Земята е имала мини Луна за почти три години

Мини-Луната 2020 CD3, заснета от обсерваторията в Хавай. Снимката комбинира три изображения, всяко получено с помощта на различни филтри. Цветните линии за звездите на чиито фон се движи обектът.

© International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/G. Fedorets

Мини-Луната 2020 CD3, заснета от обсерваторията в Хавай. Снимката комбинира три изображения, всяко получено с помощта на различни филтри. Цветните линии за звездите на чиито фон се движи обектът.По-рано тази година астрономите откриха мини Луна в орбита около Земята - обектът вече е напуснал района на планетата, но учените се надяват скоро да могат да откриват повече от тези миниатюрни спътници.


През февруари астрономите от Catalina Sky Survey в Аризона забелязаха мрачен обект в небето, наречен 2020 CD3. Първоначално те не бяха сигурни дали това е мини спътник на Земята или изкуствен обект като част от ракета или остарял сателит. През следващите няколко месеца Григори Федорец от Queen's University в Белфаст и колегите му използваха серия телескопи по целия свят, за да направят повече измервания на обекта и да разберат какво представлява той, разказва New Scientist.


Те откриват, че той е с диаметър около 1.2 метра. Въз основа на цвета и яркостта му учените заключават, че вероятно е направен от силикатна скала, подобно на много подобни обекти в астероидния пояс. Астрономите също проследяват орбитата му в опит да разберат откъде може да е дошъл, преди да бъде прихванат в орбитата на Земята около 2.7 години по-рано.
Изследването е публикувано в списание The Astronomical Journal.


Това е само вторият астероид, за който е известно, че е бил "уловен" от нашата планета като мини Луна - първият, RH120 от 2006 г., обикаляше планетата между септември 2006 г. и юни 2007 г., преди да бъде изтласкан в открития космос.


"Въз основа на компютърни симулации смятаме, че средното време, което тези уловени обекти прекарват в орбита около Земята, е само девет месеца, така че 2020 CD3 е прекарал по-дълго време, отколкото се очаква", казва Федорец. "Но този обект е преминал много близо до Луната и това го е поставило в по-стабилна орбита."


Малкият спътник е обикалял нашата планета веднъж на всеки 47 дни по широка овална орбита, далеч извън орбитата на по-голямата Луна.


2020 CD3 се е отклонил от орбитата на Земята през март, но изследователите прогнозират, че след като обсерваторията "Вера С. Рубин" - огромен телескоп, който в момента се изгражда в Чили - бъде завършена, би трябвало да могат да намерят много повече обекти като него.


Обсверваторията "Вера С. Рубин"

Обсверваторията "Вера С. Рубин"


"Можем да откриваме подобни обекти веднъж на всеки два или три месеца в най-добрия случай", казва Федорец. "В най-лошия случай, може би веднъж годишно."


Подобни изследвания са важни, защото знаем много малко за този вид относително малък астероид и намирането им в орбита може да ни даде уникалната възможност да ги изучаваме отблизо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK