Най-лошото от втората вълна мина, ще се пътува за Коледа, обяви Макрон

Най-лошото от втората вълна мина, ще се пътува за Коледа, обяви Макрон

© ReutersВ края на тази седмица Франция започва да отменя строгите ограничения, така че до Коледа да заработят магазини, театри и кина, а хората да могат да прекарат празниците с роднините си, обяви президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.


Според него най-лошото от втората вълна на пандемията е приключило, но трета трябва да бъде избегната на всяка цена и поради това ресторанти, кафенета и барове ще останат затворени още почти 2 месеца - до 20 януари.


Обявените мерки са разчетени по дати в три фази и властите изтъкват, че това не е бързо и масово премахване на забраните. Преминаването от фаза във фаза ще става в зависимост от това дали темпото на предаване на коронавируса продължава да намалява, добави той.
Фаза 1 - от 28 ноември


- блокадата остава в сила, но хората ще могат да се разхождат или спортуват навън до 3 часа на ден (в момента е 1 час) и не по-далеч от 20 км от дома си (в момента е 1 км)


- отварят магазини за стоки, които не са от първа необходимост, като облекла, обувки и играчки


- подновяват се на закрито религиозните служби, но с не повече от 30 вярващи


Фаза 2 - от 15 декември


- отменя се строгата блокада


- остава вечерният час от 21 до 7 часа


- кина и театри ще отворят отново


Фаза 3 - от 20 януари


- барове, ресторанти и кафенета ще заработят


- в университетите ще се подновят присъствени занимания


- отварят врати фитнес залите


Въвеждането на вечерен час в повечето френски градове в средата на октомври не постигна очаквания резултат. Правителството бе принудено да въведе от 30 октомври блокиране на нормалния живот за 1 месец, макар че ограниченията не са толкова строги, колкото в периода от 17 март до 11 май.

    • Положителните процеси, включително намаляване броя на настанените в болници, в комбинация с натиска от бизнес организации да им се помогне да избегнат финансова катастрофа доведоха до призиви ограниченията да бъдат премахнати колкото може по-скоро. Но правителството държи французите да разберат, че икономиката ще заработи постепенно и че от хората все така ще се изисква документ, за да обяснят защо са навън в определена част от града.

Макрон обясни и какви са показателите, при които ще се преминава от фаза във фаза. Един от тях е броят на новите случаи да намалее от сегашните над 9 хиляди на около 5 хиляди на ден. Днес във Франция броят на починалите от причинени от коронавируса усложнения надхвърли 50 хиляди.


Ако всичко мине според плановете, за Коледа и Нова година французите ще бъдат свободни да пътуват из страната, за да се видят с близки, както и да излизат за срещи навън, макар че вечерният час от 21 часа остава и около тези дати.


Събиранията на публични места остават забранени. Ски курортите няма да отворят преди януари.


Коледните празници няма да са такива, каквито бяха преди. Това е сигурно.


Еманюел Макрон,

президент на Франция


Според властите французите са започнали да пренебрегват изискванията за т.нар. социална дистанция след първата блокада и това е довело до една от най-опасните втори вълни от COVID-19 в Европа.


Критици на правителството казват, че то не е успяло да въведе ефективна система за тестване и проследяване на заразените, нито да убеди обществото, че всеки носи лична отговорност за ситуацията. Вместо това само спускало откъслечни мерки.


Макрон потвърди, че има пропуски в системата за тестване и че тя ще бъде реорганизирана така, че резултатите да излизат до 24 часа. Правителството и парламентът ще трябва да обмислят начини как изолирането на заразените да стане задължително.

  • Президенът заяви още, че страната ще е готова да започне ваксиниране на населението в края на декември или началото на януари. Първи ще получат защита най-застрашените от заразяване, както и възрасните. Ваксината, която той нарече "искрица надежда", няма да е задължителна.


"Ройтерс" припомня, че правителството действа внимателно по тази тема, след като поредица от скандали в здравеопазването допринесоха за това страната да е с едно от най-ниските нива на виксинирани в света. Според социолозите от Ipsos 59% от французите казват, че биха си поставили COVID-19 ваксина, докато в САЩ този дял е 67%, а във Великобритания - 85%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK