На касата ти измерват колко тежи и си плащаш за това което си напълнил. А за виното, сокове, минерална вода и т.н. пак така, отиваш до едно буре (или контейнер), пълниш си някакво шише от вкъщи, затваряш капачката и мерят ти го на касата и си така до следващия път.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Отдавна не бях чел толкова лаишка и/или манипулативна статия в Дневник...

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 923 Неутрално

  99% от дейността на човека влияят зле на природата !!!

 6. 6 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  И как точно ти ги мерят на касата колко е само лещата и колко вино си налял в бутилката???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  99% от дейността на човека влияят зле на природата !!!
  —цитат от коментар 5 на valtoro


  Да избием всички хора, да не влияят на природата! Нали? И тогава ще имаме една чудесна природа, но няма точно да я имаме, защото нас няма да ни има.
  Изглежда ми по-добре да цапаме природата, но все пак да съществуваме?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 8. 8 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 699 Весело

  Виц на 50 годин:

  Кое е най-доброто питие?

  Майчиното мляко!

  Как, защо???

  Заради опаковката...

  73! Go Go
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  До коментар [#6] от "quatro_4x3":

  Е, ще ги мерят едно след друго. Първо лещата, после виното и т.н. :-)

  Но трябва да има унифициране на бутилките, и пластмасовите кутии за многократно употреба. Защото някой ще дойдат с малко шише, други с голямо, а от там ще има и разлика в масата на самия съд.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 504 Весело

  "Хората все повече осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват..."

  Кои хора - 5% от населението на Земята? Другите 95%?

  99% от дейността на човека влияят зле на природата !!!
  —цитат от коментар 5 на valtoro


  Всяко животно или растение започва да вреди на средата, ако популацията му наруши баланса. Хората го нарушиха отдавна. Единственият изход е да спрем всякаква консумация. Е, има и втори изход - да намалим човечеството 10-20 пъти. Което е същото като първи изход.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  "Хората все повече осъзнават вредата, която пластмасовите отпадъци причиняват..."Кои хора - 5% от населението на Земята? Другите 95%?
  —цитат от коментар 10 на PisnaMi


  Нали почнахме. Спин, Ковид и т.н.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 155 Неутрално

  "Пластмасите не са лош материал, но най-важно е да се използват по отговорен начин."

  Това е обобщението на Боян Слат, най-известният чистач на океаните.

  Тази статия е написана предимно с оглед на ефекта на различните опаковки върху климатичните промени - въпрос по който почти всеки има мнение и е станал почти "специалист". За мен, а предполагам и за всеки, който забелязва боклуците, по-очевиден е ефектът не върху климата, а под формата на механично замърсяване, особено на морето и крайбрежието.

  Стъклените бутилки, които са предимно безобиден силициев двуокис, сравнително бързо се превръщат в пясък в прибоя и не вредят чак толкова на животните в морето.

  Същото може да се каже и за металите в морето, като някои от тях дори са полезни за киселинността.

  Алуминиевите опаковки (кенове) обаче би трябвало да се причислят към пластмасите, защото имат ътрешно покритие от пластмаса и съответно външно покритие (бои, реклами, надписи), които запечатват алуминия. Т.е., това не са вещи от истински метал (алуминий) като войнишките прибори едно време, а са смесени с пластмаса. Който е чистил морето и брега знае, че кеновете почти не се разпадат, дори и на слънце (УВ лъчи), а вътрешният пластмасов слой на практика е вечен боклук.

  Опитвам се да чистя морето и крайбрежието откакто се появи пластмасовото замърсяване, виждам с очите си как нещата се влошават, и затова съм редуцирал опитите за сложни обяснения (проценти, рециклиране, устойчивост, затопляния ...) и изводите до един. Най-важното е: Не трябва да се допуска пластмаси да попаднат в морето или до морето. В морето чистенето е на практика невъзможно, а там пластмасата "живее" вечно. На сушата и в планината чистенето е възможно и сравнително лесно.

  Проблемът със замърсяването на моретата с пластмаса е глобален, не е само в Черно море. Боян Слат, например, е започнал проекта The OceanCleanup заради замърсяването на гръцкото море.

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Учудвам се, че не са разгледани характеристиките и на опаковките от типа Тетра Пак - няколкослойни опаковки от картон с повишена плътност, полиетилен и тънко алуминиево фолио - материали, подлежащи на рециклиране. Не е за пренебрегване фактът, че опаковките от този тип са много по-компактни и леки от споменатите в статията.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#6] от "quatro_4x3":Е, ще ги мерят едно след друго. Първо лещата, после виното и т.н. :-)Но трябва да има унифициране на бутилките, и пластмасовите кутии за многократно употреба. Защото някой ще дойдат с малко шише, други с голямо, а от там ще има и разлика в масата на самия съд.
  —цитат от коментар 9 на Иво

  Подробно и точно пояснение.Едва ли някой е предположил, че измерват всички продукти заедно, т.е. имате Х килограма вино, леща, сок, минерална вода и т.н. Още повече, че количеството на някои артикули се измерва в тегловни единици, а на други в обемни. Но аз предполагам, че Вие само сте чували (може би) за подобна организация и не сте обмислили текста на коментара си преди да го публикувате. Вероятно съответната течност или насипен продукт се получават на дози - определего тегло или определен обем.

 15. 15 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Същото е, както сега в малките магазини или магазини с насипни стоки.
  В България е по-евтино да наемеш човек, който да мери и тегли и да ти го слага в съда, незавизимо от обема, масата или материала му...
  Иначе, може да се използват вендинг машини.
  Е, няма да може стоките да стоят с години по витрините, но пълно щастие няма.

  В крайна сметка само до преди 50-60 години в България почти не е имало опаковани храни...

 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":Същото е, както сега в малките магазини или магазини с насипни стоки.В България е по-евтино да наемеш човек, който да мери и тегли и да ти го слага в съда, незавизимо от обема, масата или материала му...Иначе, може да се използват вендинг машини.Е, няма да може стоките да стоят с години по витрините, но пълно щастие няма.В крайна сметка само до преди 50-60 години в България почти не е имало опаковани храни...
  —цитат от коментар 15 на tie_interceptor

  И са се продавали насипни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK