Заев очаква решение след нова среща с Борисов, лидерът на албанците го вижда до Нова година

Предизборен плакат на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), най-голямата албанска партия, Али Ахмети, юли 2020 г.

© Associated Press

Предизборен плакат на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), най-голямата албанска партия, Али Ахмети, юли 2020 г.Управляващата коалиция в Северна Македония показа единство в търсенето на решение на спора с България, след като София блокира миналата седмица пътя на Скопие към начало на преговори с Европейския съюз.


Премиерът Зоран Заев даде да се разбере, че за него двете страни с добра воля могат да постигнат решение до следващия Съвет по общи въпроси (министри на европейските въпроси или външните работи в ЕС) на 8 декември или малко след това. "Не сме много далеч" от споразумение, каза той по време на вчерашния Македонски енергиен форум. Попитан на какви отстъпки е готово Скопие, той обясни, че не става дума за отстъпки, а "решения за двете страни".


За него въпросът може да се реши и с "една среща между мен и премиера (Бойко) Борисов", освен това "работните групи, които контактуват интензивно, ще създадат и атмосферата за това, говоря за двете страни". Идеите се развиват и се говори за "всякакви варианти в духа на достойнството на двата приятелски народа".
Борисов и Заев вече се срещнаха веднъж - на 10 ноември, когато София и Скопие заедно бяха домакини на срещата на върха на Берлинския процес (и единствените лидери на участващи страни, събрали се физически). На тази среща се възлагаха надежди за намиране на компромис, но тя не даде желаните от Скопие резултати.


"Предложения и документи"


Също вчера бе и един от редките коментари по темата на Али Ахмети - лидера на най-голямата партия в етническия албански блок, Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), от която е и външният министър Буяр Османи. Ахмети, който оглавява коалиционния партньор на Заев, но няма формална роля в правителството, обяви, че между София и Скопие се разменят "предложения и документи".


Пред ТВ 21 той заяви, че очаква "до края на годината" да има добри новини от София. "Не мисля, че е време да споделям с обществеността предложенията или последните документи, които са разменени. Ще изчакаме да видим реакцията от България." По думите му от ангажимента на Османи ще има резултати.


По същото време в интервю за "Телма" темата коментира и американският посланик в Скопие Кейт Бърнс. Тя повтори позицията на САЩ, които изразиха разочарованието си от действията на България миналата седмица.


"Разочаровани сме, че България блокира напредъка. Наистина е важно ние продължаваме да сме в говорим за това в България и в Северна Македония - двете страни да продължат да решават двустранните въпроси извън и отделно от процеса на евроинтеграцията."


Кейт Бърнс,

посланик на Съединените щати в Северна Македония


България официално не е коментирала към момента нито твърденията, че решението на спора не е далеч, нито тези, че има отправени "предложения и документи". Известно от изяви на министри и в двата кабинета е, че на експертно ниво комуникацията по въпроса тече постоянно. Вчера премиерът Борисов каза, че страната му винаги е готова за диалог за двустранните въпроси, но това е нещо, което трябва да пожелаят и направят двете държави заедно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK